Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωρούμε με υπευθυνότητα και σχέδιο"
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Θα χυθεί άπλετο φως"
  • [03] "Βαθιά κάθαρση στη Δικαιοσύνη"
  • [04] Ισχυρή σεισμική δόνηση
  • [05] "Αλλαγή εισοδηματικής πολιτικής"

  • [01] "Προχωρούμε με υπευθυνότητα και σχέδιο"

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια έχει αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου,τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Είχε επίσης συνεργασίες με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Η υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα είπε "όπως ξέρετε είναι προγραμματισμένο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όπως έχω πει πολλές φορές θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα η ημερομηνία και στις δύο πρωτεύουσες".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα από την υπόθεση Ζαχόπουλου η υπ. Εξωτερικών είπε "δεν νομίζω πως θέλετε να σχολιάσω κάτι που δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως ζούμε την αποθέωση της πολιτικής της κλειδαρότρυπας και ταυτόχρονα υπάρχουν σενάρια και φήμες. Η μόνη που μπορεί να δώσει σοβαρή απάντηση σε όλα αυτά τα σενάρια είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία χειρίζεται το θέμα. Άρα περιμένουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να μάθουμε όπως κι εσείς, έτσι και εμείς την πλήρη εικόνα και όχι τη σεναριολογία".

    Από την πλευρά της η κα Πετραλιά ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την πρόοδο που έχει υπάρξει στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και για έναν ακόμη κύκλο επαφών που ξεκινά με τους κοινωνικούς εταίρους.

    "Προχωρούμε με υπευθυνότητα, με σχέδιο, με όσο το δυνατόν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. Θέλω να πω ότι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί το πρόβλημα θα προκύψει μόνο εάν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση",είπε η κα Πετραλιά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την υπόθεση Ζαχόπουλου, η υπουργός Απασχόλησης ανέφερε λέγοντας ότι "το κλίμα μέσα στο οποίο κινούμαι, είναι το κλίμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος".

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη όσον αφορά την ανάπτυξη και το 2008 αναμένουμε σημαντική αναπτυξιακή ώθηση. Ο μεγάλος κίνδυνος για μένα είναι ο πληθωρισμός, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής". Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι έχει μεγάλη σημασία οι αυξήσεις που θα δρομολογηθούν, στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, να οδηγήσουν σε βελτίωση του εισοδήματος, αλλά όχι σε έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο, διότι "δεν συμφέρει κανέναν να πάμε σε υπερβολικές αυξήσεις που θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρσιμό, που δεν αντέχει η οικονομία".

    Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων υπογραμμίζει ότι είναι "σαφής η βούληση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις στις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια) και επιχειρήσεις δικτύων. Ερωτηθείς για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ, απάντησε ότι η διερεύνηση θα προχωρήσει αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία τηλεπικοινωνιών και τονίζει ότι "η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική για τις τηλεπικοινωνίες την οποία δεν διαπραγματεύεται".

    Απαντώντας στο ερώτημα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων, λέει ότι οι διεθνείς αβεβαιότητες είναι ενσωματωμένες στον σχεδιασμό και επανέρχεται με έμφαση στο θέμα του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι " ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι η μετατροπή κάποιων συγκυριακών διεθνών αυξήσεων τιμών σε μόνιμο πληθωρισμό και το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δεν είναι θέμα μόνον της κυβέρνησης αλλά όλων των κοινωνικών εταίρων".

    Για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ο κ Αλογοσκούφης αναφέρει ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί μετά το 2008 για να μηδενίσουμε το έλλειμμα, προσθέτοντας "βεβαίως θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί".

    Ερωτηθείς για την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, απαντά ότι κρίση αντιμετωπίζουν όλοι οι θεσμοί εξουσίας περιλαμβανομένων -εκτός των κομμάτων- του κοινοβουλίου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα για το φαινόμενο κάμψης του δικομματισμού, αναφέρει ότι αν τα κόμματα εξουσίας ανταποκριθούν στον ρόλο τους με υπευθυνότητα, ο δικομματισμός θα ανακάμψει σπό τις επόμενες εκλογές. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι συμπεριφέρεται ως κόμμα διαμαρτυρίας και όχι ως κόμμα εξουσίας και ζητεί από την αξιωματική αντιπολίτευση να συμμετάσχει, αντί να απέχει, στις διαδικασίες για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, όπως είναι το ασφαλιστικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ως θετικό εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες αναπτύσσεται και αποκτά ευρωπαίκή προοπτική. Αν και δεν θα ήθελα να μπω σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομίας, το γεγονός ότι αναπτύσσεται η περιοχή μας, μας δίνει μεγάλες δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε πάγια προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας. "Ολοι προσβλέπουν στην Ελλάδα, και ως υπόδειγμα και ως συνεργάτη, γιατί είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Βλέπουμε λοιπόν, στην ευρύτερη περιοχή, πολύ σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των συνεργασιών με όλες τις χώρες της περιοχής."

