Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλής
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Πάρτε το Κίνημα στα χέρια σας"

  • [01] Ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλής

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Σιούφας είπε, σε δηλωσεις του μετά τη συνάντηση, ότι συζήτησαν για το κοινοβουλευτικό έργο και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.

    Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο θα γίνει η συνάντηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών που συμμετέχουν στην οικονομική συνεργασία του Ευξείνου Πόντου.

    Αυτή την περίοδο, όπως είπε ο κ.Σιούφας, η Ελλάδα προεδρεύει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

    Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής είναι η συνάντηση -την Παρασκευή- του προεδρείου της Ευρωμεσογειακής διακοινοβουλευτικής συνέλευσης, όπου και πάλι προεδρεύει η Ελλάδα, ενόψει της μεγάλης συνέλευσης που θα γίνει στα τέλη Μαρτίου στην Αθήνα.

    Την Παρασκευή το προεδρείο, όπως είπε ο κ.Σιούφας, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκονται στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκέρτ Πέτερινγκ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου Αχμέτ Σορούρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας κ.Μπαμπάζα.

    Συνεργασία με τον υπουργό Αιγαίου

    Συνεργασία με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Ελλάδας κ. Γιώργο Βουλγαράκη είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη διαδικασία σχετικά με το διαγωνισμό για τα λιμάνια, σημειώνοντας ότι προχωρεί κανονικά και υπογραμίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους οίκους και τους παγκόσμιους διαχειριστές.

    Ο υπουργός τόνισε ότι ο νόμος ο οποίος διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων έχει περάσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάτημα στη Βουλή.

    Ανέφερε ακόμη ότι με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται βρισκόμαστε εντός των στόχων και των πλαισίων που είχαν τεθεί από την αρχή και συνεπώς μπορεί να αναπτυχθεί το σχέδιο, με βάση το δεδομένο ότι αυτές οι διακηρύξεις και οι παραχωρήσεις προχωρούν πολύ καλά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία (ερώτηση) υπάρχουν αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Βουλγαράκης είπε "αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το χειριστούμε όλοι με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς να το κατεβάζουμε στα μπαλκόνια ή τα πεζοδρόμια διότι σήμερα γίνεται ένας εξαιρετικά λεπτός χειρισμός κι έχουμε λάβει και τα μηνύματα από το παρελθόν, απ΄οπου μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας".

    Διπλωματικές διεργασίες για την ΠΓΔΜ

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    "Στόχος μας είναι μια λύση που θα βασίζεται στη συναίνεση, στον ρεαλισμό και την εθνική αξιοπρέπεια", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο θέμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    "Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση και γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκουμε στις διαπραγματεύσεις" τόνισε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές, έχουν "κόκκινες γραμμές".

    Οι παραπάνω δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών στους δημοσιογράφους, έγιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης της προς το Μαρόκο, όπου η κ. Μπακογιάννη πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη εργασίας. Το βράδυ θα μεταβεί στην Αλγερία και ακολούθως στην Τυνησία, με την οποία ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψή της στην περιοχή.

    Στις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική ηγεσία των χωρών θα συζητηθούν διμερή θέματα, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και ενεργειακά, καθώς και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το θέμα της Μεσογειακής Ένωσης, η οποία εισέρχεται σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φάση με τη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι.

    Ομιλία Κ.Καραμανλή στη Βουλή

    "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση", προειδοποίησε την ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο εμμέσως πλην σαφώς για άσκηση βέτο.

    «Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, δεν μπορεί να υπάρξουν συμμαχικές σχέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει πρόσκληση της γειτονικής χώρας για συμμετοχή στην ίδια συμμαχία» δήλωσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι «εάν πράγματι το γειτονικό κράτος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εάν θέλει πράγματι να ενταχθεί στην ΕΕ, οφείλει στην πράξη να αποδείξει ότι μπορεί να είναι πραγματικός σύμμαχος και εταίρος. Οφείλει να αποδείξει έμπρακτο σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλει να αποδείξει ότι πληροί όλα τα προαπαιτούμενα. Οφείλει να διανύσει την απόσταση που του αναλογεί για να συναντηθούμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας του».

    Αναφερόμενος στη διεξαγόμενη «δύσκολη και σύνθετη» διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής είπε ότι η αίσια έκβασή της θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, που είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής, θα δυναμώσει την προοπτική αναβάθμισης και διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και θα συμβάλει στην πρόοδο της περιοχής.

    Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

    Σε σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, παρουσία και του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, καθορίστηκε η θέση της χώρας για την πρόταση σχετικά με την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, που υπέβαλε πριν μερικές ημέρες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε: "Η μακεδονική θέση καθορίστηκε. Όλοι οι πολιτικοί φορείς την υποστηρίζουν. Η θέση αυτή θα μεταφερθεί στον κ. Νίμιτς στην επόμενη συνάντηση. Η Μακεδονία συνεχίζει να συμμετέχει στην διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν μπορώ να σας ανακοινώσω λεπτομέρειες, διότι η συμφωνία αναφέρει ότι οι θέσεις πρέπει να ειπωθούν στον ίδιο τον μεσολαβητή. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, δομημένες θέσεις υπέρ και κατά, καθώς και επιχειρήματα τα οποία μπορούν να ανοίξουν νέα συζήτηση στη διαδικασία".

    Δήλωση Θ.Ρουσόπουλου

    Εντελώς ανυπόστατα χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δημοσιεύματα που "αναφέρονται σε δήθεν διάσταση απόψεων εντός της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων". Αναλυτικά, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε:

    «Τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν διάσταση απόψεων εντός της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων είναι εντελώς ανυπόστατα, αλλά και δε βοηθούν στη δύσκολη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας. Η πολιτική μας στο θέμα των Σκοπίων είναι ενιαία και οι θέσεις μας ξεκάθαρες».

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Πάρτε το Κίνημα στα χέρια σας"

    Να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους και να το αλλάξουν, καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες ο κ. Γ.Παπανδρέου με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" και απευθύνει πρόσκληση στη Νεολαία του Κινήματος να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου σημειώνει ότι δεν άλλαξε θέση στο άρθρο 16. "Το συγκεκριμένο άρθρο δεν προστατεύει το δημόσιο πανεπιστήμιο.Και πρέπει να αλλάξει για το καλό των δημοσίων ιδρυμάτων. Ισως σήμερα να προστατεύει μόνο συντεχνιακά κατεστημένα", τονίζει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην εκλογή του Ιερώνυμου, εκφράζει την πεποίθησή του ότι "ο νέος αρχιεπίσκοπος θα συμβάλει δημιουργικά με σύγχρονο πνεύμα και καλή διάθεση, στο να είναι διακριτοί οι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας".

    Μιλώντας για τη "γενιά των 700 ευρώ", ο κ. Γ.Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "έχει ακολουθήσει μια συνειδητή πολιτική επένδυσης στη φτηνή εργασία" και κάνει λόγο για "σύνδεση της Παιδείας με την ανάπτυξη και την εμπέδωση της αξιοκρατίας παντού".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στις εκλογές, που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα, για την ανάδειξη εκπροσώπων του συνεδρίου. Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο της Δημοτικής Οργάνωσης Νέας Ερυθραίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι εκλογές "είναι νέα βήματα στην πορεία μας, αυτή την πορεία που ξεκινάμε. Μια νέα πορεία και ενότητας και ανανέωσης. Μια νέα πορεία που στόχος μας είναι να αλλάξει η ρότα της Ελλάδος που σήμερα βουλιάζει και να δώσουμε ξανά ελπίδα στον τόπο".

    Εκλογή συνέδρων

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του πάνω από 200.000 μέλη του Κινήματος προσήλθαν στις κάλπες χθες.

    Από τις διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από 1100 οργανώσεις, πραγματικά προβλήματα με τα οποία θα κληθεί να ασχοληθεί η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης την Τετάρτη αφορούν την οργάνωση της Νίκαιας και μία από τις οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, δήλωσε και ζήτησε να γίνει "η σύγκριση για τον αριθμό των μελών άλλων κομμάτων, που τους δόθηκε η δυνατότητα να εκλέξουν πρόεδρο και συνέδρους".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα διαγραφών σχετικά με όσα συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Γ. Ραγκούσης είπε ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τους κ.κ. Αθανασάκη, Πολυζωγόπουλο και Ανωμερίτη μόλις συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, με τον ίδιο, όμως, να στέκεται, όπως είπε, στο θετικό μήνυμα από την συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ στην διαδικασία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων απαντώντας στην ερώτηση «τι θα ισχύσει στην Θεσσαλονίκη, τελικά, δεδομένου ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Τσοχατζόπουλος ψήφισαν στην «παράτυπη» οργάνωση».

    Απαντώντας στην ερώτηση αν «συμμερίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την άποψη του κ. Σπυρόπουλου (γεν. διευθυντή ΠΑΣΟΚ) ότι ενδεχομένως από την κατάσταση που προέκυψε χρειάζεται να αναθεωρηθεί η άποψη για πολυπληθή συνέδρια», ο κ. Ραγκούσης είπε «ότι αυτό που ισχύει αυτήν την στιγμή είναι ότι είμαστε σε φάση προσυνεδριακού διαλόγου, μεγάλο τμήμα του οποίου αφορά και το καταστατικό του Κινήματος όπου ο κάθε ένας μπορεί να συνεισφέρει με την άποψή του, αλλά αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το Συνέδριο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 February 2008 - 15:30:17 UTC