Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Κατά της διπλής ονομασίας»
  • [02] Απειλή από δορυφόρο

  • [01] «Κατά της διπλής ονομασίας»

    Παραμένουμε σταθεροί στη θέση που είχαμε διατυπώσει το 1992 για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξερχόμενη από το γραφείο της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη η οποία την ενημέρωσε για την πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

    Ερωτηθείσα για την συγκεκριμένη πρόταση η κα Παπαρήγα απάντησε ότι αν χρησιμοποιηθεί ο όρος "Μακεδονία" πρέπει απαρέκλιτα να αναγνωρίζεται ως καθαρά γεωγραφικός, διότι διαφορετικά, τόνισε, μπορεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και να εγερθεί ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας ή μειονότητας στην Ελλάδα.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λύσης με "διπλή ονομασία" απάντησε λέγοντας ότι "φοβάμαι πως δεν θα είναι λειτουργική, ότι θα αναπαράγει το πρόβλημα, διότι όταν έχουν ένα όνομα μέσα και ένα έξω τότε θα αισθάνονται την ανάγκη το μέσα να το κάνουν έξω".

    Η Αλέκα Παπαρήγα είπε ακόμη ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γίνει, σήμερα, κλωτσοσκούφι στη διαπάλη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας, η οποία έχει μπει πρόσφατα στο ενεργειακό παιχνίδι. Σε αυτό το κλωτσοσκούφι, πρόσθεσε, είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα. Στο όνομα της ΠΓΔΜ,τόνισε, μπορεί να δοθεί μια λύση, αλλά τα άλλα προβλήματα χρειάζονται διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση.

    [02] Απειλή από δορυφόρο

    Με έκτακτο σήμα του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης Πολιτικής Προστασίας (MIC) ενημέρωσε αργά το μεσημέρι τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πιθανή ανεξέλεγκτη είσοδο στην ατμόσφαιρα της γης αμερικανικού δορυφόρου μετά από κατεπείγουσα ειδοποίηση της EADRCC.

    Σύμφωνα με το σήμα αυτό, αμερικανικός δορυφόρος επιστρέφει στη γη και μπορεί να έχει πιθανή πρόσκρουση οπουδήποτε στον πλανήτη, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και προσθέτει:

    "Ο δορυφόρος μεταφέρει επικίνδυνα υλικά τα οποία δύναται να έχουν επιπτώσεις σε οποιοδήποτε άνθρωπο έρθει σε επαφή με αυτά. Ειδικότερα, ο δορυφόρος περιέχει δεξαμενές καυσίμου και μεταλλικές δεξαμενές οι οποίες αποτελούνται από επικίνδυνα υλικά και μπορεί να διασωθούν ακόμη και μετά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Κάθε τμήμα από τα συντρίμμια του μπορεί να είναι επικίνδυνο και δεν πρέπει να έρθει σε επαφή κανείς με αυτό ούτε να το μετακινήσει ή να το αγγίξει.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε την καταστροφή του δορυφόρου ο οποίος έχει υποστεί βλάβη και είναι ανεξέλεγκτος πριν την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της γης, όπως ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 14/2/2008. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να χτυπήσουν το δορυφόρο στις 21/2/2008 όταν θα περάσει τον Ειρηνικό Ωκεανό".

    Ο δορυφόρος έχει βάρος περίπου 2300 kg (5000 lbs) και περίπου το 50% του είναι πιθανό να διασωθεί κατά την επάνοδό του, ενώ μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έδαφος. Από αυτό το ποσοστό, αυτό που είναι το πλέον σημαντικό είναι οι δεξαμενές καυσίμου, οι οποίες περιέχουν περίπου 450 kg (1000 lbs) HYDRAZINE. Επίσης διαθέτει μια ακόμη δεξαμενή καυσίμου η οποία περιέχει BERYLLIUM, επίσης επικίνδυνο. Ο δορυφόρος δεν μεταφέρει ή εκπέμπει ακτινοβολία.

    "Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ (FEMA) εξέδωσε ειδικές οδηγίες για το κοινό και τους πρώτους ανταποκριτές των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε όλους τους δήμους της χώρας. Ειδικότερα οι οδηγίες για τους πρώτους ανταποκριτές που θα επέμβουν σε πιθανή είσοδο και πτώση τμημάτων του δορυφόρου στο έδαφος εστιάζουν στα μέτρα πρόληψης, περισυλλογής και διαχείρισης των επικίνδυνων ουσιών HYDRAZINE και BEYLLIUM", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστάται προς τους πολίτες πως, στην ακόμη και εξαιρετικά μικρή πιθανότητα η πρόσκρουση υπολειμμάτων του δορυφόρου να συμβεί επί ελληνικού εδάφους, να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά και να ειδοποιήσουν άμεσα τις αρχές για απομόνωση του χώρου και περαιτέρω αντιμετώπιση του θέματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 February 2008 - 17:30:14 UTC