    Τέλος για την υπόθεση Ζαχόπουλου, θεωρεί ότι πρόκειται για προσωπική τραγωδία, η οποία έχει διογκωθεί από τα ΜΜΕ και πιστεύει ότι δεν έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Θα χυθεί άπλετο φως"

    Σκληρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει "εστία διαφθοράς", εξαπολύει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ως μοναδικό της στόχο "την εξυπηρέτηση ενός συστήματος που νέμεται την εξουσία" και "δεν ασχολείται με τα προβλήματα του κόσμου".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παλαιότερα είχε μιλήσει για "συμμορία", απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιγράφει τις σχέσεις της κυβέρνησης με διάφορα συμφέροντα ως "σχέσεις που μοιάζουν με εκείνες της μαφίας". Και προσθέτει ότι "η κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρέτης των λίγων και ισχυρών, διευθετεί συμφέροντα και παράγει διαρκώς καινούργια σκάνδαλα".

    Παράλληλα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός είναι μέρος του συστήματος διαφθοράς, ενώ καλεί τα κόμματα της άλλης αριστεράς να αφουγκραστούν τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, ό οποίος "θέλει λύσεις και αποτέλεσμα".

    Ερωτηθείς γιατί επιτίθεται προσωπικά στον κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι προσπαθεί να αναδείξει τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως αναφέρει, "θερίζει ό,τι έσπειρε". Και τον κατηγορεί ότι "προεδρεύει και προϊσταται του συστήματος", αλλά και "καθοδηγείται από αυτό". Αναφέρει επίσης ότι "έχει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση σήψης και παρακμής που βιώνει η χώρα" και ότι "ηγείται μιας κυβέρνησης που το μόνο που έχει παράξει είναι τσουβάλι σκάνδαλα, μια οικονομία σε αδιέξοδο και μια Ελλάδα απαθή μπροστά σε προκλήσεις απαράδεκτες για τα εθνικά μας συμφέροντα". Κάνει επίσης λόγο για "γενικευμένη κατάσταση σήψης, πελατειακής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και διαφθοράς σε ένα κύκλωμα της ηγεσίας της ΝΔ".

    Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη τονίζει ότι "αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή" και υπόσχεται ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα φέρει στο ακροατήριο όλες τις "παγωμένες υποθέσεις", όπως των δομημένων ομολόγων, των υποκλοπών κλπ και θα χυθεί άπλετο φώς. Επίσης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει την άποψή του σύμφωνα με την οποία "όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση και όσο πιο γρήγορα έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τόσο το καλύτερο για τη χώρα".

    Απορρίπτει κατηγορηματικά, ως ισοπεδωτικό, τον ισχυρισμό περί ίδιων κομμάτων, για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τον οποίο προωθούν και τα κόμματα της "άλλης αριστεράς". Προσθέτει ότι τα κόμματα αυτά "κρύβονται πίσω από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ", το οποίο προβάλουν ως "άλλοθι, για να μη συμμετάσχουν σε μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία".

    Δεν δέχεται ότι υπάρχει δικομματισμός και καλεί όσους ζητούν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα "με ποιόν θέλουν να κυβερνήσουν". Επίσης θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φτάσει στα άκρα μια τακτική που του έδωσε πρόσκαιρα οφέλη.

    Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετικά με τις καταγγελίες του για τα εκδοτικά συμφέροντα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει αποδοχή του αποτελέσματος ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και να αντιμετωπίζεται δίκαια η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να υποστηρίζεται ότι "δεν υπάρχει αντιπολίτευση". Κάνει επίσης λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τον Τύπο με χρήματα του ελληνικού λαού, "από τον ΟΠΑΠ μέχρι τις στρατιωτικές προμήθειες".

