Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα
  • [03] Αλλάζει το σκηνικό του καιρού
  • [04] Αναζητείται πολιτική λύση στο Βέλγιο
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] "Να πιάσει τόπο η λαϊκή ψήφος"
  • [07] "Οξυνση κοινωνικών προβλημάτων"
  • [08] "Να βγεί η χώρα από το τέλμα"
  • [09] Παραδίδει τη σκυτάλη

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 2,8 έως και 6 μονάδες καταγράφουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο τύπο.

    Στο γκάλοπ της ΚΑΠΑ Research για το Βήμα της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 32,9% έναντι 28,3% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ 7,6 - ΣΥΡΙΖΑ 7,3- ΛΑΟΣ 3,9% Οικολόγοι 3,4%.

    Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 51,5% έναντι 24,9% για τη ΝΔ. Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κ.Καραμανλής συνεχίζει να προηγείται με 38,9% έναντι του Γ.Παπανδρέου με 32,9%.

    Οκτώ στους δέκα (82%) πολίτες αποδίδουν τα επεισόδια σε γενικότερη κοινωνική αγανάκτηση, ενώ μόνο ένας στους δέκα (9,5%) εκτιμά ότι πρόκειται για αυθόρμητη έκφραση οργής.

    Στη δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα 6 μονάδων και συγκεντρώνει 38,5%, έναντι 32,5% της ΝΔ και ακολουθούν ΣΥΝ 12%, ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 4% και 3,5% οι οικολόγοι.

    Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην παράσταση νίκης με 50% έναντι 19% για τη ΝΔ. Ο Γ.Παπανδρέου αναδεικνύεται «καταλληλότερος» για πρωθυπουργός με ποσοστό 35%, μία μονάδα μπροστά από τον Κ.Καραμανλή.

    Τέλος, στη δημοσκόπηση της RASS για το ΠΑΡΟΝ το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33.3% έναντι 30,5% της ΝΔ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ο ΛΑΟΣ 4,4 οι Οικολόγοι 3,2%.

    «Καταλληλότερος» θεωρείται ο Κ.Καραμανλής με 40,2% έναντι 30,9% για τον Γ.Παπανδρέου και 24,3% για τον «κανένα».

    [02] Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα

    Ανοιχτά από τις τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα θα είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου. Δύο ώρες αργότερα θα κλείσουν τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

    Την εβδομάδα των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί ώς τις 9 το βράδυ, εκτός από την Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου, οπότε θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

    Το ίδιο ωράριο θα ακολουθηθεί και την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς. Παραμονή του νέου έτους, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 10:00-18:00.

    Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της εργασίας της Κυριακής 21/12/2008.

    Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα προ των εορτών.

    Στη Θεσσαλονίκη, στις 22 και 23, καθώς και στις 29 και 30 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν σε συνεχές ωράριο, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

    Την παραμονή των Χριστουγέννων τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα στις 25, 26 Δεκεμβρίου και 28 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου και 2 Ιανουαρίου (σε αντικατάσταση της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου).

    [03] Αλλάζει το σκηνικό του καιρού

    Αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμη και στην Κρήτη. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία χιόνια ενδέχεται να πέσουν το βράδυ και στην Πάρνηθα, ενώ το κύμα της κακοκαιρίας θα συνεχιστεί μέχρι και τα Χριστούγεννα με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.

    Αισθητή πτώση θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της βόρειας και δυτικής Ελλάδας.

    Στη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.

    Χιόνια θα πέσουν στις ορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα πελάγη 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ αναμένεται μικρή εξασθένηση από τα δυτικά.

    [04] Αναζητείται πολιτική λύση στο Βέλγιο

    Στο Βέλγιο αναζητείται πολιτική λύση και υπάρχει προσανατολισμός για μία "μεταβατικού χαρακτήρα" κυβέρνηση, μετά από την υποβολή προχθές Παρασκευή της παραίτησης στα Ανάκτορα της κυβέρνησης συνασπισμού του κ. Ιβ Λετέρμ.

