Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Κ. Καραμανλή προς την Τουρκία
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Συνεδριάζει αύριο το Συντονιστικό
  • [03] Συζήτηση για τη νεολαία

  • [01] Μήνυμα Κ. Καραμανλή προς την Τουρκία

    Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από αύριο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο "Αναντολού" στέλνει μήνυμα προς τη γείτονα χώρα τονίζοντας ότι οι δυο χώρες "θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο". Το πρωί συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Εσωτερικών. Αύριο στις 10 πμ ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

    Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στο πρακτορείο "Αναντολού"

    Βασικό κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι η αναγνώριση της Κύπρου, τονίζει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και αναφέρεται στην επίλυση των διαφορών με βάση τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

    Σε συνέντευξή του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Αναντολού", ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "η συνεργασία εξελίχθηκε κατά τα τελευταία δέκα χρόνια" και επισήμανε ότι έχουν γίνει βήματα στον οικονομικό τομέα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι "ο όγκος των διμερών συναλλαγών από τα 200.000 δολάρια το 1999, ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ το 2007".

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε πως "υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επιπρόσθετα, πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, το οποίο σκιάζει τις διμερείς σχέσεις, με μόνιμη λύση που θα προβλέπει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Καραμανλής είπε πως "η Ελλάδα πιστεύει ότι η εναρμόνιση της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη ένταξη" και πρόσθεσε: "Περιμένουμε από την Τουρκία, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση των όρων που θέτει η ΕΕ. Ένα βασικό κριτήριο, είναι να βελτιώσει η Τουρκία τις σχέσεις της με την Κύπρο που είναι χώρα μέλος της ΕΕ και να την αναγνωρίσει".

    Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα προς την τουρκική κοινή γνώμη, ο πρωθυπουργός είπε ότι "ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό προς τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επενδύσουμε στην ειρήνη και την ευημερία, για να προσφέρουμε στις δύο χώρες ευκαιρίες και να έχουμε καρπούς στο χώρο της ειρήνης και της σταθερότητας".

    Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι το μήνυμα που θέλει να δώσει προς την τουρκική κοινή γνώμη με την επίσκεψή του στην Άγκυρα, σχετίζεται με την επιθυμία για εργασία προς την κατεύθυνση "της επικράτησης μιας πλήρους τάξης στις σχέσεις μας, έτσι ώστε οι δύο χώρες να μπορέσουν να εισέλθουν στην τροχιά της ανάπτυξης".

    Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει: "βεβαίως, ούτε τον εαυτό μου ξεγελώ, ούτε και έχω ψευδαισθήσεις. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι αυτό είναι ένα χρονοδιάγραμμα μακροπρόθεσμο, δύσκολο και κουραστικό. Όπως και αν έχουν τα πράγματα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα προβλήματα να συνεχιστούν εσαεί και να πολλαπλασιαστούν. Η ακινησία είναι ένα τέλμα και είναι αναμφισβήτητο ότι αυτό θα είναι επιβλαβές και για τις δύο χώρες".

    Ο πρωθυπουργός, σημειώνει επίσης ότι με επενδύσεις στην ειρήνη και την ευημερία μπορούμε να εξασφαλίσουμε πηγές και ευκαιρίες στους λαούς μας και συμπληρώνει "πιστεύουμε ότι έχει φθάσει ο καιρός να περάσουμε από τα λόγια στη δράση για την εξασφάλιση αποτελέσματος, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, το Διεθνές Δίκαιο και την εξασφάλιση λύσης με ειρηνικό τρόπο. Αυτό είναι το διακύβευμα της επικείμενης συνάντησής μας".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι το κοινό όφελος έχει ισχυρό δεσμό με την περαιτέρω ανάπτυξη της ειρήνης, που είναι υπεράνω όλων, της σταθερότητας και της οικονομικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, καθώς οι λαοί μας διεκδικούν αυτό, αποδεικνύοντας στην πράξη την αμοιβαία κατανοησή τους, το ενδιαφέρον τους και την αλληλεγγύη τους.

    Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι "η Ελλάδα τείνει χέρι φιλίας και ελπίζω και οι Τούρκοι φίλοι μας να ανταποκριθούν σε αυτό".

    Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 48 χρόνια στην Αγκυρα.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία

    «Μακάρι η επικείμενη αυριανή επίσκεψις του πρωθυπουργού της Ελλάδος, του κυρίου Καραμανλή, και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κύριο Ερντογάν, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επιλύσεως των προβλημάτων μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ιεραρχώντας ως κεντρικό πρόβλημα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    «Δυστυχώς, τα τελευταία τριάντα επτά χρόνια αυτό το Παλλάδιον των Ιερών Γραμμάτων, το φυτώριον της παιδείας του Γένους μας και της Εκκλησίας είναι κλειστό με εντολή της τουρκικής κυβερνήσεως, για την οποία πάντοτε λέγω ότι ήταν μία άδικος απόφασις, άδικος εντολή, η οποία εστέρησε το Πατριαρχείο μας από την δυνατότητα να εκπαιδεύει τα καινούρια στελέχη του», είπε ο Πατριάρχης.

    Απευθυνόμενος σε όμιλο προσκυνητών από το Λόφο Κατερίνης ο Πατριάρχης συνέχισε ότι «αγωνιζόμεθα όλα αυτά τα χρόνια να μεταπεισθεί η τουρκική κυβέρνησις και να μας επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής μας».

    Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τους προσκυνητές ότι την Πέμπτη το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Φανάρι και την επομένη θα επισκεφθεί τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και την ηγεσία της Ομογένειας.

    «Επαναλαμβάνω την ευχήν η παρουσία του ανάμεσά μας, η επίσημος επίσκεψίς του εις την Τουρκίαν, να βοηθήσει να λυθούν τουλάχιστον ορισμένα από τα προβλήματά μας, και να αναπνεύσουμε, διότι έχουμε πολύ βάρος, πολλούς περιορισμούς, πολλά προβλήματα», είπε ο Πατριάρχης.

    «Η Μητέρα Εκκλησία έχει να επιτελέσει μίαν μεγάλην οικουμενικήν αποστολήν και δεν είναι δίκαιον να έχει περιορισμούς σε αυτήν την ευεργετική για τους ανθρώπους δραστηριότητά της. Πρέπει να έχει ελευθερίαν κινήσεων. Δεν κάνουμε πολιτική. Ασχολούμεθα μόνον με τα εκκλησιαστικά, τα πνευματικά, τα θρησκευτικά και τα πολιτισμικά θέματα και πρέπει να είμαστε ελεύθεροι σε αυτήν την πολυσχιδή κοινωφελή δραστηριότητά μας χωρίς περιορισμούς, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς απειλές», κατέληξε ο Πατριάρχης.

    Μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας

    Την εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών για την πολιτική Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας από το 2008 έως το 2010, η οποία τίθεται σε νέες βάσεις ενόψει και της νέας δομής του υπουργείου Εσωτερικών, ενέκρινε σήμερα ομόφωνα η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Το περιεχόμενο της πολιτικής θα ανακοινωθεί το επόμενο 10ήμερο, πάνω στους άξονες που τέθηκαν σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα της επιχείρησης της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μυλοποτάμου. Είπε ότι προσήχθησαν σήμερα ως ύποπτοι έξι άτομα για την αιματηρή ενέδρα της 5ης Νοεμβρίου, η οποία είχε θύματα και ιδίως τον ειδικό φρουρό, ο οποίος ακόμη νοσηλεύεται. Εκτενέστερες ανακοινώσεις θα υπάρξουν από τις αρμόδιες αρχές της Κρήτης.

    Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής δημόσιας τάξης και ασφάλειας, που εγκρίθηκαν σήμερα, ο κ. Παυλόπουλος αφού τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σήμερα σχετικά με την Ελληνική Αστυνομία και τον Έλληνα αστυνομικό, δήλωσε ότι οι άξονες αφορούν πρώτον ότι ο αστυνομικός είναι κοντά στην κοινωνία και πρέπει να είναι. Συνεπώς σε ένα κόσμο δύσκολο και ανασφαλή στον οποίο ζούμε, η κοινωνία, και ιδίως οι ασθενέστεροι συμπολίτες μας ζητούν πλέον τη συμπαράστασή του, γιατί ο αστυνομικός πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αρχής της νομιμότητας. "Και έχει τεράστια διαφορά ο ρόλος αυτός να αποτυπώνεται πάνω στην πολιτική την οποία ασκούμε", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Δεύτερον, στο υπουργείο Εσωτερικών, η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας - ως τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας που υπάγεται στην αρχή της νομιμότητας - με άλλους φορείς της δημόσιας τάξης είναι ευχερέστερη κυρίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση και μπορεί να αποδώσει πολλά.