    Δήλωση Αλ. Αλαβάνου

    Τη λύπη του «για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενάντια στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς» εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου για τον ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    «Αν η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχεί για το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες μας γίνονται σημείο αναφοράς και ελπίδας για ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της, ας μην ασχολείται με εμάς. Ας ασχοληθεί με τη σύγκλιση της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, του ασφαλιστικού, της περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων, του άρθρου 16. Ας κατανοήσει επιτέλους ότι οι πολίτες βιώνουν το τέλος εποχής του δικομματισμού και αλλάζουν σε βάθος το πολιτικό τοπίο», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

    [03] "Βαθιά κάθαρση στη Δικαιοσύνη"

    "Κανένα άλλο κομμάτι της δημόσιας ζωής της χώρας μας, κανένα απολύτως δεν είχε τη δύναμη και το θάρρος να κάνει τόσο βαθιά κάθαρση, όπως κάνει η Δικαιοσύνη",τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Βασίλης Νικόπουλος.

    "Κανένας δικαστής στην Ελλάδα δεν θέλει στο Δικαστικό Σώμα να υπάρχουν επίορκοι δικαστές και θέλει αυτοί να αποβάλλονται", συμπληρώνει σχετικά με την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Νικόπουλου στην "πρώτη δικτυακή σελίδα" του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ana-mpa.gr.

    Πιστεύετε ότι η υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος έχει κλείσει ή υπάρχουν ακόμα κάποια "σκοτεινά" σημεία;

    Η Δικαιοσύνη κατά το Σύνταγμα διαθέτει ανεξάρτητους μηχανισμούς αυτοκάθαρσης. Είναι τα Δικαστικά Συμβούλια τα οποία λειτουργούσαν, λειτουργούν και θα λειτουργούν αενάως έως ότου υπάρχει Δικαιοσύνη στην πατρίδα μας.

    Αυτά τα Συμβούλια επιλαμβάνονται όλων των υποθέσεων που αναφέρονται σε πειθαρχικές παραβάσεις των δικαστών. Ποτέ στη Δικαιοσύνη δεν έπαψαν να λειτουργούν τα Συμβούλια. Λοιπόν, κανένας δικαστής στην Ελλάδα δεν θέλει στο Σώμα το Δικαστικό να υπάρχουν επίορκοι δικαστές και θέλει αυτοί να αποβάλλονται. Θέλω να διαβεβαιώσω το λαό ότι κανένα άλλο κομμάτι της δημόσιας ζωής της χώρας μας, κανένα απολύτως, δεν είχε τη δύναμη και το θάρρος να κάνει τόσο βαθιά κάθαρση όπως κάνει η Δικαιοσύνη.

    Γίνεται λόγος ότι στην Κρήτη κάτι συμβαίνει.

    Πρέπει να σας πω ότι αυτές οι υποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται σε ζητήματα δικαστικών αποφάσεων, θα ερευνηθούν, στην περιοχή της Κρήτης και θα εξεταστούν δεόντως. Υπάρχει ήδη το αρμόδιο όργανο του Αρείου Πάγου, ο αρμόδιος Επιθεωρητής ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Κρήτη και μάλιστα πριν ανακύψει το θέμα αυτό της περιοχής στην οποία αναφέρεστε, ο οποίος ερευνά τις υποθέσεις όπως ακριβώς γίνεται άλλωστε και σε όλες τις δικαστικές περιφέρειες της χώρας. Βεβαίως ακούγεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι στον πρώτο βαθμό μερικές υποθέσεις κατέληξαν σε καταδίκη των κατηγορουμένων, ενώ στο δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο δηλαδή, αυτοί απηλλάγησαν.

    Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γι' αυτό υπάρχουν και δυο βαθμοί. Αν τώρα αυτές οι περιπτώσεις ενέχουν κάποια παράβαση εκ μέρους των δικαστών, αυτό θα ερευνήσουν τα αρμόδια όργανα της υπηρεσίας. Δεν μπορώ όμως εκ των προτέρων να σας πω αν συμβαίνει ή δεν συμβαίνει αυτό.

