Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σημαντική θεσμική συνεργασία"

  • [01] "Σημαντική θεσμική συνεργασία"

    Τα εγκαίνα του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της εταιρείας Μπίλ Γκέιτς.

    "Μια κοινωνία αναπτύσσεται και προοδεύει στο βαθμό που δίνει στα μέλη της την ευκαιρία, τα εργαλεία και την ελευθερία να ανοίξουν οι ίδιοι τους νέους δρόμους της προόδου - σύμφωνα με δικά τους όνειρα, τις ικανότητες και τις φιλοδοξίες τους", επισήμενε ο κ.Καραμανλής στην ομιλία του τονίζοντας ότι "αυτή την αρχή της ανθρωποκεντρικής οικονομίας της γνώσης και της καινοτομίας, ενσαρκώνει και υπηρετεί -τόσο με την επιχειρηματική, όσο με και την πολύπλευρη ανθρωπιστική του δράση- ο κ. Μπίλ Γκέιτς".

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κτίριο αυτό είναι το επιχειρησιακό κέντρο μιας σημαντικής θεσμικής συνεργασίας για την τόνωση της καινοτομίας στην Ελλάδα μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας, και αφορά στο δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις - μικρές και μεγάλες - την παιδεία και τους νέους ανθρώπους. Όπως δήλωσε "στόχος είναι αφενός η εφαρμογή των ήδη διαθέσιμων εργαλείων λογισμικού στην οικονομία και την κοινωνία, και αφετέρου η ανάπτυξη και παραγωγή νέων εφαρμογών λογισμικού. Είναι η εξασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών, η τόνωση της ανταγωνιστικότητας, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, του ταλέντου και της καινοτόμου σκέψης των Ελλήνων. Είναι η παροχή στις νέες και τους νέους μας μιας σημαντικής ευκαιρίας να δοκιμάσουν τις ιδέες τους στη χώρα τους, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν. Είναι η ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση του κλάδου της πληροφορικής, των επικοινωνιών - της επιχειρηματικότητας που συνδέεται με το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του - ως ποσοστού του ΑΕΠ".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως "η συνεργασία αυτή εντάσσεται οργανικά στην στρατηγική μας για την ψηφιακή εποχή. Στρατηγική που ήδη αποδίδει θετικά αποτελέσματα, έχοντας καλύψει πολύ από το χαμένο έδαφος του παρελθόντος. Και μόνο οι ρυθμοί αύξησης του δείκτη διείσδυσης του ευρυζωνικού διαδικτύου καταδεικνύουν το νέο προσανατολισμό της χώρας. Από ουραγός, η Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπαίνει δυναμικά στον όμιλο των πρωτοπόρων κρατών ως προς τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Και μέρα με τη μέρα, με βούληση και αποφασιστικότητα, αποκτά την υποδομή για την ενίσχυση του ρόλου της και στην παραγωγή νέων εφαρμογών.

    Η επένδυση στην τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών είναι προϋπόθεση για την ευρύτερη μεταρρυθμιστική ρήξη με το παρελθόν που έχει ανάγκη η χώρα. Είναι προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στη νέα παγκοσμιότητα της διασυνδεόμενης γνώσης: ως ο φυσικός διαχειριστής της τεράστιας παρακαταθήκης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνισμού, αλλά και ως κόμβος δημιουργίας νέας γνώσης και νέων πολύτιμων εργαλείων για το παρόν και το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας".

    Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "στην ζωή, στην πολιτική, στην οικονομία, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: η πρώτη μένει στην επισήμανση των προβλημάτων. Στη διαπίστωση των ατελειών και των αγκυλώσεων που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι η στάση της συντήρησης και της μεμψιμοιρίας. Η δεύτερη είναι αυτή που προχωρά πέρα από την επισήμανση και τη διαπίστωση. Η στάση ζωής που τολμά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Που, αντί να περιμένει μοιρολατρικά τι θα φέρει το μέλλον, τολμά να το προετοιμάζει με στόχευση και συγκεκριμένες δράσεις" και τόνισε ότι "αυτή τη δεύτερη στάση χρειαζόμαστε. Και με πρωτοβουλίες όπως αυτή, που εγκαινιάζουμε σήμερα με τον ιδρυτή της Microsoft κ. Μπίλ Γκέιτς, με πρωτοβουλίες για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, βάζουμε τα θεμέλια ώστε αυτή η στάση ζωής να ριζώσει και να επικρατήσει, επβ ωφελεία της χώρας και της κοινωνίας μας".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο κέντρο καινοτομίας, το οποίο αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας του Ελληνικού δημοσίου με τη Microsoft, στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Όπως σημείωσε το κέντρο θα λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα για νέες εφαρμογές λογισμικού, οι οποίες αν αποδειχθούν αποτελεσματικές ενδέχεται να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

    Επίσης αναφέρθηκε στη ψηφιακή στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια και τόνισε ότι η γνώση και η τεχνολογία, αλλά και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ευημερία μιας χώρας.

  • ** Το πρωί, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Microsoft κ.Μπιλ Γκέιτζ. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Το μεσημέρι ο κ. Κ.Καραμανλής είχε συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γ.Βουλγαράκη. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ.Ιωάννη Κασουλίδη, υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Γ.Βουλγαράκη

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τη μεταρρύθμιση στους λιμένες και για την εξέλιξη του διαγωνισμού, καθώς και για τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει για το προσωπικό, το οποίο -όπως τόνισε- διασφαλίζεται απολύτως με ένα πολύ μεγάλο πλέγμα εναλλακτικών επιλογών κυρίως προς τη δουλειά του και ως προς τα δικαιώματά του.

    Ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι συζήτησε αναλυτικά με τον πρωθυπουργό για τις διακηρύξεις για το ενδιαφέρον των εταιριών, αλλά και για το πώς θα προχωρήσει αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία θα μας επιτρέψει να μπούμε σε ένα πραγματικά μεγάλο δρόμο, όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά και για την οικονομία και το σύνολο της κοινωνίας.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Ι.Κασουλίδη

    Με τον υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Κασουλίδη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι άκουσε από τον πρωθυπουργό τις πρώτες εντυπώσεις του για την επίσκεψή του στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξέφρασε κάποιες από τις ιδέες του τις οποίες ήδη παρουσιάζει ενώπιον του κυπριακού λαού για το εθνικό θέμα.

    Η συζήτηση, είπε ο κ. Κασουλίδης, ήταν εγκάρδια και πρόσθεσε ότι είμαστε γνωστοί από πολλά χρόνια με τον κ. Καραμανλή. Χαίρομαι διότι άκουσα και από τον ίδιο τις δικές του απόψεις και κατά τα άλλα θα πρέπει να περιμένουμε τη λαϊκή ετυμηγορία στην Κύπρο να εκδώσει την απόφασή της, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν μετά τις εκλογές την Κύπρο θεωρεί πιθανό να ξεκινήσει ξανά μια διαδικασία για το Κυπριακό,απάντησε: "το καλύτερο παράθυρο ευκαιρίας που προσφέρεται είναι ακριβώς μετά τις εκλογές, το 2008, με τις εκλογές όλων των ενδιαφερομένων πίσω μας".

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι δεν είναι και ταυτόχρονα αυτόματο ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, εκτός αν υπάρχει απόδειξη πολιτικής βούλησης και από τις δυο πλευρές ότι ενοούν σοβαρά πως είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν. Ακόμη τόνισε ότι "η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου η οποία για μένα είναι μια προπαρασκευαστική διαδικασία που θα ετοιμάσει το έδαφος μέσα σε μερικούς μήνες για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι καθαυτού διαπραγματεύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρώ ότι η τουρκική πλευρά θα βρεθεί πάρα πολύ εκτεθειμένη εάν μπροστά σε ένα νέο πρόεδρο αρνηθεί να ακολουθήσει εκείνα τα οποία έχει συμφωνήσει".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 January 2008 - 13:30:11 UTC