Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη Χριστόφια στην Κύπρο
  • [02] Επαφές με κοινωνικούς φορείς

  • [01] Νίκη Χριστόφια στην Κύπρο

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Ο γραμματέας του ΑΚΕΛ συγκέντρωσε το 53,36% των ψήφων έναντι 46,64% που έλαβε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

    Για πρώτη φορά στη 48χρονη πολιτική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ κέρδισε την προεδρία του κράτους με δικό του υποψήφιο και μάλιστα τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια.

    Η νίκη του κ. Χριστόφια με 53,36% έναντι 46,64% του συνυποψηφίου του, ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη είναι καθαρή και αποτελεί, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Λευκωσία, "δικαίωση του ΑΚΕΛ και προσωπικά του κ. Χριστόφια".

    Η διαφορά των 6,72 εκατοστιαίων μονάδων, με την οποία επικράτησε ο κ. Χριστόφιας, είναι η μεγαλύτερη με την οποία κέρδισαν οι προκάτοχοι του από το 1988.

    Το μήνυμα των εκλογών είναι σαφές για το ποιον θέλουν οι Ελληνοκύπριοι να τους κυβερνήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια και κυρίως για να χειριστεί τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος προεκλογικά τόνιζε ότι "η Κύπρος θέλει πρόεδρο λύσης", αναλαμβάνει με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών να κυβερνήσει, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, με "λυμένα τα χέρια".

    Ο ίδιος βέβαια στις πρώτες δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο ευρύτερης συναίνεσης.

    Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με τον κ. Χριστόφια στο κυπριακό και στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

    Δήλωση του νέου Προέδρου

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα τηρήσει την προεκλογική υπόσχεσή του ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση "από ικανές και προοδευτικές προσωπικότητες, που θα εκφράζουν και θα εκπροσωπούν όλο το κοινωνικο-πολιτικό φάσμα".

    "Επαναλαμβάνω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ότι είμαι Πρόεδρος από το λαό και θα είμαι Πρόεδρος για το λαό", είπε ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας κατά την τελετή ανακήρυξής του στο αξίωμα του προέδρου, που έγινε απόψε στη Λευκωσία.

    "Το όραμά μας είναι μια πιο δίκαιη κοινωνία, με οικονομική ανάπτυξη που θα συνδυάζεται με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ενα σύγχρονο κράτος ευαισθησίας και ανθρωπιάς που στέκεται αρωγός σε όλους τους πολίτες μας που έχουν την ανάγκη του. Προχωράμε με συγκεκριμένες προτεραιότητες την παιδεία, την υγεία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την ασφάλεια των πολιτών, την άνθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού και το σεβασμό στο περιβάλλον", είπε ο νέος Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι η ισχυρή οικονομία και είπε ότι θα συνεχίσει "πάνω στο δοκιμασμένο δρόμο της μικτής οικονομίας".

    "Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων, εκσυχρονίζουμε το κράτος και τους θεσμούς και ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία κρατικού, ιδιωτικού και συνεργατικού τομέα, καθώς και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων" ανέφερε στην ομιλία του.

    Πρόσθεσε πως "με σεβασμό στη διαφορετικότητα, τις εθνικές θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις του καθενός, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα μας ενώνουν Ελληνες, Τούρκοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι έχουν μια πατρίδα, ένα μέλλον, το μέλλον της ενότητας, της ειρήνης και της ευημερίας".

    Με επίκεντρο τον άνθρωπο, ανέφερε, ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε το λαό μας, ενώνουμε την Κύπρο.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Χριστόφιας ότι τιμά τον κ. Κασουλίδη για την προεκλογική εκστρατεία και το αποτέλεσμα που πέτυχε. Ακούστηκαν αποδοκιμασίες από το πλήθος, οπότε ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αντί αποδοκιμασιών θα έπρεπε να χειροκροτήσουν -πράγμα που έπραξαν- γιατί η Κύπρος χρειάζεται όλες τις της δυνάμεις..

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας για τα συγχαρητήρια και τις ευχές τους.

    Εξ άλλου, ευχαρίστησε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος του τηλεφώνησε και τον συνεχάρη, αναφέροντας ότι προσβλέπει σε μια ουσιαστική συνεργασία προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, για δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, τον Ιζέτ Ιστζιάν και τους άλλους προοδευτικούς ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας που πήραν τηλέφωνο για να τον συγχαρούν καθώς και τους ηγέτες τουρκοκυπριακών οργανώσεων που τον επισκέφθηκαν στο επιτελείο του για τον ίδιο σκοπό.