    Ο βελγικός Τύπος αναφέρεται στο "Φόρτις-γκέϊτ" περιγράφοντας τις πιέσεις οι οποίες καταγγέλθηκαν από τον ανώτατο δικαστή του Βελγίου (με λεπτομερές υπόμνημά του), ότι ασκήθηκαν από την κυβέρνηση, πριν να εκδοθεί δικαστική απόφαση στο θέμα της εκ των πραγμάτων αναγκαίας επείγουσας εξαγοράς της "προβληματικής" τράπεζας "Fortis". Επίσης γίνεται συχνά λόγος στο βελγικό Τύπο για μία "οιωνεί κρατική υπόθεση".

    Η γαλλόφωνη "Λε Σουάρ (Εσπερινή)" δείχνει επιθετικότητα για τον 48χρονο Λετέρμ όταν τιτλοφορεί "Ο επόμενος--και γρήγορα!", θα πρέπει εντούτοις να επισημανθεί ότι ειδικά στο Βέλγιο υπάρχει μακρά πολιτική παράδοση παρέλευσης ενός ικανού χρόνου διαβουλεύσεων, πριν να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση της χώρας αυτής της δυτικής Ευρώπης.

    Ο μονάρχης Αλβέρτος Β' "επιφυλάχθηκε" όπως το Σύνταγμα του έδινε το δικαίωμα, να δώσει την απάντησή του, όταν παρέλαβε το επίσημο κείμενο της παραίτησης σύσσωμης της κυβέρνησης--προηγήθηκε, λίγη ώρα, η παραίτηση μόνον του υπουργού Δικαιοσύνης και Μεταρρυθμίσεων, κ. Γιό Φερχόϊζεν.

    Τον Ιούλιο είχε υποβληθεί ξανά παραίτηση από τον κ. Λετέρμ καθώς διογκώνονταν τα αυτονομιστικού χαρακτήρα αιτήματα των Φλαμανδών (στο βορρά), στη συνέχεια επειδή η κυβέρνησή του κατά κοινή ομολογία χειρίστηκε ικανοποιητικά τη διεθνή χρηματο-πιστωτική κρίση για τις βελγικές τράπεζες "είχε πάρει μία ανάσα".

    Τώρα, οι πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν πως η αναγκαία εξαγορά επειγόντως μιάς από τις τράπεζες, της Fortis", "απετέλεσε τη χαριστική βολή" για την κυβέρνηση Λετέρμ.

    Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα κόμματα της χώρας αντιτίθενται στο να διεξαχθούν, αμέσως, "πρόωρες" βουλευτικές εκλογές, επιλέγοντας μάλλον τουλάχιστον να "συνδυαστούν" αυτές με τις περιφερειακές εκλογές, που είναι προγραμματισμένο να γίνουν μέσα στον Ιούνιο του 2009.

    Πάντως, υπογραμμίζουν, "το Βέλγιο βυθίστηκε ξανά σε πολιτική κρίση", που όμως αρχικά ήλπισε να αποφύγει --έως τουλάχιστον τον Ιούνιο--δεδομένου ότι από του θέρους του 2007 οι έντονες διαφωνίες στο πολιτικό προσκήνιο των Φλαμανδών και των Γαλλόφωνων Βέλγων έχουν προσλάβει ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά, οδηγώντας άλλωστε σε αδυναμία σχηματισμού της νέας βελγικής κυβέρνησης επί εννέα συναπτούς μήνες...

    "Πρωθυπουργίσιμοι", κατά τον βελγικό Τύπο, είναι πλέον : ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Χερμαν φαν Ρομπιί, ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Λικ Ντεέν, επίσης Χριστιανοδημοκράτες Φλαμανδοί, όπως ακριβώς ο παραιτηθείς Ιβ Λετέρμ.

    Αναφέρεται, όμως, συχνά ως υποψήφια πρωθυπουργός κι η πρόεδρός τους, η κυρία Μαριάν Τίσεν. Ωσαύτως αναφέρονται : ο Γαλλόφωνος Φιλελεύθερος Ντιντιέ Ρεϊντέρς και, τέλος, ο Φλαμανδός πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, επί μακρόν, Γκι Φερχόϊφστατ.

