Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα και Χάκαμπι οι νικητές στην Αϊόβα

  • [01] Ομπάμα και Χάκαμπι οι νικητές στην Αϊόβα

    Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ένα μεγάλο βήμα για να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η εκστρατεία του, με κεντρικό σύνθημα την ανάγκη για αλλαγή, του έδωσε την πρωτιά στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα, όπου η Χίλαρι Κλίντον έμεινε τρίτη, πίσω και από τον Τζον Έντουαρντς.

    Στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών ο Μάικ Χάκαμπι κέρδισε τον αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνι, παρόλο που ο Ρόμνι έκανε μία πολυδάπανη προεκλογική εκστρατεία.

    Ο Ομπάμα κέρδισε το πρώτο "βραβείο" στο στρατόπεδο των δημοκρατικών, στον δρόμο για τη διεκδίκηση του χρίσματος ενόψει των εκλογών για τον Λευκό Οίκο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο πρώην γερουσιαστής, Τζον Έντουαρντς άφησε πίσω του την Κλίντον, που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί.

    "Επιλέγουμε την ελπίδα έναντι του φόβου, την ενότητα έναντι του διχασμού και στέλνουμε ένα πανίσχυρο μήνυμα ότι η αλλαγή έρχεται", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στους υποστηρικτές του.

    Αυτή η προεκλογική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο θεωρείται η πλέον ανοιχτή τα τελευταία 50 χρόνια και γι΄ αυτό το λόγο οι προκριματικές της Αϊοβα ήταν η πιο ενδιαφέρουσες που έχουν γίνει στην ιστορία της πολιτείας.

    Στο στρατόπεδο των δημοκρατικών η συμμετοχή ξεπέρασε τους 220.000 ανθρώπους, ενώ το ρεκόρ ήταν από τις προκριματικές του 2004, όταν είχαν ψηφίσει 124.000 άτομα.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο Νιου Χαμσάιρ, όπου θα γίνουν οι προκριματικές την Τρίτη. Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρόμνι πηγαίνουν στη μάχη του Νιου Χαμσάιρ με την πλάτη στον τοίχο, καθώς πρέπει να πείσουν ότι έχουν τη δυναμική για να διεκδικήσουν το χρίσμα των κομμάτων τους. Ειδικά για την Χίλαρι Κλίντον η τρίτη θέση στην Αϊόβα θεωρείται σοβαρή ήττα, αφού μέχρι πριν από μερικούς μήνες όλοι την θεωρούσαν σίγουρη για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

    "Σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα πετύχουμε την αλλαγή και η αλλαγή είναι ότι θα υπάρχει δημοκρατικός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο", είπε στους υποστηρικτές της η Χίλαρι Κλίντον, έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της, Μπιλ Κλίντον.

    Ο Εντουαρντς, από την πλευρά του, έκανε την έκπληξη με τη δεύτερη θέση, αλλά στο Νιου Χαμσάιρ πρέπει να πείσει ότι η προσπάθειά του θα έχει διάρκεια.

    Μεγάλοι χαμένοι των προκριματικών στην Αϊόβα είναι επίσης ο γερουσιαστής Κρις Ντον και ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπίντεν, που έμειναν πολύ πίσω και αποφάσισαν να αποσυρθούν από την κούρσα.

    Ο Ομπάμα εξασφάλισε το 38% των ψήφων στην Αϊόβα, ενώ ο Έντουαρντς το 30% και η Κλίντον το 29%.

    Στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών, ο Χάκαμπι πήρε το 34% των ψήφων, ενώ ο Ρόμνι το 26%. Ο γερουσιαστής από την Αριζόνα, Τζον Μακέιν και ο πρώην γερουσιαστής, Φρεντ Τόμσον, πήραν από το 13% των ψήφων.

    Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στα εκλογικά κέντρα δείχνουν ότι ο Ομπάμα κέρδισε τις ψήφους των νέων, ενώ εντυπωσιακό είναι το ότι εξασφάλισε μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων απ΄ό,τι η Χίλαρι Κλίντον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 January 2008 - 7:30:10 UTC