Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στη Ρουμανία
  • [02] Αύριο η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου
  • [03] "Κρατική κοινωνική ιδιοκτησία"
  • [04] Μιλούν οι υποψήφιοι

  • [01] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στη Ρουμανία

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναχώρησε το απόγευμα για το Βουκουρέστι, όπου αύριο θα έχει συνομιλίες με τη ρουμανική ηγεσία.

    Αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πατριάρχη της Ρουμανίας κ. Δανιήλ και τον πρωθυπουργό Καλιν Ποπέσκου-Τιρισεάνου, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρουμανία θα υπογραφεί «Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας» και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, πριν το γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Καραμανλή ο ρουμάνος ομόλογός του.

    Στις 15.00 ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου στο Προεδρικό Μέγαρο Κοτροτσένι και στις 19.00 θα παραστεί σε δεξίωση προς τιμήν των ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Το πρωί της Παρασκευής θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    «Όχι στην αδιαλλαξία»

    Η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι προϋπόθεση για να συνεχίσει η πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο ομόλογό του κ. Γιάνες Γιάνσα στη Λιουμπλιάνα.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα ζητά μία αμοιβαία αποδεκτή λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. Η χώρα μας, πρόσθεσε, έχει κάνει μεγάλα βήματα και η ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να καλύψει την απόσταση που της αναλογεί. Η αδιαλλαξία και οι προκλητικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην ευρωπαϊκή λογική. Είναι αδιανόητο, είπε ακόμα ο κ. Καραμανλής, για χώρες που θέλουν να συνυπάρξουν στις ίδιες συμμαχίες να μην μπορούν να βρουν συμβιβαστική λύση.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, χώρα που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, ανέφερε ότι η Σλοβενία επιθυμεί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι ο δρόμος για την λύση είναι ένας συμβιβασμός. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το συμβιβασμό και η ΠΓΔΜ θα έπρεπε και εκείνη να κάνει σημαντικά βήματα για το θέμα της ονομασίας. Είπε, ακόμη ότι το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί μετά από συνομιλίες, μέσα από έναν συμβιβασμό. Και ότι αυτό θα συνιστά ιστορική απόφαση. Ανέφερε, τέλος, ότι η ΠΓΔΜ έχασε ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν είχε αρκετή ευελιξία. Στο ίδιο θέμα ο κ. Γιάνσα ανέφερε ότι ο χρόνος για την επίλυση πλησιάζει, ενώ ο χρόνος για το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, έπεται.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί και προτεραιότητα της σλοβενικής προεδρίας. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Σλοβενία υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον καλυφθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της υπογραφής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα διευκολύνει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ενώ θα βοηθήσει και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Καραμανλής στο θέμα αυτό υπογράμμισε ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να έχουν ισχυρή και συντονισμένη φωνή και επανέλαβε ότι στο θέμα του Κοσόβου θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς και βεβιασμένες ενέργειες και να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέλλον της περιοχής ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σερβία, σημείωσε, όμως, ότι μετά από συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας κ. Τάντιτς, ενδεχομένως να μην επιτευχθεί η υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση την προσεχή Πέμπτη. Εκτίμησε, όμως, ότι αυτό θα γίνει σύντομα και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μείνει ανοιχτή για τη Σερβία η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, ακόμη, το θέμα της μεταρρυθμιστικής συνθήκης και εκτίμησαν ότι μέσα στο 2009 η συνθήκη θα έχει κυρωθεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα κυρώσουν τη συνθήκη.

    Τέλος, οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας χαιρετίζει την καλύτερη και εντονότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, όπως προβλέπει η πρόταση της Γαλλίας.

    [02] Αύριο η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, μια ημέρα πριν την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

    Υποψήφιοι για τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου είναι οι Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Σπάρτης Ευστάθιος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος.

    Η εκλογή διεξάγεται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και τον νόμο 590/77.

    Εκλόγιμοι θεωρούνται όλοι οι Ελληνες κατά το γένος, εν ενεργεία μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος , οι προερχόμενοι από τις ομόδοξες Εκκλησίες, όπως και οι εγγεγραμμένοι κληρικοί στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Η εκλογή διενεργείται σε μία και μόνη συνεδρίαση, η οποία δεν διακόπτεται, ενώ παρίσταται και ο υπουργός Παιδείας. Πρόεδρος ορίζεται εκείνος ο ιεράρχης που έχει τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης, δηλαδή είναι ο παλαιότερος αρχιερέας, ενώ χρέη γραμματέα ασκεί ο νεότερος στην αρχιεροσύνη. Θεωρείται ότι υπάρχει απαρτία, αν βρίσκονται στο μητροπολιτικό ναό τα 2/3 των ενεργεία Μητροπολιτών.

