Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ.Παπανδρέου στο βιβλίο του Ευ.Βενιζέλου
  • [02] "Ανατροπή του δικομματισμού"
  • [03] "Προκλητικές αυξήσεις"
  • [04] Εν αναμονή διώξεων
  • [05] 16 Φεβρουαρίου η ενθρόνιση
  • [06] Προστασία Αξιού και Δοϊράνης
  • [07] Με μήνυση απαντά ο Σαρκοζί

  • [01] Ο Γ.Παπανδρέου στο βιβλίο του Ευ.Βενιζέλου

    "Προς μια μετα - αντιπροσωπευτική δημοκρατία - Οι θεσμικές προϋποθέσεις μιας άλλης πολιτικής" είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου για το οποίο μίλησε ο ίδιος σε χθεσινή εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, βουλευτών, πανεπιστημιακών και κοινού.

    Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην "ανικανότητα της χώρας να διαχειριστεί κρίσεις" και στο παράλληλο φαινόμενο μιας κοινωνίας που "δηλητηριάζεται, εξομοιώνεται με το λίγο, με το αρνητικό και το φθηνό".

    "Η διαπίστωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε απαξίωση της αντιπροσωπευτικής - συνταγματικής δημοκρατίας", τόνισε, από την άλλη ο κ. Βενιζέλος, καταγγέλοντας ταυτόχρονα και την προσπάθεια επιβολής αυτού του μοντέλου σε μια σειρά κράτη "χωρίς να γίνονται ούτε στο ελάχιστο σεβαστές οι θεμελιώδεις έννοιες της εσωτερικής και εξωτερικής κυριαρχίας. (...)Τελευταίο κοντινό παράδειγμα το Κοσσυφοπέδιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει για μια ακόμη φορά τη διεθνοπολιτική της ανεπάρκεια και μυωπία".

    Ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε ανατροπή των τεκμηρίων πολιτικής αντιπροσώπευσης της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα «ποιός κυβερνά» έχει εδώ και καιρό αντικατασταθεί από το ερώτημα «πώς κυβερνά».

    "Από την άποψη αυτή σημασία δεν έχουν οι 151 ή 152 έδρες καθώς σημασία δεν έχουν ούτε οι 161 ή 162. Σημασία έχει η ικανότητα χάραξης και άσκησης πολιτικής" επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Ορίζοντας την "μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία" είπε ότι αυτή "φιλοδοξεί να είναι ένα άλλο σύστημα διακυβέρνησης" το οποίο "αξιοποιεί πλήρως τις υφιστάμενες συνταγματικές δυνατότητες, τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας (όπως το δημοψήφισμα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία) και επιχειρεί να ανακόψει τα φαινόμενα του πολιτικού αποκλεισμού, της πολιτικής απάθειας, της μειωμένης συμμετοχής και της ηθικής έκπτωσης του δημόσιου βίου".

    Αναφερόμενος πάντα στην "μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία" είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για ένα "κράτος λειτουργικό, αντιγραφειοκρατικό, αποκεντρωμένο, δίκαιο, διαφανές", για ευρύτερες συναινέσεις σε θέματα όπως ο εκλογικός νόμος η επιλογή ανεξάρτητων αρχών η επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης κ.ο.κ., ενώ έκανε λόγο και για "αποκατάσταση σχέσεων της ευρωπαϊκής κυβερνητικής αριστεράς με τις βάσεις του Κεϋνσιανισμού, χωρίς ενοχές".

    "Η μετα - αντιπροσωπευτική δημοκρατία (...) βασίζεται στην ριζική μετεξέλιξη των κομμάτων σε κόμματα ανοιχτά, με πλήρη εσωτερική δημοκρατία, αποκεντρωμένα και συνεκτικά"είπε ο κ. Βενιζέλος ευχόμενος ταυτόχρονα το "επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να λάβει αποφάσεις που καθιστούν το ΠΑΣΟΚ ένα υποδειγματικό ανοιχτό κόμμα" καθώς η κοινωνία "δεν ενδιαφέρεται για κομματικούς μηχανισμούς ή για κατανομή κομματικών αξιωμάτων (αλλά) για την καθαρότητα, (...) την τεκμηρίωση, την υπευθυνότητα και την ευαισθησία των συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων κάθε κόμματος".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι απαιτείται ένα "νέο συνδικαλιστικό κίνημα χωρίς εσωτερικές πελατειακές σχέσεις", πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τα "νέα κοινωνικά κινήματα" και επισήμανε, ότι πρέπει να ανακαινιστεί και ο θεσμικός ρόλος του κοινοβουλίου, καθώς και η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Αναφερόμενος στην διαφθορά ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "είναι πρόβλημα θεσμικό, ηθικό αλλά και αναπτυξιακό" και τόνισε ότι το "νόμιμο πρέπει να επιβληθεί ως συμφέρον για τους πάντες".

    "Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου το θεσμικό πρόβλημα της χώρας κατέστη ανάγλυφο. Φάνηκαν τα όρια της πρωθυπουργοκεντρικής λειτουργίας της κυβέρνησης χωρίς θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές. Η δικαιοσύνη διαπλέκεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κανοναρχείται από αυτά και τα τροφοδοτεί κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας" είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας οτι "στην άλλη επίκαιρη υπόθεση της Siemens η Βουλή αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες διαφάνειας και φυγής προς τα εμπρός μεταβάλλεται - με ευθύνη της πλειοψηφίας - σε μηχανισμό που επιτρέπει την εμπέδωση και την αναπαραγωγή της γενικευμένης και ισοπεδωτικής καχυποψίας".

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την αναγκαιότητα θεσμικά συγκροτημένης και δημοκρατικά υπεύθυνης αντίδρασης, και επισήμανε ότι η πορεία προς την "μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία" είναι ένα στοίχημα που αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά "καταρχάς αφορά την ευρωπαϊκή κυβερνητική πλειοψηφική αριστερά στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ και η οποία πρέπει να πάψει να είναι φοβική και συντηρητική".

    "Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά την αίσθηση ότι μπορεί. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ξανά ότι μπορεί να υπάρχει κράτος δικαίου, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας, εμπιστοσύνης και κοινής λογικής".

    "Αυτός είναι ένας εθνικός στόχος ανάλογος με αυτούς που είχε ο τόπος στη δεκαετία του 80΄και στη δεκαετία του 90΄. Όταν έχεις στόχους αποκτάς δυναμική. Αυτό μας χρειάζεται. Η φυγή προς τα εμπρός" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

    Συνέντευξη του Τομέα Οικονομίας

    Την έντονη ανησυχία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου, με θέμα τα αποτελέσματα των διαδοχικών συναντήσεων που είχε, ως επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου και με εργαζόμενους υπηρεσιών του υπουργείου και της τράπεζας.

    "Το καράβι πηγαίνει με επιταχυνόμενους ρυθμούς προς τα βράχια", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Κατσέλη, εκφράζοντας την ανησυχία της για την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι προκαλεί εντύπωση η αισιοδοξία με την οποία βλέπουν την πορεία της τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας

    Η κ. Κατσέλη και το κλιμάκιο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον Γιάννη Μαγκριώτη, εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναπληρωτή εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών, στις συναντήσεις που είχαν, έθεσαν ζητήματα που συνδέονται, όπως επισήμαναν στη συνέντευξη, με την έκρηξη της ακρίβειας, την συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

    Επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και τις απώλειες πόρων από το Γ' ΚΠΣ. Ακόμα επισήμαναν ότι υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, συνεχής υποβάθμιση των ΔΕΚΟ, καθώς και έλλειμμα στην θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς κλυδωνισμούς.

    Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε ότι αναπτύχθηκαν στους εργαζόμενους οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βρήκαν θετική ανταπόκριση και εκτίμησε ότι σύντομα "θα υπάρξουν μεγάλες πολιτικές και εκλογικές ανατροπές". Ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχει "απόλυτη συσκότιση" όσον αφορά τα στοιχεία απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων .

    Ειδικότερα, για το θέμα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, τονίσθηκε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που τους δόθηκαν και από τις συναντήσεις που είχαν, ένα ποσοστό μεταξύ 3% και 12% των δανειοληπτών, ανάλογα με την τράπεζα, αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, που είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ταχύτατα ο ρυθμός των επισφαλειών των τραπεζών. Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι ζήτησε από τον κΑράπογλου να προχωρήσει η υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

    [02] "Ανατροπή του δικομματισμού"

    Με τη συμμετοχή περίπου 1200 συνέδρων άρχισαν χθες, στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ στο Φάληρο, οι εργασίες του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του Συνασπισμού το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος.

    Υποψήφιοι για την διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος είναι ο Φ.Κουβέλης και ο Αλ.Τσίπρας.

    Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής και ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου.

    Το 5ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» Λόταρ Μπίσκι, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και o Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

    Οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου θα γίνουν την Κυριακή.

    Ομιλία Α.Αλαβάνου

    Ο νέος κεντρικός στόχος του Συνασπισμού είναι να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού, με επίκεντρο τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως τον ανέπτυξε ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Α. Αλαβάνος ανοίγοντας τις εργασίες του 5ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι οι επιδιώξεις του ΣΥΝ δεν εξαντλούνται στο να εξασφαλίσει ένα πιο άνετο ποσοστό στις επόμενες εκλογές. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να ανατραπεί το σύστημα του δικομματισμού, να οικοδομηθεί μια νέα πλειοψηφία και αυτή η πρόταση να μεταφερθεί στις συνεργαζόμενες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια αυτή, σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, μπορεί να είναι δύσκολη, μπορεί να πάρει χρόνο, είναι όμως ένας εφικτός στόχος.

    Αναφερόμενος επί μακρόν στις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι, ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι μια κυβερνητική λύση θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να δοθεί μέσα από μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, πρόσθεσε, μια τέτοια συνεργασία δεν θα αποτελούσε λύση και πρόσθεσε:

    "Εμείς δεν ταυτίζουμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν μηδενίζουμε τις δημοκρατικές παραδόσεις, τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες, τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά δεν συμμερίζομαι απαξιωτικές απόψεις για την ηγεσία του, που έχουν λεχθεί. Εκτιμώ την προσπάθεια αποκοπής από τον κυβερνητισμό, αλλά τη θεωρώ αδύνατη. Σεβόμαστε το ΠΑΣΟΚ και την ιστορία του. Δομικά όμως είναι πλέον ενσωματωμένο στο σύστημα, είναι πυλώνας και πόλος του. Και αυτό δεν είναι άποψη. Είναι μια αλήθεια που αναπηδά καθημερινά".

    Ακόμη, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η αριστερά δεν θέτει το αίτημα της νέας πλειοψηφίας και της εναλλακτικής διακυβέρνησης για να στηρίξει τον δικομματισμό, αλλά για τον υπερβεί.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΝ ανέπτυξε στην αρχή της ομιλίας του την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε από το 4ο συνέδριο μέχρι σήμερα για την ενδυνάμωση του κόμματος, τονίζοντας ότι στην αρχή υπήρχε το αίσθημα ματαίωσης και παραίτησης, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα αισθάνεται δικαίωση, καθώς ο ΣΥΝ αναδεικνύεται σε ένα κόμμα προσδοκίας και ελπίδας για το μέλλον.

    Ο κ. Αλαβάνος υπενθύμισε ότι πολλές φορές ο Συνασπισμός κατηγορήθηκε γιατί "ύψωσε τον τόνο, ότι ξεχάσαμε το σαβουάρ βιβρ της ανανεωτικής αριστεράς όταν μιλούσαμε για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, το σύστημα, με εκφράσεις «εκκαθαρίσεις λογαριασμών» ή «νονοί» και τώρα, πρόσθεσε, που το Μέγαρο Μαξίμου έχει περιβληθεί με ένα νέφος σκανδάλων, που η συναλλαγή, ο εκβιασμός, η εκδίκηση, η εξαγορά, η παρανομία έχουν γίνει το νέο σύνταγμα της χώρας, έχουν περάσει στο καθημερινό λεξιλόγιο όλων".

    Αναφερόμενος στην πολιτική του ΚΚΕ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "όταν η ηγεσία του ΚΚΕ μας αποκαλεί προδότες, συμβιβασμένους, οπορτουνιστές, καβαλημένους, κουραμπιέδες, εμείς, απαντάμε στους αγωνιστές που τους ακολουθούν ότι, ένας είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός".

    Προϋπόθεση όμως για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΣΥΝ, κατέληξε ο κ. Αλαβάνος, είναι η ανανέωση και η ενδυνάμωση του κόμματος, γιατί, όπως παρατήρησε, αν ο Συνασπισμός έκανε μεγάλα βήματα στις πολιτικές του πρωτοβουλίες, τα βήματά του στην αναδιοργάνωση του κόμματος υπήρξαν πολύ μικρά.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε χαρακτηριστικά ότι στην ηγεσία υπήρξε μια κουλτούρα συνεργασίας όμως τα ρεύματα ιδεών περιόριζαν τη συμβολή τους από το ρόλο τους ως μηχανισμών ομάδων. Ας κάνουμε ένα βήμα απελευθέρωσης στη διάρκεια των ψηφοφοριών μας σε αυτό το Συνέδριο, προτείνοντας ουσιαστικά την κατάργηση των οργανωμένων τάσεων.

    Συνεντεύξεις των υποψηφίων προέδρων

    Οι κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιοι Πρόεδροι του ΣΥΝ,ενόψει του 5ου Συνεδρίου του κόμματος που αρχίζει σήμερα έδωσαν συνεντεύξεις στην τηλεόραση του ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποιά θα είναι η βασική πολιτική σας πρόταση που θα απευθύνετε προς το Συνέδριο του ΣΥΝ;

    ΑΠ: Η ανάγκη να διαμορφώσει και να αποκτήσει ο ΣΥΝ τη δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση.Ο ΣΥΝ ως κόμμα της σύγχρονης αριστεράς, πρέπει να είναι η αριστερά της ρήξης, αλλά και της μεταρρύθμισης. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος, όσο κι αν είναι χρήσιμος. Χρειάζεται ταυτόχρονα αυτή η σύγχρονη αριστερά να μιλήσει για το τι προτείνει στην ελληνική κοινωνία για να βγει από τα αδιέξοδα, τα οποία σήμερα την προσδιορίζουν και στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Βεβαίως και στο επίπεδο της χώρας συνολικά.

