Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντατικές διαβουλεύσεις
  • [02] Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το Κόσοβο

  • [01] Εντατικές διαβουλεύσεις

    Εντείνονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στήριξαν την υποψηφιότητα του προέδρου Παπαδόπουλου.

    Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή τη στήριξη της υποψηφιότητας του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια. Η ηγεσία του Κινήματος ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον κ. Χριστόφια ότι οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού δεν θα βασιστούν στη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν και ότι θα δρομολογηθούν κινήσεις για ένταξη της Κύπρου σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Η ηγεσία της ΕΔΕΚ θεωρεί ότι πρέπει να αναβιώσει η συνεργασία με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

    Οι δύο υποψήφιοι διαβεβαιώνουν ότι το Σχέδιο Ανάν δεν θα επανέλθει στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

    Το ΔΗΚΟ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο (17%) από τα κόμματα που στήριξαν Παπαδόπουλο, ζήτησε οι διαβεβαιώσεις των υποψηφίων να δοθούν γραπτώς, προκειμένου να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή για την τελική στάση του κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν φέρεται να κλίνει προς τη στήριξη της υποψηφιότητας Κασουλίδη, άλλα στελέχη διατύπωσαν δημόσια την άποψη για στήριξη Χριστόφια, ενώ υπάρχει και μια μικρή τάση για λευκό ή ψήφο κατά συνείδηση.

    Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ αισθάνεται ιδεολογικά πιο κοντά στον Ιωάννη Κασουλίδη , ενώ υπάρχει και η άποψη ότι πρέπει να "τιμωρηθεί" ο κ. Χριστόφιας, γιατί η αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία και η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές ήταν ο βασικός λόγος για τη μη επανεκλογή του προέδρου Παπαδόπουλου.

    Και οι δύο υποψήφιοι για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του ΔΗΚΟ έχουν κάνει προτάσεις για συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

    Μεταξύ των υπουργείων, που προτείνει στο ΔΗΚΟ, ο κ. Κασουλίδης, είναι και το υπουργείο Εξωτερικών με υπουργό τον ευρωπαίο επίτροπο και γιο του ιδρυτή του κόμματος Μάρκο Κυπριανού.

    Οι προτάσεις των υποψηφίων

    Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας δεσμεύτηκαν για επιδίωξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006.

    Πέραν της γενικής αυτής θέσης, οι δύο υποψήφιοι υπέβαλαν στα κόμματα που είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου Παπαδόπουλου έγγραφα σημειώματα για τις θέσεις τους στο κυπριακό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους.

    Ο Ιωάννης Κασουλίδης, σε ένα έγγραφο επτά σημείων προς το ΔΗΚΟ, δεσμεύεται ότι η λύση του κυπριακού δεν θα πρέπει να αποκλίνει από τα 18 σημεία που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Κασουλίδης δεσμεύεται ακόμη να επιδιώξει άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και αναφέρει ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν και δεν μπορεί να επανέλθει είτε ως έχει, είτε με διακοσμητικές αλλαγές, είτε ανάλογο σχέδιο.

    Περαιτέρω δεσμεύεται να επιδιώξει την ενότητα του λαού και να σεβαστεί την επιθυμία του για λύση του εθνικού προβλήματος, που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του λαού, όπως αυτές εκφράστηκαν στο δημοψήφισμα και από τους οπαδούς του ΔΗΚΟ.

    Δεσμεύεται ακόμη να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της Κύπρου και την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βιώσιμης και λειτουργικής.

    Η λύση, προστίθεται στην επιστολή του Ιωάννη Κασουλίδη, θα πρέπει να κατοχυρώνει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, χωρίς να επηρεάζεται η αρχή της διζωνικότητας.

    Θα πρέπει, συνεχίζει, να διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, να κατοχυρώνει τη μία κυριαρχία και τη μία διεθνή προσωπικότητα και να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Κασουλίδης δεσμεύεται παράλληλα, ότι οποιαδήποτε κατάληξη διαπραγματεύσεων θα τεθεί απαραίτητα ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα.

    Η Κυβέρνηση, συμπληρώνει, θα επιδιώξει συμμετοχή της Κύπρου σε όλους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικά στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, η κυβέρνηση συντάσσεται υπέρ της επικύρωσης της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας, στο έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν δεσμεύεται να προωθήσει την λύση του Κυπριακού με προμετωπίδα την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν η άλλου πανομοιότυπου με αυτό σχέδιο.

    Επίσης δεσμεύεται να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως θεωρεί ότι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος θα συμμετάσχει στους διάφορους πυλώνες πολιτικής της, χωρίς ωστόσο να τους καθορίζει.

    Προσθέτει ότι «έχοντας κατά νουν ότι σήμερα η κατάσταση βρίσκεται σε ένα καλύτερο σημείο παρά την επομένη του Απρίλη του 2004», δεσμεύεται να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για την Κύπρο.

