Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κοινωνική ιδιοκτησία η ΔΕΗ"
  • [02] Αρχίζει το συνέδριο του ΣΥΝ
  • [03] "Ανοίγει" η δικογραφία
  • [04] Η πλατεία έχει τη δική της ιστορία
  • [05] Φονικοί αναμεστρόβιλοι

  • [01] "Κοινωνική ιδιοκτησία η ΔΕΗ"

    Με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών θα συναντηθεί το μεσημέρι η κ. Αλέκα Παπαρήγα.

    Για "μονοπώληση της ενημέρωσης αλλά και της αντιπαράθεσης" με τα σκάνδαλα, έκανε λόγο η κα Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ημερίδα του ΚΚΕ για την ενέργεια, και σημείωσε ότι αυτό "τείνει να εξελιχθεί σε μια αρρωστημένη κατάσταση που υποκαθιστά τη συζήτηση και αντιπαράθεση για ουσιαστικά ζητήματα".

    Η γγ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο θέμα της ημερίδας είπε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το θέμα της ενέργειας "με αφετηρία το πεδίο της οικονομίας" καθώς "είναι στενά συνδεδεμένο με το πώς η πολιτική που ακολουθείται συμβάλλει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών".

    «Η ενέργεια δεν είναι απλώς ένας τομέας για να έχουμε φτηνό ρεύμα. Σχετίζεται με την όλη υποδομή της ανάπτυξης που εμείς παλεύουμε να γίνει φιλολαϊκή. Πριν μερικά χρόνια το πεδίο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ, ήταν κρατική επιχείρηση του τομέα της ενέργειας ή ιδιωτική; Ήταν ένα πεδίο αντιπαράθεσης που στοιχεία του υπάρχουν και σήμερα. Αλλά εμείς βάζουμε και ένα άλλο ζήτημα. Κρατική κοινωνική ή ιδιωτική; Ο όρος κοινωνική που προσθέτουμε δείχνει και την ουσιαστική διαφορά μας με απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι κρατική ή μισοκρατική ή μισοϊδιωτική. Εμείς μιλάμε για κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, αλλά όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά όλου του τομέα της ενέργειας», τόνισε η κα Παπαρήγα.

    [02] Αρχίζει το συνέδριο του ΣΥΝ

    Με τη συμμετοχή περίπου 1200 συνέδρων αρχίζουν το απόγευμα, στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ στο Φάληρο, οι εργασίες του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του Συνασπισμού το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος.

    Υποψήφιοι για την διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος είναι ο Φ.Κουβέλης και ο Αλ.Τσίπρας.

    Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής και θα ακολουθήσει η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου.

    Το 5ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» Λόταρ Μπίσκι, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και o Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

    Οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου θα γίνουν την Κυριακή.

    Συνεντεύξεις των υποψηφίων προέδρων

    Οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιοι Πρόεδροι του ΣΥΝ,ενόψει του 5ου Συνεδρίου του κόμματος που αρχίζει σήμερα έδωσαν συνεντεύξεις στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποιά θα είναι η βασική πολιτική σας πρόταση που θα απευθύνετε προς το Συνέδριο του ΣΥΝ;

    ΑΠ: Η ανάγκη να διαμορφώσει και να αποκτήσει ο ΣΥΝ τη δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση.Ο ΣΥΝ ως κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, πρέπει να είναι η αριστερά της ρήξης, αλλά και της μεταρρύθμισης. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος, όσο κι αν είναι χρήσιμος. Χρειάζεται ταυτόχρονα αυτή η σύγχρονη αριστερά να μιλήσει για το τι προτείνει στην ελληνική κοινωνία για να βγει από τα αδιέξοδα, τα οποία σήμερα την προσδιορίζουν και στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Βεβαίως και στο επίπεδο της χώρας συνολικά.

