Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις

  • [01] Δριμύ ψύχος και έντονες χιονοπτώσεις

    Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα χιονόπτωσης και οι χαμηλές θερμοκρασίες που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

    Αττική:Τα πρώτα προβλήματα από τη χιονόπτωση στην Αττική έχουν αρχίσει ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου. Όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και στο δρόμο Φυλής - Δερβενοχωρίων μετά τη Μονή Κλειστών.

    Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα από Άγιο Μερκούριο προς Μαλακάσα από το ύψος της ταβέρνας "Λεωνίδας" μέχρι τον κόμβο Μαλακάσας, στην επαρχιακή οδό Αθηνών - Αγίου Μερκουρίου, Αγίας Τριάδας - Αγίου Μερκουρίου και στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας - Θηβών από το 26ο χιλιόμετρο έως τα όρια της Βοιωτίας.

    Προβλήματα και στις αστικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν προκαλέσει τα χιόνια που έπεσαν τη νύχτα ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα ορισμένα δρομολόγια να μην εκτελούνται.

    Συγκεκριμένα, κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Μετρό, του Προαστιακού και του Τραμ, ενώ οι συρμοί του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου φτάνουν μέχρι το σταθμό του Ηρακλείου και δεν συνεχίζουν για Κηφισιά, για λόγους ασφαλείας.

    Σε ότι αφορά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ προβλήματα παρουσιάζονται στα δρομολόγια προς τα βόρεια και Ανατολικά προάστεια, όπου δεκάδες γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

    Οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΑ εκτιμούν ότι σταδιακά τα δρομολόγια των λεωφορείων θα αποκαθίστανται, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση έχει κοπάσει και οι δρόμοι γίνονται πιο βατοί.

    Πελοπόννησος: Το κρύο είναι τσουχτερό και σημειώνεται ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά αλλά και πεδινά των νομών Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας, ενώ κατά τόπους η ορατότητα είναι περιορισμένη.

    Πυκνή ομίχλη και ελάχιστη ορατότητα υπάρχει στο δρόμο Καλαμάτας - Σπάρτης.

    Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης, Κανδύλα - Νεμέα και Καρδαρά - Λεβίδι. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία και προς το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας.

    Αλυσίδες χρειάζονται σε αρκετά σημεία του επαρχιακού δικτύου της ορεινής Πελοποννήσου, ενώ οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα ολισθηροί και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αφού αναμένεται παγετός τις επόμενες ώρες.

    Σε εξέλιξη βρισκόνταν μέχρι και πριν λίγη ώρα η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την ανεύρεση τεσσάρων ατόμων που χάθηκαν απο τη 1 τα ξημερώματα, στα Ανω Τρίκαλα Ορεινής Κορινθίας, στην περιοχή της λίμνης Δασίου.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα συνεργεία που βρίσκονται στο σημείο έχουν έρθει σε επαφή με τον ασύρματο με γυναίκα υπάλληλο του χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής, η οποία τους ενημέρωσε ότι έχει δει το τζιπ των νεαρών και είναι καλά στην υγεία τους, αλλά το ερπιστιοφόρο όχημα που τους αναζητεί δεν μπορεί να πλησιάσει το σημείο λόγω μεγάλου ύψους του χιονιού.

    Σημειώνεται ότι τα τέσσερα άτομα βρίσκονταν με άλλη παρέα στα Ανω Τρίκαλα και στη μία τα ξημερώματα αποφάσισαν να βγουν με δύο τζιπ για βόλτα στο χιόνι στο βουνό. Το ένα τζιπ γύρισε πίσω γιατί οι επιβάτες του φοβήθηκαν να συνεχίσουν, αλλά το δεύτερο στο οποίο επιβαίνουν τα τέσσερα άτομα συνέχισε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γυρίσει πίσω.

    Οι νεαροί αναζητούνται απο τα συνεργεία της Πυροσβεστικής απο τη 1.15 τα ξημερώματα.

    Κεντρική Ελλάδα:Σε ένταση βρίσκονται τα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική Ελλάδα και ήδη τρία χωρία στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα. Πρόκειται για τα χωριά Αγία Σόφια, Γλυφάδα και Στρόφωνες. Ο δρόμος Χαλκίδας - Αιδηψού έχει κλείσει αφού η συγκοινωνία έχει διακοπεί στην θέση Άγιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος από το μεσημέρι έχει ανοίξει και έχει κλείσει πολλές φορές.

    Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου το οδόστρωμα έχει καλυφθεί από χιόνι χωρίς όμως να διακοπεί η κυκλοφορία. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό ρίχνοντας τόνους αλάτι. Από το 110 χλμ έως το 125 χλμ της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας στην περιοχή του Μαρτίνου οι ταχύτητες των αυτοκινήτων είναι πάρα πολύ χαμηλές και η διέλευση των οδηγών γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Στην περιοχή έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των μηχανημάτων τόσο της Περιφέρειας Στερεάς όσο και της πυροσβεστικής. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται γερανοί της πυροσβεστικής για κάθε ενδεχόμενο ενώ «οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες» σύμφωνα με το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Στερεάς Ελλάδας κ. Γιαννίκο που συντονίζει τις προσπάθειες στο συγκεκριμένο σημείο ενώ όπως ο ίδιος δηλώνει « όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πόδι για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο?».

    Κατά μήκος του εθνικού δικτύου Αθηνών - Λαμίας δύσκολες συνθήκες επικρατούν από το 80-90 χλμ κοντά στην Θήβα, στο 142 χλμ στο ύψος των Λιβανάτων και από το 188 έως το 196 χλμ στο ύψος του Μώλου και της Αγίας Τριάδας. Ακόμα χιόνια μέσα στην εθνική οδό υπάρχουν από το 258 χλμ έως το 310 χλμ στους Αγίους Θεοδώρους στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία. Κατά μήκος της εθνικής οδού δεκάδες μηχανήματα δίνουν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό ενώ παράλληλα από τις 5 το απόγευμα διακόπηκε η κυκλοφορία των φορτηγών. Μόνο τα αυτοκίνητα που μετέφεραν πετρέλαιο και ευπαθή προϊόντα περνούσαν από τα μπλόκα των αστυνομικών κατά μήκος της εθνικής οδού και αυτά μετά από έλεγχο.

    Εξάλλου μόνο με αλυσίδες εξελίσσεται η κυκλοφορία από τη Λιβαδειά προς την Αράχωβα και από την Αράχωβα προς το χιονοδρομικό κέντρο. Στο νομό της Φθιώτιδας είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στους δρόμους από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Άμφισσα και Λαμία προς Καρπενήσι.

    Συνεχίζεται η χιονόπτωση σε ολόκληρο το νομό της Ευρυτανίας όπου η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο δρόμο από Καρπενήσι προς Φουρνά. Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε ολόκληρη την Δυτική Φθιώτιδα και σε όλη την ορεινή Δωρίδα στον Νομό Φωκίδας.

    Ήπειρος:

    Σε λευκό κλοιό ολόκληρος ο νομός Ιωαννίνων, ενώ στην πόλη το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 15 εκατοστά.

    Προς το παρόν έχει διακοπεί η χιονόπτωση στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, αλλά η θερμοκρασία παραμένει υπό το μηδέν.

    Η συγκοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος των εθνικών δρόμων και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο γίνεται μόνο με αλυσίδες.

    Για τις νταλίκες έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στους εθνικούς δρόμους Ιωαννίνων - Τρικάλων και Ιωαννίνων - Μηλιάς - Γρεβενών.

    Θεσσαλία

    Πολικό ψύχος με ηλιοφάνεια επικρατεί από σήμερα το πρωϊ σε ολόκληρο το νομό Τρικάλων, ενώ το χιόνι που έπεσε χθες, κυρίως στον ορεινό όγκο έχει παγώσει κάνοντας δύσκολη τη ζωή όσων επιθυμούν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Στην πόλη των Τρικάλων η θερμοκρασία σήμερα το πρωϊ έφτασε μέχρι και στους -4 βαθμούς, ενώ στα ορεινά αυτή άγγιξε και τους -8.

    Όλοι οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Τρικάλων είναι ανοικτοί, χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά στον ορεινό όγκο, όπως μας ενημέρωσε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων κ. Ευάγγελος Μάμαλης.

    Ωστόσο χθες αργά το βράδυ συντονισμένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και του αστυνομικού τμήματος Πύλης είχε αίσιο τέλος για τρεις πολίτες οι οποίοι στην περιοχή της Ελάτης είχαν χάσει τον προσανατολισμό ενώ και το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη. Τελικά εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς είχαν μείνει για αρκετή σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.

