Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πορεία του ΚΚΕ για τα Βαλκάνια
  • [02] Πρώτη σύνοδος της νέας ΚΠΕ

  • [01] Πορεία του ΚΚΕ για τα Βαλκάνια

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρεσβεία των ΗΠΑ, για τις εξελίξεις στο Κόσοβο διοργανώνουν το μεσημέρι οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ της Αθήνας και οι οργανώσεις του λεκανοπεδίου της ΚΝΕ.

    Συνέντευξη Παπαρήγα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν θα ανακόψει τις αρνητικές εξελίξεις υπογραμμίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα με συνέντευξή της στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

    Η κ. Παπαρήγα, χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη εξέλιξη την μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου,ενώ προτείνει αλλαγής πλεύσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

    Ακόμη , σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΝ για τη δημιουργία ενός μεγάλου Συνασπισμού με επίκεντρο την ριζοσπαστική Αριστερά, υπογραμμίζει ότι αυτό που προτείνει ο ΣΥΝ είναι μια κεντροαριστερή μεταμόρφωση του πολιτικού συστήματος που θα είναι χρήσιμη στην πλουτοκρατία, αλλά επικίνδυνη για τις λαικές δυνάμεις.

    ΕΡ: Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Είστε υπέρ μιάς ονομασίας για κάθε χρήση ή θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια διπλή ονομασία προκειμένου να κλείσει το θέμα αυτό;

    ΑΠ:"Η διπλή ονομασία δεν οδηγεί σε λύση, δεν μπορεί να λειτουργήσει, ανακυκλώνει το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ το ξέρουν αυτό, γι' αυτό και άλλωστε την προτείνουν.

    Το ΚΚΕ από το 1992 έχει σταθερή θέση. Τη διατυπώσαμε τότε σε πλήρη αντιπαράθεση με όλα τα άλλα κόμματα. Το κυριότερο δεν είναι η ονομασία της FYROM, αλλά η διασφάλιση της ειρηνικής συνεργασίας των δύο χωρών, του απαραβίαστου των συνόρων, της αντιμετώπισης των προκλήσεων και της αλυτρωτικής προπαγάνδας.

    Η θέση μας για το όνομα, στο βαθμό που μια κοινά αποδεκτή λύση περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" ή κάποιο παράγωγό του, είναι ότι αυτό θα πρέπει να έχει αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό και σε καμιά περίπτωση εθνικό.

    Το βασικό πρόβλημα σήμερα με τη ΠΔΓΜ, που τα άλλα κόμματα αποσιωπούν, είναι ότι αυτή αποτελεί ένα κράτος ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Από εδώ προκύπτουν οι μεγάλοι κίνδυνοι και οι απειλές και για το λαό αυτής της χώρας και της περιοχής".

    ΕΡ:Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η ελληνική θέση πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;

    ΑΠ:"Αυτό το βέτο, αν τελικά τεθεί, θα είναι εντελώς αδύναμο ώστε να ανακόψει τις αρνητικές εξελίξεις. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ήδη ΝΑΤΟϊκός στρατός στη χώρα αυτή, την έχουν αναγνωρίσει ως "Μακεδονία" οι ΗΠΑ και ηγετικές χώρες της ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

    Αυτό που χρειάζεται είναι γενικότερη αλλαγή πλεύσης της χώρας μας. Απαιτείται απεγκλωβισμός από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας και τις επεμβάσεις τους. Αλλά αυτό δεν θέλει να το κάνει ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ, γιατί υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πρέπει να θεριέψει, να διεκδικήσει και να επιβάλλει, με τη λαϊκή εξουσία, το σπάσιμο των δεσμών από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την αποχώρηση από τους επικίνδυνους για τους λαούς σχεδιασμούς τους. Ο λαός μας δεν πρέπει να φοβηθεί την αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό. Η υποταγή είναι το επικίνδυνο. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια αυτό επιβεβαιώνουν".