    ΕΡ: Μιλάτε και εσείς,όπως και ο κ. Αλαβάνος,αλλά και ο συνυποψήφιός σας ο κ. Τσίπρας, για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Ποιά είναι η δικιά σας η διαφοροποίηση και πώς την εννοείτε εσείς αυτή τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία;

    ΑΠ: Πιστεύω ότι αυτή η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία πρέπει να διαμορφωθεί στη βάση ενός συγκεκριμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προγραμματική βάση, δεν είναι δυνατόν τους πολίτες που σε εμπιστεύονται κάθε μέρα και περισσότερο, να τους εκφράσεις σε μια προοπτική χρόνου, αν ταυτόχρονα δεν καταθέτεις και την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Η εναλλακτική πρόταση εξουσίας προϋποθέτει τη συμπόρευση κοινωνικών δυνάμεων και, εφ όσον προοπτικά διαμορφωθούν οι συνθήκες, τότε είναι δυνατόν να κατατεθεί και η εναλλακτική πρόταση πολιτικής εξουσίας. Από τη βάση ξεκινάμε. Η βάση διαμορφώνει τα στοιχεία και αν οι πολιτικές δυνάμεις ή κάποιες πολιτικές δυνάμεις θελήσουν να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες συγκεκριμένου χαρακτήρα, που θα αντιμάχονται το νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση,τότε βεβαίως είναι δυνατόν προοπτικά να μιλάμε και για τέτοιες συνθέσεις.

    ΕΡ: Ποιά είναι η θέση σας για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης το Μάρτιο έχει ένα συνέδριο; Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άποψή σας, να γίνει ο υποδοχέας αυτού του ρεύματος που έρχεται προς το Συνασπισμό;

    ΑΠ:Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωρίζετε, είναι ένα συνεργατικό σχήμα, ένα συμμαχικό σχήμα του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Βεβαίως, δεν πρόκειται για ένα ενιαίο κόμμα, αλλά πρόκειται για ένα σχήμα που δεν είναι κόμμα. Τα επιμέρους σχήματα τα οποία διαμορφώνουν το ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις ιδιατερότητές τους,όσο και τις ιδιαίτερες πολιτικές και προγραμματικές τους απόψεις και συνυπάρχουμε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας. Αυτή την προγραμματική συμφωνία μπορούμε να τη διευρύνουμε ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε με σχέση ισοτιμίας και σεβασμού κι άλλες δυνάμεις, όπως υπαρκτές δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας,δυνάμεις που αναφέρονται και προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο,αλλά και πολίτες, υπαρκτές δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία, όπως επίσης υπάρχει κι ο μεγάλος αριθμός των ανένταχτων αριστερών πολιτών,ο οποίος μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον,έχει τις ίδιες αγωνίες και διεκδικήσεις με μας,αλλά δεν εντάσσεται ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο Συνασπισμό. Επομένως, για να μπορέσει αυτή η συμπόρευση να γίνει αποτελεσματική, χρειάζεται το βάθρο μιας προγραμματικής συμφωνίας κι εκεί πάνω μπορούν να αναπτυχθούν οι ισχυρότεροι δεσμοί μιας αποτελεσματικότερης συμπόρευσης, που μπορεί να επηρεάσει και την εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας.

    ΕΡ: Αν από το Συνέδριο εκλεγεί τελικά πρόεδρος ο συνυποψήφιός σας, ο κ. Τσίπρας, θα συνεργαστείτε μαζί του;

    ΑΠ: Την πολιτική μου παρουσία την προσδιορίζω πάντοτε με όρους συλλογικότητας. Έχω απόψεις, έχω προτάσεις, έχω διεκδικήσεις και στη βάση αυτού του πολιτικού, θα έλεγα, φορτίου, βεβαίως μέσα στη συλλογικότητα για την ενίσχυση του Συνασπισμού, υπάρχω και θα υπάρχω αγωνιστικά."

    Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποιά θα είναι η βασική πολιτική σας πρόταση προς το Συνέδριο του ΣΥΝ που ξεκινάει αύριο;

    ΑΠ: Η βασική πολιτική πρόταση και η βασική πολιτική απόφαση αυτού του συνεδρίου δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που περιμένει πια η κοινωνία και όχι μόνο ο κόσμος της αριστεράς. Να δει το Συνασπισμό να απαντάει. Δηλαδή το πώς μπορεί να υπάρξει εναλλακτική διέξοδος στη μεγάλη και βαθειά κρίση του δικομματικού συστήματος εξουσίας. Πώς μπορεί, δηλαδή, η Αριστερά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανατροπή του σημερινού σκηνικού -της εναλλαγής δηλαδή δύο κομμάτων στην εξουσία, τα οποία δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές, όσον αφορά το δια ταύτα της κοινωνικής και πολιτικής στρατηγικής τους και ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τους βασικούς άξονες εναλλακτικής διεξόδου. Αυτοί οι άξονες δεν μπορεί να είναι άλλοι από την απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος. Της εργασιακής ανασφάλειας, να απαντήσουμε, δηλαδή,στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά των 600 ευρώ, οι νέοι άνθρωποι που σήμερα δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, πολλοί από τους οποίους είναι άνεργοι και όταν βρίσκουν δουλειά,παρά το γεγονός ότι έχουν ένα και δύο πτυχία, βρίσκουν μια δουλειά ανασφάλειας για το αύριο. Να απαντήσουμε στα ζητήματα που αφορούν στην οικολογική καταστροφή που βιώνουμε σήμερα και να ανιχνεύσουμε εναλλακτικές διεξόδους ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον.Να απαντήσουμε στα ζητήματα της αδιαφάνειας,της διαφθοράς, της σήψης, που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα κι εκεί χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά της διαφθοράς δεν έχουν να κάνουν με διεφθαρμένα πρόσωπα, αλλά με ένα πολιτικό σύστημα το οποίο παράγει και αναπαράγει τη διαφθορά. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να περιμένει κανείς από το Συνέδριο του ΣΥΝ είναι να περιγράψει την εναλλακτική πρόταση διεξόδου από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει σήμερα η πολιτική ζωή του τόπου.

    ΕΡ: Έχετε μιλήσει για τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Αντίστοιχα ο κ. Αλαβάνος και ο συνυποψήφιός σας ο κ.Κουβέλης, μιλάνε για μια νέα κοινωνική και πολιτική εναλλακτική πλειοψηφία. Εσείς πώς το εννοείτε αυτό;

    ΑΠ: Νομίζω πως αυτά πάνε μαζί. Για να μπορέσεις να σχηματίσεις τις προϋποθέσεις μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας,πρέπει αυτή η νέα πλειοψηφία να εδράζεται πάνω σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Και επειδή αυτό πούμε απασχολεί περισσότερο είναι αυτό το εναλλακτικό πρόγραμμα να απαντά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και στις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, μίλησα για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Για την ανάγκη, δηλαδή,οι δυνάμεις της εργασίας, οι δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, που βρίσκονται στο περιθώριο, να αισθανθούν ότι εκπροσωπούνται πολιτικά,ότι έχουν ελπίδα και ότι υπάρχει ένα σχέδιο που μπορεί να τους επανεντάξει. Υπό αυτή την έννοια, λέω ότι σήμερα για παράδειγμα, τους ανθρώπους που δουλεύουν part time, αυτούς που είναι στα call centers, ή στα delivery, αυτούς που δουλεύουν με προγράμματα stage, χωρίς ασφάλιση, ποιός μπορεί πολιτικά να τους εκπροσωπήσει και ποιό πολιτικό σχέδιο μπορεί να εντάξει μια προοπτική στη δική τους τη ζωή ότι δεν θα συνεχίσουν να δουλεύουν κάτω από αυτούς τους όρους; Επίσης, αν θέλετε, στα ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ή στα μεγάλα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, την προοπτική δηλαδή να ξέρουμε ότι οι θυσίες και η δουλειά μας και ο μόχθος μας θα βρει ανταπόκριση όταν θα έρθουμε σε μια ηλικία που δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε, γιατί κι αυτό αμφισβητείται σήμερα. Με αυτούς τους όρους μιλάμε για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με τη δεκαετία του '80 όταν υπήρχε κάτι τέτοιο, περάσαμε μια δεκαετία ηγεμονίας - και ιδεολογικής και πολιτικής- του νεοφιλελευθερισμού, αλλά αυτή η ηγεμονία φαίνεται ότι φτάνει στα όριά της. Το σύστημα αυτό έχει φτάσει στα όριά του και άρα πρέπει να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες μιας εναλλακτικής διεξόδου μέσα από ένα συμβόλαιο κοινωνικό, το οποίο θα μπορεί να αγκαλιάσει αυτούς που είναι εκτός πλαισίου. Αυτά, λοιπόν ,νομίζω ότι πάνε μαζί και η πρόταση του κ. Αλαβάνου και αυτό που λέει ο σύντροφος ο Φώτης ο Κουβέλης, ο συνυποψήφιός μου. Όμως πιστεύω ότι αυτό που σήμερα γίνεται πιο ώριμο από ποτέ, είναι η ανατροπή που διεκδικούμε του πολιτικού σκηνικού, να συμβαδίζει με σημαντικές διεργασίες κοινωνικές που θα αναδεικνύουν μια νέα μεταπολίτευση. Κι αυτή τη φορά αυτή η νέα μεταπολίτευση να μην είναι από τα πάνω, να είναι από τα κάτω. Οι δυνάμεις της εργασίας, οι δυνάμεις των κοινωνικών κινημάτων, η νεολαία, να αποκτήσει μια νέα ηγεμονία, έναντι των δυνάμεων του κέρδους και της αγοράς.

