Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας
  • [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου με βουλευτές
  • [03] Στην Αθήνα ο κ. Χριστόφιας
  • [04] «Υπέρ μιας ονομασίας»
  • [05] «ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες όχθες»
  • [06] Η πορεία του ΑΣΕΠ
  • [07] Νέες κινητοποιήσεις
  • [08] Αναμέτρηση Θαπατέρο-Ραχόι

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ Δημήτρη Αβραμόπουλο,θα έχει σήμερα στις 11 το πρωί,στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα είχε χθές, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Σιούφας είπε, σε δηλωσεις του μετά τη συνάντηση, ότι συζήτησαν για το κοινοβουλευτικό έργο και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.

    Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο θα γίνει η συνάντηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών που συμμετέχουν στην οικονομική συνεργασία του Ευξείνου Πόντου.

    Αυτή την περίοδο, όπως είπε ο κ.Σιούφας, η Ελλάδα προεδρεύει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

    Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής είναι η συνάντηση -την Παρασκευή- του προεδρείου της Ευρωμεσογειακής διακοινοβουλευτικής συνέλευσης, όπου και πάλι προεδρεύει η Ελλάδα, ενόψει της μεγάλης συνέλευσης που θα γίνει στα τέλη Μαρτίου στην Αθήνα.

    Την Παρασκευή το προεδρείο, όπως είπε ο κ.Σιούφας, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκονται στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκέρτ Πέτερινγκ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου Αχμέτ Σορούρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας κ.Μπαμπάζα.

    Συνεργασία με τον υπουργό Αιγαίου

    Συνεργασία με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Ελλάδας κ. Γιώργο Βουλγαράκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Βουλγαράκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη διαδικασία σχετικά με το διαγωνισμό για τα λιμάνια, σημειώνοντας ότι προχωρεί κανονικά και υπογραμίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους οίκους και τους παγκόσμιους διαχειριστές.

    Ο υπουργός τόνισε ότι ο νόμος ο οποίος διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων έχει περάσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάτημα στη Βουλή.

    Ανέφερε ακόμη ότι με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται βρισκόμαστε εντός των στόχων και των πλαισίων που είχαν τεθεί από την αρχή και συνεπώς μπορεί να αναπτυχθεί το σχέδιο, με βάση το δεδομένο ότι αυτές οι διακηρύξεις και οι παραχωρήσεις προχωρούν πολύ καλά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία (ερώτηση) υπάρχουν αντιδράσεις βουλευτών, ο κ. Βουλγαράκης είπε "αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το χειριστούμε όλοι με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς να το κατεβάζουμε στα μπαλκόνια ή τα πεζοδρόμια διότι σήμερα γίνεται ένας εξαιρετικά λεπτός χειρισμός κι έχουμε λάβει και τα μηνύματα από το παρελθόν, απ΄οπου μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας".

    Διπλωματικές διεργασίες για την ΠΓΔΜ

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    "Στόχος μας είναι μια λύση που θα βασίζεται στη συναίνεση, στον ρεαλισμό και την εθνική αξιοπρέπεια", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο θέμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    "Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση και γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκουμε στις διαπραγματεύσεις" τόνισε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές, έχουν "κόκκινες γραμμές".

    Οι παραπάνω δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών στους δημοσιογράφους, έγιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης της προς το Μαρόκο, όπου η κ. Μπακογιάννη πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη εργασίας. Το βράδυ θα μεταβεί στην Αλγερία και ακολούθως στην Τυνησία, με την οποία ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψή της στην περιοχή.

    Στις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική ηγεσία των χωρών θα συζητηθούν διμερή θέματα, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και ενεργειακά, καθώς και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το θέμα της Μεσογειακής Ένωσης, η οποία εισέρχεται σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φάση με τη σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι.

    Ομιλία Κ.Καραμανλή στη Βουλή

    "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση", προειδοποίησε την ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, κάνοντας λόγο εμμέσως πλην σαφώς για άσκηση βέτο.

    «Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, δεν μπορεί να υπάρξουν συμμαχικές σχέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει πρόσκληση της γειτονικής χώρας για συμμετοχή στην ίδια συμμαχία» δήλωσε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι «εάν πράγματι το γειτονικό κράτος θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εάν θέλει πράγματι να ενταχθεί στην ΕΕ, οφείλει στην πράξη να αποδείξει ότι μπορεί να είναι πραγματικός σύμμαχος και εταίρος. Οφείλει να αποδείξει έμπρακτο σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλει να αποδείξει ότι πληροί όλα τα προαπαιτούμενα. Οφείλει να διανύσει την απόσταση που του αναλογεί για να συναντηθούμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας του».

    Αναφερόμενος στη διεξαγόμενη «δύσκολη και σύνθετη» διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής είπε ότι η αίσια έκβασή της θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, που είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής, θα δυναμώσει την προοπτική αναβάθμισης και διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και θα συμβάλει στην πρόοδο της περιοχής.

    Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

    Σε σύσκεψη των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, παρουσία και του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, καθορίστηκε η θέση της χώρας για την πρόταση σχετικά με την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, που υπέβαλε πριν μερικές ημέρες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε: "Η μακεδονική θέση καθορίστηκε. Όλοι οι πολιτικοί φορείς την υποστηρίζουν. Η θέση αυτή θα μεταφερθεί στον κ. Νίμιτς στην επόμενη συνάντηση. Η Μακεδονία συνεχίζει να συμμετέχει στην διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν μπορώ να σας ανακοινώσω λεπτομέρειες, διότι η συμφωνία αναφέρει ότι οι θέσεις πρέπει να ειπωθούν στον ίδιο τον μεσολαβητή. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα, δομημένες θέσεις υπέρ και κατά, καθώς και επιχειρήματα τα οποία μπορούν να ανοίξουν νέα συζήτηση στη διαδικασία".

