Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Θέση μας είναι όλα στο φως"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Αδιαφάνεια και απαξίωση της ΔΕΗ"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Θέση μας είναι όλα στο φως"

    «Τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί» και «τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι», διαβεβαίωσε στη Βουλή ο κ. Κώστας Καραμανλής απαντώντας, στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού», σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για τα ενεργειακά προγράμματα της ΔΕΗ.

    Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον κ. Παπανδρέου ότι εκμεταλλέυτηκε την ερώτηση για τη ΔΕΗ για να προκαλέσει θόρυβο, να οξύνει και να πολώσει, καθώς η συζήτηση επεκτάθηκε στις υποθέσεις Ζήμενς και Υπουργείου Πολιτισμού.

    Ειδικότερα, για την υπόθεση της Ζήμενς και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή, ο κ.Καραμανλής είπε ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα προχωρήσει και θα τελειώσει: «Τίποτα δεν θα επιτρέψουμε να την καθυστερήσει. Κρατήστε το αυτό! Αφήστε τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη. Και τότε η Βουλή είναι εδώ. Ακούστε το! Η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα».

    Ο κ. Καραμανλής αμφισβήτησε μάλιστα τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι ακολουθεί την τακτική "καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση": «Δεν βλέπετε ότι τα στελέχη σας άρχισαν ήδη να αλληλοκατηγορούνται και ότι κατηγόρησαν την κυβέρνηση, της οποίας κι εσείς υπήρξατε μέλος;», ρώτησε τον κ. Παπανδρέου.

    Όσο για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει ως πρώην υπουργός Πολιτισμού στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων για την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είπε «εδώ είμαι να με ρωτήσετε, στην ολομέλεια, όποτε θέλετε, ό,τι θέλετε. Σε παιχνίδια, όμως, εντυπώσεων, δεν συμμετέχω, δεν παίζω».

    Για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη RWE αλλά ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

    Αντιθέτως, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση, βάσει της οποίας ήταν προγραμματισμός από την Κυβέρνηση Σημίτη να γίνουν μονάδες λιθάνθρακα, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν το είχε προχωρήσει.

    Ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες της κυβέρνησης για περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας και την αξιοποίηση ήπιων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τόνισε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο μας», ωστόσο, «τέτοιες μονάδες θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση». Σημείωσε ακόμα ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις της ΔΕΗ λαμβάνονται αποκλειστικά από το Διοικητικό της Συμβούλιο και «όχι σε σκοτεινούς θαλάμους» και ότι η διοίκηση της ΔΕΗ «αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της: Παρεμβάσεις στις επιχειρηματικές επιλογές της θα ήταν και ύποπτες και καταδικαστέες».

    Επίσης, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο ανέφερε ότι «οι αποκρατικοποίησεις αποβλέπουν στην απελευθέρωση των αγορών, τη μείωση του δημόσιου χρέους, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη. Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματά τους»

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Αδιαφάνεια και απαξίωση της ΔΕΗ"

    Για "γυμνό βασιλιά" και για "συγκάλυψη της συγκάλυψης" στις υποθέσεις των υποκλοπών, των ομολόγων, των καρτέλ, των "κουμπάρων", και του υπουργείου Πολιτισμού, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του πρωθυπουργού".

    Συγκεκριμένα επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να προσέλθει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών για να "λογοδοτήσει" στον ελληνικό λαό, εκτίμησε δε ότι ο Κώστας Καραμανλής φοβάται να δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές του κ.Π.Τατούλη.

    Επανήλθε, επίσης, στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την SIEMENS, κάνοντας λόγο για «ψέματα, αδιαφάνεια και κυνισμό από πλευράς κυβέρνησης». «Έχετε», είπε, «τεράστια ευθύνη για τον σημερινό κατήφορο της χώρας. Έχετε πληγώσει την Ελλάδα, έχετε πληγώσει τον Έλληνα».

    Για το θέμα της RWE, ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τη δεύτερη πιο ρυπογόνα επιχείρηση στην ΕΕ», η οποία «έφυγε από τη Γερμανία, από τα πρόστιμα που έπαιρνε για τις λιθανθρακικές Μονάδες, λόγω Συμφωνίας Κιότο: Και μας βρήκε εμάς κορόιδα, κ. Καραμανλή, τους Έλληνες; Αυτός είναι ο πατριωτισμός της παράταξής σας; Να γίνουμε οι δακτυλοδεικτούμενοι στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις; Να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ενεργειακό σκουπιδότοπο, να προσθέσουμε άλλους 9 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακος στη χώρα μας, οι πλούσιοι να μεταφέρουν το πρόβλημα στους φτωχούς και η ΔΗΕ να απαξιώνεται για να πάει το μάνατζμεντ τους Γερμανούς;».

