Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Δύναμη ανατροπής το ΠΑΣΟΚ"
  • [03] "Πάλη και συσπείρωση"
  • [04] "Να σπάσει ο δικομματισμός"
  • [05] Μεταναστευτική πολιτική
  • [06] Σαρωτική νίκη

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του της Σλοβακίας Ρόμπερ Φίκο, ο οποίος νωρίτερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Οι κ.κ. Καραμανλής και Φίκο τόνισαν πως επαναβεβαιώθηκε το καλό κλίμα μεταξύ των δυο χωρών, ο δε έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις της χώρας μας με τη Σλοβακία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω προώθηση των οικονομικών σχέσεων και περαιτέρω συνεργασία σε θέματα πολιτισμού,τουρισμού, έρευνας και τεχνολογίας και ενέργειας, είπε.

    Ο Κ.Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία στην κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και τόνισε ότι με το σλοβάκο πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και δόθηκε έμφαση στην ανάγκη σταθερότητας και ευρωπαϊκής προοπτικής στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ζήτησε πιο στενή οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα, αύξηση του αριθμού των Ελλήνων επενδυτών στη χώρα του και κάλεσε τον κ. Κ. Καραμανλή να επισκεφθεί επισήμως τη Σλοβακία με κλιμάκιο Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Είπε ακόμη ότι οι συζητήσεις αφορούσαν δυο τομείς: την κρατική βοήθεια από πλευράς Σλοβακίας σε επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και στη συνεργασία στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας.

    Στο άμεσο μέλλον, είπε,θα υπογραφεί υπόμνημα μεταξύ των δυο χωρών για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο ο κ. Ρ. Φίκο είπε ότι οι θέσεις της χώρας του είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις, ενώ είπε ακόμη ότι η δημιουργία του Κοσόβου είναι περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου και πως θα δυσκολευτεί πολύ η χώρα του για να αναγνωρίσει το Κόσοβο.

    Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα κυρώσει η χώρα του τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Μήνυμα στην ΠΓΔΜ

    Σφές μήνυμα προς τα Σκόπια απέστειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερ Φίκο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως μη λύση στο πρόβλημα της ονομασίας σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

    Αναζητούμε, είπε, αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και ο ευρωπαϊκός τρόπος επίλυσης διαφορών.

    Εμείς κάναμε βήματα μπροστά και αναμένουμε από την ΠΓΔΜ να κάνει και αυτή βήματα μπροστά, τόνισε και πρόσθεσε ότι έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική πορεία των χωρών, αλλά η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας κι αυτό τίθεται και ως κριτήριο αξιολόγησης κaι από το ΝΑΤΟ.

    Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να θεωρήσει ότι πληρούνται τα κριτήρια αυτά, εφόσον η ΠΓΔΜ επιμένει στη στάση της. Η θέση μας είναι σαφής: μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κόσοβο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία της KFOR και πρώτιστο ζητούμενο είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.

    Μας ενδιαφέρει, επανέλαβε, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και ειδικά της Σερβίας, προοπτική για την οποία εργαζόμαστε, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναγνώριση του Κοσόβου από τη χώρα μας, είπε ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται βία και πίεση και πως θα πάρει τις αποφάσεις της με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

    Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είπε ότι δεν γνωρίζει άλλη περιοχή που μια εθνικότητα να έχει δυο κράτη. Πρόκειται, είπε, για παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία και άλλες χώρες οι οποίες έχουν μειονότητες.

    Επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ

    Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χόπ Σέφερ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Το μεσημέρι, ο κ. Σέφερ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ συναντήθηκε και με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Απαράβατη προϋπόθεση για την διεύρυνση κάθε Συμμαχίας, για τη δημιουργία και οικοδόμηση κάθε συμμαχικού δεσμού αλληλεγγύης, είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών, αξιών και κανόνων που διέπουν την ομαλή λειτουργία κάθε Συμμαχίας", επεσήμανε η κα Μπακογιάννη,αμέσως μετά την συνάντησή της με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι "θεμελιώδης αρχή κάθε Συμμαχίας είναι ότι όταν κράτη - μέλη δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να είναι εύλογο να την αναμένουν στις σχέσεις τους με τρίτες χώρες από εταίρους και συμμάχους".

