Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμπληρωματικές καταθέσεις
  • [02] Υπογράφεται η συμφωνία
  • [03] Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

  • [01] Συμπληρωματικές καταθέσεις

    Με συμπληρωματικές καταθέσεις συνεχίζεται η έρευνα του ανακριτή για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Χθες, κατέθεσε η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμό ΜΕΓΚΑ Ολγα Τρέμη, η οποία αναφέρθηκε στην επίσκεψη της 34χρονης κατηγορουμένης και του δικηγόρου της στον τηλεοπτικό σταθμό, και επανέλαβε ότι το κανάλι δεν είδε και δεν πήρε οπτικοακουστικό υλικό. Στη συνέχεια κατέθεσε και ο Μανώλης Καψής, επίσης δημοσιογράφος του ΜΕΓΚΑ, ενώ τη Δευτέρα στον ανακριτή θα καταθέσει ο δημοσιογράφος του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, Θέμος Αναστασιάδης.

    Επίσης, συμπληρωματική κατάθεση στον ανακριτή έδωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου.

    Αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, είπε οτι ο ίδιος ο κ.Αγγέλου ζήτησε από τον ανακριτή να επανέλθει, προκειμένου να γνωστοποιήσει ένα ακόμα γεγονός. Απαντώντας στο αίτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να κληθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας οι κύριοι Αγγέλου, Ανδριανός και Κλαδάς, ο κ.Αντώναρος είπε οτι πρόκειται για θέμα λειτουργίας της Βουλής. Διαβεβαίωσε επίσης, οτι όλα τα στελέχη του Μαξίμου απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

    Απαντώντας στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο υπουργός Δικαισύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, έκανε λόγο για δηλητηρίαση του κοινωνικού μας ιστού από ένα ροζ σκάνδαλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε, όπως είπε, μία ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας, καθώς και την αίσθηση στο λαό οτι κάτι συμβαίνει, ενώ δεν συμβαίνει τίποτα. Από την πλευρά του,ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, υποστήριξε ότι κάποιοι προσπαθούν να προστατεύσουν καταστάσεις, ενώ επιτέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργο Κολιοκώστα, χαρακτηρίζοντας τον «άνθρωπο για όλες τις δουλειές».

    [02] Υπογράφεται η συμφωνία

    Τη Συμφωνία των Μετόχων για το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα υπογράψει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας στη Σόφια, ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης.

    Η Συμφωνία Μετόχων μονογράφηκε από τους μετόχους του έργου στις 10 Ιανουαρίου 2008, στην Αθήνα και το σχετικό Πρωτόκολλο υπογράφηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007, στη Μόσχα, στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησης του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Ρώσου ΠροέδρουΒλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, η Διακρατική Συμφωνία υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου 2007, στην Αθήνα, από τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βίκτωρα Χριστένκο και τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Άσεν Γκαγκαούζοφ. Στις 17 Απριλίου του ίδιου έτους, η Συμφωνία κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή.

    Από την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας μέχρι την αυριανή υπογραφή της Συμφωνίας των Μετόχων μεσολάβησαν πολλές συναντήσεις μεταξύ των εταιριών, που οδήγησαν στην ίδρυση της Διεθνούς Εταιρίας του Έργου, που είναι και ο ιδιοκτήτης του αγωγού.

    Οι Μέτοχοι του Έργου είναι:

    Β· ο Ρώσος Μέτοχος, που κατέχει το 51% και εκπροσωπείται από την Κοινοπραξία Αγωγού Πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης,

    Β· ο Βούλγαρος Μέτοχος, που κατέχει το 24,5% και εκπροσωπείται από τη Μετοχική Εταιρία «Αγωγός Πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη - BG Εταιρία του Έργου» και

    Β· οι Έλληνες Μέτοχοι, που κατέχουν το 24,5% και εκπροσωπούνται από το Ελληνικό Δημόσιο (1%) και την Εταιρία «ΕΛΠΕ-Θράκη Α.Ε.» (23,5%).

    Έδρα της Διεθνούς Εταιρίας είναι η Ολλανδία. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδοτική μορφή project finance, βασιζόμενη στην εγγυημένη παροχή των αναγκαίων ποσοτήτων διέλευσης. Προβλέπεται η διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας με σκοπό την κατοχύρωση των συμφερόντων των ελληνικών και βουλγαρικών εταιριών που συμμετέχουν στη Διεθνή Εταιρεία.

    Ο αγωγός θα έχει δυναμικότητα μεταφοράς τουλάχιστον 35 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως με δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας σε δεύτερο στάδιο. Το συνολικό μήκος του αγωγού θα φτάνει τα 303 χιλιόμετρα και η διάμετρός του περίπου το ένα μέτρο.

    Στο Μπουργκάς, οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν συνολική χωρητικότητα περίπου 500.000 κυβικά μέτρα και οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από δύο προβλήτες και δύο αποβάθρες πρόσδεσης για πλοία. Στην Αλεξανδρούπολη, η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών θα είναι γύρω στα 700.000 κυβικά μέτρα και οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις θα αποτελούνται από δύο αποβάθρες.

    Το σύνολο της επένδυσης για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα θα ανέλθει στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους τόσο κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά και της λειτουργίας, με παράλληλη δημιουργία επί πλέον θέσεων παραγωγικής δουλειάς σε δορυφορικές δραστηριότητες.

    Τα επόμενα βήματα

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την περίοδο ανάπτυξης του έργου θα πραγματοποιηθούν: η επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών, επαφές με διεθνείς τράπεζες για τη χρηματοδότησή του (Project Finance), επαφές με διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες για την υλοποίηση του αγωγού, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του συνόλου των ανωτέρω εργασιών από τους μετόχους της εταιρείας του αγωγού, ομόφωνη συμφωνία και υπογραφή σχετικού Πρωτοκόλλου για τις επόμενες φάσεις υλοποίησής του.

    Η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει την υπογραφή Συμφωνίας Διέλευσης, στην οποία θα προσδιορίζονται οι όροι συνεργασίας μεταξύ της Διεθνούς Εταιρίας και των κρατών-μερών για τις φορολογικές καταβολές, τα τέλη και τις αποζημιώσεις που θα καταβάλλονται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει τις συμπληρωματικές μελέτες και την έκδοση σχετικών αδειών, την απόκτηση των απαραιτήτων εκτάσεων γης, την υπογραφή συμβάσεων χρηματοδότησης του έργου και την υπογραφή των συμφωνιών για την κατασκευή του.

    Η τελική φάση είναι η περίοδος κατασκευής του έργου. Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, προβλέπεται ότι μέσα στο 2011 θα αρχίσει να ρέει πετρέλαιο στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    [03] Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα τρεις νεαροί που προσήχθησαν μετά από αναζητήσεις για το φονικό επεισόδιο που έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην Αρτέμιδα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν στοιχεία και για τέταρτο άτομο που αρχικά είχε αναφερθεί ότι συμμετείχε στο επεισόδιο που κατέληξε στο θάνατο ενός 24χρονου οπαδού του Ολυμπιακού και στον τραυματισμό ενός 26χρονου φίλου του.

    Οι προσαχθέντες έδωσαν καταθέσεις και σύμφωνα με την αστυνομία έχουν ομολογήσει την εμπλοκή τους στο επεισόδιο για το οποίο ισχυρίζονται ότι αιτία δεν ήταν η διαμάχη στο γήπεδο (λόγω του ότι οι συγκεκριμένοι ήταν οπαδοί του Παναθηναϊκού), αλλά προσωπικές διαφορές του ενός από αυτούς με τον 26χρονο τραυματία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 January 2008 - 7:30:14 UTC