    Ο κ. Χριστόφιας θεωρεί, εξάλλου, εντελώς φυσιολογική την συνέχιση και ανάπτυξη της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα που αποτελεί το κυριότερο μας στήριγμα.

    Η λύση, σημειώνει, πρέπει να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμβάσεις, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κοινοτικό Δίκαιο, να είναι ειρηνική και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979.

    Η Ομοσπονδιακή Διζωνική Δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτει ο κ. Χριστόφιας, πρέπει να έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια και η λύση θα πρέπει να προνοεί απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παραμένει τελικός στόχος.

    Ο κ. Χριστόφιας δεσμεύεται ότι η λύση θα αποκαθιστά τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να δίνει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα.

    Υποστηρίζει, παράλληλα, την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το Κόσοβο

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, προκαλώντας διαφορετικές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες χώρες αναγνώρισαν ήδη την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Σερβία δηλώνει ότι "δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας" , ενώ η Ρωσία υποστητρίζει ότι αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα.

    Οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν επίσημα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", αναφέρει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

    "Συγχαίρουμε τον λαό του Κοσόβου σε αυτή την ιστορική επέτειο", προσθέτει η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωση της.

    "Η ιστορία θα αποδείξει ότι αυτή ήταν η σωστή κίνηση για την ειρήνη στα Βαλκάνια", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Τανζανία. "Σύντομα θα συνάψουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το έθνος του Κοσόβου", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την αμερικανίδα ομόλογό του για τον κίνδυνο που αποτελεί για τη διεθνή σταθερότητα η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Κατά τη συνομιλία που έγινε "με αμερικανική πρωτοβουλία", σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική πλευρά επανέλαβε "τη θέση αρχής για το απαράδεκτο των μονομερών ενεργειών της Πρίστινας" και "υπογράμμισε τον κίνδυνο των συνεπειών του βήματος αυτού, που εγκυμονεί την καταστροφή των θεμελίων της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας σταθερότητας, τα οποία διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η απόρριψη της επιθυμίας του λαού του Κοσόβου για ανεξαρτησία θα σήμαινε "ακόμη περισσότερη αποσταθεροποίηση και κινδύνους" από ό,τι η αναγνώρισή της.

    "Δεν ισχυρίζομαι ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη, αλλά πιστεύω ότι οι κίνδυνοι θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι εάν είχαμε προσπαθήσει να πνίξουμε την επιθυμία για ανεξαρτησία", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε το Κόσοβο ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σειντίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    "Έχω την τιμή να σας πληροφορήσω ότι η Γαλλία, σε πλήρη συμφωνία με την διακήρυξη της ΕΕ και βάσει του περιεχομένου της απόφασης της Συνέλευσης του Κοσόβου, της 17ης Φεβρουαρίου 2008, αναγνωρίζει από τώρα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", γράφει ο Σαρκοζί.

    Βήμα προς την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ενότητας έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ άλλοτε, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κόσοβο θα δράσει επιτυχώς ως προς αυτή την κατεύθυνση και θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα δημοκρατικού κράτους.

    Την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισε επίσημα και η Αυστραλία και πρόσθεσε ότι αναμένει πως το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, επισημαίνοντας πως είναι ένα πλεονέκτημα για τον μουσουλμανικό κόσμο.

    "Εκτιμάμε την κατάσταση" δήλωσε ο εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών στην Οτάβα Αντρέ Λιμαγί, ερωτηθείς σχετικά με την θέση του Καναδά στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Η ουγγρική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου --χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι θέλει να ζημιωθούν οι σχέσεις Βουδαπέστης-Βελιγραδίου-- ανέφερε σήμερα στη Βουδαπέστη η υπουργός των Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Κίνγκα Γκέντς, μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο MTI.

    Επίσης, οι τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία , που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1991, ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κόσοβο, ανέφεραν αξιωματούχοι των τριών αυτών χωρών.

    Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου χαρακτήρισε "παράνομη πράξη" την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τονίζοντας πως το Βουκουρέστι δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει. "Έχουμε ένα γραφείο της διπλωματικής μας αποστολής στην Πρίστινα, παράρτημα της ρουμανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Εφόσον δεν αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η δραστηριότητα του γραφείου θα σταματήσει", διευκρίνισε ο κ. Μπασέσκου.

    Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μίλαν Ροτσεν δήλωσε ότι η χώρα του "θα αναγνωρίσει το Κόσοβο όταν εκτιμήσει ότι αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική του ασφάλεια".

    Η Σλοβακία δεν πρόκειται "επί του παρόντος" να κάνει την αναγνώριση του Κοσόβου, "θα επανεκτιμήσει, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών, τις εξελίξεις, όπως θα έχουν διαμορφωθεί επιτόπου", ανέφερε από την πλευρά του ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Γιάν Κούμπις.