    ΕΡ: Μιλάτε και εσείς,όπως και ο κ. Αλαβάνος,αλλά και ο συνυποψήφιός σας ο κ. Τσίπρας, για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Ποιά είναι η δικιά σας η διαφοροποίηση και πώς την εννοείτε εσείς αυτή τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία;

    ΑΠ: Πιστεύω ότι αυτή η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία πρέπει να διαμορφωθεί στη βάση ενός συγκεκριμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προγραμματική βάση, δεν είναι δυνατόν τους πολίτες που σε εμπιστεύονται κάθε μέρα και περισσότερο, να τους εκφράσεις σε μια προοπτική χρόνου, αν ταυτόχρονα δεν καταθέτεις και την εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Η εναλλακτική πρόταση εξουσίας προϋποθέτει τη συμπόρευση κοινωνικών δυνάμεων και, εφ όσον προοπτικά διαμορφωθούν οι συνθήκες, τότε είναι δυνατόν να κατατεθεί και η εναλλακτική πρόταση πολιτικής εξουσίας. Από τη βάση ξεκινάμε. Η βάση διαμορφώνει τα στοιχεία και αν οι πολιτικές δυνάμεις ή κάποιες πολιτικές δυνάμεις θελήσουν να υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες συγκεκριμένου χαρακτήρα, που θα αντιμάχονται το νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση,τότε βεβαίως είναι δυνατόν προοπτικά να μιλάμε και για τέτοιες συνθέσεις.

    ΕΡ: Ποιά είναι η θέση σας για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης το Μάρτιο έχει ένα συνέδριο; Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άποψή σας, να γίνει ο υποδοχέας αυτού του ρεύματος που έρχεται προς το Συνασπισμό;

    ΑΠ:Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωρίζετε, είναι ένα συνεργατικό σχήμα, ένα συμμαχικό σχήμα του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Βεβαίως, δεν πρόκειται για ένα ενιαίο κόμμα, αλλά πρόκειται για ένα σχήμα που δεν είναι κόμμα. Τα επιμέρους σχήματα τα οποία διαμορφώνουν το ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις ιδιατερότητές τους,όσο και τις ιδιαίτερες πολιτικές και προγραμματικές τους απόψεις και συνυπάρχουμε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας. Αυτή την προγραμματική συμφωνία μπορούμε να τη διευρύνουμε ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε με σχέση ισοτιμίας και σεβασμού κι άλλες δυνάμεις, όπως υπαρκτές δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας,δυνάμεις που αναφέρονται και προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο,αλλά και πολίτες, υπαρκτές δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερή σοσιαλδημοκρατία, όπως επίσης υπάρχει κι ο μεγάλος αριθμός των ανένταχτων αριστερών πολιτών,ο οποίος μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον,έχει τις ίδιες αγωνίες και διεκδικήσεις με μας,αλλά δεν εντάσσεται ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο Συνασπισμό. Επομένως, για να μπορέσει αυτή η συμπόρευση να γίνει αποτελεσματική, χρειάζεται το βάθρο μιας προγραμματικής συμφωνίας κι εκεί πάνω μπορούν να αναπτυχθούν οι ισχυρότεροι δεσμοί μιας αποτελεσματικότερης συμπόρευσης, που μπορεί να επηρεάσει και την εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας.

    ΕΡ: Αν από το Συνέδριο εκλεγεί τελικά πρόεδρος ο συνυποψήφιός σας, ο κ. Τσίπρας, θα συνεργαστείτε μαζί του;

    ΑΠ: Την πολιτική μου παρουσία την προσδιορίζω πάντοτε με όρους συλλογικότητας. Έχω απόψεις, έχω προτάσεις, έχω διεκδικήσεις και στη βάση αυτού του πολιτικού, θα έλεγα, φορτίου, βεβαίως μέσα στη συλλογικότητα για την ενίσχυση του Συνασπισμού, υπάρχω και θα υπάρχω αγωνιστικά."

    Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποιά θα είναι η βασική πολιτική σας πρόταση προς το Συνέδριο του ΣΥΝ που ξεκινάει αύριο;

    ΑΠ: Η βασική πολιτική πρόταση και η βασική πολιτική απόφαση αυτού του συνεδρίου δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που περιμένει πια η κοινωνία και όχι μόνο ο κόσμος της αριστεράς. Να δει το Συνασπισμό να απαντάει. Δηλαδή το πώς μπορεί να υπάρξει εναλλακτική διέξοδος στη μεγάλη και βαθειά κρίση του δικομματικού συστήματος εξουσίας. Πώς μπορεί, δηλαδή, η Αριστερά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανατροπή του σημερινού σκηνικού -της εναλλαγής δηλαδή δύο κομμάτων στην εξουσία, τα οποία δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές, όσον αφορά το δια ταύτα της κοινωνικής και πολιτικής στρατηγικής τους και ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τους βασικούς άξονες εναλλακτικής διεξόδου. Αυτοί οι άξονες δεν μπορεί να είναι άλλοι από την απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα ο τόπος. Της εργασιακής ανασφάλειας, να απαντήσουμε, δηλαδή,στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά των 600 ευρώ, οι νέοι άνθρωποι που σήμερα δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, πολλοί από τους οποίους είναι άνεργοι και όταν βρίσκουν δουλειά,παρά το γεγονός ότι έχουν ένα και δύο πτυχία, βρίσκουν μια δουλειά ανασφάλειας για το αύριο. Να απαντήσουμε στα ζητήματα που αφορούν στην οικολογική καταστροφή που βιώνουμε σήμερα και να ανιχνεύσουμε εναλλακτικές διεξόδους ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον.Να απαντήσουμε στα ζητήματα της αδιαφάνειας,της διαφθοράς, της σήψης, που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα κι εκεί χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά της διαφθοράς δεν έχουν να κάνουν με διεφθαρμένα πρόσωπα, αλλά με ένα πολιτικό σύστημα το οποίο παράγει και αναπαράγει τη διαφθορά. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να περιμένει κανείς από το Συνέδριο του ΣΥΝ είναι να περιγράψει την εναλλακτική πρόταση διεξόδου από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει σήμερα η πολιτική ζωή του τόπου.

    ΕΡ: Έχετε μιλήσει για τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Αντίστοιχα ο κ. Αλαβάνος και ο συνυποψήφιός σας ο κ.Κουβέλης, μιλάνε για μια νέα κοινωνική και πολιτική εναλλακτική πλειοψηφία. Εσείς πώς το εννοείτε αυτό;

