Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ
  • [02] Τη Χίο επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου
  • [03] "Να μιλήσουμε ανοικτά στο λαό"
  • [04] "Να δοθούν πολιτικές εξηγήσεις"
  • [05] Η "μάχη" της διαδοχής

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, στις 10 το πρωί. Στη συνέχεια, θα συνέλθει η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα του υπουργείου Οικονομίας.

    Το απόγευμα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία. Θα συναντηθεί με τον Σλοβένο ομόλογό του κ. Janez Jansa στη Λιουμπλιάνα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών.

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Κ.Χατζηδάκη

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα του υπουργείου του, σχετικά δε με τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή είπε ότι αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί η σύσταση συντονιστικής Διϋπουργικής Επιτροπής υπό την προεδρία του, καθώς και η πρόσληψη συμβούλου αποκρατικοποίησης.

    Στόχος είναι στο τέλος του 2008 να έχει βρεθεί βιώσιμη λύση, είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι θέλουμε τους κύκλους και το όνομα, δεν θέλουμε όμως τα χρέη.

    Ενημέρωσε, επίσης, για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ, καθώς επίσης και για τα έργα επέκτασης των μέσων μαζικής μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Αθήνα.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η επέκταση του τραμ στον Πειραιά θα ολοκληρωθεί έως το 2010, η επέκταση του προαστιακού μέχρι Κερατέα - Λαύριο έως το 2012 κι η επέκταση του ΗΣΑΠ από Κηφισιά μέχρι εθνική οδό έως το 2014.

    Για την πιλοτική επέκταση λειτουργίας του Μετρό την Παρασκευή και το Σάββατο, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει σε αυτό το μέτρο δοκιμαστικά για δυο μήνες.

    Υπήρξε διάλογος με συνδικαλιστές, είπε και πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε με επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν υπάρχει λόγος να μην εφαρμοστεί και πάλι.

    Κάλεσε τους συνδικαλιστές να συμμετέχουν στην επιτροπή που θα κάνει την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής και είπε ότι είναι λάθος τους να απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο.

    Σε κάθε δημοκρατική χώρα η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει, είπε ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην επέκταση της λειτουργίας του μετρό. Και ενημέρωσε επίσης τον πρωθυπουργό για τις "πράσινες μεταφορές" (εισαγωγή βιοκαυσίμων, υβριδικά ταξί, κλπ).

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόσυρσης αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση και υπό εξέταση, αφορά δε και τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας, αλλά δεν τίθεται τέτοιο θέμα για τους επόμενους μήνες.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα της Siemens ο Υπουργός είπε ότι το θέμα δεν αφορά τη ΝΔ και πως όλα θα τα ψάξει η Δικαιοσύνη. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε, όποιος έχει φταίξει να πληρώσει, είπε ο κ. Χατζηδάκης.

    Αναφερόμενος στο θέμα της παραγωγής κυβερνητικού έργου υπό τις παρούσες συνθήκες και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση παράγει έργο κι οι πολίτες θα μας κρίνουν από αυτό.

    Τέλος, αναρωτήθηκε ποιός κουβεντιάζει για πρόωρες εκλογές και τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής.

    [02] Τη Χίο επισκέπτεται ο Γ.Παπανδρέου

    Επίσκεψη στη Χίο πραγματοποιεί σήμερα ο κ. Γ.Παπανδρέου. Το πρωί, στα Μαστιχοχώρια θα έχει συνάντηση με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

    Στη συνέχεια (στις 11:30) θα επισκεφθεί την έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, όπου θα έχει συνάντηση με το νομάρχη και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

    Το βράδυ, στις 7, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στην προσυνεδριακή διαδικασία της νομαρχιακής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου του Κινήματος, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του συντονιστικού πολιτικού οργάνου του Κινήματος ανέφερε ότι η χώρα δεν μπορεί να βαδίζει με έναν πρωθυπουργό υπό ομηρία και είναι ανάγκη να απαλλαγεί τόσο από τις πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή, όσο και από την ίδια την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Επίσης, ανέφερε ότι σε αυτό τον αγώνα στον οποίο, όπως είπε, πρέπει να ανταποκριθούν όλα τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος αλλά και ο ίδιος ο ελληνικός λαός, πρέπει να τοποθετηθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για να βγει η χώρα από την κρίση είναι γνωστές και περιλαμβάνονται τόσο στο υπόμνημα που κατέθεσε ο ίδιος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πάταξη της διαφθοράς, όσο και στην πρόταση που κατέθεσε στην Βουλή για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, που αφορά μεταξύ άλλων στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην αναθεώρηση του συντάγματος.

    Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν σήμερα τομείς του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ειδικότερα, οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επικεφαλής κλιμακίου, θα επισκεφθεί τα ΕΛΤΑ και τον ΟΤΕ, ενώ ο εισηγητής του αρμόδιου κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας, Χάρης Τσιόκας, επικεφαλής κλιμακίου, θα επισκεφθεί την ΕΘΕΛ.

    Δηλώσεις Γ.Ραγκούση

    Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται την υπόθεση Ζαχόπουλου, σε συνδυασμό με την εξέταση του θέματος από την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, δείχνει ότι αυτό το οποίο την ενδιαφέρει είναι η συγκάλυψη συγκεκριμένων ενόχων, δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Κάθε μέρα που περνάει, πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης, ζούμε στην Ελλάδα μια κατάσταση που μοιάζει με θέατρο παραλόγου. Και αναφέρθηκε στην ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκουδήμου, ο οποίος, όπως είπε, προχώρησε στην ενέργεια αυτή, καθώς είχε αναμιχθεί σε μία άνομη προσπάθεια συναλλαγής. Και πρόσθεσε, ενώ ο κ. Κουκουδήμος ανεξαρτητοποιείται, ο κ. Κλαδάς παραμένει στην θέση του και αναρωτήθηκε ποιος προστατεύει τον κ. Κλαδά.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της Ζίμενς, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση ψεύδεται και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που μπορεί να επικαλεσθεί για να μην αποδεχθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την οποία ζήτησε το Κίνημα. Η κυβέρνηση φοβάται και έχει πολλά να κρύψει αλλιώς θα δεχόταν την εξεταστική επιτροπή, δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην εκλογή νέου αρχιεπισκόπου, ζητώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει τις καθημερινές της παρεμβάσεις και να σεβαστεί την αυτονομία της Εκκλησίας, ενώ επιφυλάχθηκε να δώσει τις επόμενες ημέρες στοιχεία που τεκμηριώνουν την θέση περί παρεμβάσεων της κυβέρνησης.

    Σχετικά, εξάλλου, με το θέμα κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και το εάν και πότε θα κατατεθεί αυτή, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην κατάθεση μιας τέτοιας πρότασης όταν κρίνει ότι θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού. Και πρόσθεσε πως αν κατατεθεί τώρα, η σίγουρη απόρριψή της από τους 152 βουλευτές της πλειοψηφίας θα έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να εξελιχθούν κανονικά οι άλλες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην Βουλή, όπως είναι οι διαδικασίες στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, αλλά και η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    «Ο κύριος Ραγκούσης ας αφήσει τις νουθεσίες προς την Κυβέρνηση και ας κοιτάξει τα του οίκου του», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Ραγκούση, για τα όσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα σχετικά με την υπόθεση Siemens. «Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, και μόνο στο άκουσμα της υπόθεσης Siemens, ήδη δύο πρώην μέλη κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται», καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.

    [03] "Να μιλήσουμε ανοικτά στο λαό"

    Σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Μπραχαμίου του ΚΚΕ με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ», θα μιλήσει το απόγευμα η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο Θριάσιο μίλησε χθες η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συγκέντρωση που οργάνωσε η κομματική οργάνωση Θριασίου.

    Η κ.Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να μη δείξουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματίες που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος.

    Μπορεί, θεωρητικά, η πιθανότητα να είναι μικρή,αλλά οι συνέπειες θα είναι τραγικές,αν π.χ. πέσει στρατιωτικό αεροσκάφος ή γίνει μεγάλος σεισμός ή συμβεί τοξική διαρροή, είπε.

    Με την επέκταση των εγκαταστάσεων ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, καθώς θα υπάρξει σωρευτική επίδραση στο περιβάλλον, τόνισε.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ παλεύει ανυποχώρητα σήμερα για να μπει φραγμός στην νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση του Θριασίου που μεθοδεύει η κυβέρνηση με την επέκταση της "Πετρόλα", την συμφωνία ΔΕΗ -Χαλυβουργικής και τη χωματερή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάκι.