    Δήλωση Θ.Ρουσόπουλου

    Εντελώς ανυπόστατα χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δημοσιεύματα που "αναφέρονται σε δήθεν διάσταση απόψεων εντός της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων". Αναλυτικά, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε:

    «Τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν διάσταση απόψεων εντός της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων είναι εντελώς ανυπόστατα, αλλά και δε βοηθούν στη δύσκολη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας. Η πολιτική μας στο θέμα των Σκοπίων είναι ενιαία και οι θέσεις μας ξεκάθαρες».

    [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου με βουλευτές

    Συνάντηση με τους Βουλευτές της Α' και Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του κινήματος κ.Γ.Παπανδρέου.

    Να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους και να το αλλάξουν, καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες ο κ. Γ.Παπανδρέου με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" και απευθύνει πρόσκληση στη Νεολαία του Κινήματος να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου σημειώνει ότι δεν άλλαξε θέση στο άρθρο 16. "Το συγκεκριμένο άρθρο δεν προστατεύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και πρέπει να αλλάξει για το καλό των δημοσίων ιδρυμάτων. Ισως σήμερα να προστατεύει μόνο συντεχνιακά κατεστημένα", τονίζει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην εκλογή του Ιερώνυμου, εκφράζει την πεποίθησή του ότι "ο νέος αρχιεπίσκοπος θα συμβάλει δημιουργικά με σύγχρονο πνεύμα και καλή διάθεση, στο να είναι διακριτοί οι ρόλοι Κράτους και Εκκλησίας".

    Μιλώντας για τη "γενιά των 700 ευρώ", ο κ. Γ.Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "έχει ακολουθήσει μια συνειδητή πολιτική επένδυσης στη φτηνή εργασία" και κάνει λόγο για "σύνδεση της Παιδείας με την ανάπτυξη και την εμπέδωση της αξιοκρατίας παντού".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στις εκλογές, που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα, για την ανάδειξη εκπροσώπων του συνεδρίου. Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο της Δημοτικής Οργάνωσης Νέας Ερυθραίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι εκλογές "είναι νέα βήματα στην πορεία μας, αυτή την πορεία που ξεκινάμε. Μια νέα πορεία και ενότητας και ανανέωσης. Μια νέα πορεία που στόχος μας είναι να αλλάξει η ρότα της Ελλάδος που σήμερα βουλιάζει και να δώσουμε ξανά ελπίδα στον τόπο".

    Εκλογή συνέδρων

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του πάνω από 200.000 μέλη του Κινήματος προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή.

    Από τις διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από 1100 οργανώσεις, πραγματικά προβλήματα με τα οποία θα κληθεί να ασχοληθεί η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης την Τετάρτη αφορούν την οργάνωση της Νίκαιας και μία από τις οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, δήλωσε και ζήτησε να γίνει "η σύγκριση για τον αριθμό των μελών άλλων κομμάτων, που τους δόθηκε η δυνατότητα να εκλέξουν πρόεδρο και συνέδρους".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα διαγραφών σχετικά με όσα συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Γ. Ραγκούσης είπε ότι θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τους κ.κ. Αθανασάκη, Πολυζωγόπουλο και Ανωμερίτη μόλις συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, με τον ίδιο, όμως, να στέκεται, όπως είπε, στο θετικό μήνυμα από την συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ στην διαδικασία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων απαντώντας στην ερώτηση «τι θα ισχύσει στην Θεσσαλονίκη, τελικά, δεδομένου ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Τσοχατζόπουλος ψήφισαν στην «παράτυπη» οργάνωση».

    Απαντώντας στην ερώτηση αν «συμμερίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την άποψη του κ. Σπυρόπουλου (γεν. διευθυντή ΠΑΣΟΚ) ότι ενδεχομένως από την κατάσταση που προέκυψε χρειάζεται να αναθεωρηθεί η άποψη για πολυπληθή συνέδρια», ο κ. Ραγκούσης είπε «ότι αυτό που ισχύει αυτήν την στιγμή είναι ότι είμαστε σε φάση προσυνεδριακού διαλόγου, μεγάλο τμήμα του οποίου αφορά και το καταστατικό του Κινήματος όπου ο κάθε ένας μπορεί να συνεισφέρει με την άποψή του, αλλά αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το Συνέδριο».

    [03] Στην Αθήνα ο κ. Χριστόφιας

    Την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Αθήνα ο νέος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Το χρόνο της επίσκεψη ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον πρέσβη της Ελλάδας Δημήτριο Ράλλη.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είχε και σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον οποίο συμφώνησε να έχουν ''μια πρώτη διερευνητικής φύσεως συνάντηση'', η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί αφού αναλάβει τα καθήκοντά του και επανέλθει στην Κύπρο από τις επισκέψεις του.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι, εκτός της Ελλάδος, θα μεταβεί επίσης στις Βρυξέλλες, για το εαρινό Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Βρετανού πρεσβευτή ότι ούτε η χώρα του, ούτε η διεθνής κοινότητα θέλει να επιβάλει λύση στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, γιατί στις διάφορες επαφές του είχε κάνει ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους, αν πρόκειται να είναι βιώσιμη και λειτουργική και δίκαιη. "Χαίρομαι εάν το έχει εμπεδώσει αυτό η διεθνής κοινότητα" είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις σκέψεις του για τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι βρίσκεται στη διαδικασία των σκέψεων και των τελικών αποφάσεων.

    "Αυτό που έχει σημασία είναι να μη μας φάνε οι σκέψεις", κατέληξε χαριτολογώντας.

    Νίκη Χριστόφια στην Κύπρο

    Ο γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συγκέντρωσε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο το 53,36% των ψήφων έναντι 46,64% που έλαβε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

    Για πρώτη φορά στη 48χρονη πολιτική ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ κέρδισε την προεδρία του κράτους με δικό του υποψήφιο και μάλιστα τον γενικό γραμματέα του κόμματος.