    Πρόσφατα ανέκυψε θέμα για τη διάσκεψη της Ολομέλειας, που απουσίαζαν τρία μέλη της και έδωσαν την ψήφο τους τηλεφωνικά. Είναι κάτι το σύνηθες;

    Με αφορμή αυτό το περιστατικό το οποίο σημειώθηκε στην υπόθεση των συμβασιούχων έχει γίνει σχετική έρευνα και βρέθηκαν πολλές περιπτώσεις από την εποχή ακόμα παλαιών Προέδρων σε ήσσονος σημασίας υποθέσεις. Θέλω να σας πω ότι από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος του ΑΠ έδωσα την εντολή να παρίστανται όλοι στις διασκέψεις.

    Βέβαια θέλω να σας πω ότι πρέπει να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση αυτού του θέματος, διότι αντιλαμβάνεστε ότι όταν το δικαστικό όργανο είναι πολυπρόσωπο και αριθμεί 40, 45, 50 ή και 57 δικαστές, είναι μέσα στην ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων, στη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων κάποιος να έχει κάποιο κώλυμα. Οπότε είναι δύσκολο να γίνει η διάσκεψη και να ληφθεί απόφαση. Άρα πρέπει να γίνει κάποια τροποποίηση της σχετικής διάταξης ώστε η διάσκεψη να γίνει απουσία ορισμένου αριθμού δικαστών που συμμετείχαν στην Ολομέλεια. (Σ.σ: Η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν εξαγγελθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης η σχετική τροπολογία).

    Έχετε ζητήσει να γίνει παρεκκλήσι στον περιβάλλοντα χώρο του ΑΠ. Ποιος είναι ο σκοπός;

    Με νόμο της πολιτείας η Δικαιοσύνη έχει προστάτη Άγιο, τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Πού λοιπόν βλέπουμε την έλλειψη σκοπού στην προσπάθεια ώστε να έχουμε ένα παρεκκλήσιο εδώ, αφού αναγκαζόμεθα και πηγαίνουμε στη Μητρόπολη των Αθηνών, πηγαίνουμε στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και δεν έχουμε στον περιβάλλοντα χώρο του ΑΠ το παρεκκλήσιο του Αγίου Διονυσίου.

    Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι και θεμελιώδης αρχή και της Δικαιοσύνης, δεν πρέπει να σεβαστούμε κάποτε εδώ την αρχή της πλειοψηφίας; Δεν πρέπει να σεβαστούμε ότι το Σύνταγμά μας είναι ψηφισμένο στο όνομα της Αγίας και Αδιαιρέτου και Ομοουσίου Τριάδος; Δεν πρέπει να σεβαστούμε ότι το Σύνταγμα, δηλαδή αυτό που ο λαός ψηφίζει, ορίζει στο άρθρο 2 ότι επικρατούσα θρησκεία στη χώρα είναι της Ανατολικής Ορθόδοξου Εκκλησίας;

    Τι ζητούμε παραπάνω εμείς, η πλειοψηφία; Η μειοψηφία, δεν χάνει τα δικαιώματά της με ένα παρεκκλήσιο, ούτε υποχρεώνουμε κανέναν να πηγαίνει στο παρεκκλήσιο και να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, αλλά όμως γιατί πρέπει να εμποδίζουμε εκείνον που θέλει να το κάνει αυτό το πράγμα; Πρέπει να σας πω ότι ο χριστιανός είναι πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι πιστεύει.

    Τί ήταν αυτό που σας οδήγησε να ζητήσετε ένα "νεκρό" νομοθετικό πλαίσιο να ενεργοποιηθεί;

    Θέλω οι νόμοι σ' αυτή τη χώρα να εφαρμόζονται. Υπάρχει νόμος. Να τον ανακαλέσουμε. Εγώ δεν το ζήτησα. Αν δεν θέλει η πολιτεία, να το ανακαλέσει. Δεν ζητήσαμε να γίνει κανένα χαμαιτυπείο, ούτε να γίνει κανένα κέντρο διασκεδάσεως στον Άρειο Πάγο. Ζητάμε να γίνει εκκλησία.

    [04] Ισχυρή σεισμική δόνηση

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί με επίκεντρο το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Οπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλο εστιακό βάθος και το ακριβές στίγμα του σεισμού είναι 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

    Μάνη

    Η έντονη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο την περιοχή του Λεωνιδίου δεν έχει προκαλέσει θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, τόσο στην περιοχή της Κυνουρίας και τα χωριά του Ζάρακα, που βρίσκονται δίπλα στο επίκεντρο, αλλά ούτε και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

    Πάτρα

    Καμία αναφορά δεν είχε γίνει μέχρι τις 11.30 το πρωί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδος, για τυχόν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί, και είχε ως επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Λεωνιδίου Αρκαδίας.

    Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Δυτική Ελλάδα, και κυρίως στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Πάντως αν και εκείνη την ώρα οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στα σπίτια τους, δεν προκλήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία.

    Ηράκλειο

    Αισθητός έγινε και στο Ηράκλειο ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί. Δεν επικράτησε πανικός ,ενώ δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής υλικές ζημιές.

    Χανιά

    Ιδιαίτερα αισθητή και στο νομό Χανίων έγινε η σεισμική δόνηση 6,5 βαθμων της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

    Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την ανησυχία των πολιτών αλλά και την κινητοποίηση των τοπικών αρχών.

    Ωστόσο σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χανίων Χαράλαμπο Κουκιανάκη σε όλο το νομό δεν αναφέρθηκαν ζημιές

    Αμέσως μετά τον σεισμό άμεσα κινητοποιήθηκε και ο μηχανισμός του δήμου Χανίων

    Με εντολή του Δημάρχου Κυριάκου Βιρβιδάκη περιπολικά της δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν περιπολίες στην πόλη δίνοντας βάρος κυρίως στην παλαιά πόλη των Χανίων χωρίς ωστόσο από τους πρώτους ελέγχους να αναφερθούν ζημιές.

    Παρα το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν πολύ αισθητη δεν υπηρξαν κλήσεις για αναφορά ζημιών και στην πυροσβεστική υπηρεσία.

    Ιταλία

    Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Πελοπόννησο έγινε αισθητή και στη νότια Ιταλία, σύμφωνα με τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, οι οποίες δεν ανέφεραν υλικές ζημίες ή θύματα στο νότιο τμήμα της ιταλικής χερσονήσου.

    Θεσσαλονίκη

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σχετικά με το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Λεωνιδίου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΑΠΘ, Μανόλης Σκορδίλης, σεισμοί ενδιαμέσου βάθους, όπως αυτός στην περιοχή του Λεωνιδίου, συνήθως, δε συνοδεύονται από έντονη μετασεισμική ακολουθία και δεν προκαλούν ζημιές.

    Επισήμανε δε ότι δονήσεις αυτού του είδους δεν μπορούν να συσχετιστούν με οποιαδήποτε δράση επιφανειακών σεισμών, εκτός εάν υπάρχει διέγερση γειτονικών περιοχών. Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Σκορδίλης, θα πρέπει να είναι ώριμη η περιοχή να δώσει κάποιον σεισμό, κάτι που ο ίδιος εκτιμά ότι δεν συμβαίνει σβ αυτήν την περίπτωση.

    Ο κ. Σκορδίλης χαρακτήρισε «μάλλον ακίνδυνο» τον πρωινό σεισμό, καθώς, όπως είπε, οι δονήσεις ενδιαμέσου βάθους, πρέπει να ξεπερνούν τα 7 Ρίχτερ, ώστε να θεωρηθεί πως μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία ενημέρωση που να αποδεικνύει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη βόρεια Ελλάδα.

    Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

    Αρκετά καθησυχαστικοί εμφανίζονται στις δηλώσεις τους οι κορυφαίοι σεισμολόγοι της χώρας, αλλά και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ όπως φαίνεται δεν πρέπει να υπάρχουν ζημιές ούτε στο Λεωνίδιο, ούτε στην υπόλοιπη Πελοπόννησο από τον πρωινό σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού, που χαρακτηρίστηκε σφοδρός από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, είναι στη στεριά, νότια του Λεωνιδίου 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα.

    Ο δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης δήλωσε στις 8.15 το πρωί ότι από τα στοιχεία που έχει από τους κατοίκους δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές. Ήταν, είπε, ένας πρωτοφανής σεισμός για τα δεδομένα της περιοχής αλλά για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός και το ότι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο εστιακό του βάθος το οποίο υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα. Ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι ο ΟΑΣΠ είναι σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα αλλά κατά την εκτίμησή του "αυτός ήταν ο σεισμός και πέρασε" , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης είπε ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός ενδιαμέσου εστιακού βάθους 70 χιλιομέτρων και αυτό ήταν που έσωσε την Ελλάδα. "Ο Θεός της Ελλάδας μας έσωσε και πάλι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρακάκης. Αν ο σεισμός ήταν επιφανειακός με βάθος 15-20 χιλιόμετρα θα ακολουθούσε άλλος ένας μετασεισμός 6 Ρίχτερ και θα είχαμε αρκετές συνέπειες.