    Τόνισε επίσης ότι απλώνει χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Τουρκοκύπριους και την πολιτική τους ηγεσία και τους κάλεσε να εργασθούν μαζί για τον κοινό στόχο, μια πατρίδα ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης.

    Θα αγωνιστούμε ενωμένοι, πρόσθεσε, ενώ η Κύπρος μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πορεύεται με αξιοπρέπεια και περηφάνεια.

    Κατά την τελετή ανακήρυξής του, ο κ. Χριστόφιας πλαισιωνόταν από τους ηγέτες των κομμάτων και κινήσεων που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του.

    Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων οπαδών που πανηγύριζαν την εκλογική του νίκη, δήλωσε ότι χρειάζεται συλλογική δουλειά για την επανένωση της Κύπρου.

    ''Τούτη την ώρα μια είναι η ιδεολογία μας. Η Κύπρος και η σωτηρία της και μια πιο δίκαιη κοινωνία'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Επίσης ευχαρίστησε τον ανθυποψήφιό του Ιωάννη Κασουλίδη για τα συγχαρητήρια που του έδωσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε χαιρετισμό ''με απέραντη αγάπη'' προς όσους εργάστηκαν για τη νίκη του και είπε ότι αυτή δεν ανήκει μόνο στο ΑΚΕΛ και δεν την πέτυχε μόνο το ΑΚΕΛ.

    ''Την πετύχαμε πολλοί μαζί και κόμματα και προσωπικότητες και ο απλός άνθρωπος. Αύριο αρχίζει μια νέα μέρα. Πολλές οι δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Από αύριο ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα. Για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Συμφώνησαν να συναντηθούν Χριστόφιας και Ταλάτ

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν, να συναντηθούν, χωρίς όμως να αναφέρουν το χρόνο.

    Ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει προεκλογικά ότι η πρώτη του ενέργεια μετά την εκλογή του θα ήταν να διευθετήσει, μέσω του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάϊκλ Μόλλερ, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Ο κ. Ταλάτ τηλεφώνη στον κ. Χριστόφια για να τον συγχαρεί για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στη διάρκεια της συνομιλίας τους συμφώνησαν να έχουν συνάντηση.

    Εξάλλου, σε αποκλειστική δήλωση στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Πολίτης", Ανδρέα Παράσχο, ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε "σημαντική και ελπιδοφόρα" την εκλογή του κ. Χριστόφια και αναφέρει για το νέο Πρόεδρο ότι ξέρουμε τις προθέσεις του από παλαιότερα.

    "Αν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και το μερίδιό μας στην εξουσία, νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ένα μόνο ερωτηματικό προκύπτει. Κι αυτό είναι αν θα επηρεαστεί και με ποιο τρόπο από τη συμμαχία που τον στήριξε σε αυτές τις εκλογές", επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Οι πρώτες κινήσεις και οι θέσεις του για το Κυπριακό

    Μετάβαση σύντομα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Ταλί Ταλάτ για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου και κατά πάσα πιθανότητα άνοιγμα από και προς τα κατεχόμενα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στη Λευκωσία θα είναι από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του την προσεχή Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου.

    Το νέο πρόεδρο αναμένει δύσκολο έργο για άρση του αδιεξόδου και την προώθηση λύσης στο κυπριακό, καθώς Ηνωμένα Έθνη, Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα στείλουν σύντομα απεσταλμένους τους στη Λευκωσία για να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσο, μετά από πέντε χρόνια στασιμότητας, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν την πολιτική βούληση να συμφωνήσουν σε λύση του κυπριακού μέχρι τα μέσα του 2009.

    Σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τον νέο πρόεδρο της Κύπρου να ξεκινήσει "χωρίς καθυστέρηση" τις διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκύπριους για την εξεύρεση συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    "Η εκλογή σας συνιστά ευκαιρία για την υπέρβαση του αδιεξόδου που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό στο κυπριακό ζήτημα. Σας ενθαρρύνω θερμά να εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία αυτή και να ξεκινήσετε χωρίς καθυστέρηση διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με θέμα την επίτευξη συνολικής συμφωνίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται στη Λευκωσία ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε.

    Ο κ. Χριστόφιας έχει δεσμευτεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή άλλου παρόμοιου με αυτό.

    Επίσης υποστηρίζει ότι με την πολιτική του μπορεί να αποτρέψει τη διχοτόμηση και να προωθήσει λύση του κυπριακού, η οποία να απαλλάσσει από την κατοχή και να επανενώσει την Κύπρο.

    Κατά τον κ. Χριστόφια το ζητούμενο είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά να τροχοδρομεί εξελίξεις, που να ανοίξουν το δρόμο για λύση του κυπριακού και, αν η Τουρκία εμμένει στη διχοτομική πολιτική της να εκτεθεί "και να μπει ξανά στη γωνία".