    ΑΠ: Νομίζω πως αυτά πάνε μαζί. Για να μπορέσεις να σχηματίσεις τις προϋποθέσεις μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας,πρέπει αυτή η νέα πλειοψηφία να εδράζεται πάνω σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Και επειδή αυτό πούμε απασχολεί περισσότερο είναι αυτό το εναλλακτικό πρόγραμμα να απαντά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και στις μεγάλες κοινωνικές αντιθέσεις, μίλησα για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Για την ανάγκη, δηλαδή,οι δυνάμεις της εργασίας, οι δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, που βρίσκονται στο περιθώριο, να αισθανθούν ότι εκπροσωπούνται πολιτικά,ότι έχουν ελπίδα και ότι υπάρχει ένα σχέδιο που μπορεί να τους επανεντάξει. Υπό αυτή την έννοια, λέω ότι σήμερα για παράδειγμα, τους ανθρώπους που δουλεύουν part time, αυτούς που είναι στα call centers, ή στα delivery, αυτούς που δουλεύουν με προγράμματα stage, χωρίς ασφάλιση, ποιός μπορεί πολιτικά να τους εκπροσωπήσει και ποιό πολιτικό σχέδιο μπορεί να εντάξει μια προοπτική στη δική τους τη ζωή ότι δεν θα συνεχίσουν να δουλεύουν κάτω από αυτούς τους όρους; Επίσης, αν θέλετε, στα ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ή στα μεγάλα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, την προοπτική δηλαδή να ξέρουμε ότι οι θυσίες και η δουλειά μας και ο μόχθος μας θα βρει ανταπόκριση όταν θα έρθουμε σε μια ηλικία που δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε, γιατί κι αυτό αμφισβητείται σήμερα. Με αυτούς τους όρους μιλάμε για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, γιατί έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με τη δεκαετία του '80 όταν υπήρχε κάτι τέτοιο, περάσαμε μια δεκαετία ηγεμονίας - και ιδεολογικής και πολιτικής- του νεοφιλελευθερισμού, αλλά αυτή η ηγεμονία φαίνεται ότι φτάνει στα όριά της. Το σύστημα αυτό έχει φτάσει στα όριά του και άρα πρέπει να ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες μιας εναλλακτικής διεξόδου μέσα από ένα συμβόλαιο κοινωνικό, το οποίο θα μπορεί να αγκαλιάσει αυτούς που είναι εκτός πλαισίου. Αυτά, λοιπόν ,νομίζω ότι πάνε μαζί και η πρόταση του κ. Αλαβάνου και αυτό που λέει ο σύντροφος ο Φώτης ο Κουβέλης, ο συνυποψήφιός μου. Όμως πιστεύω ότι αυτό που σήμερα γίνεται πιο ώριμο από ποτέ, είναι η ανατροπή που διεκδικούμε του πολιτικού σκηνικού, να συμβαδίζει με σημαντικές διεργασίες κοινωνικές που θα αναδεικνύουν μια νέα μεταπολίτευση. Κι αυτή τη φορά αυτή η νέα μεταπολίτευση να μην είναι από τα πάνω, να είναι από τα κάτω. Οι δυνάμεις της εργασίας, οι δυνάμεις των κοινωνικών κινημάτων, η νεολαία, να αποκτήσει μια νέα ηγεμονία, έναντι των δυνάμεων του κέρδους και της αγοράς.

    ΕΡ: Έχετε μιλήσει για χημεία μεταξύ του παλιού και του καινούργιου, και για σύνθεση απόψεων μεταξύ της νέας γενιάς και της παλαιότερης γενιάς των αριστερών μέσα στο ΣΥΝ. Με ποιό τρόπο πιστεύετε ή με ποιό τρόπο θα θέλατε, αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΣΥΝ,να δημιουργηθεί αυτή η χημεία;

    ΑΠ:Κατ' αρχήν πρέπει να συνυπάρξουν διαφορετικές γενεές συντρόφων, διαφορετικές ηλικίες, στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει την ανάγκη αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες και εμπειρίες να συντεθούν δημιουργικά. Η ανανέωση είναι ένα στοιχείο της στρατηγικής μας και συγκεκριμένα σε αυτό το Συνέδριο θα αντιμετωπίσουμε όχι με όρους, αν θέλετε, επιβολής, αλλά είναι ένα ρεύμα το οποίο μας οδηγεί προς τα εκεί, μια ανανέωση και ηλικιακή. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει όσοι είναι πάνω από 50 να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για αποστράτευση. Αντιθέτως, νομίζω ότι η γενιά του Πολυτεχνείου έχει πολλά ακόμα να δώσει. Το μεγαλύτερο που έχει να δώσει είναι να εκπαιδεύσει τις νεότερες γενιές, τη δική μου, ή και τις ακόμα μικρότερες, που, με ριζοσπαστισμό, με διάθεση για δουλειά, έρχονται στα πράγματα, να τις εκπαιδεύσει σε δρόμους δημιουργικούς και γόνιμους. Γι' αυτό μίλησα για την ανάγκη μιας νέας χημείας, συνύπαρξης ανάμεσα σε αυτές τις δύο γενιές, ας το πω έτσι, πράγμα το οποίο μπορεί να παντρέψει το ριζοσπαστισμό και τη νεανική ορμή, με τη σοφία και την εμπειρία, κάτι που είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Στο ΣΥΝ δεν υπάρχει μάχη γενεών, υπάρχουν άλλες μάχες. Έχουμε, όπως ξέρετε, τις διαφορετικές απόψεις, τα ρεύματα ιδεών, τις τάσεις. Πρέπει να εξορθολογικοποιήσουμε τη λειτουργία των τάσεων, η πάλη των ιδεών να γίνεται πάνω σε πραγματικά πολιτικά διακυβεύματα κι αυτός θα είναι ο στόχος μας το επόμενο διάστημα και αν θέλετε νομίζω ότι αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας είναι να μετατρέψουμε το κέντρο βάρους της πολιτικής μας δημιουργίας και των πολιτικών μας αποφάσεων, από τους διαδρόμους και τις αίθουσες της Κουμουνδούρου,στις οργανώσεις βάσης και στην κοινωνία που αναζητά από μας εναλλακτική λύση και αυτό για μας είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη".-

    [03] "Προκλητικές αυξήσεις"

    "Οι προκλητικές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που αποφάσισε η κυβέρνηση δυναμώνουν τη ληστεία του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    "Οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να υπηρετούν τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο" αναφέρει το ΚΚΕ, κάνει λόγο για "ενιαίο δημόσιο φορέα μεταφορών" και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν δυναμικά κλιμακώνοντας συνολικά την πάλη τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της πλουτοκρατίας.

    Παπαρήγα με Σιδηροδρομικούς

    «Από την πρώτη στιγμή που εδώ και χρόνια τέθηκε ζήτημα ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, είπαμε ένα σθεναρό και σταθερό όχι», τόνισε η γγ του ΚΚΕ κα Αλ. Παπαρήγα, μετά τη συνάντηση που είχε με την πανελλήνια ομοσπονδία σιδηροδρομικών.

    Σήμερα -είπε η κα Παπαρήγα- είμαστε αποφασισμένοι, να στηρίξουμε τον αγώνα, όχι μόνο των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο, αλλά να διαφωτίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τους εργαζόμενους, να πουν «στοπ» στα καινούργια μέτρα που έρχονται, που τεμαχίζουν το σιδηρόδρομο. Τα φιλέτα του τα δίνουν στους ιδιώτες και αφήνουν βέβαια την υποδομή ενδεχομένως στο κράτος, υπογράμμισε η κα Παπαρήγα.

    Αυτό, συνέχισε η γγ του ΚΚΕ, θα έχει ολέθριες συνέπειες στη μετακίνηση των εργαζομένων και τελικά δεν πρόκειται να γίνει ούτε αυτό που επαγγέλλονται, ο εκσυγχρονισμός. Το πολύ πολύ να εκσυγχρονίσουνε μία δύο βασικές διαδρομές και να μείνει το υπόλοιπο παλιό δίκτυο για τους κατοίκους της υπαίθρου των ορεινών, φτωχών περιοχών.