    Η νίκη του κ. Χριστόφια έναντι του συνυποψηφίου του, ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη είναι καθαρή και αποτελεί, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Λευκωσία, "δικαίωση του ΑΚΕΛ και προσωπικά του κ. Χριστόφια".

    Η διαφορά των 6,72 εκατοστιαίων μονάδων, με την οποία επικράτησε ο κ. Χριστόφιας, είναι η μεγαλύτερη με την οποία κέρδισαν οι προκάτοχοι του από το 1988.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος προεκλογικά τόνιζε ότι "η Κύπρος θέλει πρόεδρο λύσης", αναλαμβάνει με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών να κυβερνήσει, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, με "λυμένα τα χέρια".

    Ο ίδιος βέβαια στις πρώτες δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο ευρύτερης συναίνεσης.

    Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με τον κ. Χριστόφια στο κυπριακό και στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

    Δήλωση του νέου Προέδρου

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα τηρήσει την προεκλογική υπόσχεσή του ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση "από ικανές και προοδευτικές προσωπικότητες, που θα εκφράζουν και θα εκπροσωπούν όλο το κοινωνικο-πολιτικό φάσμα".

    "Επαναλαμβάνω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, ότι είμαι Πρόεδρος από το λαό και θα είμαι Πρόεδρος για το λαό", είπε ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας κατά την τελετή ανακήρυξής του στο αξίωμα του προέδρου, που έγινε απόψε στη Λευκωσία.

    "Το όραμά μας είναι μια πιο δίκαιη κοινωνία, με οικονομική ανάπτυξη που θα συνδυάζεται με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ενα σύγχρονο κράτος ευαισθησίας και ανθρωπιάς που στέκεται αρωγός σε όλους τους πολίτες μας που έχουν την ανάγκη του. Προχωράμε με συγκεκριμένες προτεραιότητες την παιδεία, την υγεία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την ασφάλεια των πολιτών, την άνθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού και το σεβασμό στο περιβάλλον", είπε ο νέος Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι η ισχυρή οικονομία και είπε ότι θα συνεχίσει "πάνω στο δοκιμασμένο δρόμο της μικτής οικονομίας".

    "Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων, εκσυχρονίζουμε το κράτος και τους θεσμούς και ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία κρατικού, ιδιωτικού και συνεργατικού τομέα, καθώς και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων" ανέφερε στην ομιλία του.

    Πρόσθεσε πως "με σεβασμό στη διαφορετικότητα, τις εθνικές θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις του καθενός, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα μας ενώνουν Ελληνες, Τούρκοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι έχουν μια πατρίδα, ένα μέλλον, το μέλλον της ενότητας, της ειρήνης και της ευημερίας".

    Με επίκεντρο τον άνθρωπο, ανέφερε, ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε το λαό μας, ενώνουμε την Κύπρο.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Χριστόφιας ότι τιμά τον κ. Κασουλίδη για την προεκλογική εκστρατεία και το αποτέλεσμα που πέτυχε. Ακούστηκαν αποδοκιμασίες από το πλήθος, οπότε ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αντί αποδοκιμασιών θα έπρεπε να χειροκροτήσουν -πράγμα που έπραξαν- γιατί η Κύπρος χρειάζεται όλες τις της δυνάμεις..

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας για τα συγχαρητήρια και τις ευχές τους.

    Εξ άλλου, ευχαρίστησε τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος του τηλεφώνησε και τον συνεχάρη, αναφέροντας ότι προσβλέπει σε μια ουσιαστική συνεργασία προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, για δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, τον Ιζέτ Ιστζιάν και τους άλλους προοδευτικούς ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας που πήραν τηλέφωνο για να τον συγχαρούν καθώς και τους ηγέτες τουρκοκυπριακών οργανώσεων που τον επισκέφθηκαν στο επιτελείο του για τον ίδιο σκοπό.

    Τόνισε επίσης ότι απλώνει χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Τουρκοκύπριους και την πολιτική τους ηγεσία και τους κάλεσε να εργασθούν μαζί για τον κοινό στόχο, μια πατρίδα ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης.

    Θα αγωνιστούμε ενωμένοι, πρόσθεσε, ενώ η Κύπρος μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πορεύεται με αξιοπρέπεια και περηφάνεια.

    Κατά την τελετή ανακήρυξής του, ο κ. Χριστόφιας πλαισιωνόταν από τους ηγέτες των κομμάτων και κινήσεων που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του.

    Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων οπαδών που πανηγύριζαν την εκλογική του νίκη, δήλωσε ότι χρειάζεται συλλογική δουλειά για την επανένωση της Κύπρου.

    ''Τούτη την ώρα μια είναι η ιδεολογία μας. Η Κύπρος και η σωτηρία της και μια πιο δίκαιη κοινωνία'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Επίσης ευχαρίστησε τον ανθυποψήφιό του Ιωάννη Κασουλίδη για τα συγχαρητήρια που του έδωσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε χαιρετισμό ''με απέραντη αγάπη'' προς όσους εργάστηκαν για τη νίκη του και είπε ότι αυτή δεν ανήκει μόνο στο ΑΚΕΛ και δεν την πέτυχε μόνο το ΑΚΕΛ.

    ''Την πετύχαμε πολλοί μαζί και κόμματα και προσωπικότητες και ο απλός άνθρωπος. Αύριο αρχίζει μια νέα μέρα. Πολλές οι δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Από αύριο ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα. Για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Συμφώνησαν να συναντηθούν Χριστόφιας και Ταλάτ

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν να συναντηθούν, χωρίς όμως να αναφέρουν το χρόνο.

    Ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει προεκλογικά ότι η πρώτη του ενέργεια μετά την εκλογή του θα ήταν να διευθετήσει, μέσω του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάϊκλ Μόλλερ, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

    Ο κ. Ταλάτ τηλεφώνη στον κ. Χριστόφια για να τον συγχαρεί για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στη διάρκεια της συνομιλίας τους συμφώνησαν να έχουν συνάντηση.

