Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος
  • [02] Δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων

  • [01] Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος

    Ολοκληρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου 3231/2004. Υπέρ τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας με την διατήρηση της αναλογικότητας ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ευκαιριακές αλλαγές του εκλογικού συστήματος για αυτό το φέρνει στην αρχή της θητείας της.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στην παρέμβαση του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την «δέσμια, υπάκουη και φερέφωνο των μεγάλων ξένων και ντόπιων συμφερόντων».

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι «ζούμε το τέλος εποχής του δικομματισμού» ενώ πρόσθεσε ότι, υπάρχει σύμπλευση και ταύτιση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για να κρατηθεί το σύστημα αυτό, και στη βάση αυτή, όπως είπε, είναι και οι εκλογικοί νόμοι τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

    «Κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι κύριο μέλημα μας είναι ο αριθμός των βουλευτών μας, ή, πως να πάρουμε μια θέση γοήτρου και να γίνουμε από τέταρτο, τρίτο κόμμα και να παίζουμε με τις κούκλες», σημείωσε ο κ Αλαβάνος ενώ συνέχισε:

    «Υπήρξαν στο παρελθόν μικρές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας που έγιναν μεγάλες αλλά και μεγάλες που έγιναν μικρές, γιατί περιορίστηκαν στα μικροκομματικά τους συμφέροντα, σε ιδεολογήματα και σε ταμπού».

    Ο κ. Αλαβάνος μίλησε για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία της αριστεράς με συσπείρωση των νέων, που θα βγάλει τη χώρα, «έξω από τα δικομματικά τερτίπια».

    «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη νοθεία της ΝΔ αλλά ούτε και του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε στην άλλη όχθη»,σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και για τη στάση της στην αναθεωρητική διαδικασία, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    «Βρισκόμαστε και εδώ στην άλλη όχθη. Εμείς θέλουμε να ολοκληρωθεί η αναθεωρητική διαδικασία. Την δικαιούμαστε για το άρθρο 16, το άρθρο 24. Δικαιούμαστε να γιορτάσουμε τη νίκη μας απέναντι στην δικομματική συναίνεση. Δικαιούται να γιορτάσει τη νίκη του το μαθηματικό και φοιτητικό κίνημα που ουσιαστικά έβαλαν το λίθο, για να δρομολογηθούν άλλες πολιτικές εξελίξεις».

    «Κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι υπήρξαν κόμματα μικρά που έγιναν και μεγάλα. Όπου τα κόμματα μένουν απολιθωμένα, σημαίνει ότι εκεί δεν υπάρχει δημοκρατία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

    «Μην είστε κ. Αλαβάνο σίγουρος ότι αυτό που βοηθά ένα κόμμα είναι ο εκλογικός νόμος. Δεν είναι ο εκλογικός νόμος που βοηθά, αλλά η ίδια η ζωή. Αν είχαμε απλή αναλογική όλα τα προηγούμενα χρόνια, μην είστε βέβαιος ότι η μετεξέλιξη και των κομμάτων θα ήταν εφικτή. Άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε εκλογικό σύστημα που εμπόδισε την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος. Αντίθετα το βοήθησε».

    Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε συνεπή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της αναθεώρησης, γιατί όπως είπε, έμεινε και συζητάει, παρότι έχει διαφορετικές θέσεις. Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι "απέδρασε από την αναθεωρητική διαδικασία, επικαλούμενο πραξικοπηματική ψηφοφορία, γιατί εκείνες τις μέρες το ΠΑΣΟΚ σπαρασσόταν εσωτερικά για το άρθρο 16".

    «Αυτό απετέλεσε την αιτία αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ. Ενός ΠΑΣΟΚ που ψάχνει ιδέες. Ακόμα και η αριστερά έχει ιδέες και τις υπερασπίζεται. Αυτό είναι συνέπεια θέσης. Η υπεράσπιση των θεσμών, και ας διαφωνούμε. Και όχι να επικαλείστε τερτίπια για να αποφύγετε τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Η αναθεωρητική διαδικασία θα ολοκληρωθεί και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», υπογράμμισε ο κ Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, απαντώντας στον κ Αλαβάνο ανέφερε:

    «Υπήρξαν πράγματι μικρά κόμματα που έγιναν μεγάλα αλλά πέτυχαν να ερμηνεύσουν σωστά τις παραμέτρους της εποχής προχωρώντας σε δράσεις και πρωτοβουλίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία προϋπόθεση και εξηγώντας ότι βρισκόμαστε στα όρια μιας κρίσης πολιτικής και μιας μεγάλης αμφισβήτησης δημοκρατικών θεσμών, είπε με καθαρή φωνή την πρόταση του για την αναθεώρηση. Δεν ζήτησε να ισχύσει κάτι για το κόμμα του. Έπρεπε να συμπράξουμε και όπου συμφωνήσουμε».

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σημείωσε ότι ποτέ δεν αιφνιδίασε με εκλογικούς νόμους, αλλά, όπως είπε, με θάρρος και παρρησία, ξεκαθαρίζει από την αρχή της θητείας της τους κανόνες του παιχνιδιού. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για στείρα αντιπολιτευτική πολιτική, στην οποία οδηγείται από το άγχος των εσωτερικών του προβλημάτων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. επεσήμανε ότι στον νέο εκλογικό νόμο, σταθμίζονται δύο συνταγματικές προτεραιότητες. Από τη μια η καθολικότητα της ψήφου και η ίση μεταχείριση των κομμάτων, και από την άλλη η κυβερνητική σταθερότητα.

