Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ

  • [01] Συνεδρίαση στο ΠΑΣΟΚ

    Η τρέχουσα επικαιρότητα, η πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι διεθνείς εξελίξεις συζητήθηκαν σήμερα στο πολιτικό και συντονιστικό όργανο του κινήματος που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επίσης σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με την οποία ερωτάται τι στοχεύει να πράξει για τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών και την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

    Σε ό,τι αφορά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για την πορεία του κινήματος, ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα συντεταγμένης πορείας του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα λέγονται από τα ΜΜΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον τόπο και το οποίο αποσαφηνίζεται από την στάση καθενός.

    Στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε εκτεταμένη ενημέρωση του οργάνου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον κ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει κατ' αρχήν τη θέση του ότι η ΝΔ και η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί πως δεν διαθέτουν στρατηγική, ενώ διακατέχονται και από μικροκομματική αντίληψη.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι επιλέγει τη στάση "αφήνεις τα προβλήματα αν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις", με αποτέλεσμα να παράγονται τετελεσμένα και κρίσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση δεν προσπάθησε καν να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος σε προηγούμενους χειρισμούς της για μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το βασικό μέτοχο, τη διαφθορά και την απογραφή και την επιτήρηση, έκανε λόγο για κακούς χειρισμούς με αποτέλεσμα να αδυνατίζει συνολικά η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση στο θέμα της ΠΓΔΜ, λόγω των χειρισμών της και της πολιτικής της, ενώ έκανε και χαρακτηριστική αναφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Σαμαρά που δημιούργησαν το ζήτημα.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ, Κροατίας και Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της υπουργού Εξωτερικών, ενώ θεωρεί ως αποκαλυπτική των αμερικανικών προθέσεων την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ για την οποία εκτιμά ότι συνιστά "ουσιαστικά ψυχρολουσία" για την κυβέρνηση, αφού οι ΗΠΑ έκαναν σαφή την πρόθεσή τους για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και για την υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας για διπλή χρήση.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά επίσης ότι "εδώ που έφτασε η κατάσταση" είναι επιβεβλημένη η χρήση του βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστώνει την κυβέρνηση με έλλειμμα στρατηγικής και σχεδιασμού σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έθεσαν πρώτη φορά του θέμα του ονόματος το 1993 και αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα το 2004. Επίσης, επικρίνει την κυβέρνηση για τη συναίνεσή της ώστε να αποκτήσει η ΠΓΔΜ καθεστώς υπό ένταξη στην ΕΕ το Δεκέμβριο του 2005, τη μη αξιοποίηση των εξελίξεων στο Κόσοβο, την αδυναμία καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 καθώς και σοβαρά λάθη στις εκτιμήσεις της στάσης της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    Υπέρ του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και του νομιμοποιητικού ρόλου του ΟΗΕ στην ειρηνική επίλυση περιφερειακών προβλημάτων τάσσεται το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενώ τέλος, εκφράζει την ανησυχία του για τις συνέπειες της μονομερούς αναγνώρισης αυτής της ανεξαρτησίας και επισημαίνει "τη διγλωσσία της κυβέρνησης" στο θέμα αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 February 2008 - 19:30:10 UTC