    Εξάλλου, σε αποκλειστική δήλωση στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Πολίτης", Ανδρέα Παράσχο, ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε "σημαντική και ελπιδοφόρα" την εκλογή του κ. Χριστόφια και αναφέρει για το νέο Πρόεδρο ότι ξέρουμε τις προθέσεις του από παλαιότερα.

    "Αν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και το μερίδιό μας στην εξουσία, νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ένα μόνο ερωτηματικό προκύπτει. Κι αυτό είναι αν θα επηρεαστεί και με ποιο τρόπο από τη συμμαχία που τον στήριξε σε αυτές τις εκλογές", επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Εκτός από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον κ. Χριστόφια συνεχάρησαν τηλεφωνικώς ο κ. Κασουλίδης, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Από την Ελλάδα, συγχαρητήρια για την επιτυχία του απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάνη και ο Έλληνας πρέσβης στη Λευκωσία Δημήτριος Ράλλης.

    Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας προσκλήθηκε στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Η πρόσκληση περιέχεται σε προσωπική συγχαρητήρια επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, την οποία επέδωσε σήμερα στον κ. Χριστόφια ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πήτερ Μίλετ. Ο χρόνος της επίσκεψης δεν καθορίστηκε, αλλά ο κ. Μίλετ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει σύντομα.

    Εξ άλλου η Αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συγχαίρει το Δημήτρη Χριστόφια για τη νίκη του στις 24 Φεβρουαρίου και επαινεί τους Κύπριους πολίτες, που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με εντυπωσιακή αίσθηση του καθήκοντος τους ως πολίτες.

    Οι πρώτες κινήσεις και οι θέσεις του για το Κυπριακό

    Μετάβαση σύντομα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Ταλί Ταλάτ για να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου και κατά πάσα πιθανότητα άνοιγμα από και προς τα κατεχόμενα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στη Λευκωσία θα είναι από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του την προσεχή Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου.

    Το νέο πρόεδρο αναμένει δύσκολο έργο για άρση του αδιεξόδου και την προώθηση λύσης στο κυπριακό, καθώς Ηνωμένα Έθνη, Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα στείλουν σύντομα απεσταλμένους τους στη Λευκωσία για να βολιδοσκοπήσουν κατά πόσο, μετά από πέντε χρόνια στασιμότητας, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν την πολιτική βούληση να συμφωνήσουν σε λύση του κυπριακού μέχρι τα μέσα του 2009.

    Σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τον νέο πρόεδρο της Κύπρου να ξεκινήσει "χωρίς καθυστέρηση" τις διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκύπριους για την εξεύρεση συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    "Η εκλογή σας συνιστά ευκαιρία για την υπέρβαση του αδιεξόδου που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό στο κυπριακό ζήτημα. Σας ενθαρρύνω θερμά να εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία αυτή και να ξεκινήσετε χωρίς καθυστέρηση διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με θέμα την επίτευξη συνολικής συμφωνίας", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται στη Λευκωσία ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε.

    Ο κ. Χριστόφιας έχει δεσμευτεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ή άλλου παρόμοιου με αυτό.

    Επίσης υποστηρίζει ότι με την πολιτική του μπορεί να αποτρέψει τη διχοτόμηση και να προωθήσει λύση του κυπριακού, η οποία να απαλλάσσει από την κατοχή και να επανενώσει την Κύπρο.

    Κατά τον κ. Χριστόφια το ζητούμενο είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά να τροχοδρομεί εξελίξεις, που να ανοίξουν το δρόμο για λύση του κυπριακού και, αν η Τουρκία εμμένει στη διχοτομική πολιτική της να εκτεθεί "και να μπει ξανά στη γωνία".

    Συνοπτικά οι θέσεις του νέου προέδρου για το κυπριακό είναι:

    -Η διεκδίκηση μέχρι τέλους, αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και απαλλαγή της Κύπρου από τον εποικισμό.

    - Η Ομοσπονδιακή Κύπρος θα έχει μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προϋποθέτει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    - Στις συνομιλίες θα επιδείξει ευελιξία, αλλά τονίζει ότι αυτό "δεν σημαίνει υποχωρητικότητα στις τουρκικές απαιτήσεις".

    Βασικό στοιχείο της πολιτικής Χριστόφια είναι ο παράγοντας Τουρκοκύπριοι. Αν και θεωρεί ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο κυπριακό, λόγω της στρατιωτικής και πολιτικής της παρουσίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι καθοριστικός, εν τούτοις φρονεί ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ή να μηδενίζεται ο παράγοντας Τουρκοκύπριοι.

    Γι' αυτό, τονίζει ότι "το ζητούμενο ήταν και παραμένει να βοηθήσουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να απεγκλωβιστεί από τον εναγκαλισμό της Άγκυρας, να αισθανθεί ότι το μέλλον της βρίσκεται στη συνεργασία και στην κοινή συμβίωση με τους Ελληνοκύπριους".

    Δήλωση Ι.Κασουλίδη

    Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι επικοινώνησε με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανθυποψήφιό του Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα του στους αγώνες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κασουλίδης, πλαισιωμένος από τους συνεργάτες και υποστηρικτές του, δήλωσε ότι πάντοτε αγωνίστηκε με εντιμότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και για να βρει η Κύπρος μια θέση στην Ευρώπη.

    Ευχαρίστησε θερμά όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους και δήλωσε ότι είναι υπερήφανος γιατί οι αξίες τις οποίες ανέδειξε στην προεκλογική του εκστρατεία αγκαλιάστηκαν από πολύ κόσμο, κυρίως από νέους ανθρώπους.