    «Ο σιδηρόδρομος μπορεί να γίνει ένα φτηνό, σύγχρονο και γρήγορο μέσο μεταφοράς, ιδιαίτερα για τη νεολαία, τους φοιτητές, για τους φαντάρους, που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν με άλλα μέσα, όπως είναι το αεροπλάνο που κοστίζει», κατέληξε η κα Παπαρήγα.

    [04] Εν αναμονή διώξεων

    Παραδόθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης Κώστα Χρυσικόπουλο και πολιτικής αγωγής Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Πέτρο Μαχά η δικογραφία για την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του Χ. Ζαχόπουλου, που χειρίζεται ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Δημήτρης Οικονόμου.

    Η δικογραφία περιλαμβάνει όλες τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχει λάβει ο ανακριτής, καθώς και όσα στοιχεία έχει παραλάβει από την άρση του τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οικονόμου έχει διατάξει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για την 35χρονη και τον κ. Χ. Ζαχόπουλο, έχει δε ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για δύο κινητά τηλέφωνα του κ. Ζαχόπουλου, τρία κινητά τηλέφωνα της 35χρονης καθώς και για τα τηλέφωνα ενός άλλου προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση.

    Οι δύο πλευρές αφού μελετήσουν τα νέα στοιχεία για την υπόθεση που πλέον έχουν στη διάθεσή τους θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

    Ο ανακριτής είναι πλέον σε θέση τις αμέσως επόμενες ημέρες να συντάξει κατηγορητήρια και να αποστείλει κλήσεις προς απολογία σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, καθώς και να απαγγείλει συμπληρωματική δίωξη σε βάρος της 35χρονης προφυλακισμένης για την υπόθεση.

    Επίσης, ο κ.Οικονόμου αναμένει και τις γνωματεύσεις των γιατρών προκειμένου να αποφασίσει πότε θα πάρει κατάθεση από τον Χρήστο Ζαχόπουλο.

    Στο μεταξύ, την προστασία των προσωπικών του δεδομένων, της προσωπικότητάς του και την εφαρμογή των νόμων ζήτησε ο Θέμος Αναστασιάδης με αναφορά που απέστειλε στον ¶ρειο Πάγο.

    Η Δικαιοσύνη διενεργεί έρευνα σε βάθος με σκοπό να χυθεί άπλετο φως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Θανάσης Λασκαρίδης κατέθεσε αγωγή εις βάρος του Θ.Αναστασιάδη για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση των 5,5 εκατ.ευρώ, ζητώντας το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

    [05] 16 Φεβρουαρίου η ενθρόνιση

    Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, στη διαδικασία που διεξήχθη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία του υπουργού Παιδείας.

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Gratz Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας.

    Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

    Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως Γραμματεύς και κατόπιν Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981). Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας. Συμμετείχε στις Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για την μελέτη θεμάτων για την μοναστη-ριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας-Εκκλησίας (2005-2007).

    Η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών της Μητροπόλεώς του (82 στους 110) είναι πτυχιούχοι θεολογίας η διαθέτουν παράλληλα και δεύτερο πτυχίο (φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, ιατροί, γεωπόνοι, παλαιογράφοι, καθηγητές πληροφορικής, διδάσκαλοι, οικονομικών επιστημών κ.α). Σε αυτούς συγκαταλέγονται ένας τακτικός καθηγητής της θεολογίας, ένας λέκτορας της θεολογίας, τρεις διδάκτορες και πέντε μεταπτυχιακοί υποψήφιοι διδάκτορες, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη Μητρόπολη στην Εκκλησία της Ελλάδος που διαθέτει κληρικούς με τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

    Με την ανύστακτη φροντίδα του και το ενδιαφέρον του αναπαλαιώθηκαν, επανδρώθηκαν και λειτουργούν έξι ανδρικές Ιερές Μονές (σύνολο Μοναχών 45) και δεκαεπτά γυναικείες (σύνολο Μοναχών 110). Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας, και Ιερουσαλήμ.

    Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο "Μεσσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας" βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο "Χριστιανική Βοιωτία".

    Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία: οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα), Στέγες Ηλικιωμένων (Θήβα, Λιβαδειά), Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά), του Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά), του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά), Συσσίτια Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών (Θήβα), Συμβουλευτικούς Σταθμούς (Θήβα), Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα-Ιερά Μονή Λυκούρεση), ενώ ως πρώην εκπαιδευτικός έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα της Βοιωτίας.

    Στην Μητρόπολή του φρόντισε περαιτέρω για την δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων, κέντρων νεότητας στις περισσότερες των ενοριών της Μητροπόλεώς του καθώς και προτύπων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στο Παρνασσό. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Durham, Cambridge.

    Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αλίαρτο Βοιωτίας, κοντά στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, διεξάγονται κατά καιρούς διάφορα συνέδρια. Έχει ξεκινήσει συνεργασία με το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου ήδη έχουν υλοποιηθεί τρεις κύκλοι μεταπτυχιακών σπουδών σχετικά με το περιβάλλον, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί Ερευνητικό Κέντρο για το περιβάλλον στην υπο ανακαίνηση Ιερά Μονή Ταξιαρχών (Δομβραίνα).

    Πρωτοστάτησε για την δημιουργία -στην γενέτειρά του, στα Οινόφυτα- του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών.

    Οι αγώνες του και η συνεχής επαγρύπνησή του είχαν ως αποτέλεσμα: α) την ματαίωση των σχεδίων των μαρτύρων του Ιεχωβά για την λειτουργία διεθνούς χιλιαστικού κέντρου στην επαρχία του και β) την αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του για τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Απεξάρτησης.

    Για την συμβολή του στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεώς του που σχετίζεται με την υγεία τιμήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κραϊόβας στη Ρουμανία με την απονομή του τίτλου του επιτίμου Διδάκτορα του εκεί Πανεπιστημίου. Επίσης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΛΙΚΑΡ).

    Η εκλογή

    Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί έξω από το μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία για την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου. Η αγωνία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των πιστών που είχαν έρθει απο τη Βοιωτία αλλά και εκείνων που είχαν έρθει από τη Σπάρτη και τη Μονεμβασία, τόπους που διαποίμεναν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι.

    Η είδηση ότι πρηγήθηκε στον πρώτο γύρο ο μητροπολίτης Θηβών σκόρπισε συγκίνηση, κυρίως στους Βοιωτούς, ενώ οι προερχόμενοι από τη Σπάρτη, ήταν επιφυλακτικοί. Στον πρώτο γύρο ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος πήρε 33 ψήφους, ο Σπάρτης Ευστάθιος 26, ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος επτά ψήφους, όπως επίσης και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ενώ βρέθηκε μία λευκή ψήφος. Παρόντες ήταν 74 αρχιερείς, καθώς ο Κιλκισίου Απόστολος, που είχε εκδηλώσει την επιθυμία να παραστεί και να ψηφίσει, δεν πήγε τελικά στη Μητρόπολη.

    Νέος αρχιεπίσκοπος εξελέγη ο Ιερώνυμος, με τη δεύτερη ψηφοφορία, και με 45 ψήφους, ενώ ο Σπάρτης πήρε 27 ψήφους και βρέθηκαν 2 λευκά. Η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος απο τον πρώτο ή δεύτερο γύρο είχε επιτευχθεί, και έτσι δεν χρειάσθηκε τρίτος γύρος.

    Αμέσως, άναψαν τα φώτα έξω από τη Μητρόπολη και ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Η κεντρική πόρτα άνοιξε και οι πρώτοι κληρικοί βγήκαν έξω, φωνάζοντας το όνομα του νέου αρχιεπισκόπου.