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

  • Τελική συζήτηση και ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στη Βουλή

  • "Γιορτή Αγοράς" διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης και άλλοι φορείς της πόλης για την τόνωση της κίνησης στα καταστήματα (10:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Με στολή Αι Βασίλη ο Π.Ψωμιάδης πετώντας με ελικόπτερο θα μοιράσει δώρα στα παιδιά της Νέας Μεσημβρίας. (11:00:00, Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (15η αγωνιστική)

    ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΑΡΗΣ 15:00

    Α.Ε.Κ. - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 16:45 NOVA

    ΛΑΡΙΣΑ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 16:45 Alpha

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ 19:00 NET

    Ο.Φ.Η. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 19:00 NOVA

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (11η ημέρα) - 19:00:00, Πάτρα/Πάτρα (GRC), 19.00 ΕΑ Πατρών - Μίλων

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (15η αγωνιστική)

    14:00 Απόλλων Καλαμαριάς-Κέρκυρα

    15:00 Ηλυσιακός-ΑΣΚ Ολυμπιακός

    15:00 Καλλιθέα-Αγροτικός Αστέρας

    15:00 Εθνικός Αστέρας-Ιωνικός

    15:00 ΠΑΣ Γιάννινα-Βέροια

    15:00 Πιερικός-Εθνικός

    15:00 Καβάλα-Αναγέννηση Καρδίτσας

  • Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (1ος όμιλος, 16η αγωνιστική)

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-11η Αγωνιστική

    19.00 Πανιώνιος-Αιγάλεω

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-11η Αγωνιστική

  • Χάντμπολ-Κύπελλο γυναικών (Φάση «16»)

    18:00 ΑΕΠ Ξάνθης-Ελπίδες Δράμας

    20:00 Εθνικός Κοζάνης-Μ.Αλέξανδρος Γιαννιτσών

    20:00 ΓΣ Κορωπίου-Άρης Νικαίας

    [06] "Να πιάσει τόπο η λαϊκή ψήφος"

    "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να προκηρύξει εκλογές. Θα είναι μία ευκαιρία να καταδικάσει ο λαός τη στρατηγική της, που σημαίνει να απεγκλωβιστεί από τη λογική του "ευρωμονόδρομου" που υιοθετούν όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ. Πρέπει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πατώσουν. Να υπερψηφιστεί το ΚΚΕ. Να πάμε στις εκλογές με ισχυρούς λαϊκούς αγώνες αντιπαράθεσης με την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη. Έτσι θα πιάσει τόπο η λαϊκή ψήφος. Έτσι οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τα χειρότερα που θα έρθουν, είτε βγει πρώτο το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ. Έτσι θα υπάρχει ελπίδα για άμεση θετική προοπτική", τονίζει η κ.Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στη Real News.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάνει λόγο για "καιροσκοπισμό" του ΣΥΡΙΖΑ που "πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αυξήσει εκλογικά τις δυνάμεις του, προκειμένου να παίξει από καλύτερες θέσεις σε αυτό που αποκαλεί κέντρο της πολιτικής, δηλαδή στο κυβερνητικό παιγνίδι με το ΠΑΣΟΚ".

    "Νομίζω ότι ο πολύς κόσμος συμφώνησε με αυτό που είπαμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Δεν τον ταυτίσαμε. Συμφώνησε ο πολύς κόσμος, επειδή το βλέπει. Εξάλλου οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ δεν συκοφαντεί. Απόδειξη ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ στριμώχθηκε, άλλαξε στάση", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η κ.Αλέκα Παπαρήγα μιλά "για μηχανισμούς που στόχο έχουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αυτό εξυπηρετεί και ο πυροβολισμός κατά μαθητών του 15μελούς στο Περιστέρι, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του μαθητή Γ. Παπλωματά. Φοβούνται λαϊκές "εκρήξεις" και παίρνουν τα μέτρα τους. Οι μηχανισμοί αυτοί συγκροτούνται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και των κρατικών δομών. Υπάρχουν, υπήρχαν και επί ΠΑΣΟΚ".