    ΕΡ:Μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στο Κόσοβο ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το μέλλον των Βαλκανίων;

    ΑΠ: "Αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη και για το λαό του Κοσόβου και για όλους τους λαούς. Τη δημιούργησαν και την επέβαλλαν ΗΠΑ και ΕΕ με τους πολέμους και τις επεμβάσεις τους. Πρόκειται για αλλαγή συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ένας νέος γύρος σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επεμβάσεων και πολέμων.

    Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί συναίνεσαν ή και στήριξαν τις απροκάλυπτες επεμβάσεις τους. Τώρα υποκρίνονται. Ο λαός πρέπει να τους καταδικάσει για τη μέχρι τώρα στάση τους, για τη συμφωνία τους υπέρ της αποστολής στρατού κατοχής της ΕΕ και στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη εκεί. Να απαιτήσει επιτακτικά, από την κυβέρνηση, να μην προχωρήσει και στην αναγνώριση του κράτους - προτεκτοράτου.

    Η υπόθεση του Κοσόβου συνδέεται με το όνομα της FYROM, αποτελούν μια αλυσίδα κρατών προτεκτοράτων στα χέρια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, αλλά λαϊκή επαγρύπνηση και ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης".

    ΕΡ:Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Εσείς έχετε μιλήσει για προσπάθειες επιβολής μιάς αλλαγής. Ποιες δυνάμεις θέλουν να επιβάλλουν μια αλλαγή και προς ποια κατεύθυνση.

    ΑΠ:"Είναι φανερό ότι ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς και επίσης εκείνα που διαθέτουν και ΜΜΕ, ανησυχούν από τη δυσκολία που παρουσιάζει ο δικομματισμός να εγκλωβίζει όπως παλιά λαϊκά τμήματα και ταυτόχρονα να προωθεί, στο βάθος και στο μέγεθος, τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν. Διαπιστώνουν ότι η προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η στρατηγική τους, ο "ευρωμονόδρομος" προσκρούει όλο και πιο πολύ στη λαϊκή δυσαρέσκεια και αντίσταση.

    Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, η άνοδος της επιρροής του, τους ανησυχεί περισσότερο από όλα, γιατί γνωρίζουν ότι είναι ο αντίπαλος της αντιλαϊκής πολιτικής.

    Το ενδιαφέρον τους δεν εξαντλείται στις προσπάθειες στήριξης του δικομματισμού, αλλά και στην αναζήτηση και διαμόρφωση εναλλακτικών λύσεων. Μια από αυτές είναι η μετεξέλιξη του δικομματισμού σε διπολισμό, με κυβερνήσεις συνεργασίας "κεντροδεξιάς" ή "κεντροαριστερής" κατεύθυνσης. Τα κόμματα-ζεύγη υπάρχουν, παρά τον εμφύλιο που αυτή τη στιγμή διεξάγεται για τους ρόλους που ο καθένας θα αναλάβει, όταν η κατάσταση το απαιτήσει αυτά θα πάνε στην άκρη.

    Πρόκειται βεβαίως για σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας, προκειμένου να εγκλωβίσει το λαό. Δεν σημαίνει και ότι θα τα καταφέρει. Με ισχυρό ΚΚΕ σίγουρα δεν θα τα καταφέρει".

    ΕΡ:Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο δικομματισμός καταρρέει και ποια είναι η εκτίμησή σας για την πρόταση του ΣΥΝ για την δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού με επίκεντρο την ριζοσπαστική αριστερά;

    ΑΠ:"Αυτό που προτείνει ο ΣΥΝ είναι μια "κεντροαριστερή" μεταμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Αυτή είναι χρήσιμη για την πλουτοκρατία, αλλά είναι επικίνδυνη για τις λαϊκές δυνάμεις. Το κεφάλαιο δεν θα ενοχλείτο καθόλου, αλλά θα ευχόταν, τη διαμόρφωση μιας "κεντροαριστερής" ή και "αριστερής" κυβέρνησης, όπου με "αριστερά" συνθήματα θα υπεράσπιζε την κερδοφορία του και θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητά του. Και αντιλαϊκά μέτρα θα έπαιρνε και το λαό θα απογοήτευε.