    ΕΡ: Έχετε μιλήσει για χημεία μεταξύ του παλιού και του καινούργιου, και για σύνθεση απόψεων μεταξύ της νέας γενιάς και της παλαιότερης γενιάς των αριστερών μέσα στο ΣΥΝ. Με ποιό τρόπο πιστεύετε ή με ποιό τρόπο θα θέλατε, αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΣΥΝ,να δημιουργηθεί αυτή η χημεία;

    ΑΠ:Κατ' αρχήν πρέπει να συνυπάρξουν διαφορετικές γενεές συντρόφων, διαφορετικές ηλικίες, στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει την ανάγκη αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες και εμπειρίες να συντεθούν δημιουργικά. Η ανανέωση είναι ένα στοιχείο της στρατηγικής μας και συγκεκριμένα σε αυτό το Συνέδριο θα αντιμετωπίσουμε όχι με όρους, αν θέλετε, επιβολής, αλλά είναι ένα ρεύμα το οποίο μας οδηγεί προς τα εκεί, μια ανανέωση και ηλικιακή. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει όσοι είναι πάνω από 50 να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για αποστράτευση. Αντιθέτως, νομίζω ότι η γενιά του Πολυτεχνείου έχει πολλά ακόμα να δώσει. Το μεγαλύτερο που έχει να δώσει είναι να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές, τη δική μου, ή και τις ακόμα μικρότερες, που, με ριζοσπαστισμό, με διάθεση για δουλειά, έρχονται στα πράγματα, να τις εκπαιδεύσει σε δρόμους δημιουργικούς και γόνιμους. Γι' αυτό μίλησα για την ανάγκη μιας νέας χημείας, συνύπαρξης ανάμεσα σε αυτές τις δύο γενιές, ας το πω έτσι, πράγμα το οποίο μπορεί να παντρέψει το ριζοσπαστισμό και τη νεανική ορμή, με τη σοφία και την εμπειρία, κάτι που είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Στο ΣΥΝ δεν υπάρχει μάχη γενεών, υπάρχουν άλλες μάχες. Έχουμε, όπως ξέρετε, τις διαφορετικές απόψεις, τα ρεύματα ιδεών, τις τάσεις. Πρέπει να εξορθολογικοποιήσουμε τη λειτουργία των τάσεων, η πάλη των ιδεών να γίνεται πάνω σε πραγματικά πολιτικά διακυβεύματα κι αυτός θα είναι ο στόχος μας το επόμενο διάστημα και αν θέλετε νομίζω ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας είναι να μετατρέψουμε το κέντρο βάρους της πολιτικής μας δημιουργίας και των πολιτικών μας αποφάσεων, από τους διαδρόμους και τις αίθουσες της Κουμουνδούρου,στις οργανώσεις βάσης και στην κοινωνία που αναζητά από μας εναλλακτική λύση και αυτό για μας είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη".-

    [03] "Ανοίγει" η δικογραφία

    Γνώση της δικογραφίας για την υπόθεση Ζαχόπουλου αναμένεται να λάβουν σήμερα υπεράσπιση και πολιτική αγωγή.

    Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η προσωποποίηση των διώξεων από τον ειδικό ανακριτή κ.Οικονόμου, ενώ συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Ζαχόπουλου.

    Ο ανακριτής αναμένει και τις γνωματεύσεις των γιατρών προκειμένου να αποφασίσει πότε θα πάρει κατάθεση από τον Χρήστο Ζαχόπουλο, του οποίου η κατάσταση της υγείας παρουσιάζει μεταπτώσεις.

    Επίσης, εντός των ημερών αναμένεται να φτάσουν στα χέρια του δεύτερου Ειδικού Ανακριτή τα αποτελέσματα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας πιθανόν να δοθούν και οι δικογραφίες.

    Στο μεταξύ, ο επιχειρηματίας Θανάσης Λασκαρίδης κατέθεσε αγωγή εις βάρος του Θ.Αναστασιάδη για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση των 5,5 εκατ.ευρώ, ζητώντας το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

    [04] Η πλατεία έχει τη δική της ιστορία

    Συνδέθηκε με τις εξαφανίσεις 30.000 ανθρώπων κατά την επταετή περίοδο της δικτατορίας του Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα. Η "Πλάθα ντε Μάγιο" στο Μπουένος Άιρες έγινε το σύμβολο των γυναικών με τις λευκές μαντίλες και το έμβλημά τους αποτυπώθηκε με λευκά πλακάκια, καταμεσής της πλατείας, ως διαρκής φόρος μνήμης και τιμής στα θύματα της Χούντας.

    Τα πόδια τους λύγισαν, οι ώμοι τους κύρτωσαν, έγιναν πια από μανάδες της αργεντίνικης "Πλατείας του Μάη", γιαγιάδες. Δεν λησμονούν, όμως, το καθιερωμένο από χρόνια ραντεβού. "Δε μας βαστάνε πια τα πόδια μας", λένε αλλά, η νεανική ψυχή τους, τις φέρνει κάθε βδομάδα στο ίδιο σημείο.

    Τριάντα ένα χρόνια τώρα, κάθε Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι συναντιούνται γύρω από τον οβελίσκο της πλατείας-σύμβολο της Αργεντινής- και διαδηλώνουν σιωπηλά. Κρατώντας ξεθωριασμένες από το χρόνο φωτογραφίες των ανθρώπων τους και "πανό" με συνθήματα που μεταλλάχθηκαν με τα χρόνια. Στην αρχή ήταν συνθήματα άμεσα, απαιτητικά. "Θέλουμε πίσω τα παιδιά μας". Με τα χρόνια, τα πολιτικά πράγματα στον τόπο, άλλαξαν. Η δικτατορία της στρατιωτικής χούντας τερματίστηκε. Η Αργεντινή μπήκε στο τρένο του εκσυγχρονισμού. Ο χρόνος σβήνει τον πόνο, φέρνει τη λήθη, λέει η σοφία της ζωής. Εκείνες όμως, δεν ξεχνούν. Γιατί δεν πρόλαβαν να χαρούν τους άντρες τους, δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν και τα παιδιά τους.

