Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Λαϊκή αντεπίθεση στη διαφθορά»

  • [01] «Λαϊκή αντεπίθεση στη διαφθορά»

    «Το νοσηρό κλίμα που επικρατεί, με αφορμή την «υπόθεση Ζαχόπουλου», είναι αποτέλεσμα της σκληρής οικονομικής και πολιτικής πάλης που διεξάγεται ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και κέντρα εξουσίας, με στόχο το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων σε βάρος του λαού, ενδεχομένως την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού».

    Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υπό τον τίτλο «Λαϊκή αντεπίθεση στη διαφθορά και στα αντιλαϊκά σενάρια».

    Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται:

    «Η λαϊκή δυσαρέσκεια, το δυνάμωμα της εργατικής αντίστασης και πάλης κατά των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στην Παιδεία, ανησυχούν το κεφάλαιο, καθώς είναι εμπόδια στην ταχύρυθμη προώθηση συνδυασμένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ και στην πολιτική, ταξική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, βλέπει τον πραγματικό του αντίπαλο και θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει.

    Οι λαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας και της κάθαρσης, που ακούγονται από την πλουτοκρατία, τα κόμματά της και τα ΜΜΕ που ελέγχει. Σκάνδαλο και διαφθορά δεν είναι μόνο οι υπόγειες συναλλαγές μεταξύ επιχειρηματιών - εκδοτών και κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και οι φανερές - «νόμιμες» επιχορηγήσεις των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που λαμβάνουν με διάφορους τρόπους τα μεγάλα συγκροτήματα. Είναι τα κίνητρα, οι φοροαπαλλαγές, τα αντιασφαλιστικά, εργασιακά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απελευθερώσεις κ.α.

    Η διαφθορά και η σήψη επεκτείνεται και μεγαλώνει όσο θεριεύει ο παρασιτισμός που δημιουργεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσο προωθούνται οι αντιδραστικές αναπροσαρμογές που έχει ανάγκη σήμερα για να διασφαλίσει τα υπερκέρδη του.

    Η εμπορευματοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και των κοινωνικών αγαθών είναι βασικός παράγοντας που τροφοδοτεί τον προσωπικό χρηματισμό, την προσπάθεια χειραγώγησης και εξαγοράς μέρους των λαϊκών στρωμάτων, την πλήρη υποταγή τους. Η ομηρία των χιλιάδων εκτάκτων εργαζόμενων στο δημόσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ήταν συνειδητή επιλογή τους, για να εκβιάζουν χιλιάδες εργαζόμενους. Το «φακελάκι», το «λάδωμα», το «μαύρο χρήμα», το «ρουσφέτι» κ.α χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται από τα κόμματα του δικομματισμού και τους μηχανισμούς εξουσίας για να εξαγοράσουν, να ενσωματώσουν ανθρώπους και συνειδήσεις.

    Οι μίζες αποτελούν μόνιμο στοιχείο των οικονομικών συναλλαγών γιατί είναι συστατικό στοιχείο του αδυσώπητου επιχειρηματικού ανταγωνισμού για το υπερκέρδος.

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν. Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση, δικομματισμός, γενικά τα κόμματα και τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας, βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες. Αυτές οι δυνάμεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σήψη, είναι υποκρισία να εμφανίζονται ως δυνάμεις εξυγίανσης. Αυτό που επιδιώκουν είναι να αξιοποιήσουν τα σκάνδαλα και τη διαφθορά σε κατεύθυνση που θα ανακόπτει τις διεργασίες ριζοσπαστικοποίησης, πολιτικής διαφοροποίησης σύμφωνα με τις ταξικές ανάγκες. Στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός των εργατικών λαϊκών αντιστάσεων που αναμφίβολα υπάρχουν και προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν από 4 χρόνια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι εμπειρίες των λαών της Ιταλίας, Γερμανίας κ.α. είναι διαφωτιστικές για το πώς αξιοποιήθηκαν τα υπαρκτά σκάνδαλα για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις σε βάρος των λαών.

    Η πλουτοκρατία και το πολιτικό της σύστημα αγωνιά για το μέλλον του δικομματισμού και την ικανότητα του να προωθήσει τον αντιλαϊκό «ευρωμονόδρομο». Επίδραση ασκούν και οι ανταγωνισμοί των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων και γενικότερα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

    Είναι φανερό ότι τα πιο ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου, παρεμβαίνουν άμεσα στο πολιτικό σκηνικό ακόμα και στα κόμματα που υπηρετούν το αστικό σύστημα ή δεν το αμφισβητούν, αφενός για να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στην οικονομική πίτα, αφετέρου για να προωθηθούν ελεγχόμενα πολιτικά σενάρια. Ευρύτερος στόχος να διαμορφώσουν εναλλακτικά σενάρια στη δικομματική εναλλαγή, από ομάδες και πολιτικά σχήματα που είναι ακίνδυνα ή ανώδυνα για την πολιτική του κεφαλαίου, δημιουργώντας και νέα κόμματα αν χρειαστεί, πλήρως ελεγχόμενα από το κεφάλαιο.

    Ο μόνος τρόπος που μπορεί ο λαός να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς είναι να παρέμβει πιο αποφασιστικά με το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα, πολιτικοποιώντας την πάλη του, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, συνδέοντας τους αγώνες για την αποτροπή των αντιδραστικών μέτρων, την απόσπαση όπου γίνεται κατακτήσεων, με τον στόχο της ριζικής αλλαγής στην οικονομία και την εξουσία. Αυτές οι προϋποθέσεις χρειάζονται, για να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Όλα τα προβλήματα, από το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την Υγεία, έως τις υποδομές για τις μαζικές μεταφορές, την ενέργεια, και την αντισεισμική - αντιπλημμυρική - αντιπυρική προστασία, αναδεικνύουν ότι χρειάζεται ο κεντρικός σχεδιασμός για την επίλυσή τους, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας του κοινωνικού πλούτου και την εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου.

    Με αυτό τον στόχο είναι ανάγκη να συνδεθούν οι αγώνες για την άμεση παρεμπόδιση και την ανατροπή των αντιδραστικών μέτρων, για την καταδίκη των φαινομένων σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 January 2008 - 17:30:12 UTC