    "Δεν κερδίσαμε τη μεγάλη μάχη, αλλά η παράταξή μας, ο ΔΗΣΥ, είναι τώρα πιο ισχυρή και πιο αξιόμαχη", είπε ο κ. Κασουλίδης και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν γύρω από την ηγεσία του κόμματος.

    Δήλωσε, επίσης, παρών στους αγώνες του κυπριακού λαού για πρόοδο, δικαίωση και ελευθερία.

    Βιογραφικό του Δ.Χριστόφια

    Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Είναι νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου και έχουν δύο κόρες και ένα γιο. Ιστορικός.

    Το 1964 έγινε μέλος του Α.Κ.Ε.Λ., της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.). Το 1969, στο 5ο συνέδριο της Ε.Δ.Ο.Ν., εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.

    Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, θέση την οποία κατείχε μέχρι και το 1987.

    Το 1976 εξελέγη μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Α.Κ.Ε.Λ. Λευκωσίας-Κερύνειας. Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μετά το θάνατο του γενικού γραμματέα του Α.Κ.Ε.Λ. Εζεκία Παπαϊωάννου, στις 10 Απριλίου 1988, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τον όρισε προσωρινό γενικό γραμματέα. Στις 22 Απριλίου 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε γενικό γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

    Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το Α.Κ.Ε.Λ.-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996, της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

    Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Όγδοη Βουλευτική Περίοδο (2001-2006). Την 1 Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του σώματος για την Ένατη Βουλευτική Περίοδο.

    Είναι πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.

    Το 2004 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    ΣΠΟΥΔΕΣ

    Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.

    ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

    Αγγλική, Ρωσική.

    [04] «Υπέρ μιας ονομασίας»

    Τις θέσεις της υπέρ μιας ονομασίας, με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό για την ονομασία της ΠΓΔΜ και κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου επανέλαβε, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ετοιμότητα, επαγρύπνηση και προετοιμασία αν χρειαστεί, για δύσκολες ημέρες και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί εθνικιστές "εκείνους που αναγορεύουν τον ελληνικό λαό και τον ελληνικό πολιτισμό ως περιούσιο και υπέρτατο, ξύνουν την γκλίτσα τους ακόμα και για επέκταση των συνόρων της χώρας, εκφράζουν σοβινιστικές, ρατσιστικές απόψεις, αντιμετωπίζουν περίπου ως εχθρούς ή ως υπαίτιους για την αύξηση της ανεργίας τους αλλοδαπούς εργάτες" και πρόσθεσε ότι "η απάντηση στον εθνικισμό δεν είναι βέβαια ο κοσμοπολιτισμός που εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και άρα την συμμόρφωση στις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες με σημαία τον μύθο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης".

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση της ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και οι πρωτοβουλίες Νιμιτς που υπαγορεύονται πιο ειδικά από τις ΗΠΑ, εντάσσονται στον σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για τα ενεργειακά ζητήματα, με αιχμή τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου - φυσικού αερίου, αλλά και την διαμάχη για την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι προκαλεί αγανάκτηση η υποκριτική ανησυχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, γιατί όπως διευκρίνισε, φθάσαμε ως εδώ γιατί προηγήθηκε και με την ελληνική στήριξη η μεθοδευμένη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Δεν ξεχνάμε την προκλητική παρέλαση των νατοϊκών στρατευμάτων στην Ελλάδα που έγινε η βάση τους για το μακελειό σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

    Καταλήγοντας η κ. Παπαρήγα είπε ότι είναι ανάγκη "να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του λαού, να δώσουμε δύναμη στις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος να πάρει η κάθε μια θέση δράσης και να συντονιστούν όσο γίνεται περισσότερες μεταξύ τους κατά κλάδο, κατά περιοχή, κατά πόλη. Να στηρίξουν κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες κινήματα η διαθέτοντας τα μέσα που έχουν για μια τέτοια αντίδραση, που θα φέρει στην πορεία ένα πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης".

    [05] «ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες όχθες»

    «Aντί να κάνουμε επίδειξη παλικαρισμού και δημαγωγίας, θα πρέπει με ευθύνη να προχωρήσουμε στην εξεύρεση μιας λύσης "στη μέση της γέφυρας", η οποία να γίνει αποδεκτή και από τους δύο λαούς» δήλωσε από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλ. Αλαβάνος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό.

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας τον Δήμο της Ν. Αλικαρνασσού και συζήτησε σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις και αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι πρέπει να κρατήσουμε δύο στοιχεία. Το πρώτο, είπε, στοιχείο είναι ότι έχουμε μια διαδικασία αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Δεν πρόκειται για μικρές μετατοπίσεις μεταξύ των κομμάτων. "Πηγαίνουμε σε μια νέα πολιτική σκηνή όπου η Ριζοσπαστική Αριστερά με το προωθημένο πρόγραμμά της δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ρεύμα μιας νέας πλειοψηφίας".

    Το δεύτερο που θέλω να πω, πρόσθεσε, είναι ότι: "Κάνουν πολύ κακώς, είτε η ΝΔ δια του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, είτε το ΠΑΣΟΚ, δια διαφόρων στελεχών του, είτε το ΚΚΕ μέσω της Γενικής Γραμματέως του, είτε το ΛΑΟΣ μέσω των βουλευτών του, να επιτίθεται γι αυτό το λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν έκανε, και συνεχίζει να κάνει, αυτά τα βήματα μπροστά, είναι όχι γιατί κάναμε επίθεση στα άλλα κόμματα αλλά γιατί κάναμε επίθεση στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και αυτό, ευτυχώς, αναγνωρίζεται».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία ήδη γίνεται, γίνεται από τα κάτω όμως. Αυτό το 16% που παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν θα ήταν δυνατόν, αν δεν είχαμε μεγάλες μετακινήσεις από το σοσιαλιστικό χώρο προς το κοινό πρόγραμμα και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο ηγεσίας είναι σαφές νομίζω ότι είμαστε σε άλλες όχθες".