    Ο γραμματέας της ψηφοφορίας, μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ως νεώτερος τη τάξει, διάβασε την απόφαση της εκλογής, ενώ ο νέος αρχιεπίσκοπος στο μήνυμα του ευχαρίστησε το Θεό και τους αρχιερείς, αποδεχόμενος με αυτό τον τρόπο τη θέση του αρχιεπισκόπου.

    Στη συνέχεια οι κληρικοί έψαλαν τη "φήμη" του, ενώ ο νέος εψηφισμένος αρχιεπίσκοπος βγήκε από την είσοδο του ναού, πλαισιούμενος από αρχιερείς, ιερείς και πιστούς που τον επευφημούσαν. Κατευθύνθηκε στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής πεζή, ανέβηκε στο μπαλκόνι του αρχιεπισκοπικού μεγάρου και ευλόγησε τους πιστούς, ενώ λίγο αργότερα προγραμμάτιζε να πάει στο Α' Νεκροταφείο και να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε επισήμως στο υπουργείο Παιδείας την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου, ενώ εντός πέντε ημερών θα πρέπει να δοθεί η διαβεβαίωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα γίνει η ενθρόνιση στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

    Η διαδικασία της εκλογής υπήρξε άρτια, όπως αποδεικνύεται και από τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ήταν παρών καθ΄όλη τη διάρκειά της. Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η διαδικασία ήταν άψογη. "Η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία δίδαξε Δημοκρατία", είπε.

    Ικανοποίηση στο Φανάρι

    Με πηγαία χαρά και ικανοποίηση έγινε δεκτή η είδηση της εκλογής του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερώνυμου ως νέου αρχιεπισκόπου Αθηνών, στο Φανάρι. Η χαρά και η ικανοποίηση αυτή καταγράφεται από τη γραφίδα του ίδιου του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στα επίσημα μηνύματα που εστάλησαν στην Αθήνα, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου που συνεδρίασε σήμερα μέχρι αργά το απόγευμα.

    «Eπί επάξια και πανηγυρική εκλογή Υμετέρας προσφιλέστατης και περισπούδαστου ημίν Μακαριότητας εις τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών και εις την Προεδρεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του λύχνου τεθέντος επί την Λυχνία ίνα εξαστράπτη το φως της Χάριτος και της Αληθείας του Κυρίου, εν περιχαρείς ασπαζόμεθα την Υμετέρα Αγάπη αδελφικός και συγχαίρομε ολοκαρδίως, ευχόμενοι εκ προσώπου της ημετέρας Μετριότητας και συμπάσης της σεβαστής και πεφιλημένης Υμίν και πάσι Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας πάσαν παρά Κυρίου βοήθεια εις το πολύπλευρο και πολυεύθυνο έργον εις το οποίον κάλεσε Υμάς ο Κύριος και η τιμία ψήφος της σεβασμίας Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως εκδαπανήσητε τα δοθέντα Υμίν πολυδύναμα τάλαντα, επβ αγαθώ του πληρώματος της ποτε προσφιλούς θυγατρος και σήμερον τετιμημένης αδελφής Εκκλησίας, ως και ολοκλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

    Προσβλέπομε εις αγαστή συνεργασία Υμών μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφωνούμε μετά των περί ημάς αδελφών το «¶ξιος» και διατελούμε μετά βαθείας αδελφικής αγάπης, πάσης τιμής και ενθέρμων συγχαρητηρίων προσρήσεων» αναφέρει στο τηλεγράφημά της η Σύνοδος του Πατριαρχείου.

    Το Φανάρι πληροφορήθηκε την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

    Η εκτίμηση προς την προσωπικότητα του μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερωνύμου είναι μεγάλη και παλαιά και η προσδοκία για τη συνεργασία μαζί του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακόμα μεγαλύτερη, τονίζουν στο Φανάρι.

    Οι δεσμοί του μητροπολίτη Θηβών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν ενισχυθεί και από την παρουσία τα τελευταία δέκα χρόνια στην πατριαρχική αυλή, ιερέων, πνευματικών τέκνων του μητροπολίτη Θηβών.

    Ο σημερινός μέγας εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας προέρχεται από τη Μητρόπολη Θηβών και συνέδεε το Φανάρι με αυτήν.

    Η ικανοποίηση για την εκλογή πολλαπλασιάζεται από το εύρος της αποδοχής που συγκεντρώνει ο μητροπολίτης Θηβών.

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο απέστειλαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας

    «Για την εκλογή σας ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σας εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και στη σημαντική πνευματική αποστολή που έχετε να επιτελέσετε», αναφέρει το τηλεγράφημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το νέο Αρχιεπίσκοπο για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

    Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Βουλή των Ελλήνων χαίρει για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου και συγχαίρει τον Μακαριώτατο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Η Βουλή των Ελλήνων ατενίζει πάντα την Εκκλησία με σεβασμό και αγάπη για τη διηνεκή προσφορά της στην Κοινωνία μας, σβ ολόκληρο το Έθνος μας. Επιτελεί μεγάλο έργο. Στον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο ευχόμεθα μακροημέρευση και άξιο έργο».

    "Η διαδικασία ήταν άψογη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος σήμερα δίδαξε δημοκρατία. Εύχομαι κάθε επιτυχία στον άξιο νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος", δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του Νέου Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του Νέου Αρχιεπισκόπου απέστειλε και ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος. "Παρακαλώ δεχθείτε τα συγχαρητήριά μου για την εκλογή σας στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος. Με τις ευγενέστερες προσδοκίες, τις προερχόμενες από την μακραίωνη ελληνορθόδοξη πίστη και ταυτότητα του λαού μας, εύχομαι διαλάμπουσα ποιμαντορία".

    «Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και εγκάρδια συγχαρητήριά μου επβ ευκαιρία της εκλογής του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου ως νέου προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Στο πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου συγκεντρώνονται όλα τα χαρίσματα που απαιτούνται για μια επιτυχή διαποίμανση, αλλά αντικατοπτρίζονται και οι ελπίδες και η προσδοκία των Αθηναίων αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών για μια Εκκλησία ζωντανή -λόγω και έργω. Εύχομαι στο νέο Αρχιεπίσκοπο υγεία και μακροημέρευση και το αναγνωρισμένο έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου να αποτελέσει έμπνευση και οδηγό στο ποιμαντικό, ιεραποστολικό και κοινωνικό του έργο», σημειώνει ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    «Δεχθείτε τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Εύχομαι υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας και την υψηλή αποστολή που αναλαμβάνετε προς όφελος της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας. Με την παρουσία σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και την Προεδρία της Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία μας μπορεί να πορευθεί στη σύγχρονη εποχή με τόλμη και παρρησία» αναφέρεται στο τηλεγράφημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    «Η εκλογή του Νέου Αρχιεπισκόπου σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την συνοδικότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας και νέες βελτιωμένες σχέσεις με την μητέρα Εκκλησία. Ο ΛΑ.Ο.Σ. χαιρετίζει την εκλογή του Ιερωνύμου και αναφωνεί "ΑΞΙΟΣ"» αναφέρει ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    Παράλληλα, τα συγχαρητήριά τους για την ανάδειξη του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εξέφρασαν η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη,ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας.