    Τέτοιοι σεισμοί ενδιαμέσου εστιακού βάθους, είπε, δεν έχουν αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα, μπορεί να γίνονται αισθητοί σε μεγάλη κλίμακα αλλά δεν προκαλούν ουσιαστικές ζημιές. Τον παρομοίασε μάλιστα, με τον σεισμό που είχε σημειωθεί αρχές Ιανουαρίου του 2006 στα Κύθηρα και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ. Ο σημερινός σεισμός προήλθε από την περιοχή του Μυρτώου Πελάγους που είναι μια περιοχή που την ξέρουμε και κατά διαστήματα μας δίνει τέτοια μεγάλα συμβάντα.

    Σε ερώτηση γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του μεγέθους, ενώ ξένα δίκτυα μέσω Ιντερνετ είχαν δώσει στοιχεία για το σεισμό, ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι και εμείς έχουμε τέτοιο αυτόματο δίκτυο, αλλά θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις καταγραφές μας γι αυτό και τσεκάρουμε τα δεδομένα , ξαναμετράμε τα μεγέθη για να είμαστε υπεύθυνοι σε ό,τι λέμε.

    Εκτιμήσεις στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος μιλώντας για ενδιάμεσο σεισμό με εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα. Οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση αλλά δεν προκαλούν ζημιές , είπε ο καθηγητής Παπαζάχος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ο σεισμός προήλθε από το τόξο των ενδιαμέσων σεισμών που σχηματίζεται από την περιοχή δυτικά της Αθήνας, τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, φθάνει στην Κρήτη και από εκεί στην Κω. Το τόξο αυτό δίνει σεισμούς ενδιαμέσου εστιακού βάθους περίπου 100 χιλιομέτρων. Και κατά τον κ. Παπαζάχο δεν αναμένεται ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα. Ήταν ένα σεισμός, πρόσθεσε ο καθηγητής σαν αυτόν που είχαμε πριν δυο χρόνια στα Κύθηρα.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι κατά πολύ μεγάλη βεβαιότητα δεν θα έχουμε κάποιον ουσιαστικό μετασεισμό. Ο σεισμός ήταν μεγάλου εστιακού βάθους γι αυτό έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα και τέτοιοι σεισμοί δεν δίνουν ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα.

    Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Δρακάτος μίλησε για μια σφοδρή δόνηση ενδιαμέσου μεγέθους που το επίκεντρο της ήταν στην παράκτια περιοχή νότια του Λεωνιδίου. Σύμφωνα με τον κ. Δρακάτο μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό δεν είχε καταγραφεί κάποια αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα.

    Εκτιμήσεις ειδικών

    Ως ένα πολύ ισχυρό σεισμό που μπορεί να προέρχεται από πολύ μεγάλο βάθος χαρακτήρισε το σεισμό που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Πρέπει να είναι σεισμός πάνω από 6,5 ρίχτερ, είπε ο κ. Λέκκας γιατί έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη του διασπορά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός τόνισε ο κ. Λέκκας.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, ο σεισμός πρέπει να προέρχεται από το ελληνικό τόξο και δεν αναμένεται να δώσει άλλο γεγονός. Περίπου τις ίδιες εκτιμήσεις έκανε και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, ο οποίος προσδιόρισε το επίκεντρο προερχόμενο από τη δυτική Ελλάδα. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα μέχρι και τα Γιάννενα , ενώ ιδιαίτερα ταρακουνήθηκε και η Αθήνα. Αυτό που ιδιαιτέρως ανησύχησε τον κόσμο ήταν η διάρκειά του.

    Σχολικές μονάδες του Λεωνιδίου επισκέφθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος

    Με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις σχολικές μονάδες του Λεωνιδίου, ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος επισκέφθηκε τη σεισμόπληκτη περιοχή, συνοδευόμενος από το δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Τσιγκούνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Παταργιά.