    Οι δυσκολίες που έχει σήμερα ο δικομματισμός είναι θετική εξέλιξη για το λαό. Πρέπει να τις αξιοποιήσει για να περάσει στην αντεπίθεση. Να μην γυρίσει πάλι προς τα πίσω, αναζητώντας ένα καλύτερο ΠΑΣΟΚ και επιστροφή στις αρχές του 1980. Να απελευθερωθεί από τα επικίνδυνα ψέματα που χρόνια τώρα τον έχουν γεμίσει και τις αυταπάτες. Φιλολαϊκή λύση εντός του "ευρωμονόδρομου" δεν υπάρχει. Είναι κοροϊδία ότι μπορούν να συμβιβαστούν τα κέρδη των μονοπωλίων με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

    Ριζοσπαστική, φιλολαϊκή λύση αποτελεί μόνο η συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που αντιπαρατίθεται επί της ουσίας με τους επιχειρηματικούς ομίλους που κυριαρχούν παντού και το πολιτικό σύστημα που τους υπηρετεί, που διεκδικεί βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και στοχεύει στη λαϊκή εξουσία, στην κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών μονοπωλίων. Αυτή τη διέξοδο προβάλλει το ΚΚΕ στο λαό".

    ΕΡ:Οι εξελίξεις στο Κόσοβο, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία, μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές;

    ΑΠ:"Αυτό που έχει σημασία δεν είναι πότε θα γίνουν εκλογές αλλά τι θα βγει από αυτές. Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν συμφέρον και πρέπει να υποστηρίξουν την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, να κάνουν πραγματικά αδύναμο το δικομματισμό. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί η πάλη σήμερα και η φιλολαϊκή διέξοδος".

    [02] Πρώτη σύνοδος της νέας ΚΠΕ

    Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, θα συνεδριάσει σήμερα με θέμα «Εκλογή Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας ΚΠΕ».

    Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα.

    Επίσκεψη Αλέκου Αλαβάνου στην Τουρκία

    Με την επίσκεψή του στο Φανάρι και τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ολοκληρώνει σήμερα το ταξίδι του στην Τουρκία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

    Σήμερα, εξάλλου, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Τσελέμπη και στελέχη της συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας DISK. Επίσης,θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία του Βαλουκλί και θα επικοινωνήσει με τους γηροκομούμενους της Ελληνικής Κοινότητας. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και στο Ζωγράφειο Λύκειο. Το βράδυ θα παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση από τον Ερασιτεχνικό Όμιλο Θεάτρου Κων/πολης, μια από τις δύο θεατρικές ομάδες της Ελληνικής κοινότητας που πρόσφατα ξανάρχισε να λειτουργεί.

    Χθες, η αντιπροσωπεία, συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπαμπατζάν. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των σχέσεων και τη συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά τομείς. Σημείωσε ότι πρέπει τα Κοινοβούλια των δύο χωρών να αναπτύξουν σχέσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε ανεξάρτητα από τις διαφορές που υπάρχουν, τόνισε.

    Ο Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι αριστερές δυνάμεις. Τόνισε ότι ο διάλογος στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στις τεράστιες θυσίες που κάνουν οι δύο χώρες στο βωμό των εξοπλισμών.

    Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Τοπτάν, καθώς και με τον γνωστό αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής Ντιγιαρμπακίρ, με το Κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας.

    Αύριο, Σάββατο, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

    Το Σάββατο, εξάλλου, στις 3 μ.μ. η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Τσελέμπη και στελέχη της συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας DISK. Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία του Βαλουκλί και θα επικοινωνήσει με τους γηροκομούμενους της Ελληνικής Κοινότητας. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και στο Ζωγράφειο Λύκειο. Το βράδυ θα παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση από τον Ερασιτεχνικό Όμιλο Θεάτρου Κων/πολης, μια από τις δύο θεατρικές ομάδες της Ελληνικής κοινότητας που πρόσφατα ξανάρχισε να λειτουργεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 February 2008 - 5:30:14 UTC