    Υποστήριξε μάλιστα ότι από τέτοιες υποθέσεις ζημιώνονται οι μικροί και ότι κερδίζουν «η αδιαφάνεια, οι κομματικοί κηφήνες, τα ισχυρά παρασιτικά οικονομικά συμφέροντα, αυτούς που εσείς εξυπηρετείτε, κ. Καραμανλή».

    Συνέντευξη του Τομέα Οικονομίας

    Την έντονη ανησυχία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου, με θέμα τα αποτελέσματα των διαδοχικών συναντήσεων που είχε, ως επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου και με εργαζόμενους υπηρεσιών του υπουργείου και της τράπεζας.

    "Το καράβι πηγαίνει με επιταχυνόμενους ρυθμούς προς τα βράχια", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Κατσέλη, εκφράζοντας την ανησυχία της για την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι προκαλεί εντύπωση η αισιοδοξία με την οποία βλέπουν την πορεία της τόσο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όσο και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας

    Η κ. Κατσέλη και το κλιμάκιο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον Γιάννη Μαγκριώτη, εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αναπληρωτή εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών, στις συναντήσεις που είχαν, έθεσαν ζητήματα που συνδέονται, όπως επισήμαναν στη συνέντευξη, με την έκρηξη της ακρίβειας, την συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

    Επίσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής, επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και τις απώλειες πόρων από το Γ' ΚΠΣ. Ακόμα επισήμαναν ότι υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, συνεχής υποβάθμιση των ΔΕΚΟ, καθώς και έλλειμμα στην θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς κλυδωνισμούς.

    Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε ότι αναπτύχθηκαν στους εργαζόμενους οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βρήκαν θετική ανταπόκριση και εκτίμησε ότι σύντομα "θα υπάρξουν μεγάλες πολιτικές και εκλογικές ανατροπές". Ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχει "απόλυτη συσκότιση" όσον αφορά τα στοιχεία απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων .

    Ειδικότερα, για το θέμα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, τονίσθηκε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που τους δόθηκαν και από τις συναντήσεις που είχαν, ένα ποσοστό μεταξύ 3% και 12% των δανειοληπτών, ανάλογα με την τράπεζα, αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνειά του, που είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ταχύτατα ο ρυθμός των επισφαλειών των τραπεζών. Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι ζήτησε από τον κΑράπογλου να προχωρήσει η υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Βιβλίο Βενιζέλου

    "Προς μια μετα - αντιπροσωπευτική δημοκρατία - Οι θεσμικές προϋποθέσεις μιας άλλης πολιτικής" είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου για το οποίο μίλησε ο ίδιος σε χθεσινή εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, βουλευτών, πανεπιστημιακών και κοινού.

    Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην "ανικανότητα της χώρας να διαχειριστεί κρίσεις" και στο παράλληλο φαινόμενο μιας κοινωνίας που "δηλητηριάζεται, εξομοιώνεται με το λίγο, με το αρνητικό και το φθηνό".

    "Η διαπίστωση αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε απαξίωση της αντιπροσωπευτικής - συνταγματικής δημοκρατίας", τόνισε, από την άλλη ο κ. Βενιζέλος, καταγγέλοντας ταυτόχρονα και την προσπάθεια επιβολής αυτού του μοντέλου σε μια σειρά κράτη "χωρίς να γίνονται ούτε στο ελάχιστο σεβαστές οι θεμελιώδεις έννοιες της εσωτερικής και εξωτερικής κυριαρχίας. (...)Τελευταίο κοντινό παράδειγμα το Κοσσυφοπέδιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει για μια ακόμη φορά τη διεθνοπολιτική της ανεπάρκεια και μυωπία".

    Ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε ανατροπή των τεκμηρίων πολιτικής αντιπροσώπευσης της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα «ποιός κυβερνά» έχει εδώ και καιρό αντικατασταθεί από το ερώτημα «πώς κυβερνά».