    "Εύχομαι στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, πάνω από όλα δύναμη προκειμένου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του", αναφέρει η Υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη και προσθέτει:

    "Οι προσδοκίες όλων των πολιτών είναι μεγάλες. Για μια Εκκλησία που θα έρθει ακόμη πιο κοντά στο λαό, για μια Εκκλησία με μεγαλύτερο ακόμη κοινωνικό έργο. Την Εκκλησία μας που στέκεται δίπλα σε κάθε πιστό, μα και στο πλευρό κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη".

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε:

    "Θέλω να συγχαρώ τον μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο για την εκλογή του στη θέση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Είναι ένας φωτισμένος ιεράρχης με μεγάλη εκκλησιαστική εμπειρία, μια προσωπικότητα με σπουδαία μόρφωση και ανοιχτό μυαλό.

    Είμαι βέβαιος ότι θα είναι συνεχιστής του έργου του μακαριστού Χριστόδουλου. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει το δρόμο που χάραξε εκείνος, έναν δρόμο που οδηγεί την Εκκλησία στην καρδιά της κοινωνίας, εμπνέοντας τη νεολαία μας, με πίστη στις πατροπαράδοτες αξίες και θεμελιώδεις αρχές του Ελληνισμού. Η Ορθοδοξία και η Ελλάδα χρειάζονται τη δυνατή του φωνή. ¶ξιος".

    Ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας σημείωσε:

    "Η Ιεραρχία ανέδειξε μέσα από μία ανόθευτη και αδιάβλητη διαδικασία τον νέο Επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος διέτρεξε τον εκκλησιαστικό του βίο με φως και Χριστιανική Αγάπη, ακολουθώντας τις Αποστολικές επιταγές της Ορθόδοξης Πίστης. Οι Έλληνες, οι απανταχού Ορθόδοξοι, προσβλέπουν με ελπίδα στον νέο Αρχιεπίσκοπο, για μια νέα σχέση Εκκλησίας-Κοινωνίας, αλλά και για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου και της συμμετοχής της Εκκλησίας στην πνευματική και ηθική αναγέννηση της Πατρίδας μας. Εύχομαι ολόψυχα, υγεία, δύναμη και μακροημέρευση στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος".

    [06] Προστασία Αξιού και Δοϊράνης

    Μια νέα προσπάθεια προστασίας δύο διασυνοριακών υδάτινων "διαμαντιών", του ποταμού Αξιού και της λίμνης Δοϊράνης, έλαβε "σάρκα και οστά", μέσω του συστήματος παρακολούθησης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του υδάτινου δυναμικού τους, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400.000 ευρώ που εγκατέστησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς.

    Πρόκειται για ένα σύνθετο σύστημα, το οποίο αποτελείται από μηχανήματα λήψης υδάτινων δειγμάτων και στη συνέχεια μετρήσεων, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση στους δύο υδάτινους όγκους, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος της διεύθυνσης περιβάλλοντος της ΝΑ Κιλκίς, Νίκος Ράπτης.

    Διευκρίνισε δε ότι στον Αξιό πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση του μηχανισμού σε μόνιμη βάση (αισθητήρας μέσα στο νερό), ενώ στη Δοϊράνη ο μηχανισμός είναι φορητός. Το σύστημα τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία από τα μέσα Ιανουαρίου και προς το παρόν εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες- κυρίως τεχνικής φύσεως- προκειμένου να μην παρουσιαστούν προβλήματα στη διαδικασία των μετρήσεων.

    Ο Αξιός και η Δοϊράνη δεν γνωρίζουν σύνορα: Τα νερά του Αξιού, χωρίς "διαβατήριο" μπαίνουν στην ελληνική γη, έχοντας διατρέξει 300 χλμ. από την πηγή του στο σερβο - αλβανικό όρος Σκάρδο, ποτίζουν στο διάβα τους κοιλάδες και χωράφια, δίνουν ζωή στο χώμα και χύνονται στην "αγκαλιά" του Θερμαϊκού Κόλπου, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Αξιός υποστηρίζει σημαντικότατο αριθμό ειδών πανίδας και χλωρίδας και για το λόγο αυτό θεωρείται σ' όλο το μήκος του ως βιότοπος ειδικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη σημασία λόγω και του δέλτα του στο Θερμαϊκό που προστατεύεται με τη διεθνή σύμβαση Ramsar.

    Πρόσφατα, η οικολογική οργάνωση Vila Ζora κατήγγειλε ότι υπήρχε η πιθανότητα πρόκλησης οικολογικού επεισοδίου σε κλειστή μεταλλουργία στο Βέλες, όπου σε δεξαμενές με θειικό οξύ εντοπίστηκαν ρωγμές. Κυβερνητικοί παράγοντες της γειτονικής χώρας ανακοίνωσαν ότι ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή ενός τέτοιου επεισοδίου και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν το επικίνδυνο υλικό από τη μεταλλουργία.

    Ο Αξιός, σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικολογικής οργάνωσης στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ρυπαίνεται από χημικά απόβλητα εργοστασίων και δέχεται ανεξέλεγκτα τα αστικά λύματα της πόλης των Σκοπίων και άλλων περίπου 13 μικρότερων που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή του Βέλες επιτρέπεται η χρήση των νερών του Αξιού μόνο στη βιομηχανία.

    Εξάλλου, σε πρόσφατη απάντηση (27/12/07) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Αντώνη Τρακατέλλη, για τη μόλυνση του Αξιού στην περιοχή των Σκοπίων, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει δυστοκία στην κυβέρνηση της γείτονος για εφαρμογή κοινοτικής νομοθεσίας και διαχείριση των σχετικών πόρων. Το ζήτημα της διασυνοριακής μόλυνσης του Αξιού έχει τεθεί επανειλημμένα από τον κ. Τρακατέλλη, από το 1997, οπότε παρασχέθηκε οικονομική βοήθεια προς τα Σκόπια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Πάντως, στο νότο της ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στο δήμο Γευγελή (σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας) σταθμοί καθαρισμού των υδάτων του Αξιού βρίσκονται σε λειτουργία και η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία του ποταμού, υποστήριξε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος της πόλης, Ντράγκι Ντέλεφ. Η περίπτωση της Δοϊράνης Αλλάζοντας σελίδα στον χάρτη των υδάτινων διασυνοριακών "θησαυρών", η Δοϊράνη, φιλόξενη και "κλειστή", με σχεδόν ανύπαρκτη ρύπανση (δειγματοληψίες από το φυτοπλαγκτόν της λίμνης έδειξαν ότι η οικολογική κατάσταση της Δοϊράνης είναι από καλή έως μέτρια) μοιράζει και αυτή τα νερά της σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, προσφέροντας καταφύγιο σε μεγάλο αριθμό πουλιών και σε αρκετά είδη ψαριών.

    Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν πάλι στη λίμνη οι λεγόμενες "πλατίτσες" ψάρια που είχαν εξαφανιστεί, ωστόσο η λίμνη δεν μπορεί να θρέψει τους κατοίκους της, καθώς η εποχή που η αλίευση ενός τόνου ψαριών απαιτούσε ένα μήνα, πέρασε. "Τώρα χρειάζονται περίπου οκτώ μήνες", δήλωσε ο πρόεδρος του νεοσύστατου αλιευτικού συνεταιρισμού της περιοχής, Γιώργος Καραπάτσος.