    "Καταγγείλαμε συνολικά την κρατική καταστολή. Τα ΜΑΤ και οι κουκουλοφόροι αποτελούν ενιαίο μέτωπο. Απλώς το ΚΚΕ δεν έπαιξε το παιγνίδι τους. Επιχείρησαν να μας εμπλέξουν, όμως περιφρουρήσαμε τις δυνάμεις που διαδηλώναμε", υπογραμμίζει.

    [07] "Οξυνση κοινωνικών προβλημάτων"

    Για "μία τεράστια κοινωνική έκρηξη, όπου πρωτοστατούν η νεολαία και οι μαθητές, που συγκλονίζει τη χώρα και θα γραφτεί στην ιστορία", έκανε λόγο ο κ.Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ.

    Κατήγγειλε τη μεν κυβέρνηση ότι κατηγόρησε το νεολαϊστικο κίνημα και χρησιμοποίησε τους μηχανισμούς της αστυνομικής αυθαιρεσίας εναντίον του, το ΠΑΣΟΚ ότι "λούφαξε" και το ΚΚΕ ότι υιοθέτησε τη γνωστή και δοκιμασμένη λογική για προβοκάτορες και εχθρούς του λαού.

    Εκανε λόγο ακόμα για σενάρια σωτηρίας του συστήματος μέσα από συνταγές είτε συγκεβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ είτε ενός οικουμενικού υπουργού Οικονομικών, με την αριστερά στον κόσμο της και τη νεολαία στους καναπέδες. "Αυτά τα σχέδια συγκυβέρνησης δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν, εμείς μπορούρε να τους ακυρώσουμε τα σχέδια", και πρόσθεσε ότι "την αριστερά που δεν θα τους ενοχλεί και θα είναι στον κόσμο της ίσως μπορούν να τη βρουν στον Περισσό, όχι όμως τη δική μας αριστερά των κινημάτων και των αγώνων".

    Με τους κουκουλοφόρους και τη βία είμαστε απέναντι επεσήμανε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι "αυτό που ήθελαν ήταν να πάψουμε να συνομιλούμε με τους νέους και να αφήσουμε το μαθητικό κίνημα να εκφυλιστεί και να χάσει, να καταδικάσουμε σε ανυποληψία τους αγώνες της νέας γενιάς. Δεν τους κάναμε τη χάρη και είμαστε περήφανοι γι΄αυτό και τώρα και στα επόμενα χρόνια".

    Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είπε: "κ. Παυλόπουλε είναι πολλά τα μεμονωμένα περιστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει πρόβλημα με τους ράμπο αστυνομικούς, με τη διείσδυση ακροδεξιών στοιχείων και την αντίληψη περί πραιτόρων στην αστυνομία. Εμείς δεν είμαστε σε αντίθεση με τους απλούς αστυνομικούς, αλλά με την ηγεσία τους και τις αντιλήψεις που θέλουν να μετατρέψουν τον απλό αστυνομικό σε πραίτορα και ράμπο με στόχο την ανατροπή της δημοκρατικής νομιμότητας". Και έθεσε επιτακτικά το ερώτημα "ποιά ομάδα κρούσης της αστυνομίας φέρει κουκούλες και λοστούς".

    Προέβλεψε για το επόμενο διάστημα όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης και διαμόρφωση από τις κυρίαρχες δυνάμεις ενός συγκρουσιακού κλίματος.

    Έκανε αναφορά και στον προϋπολογισμό δηλώνοντας ότι "μεταφέρει τα κοινωνικά βάρη στα αδύναμα οικονομικά στρώματα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ανέλαβε μισή ευθύνη για το Βατοπαίδι και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι "αυτή την ευθύνη δεν την ανέλαβε απευθυνόμενος στο λαό, αλλά στο κόμμα του εμφανιζόμενος ώς σωτήρας της Νέας Δημοκρατίας από την κατρακύλα".