    Ακόμη, πρόσθεσε ότι "η δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά αδύνατη". Για το θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Αλαβάνος ανέφερε: «Νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει πλειοδοσία εθνικισμού. Είναι σημαντικό, και δεν το περίμενε κανείς, ότι έρχονται στις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να έχουμε υπόψη την πάρα πολύ ανησυχητική κατάσταση στα Βαλκάνια. Να ξέρουμε ότι πέρα από τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι ηγέτες της ΠΓΔΜ μπορεί να υπάρχουν χειρότερες εξελίξεις, όπως η διάσπαση αυτού του κράτους και η δημιουργία ενός αλβανικού και ενός σλαβικού κράτους. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τη χώρα μας. Επομένως αντί να κάνουμε επίδειξη παλικαρισμού και δημαγωγίας θα πρέπει με ευθύνη να προχωρήσουμε στην εξεύρεση μιας λύσης "στη μέση της γέφυρας", η οποία να γίνει αποδεκτή και από τους δύο λαούς».

    Εξ άλλου, για την άσκηση βέτο ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αφού ανέφερε ότι θεωρεί πως πρέπει να βρίσκουμε λύσεις, πρόσθεσε ότι "Δεν μπορεί να έχουμε σε όλα τα σύνορά μας εχθρούς. Η ικανότητα της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας είναι να βρίσκει λύσεις. Και αυτό το ξέρετε πολύ καλά εδώ στην Κρήτη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τη Συνθήκη της Λοζάννης, μέσα από μια Ελλάδα η οποία είχε ηττηθεί, βρήκε λύσεις. Θα σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει τίποτα αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας χωρίζουν με την ΠΓΔΜ".

    [06] Η πορεία του ΑΣΕΠ

    Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, καθηγητής Γιώργος Βέης, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη 14χρονη πορεία της ανεξάρτητης αρχής, που καθιερώθηκε και στη συνείδηση των πολιτών, για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που απαιτείται με τη γιγάντωση του όγκου εργασίας, αλλά και όλα τα ζητήματα που αφορούν τις προσλήψεις, όπως η συνέντευξη και το τεστ δεξιοτήτων, και τη «φάμπρικα των εξαιρέσεων».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

    - Το ΑΣΕΠ συμπλήρωσε 14 χρόνια ζωής. Πώς αξιολογείτε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα;

    «Την εποχή της ίδρυσης του ΑΣΕΠ πολλοί ήταν εκείνοι που αμφέβαλλαν για τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε την αξιοκρατία στις διαδικασίες προσλήψεων στο Δημόσιο. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι ανοιχτές επιθέσεις εναντίον του νέου θεσμού. Με τη μέχρι σήμερα πορεία του, ωστόσο, το ΑΣΕΠ κατάφερε να αποδείξει στην πράξη πως η ελληνική κοινωνία μπορεί να διαθέτει έναν αδιάβλητο μηχανισμό για τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, έναν οργανισμό που λειτουργεί με αμιγώς αξιοκρατικά κριτήρια και είναι σταθερά προσανατολισμένος στις αρχές της διαφάνειας και της δημοσιότητας.

    Το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και την αναγνώριση της ελληνικής κοινωνίας είναι, κατά τη γνώμη μου, η πιο σημαντική μας νίκη. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μεταπολίτευση στη χώρα μας, η ίδρυση του ΑΣΕΠ καταγράφεται από τους πολίτες ως μια από τις πιο σημαντικές και θετικές θεσμικές αλλαγές. Η ελληνική κοινωνία επομένως αξιολογεί το έργο μας θετικά».

    -Πιστεύετε, ωστόσο, πως υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων;

    «Βεβαιότατα. Ξέρετε, το ΑΣΕΠ δεν είναι ένας απρόσωπος γραφειοκρατικός οργανισμός όπως ίσως φαντάζονται ορισμένοι. Είναι μια δυναμική ανεξάρτητη αρχή που βρίσκεται μονίμως σε διαδικασία αυτοδιόρθωσης και βελτίωσης των υπηρεσιών της. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε. Θέλουμε να γίνουμε ταχύτεροι, φιλικότεροι, πιο εύκολα προσβάσιμοι στο κοινό, τηρώντας πάντοτε απαρέγκλιτα τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

    Ήδη, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ, το οποίο πλέον λειτουργεί και το Σάββατο, δέχεται και ερωτήματα που υποβάλλονται μέσω e-mail, τα πιο επείγοντα από τα οποία απαντώνται αυθημερόν. Η νέα μας δικτυακή πύλη προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες αμφίδρομης επικοινωνίας, όπως η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και η αποστολή εξατομικευμένης ενημέρωσης στο προσωπικό e-mail των ενδιαφερομένων. Χάρη στους κυλιόμενους πίνακες επιλαχόντων, εξάλλου, μια ακόμη πρωτοβουλία του ΑΣΕΠ, οι θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού καλύπτονται σήμερα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν.

    Σας διαβεβαιώνω πως παρακολουθούμε με προσοχή τις απορίες του κοινού και τα παράπονα που εκφράζονται για τις υπηρεσίες μας, και έχουμε πάντοτε πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται. Έχει διαπιστωθεί, για παράδειγμα, πως υπάρχει δυσκολία στη συμπλήρωση των αιτήσεων του ΑΣΕΠ για τους διάφορους διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων να απορρίπτεται λόγω ανεπαρκούς συμπλήρωσής τους. Έχουμε λοιπόν ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία ελέγχου και επανασχεδιασμού για όλες τις φόρμες αιτήσεων με σκοπό την απλοποίησή τους».

