Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόγραμμα Σταθερότητας 2007-10
  • [02] ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια
  • [03] Μπους: Eιρηνευτική συμφωνία

  • [01] Πρόγραμμα Σταθερότητας 2007-10

    Οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία από την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη σε όλες τις χώρες, θα είναι περιορισμένες διότι τώρα ωριμάζουν οι μεταρρυθμίσεις των προηγουμένων ετών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2007-2010.

    Ο υπουργός είπε ότι οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία από τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε διεθνές επίπεδο, θα είναι περιορισμένες διότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει ένα ευρύ Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ύψους 9,3 δισ. ευρώ) και οι ιδιωτικές επενδύσεις φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς συνολικού ύψους 24,3 δισ. ευρώ και ακόμα θα αρχίσει η υλοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που φθάνουν έως τώρα τα 3 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας, υπάρχει υψηλή ανάπτυξη στην ΝΑ Ευρώπη, γεγονός που θα ενισχύσει τη ζήτηση, ενώ τόνισε ότι το 2008 θα είναι για την Ελλάδα κυρίως έτος εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

    Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του ελλείμματος, ώστε από το 1,6% το 2008 να περιοριστεί στο 0,8% το 2009 και να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός το 2010. Εξάλλου ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί στο 4% την επόμενη τριετία, ενώ η ανεργία από το 6,8% το 2008 προβλέπεται να μειωθεί στο 6,3% το 2009 και στο 6% το 2010.

    Στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτυπώνεται και η πρόοδος η οποία επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός και διευκρίνησε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στηρίχθηκε κυρίως στις εξαγωγές και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η ελληνική οικονομία, κατέληξε ο υπουργός, έχει γερές βάσεις.

    Μετά τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας είπε ότι οι προϋπολογισμοί του 2007 και του 2008 θα κλείσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις, το έλλειμμα θα παραμείνει κάτω του 3%, ενώ επιταχύνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η σύνταξη των προϋπολογισμών προγραμμάτων.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Γ΄ΚΠΣ και ότι οι εξαιρέσεις από το πρόγραμμα αυτό ήταν ίσες με 125 εκατ. ευρώ το 2007, δηλαδή τα μισά χρήματα απ' ό,τι ήταν το 2006.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης και ότι θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στις 24 Ιανουαρίου. Ακόμα ανέφερε ότι τα έσοδα κάλυψαν τους στόχους που είχαν τεθεί και αυξήθηκαν το Δεκέμβριο του 2007 κατά 407 εκατ. ευρώ.

    Το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2007-10

    Το βασικό σενάριο του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2007-2010 στηρίζεται στις υποθέσεις ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί και ότι τα αποτελέσματα της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα διαχυθούν ευρέως. Ειδικότερα, γίνεται η υπόθεση ότι τα αρνητικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ θα είναι περιορισμένα.

    Το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, μετά από ένα μέσο ποσοστό αύξησης 4% κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με το ρυθμό του δυνητικού ΑΕΠ 4%, κατά τη χρονική διάρκεια του προγράμματος. Παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την διαρκή ενίσχυση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει ισχυρή.

    Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης υποστηρίζεται από μια σειρά παραγόντων, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών του εισοδήματος φυσικών προσώπων, η υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με βάση το νέο πλαίσιο του νόμου για τα επενδυτικά κίνητρα και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς και από τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η ελληνική οικονομία, τονίζεται, θα συνεχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη της πλήρους εφαρμογής του πρώτου κύματος των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι σε εξέλιξη.

    Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει την ισχυρή αύξηση της (3,4% κατά μέσο όρο στη προβλεπόμενη περίοδο), που προκύπτει από τη σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος (3,6%) και την αύξηση 2,4% των πραγματικών αμοιβών. Η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος στηρίζεται στη σημαντική αύξηση της απασχόλησης, στη χαμηλότερη ανεργία, καθώς επίσης και στα στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος και τις ελαφρύνσεις στο φόρο εισοδήματος.

    Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος προβλέπεται σημαντική αύξηση της απασχόλησης (κατά μέσο όρο στο 1,8%), ωθούμενη από την ισχυρή οικονομική δραστηριότητα. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 6% το 2010.

