Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Πέντε αλήθειες για την διαφθορά''

  • [01] ''Πέντε αλήθειες για την διαφθορά''

    Ένα δίλημμα έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας», με θέμα «Κράτος και διαφθορά». «Ή θα χτυπήσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα, ή θα μας πνίξει όλους».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας συγκλονίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και παρουσίασε «πέντε αλήθειες», όπως είπε, που αφορούν στις επιπτώσεις του φαινομένου.

    Ως πρώτη αλήθεια ανέφερε ότι «η διαφθορά έχει συνέπειες ιδιαίτερα στο μέσο και τον φτωχότερο πολίτη». Δεύτερη, ότι «η διαφθορά είναι πηγή κατάφορης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας και αδικίας». Τρίτη, ότι «υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και, τελικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Έλληνα» πολίτη. Τέταρτη, ότι υπάρχει τεράστια συγκέντρωση εξουσίας, και αμύθητου πλούτου σε χέρια λίγων, παράλληλα με τη συγκέντρωση της εξουσίας και της παραγωγής γνώσης από τα ΜΜΕ. Πέμπτη, ότι κάθε κράτος έχει δύο επιλογές: «Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών ή της υποταγής, της συναλλαγής και της συγκάλυψης της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε το δεύτερο».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προάγει τη διαφθορά», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων, την κατηγόρησε ότι εξαφάνισε το πόρισμα Ζορμπά, με αποτέλεσμα να «γίνεται αντικείμενο πιθανών εκβιασμών». Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, «γίνονται και οι δικαστικοί λειτουργοί συνυπεύθυνοι, αν όχι και συνένοχοι συγκάλυψης».

    Η κυβέρνηση κατέχει ένα πρωτοφανές ρεκόρ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Να μην έχει διαλευκανθεί καμία από τις μεγάλες υποθέσεις «που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια» και ανέφερε: «υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα και τώρα τα DVD της γαλάζιας ντροπής».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν ενδιαφέρουν οι «ροζ» λεπτομέρειές της, αλλά αν η κυβέρνηση εκβιάζει, εκβιάζεται ή και τα δύο μαζί, καθώς και «εάν τα ΜΜΕ έχουν εμπλακεί με τρόπο αθέμιτο που καταργεί την ανεξαρτησία και ελευθερία του Τύπου». Όπως επίσης και αν η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί την εξουσία για υπηρετεί άνομα και αδιαφανή συμφέροντα» και αν «χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού υπέρ κάποιων ισχυρών».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «η σημερινή κρίση μετατρέπεται σε κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα σκάνδαλα και την ανεπάρκεια μιας τρομαγμένης κυβέρνησης». Τέλος κατηγόρησε το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι είναι «η κινούσα αρχή» για την επιβολή ενός «πέπλου σιωπής» στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Παρουσίαση βιβλίου Κώστα Λαλιώτη

    "Το 1974 γεννήθηκε ένα ριζοσπαστικό κίνημα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου και δημιούργησε ένα τεράστιο δημοκρατικό, πολιτικό και κοινωνικό απόθεμα. Το 2008 μπορεί να σημάνει την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός νέου αντίστοιχου αποθέματος και θα αγωνιστώ γι΄αυτό", υπογράμμισε ο Κώστας Λαλιώτης,στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του "Η πυξίδα - το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ - προκλήσεις, υπερβάσεις, προοπτικές" το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Λιβάνη".

    Στην παρουσίαση του βιβλίου,για το οποίο μίλησαν οι Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν παρόντες στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ,ενώ παρεβρέθη για λίγη ώρα και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην πολιτική ζωή της χώρας, ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στην παλαιότερη εκτίμησή του ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης,όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο δικομματισμός, έχει κλείσει και ανοίγει ένας νέος κύκλος, όπου περνάμε πλέον στον διπολισμό με κυρίαρχο στοιχείο τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

    Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι η λυδία λίθος για κεντροαριστερές κυβερνήσεις είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις, υπό την προϋπόθεση το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από το σύνδρομο των μονοκομματικών κυβερνήσεων και η αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το σύνδρομο της "καθαρής αριστεράς" και το σύνδρομο ταύτισης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

    Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οφείλουμε να τολμήσουμε εδώ και τώρα. Είπε ότι η εσωστρέφεια καθηλώνει το ΠΑΣΟΚ και ότι μπροστά στο ΠΑΣΟΚ τίθεται ένα στοίχημα τόσο για τον κ. Παπανδρέου όσο και για όλους τους υπόλοιπους, καθώς το νέο απόθεμα για το οποίο μίλησε πρέπει να δημιουργηθεί χωρίς αμφισβητήσεις αλλά και χωρίς αποκλεισμούς.