    - Σχεδόν μονίμως εκφράζετε το παράπονο για τον όγκο εργασίας που πρέπει να διεκπεραιώσει η αρχή. Η λύση είναι μόνο η σύνταξη ενός πολυνομοσχεδίου, που να περιλαμβάνει τα πάντα περί προσλήψεων ή ενδεχομένως και κάτι άλλο;

    «Είναι αλήθεια πως ο όγκος εργασίας του ΑΣΕΠ έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα νέα καθήκοντα που μας ανατίθενται συνεχώς, όπως είναι για παράδειγμα οι μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, ο εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων του ΑΣΕΠ, το Τέστ Δεξιοτήτων για το οποίο αναμένουμε πάνω από 150.000 αιτήσεις είναι ένα καλό παράδειγμα, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή των πολιτών στις προκηρύξεις μάς φέρνουν συχνά αντιμέτωπους με τα όρια των δυνατοτήτων μας.

    Την ίδια στιγμή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νομοθετικό πλαίσιο που παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Οι 55 αναθεωρήσεις που έχει υποστεί ο ''νόμος Πεπονή'' και η πληθώρα των ειδικών περιπτώσεων που έχουν θεσμοθετηθεί στο μεταξύ δημιουργούν σύγχυση και καθυστερήσεις. Χρειαζόμαστε ένα νέο, συνεκτικό και εύχρηστο νομοθετικό πλαίσιο για τις προσλήψεις. Ένα νομοθετικό πλαίσιο ξεκάθαρο, που δεν θα δημιουργεί αμφιβολίες και συνεπώς θα μας βοηθά να κινούμαστε πιο γρήγορα και αποδοτικά».

    - Κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεσή σας παρουσιάζετε και όλες τις παρανομίες που γίνονται στις προσλήψεις. Κυρίως αφορούν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχουν πράγματι κυρώσεις και γιατί επιμένουν να παρανομούν;

    «Ένα από τα καθήκοντα του ΑΣΕΠ είναι η επίβλεψη των διαδικασιών με τις οποίες οι διάφοροι φορείς προχωρούν στις προσλήψεις προσωπικού. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες εντοπίζονται παρατυπίες ή και παρανομίες. Στις περιπτώσεις αυτές αναζητούνται ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες και, όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις, ακολουθούν διώξεις και επιβάλλονται κυρώσεις. Δυστυχώς, ορισμένοι φορείς επιμένουν να αντιμετωπίζουν τις διαδικασίες προσλήψεων ως ένα πεδίο ευνοιοκρατίας, ρουσφετιού και πελατειακών σχέσεων. Είναι μια νοοτροπία βαθιά ριζωμένη, ενάντια στην οποία είμαστε αδιαπραγμάτευτοι».

    - Υπάρχει βεβαίως και η «φάμπρικα», όπως την έχετε χαρακτηρίσει, των«εξαιρέσεων» από το ΑΣΕΠ;

    «Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Εκτιμώ πως οι προσλήψεις με διαδικασίες που εξαιρούνται από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ είναι ένα μέτρο που οφείλουμε να χρησιμοποιούμε με μεγάλη φειδώ και μόνον όπου αυτό επιβάλλεται από τις υπάρχουσες συνθήκες. Το ΑΣΕΠ έχει εκφράσει δημόσια τον προβληματισμό του για τις εξαιρέσεις αυτές».

    - Τελικώς, χωράει στην ελληνική πραγματικότητα η συνέντευξη για την πρόσληψη απλών υπαλλήλων και όχι εξειδικευμένου προσωπικού;

    «Το ΑΣΕΠ θεωρεί τη συνέντευξη μια διαδικασία πολύ ιδιαίτερη και απαιτητική, η οποία οφείλει να περιορίζεται σε ειδικές περιπτώσεις προσλήψεων. Γιβ αυτό και επιτρέπει την προσθήκη της συνέντευξης στα κριτήρια πρόσληψης πολύ σπάνια, και μόνο αν συντρέχουν εξαιρετικές προϋποθέσεις που την καθιστούν επιβεβλημένη.

    Θεωρώ, πάντως, πως για το θέμα των συνεντεύξεων είναι απαραίτητες ορισμένες διευκρινίσεις. Υπάρχουν συνεντεύξεις που διεξάγονται από το ΑΣΕΠ και συνεντεύξεις εκτός ΑΣΕΠ. Για τις πρώτες δεν έχει ακουστεί ποτέ το παραμικρό. Τα απαράδεκτα και απίστευτα που όλοι πληροφορούμαστε κατά διαστήματα μέσω του Τύπου αναφέρονται αποκλειστικά σε διαδικασίες άλλων φορέων. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την τεράστια απόσταση που χωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του ΑΣΕΠ από τον αντίστοιχο τρίτων».

    - Το τελευταίο διάστημα μια ολόκληρη «βιομηχανία» με τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί γύρω από το Τεστ Δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ. Ποια είναι η θέση σας γιβ αυτό;

    «Το Τεστ Δεξιοτήτων είναι ένα τεστ γενικών γνώσεων που στοχεύει στην αξιολόγηση της συνολικής κατάρτισης των υποψηφίων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτοί είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος. Πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ''γραπτή συνέντευξη''. Έχουμε καταστήσει σαφές πως στη συγκεκριμένη δοκιμασία εξετάζονται πολύ βασικές γνώσεις και δεξιότητες, και επομένως δεν υπάρχει καθορισμένη ύλη ούτε και απαιτείται καμία εξειδικευμένη προετοιμασία από τους υποψηφίους. Πιστεύω λοιπόν πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι να κρατηθούν μακριά από τη λογική των θεμάτων SOS, την αποστήθιση ημερομηνιών και ονομάτων και τις έτοιμες λύσεις. Η επιλογή των ερωτήσεων άλλωστε θα γίνει με βάση τις παραπάνω αρχές».

    [07] Νέες κινητοποιήσεις

    Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι επαφές της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς για το ασφαλιστικό.

    Δεν θίγεται κανένα από τα δικαιώματα των σημερινών και των αυριανών ασφαλισμένων στη ΔΕΗ, δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά μετά τη συνάντησή της με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    Η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι η θωράκιση των συμφερόντων των σημερινών και των αυριανών εργαζομένων ταυτίζεται απόλυτα με τη λογική και την ειλικρίνεια, που είναι και η φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, από την οποία κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί.

