Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς
  • [02] Φήμες για γάμο Σαρκοζί

  • [01] Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή, θα συνεδριάσει από τις 11 το πρωί, η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου Παιδείας. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη.

    Την πρόθεση της κυβέρνησης για μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε ημερίδα της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» με θέμα «Κράτος και διαφθορά- Πως θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο αγώνας της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς οδήγησε σε βελτίωση της θέσεως της χώρας μας από την σχετική αξιολόγηση, από το 4,3 το 2004, στο 4,6 το 2007, ενώ παρουσίασε συνοπτικά τις βασικότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

    «Η βούλησή μας είναι ισχυρή. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Νομιμότητα παντού. Χρηστή διοίκηση παντού. Διαφάνεια παντού» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    «Αυτός είναι ο δρόμος που απαιτούν οι πολίτες. Και στο δρόμο αυτό συνεχίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, απαρέγκλιτα. Είμαστε -και θα είμαστε- σε διαρκή σύγκρουση, με κάθε νοσηρό φαινόμενο. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα, που ταλαιπωρούν και πικραίνουν τους πολίτες. Είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε. Το οφείλουμε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε επίσης ότι η διαφθορά είναι το ?σαράκι? που ?κατατρώει? τον κοινωνικό ιστό και πλήττει την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή διάσταση του προβλήματος τονίζοντας ότι «η διαφθορά καθυστερεί την αναπτυξιακή πορεία και συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος. Υπονομεύει τη λειτουργία του Κράτους και απειλεί την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Είναι, σε τελική ανάλυση, μια χρόνια παθογένεια, που δεν επιδέχεται μονοσήμαντες ερμηνείες».

    Εκτίμησε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς τροφοδοτούνται από τη διαιώνιση βαθειά ριζωμένων αντιλήψεων και νοοτροπιών στην κοινωνία, και άφησε αιχμές για τις παλαιότερες κυβερνήσεις.

    «Αντιλήψεις σύμφωνα με τις οποίες δημόσιοι λειτουργοί μπορούσαν να δέχονται ?δωράκια? υπήρξαν καταστροφικές. Νοοτροπίες συμβιβασμού με τα κακώς κείμενα τροφοδότησαν ισχυρές τάσεις στην επέκταση της διαφθοράς. Η ταύτιση του κράτους με την εκάστοτε κυβέρνηση είχε εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η διαφθορά ευνοείται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τη διάσπαρτη πολυνομία, και εκκολάπτεται στα κενά και τις αδυναμίες, που παρουσιάζονται στις δομές και τις υποδομές του κράτους.

    Είπε επίσης ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας, αλλά όπως είπε, «η διαφθορά, όμως, δεν αναπτύσσεται μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι πρόβλημα ενιαίο και ομοιογενές. Είναι ζήτημα δομικό και διαχρονικό. Πολύπλοκο και πολυεπίπεδο. Πολιτικό, οικονομικό, αλλά και κοινωνικό. Η αντιμετώπισή του απαιτεί συστηματική, διαρκή, επίμονη δουλειά».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς δεν παραμερίζονται, με κάποιο μαγικό τρόπο, κατεστημένες νοοτροπίες αλλά και δεν καλύπτονται, ούτε εύκολα, ούτε από τη μία στιγμή στην άλλη, τα κενά στις λειτουργίες του κράτους.

    «Δεν αλλάζουν τα πράγματα, παρά μόνο με στόχευση, αγώνα, αποφασιστικότητα. Αλλάζουν με ολοκληρωμένη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Με ενεργοποίηση των πολιτών και πλατειά κοινωνική συστράτευση. Βέβαιο, όμως, είναι ότι αλλάζουν. Στον τόπο μας, η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει. Αυτή είναι η αλήθεια. Και την αλήθεια αυτή δεν μπορεί να την κρύψει καμιά σκιά» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «κανόνες, που ρίχνουν περισσότερο φως στη λειτουργία του κράτους» σε ρυθμίσεις «που καθιστούν δυσβάστακτο το κόστος της διαφθοράς για τους ενόχους» και τόνισε ότι «παραπέμψαμε και παραπέμπουμε στη Δικαιοσύνη κάθε υπόθεση ανομίας, αυθαιρεσίας, παρανομίας».

    Μεταξύ άλλων ανέφερε την μετατροπή της απιστίας περί την υπηρεσία, από πλημμέλημα, σε κακούργημα, ώστε να είναι βαρύ το κόστος για κάθε επίορκο λειτουργό, την θέσπιση σύγχρονου πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα, ενσωματώνοντας σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης, την καθιέρωση της αυτοτελούς ευθύνης Νομικών Προσώπων για αδικήματα διαφθοράς, που τελούνται προς όφελός τους.