    Τρίτον, πρέπει να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία ώστε η Ελληνική Αστυνομία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της, αλλά πάντοτε με πρώτιστο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. "Δηλαδή, η σύγχρονη τεχνολογία για την αντιμετώπιση, την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας πρέπει να αξιοποιείται πάντοτε με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

    Είπε, ακόμη, ότι με βάση αυτούς τους τρεις άξονες καθορίζεται και η πολιτική σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής, την οποία η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Στόχευσή της είναι η πάταξη της εγκληματικότητας γενικότερα και ιδίως η εγκληματικότητα που έχει μεγαλύτερη ηθική και κοινωνική απαξία. Η εγκληματικότητα ιδίως που πλήττει τον κοινωνικό ιστό, γι' αυτό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η πάταξη της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, η εγκληματικότητα που αφορά τους ανηλίκους, η εμπορία ανθρώπινων οργάνων, η οποία εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα, η λαθρομετανάστευση και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η χώρα μας συμβαδίζει με την προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Γιατί η τεχνολογία έχει δύο όψεις. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης συγκεκριμένων εγκληματικών τάσεων και τότε καθίσταται ιδιαιτέρως επικίνδυνη", ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και επανέλαβε ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινωθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, βασισμένη στους τρεις αυτούς άξονες.

    [02] ΠΑΣΟΚ: Συνεδριάζει αύριο το Συντονιστικό

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει αύριο, στη 1.00 μ.μ, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, το Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο.

    "Η κυβέρνηση, στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα: να πει ψέματα στον ελληνικό λαό και να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας με κάθε τρόπο", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μίλησε και για "εμπλοκή της κυβέρνησης" σε "άνομες συναλλαγές".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης τον κ. Καραμανλή ότι "αρνείται πεισματικά" να υιοθετήσει και κυρίως να θεσπίσει τη δέσμη των προτάσεων του κ. Παπανδρέου "για την πάταξη της διαφθοράς και την προστασία του δημοσίου χρήματος".

    Εξάλλου ο κ. Ραγκούσης διέψευσε σενάριο, το οποίο δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα του Βελγίου (Soir) και σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πρόταση στους κόλπους των ευρωπαίων σοσιαλιστών για τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στη θέση υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Ραγκούσης διέψευσε τόσο το σενάριο όσο και το ενδεχόμενο να γνώριζε κάτι σχετικά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο να έχει υιοθετήσει ή να υιοθετήσει παρόμοιες προτάσεις.

    Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης "μοναδική έννοια του κ. Παπανδρέου είναι η χώρα μας και πως θα μπορέσει να απαλλαγεί από την παρακμή στην οποία οδηγήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σχόλια κύκλων του Κινήματος για το ενδεχόμενο ίδρυσης πολιτικού ομίλου από το "ρεύμα Βενιζέλου", ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι "ο ελληνικός λαός θέλει από εμάς να πορευόμαστε με ενιαία, συντεταγμένη και ισχυρή φωνή, με μοναδικό και αποκλειστικό γνώμονα τα προβλήματα του λαού και της χώρας".

    [03] Συζήτηση για τη νεολαία

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα δικαιώματα της νεολαίας ζητά η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Με σχετική επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, η κ. Παπαρήγα σημειώνει ότι "τα δικαιώματα της νεολαίας στην μόρφωση, στον πολιτισμό, στον ελεύθερο χρόνο πλήττονται όλο και περισσότερο από τις πολιτικές που εφαρμόζονται".

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, "χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα που αφορούν τη νεολαία οξύνονται: Η ανεργία μεγαλώνει, οι εργασιακές σχέσεις χειροτερεύουν, οι ταξικοί φραγμοί στην μόρφωση ενισχύονται, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα. Το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει φτάσει στο αποκορύφωμα . Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις της νεολαίας συκοφαντούνται και συχνά αντιμετωπίζονται με αυταρχικές πρακτικές". Όπως αναφέρει η γγ του ΚΚΕ "είναι πια κοινή πεποίθηση ότι για τη νέα γενιά επιφυλάσσεται ένα ζοφερό πολύ χειρότερο μέλλον".

    "Για όλα τα παραπάνω ζητήματα ζητάμε να πραγματοποιηθεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων" καταλήγει η κ. Παπαρήγα στην επιστολή της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 January 2008 - 19:30:16 UTC