    Η σημερινή κατάσταση στο Θριάσιο πεδίο είναι, ήδη, επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και ασφάλεια και για το περιβάλλον, είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα.

    Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις η κα Παπαρήγα είπε μεταξύ άλλων "είναι μπόλικη η φιλολογία περί της μείωσης του κύρους και της δύναμης του δικομματισμού, περί της μεγάλης αλλαγής για το λαό,ή περί του ότι ήρθε η ώρα της αριστεράς ή της κεντροδεξιάς για άλλους.Μερικοί περιμένουν ένας Κουκοδήμος να φέρει την άνοιξη,άλλοι ονειρεύονται μια κάλπη για να γίνει απλά μια εναλλαγή".

    Θέση του ΚΚΕ, είπε η Γραμματέας του κόμματος, είναι ότι ήλθε η ώρα το κάθε κόμμα, όλα τα κόμματα, να μιλήσουμε ανοικτά και παστρικά στο λαό, ποίο θα είναι το πρόγραμμα μιας νέας διακυβέρνησης, μιας κυβερνητικής αλλαγής, όπως κι αν την εννοεί ο καθένας. Να φύγει η ΝΔ και μια και δύο φορές, αλλά αυτό δεν φθάνει, γιατί το θέμα είναι να μην επανέλθει η πολιτική της από το παράθυρο, τόνισε η κα Παπαρήγα.

    [04] "Να δοθούν πολιτικές εξηγήσεις"

    Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συναντήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Δεν μπορεί μια κυβέρνηση η οποία παραπαίει, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της κατάρρευσης, να οδηγήσει σε κατάρρευση και όλο το δημόσιο τομέα και τα κεκτημένα των εργαζομένων", δήλωσε ο κ. Αλαβάνος μετά τη συνάντηση.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι "την κυβέρνηση το μόνο που την ενδιαφέρει είναι, όχι να αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο σιδηροδρομικό -δεδομένου ότι από άποψη οικολογικού ανταγωνισμού είναι το πιο αντιρρυπογόνο μέσο διακίνησης προϊόντων και ανθρώπων- το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα δώσει καινούργιες δυνατότητες στον ιδιωτικό τομέα".

    Με αυτή την έννοια, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, "εμείς θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προσπάθεια να αποσπαστεί η ΤΡΕΝΟΣΕ από το γενικό συγκρότημα του ΟΣΕ, προκειμένου κάποτε να οδηγηθεί ίσως σε ιδιωτικά χέρια".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζίμενς ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "η κυβέρνηση θα έπρεπε να ρίξει αλλού το βάρος, διότι η εικόνα που έχουμε από την περίπτωση της Ζίμενς σημαίνει ότι έχουμε κατασπατάληση δημοσίων πόρων σε πολύ μεγάλη κλίμακα, οι οποίοι δεν οδηγούνται σε επενδυτικές ανανεώσεις και επεκτάσεις, αλλά οδηγούνται στις τσέπες πολιτικών και άλλων ημετέρων".

    Με αυτή την έννοια, υπογράμμισε, "πιστεύουμε ότι χρειάζεται εξεταστική επιτροπή στην υπόθεση της Ζίμενς" και πρόσθεσε: "Χρειάζονται όμως και πολιτικές εξηγήσεις για το ήδη ορατό κομμάτι του παγόβουνου, τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Εξηγήσεις που έχουν σχέση με το γιατί συμφωνείται μια προγραμματική συμφωνία με μια ιδιωτική επιχείρηση, παρά τις υποχρεώσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για διεθνή διαγωνισμό, εξηγήσεις γιατί για το C4I επιλέγεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως φορέας, όπου δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος του δημοσίου και όχι τα αρμόδια υπουργεία".

    Σε τροχιά συνεδρίου ο ΣΥΝ

    Σε τροχιά συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 Φεβουαρίου μέχρι την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, βρίσκεται ο Συνασπισμός.