    Επίσης ο κ. Λαλιώτης είπε ότι όσοι ονειρεύονται τη γέννηση υβριδικών κομμάτων μέσα στο ΠΑΣΟΚ ματαιοπονούν, καθώς κανένας δεν θα γίνει δεκανίκι της δεξιάς.

    Από τη πλευρά του ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τον κ., Λαλιώτη ως "σκληρό δίσκο για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ" και υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε αρνητική πορεία λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία θα πάρει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε αντιδράσεις, ενώ υπό το πέπλο του μεταρρυθμιστή θα προσπαθήσει να καλύψει το ότι είναι βιντεοκομιστής, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να απολογείται.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απαιτεί ποιοτικό άλμα στο οποίο θα παρουσιάζονται οι προτάσεις του και κυρίως οι προτάσεις για τη νέα γενιά, τόνισε ότι η κρίση δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ηττήθηκε η πολιτική και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί σε συνέδριο με εσωστρέφεια, είτε λόγω του ότι κάποιοι ονειρεύονται αξιώματα, είτε λόγω του ότι κάποιοι ενδεχομένως να το αντιμετωπίσουν ως το δεύτερο γύρο μιας εκκρεμούς αναμέτρησης.

    Ακόμη ο κ. Ρέππας είπε ότι μεγάλη αριστερά σημαίνει μεγάλο εκλογικό ποσοστό πίσω από το οποίο όμως υπάρχει σαφής πρόταση εξουσίας. Και επισήμανε ότι όσο μεγαλώνει ένα κόμμα πρέπει υποχρεωτικά να καταθέσει και την πρόταση εξουσίας του, αλλιώς χάνει το τρένο.

    Η διάσπαση των μεγάλων κομμάτων εξουσίας θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τη χώρα, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να αποτελούν στρατηγική επιλογή, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας επίσης την εκτίμησή του ότι οι πολίτες που στράφηκαν προς την Αριστερά δεν ριζοσπαστικοποιούνται, αλλά μάλλον διαμαρτύρονται. Ο κ. Λοβέρδος επέκρινε την "αλαζονεία της αριστεράς" και την προσπάθεια "επιβολής ημερήσιας διάταξης".

    Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αυτορυθμιστεί και να λύσει τα προβλήματα που το ίδιο παράγει,είπε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ή θα καταστεί ο κεντρικός κορμός ανασύνδεσης του πολιτικού συστήματος ή θα χάσει το τρένο.

    Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν θέλουμε να ζήσει το ΠΑΣΟΚ την παρακμή της Ενωσης Κέντρου, το δε ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι ο αδύνατος κρίκος της ρευστότητας του συστήματος.

    Ο κ.Σκανδαλίδης είπε ότι το διακύβευμα του Συνεδρίου είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ,εκτίμησε ότι η καθήλωση στα εσωκομματικά χαρακώματα είναι γραμμή ήττας, τόνισε ότι προέχει η συλλογική προσπάθεια και ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να έλθει η πολιτική στο προσκήνιο. Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την ενότητα της αριστεράς και για την κεντροαριστερά είναι μεγαλύτερες.

    Η υπέρβαση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών με ανανέωση της ύπαρξής τους σηματοδοτεί την έξοδο από τη σημερινή κρίση που είναι αποσυνθετική των πάντων,τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματική προετοιμασία, που θα οδηγεί σε πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και οι "αγκυλώσεις" της αριστεράς.

    Το βιβλίο του κ. Λαλιώτη περιέχει προτάσεις, ιδέες και σκέψεις, όπως καταγράφηκαν στην 20ετία 1987-2007 και χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχουν γραφεί εκ των υστέρων, αλλά αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία στις οποίες διατυπώθηκαν.

    Ως εκ τούτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως ντοκουμέντο, όπως είπαν όλοι οι ομιλητές.

    Μεταξύ των αυτών που ήταν παρόντες στη παρουσίαση διακρίναμε τους Αντώνη Λιβάνη, Νίκο Αθανασάκη, Γιάννη Καψή, Δ. Κρεμαστινό, Γρ. Σκαλκέα, Απ. Κακλαμάνη, Γ. Μίχα, Μ. Κοψίδη, Σ. Πιτσιόρλα, Γ. Σγουρό, Σ. Φυντανίδη,Γ. Νταλάρα κα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 January 2008 - 19:30:11 UTC