    Συνοπτικά οι θέσεις του νέου προέδρου για το κυπριακό είναι:

    -Η διεκδίκηση μέχρι τέλους, αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και απαλλαγή της Κύπρου από τον εποικισμό.

    - Η Ομοσπονδιακή Κύπρος θα έχει μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προϋποθέτει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    - Στις συνομιλίες θα επιδείξει ευελιξία, αλλά τονίζει ότι αυτό "δεν σημαίνει υποχωρητικότητα στις τουρκικές απαιτήσεις".

    Βασικό στοιχείο της πολιτικής Χριστόφια είναι ο παράγοντας Τουρκοκύπριοι. Αν και θεωρεί ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο κυπριακό, λόγω της στρατιωτικής και πολιτικής της παρουσίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι καθοριστικός, εν τούτοις φρονεί ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ή να μηδενίζεται ο παράγοντας Τουρκοκύπριοι.

    Γι' αυτό, τονίζει ότι "το ζητούμενο ήταν και παραμένει να βοηθήσουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να απεγκλωβιστεί από τον εναγκαλισμό της Άγκυρας, να αισθανθεί ότι το μέλλον της βρίσκεται στη συνεργασία και στην κοινή συμβίωση με τους Ελληνοκύπριους".

    Δήλωση Ι.Κασουλίδη

    Ο ηττημένος των σημερινών προεδρικών εκλογών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι επικοινώνησε με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανθυποψήφιό του Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα του στους αγώνες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κασουλίδης, πλαισιωμένος από τους συνεργάτες και υποστηρικτές του, δήλωσε ότι πάντοτε αγωνίστηκε με εντιμότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και για να βρει η Κύπρος μια θέση στην Ευρώπη.

    Ευχαρίστησε θερμά όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους και δήλωσε ότι είναι υπερήφανος γιατί οι αξίες τις οποίες ανέδειξε στην προεκλογική του εκστρατεία αγκαλιάστηκαν από πολύ κόσμο, κυρίως από νέους ανθρώπους.

    "Δεν κερδίσαμε τη μεγάλη μάχη, αλλά η παράταξή μας, ο ΔΗΣΥ, είναι τώρα πιο ισχυρή και πιο αξιόμαχη", είπε ο κ. Κασουλίδης και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν γύρω από την ηγεσία του κόμματος.

    Δήλωσε, επίσης, παρών στους αγώνες του κυπριακού λαού για πρόοδο, δικαίωση και ελευθερία.

    Εκτός από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον κ. Χριστόφια συνεχάρησαν τηλεφωνικώς ο κ. Κασουλίδης, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Από την Ελλάδα, συγχαρητήρια για την επιτυχία του απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάνη και ο Έλληνας πρέσβης στη Λευκωσία Δημήτριος Ράλλης.

    Βιογραφικό του Δ.Χριστόφια

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Είναι νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου και έχουν δύο κόρες και ένα γιο. Ιστορικός.

    Το 1964 έγινε μέλος του Α.Κ.Ε.Λ., της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της Ε.Δ.Ο.Ν., εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

    Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

    Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Α.Κ.Ε.Λ. Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του Α.Κ.Ε.Λ. Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

    Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

    Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006). Την 1 Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο.

    Είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

    Το 2004 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    ΣΠΟΥΔΕΣ

    Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

    ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

    Αγγλική, Ρωσική.

    [02] Επαφές με κοινωνικούς φορείς

    Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι επαφές της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό. Σήμερα η υπουργός Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θα συναντηθεί με την Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ).

    Δεν πρόκειται να αργήσει η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό δήλωσε η κα Πετραλιά μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή. Ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι τώρα είχε συναντήσεις για το θέμα με τους ενδιαφερόμενους φορείς και πως ανάλογες συναντήσεις θα έχει και τις επόμενες ημέρες.

    Σήμερα επίσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ μετά τη συνάντηση, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα.

    Ο κ.Παπασπύρου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εισοδηματική πολιτική δεν μπορεί να έχει ονομαστική απόκλειση από τον πληθωρισμό και ότι η ΑΔΕΔΥ ζητεί ριζική αναδιάρθρωση του μισθολογίου. Για μας, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο, αξιοκρατικό σύστημα αμοιβών. Η ΑΔΕΔΥ ζητεί νέο μισθολόγιο με κατώτατο μισθό 1.300 ευρώ.

    Εξάλλου, με θέμα το ασφαλιστικό και τη λήψη αποφάσεων συνεδριάζει αυτή την ώρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 February 2008 - 11:30:13 UTC