    Επίσης υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της, δεν θα αντέξει ούτε ένα φύσημα, ή κοινωνική ένταση" και κατέληξε λέγοντας ότι "εναλλακτική λύση δεν είναι η εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία, δεν είναι η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη να παλέψει γι' αυτό το στόχο με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με τα κοινωνικά και νεολαιϊστικα κινήματα.

    Κείμενο συμπερασμάτων της ΚΠΕ

    "Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και πρέπει να παραιτηθεί, για να βάλουμε φρένο στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, για να απορρίψουμε τον δικομματικό μονόδρομο και τα σημερινά αδιέξοδα, για να αναδειχθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς", επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο συμπερασμάτων της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού.

    Τη συγκεκριμένη προσθήκη καταψήφισαν δύο άτομα από την ανανεωτική πτέρυγα, ενώ οι υπόλοιποι της ανανεωτικής πτέρυγας ψήφισαν λευκό.

    Ως προς τα άλλα θέματα, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού θέτει ως στόχο του κόμματος για το επόμενο διάστημα τη "μετατροπή της συσσωρευμένης οργής σε οργανωμένη, μαζική και αποτελεσματική πολιτική πρακτική, με στόχο την κατάκτηση αυτονόητων δικαιωμάτων των εργαζόμενων και της νεολαίας".

    Εκτιμά ακόμα ότι η κυβέρνηση "ακολουθεί έναν πολύ επικίνδυνο για τη δημοκρατία, δρόμο, με τη στρατηγική έντασης εναντίον της νέας γενιάς που επιλέγει", προσθέτοντας ότι "η αύξηση της καταστολής, οι συμψηφισμοί της δολοφονίας με τις καταστροφές και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να δημιουργηθεί, ενεργοποιούν ακροδεξιά στοιχειά" και γι' αυτό καλεί σε επαγρύπνηση και εγρήγορση την αγωνιζόμενη νεολαία.

    Ακόμα εκτιμά ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πολιτική δύναμη που χαλάει τα σχέδια για αυτοδυναμία, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται απειλή και από το ΚΚΕ, σε έναν ανούσιο αγώνα που δίνει μόνο του για τον πρωτοκαθεδρία στην Αριστερά. Θεωρεί δε τον σημαντικότερο λόγο που έχει στοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός "ότι δεν έχει συναινέσει σε μία συμφωνία σιωπής που επιχειρείται να επιβληθεί στο πολιτικό σύστημα για την καταδίκη της νέας γενιάς, προς όφελος της διατήρησης μιας θέσης στον πολιτικό χάρτη".

    Για το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι "χάθηκε πίσω από μία συστηματική κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης, κράτησε μία στάση αδιαφορίας ως και εχθρότητας απέναντι στην κινητοποίηση του κόσμου και θέλησε να εμφανιστεί ως εγγυητής της κοινωνικής γαλήνης, τάξης εφόσον επανέλθει στην εξουσία".

    Τέλος για το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "είναι η πρώτη φορά που αριστερή πολιτική δύναμη αποφασίζει να συμπαραταχθεί με μία αναμενόμενη κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού και συκοφάντησης".

    Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου

    «Συμπόρευση με τη σημερινή ηγεσία και πολιτική του ΚΚΕ δεν είναι δυνατή», τονίζει ο κ.Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία" και θέτει τέλος στη συζήτηση για τη «μεγάλη αριστερά» με το ΚΚΕ, μετά τα τελευταία γεγονότα. Αναφερόμενος στο κίνημα των μαθητών το χαρακτηρίζει «επαναστατικό» και στη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Προσπάθησαν να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Αν γινόταν κάτι πολύ κακό τις πρώτες μέρες, τότε θα 'ταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος».

    Μιλώντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «πρέπει να υπάρξει θεμελιακό προγραμματικό πλαίσιο και τέτοιο πλαίσιο δεν υπάρχει».