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου στη διάρκεια του αυριανού υπουργικού συμβουλίου.

    "Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μία πραγματικότητα και η Αυστρία θα αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα" στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου (αύριο) Τετάρτη", είπε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι την ίδια ημέρα θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο και πολλές άλλες χώρες.

    Ο Γκουζενμπάουερ έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει τη Σερβία ότι η χώρα του θα την βοηθήσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Ταϊβάν αναγνώρισε σήμερα την ανεξαρτησία του Κοσόβου, με μία απόφαση που κινδυνεύει να την φέρει αντιμέτωπη με το Πεκίνο, το οποίο έχει εκφράσει "έντονη ανησυχία" για την απόσχιση της περιοχής από τη Σερβία.

    "Η Ταϊβάν αναγνωρίζει από σήμερα επίσημα το Κόσοβο", δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Χουάνγκ.

    Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει ήδη συγχαρεί το Κόσοβο για την ανεξαρτητοποίησή του και η Κίνα αντέδρασε με οργή στην κίνηση αυτή, δηλώνοντας ότι οι αρχές της Ταϊπέι δεν έχουν λόγο επί του θέματος.

    Η Ταϊβάν αποσχίσθηκε από τη Λαϊκή Κίνα μετά τον εμφύλιο πόλεμο το 1949 και αναγνωρίζεται διπλωματικά μόνον από είκοσι περίπου χώρες, ενώ από το Πεκίνο εξακολουθεί να θεωρείται τμήμα της κινεζικής επικράτειας.

    Την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισε σήμερα και η Σενεγάλη.

    Την ίδια ώρα χίλιοι περίπου σπουδαστές διαδήλωσαν στη Μιτρόβιτσα, την διαιρεμένη πόλη του βορείου Κοσόβου, στην οποία πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του νέου κράτους των Κοσοβάρων.

    Οι σπουδαστές της Μιτρόβιτσα έχουν αποφασίσει να διαδηλώνουν καθημερινά στις 12.44 , σε μία συμβολική αναφορά της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ελήφθη στο τέλος του πολέμου 1998-1999 και προβλέπει ότι το Κόσοβο παραμένει στην σερβική κυριαρχία.

    Στη Βοσνία πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις οργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα των Σερβοβοσνίων Μπάνια Λούκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    Η διαδήλωση της Μπάνια Λούκα θα συμπέσει με παρόμοια εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώντεται για τον ίδιο λόγο στο Βελιγράδι και αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

    Στο μεταξύ, φάρσα αποδείχθηκε το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο σχολείο "Μίλαντιν Μίτιτς", στο Λάπλιε Σέλο του Κοσόβου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ραδιόφωνο του Κοσόβου, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

    Άνδρες της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσόβου και της KFOR διενήργησαν ελέγχους στους χώρους του σχολείου, στο οποίο φοιτούν περίπου 1.000 παιδιά, χωρίς, ωστόσο, να εντοπίσουν κάποιον εκρηκτικό μηχανισμό.

    Το σχολείο, που βρίσκεται σε περιοχή που κατοικείται από Σέρβους, εκκενώθηκε σήμερα το πρωί έπειτα από τηλεφώνημα για βόμβα.

    «Η Σερβία θα αγωνιστεί με διπλωματικά μέσα»

    "Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της βίας", τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, σχολιάζοντας, σήμερα, με δηλώσεις του στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Σερβίας τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συνεδρίαση αυτή δεν έφερε καμία νέα εξέλιξη και οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε: "μόνο με το άνοιγμα και όχι με την απομόνωση και με την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στο Κόσοβο".

    "Θα χρησιμοποιήσουμε νέες στρατηγικές και θα ψάξουμε για νέες λύσεις και δεν θα παραδοθούμε ποτέ", υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς, υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να καταστεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή άλλων διεθνών οργανισμών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, το Ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών έχει ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια, επειδή ήταν ξεκάθαρο πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν θα τύχει της στήριξης όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Τάντιτς απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς όλους τους πολίτες της Σερβίας για ηρεμία και κάλεσε τους πολιτικούς να μην προβαίνουν σε δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και καθιστούν δύσκολη την υπεράσπιση του Κοσόβου.

    Στο Κόσοβο ο Χαβιέρ Σολάνα

    Ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε σήμερα από την Πρίστινα, ότι "η ΕΕ και το Κόσοβο είναι καλοί φίλοι" και κάλεσε του Κοσοβάρους "να μετατρέψουν σε θετική την ενέργειά τους, ώστε να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η κοινωνία τους".

    Επισήμανε, επίσης, ότι η αποστολή ανδρών από την ΕΕ , που θα "συνοδέψουν" τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας του Κόσοβου, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, αλλά όταν φτάσει εκεί θα βρίσκεται "παντού" στο έδαφος της νεοσύστατης χώρας.

