Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΚΚΕ επικρίνει τα ΜΜΕ
  • [02] Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής
  • [03] Ο Μπους στην Ιερουσαλήμ

  • [01] Το ΚΚΕ επικρίνει τα ΜΜΕ

    Για αποσιώπηση και διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος από τα ΜΜΕ ιδιαίτερα στη μετεκλογική περίοδο έκανε λόγο η ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ για την μετεκλογική αντιμετώπιση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος από τα ΜΜΕ.

    Η κα Παπαρήγα επίσης έκανε λόγο για μαγειρέματα των πολιτικών εξελίξεων από ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης με στόχο, όπως είπε, να μανουβράρουν τις εξελίξεις και να εμποδίσουν εξελίξεις που πλήττουν τα δυο μεγάλα κόμματα.

    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ιδιωτικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης σε βάρος του ΚΚΕ ειδικά μετά τις τελευταίες εκλογές, είναι κραυγαλέα προκλητική, είπε η κα Παπαρήγα.

    Ο πραγματικός χρόνος που διατίθεται στην ειδησεογραφία για την προβολή του ΚΚΕ μόλις που ξεπερνά το 2% και μπροστά σε αυτό το φαινόμενο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι περίπου θεατής. Αποτελεί επιλογή της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, ηλεκτρονικών και εντύπων, είπε η κα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι αποδείχθηκαν υποκριτικές οι διακηρύξεις περί πολυφωνίας και ισοτιμίας και υπενθυμίζοντας ότι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες.

    Επίσης είπε ότι είναι μια ανισότιμη μεταχείριση του ΚΚΕ και σημείωσε ότι σε μεγάλο αριθμό εκπομπών των κρατικών καναλιών δεν προσκαλούνται εκπρόσωποι του κόμματος, αλλά προσκαλούνται και μιλούν ακόμα και για την 90χρονη ιστορία του κόμματος άνθρωποι που έχουν φύγει από το κόμμα πριν από δεκαετίες και ανήκουν σε άλλα κόμματα.

    Πλήθος, είπε, είναι οι εκπομπές κρατικών και ιδιωτικών καναλιών και του καναλιού της Βουλής, που γίνονται με υλικά πανομοιότυπα με αυτά των διαφόρων υπηρεσιών της δεκαετίας του 1950.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε επίσης ότι η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης λοιδωρεί και συκοφαντεί απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις που αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι και η νεολαία, γιατί έρχονται σε αντίθεση με τις επιλογές του κεφαλαίου. Τις μόνες κινητοποιήσεις που προβάλλουν είναι αυτές που υποβοηθούν τη δικομματική αλλαγή, είπε.

    Μίλησε επίσης για απόκρυψη και αποσιώπηση θέσεων, όπως της απεργιακής συγκέντρωσης και διαδήλωσης του ΠΑΜΕ στις 12 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

    Χρησιμοποιούνται, είπε, όλοι οι μηχανισμοί για να εμποδιστεί και να ματαιωθεί η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και να προστατευθεί η δικομματική εναλλαγή με στόχο να διαμορφωθούν και διπολικές λύσεις, όταν εξαντληθούν τα περιθώρια για μονοκομματικές κυβερνήσεις.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε η κα Παπαρήγα, εντάσσονται και οι επεμβάσεις των μέσων ενημέρωσης για να επηρεάσουν την εκλογή ηγεσίας κομμάτων, όπως έδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ και οι τωρινές στον ΣΥΝ. Η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ και η διεύρυνση της επιρροής του ανησυχούν, είπε η κ. Παπαρήγα.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ενημέρωσης και επέκρινε την κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, ξέχασε τις παλιές διακηρύξεις κατά της διαπλοκής των επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων, σημειώνοντας ότι με το νέο νόμο ενισχύεται η συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια του κεφαλαίου.

    Ερωτηθείσα για την υπόθεση Ζαχόπουλου είπε ότι υπάρχει ζήτημα διαχείρισης από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά το ερώτημα είναι πώς μπορεί να ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος, ο οποίος δεν είναι εύκολος. Πάρα πολλά πράγματα είναι νομότυπα αλλά στην ουσία τους δεν είναι, είπε.

    Τέλος, σε ερώτηση για τις διεργασίες στο ΣΥΝ και το ενδεχόμενο ανάδειξης του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά πολιτικών που υιοθετεί το κάθε κόμμα.

    [02] Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής

    Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί η τροπολογία για την προστασία των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας από φαινόμενα επιθετικής εξαγοράς.