    Δέκα τέσσερις γυναίκες όλες κι όλες έκαναν την αρχή στην "Πλατεία του Μάη", μπροστά στην Κάσα Ροσάδα (προεδρικό μέγαρο), εκείνη τη μέρα. Ήταν 30 Απριλίου του ΄77. Κόντευε χρόνος από το πραξικόπημα του δικτάτορα Βιντέλα και μερικές εκατοντάδες οικογένειες στο Μπουένος Άιρες μετρούσαν ήδη "ύποπτες απώλειες". Οι γυναίκες είχαν χάσει τους άνδρες τους, τα παιδιά τους σ΄ έναν σκοτεινό πόλεμο. Φοιτητές, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, συνδικαλιστές, διανοούμενοι. Όλοι μαχητές, υπερασπιστές ενός καλύτερου Αύριο. Εξαφανίστηκαν. Σαν ένα χέρι να βυθίστηκε στο πλήθος και να τους άρπαξε. Η βρώμικη "επιχείρηση Κόνδορας" σε όλα τα δικτατορικά καθεστώτα της Νότιας Αμερικής ήταν σε εξέλιξη: "Εξαφανίστε τους πολιτικούς αντιπάλους, μ΄ όποιον τρόπο κι αν εκφράζουν την αντίδρασή τους στο καθεστώς".

    Τις πρώτες απώλειες από τον "βρώμικο πόλεμο" της Χούντας μετρούσαν εκείνες οι 14 γυναίκες, που τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους στην Πλατεία του Μάη. Ανάμεσά τους η Ασουσένα Βιγιαφλόρ, που αναζητούσε τον "εξαφανισμένο" φοιτητή γιο της. Λίγους μήνες αργότερα, εξαφανίστηκε κι αυτή.

    Οι απαγορεύσεις της Χούντας για δημόσιες συγκεντρώσεις πύκνωναν ευθέως ανάλογα με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των μανάδων μπροστά στο προεδρικό μέγαρο. Τι κι αν τους περικύκλωναν οι δυνάμεις ασφαλείας και τα άρματα μάχης; Εκείνες είχαν χάσει τα παιδιά τους. Δεν είχαν άλλο να χάσουν. Οι γυναίκες της Πλατείας μετέτρεψαν το πένθος τους σε δύναμη κι η λευκή μαντίλα τους έγινε το σύμβολο της δικής τους δίκαιης, επίμονης επανάστασης. Ο κοινός τους πόνος έγινε γροθιά και, εντέλει, συντάκτης του καταστατικού μιας ιδιαίτερης Ένωσης με στόχο, που διαφέρει από το στόχο των άλλων Ενώσεων. Της Ένωσης Μητέρων της Πλατείας του Μάη, για να βρεθούν οι αγνοούμενοι.

    Κάθε Πέμπτη ανελλιπώς, οι μανάδες ήταν εκεί στην πλατεία, με τις λευκές μαντίλες τους, να φέρνουν κύκλους στον οβελίσκο-σύμβολο και να προκαλούν με τη σιωπή τους τον πονοκέφαλο και την οργή του καθεστώτος. Από Πέμπτη σε Πέμπτη οι γυναίκες πλήθαιναν, όπως άλλωστε και τα θύματα της Χούντας.

    Τα πρώτα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αργεντινή, τα θύματα του βρώμικου πολέμου της Χούντας υπολογίστηκαν σε 11.000 για να ανέβουν αργότερα στις 30.000.

    Κάποιοι από τους αγνοούμενους, που βρέθηκαν σε κακή κατάσταση, μακριά απ΄ τον τόπο τους, δήλωναν πως οι άντρες του Βιντέλα απήγαγαν και εξαφάνιζαν ακόμα κι εκείνους, που διατύπωναν "απλή κρίση δυσπιστίας προς το καθεστώς". Τους βασάνιζαν, τους δολοφονούσαν και πετούσαν τα πτώματα από αεροπλάνα στον ποταμό Ρίο ντε λα Πλάτα. Μεταξύ των απαχθέντων συμπεριλαμβάνονταν και εκατοντάδες εγκύων γυναικών, οι οποίες δολοφονούνταν μετά τον τοκετό και τα παιδιά τους δίνονταν για υιοθεσία σε αξιωματούχους ομοϊδεάτες. Δεκαετίες μετά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολόγισαν τα παιδιά αυτά σε 500.

    Ανάμεσα στους απαχθέντες, καταγράφηκαν και απόγονοι μεταναστών από την Ελλάδα, των οποίων οι συγγενείς κίνησαν πλειστάκις διαδικασίες αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και εντοπισμού των ανθρώπων τους, αλλά μπλέχτηκαν στα γρανάζια της διπλωματικής γραφειοκρατίας.