    Ο κ.Αλαβάνος, μιλώντας στην κεντρική πολιτική Επιτροπή του κόμματος, η οποία συζήτησε την προετοιμασία του ΣΥΝ ενόψει του συνεδρίου, άσκησε έντονη κριτική προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Ζαχόπουλου, αλλά και γενικότερα για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για αποσταθεροποίηση του πυρήνα γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ενώ σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή εντολή , τόνισε ότι η εντολή της ΝΔ είναι κατεψυγμένη και ανίσχυρη γιατί προέρχεται από το ψυγείο του εκλογικού νόμου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε τέλμα εκφράζοντας έτσι την ανησυχία του για την πορεία της χώρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε έμμεσα από το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη βουλή λέγοντας ότι αν το κόμμα του είχε 60 βουλευτές, θα είχε καταθέσει την πρόταση μομφής.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε την σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τις υποθέσεις Ζαχόπουλου και Ζήμενς και ταυτόχρονα κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους, όσον αφορά την υπόθεση Ζήμενς.

    Τέλος, αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του Συνασπισμού, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι το συνέδριο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στο ΣΥΝ για να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό.

    Συνέντευξη Τύπου Φ.Κουβέλη

    Η πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς και η άμεση προγραμματική ανανέωση του Συνασπισμού, είναι τα δύο θέματα που υπογράμμισε ως βασικές προτεραιότητες ο υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο κ. Κουβέλης είπε ότι η διαφθορά υπονομεύει την πολιτική και την καθιστά ευάλωτη σε χειραγωγήσεις και κηδεμονίες, και επίσης τραυματίζει τη συνοχή της κοινωνίας, η οποία συνεχώς επιβαρύνεται από τα προβλήματα που σωρεύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

    Η διαφθορά, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, έχει καταστεί δομικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι στην υπόθεση Ζαχόπουλου προστίθεται και η υπόθεση "Ζίμενς" και ότι ο πολιτικός έλεγχος και των δύο υποθέσεων είναι επιτακτική ανάγκη και δεν μπορεί να υποκαθίσταται από το δικαστικό έλεγχο, ο οποίος προβάλλεται από την κυβέρνηση, όπως είπε, για να δικαιολογήσει την άρνησή της να δεχθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Ο κ. Κουβέλης, αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του και στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο Συνασπισμός, είπε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προγραμματική ανανέωση. Η σύγχρονη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά, σημείωσε, πρέπει να πρωταγωνιστήσει μέσα από την ενδυνάμωση της παρουσίας της στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

    Δεν αρκεί απλά, είπε, να καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρέπει να προτάσσουμε κεντρικές πολιτικές προγραμματικές προτεραιότητες για τη χώρα.

    Κεντρικό ζήτημα για το ΣΥΝ, είπε ο κ. Κουβέλης, αποτελεί η γόνιμη αξιοποίηση της ανοδικής πορείας του, η οποία καταγράφηκε στις εκλογές και συνεχίζεται, τονίζοντας ότι οι πολίτες ζητούν απάντηση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η προοδευτική εναλλακτική λύση πέρα από το δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για προγραμματικές συμφωνίες και συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αν οι συνθήκες διαμορφωθούν στην πορεία, τότε ο Συνασπισμός θα πρέπει να το αντιμετωπίσει. Επίσης, δεν συντρέχουν προϋποθέσεις συνεργασίας ούτε με το ΚΚΕ, πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη δυσφορία του θεωρώντας ότι είναι ετεροβαρής η παρουσίαση των δύο υποψηφίων (του ιδίου και του κ. Τσίπρα) για την προεδρία του Συνασπισμού, λέγοντας ότι ορισμένα ΜΜΕ επιχειρούν τον επηρεασμό αποφάσεων των κομμάτων.

    [05] Η "μάχη" της διαδοχής

    Κορυφώνονται οι διεργασίες για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Υποψήφιοι για τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου είναι οι Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Σπάρτης Ευστάθιος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος.

    Στο μεταξύ το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση περί απόπειρας εκβιασμού του Μητροπολίτη Μεσσηνίας από υποστηρικτές του Μητροπολίτη Σπάρτης. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης συνεχίζει να υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει εκβιασμός, λέγοντας μάλιστα πως αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα καταθέσει το ωμοφόριο του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 February 2008 - 5:30:20 UTC