    Αναφέρεται ακόμα ότι η ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα, εκτός κατοικιών, στηρίζεται στους υγιείς ισολογισμούς των επιχειρήσεων, στην αυξημένη απόδοση του κεφαλαίου, την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του Γβ ΚΠΣ και στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί ήδη στα πλαίσια του επενδυτικού νόμου.

    Όσον αφορά το εξωτερικό ισοζύγιο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένονται να παραμείνουν δυναμικές. Παράγοντες που ενισχύουν τις εξαγωγές, είναι οι θετικές εξελίξεις στις γειτονικές αγορές, η αύξηση της παραγωγικότητας, η θετική προοπτική για τις ευρωπαϊκές χώρες, τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό και τα μεγαλύτερα έσοδα από τη ναυτιλία ως αποτέλεσμα της επέκτασης του ελληνικού ναυτικού στόλου. Οι εισαγωγές αναμένονται να συμβαδίσουν με την εγχώρια ζήτηση. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, καθβ όλη την περίοδο του προγράμματος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα μειωθεί ελαφρώς ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Στα επόμενα έτη ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι συγκρατημένος παρά τις τρέχουσες εξελίξεις των τιμών των αγαθών διεθνώς. Η πρόβλεψη αυτή είναι συνεπής με το σταδιακά μειούμενο ρυθμό αύξησης του κατά μονάδα ονομαστικού κόστους εργασίας από 3,7% το 2007 σε 2,6% το 2010.

    Εξίσωση φόρου πετρελαίου κίνησης - θέρμανσης από τις 15 Φεβρουαρίου

    Από τις 15 Φεβρουαρίου θα εφαρμοστεί το μέτρο εξίσωσης του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, στη συνέντευξη Τύπου για το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2007-10.

    Η απόφαση να μην εφαρμοστεί, όπως αρχικά προβλεπόταν, η εξίσωση αυτή από τις 15 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε, λήφθηκε προκειμένου η εφαρμογή του μέτρου να είναι η καλύτερη δυνατή.

    Η εισοδηματική πολιτική εξάλλου θα καθοριστεί στα πλαίσια του προϋπολογισμού και οι αυξήσεις θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, δήλωσε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν εξυπηρετεί κανέναν ένας πληθωριστικός φαύλος κύκλος και τόνισε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι να συγκλίνει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα με εκείνον της Ευρωζώνης.

    [02] ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια

    Tο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διατήρησε σήμερα αμετάβλητο, στο 4%, το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (βασικό επιτόκιο).

    Η σημερινή κίνηση εκ μέρους της ΕΚΤ ήταν απόλυτα αναμενόμενη, καθώς όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερ, είχαν προβλέψει τη διατήρηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι 71 αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, πρόβλεψαν ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει αμετάβλητο, ενώ περίπου οι μισοί εκτιμούν ότι θα παραμείνουν έτσι για όλη τη διάρκεια του 2008, με μόνο οκτώ να προβλέπουν αύξηση και τους υπόλοιπους να "βλέπουν" μείωση.

    "Προβλέπουμε αμετάβλητα επιτόκια για μεγάλο διάστημα. Δεν αναμένουμε η ΕΚΤ να βιαστεί τους επόμενους έξι με εννέα μήνες. Εξάλλου τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν αργότερα μέσα στο έτος. Μια μείωση δείχνει πιο πιθανή από μια αύξηση", σημείωσε ο κ. Γκούντερμαν, στέλεχος της Dresdner Kleinwort.

    Δηλώσεις Τρισέ

    Τη συνέχιση της στενής επόπτευσης της εξέλιξης των τιμών στην ευρωζώνη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επισήμανε, σήμερα στη Φρανκφούρτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και την απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων της Τράπεζας στο ίδιο επίπεδο, ο Ζ.Κ.Τρισέ δήλωσε ότι "η ΕΚΤ θα είναι σε επαγρύπνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο", τονίζοντας ότι "η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις τους προσεχείς μήνες" και "δεν θα επιτρέψουμε δευτερογενείς επιπτώσεις (αυξήσεις πληθωρισμού από μισθούς)".

    Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι αυξημένες, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε το Δεκέμβριο στο 3,1%. Όπως ανέφερε, οι αυξημένοι πληθωριστικοί κίνδυνοι σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου και με τις αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές των τροφίμων.