    Ανάλογο σκηνικό με αυτό του νομού Τρικάλων επικρατεί και στο νομό Καρδίτσας. Το χιόνι που έχει πέσει στον ορεινό όγκο αλλά και στην πόλη της Καρδίτσας το έχει παγώσει ο ισχυρός άνεμος, με αποτέλεσμα η μετακίνηση με αυτοκίνητα να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

    Και στο νομό Καρδίτσας από σήμερα το πρωί επικρατεί λιακάδα, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται από -3 στην πόλη της Καρδίτσας μέχρι και -8 σε ορεινές περιοχές. Πάντως όπως μας ενημέρωσε η αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας αποκλεισμένα χωριά στο νομό Καρδίτσας δεν έχουν αναφερθεί, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, η θερμοκρασία στη λίμνη Πλαστήρα έφτασε στους -15 βαθμούς!

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο νομός Λάρισας το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό παρέμεινε ανοιχτό, καθώς επίσης και στο κομμάτι της ΠΑΘΕ που αντιστοιχεί στο νομό, καθώς τόσο η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και η αντίστοιχη της Νομαρχίας Λάρισας, βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση όλο το 24ωρο και αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που εμφανίζονται.

    Η χιονόπτωση δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, στη Λάρισα χιόνισε και χθες το βράδυ για λίγη ώρα, και το πρόβλημα εντοπίζεται τώρα απο τους αρμόδιους στον παγετό, γι' αυτό και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή προς τους οδηγούς.

    Επίσης, για μετακίνηση σε ορεινές περιοχές κρίνεται απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

    Οσον αφορά ειδικότερα στα Τέμπη δεν έκλεισαν καθόλου, καθώς οι αλατιέρες έριχναν αλάτι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο, ενώ σε εκχιονισμό προχώρησαν και μηχανήματα του στρατού, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για το λόγο αυτό και αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται απο τα διόδια Μοσχοχωρίου μέχρι και το Βελεστίνο, όπου όμως κυκλοφορούν διαρκώς αλατιέρες.

    Κρήτη

    Σε λευκό φόντο βρίσκεται από το πρωί το μεγαλύτερο μέρος του νομού Χανίων καθώς υπάρχουν χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψος.

    Από το πρωί χιονίζει σε όλη την επαρχία Σφακίων, τον ορεινό όγκο της Κυδωνίας προς Ομαλό, το Ανατολικό Σέλινο, τα Μεσκλά, την Ζούρβα, το Θέρισο και το Δήμο Ιναχωρίου.

    Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός και 30 μηχανήματα της Νομαρχίας των δήμων και ιδιωτών κάνουν συνεχείς προσπάθειες ώστε να μην αποκλεισθεί το οδικό δίκτυο.

    Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων έως τις 5 μμ σήμερα στην ΠΑΘΕ και την Εγνατία για να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

    Για τον ίδιο λόγο η Πολιτική Προστασία προτρέπει τους οδηγούς και άλλων οχημάτων να μην κυκλοφορούν αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΔΕΗ, καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

    Έκκληση γίνεται προς τους πολίτες, ώστε οι ευπαθείς ομάδες εξ' αυτών να παραμείνουν σπίτι τους, ενώ όσοι κυκλοφορούν θα πρέπει να ντύνονται με πολλά λεπτά ρούχα, αντί για ένα χοντρό.

    Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας

    Χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που ήδη άρχισε στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, επεκτείνεται σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα και θα έχει διάρκεια τριών ημερών, θα είναι οι χιονοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    Σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις σήμερα Κυριακή (17-02-08) ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο,, την Ανατολική Θεσσαλία , την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο(Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

    Τη Δευτέρα (18-02-08) αρχικά χιονοπτώσεις πιθανώς κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και κατά τόπους στα Δωδεκάνησα, αλλά στη συνέχεια θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη Βόρεια Κρήτη.

    Ειδικότερα στην Αττική χιονοπτώσεις κατά διαστήματα ισχυρές θα σημειώνονται μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

    Οι Βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν σε όλη τη χώρα και θα φθάσουν τα 8 Μποφόρ στο Ιόνιο και τα 10 Μποφόρ στο Αιγαίο. Βαθμιαία εξασθένηση τη Δευτέρα.

    Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Την Κυριακή στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθεί ολικός παγετός (η θερμοκρασία όλο το 24ώρο θα βρίσκεται κάτω από το μηδέν).Την Δευτέρα θα σημειωθεί ισχυρός παγετός , ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν στη Βόρεια Ελλάδα περί τους μείον 15 βαθμούς, στην Κεντρική χώρα περί τους μείον 10 βαθμούς και στις λοιπές περιοχές περί τους μείον 5 .

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 February 2008 - 9:30:10 UTC