    Στην Ιερά Σύνοδο έχουν στείλει επιστολή ότι δεν θα παραβρεθούν οι μητροπολίτες Λαγκαδά Σπυρίδων, Γυθείου Χρυσόστομος και Μαρωνείας Δαμασκηνός. Ο Κιλκισίου Απόστολος πάντως θα παραβρεθεί και ως γηραιότερος, θα πρέπει να προεδρεύσει, εκτός και αν βρεθεί νομική φόρμουλα.

    Αύριο το πρωί στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών θα τελεσθεί λειτουργία και στις 9 ακριβώς θα κλείσουν οι πύλες του ναού για να αρχίσει η διαδικασία με προσευχή και στη συνέχεια εφόσον διαπιστωθεί η απαρτία καλούνται οι ιεράρχες να ψηφίσουν ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής. Η επιτροπή αυτή μαζί με τον υπουργό, ελέγχει την κάλπη και τη σφραγίζει.

    Στη συνέχεια γίνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων, και εάν κάποιος έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία εκλέγεται αρχιεπίσκοπος.

    Διαφορετικά επαναλαμβάνεται αμέσως η διαδικασία για δεύτερη φορά με τον ίδιο τρόπο. Αν και πάλι κανένας δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία γίνεται τρίτη ψηφοφορία, οπότε εκλέγεται εκείνος που θα έχει έστω και τη σχετική πλειοψηφία. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε ο αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται με κλήρωση.

    [03] "Κρατική κοινωνική ιδιοκτησία"

    Για "μονοπώληση της ενημέρωσης αλλά και της αντιπαράθεσης" με τα σκάνδαλα, έκανε λόγο η κα Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ημερίδα του ΚΚΕ για την ενέργεια, και σημείωσε ότι αυτό "τείνει να εξελιχθεί σε μια αρρωστημένη κατάσταση που υποκαθιστά τη συζήτηση και αντιπαράθεση για ουσιαστικά ζητήματα".

    Η γγ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο θέμα της ημερίδας είπε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το θέμα της ενέργειας "με αφετηρία το πεδίο της οικονομίας" καθώς "είναι στενά συνδεδεμένο με το πώς η πολιτική που ακολουθείται συμβάλλει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών".

    «Η ενέργεια δεν είναι απλώς ένας τομέας για να έχουμε φτηνό ρεύμα. Σχετίζεται με την όλη υποδομή της ανάπτυξης που εμείς παλεύουμε να γίνει φιλολαϊκή. Πριν μερικά χρόνια το πεδίο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ, ήταν κρατική επιχείρηση του τομέα της ενέργειας ή ιδιωτική; Ήταν ένα πεδίο αντιπαράθεσης που στοιχεία του υπάρχουν και σήμερα. Αλλά εμείς βάζουμε και ένα άλλο ζήτημα. Κρατική κοινωνική ή ιδιωτική; Ο όρος κοινωνική που προσθέτουμε δείχνει και την ουσιαστική διαφορά μας με απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι κρατική ή μισοκρατική ή μισοϊδιωτική. Εμείς μιλάμε για κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, αλλά όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά όλου του τομέα της ενέργειας», τόνισε η κα Παπαρήγα.

    [04] Μιλούν οι υποψήφιοι

    Ο Φώτης Κουβέλης και ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΝ, ενόψει του 5ου Συνεδρίου του κόμματος που αρχίζει αύριο, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. (Συνεντεύξεις στον τηλεοπτικό σταθμό).

    Ο κ. Φ.Κουβέλης τόνισε ότι "Ο Συνασπισμός ως κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, πρέπει να είναι η Αριστερά της ρήξης αλλά και της μεταρρύθμισης. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος, αλλά χρειάζεται και η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης και λύσης".

    Εξηγώντας την πρότασή του για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία ο κ. Φ.Κουβέλης, ανέφερε ότι αυτή "μπορεί να διαμορφωθεί στη βάση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Αυτό προϋποθέτει τη συμπόρευση κοινωνικών δυνάμεων και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών από τα κάτω".

    Από την πλευρά του ο κ.Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι "πρέπει να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες μιας εναλλακτικής διεξόδου, μέσα από ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα μπορέσει να εντάσσει αυτούς που είναι εκτός πλαισίου. Οι βασικοί άξονες μιας τέτοιας εναλλακτικής διεξόδου δεν μπορεί παρά να δίνουν απάντηση σε βασικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η εργασιακή ανασφάλεια των νέων, η οικολογική καταστροφή, τα ζητήματα αδιαφάνειας και της διαφθοράς".

    "Χρειάζεται", κατέληξε ο κ.Τσίπρας, "ένα άλλο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης".

    Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Γραμματέας του ΣΥΝ Ν. Χουντής και θα ακολουθήσει η ομιλία του απερχόμενου Προέδρου Α. Αλαβάνου.

    Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του κόμματος "Ευρωπαική Αριστερά" Λόταρ Μπίσκι, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κι εκπρόσωπος της νεολαίας του ΣΥΝ.

    Οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου θα γίνουν την Κυριακή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 February 2008 - 17:30:22 UTC