    «Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτίθεται πολιτικά. Αποφεύγει στην ουσία τις δεσμεύσεις, και επιδιώκει εντυπώσεις και κραυγές, για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης», συμπλήρωσε.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μίλησε για πολιτική κρίση που έφθασε σε δυσδιάκριτα ύψη, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι στόχος της, είναι να χρησιμοποιήσει ως όχημα τον εκλογικό νόμο, για να διαμελίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, φέρνει στην αρχή της θητείας της ένα εκλογικό νόμο και ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, ανατρέποντας έτσι πρακτικές του παρελθόντος με μικροκομματικές λογικές.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, επεσήμανε ότι το κόμμα του, απορρίπτει κατηγορηματικά τις θεωρίες περί σταθερών κυβερνήσεων γιατί τελικός τους στόχος, είναι να συνεχίζεται στο διηνεκές η πολιτική της ΕΕ υπέρ των μεγάλων συμφερόντων».

    Ακόμα, έκανε λόγο για εκλογικούς νόμους που λεηλατούν συνειδήσεις και ψήφους για να συνεχίζεται η πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων.

    «Φαίνεται όμως, ότι τσαλακώνεται αυτή η πολιτική και αυτό δείχνουν τα τελευταία γεγονότα» πρόσθεσε.

    «Πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής», υπογράμμισε ο εισηγητής του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, υποστήριξε ότι, «ο ελληνικός λαός έχει κουραστεί να βρίσκεται στην αγκύλωση των δύο μεγάλων, γερασμένων κομμάτων, που έχουν βλάψει αρκετά το τόπο».

    Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε τον νέο εκλογικό νόμο, «μεγάλο πισωγύρισμα», ενώ δήλωσε «θερμός θιασώτης ενός ισχυρού αναλογικού μεικτού εκλογικού συστήματος». Μάλιστα σχολιάζοντας τον ισχύοντα εκλογικό νόμο 3231/2004, παραδέχτηκε ότι και με ευθύνη του κόμματος του "ψηφίστηκε κολοβός".

    «Σταματήσαμε έτσι επιλογές, που θα άνοιγαν διαύλους. Χαίρομαι που το κόμμα μου, προσχώρησε στην πρόταση αυτή», πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης σχολιάζοντας έτσι και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του γερμανικού μοντέλου.

    [02] Δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων

    Δικογραφία σε βάρος 18 ατόμων για τα γεγονότα των Ζωνιανών σχηματίσθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του επιτελείου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΔΕΕ, της ΔΑΑ και της ΓΑΔΠ Κρήτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Η δικογραφία εις βάρος των 18 ατόμων σχηματίσθηκε γιατί όπως προέκυψε από το προανακριτικό υλικό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων των ευρημάτων, συμμετείχαν σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Στη δράση της, περιλαμβάνεται και η ένοπλη ενέδρα της 5ης Νοεμβρίου 2007, στον οικισμό Ζωνιανά, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ειδικών φρουρών (ο ένας νοσηλεύεται ακόμη στο ΠΑΓΝ Ηρακλείου).

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

    - Επτά από τα άτομα αυτά, κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική ομάδα και επίθεση κατά της αστυνομικής δύναμης.

    - Εννέα κατηγορούνται για συμμετοχή στην ευρύτερη εγκληματική ομάδα, που με διαφοροποιημένη κατά περίπτωση σύνθεση, έχει διαπράξει σωρεία κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικημάτων (διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, ληστείες, διακεκριμένες περιπτώσεις, φθοράς κ.λπ.)

    - Δύο κατηγορούνται για διάπραξη πράξης πλημμεληματικού χαρακτήρα (πλαστογραφία).

    Από το σύνολο των 18 ατόμων:

    - Έξι, οι οποίοι είχαν προσαχθεί χθες (22 - 1 - 2008) στην Α. Δ. Ρεθύμνης από την ευρύτερη περιοχή του Μυλοπόταμου, συνελήφθησαν και με τη σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν σε λίγη ώρα στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ρεθύμνης.

    - Έξι, προσήχθησαν χθες στην ίδια Αστυνομική Διεύθυνση από διάφορα Σωφρονιστικά Καταστήματα, όπου βρίσκονται προφυλακισμένοι για συμμετοχή σε άλλες κακουργηματικού χαρακτήρα δραστηριότητες της εγκληματικής ομάδας στην περιοχή του νομού Ηρακλείου (απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες, κλοπές ΑΤΜ κ.λπ.) εξετάστηκαν στα πλαίσια της προανάκρισης και στη συνέχεια οδηγήθηκαν και παραδόθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα στα αντίστοιχα σωφρονιστικά καταστήματα.

    - Σε βάρος δύο ατόμων, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για συμμετοχή στην ως άνω παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής ομάδας στην περιοχή του Ηρακλείου κα έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Για το λόγο αυτό δεν προσήχθησαν.

    - Δύο κατηγορούνται για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξη και δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

    - Δύο αναζητούνται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 January 2008 - 21:30:13 UTC