    Ο Ζ.Κ.Τρισέ ήταν -για μια ακόμα φορά- πολύ προσεκτικός με τις διατυπώσεις του και σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ανέφερε πως "οι νομισματικές εξελίξεις συνεχίζουν να απαιτούν την πολύ στενή επόπτευση προκειμένου να εντοπίσουμε τις τάσεις από τη μια μεριά και να καταλάβουμε καλύτερα τη βραχυχρόνια νομισματική δυναμική από την άλλη".

    Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ.Τρισέ σημείωσε ότι η ΕΚΤ θεωρεί σημαντικό να υπάρξει εκ μέρους των κρατών μελών της ευρωζώνης επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων τους (για έναν υγιή προϋπολογισμό) μέχρι το αργότερο το 2010.

    [03] Μπους: Eιρηνευτική συμφωνία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έδωσε σήμερα στη Ραμάλα τη διαβεβαίωση ότι μια ειρηνευτική συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα υπογραφεί και ένα παλαιστινιακό κράτος θα ιδρυθεί πριν από τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2009.

    "Για να υπάρξει διαρκής ειρήνη, ο πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ οφείλουν να συμφωνήσουν σε δύσκολες επιλογές. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνουν. Νομίζω ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί και μια ειρηνευητική συμφωνία θα υπογραφεί πριν αποχωρήσω από την προεδρία", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς μετά τις συνομιλίες του στην Μουκάτα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

    "Είναι δυνατόν για τους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους να επιλύσουν τις διαφορές τους για σημαντικά θέματα ώστε να μπορεί να αναδυθεί ένα όραμα. Η απάντησή μου είναι ότι είναι απολύτως δυνατόν", πρόσθεσε.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι με την κατάλληλη βοήθεια θα γεννηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος. Το όραμα είναι ένα παλαιστινιακό κράτος με εδαφική συνέχεια. Η λογική της διάτρητης γραβιέρας δεν μπορεί να λειτουργήσει για το έδαφος ενός κράτους", είπε.

    Υπενθυμίζοντας τις απαιτήσεις ασφαλείας του ισραηλινού κράτους, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι συζήτησε με τον Μαχμούντ Αμπάς το θέμα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. " Ο κόσμος είναι επικίνδυνος διότι υπάρχουν άνθρωποι που δολοφονούν αθώους ανθρώπους για να επιτύχουν γρήγορα τους άμεσους στόχους τους", είπε.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ οφείλει να υποστηρίξει και όχι να εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

    "Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας βελτιώνονται. Το μήνυμά μου προς τους Ισραηλινούς είναι ότι οφείλουν να διευκολύνουν και όχι να παρεμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας", είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαμάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε: "Η πρώτη μου ερώτηση προς τον πρόεδρο (Μαχμούντ Αμπάς) θα είναι : 'Τι σκέφτεστε να κάνετε;' Δεν μπορείτε να περιμένετε από τους Ισραηλινούς, ούτε εγώ φυσικά, να αποδεχθούν στα σύνορά τους ένα κράτος το οποίο θα χρησιμεύει ως βάση για τρομοκρατικές δραστηριότητες " πρόσθεσε.

    "Πιστεύω στην οικουμενικότητα της ελευθερίας. Πιστεύω επίσης ότι οι ελεύθερες κοινωνίες παράγουν ειρήνη. Αρα αυτή η έννοια των δύο κρατών που ζουν ειρηνικά το ένα στο πλευρό του άλλου βασίζεται στην οικουμενικότητα της ελευθερίας", κατέληξε ο Μπους στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Μουκάτα που δόθηκε κάτω από το πορτρέτο του Γιάσερ Αραφάτ.

    Κατά την άφιξή του στη Ραμάλα ο Τζορτζ Μπους προσπέρασε το μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων που έχει ανεγερθεί στο προαύλιο της Μουκάτα, και τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος θεωρούσε "τρομοκράτη".

    Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εντός του 2008.

    Αρχίσαμε με τους ισραηλινούς γείτονές μας , υπό τη δική σας αιγίδα, διμερείς διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας σας με τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Υπολογίζουμε στην υποστήριξη και την παρέμβασή σας για να τεθεί τέλος στα δεινά των Παλαιστινίων", είπε ο παλαιστίνιος πρόεδρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 January 2008 - 17:30:20 UTC