    Η υπόθεση της Δοϊράνης μετρά περίπου δύο δεκαετίες ζωής. Το 1988 "βαφτίστηκε" σανίδα σωτηρίας για τις καλλιέργειες του κάμπου της Θεσσαλονίκης και σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, η λίμνη αναζητά τη δική της σωτηρία. Κυρίαρχα προβλήματα παραμένουν η συρρίκνωσή της, που οδήγησε σε αποκάλυψη μεγάλων εκτάσεων στην ελληνική πλευρά και η μείωση της στάθμης, που, με τη σειρά της, οδήγησε σε υποβάθμιση του περιβάλλοντός της.

    "Η συρρίκνωση της λίμνης ξεκίνησε το 1988 όταν 'ανοίχθηκε' κανάλι για να διοχετευθούν ποσότητες νερού και να ποτιστεί ο κάμπος της Θεσσαλονίκης και ο σκοπός δεν επετεύχθη. Μέχρι στιγμής για τον εμπλουτισμό της λίμνης δεν κάναμε τίποτα" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Δοϊράνης, Γιώργος Καλπακίδης.

    Το ρηχό βάθος της λίμνης (4 με 5,5 μέτρα αν και παλιότερα βρισκόταν στα 10 μέτρα), αυξάνει τον κίνδυνο για τη ζωή της, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων - Βιοτόπων (ΕΚΒΥ). "Οι πιέσεις που δέχεται η λίμνη από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως αγροτικές, σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων, έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα και έχουν μειώσει την ποσότητα του νερού της λίμνης", όπως αναφέρει το ΕΚΒΥ.

    Μέσω του ίδιου φορέα και με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, υλοποιήθηκαν διασυνοριακές δράσεις των δήμων Δοϊράνης και Dojran (ΠΓΔΜ), με στόχο την ανάδειξη και προβολή της λίμνης, καθώς και την ανάπτυξη υποδομής για την παρακολούθηση της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων της λίμνης. Επίσης, το ΕΚΒΥ συνεργάστηκε και με τη μη κυβερνητική οργάνωση BIOECO της ΠΓΔΜ.

    Στο μεταξύ, εκτός από το σύστημα της ΝΑ Κιλκίς, εκπονήθηκε μελέτη για τον εμπλουτισμό της λίμνης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η μελέτη προβλέπει- μεταξύ άλλων- οι υδάτινοι πόροι του όρους Μπέλλες που παρέμεναν αναξιοποίητοι να κατευθύνονται στη λίμνη το διάστημα Σεπτεμβρίου - Απριλίου, σε ετήσια βάση. Το όλο "εγχείρημα" αναμένεται να ενταχθεί στην Δ' Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.

    Για το θέμα αυτό, πρόσφατα, η ΤΕΔΚ Ν. Κιλκίς υιοθέτησε ψήφισμα για τη σωτηρία της λίμνης, στο οποίο αναφέρεται ότι: "? άμεσα θα πρέπει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να έρθει σε συμφωνία με το δήμο Κερκίνης, ώστε τα νερά του ρέματος Αγίας Παρασκευής και Καστανούσας ("τμήμα" του υδάτινου όγκου του Μπέλλες) να οδηγούνται όλα στη λεκάνη της λίμνης, πλην του διαστήματος που είναι απαραίτητα για τους αγρότες". Η ζωή στις όχθες της λίμνης Διασχίζοντας τα σύνορα, στην άλλη πλευρά, "φιλί ζωής" στη Δοϊράνη δίνουν δέκα γεωτρήσεις, που μεταφέρουν νερό στη λίμνη. Ο δήμος Dojran διέθεσε ποσό άνω των 2,8 εκ. ευρώ για την κατασκευή συστημάτων προστασίας της λίμνης, εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος, Ρίστο Γκούτσεφ.

    Σε αντίθεση με τον ομώνυμο δήμο στην ελληνική πλευρά, ο δήμος Dojran διαθέτει αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ικανά να ικανοποιήσουν τις τουριστικές ανάγκες. Μάλιστα, υπάρχει και η δυνατότητα ξενάγησης στη λίμνη με μόλις 2 ευρώ ανά άτομο.

    Στο δήμο Δοϊράνης υπάρχει μόλις ένα ξενοδοχείο, δυναμικότητας 20 κλινών, και ο δήμος περιμένει, είπε ο κ. Καλπακίδης, τους επενδυτές που θα δώσουν πνοή στην περιοχή. Ωστόσο, η μείωση της στάθμης και η συρρίκνωση της λίμνης, κατά τον κ. Καλπακίδη, αποτελούν αποτρεπτικούς για την έλευση των επενδυτών παράγοντες.

    Όσο για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο κ. Καλπακίδης τόνισε ότι κατά καιρούς απευθύνθηκε σε φορείς για την υλοποίηση σχεδίων ανάπτυξης, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν- όπως είπε - αποκαρδιωτική: "Μου έλεγαν ότι εμείς έχουμε πρόσβαση στη θάλασσα στο νομό Χαλκιδικής"?

    [07] Με μήνυση απαντά ο Σαρκοζί

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κατέθεσε σήμερα μήνυση εναντίον των κατά νόμον υπευθύνων της ιστοσελίδας του εβδομαδιαίου περιοδικού "Νουβέλ Ομπσερβατέρ", στην οποία--κατά τους όρους του σχετικού δημοσιεύματός της--είχε αποσταλεί από τον πρόεδρο μήνυμα κινητής τηλεφωνίας προς την πρώην σύζυγό του, Σεσίλια, βεβαίωσαν ταυτοχρόνως ο δικηγόρος του προέδρου αλλά, και δικαστική πηγή.

    Στη μήνυση του προέδρου της Γαλλίας υποστηρίζεται ότι τελέστηκαν αθροιστικώς τα αδικήματα του "πλαστού εγγράφου, της χρήσεως πλαστού εγγράφου και, μάλιστα, προς αποκομιδή κερδών".

    Πάντοτε κατά το δημοσίευμα, οκτώ ημέρες πριν από τον γάμο με την κυρία Μπρούνι (τελέστηκε το Σάββατο), ο κ. Σαρκοζί έστειλε μήνυμα κινητής τηλεφωνίας στην πρώην σύζυγό του, Σεσίλια, γράφοντας σε αυτό: "εάν γυρίσεις, ακυρώνω τα πάντα".

    "Κάθε αλλοίωση της αλήθειας ισοδυναμεί με πλαστογράφηση της αλήθειας" τόνισε ο δικηγόρος του προέδρου, Τιερί Ερζόγκ.

    Το δημοσίευμα "ανέβηκε" στην ιστοσελίδα χθες Τετάρτη λίγο μετά το μεσημέρι και ο τίτλος του ήταν: "Η εμμονή για την Σεσίλια". Συνέχιζε να έχει την θέση του στην ιστοσελίδα έως αργά σήμερα.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι νομικώς το περιοδικό δεν ταυτίζεται με την ιστοσελίδα nouvelobs.com.

    Η Σεσίλια και ο Νικολά Σαρκοζί χώρισαν με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, πέρυσι.

    Το Σάββατο έγινε ο πολιτικός γάμος του προέδρου της Γαλλίας με την κ. Κάρλα Μπρούνι στον πρώτο όροφο του προεδρικού Μεγάρου των Ηλυσίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 February 2008 - 7:30:25 UTC