    "Από την άποψη αυτή σημασία δεν έχουν οι 151 ή 152 έδρες καθώς σημασία δεν έχουν ούτε οι 161 ή 162. Σημασία έχει η ικανότητα χάραξης και άσκησης πολιτικής" επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Ορίζοντας την "μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία" είπε ότι αυτή "φιλοδοξεί να είναι ένα άλλο σύστημα διακυβέρνησης" το οποίο "αξιοποιεί πλήρως τις υφιστάμενες συνταγματικές δυνατότητες, τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας (όπως το δημοψήφισμα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία) και επιχειρεί να ανακόψει τα φαινόμενα του πολιτικού αποκλεισμού, της πολιτικής απάθειας, της μειωμένης συμμετοχής και της ηθικής έκπτωσης του δημόσιου βίου".

    Αναφερόμενος πάντα στην "μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία" είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για ένα "κράτος λειτουργικό, αντιγραφειοκρατικό, αποκεντρωμένο, δίκαιο, διαφανές", για ευρύτερες συναινέσεις σε θέματα όπως ο εκλογικός νόμος η επιλογή ανεξάρτητων αρχών η επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης κ.ο.κ., ενώ έκανε λόγο και για "αποκατάσταση σχέσεων της ευρωπαϊκής κυβερνητικής αριστεράς με τις βάσεις του Κεϋνσιανισμού, χωρίς ενοχές".

    "Η μετα - αντιπροσωπευτική δημοκρατία (...) βασίζεται στην ριζική μετεξέλιξη των κομμάτων σε κόμματα ανοιχτά, με πλήρη εσωτερική δημοκρατία, αποκεντρωμένα και συνεκτικά"είπε ο κ. Βενιζέλος ευχόμενος ταυτόχρονα το "επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να λάβει αποφάσεις που καθιστούν το ΠΑΣΟΚ ένα υποδειγματικό ανοιχτό κόμμα" καθώς η κοινωνία "δεν ενδιαφέρεται για κομματικούς μηχανισμούς ή για κατανομή κομματικών αξιωμάτων (αλλά) για την καθαρότητα, (...) την τεκμηρίωση, την υπευθυνότητα και την ευαισθησία των συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων κάθε κόμματος".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι απαιτείται ένα "νέο συνδικαλιστικό κίνημα χωρίς εσωτερικές πελατειακές σχέσεις", πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τα "νέα κοινωνικά κινήματα" και επισήμανε, ότι πρέπει να ανακαινιστεί και ο θεσμικός ρόλος του κοινοβουλίου, καθώς και η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Αναφερόμενος στην διαφθορά ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "είναι πρόβλημα θεσμικό, ηθικό αλλά και αναπτυξιακό" και τόνισε ότι το "νόμιμο πρέπει να επιβληθεί ως συμφέρον για τους πάντες".

    "Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου το θεσμικό πρόβλημα της χώρας κατέστη ανάγλυφο. Φάνηκαν τα όρια της πρωθυπουργοκεντρικής λειτουργίας της κυβέρνησης χωρίς θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές. Η δικαιοσύνη διαπλέκεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κανοναρχείται από αυτά και τα τροφοδοτεί κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας" είπε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας οτι "στην άλλη επίκαιρη υπόθεση της Siemens η Βουλή αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες διαφάνειας και φυγής προς τα εμπρός μεταβάλλεται - με ευθύνη της πλειοψηφίας - σε μηχανισμό που επιτρέπει την εμπέδωση και την αναπαραγωγή της γενικευμένης και ισοπεδωτικής καχυποψίας".

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την αναγκαιότητα θεσμικά συγκροτημένης και δημοκρατικά υπεύθυνης αντίδρασης, και επισήμανε ότι η πορεία προς την "μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία" είναι ένα στοίχημα που αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά "καταρχάς αφορά την ευρωπαϊκή κυβερνητική πλειοψηφική αριστερά στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ και η οποία πρέπει να πάψει να είναι φοβική και συντηρητική".

    "Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά την αίσθηση ότι μπορεί. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ξανά ότι μπορεί να υπάρχει κράτος δικαίου, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης, διαφάνειας, εμπιστοσύνης και κοινής λογικής".

    "Αυτός είναι ένας εθνικός στόχος ανάλογος με αυτούς που είχε ο τόπος στη δεκαετία του 80΄και στη δεκαετία του 90΄. Όταν έχεις στόχους αποκτάς δυναμική. Αυτό μας χρειάζεται. Η φυγή προς τα εμπρός" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος ολοκληρώνοντας την ομιλία του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 February 2008 - 11:30:12 UTC