    Η μεταρρύθμιση, σημείωσε, έχει ένα και μοναδικό στόχο, την εξίσωση προς τα πάνω, με απόλυτο σεβασμό προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όπου υπάρχει ιδιαίτερο καθεστώς με το νόμο του 1999. "Δεσμεύτηκα", δήλωσε η κ. Πετραλιά, "στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ότι τίποτα δεν θα αλλάξει".

    Αντίθετα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Ν.Φωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αποφάσισε να τα βάλει με την κοινωνία", δήλωσε "κάθετη και ριζική διαφωνία" με τις ασφαλιστικές προτάσεις και ζήτησε από την κυβέρνηση "να αναθεωρήσει τη στάση της".

    Ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι η ΓΕΝΟΠ ζήτησε να εξαιρεθεί ο ασφαλιστικός της φορέας, σημειώνοντας ότι είναι ένα πρωτοποριακό ταμείο που δεν είναι ελλειμματικό και απεναντίας έχει τεράστια περιουσία, αναγνωρισμένη από το κράτος και ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

    Δήλωσε επίσης ότι η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει κηρύξει για αύριο πανελλαδική στάση εργασίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην επιχείρηση στις 7 το πρωΐ, στην είσοδο του κτιρίου της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη, για να διαμαρτυρηθούν για το μνημόνιο που υπογράφει αύριο η διοίκηση της Επιχείρησης. Ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο για "αποικιοκρατικού τύπου συμφωνίες που θα παραδίδουν τη ΔΕΗ σε ξένες ή ακόμα και σε ελληνικές εταιρίες".

    Ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ κ. Ρ.Ρίζος σημείωσε ότι το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχει κατατεθειμένα στην επιχείρηση 11 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια το ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στην επιχείρηση αλλά και την ίδια τη ΔΕΗ.

    Συνάντηση Γ. Αλογοσκούφη με ΑΔΕΔΥ

    Τη Δευτέρα επίσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ μετά τη συνάντηση, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο μήνα.

    Ο κ.Παπασπύρου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η εισοδηματική πολιτική δεν μπορεί να έχει ονομαστική απόκλειση από τον πληθωρισμό και ότι η ΑΔΕΔΥ ζητεί ριζική αναδιάρθρωση του μισθολογίου. Για μας, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο, αξιοκρατικό σύστημα αμοιβών. Η ΑΔΕΔΥ ζητεί νέο μισθολόγιο με κατώτατο μισθό 1.300 ευρώ.

    ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση νέας 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας για την ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό στην αρμοδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων και κοινών αγωνιστικών εκδηλώσεων με τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου.

    Ακόμα η ΓΣΕΕ αποφάσισε την υποστήριξη απεργιακών κινητοποιήσεων, που θα πραγματοποιήσουν οι ομοσπονδίες για το ασφαλιστικό, καθώς επίσης ειδικές πρωτοβουλίες μαζί με ομάδες εργαζομένων, που θεωρούν ότι πλήττονται από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις (ΒΑΕ, ενοποιήσεις ταμείων, ΓΕΝΟΠ, ΟΤΟΕ, ξενοδοχοϋπάλληλοι κλπ.), και το συντονισμό της δράσης των κινητοποιήσεων με την ΑΔΕΔΥ και τις ενώσεις επιστημόνων - εργαζομένων.

    Τις εξελίξεις, αλλά και τη συνέχεια της τακτικής των συνδικάτων, θα αποφασίσει έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ τα συνδικάτα καλούν παράλληλα τους εργοδότες να προσέλθουν με βελτιωμένες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση.

    Η ΓΣΕΕ δηλώνει αποφασισμένη να διεκδικήσει την ενίσχυση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, την εξόφληση των οφειλών προς τα Ταμεία, τη βελτίωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    [08] Αναμέτρηση Θαπατέρο-Ραχόι

    Την πρώτη τους, έντονη σε ύφος κι επιχειρήματα, τηλεοπτική αναμέτρηση είχαν χθες βράδυ ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λούις Ροδρίγεθ Θαπατέρο κι ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Μαρτίου.

    Η τηλεθέαση της διάρκειας 90 λεπτών αναμέτρησης-πρώτης μεταξύ των κυριώτερων διεκδικητών της πρωθυπουργίας από το 1993, μεταξύ του Φελίπε Γκονθάλεθ και του Χοσέ Μαρία Αθνάρ τότε-ανήλθε στο 70% κι η εικόνα μεταδόθηκε κι από πολλά περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

    Ο Ραχόι επετέθη στον Θαπατέρο κατηγορώντας τον για την αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού, καθώς και για την αποτυχία της κυβέρνησής του να διαπραγματευθεί με την βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, καθώς και για την βπλημμυρίδαβ, όπως την χαρακτήρισε των παράνομων μεταναστών στην Ισπανία.

    Ο Θαπατέρο υπερασπίσθηκε το οικονομικό έργο της κυβέρνησής του, περιλαμβανομένης και της βελτίωσης της αγοραστικής δυνατότητας των μικρών εισοδημάτων.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκε ώστε να κατοχυρωθούν περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες, τους μετανάστες και τους ομοφυλόφιλους, και καυτηρίασε το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του Ραχόι για την ανήθικη στάση του να μην συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της βασκικής τρομοκρατίας.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση κρίνεται ως κομβικής σημασίας γεγονός για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων στην στήθος με στήθος αναμέτρηση των δύο κομμάτων προς τις εκλογές, καθότι όπως τονίζουν οι αναλυτές μία χαμηλή προσέλευση στις κάλπες ενδέχεται να βλάψει τους Σοσιαλιστές.

    Οι Σοσιαλιστές διατηρούν ένα ελαφρό προβάδισμα έναντι των συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 February 2008 - 7:30:28 UTC