    "Υπάρχουν ορισμένες ζημιές σε σχολικές μονάδες, στις οποίες τα πέντε κλιμάκια και οι μηχανικοί του ΟΣΚ που βρίσκονται στην περιοχή σύντομα θα κάνουν τις εκτιμήσεις τους και αργότερα θα αποφασιστεί αν, και σε ποια σχολεία ή σχολικές αίθουσες δεν θα γίνει μάθημα.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι "είμαστε όλοι εδώ από την πρώτη στιγμή και συνεργαζόμαστε για να δώσουμε την αποτελεσματικότερη λύση και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πραγματώνεται με ασφάλεια η εκπαιδευτική διαδικασία".

    Ο κ. Λυκουρέντζος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι η κινητοποίηση της κυβέρνησης ήταν άμεση και βρίσκεται σε εξέλιξη, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο.

    Κανονικά τα σχολεία

    Ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος που επισκέφθηκε την περιοχή του Λεωνιδίου και την Κυνουρίας, όπου το πρωί σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ''την Τρίτη οι μαθητές θα πάνε κανονικά στα μαθήματά τους εκτός εάν υπάρξει περίπτωση από τους υπολειπόμενους ελέγχους να υπάρξει ανάγκη να μην λειτουργήσει ένα σχολείο. Πάντως προς το παρόν δεν προκύπτει τέτοια ανάγκη''.

    Ο υφυπουργός τόνισε ότι ''ο κρατικός μηχανισμός είναι παρόν όπου προκύπτει ανάγκη'' και πρόσθεσε ότι ''συνεργείο του Οργανισμού για την Αντισεισμική Προστασία θα περιοδεύσει και στα γύρω χωριά του δήμου Λεωνιδίου και αν και εκεί υπάρξει κάτι άμεσα θα αντιμετωπιστεί''.

    Κλιμάκια μηχανικών πραγματοποιούν ελέγχους σε σχολικές μονάδες και άλλα κτίρια, στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

    [05] "Αλλαγή εισοδηματικής πολιτικής"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί σήμερα στις 11:00 το πρωί, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων υπουργείου Πολιτισμού.

    «Ένα «τσουνάμι» ακρίβειας σαρώνει με τον καινούργιο χρόνο τις περισσότερες αγορές, εκτινάσσοντας σε νέα ύψη τις τιμές, ιδιαίτερα του πετρελαίου θέρμανσης, της βενζίνης, των τροφίμων και βασικών ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης,δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας το κύμα ανατιμήσεων που από τον καινούργιο χρόνο σαρώνει τις αγορές.

    Το κύμα αυτών των ανατιμήσεων-είπε ο κ.Λαφαζάνης- που φτάνει από 15-30% μέσα στον καινούργιο χρόνο, είναι το δεύτερο, μετά από αυτό που προηγήθηκε στις αρχές του προηγούμενου φθινοπώρου, δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπική άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά κυρίως στην αισχροκέρδεια που κυριαρχεί ανεξέλεγκτη και ανενόχλητη στην αγορά.

    Δυστυχώς, οι «συμφωνίες κυρίων» που επιδιώκει η κυβέρνηση με τις εταιρείες αποδεικνύονται στην πράξη συμφωνίες συνενόχων για τη συγκάλυψη των ανατιμήσεων και τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων.Συνιστά πρώτου μεγέθους υποκρισία το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως διάτρητο άλλοθι τις ανέξοδες συμφωνίες με τις επιχειρήσεις, την ίδια ώρα επιβάλλει δια ροπάλου διατίμηση στους μισθούς, με ευτελιστικές αυξήσεις στο δημόσιο, της τάξης του 3%επεσήμανε ο κ.Λαφαζάνης.

    Αυτή την ώρα,-πρόσθεσε ο κ.Λαφαζάνης-χρειάζονται επειγόντως δραστικά μέτρα ελέγχου των τιμών, αναγκαστικός και ουσιαστικός κοστολογικός έλεγχος στις επιχειρήσεις, μαζί με την επιβολή πλαφόν και ελεγχόμενου ποσοστού κέρδους στα προϊόντα που σημειώνουν ανατιμήσεις.Και το κυριότερο, χρειάζεται ριζική αλλαγή εισοδηματικής πολιτικής με ουσιαστικές αυξήσεις, που θα στηρίζουν τους καταρρέοντες μισθούς και τις συντάξεις πείνας και πενίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 January 2008 - 9:30:23 UTC