    Η συμπερίληψη της εν λόγω τροπολογίας, αποτέλεσε και την αφορμή για την καταψήφισή του νομοσχεδίου επί της αρχής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, παρ' ότι ο εισηγητής του Στάθης Κουτμερίδης, είχε ανακοινώσει χθες, κατά την έναρξη της συζήτησης, ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.

    Το ΠΑΣΟΚ, στην επιχειρηματολογία του, προσέθεσε και ενστάσεις για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου τις οποίες θεώρησε «φωτογραφικές» (άρθρο 7 για τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.), όπως επίσης και για τη μεταχείριση των τριτέκνων, στους οποίους, χορηγείται μεν το πολυτεκνικό επίδομα, αλλά χωρίς να μετατρέπεται σε ισόβια σύνταξη και χωρίς να εξομοιώνονται οι τρίτεκνοι με τους πολυτέκνους, κατά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

    Για τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, οι εν λόγω ενστάσεις επιστρατεύτηκαν προκειμένου να καλυφθεί η παλινωδία του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της επί της αρχής υπερψήφισης.

    Τελικά, η μείζων αντιπολίτευση υπερψήφισε τις διατάξεις για την σύσταση του Ταμείου και καταψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα.

    Το ΚΚΕ εξ άλλου, υπερψήφισε το άρθρο 6 για τους τριτέκνους, ενώ επικρίθηκε ότι «αποτελεί αριστερό θεμέλιο της κυβέρνησης» εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο οποίος καταψήφισε όλα τα άρθρα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Αρκετά μεγάλο μέρος της σημερινής αντιπαράθεσης, εξαντλήθηκε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι το κείμενο που είχε λάβει χθές στα χέρια της, δεν συμπεριελάμβανε την τροπολογία για τον ΟΤΕ.

    Κι όταν ο Θ. Πάγκαλος διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν την ίδρυση του Ταμείου, ο Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «νέα αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης», μετά την αρχική στήριξη και την κατοπινή άρνηση.

    Ο ίδιος, ωστόσο, αν και προκλήθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ (Θ. Πάγκαλος) και του ΣΥΡΙΖΑ (¶. Φιλίνη) να διευκρινίσει το περιεχόμενο των διατάξεων του άρθρου 7, ανέφερε «είναι κάποιες ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο».

    Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε επίσης την επίμαχη τροπολογία για τον ΟΤΕ, αντιπροτείνοντας με τη Λούκα Κατσέλη, δική του ρύθμιση, η οποία ωστόσο, δεν συζητήθηκε, καθώς είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτήν,θα πρέπει να αναγνωρίζονται δικαιώματα άσκησης «μεγάλης μειοψηφίας» μονάχα στο 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, καθώς και διατήρηση εκ μέρους του Δημοσίου, του 28% που κατέχει σήμερα.

    Εξ άλλου, η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε πως η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της MARFIN, κατέληξε σε συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ των δύο: «Ο ΟΤΕ και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι χρήματα του μπαμπά σας που τα διαχειρίζεστε όπως θέλετε; Κάνετε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και φέρνετε μία τροπολογία εδώ για να νομιμοποιήσετε αυτά τα οποία έχετε συμφωνήσει;» ανέφερε.

    Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, ο Δήμος Κουμπούρης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο «έρχεται να αποπροσανατολίσει και να περάσει τη λογική του πτωχοκομείου - ότι τίποτε άλλο δεν γίνεται. Έρχεται με τεχνικά μέσα να μειώσει την φτώχια και να σπείρει αυταπάτες στους εργαζόμενους».

    Παρατηρώντας για τα υπόλοιπα κόμματα, ότι «δεν αναφέρονται στις αιτίες της φτώχειας που είναι η ανάπτυξη με όχημα το κεφάλαιο», το ΚΚΕ δέχτηκε τα βέλη του ΛΑΟΣ: Ο ¶δωνις Γεωργιάδης ρώτησε «γιατί στην κομμουνιστική Κίνα οι εργάτες δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα χωρίς δικαίωμα απεργίας για 100 δολάρια το μήνα», αν το ΚΚΕ ήταν μέτοχος της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και - επικαλούμενος δημοσίευμα εφημερίδας - αν η εταιρεία Τυποεκδοτική που ανήκει στο ΚΚΕ, έλαβε 1 εκ. ευρώ προ των δημοτικών εκλογών από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα.

    «Οι συγκεκριμένες προβοκατόρικες, αντικομμουνιστικές, χυδαίες κορώνες του κ. Γεωργιάδη, δεν αξίζουν εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, καμία απολύτως απάντηση» αντείπε ο Δήμος Κουμπούρης.