    Οκτώ Αργεντινοί ελληνικής καταγωγής και τρία μωρά, με ελληνικό αίμα στις φλέβες τους, που γεννήθηκαν μέσα στα κρατητήρια, ήταν το δικό μας τίμημα σ΄ εκείνο το βρώμικο πόλεμο. Κι έμειναν οι μανάδες τους πίσω να παλεύουν για το θαύμα το εντοπισμού τους.

    Η Μαρία Αλεξίου ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξαφανισμένων της Λατινικής Αμερικής. Ο γιος της, η νύφη της και το μωρό τους, που γεννήθηκε στη φυλακή, πέρασαν στην παγκόσμια λήθη, αλλά όχι στη δική της. Έμεινε ολομόναχη να παλεύει στο πλευρό των γυναικών της "πλατείας του Μάη" -όχι για τα δικά της παιδιά, μιας και κάποτε πληροφορήθηκε από κάποιον αστυνομικό ότι τους σκότωσε το καθεστώς- αλλά για τα άλλα, τα χιλιάδες, που κανείς δεν βρέθηκε για να βεβαιώσει το θάνατό τους και να κατευνάσει τις ταραγμένες ψυχές των μανάδων τους.

    Στα χρόνια που πέρασαν από την πτώση της Χούντας του στρατηγού Βιντέλα, πολλές από τις γυναίκες της Πλατείας εξέπνευσαν με το παράπονο ότι δεν βρήκαν στήριγμα στην απώλεια. Αυτές που έμειναν, εξακολουθούν. Το ραντεβού της Πέμπτης είναι γραμμένο στην ιστορία και η ιστορία είναι για να θυμίζει.

    [05] Φονικοί αναμεστρόβιλοι

    Οι ανεμοστρόβιλοι και οι καταιγίδες που έπληξαν τον αμερικανικό νότο τα δύο τελευταία 24ωρα, σκότωσαν τουλάχιστον 52 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 150, καθώς ήταν οι φονικότεροι της τελευταίας δεκαετίας.

    Στην κομητεία Σάμνερ του Τενεσί, ένας ανεμοστρόβιλος παρέσυρε ένα αγοράκι ηλικίας 11 μηνών και τη μητέρα του από το σπίτι όπου διέμεναν. Το παιδί βρέθηκε αργότερα ζωντανό σε ένα χωράφι, αλλά η μητέρα έχασε τη ζωή της.

    Ο κυβερνήτης του Τενεσί, Φιλ Μπρέντεσεν δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένος από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας, που "καταπλάκωσε τη γη σε μία μεγάλη έκταση", ακολουθώντας πορεία που είχε μήκος πάνω από 600 χιλιόμετρα.

    Στο Άρκανσο περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν σε τέσσερις κομητείες.

    Ο Τζόνι Μάτριν που έζησε τη θεομηνία θυμάται ότι "όλοι στο σπίτι κρύφτηκαν στο μπάνιο. Ήμουν στην εξώπορτα όταν το άκουσα... Ο Θεός ήταν μαζί μας"... Το σπίτι του 69χρονου Τζόνι Μάρτιν, μετατράπηκε σε ένα σωρό ερειπίων από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου.

    Το πιο σκληρό χτύπημα της θεομηνίας το δέχτηκαν το Τενεσί, που θρηνεί 28 νεκρούς, το Άρκανσο, το Κεντάκι, το Μισισίπι και η Αλαμπάμα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι 69 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν αυτές τις πολιτείες και κινήθηκαν προς τα βόρεια, με κατεύθυνση την Ιντιάνα.

    Οι ανεμοστρόβιλοι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτή τη φορά στο πέρασμά τους οι πολιτείες που επλήγησαν μετρούν πολλούς νεκρούς. Κατά μέσον όρο κάθε χρόνο 70 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ, ενώ τον Μάιο του 1999 στην Οκλαχόμα, το Τέξας και τις άλλες γειτονικές πολιτείες είχαν σκοτωθεί από ανεμοστρόβιλους 50 άνθρωποι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 February 2008 - 7:30:24 UTC