    «Καταστήσαμε και ποινικά κολάσιμο το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα. Θεσπίσαμε αυστηρά νομοθετικά μέτρα, που κλείνουν τα «παράθυρα» της συναλλαγής και στηρίξαμε αμέριστα τη Δικαιοσύνη στην εξυγίανση που ανέλαβε. Εφαρμόζουμε συγκροτημένο Σχέδιο για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, προωθώντας τολμηρές νομοθετικές ρυθμίσεις και καταρτίζοντας νέο Ποινικό Κώδικα, νέα Ποινική και νέα Πολιτική Δικονομία» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη:

    «Δεν γίνονται ανεκτές παράνομες συμπεριφορές. Δεν υπάρχει ανοχή σε πρακτικές, που υπηρετούν ιδιοτελή συμφέροντα, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Δεν έχουν θέση στο Κράτος Δικαίου πρόσωπα που εκμεταλλεύονται τα προνόμια του λειτουργήματός τους. Πλανώνται όσοι εμπλέκονται στα κοινά, λησμονώντας αρχές και αξίες. Πλανώνται όσοι επενδύουν στη σύγχυση, την ισοπέδωση, την υποκρισία».

    [02] Φήμες για γάμο Σαρκοζί

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η πρώην μανεκέν Κάρλα Μπρούνι παντρεύτηκαν την Πέμπτη στο εσωτερικό του προεδρικού Μεγάρου των Ηλυσίων, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η επαρχιακή εφημερίδα "Εστ Ρεπιμπλικέν".

    Η γαλλική εφημερίδα επικαλείται "πηγή, που πρόσκειται σε άτομο που παρευρισκόταν στην τελετή του γάμου αυτού", εντούτοις και η ίδια διατυπώνει την σχετική πληροφορία σε υποθετικό χρόνο.

    Τόσο ο υπεύθυνος Τύπου του προεδρικού μεγάρου Φρανκ Λουβριέ όσο και ο εκπρόσωπος του προεδρικού μεγάρου Νταβίντ Μαρτινόν δήλωσαν: "ουδέν σχόλιον".

    Πάντως, ο κ. Λουβριέ παρέπεμψε ευθέως στις δηλώσεις για το θέμα αυτό, που είχε κάνει ο 52χρονος γάλλος πρόεδρος την Τρίτη, κατά την πρώτη συνέντευξη του τρέχοντος έτους προς όλα τα μμε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα γίνει ο γάμος του με την 40χρονη κ. Μπρούνι.

    "Η σχέση αυτή είναι σοβαρή", είχε επίσης δηλώσει ο κ. Σαρκοζί, πιθανολογώντας ότι οι δημοσιογράφοι θα πληροφορηθούν για τον γάμο αυτόν μετά την τέλεσή του. "Με την Κάρλα, αποφασίσαμε να αναλάβουμε (ευθύνες)" δήλωσε επίσης ο γάλλος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη.

    Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ζεύγους Σαρκοζί-Μπρούνι έγινε στη "Γιουροντίσνεϊ" του Παρισιού. Ακολούθως, δόθηκε δημοσιότητα στις διακοπές του ζεύγους στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία.

    Τον Οκτώβριο 2007 οριστικοποιήθηκε το διαζύγιο του κ. Σαρκοζί με την δεύτερη σύζυγό του, Σεσίλια, μετά από 11 έτη πολυτάραχου έγγαμου βίου.

    --Την Πέμπτη και την Παρασκευή το Παρίσι κυριαρχήθηκε από φήμες περί τέλεσης του γάμου του γάλλου προέδρου. Μάλιστα δημοσιογράφοι "έλαβαν θέσεις" την Πέμπτη στο δημαρχείο του 16ου παρισινού διαμερίσματος.

    Ο κ. Σαρκοζί είναι ο πρώτος γάλλος πρόεδρος που εξελέγη, ενώ τελούσε σε διάσταση, και ο πρώτος που χώρισε οριστικά κατά την διάρκεια της θητείας του.

    Τελευταία, η δημοφιλία του είναι σε κάμψη. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν δυσαρέσκεια των γάλλων πολιτών, επειδή δεν γίνεται σχεδόν τίποτε στο θέμα της αγοραστικής δύναμής τους, αλλά και επειδή διαπιστώνουν "υπερπροβολή" της ιδιωτικής ζωής του κ. Σαρκοζί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 January 2008 - 9:30:12 UTC