    "Είμαστε καλοί φίλοι του Κόσοβου και το Κόσοβο καλός φίλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ευρωπαική προοπτική για όλες τις χώρες της περιοχής (των Βαλκανίων) είναι ανοικτή", δήλωσε ο κ. Σολάνα κατά την άφιξή του στην Πρίστινα και μετά τη συνάντησή του με τον κοσοβάρο πρόεδρο, Φατμίρ Σεϊντιου.

    "Η χαρά που βλέπουμε στους δρόμους της Πρίστινας και σε όλο το Κόσοβο(μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας) θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια εποικοδομητική και θετική ενέργεια, για να προχωρήσει η ανάπτυξη της κοινωνίας" τόνισε ο κ. Σολάνα.

    Ο κ. Σολάνα τόνισε ότι η ΕΕ "θα είναι παρούσα" στο Κόσοβο και θα το βοηθήσει "οικονομικά".

    Ο πρόεδρος του Κόσοβου του δήλωσε ότι "εχει λάβει ισχυρές εγγυήσεις για μελλοντική υποστήριξη, ώστε το Κόσοβο να εκπληρώσει τους στόχους του να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ".

    Η επίσκεψη Σολάνα στο Κόσοβο είναι, κατά την εκπρόσωπό του, Κριστίνα Γκαλάχ "ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης της Ευρώπης", τη στιγμή που πολλές χώρες της ΕΕ δήλωσαν ήδη από τη Δευτέρα ότι αναγνωρίζουν ή θα αναγνωρίσουν λίαν προσεχώς το Κόσοβο.

    Η επίκεψη του κ. Σολάνα θα διαρκέσει λίγες ώρες και σημειώνεται πως είναι η πρώτη ανώτατου ευρωπαίου αξιωματούχου, που επισκέπτεται την περιοχή μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Σερβία.

    Ανακοίνωση της ΕΕ για το Κόσοβο

    Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "θα αποφασίσει σύμφωνα με τις εθνικές της πρακτικές και τους νομικούς της κανόνες" να αναγνωρίσει ή οχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή τους ανακοίνωση.

    Η διακήρυξη αυτή θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο στην ανακοίνωση από πολλές χώρες, ανάμεσα τους οι τέσσερις "μεγάλες"--Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία--της πρόθεσής τους να αναγνωρίσουν το νέο κράτος που προήλθε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Οι δηλώσεις τους γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα με την αμερικανική αναγνώριση, που ήταν αναμενόμενη αφότου ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δήλωσε ότι οι Κοσοβάροι είναι "τώρα ανεξάρτητοι".

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους αν θα το αναγνωρίσει (το Κόσοβο) ή όχι, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στα έξι κράτη που διάκεινται εχθρικά σε αυτήν την ανεξαρτησία, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, να μην το αναγνωρίσουν.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Επτά δυτικές χώρες ανακοίνωσαν στα Ηνωμένα Εθνη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει σχετικά με το μέλλον του Κοσόβου, επομένως η ασφάλεια και σταθερότητά του θα πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

    Οπως εξήγησε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Τζον Σόερς, καμία χώρα δεν υποστήριξε το αίτημα της Ρωσίας για ακύρωση της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να συμφωνήσει για τα περαιτέρω, αλλά αυτό το αδιέξοδο ήταν φανερό εδώ και πολλούς μήνες", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Βελγίου και Κροατίας, που ανέγνωσε ο βέλγος πρεσβευτής Γιόχαν Βέρμπεκε.

    "Τα σημερινά γεγονότα... αποτελούν την κατάληξη μιας διαδικασίας, η οποία εξάντλησε όλα τα περιθώρια στην αναζήτηση μιας έκβασης που θα ήταν προϊόν διαπραγματεύσεων", τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση αυτή που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία συνεκλήθη με αίτημα της Ρωσίας, ύστερα από την πανηγυρική κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου πριν από λίγες ώρες στην Πρίστινα.

    Από την πλευρά, του γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη βίας ή από δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ειρήνη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Καλώ όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποχή από πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Κόσοβο ή στην περιοχή", είπε ο Μπαν στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

    Ο γενικός γραμματέας είπε ακόμα ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα παραμείνει στη θέση της και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της βάσει της απόφασης 1244 του Σουμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δίνει στον ΟΗΕ την εξουσία να διοικεί το Κόσοβο, "υπό το φως των εξελισσόμενων περιστάσεων".

    Η Ρωσία κάλεσε τον Μπαν να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου άκυρη. Ο Μπαν δεν έκανε λόγο για παράνομη πράξη της Πρίστινας, αλλά δεν είπε και τίποτα άλλο, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 February 2008 - 19:30:14 UTC