    Για την καθεαυτή σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπενθύμισε ότι είχε συναντήσει την επιδοκιμασία των ελλήνων εμπειρογνωμόνων του κοινωνικού δικαίου και των μελών της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Τα προγράμματα με τα οποία θα εργαστεί το Ταμείο για την ανακούφιση των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, υφίστανται ήδη, καταρτισμένα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, «κοινωνικούς επιστήμονες, τους οποίους χρησιμοποιήσατε εσείς χθες, τους χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα και θα τους χρησιμοποιήσετε κι εσείς αύριο, γιατί είναι συγκεκριμένοι» ανέφερε ο υφυπουργός.

    «Έχουμε αναλύσει όλα τα μοντέλα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης και καταπολέμησης της φτώχιας σε όλη την Ευρώπη (σκανδιναβικό, κεντροευρωπαϊκό, αγγλοσαξωνικό, μεσογειακό μοντέλο), τις προτάσεις νόμων, τα τελευταία σχέδια νόμων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πορτογαλικό, ιταλικό, προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), αναλύθηκαν τα υπέρ και τα κατά, ώστε προγράμματα αξιοπρεπούς διαβίωσης, να μπορούν να επιχορηγηθούν πλέον από το Ταμείο της Κοινωνικής Συνοχής».

    [03] Ο Μπους στην Ιερουσαλήμ

    Ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ ως πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει αυτή την ώρα συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχουντ Όλμερτ στην Ιερουσαλήμ. Θα ακολουθήσει σύντομη συνέντευξη Τύπου.

    Νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός από τον ισραηλινό πρόεδρο Σίμον Πέρες, στον οποίο είπε ότι είναι αισιόδοξος. "Έρχομαι ως ένα αισιόδοξο άτομο, ως ένας ρεαλιστής", δήλωσε ο πρόεδρος Μπους, εξηγώντας ότι "είναι σημαντικό για τον κόσμο να πολεμήσει τους τρομοκράτες, να αντιμετωπίσει αυτούς που δολοφονούν τον αθώο για να επιτύχουν πολιτικούς σκοπούς".

    "Σήμερα, τον 21ο αιώνα η Αμερική γνωρίζει από πρώτο χέρι, όπως το Ισραήλ γνωρίζει από πρώτο χέρι, πώς είναι να έρχεσαι αντιμέτωπος με αυτούς που θα δολοφονούσαν αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά για να επιτύχουν έναν πολιτικό σκοπό", πρόσθεσε προς τον ισραηλινό πρόεδρο, ο οποίος τον υποδέχθηκε στην είσοδο της επίσημης κατοικίας του.

    "Ο πόλεμος αυτός, κ. πρόεδρε συνεχίζεται όχι μόνο σε αυτό το μέρος του κόσμου, αλλά συνεχίζεται στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Λίβανο. Συνεχίζεται στις πρωτεύουσες της Ευρώπης", σημείωσε.

    "Έρχομαι με μεγάλες προσδοκίες", σημείωσε ο Μπους, προσθέτοντας ότι καθώς δικός του ρόλος είναι να "καλλιεργήσει ένα όραμα ειρήνης", ο "ρόλος της ισραηλινής και της παλαιστινιακής ηγεσίας είναι να κάνουν την απαραίτητη σκληρή δουλειά για να καθορίσουν αυτό το όραμα".

    Κατά την άφιξή του σήμερα στο Ισραήλ, ο Μπους δήλωσε ότι βλέπει μια "νέα ευκαιρία" για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται αύριο να μεταβεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη της Γάζας διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου. Διαδηλωτές κρατούσαν πανό στα οποία δήλωναν ότι ο Μπους δεν είναι ευπρόσδεκτος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή αν αποτύχει η επαναπροώθηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών από τις ΗΠΑ στην Ανάπολη, ανακοίνωσε σήμερα παράλληλα η σλοβενική προεδρία της ΕΕ.

    "Η ΕΕ υποχώρησε αναμένοντας να δει τι μπορεί να επιτευχθεί χάρη στη συμφωνία της Ανάπολης, όμως αν δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, η ΕΕ θα δεσμευτεί στη διαδικασία με όλη της τη δύναμη", δήλωσε ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Ρούπελ έπειτα από συνάντηση που είχε στη Λιουμπλιάνα με τον παλαιστίνιο ομόλογό του Ριγιάντ αλ Μάλικι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 January 2008 - 17:30:30 UTC