    Στην ερώτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων", υπογραμμίζει ότι "εμείς δεν κολακεύουμε, προσπαθούμε να μην απογοητεύσουμε κανέναν.Εμείς δεν πρόκειται να γονατίσουμε στην κυβέρνηση".

    [08] "Να βγεί η χώρα από το τέλμα"

    "Πρέπει να βρούμε λύση. Η λύση που προτείνω εγώ, είναι όλα τα κόμματα, να εγγυηθούν ότι τουλάχιστον για τρεις μήνες θα έχουμε ειρήνη, να στριμώξουμε τους κουκουλοφόρους στη γωνία και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα. Γιατί την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο K.Καραμανλής, αλλά όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουμε το μερίδιό μας", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο ALTER.

    O πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ επανέλαβε την πρότασή του για μια συνάντηση των πέντε πολιτικών αρχηγών και έκανε λόγο για άμεση επανίδρυση του κράτους. "Αν δεν βρεθούμε τώρα, με αυτή την κρίση που υπάρχει στη χώρα πότε θα βρεθούμε;", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [09] Παραδίδει τη σκυτάλη

    Τον επίλογο της παρουσίας του στη θέση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, μετά από 20 χρόνια, έγραψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ΔημήτρηςΧριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας απευθύνθηκε χθες για τελευταία φορά ως γενικός γραμματέας στα στελέχη του ΑΚΕΛ, μιλώντας στο οργανωτικό συνέδριο του κόμματος.

    «'Εφτασε ο καιρός να παραδώσω τη σκυτάλη», δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας από το βήμα του Έκτακτου Παγκύπριου Οργανωτικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας φανερά συγκινημένος απευθύνθηκε στα στελέχη του ΑΚΕΛ διαβεβαιώνοντάς ότι θα παραμείνει στις επάλξεις μαζί με το ΑΚΕΛ, έστω και αν τώρα θα υπηρετεί από άλλη έπαλξη, εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    «Από καιρό είχα μοιραστεί με τους συντρόφους της Κεντρικής Επιτροπής την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα για να αφοσιωθώ εξ ολοκλήρου στα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία εσείς με την εμπιστοσύνη σας και ο λαός με την ψήφο του μού έχετε τιμητικά αναθέσει», είπε.

    Εξήγησε ότι οι υποχρεώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν του επιτρέπουν να επιτελεί το ρόλο του ως ΓΓ της ΚΕ στο βαθμό που θα ήθελε, στο βαθμό που πρέπει και που απαιτούν οι περιστάσεις.

    «Σήμερα, ενώπιον του συνόλου των στελεχών του Κόμματός μας, ομολογώ ότι περνώ μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Εχει φτάσει η ώρα να υποκλιθώ με απεριόριστο σεβασμό μπροστά σε όλους εσάς τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου. Να ευχαριστήσω από ψυχής τα μέλη, τα στελέχη και την ηγεσία του Κόμματός που για 20 χρόνια μου έχετε εμπιστευτεί το τιμητικότατο αξίωμα του πρώτου μεταξύ ίσων, το αξίωμα του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ», είπε σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο ακροατήριο.

    Αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ, είπε ότι η βελτίωση της οργανωτικής κατάστασης του Κόμματος «μας απασχολεί συνεχώς». Η συνεχής οργανωτική βελτίωση είναι μια ανάγκη επιτακτική, γιατί σήμερα το ΑΚΕΛ «δεν είναι μόνο κόμμα διαμαρτυρίας, πάλης και διεκδίκησης. Είναι ταυτόχρονα και κόμμα εξουσίας», είπε.

    Σημείωσε, τέλος, ότι «θα ήταν τραγικό λάθος αν το ΑΚΕΛ τώρα που είναι κυβερνών κόμμα μετατραπεί σε κυβερνητικό κόμμα. Αν δηλαδή το ΑΚΕΛ και το ευρύτερο Λαϊκό Κίνημα ταυτιστούν πλήρως με την Κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 December 2008 - 7:30:41 UTC