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι για την διεύρυνση είναι απαράβατη προϋπόθεση "να μην υπάρχουν μεταξύ ενός κράτους μέλους και ενός υποψηφίου κράτους ανοιχτά ζητήματα, ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις μεταξύ τους σχέσεις" και επανέλαβε την πεποίθηση της Ελλάδας ότι τα προβλήματα "δεν πρέπει να διαιωνίζονται, αντίθετα, πρέπει να λύνονται με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό, οριστικό, πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο. Η απουσία τέτοιων λύσεων σε καίρια ζητήματα σχέσεων καλής γειτονίας, δεν επιτρέπει την δημιουργία σχέσεων συμμαχίας".

    Η υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί επί 55 χρόνια ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τον παλαιότερο σε αυτή την ευπαθή περιοχή της Ευρώπης και εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της Ελλάδας για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της περιοχής, αν παραμείνουν άλυτα τέτοια προβλήματα εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής. Επισήμανε δε ότι "η στιγμή για λύση κοινά αποδεκτή είναι τώρα".

    Αναφερόμενη στα δύο άλλα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, την εξέλιξη των δύο αποστολών στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν, επισήμανε την συνεισφορά της Ελλάδας, με συνολικά 2000 άτομα κατά το 2007. "Είναι μια έμπρακτη απόδειξη της επί 55 χρόνια συμμετοχής αλληλεγγύης της Ελλάδας στην γενικότερη προσπάθεια της Συμμαχίας. Σε αυτή, ιδιαίτερη θέση κατέχει η συμβολή μας στην κατανομή των συμμαχικών βαρών, με αμυντικές δαπάνες που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ μας. Πιστεύω ότι η θεμελιώδης αρχή κάθε Συμμαχίας είναι ότι όταν κράτη - μέλη δίνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να είναι εύλογο να την αναμένουν στις σχέσεις τους με τρίτες χώρες από εταίρους και συμμάχους", τόνισε η υπουργός.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας έκανε λόγο για ανοιχτές πόρτες του ΝΑΤΟ, αλλά για διαδικασία ένταξης η οποία είναι βασισμένη στην επίδοση κάθε υποψήφιας χώρας και γίνεται μόνο με την συναίνεση όλων των κρατών - μελών. "Η πρόσκληση γίνεται με αυτό το κριτήριο, την επίδοση και απευθύνεται μόνο εφόσον τα 26 μέλη της Συμμαχίας συμφωνούν", δήλωσε. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται άμεσα στην διαδικασία, η οποία συντονίζεται από τον ΟΗΕ και τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά έχει κάθε ενδιαφέρον για την εξέλιξη και ελπίζει να καταλήξουμε σε συναίνεση ενόψει της Συνόδου του Απριλίου. "Θα πρέπει αυτή η συναίνεση να είναι εφικτή, ωστόσο", πρόσθεσε και επανέλαβε ότι "η "επίδοση" αποτελεί λέξη - κλειδί και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είναι κανείς μέλος και στο να μην είναι. Ελπίζω να εξευρεθεί μια λύση, θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ζήτημα της ονομασίας συνιστά παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας από την πλευρά των Σκοπίων, σημείωσε ότι, όπως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, έτσι και για το ΝΑΤΟ είναι αυτονόητο ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θέμα αρχής. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "όλα τα επίδοξα μέλη δεν είναι μέλη" και ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα ισχυρό κράτος - μέλος και σε ένα μη - μέλος.

    Ερωτηθείς εάν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη συμμετοχή στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή από όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, όχι ειδικά από την Ελλάδα.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Δύναμη ανατροπής το ΠΑΣΟΚ"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα μιλήσει το βράδυ στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη. Το μεσημέρι,θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο.

    Στην πορεία προς το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, και στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου Προσυνεδριακού Διαλόγου, πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα, ειδικές θεματικές Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, για το Πολιτικό Σύστημα, την Πράσινη Οικονομία, την Κοινωνική Πολιτική και την Εξωτερική Πολιτική.

    Στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Αττικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μενίδι, θα μιλήσουν ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης, για την Εξωτερική Πολιτική και ο βουλευτής Επικρατείας, Γιώργος Παπαδημητρίου, για το Πολιτικό Σύστημα.

    Πρωτοβουλίες για την Παιδεία

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, πραγματοποιούνται σήμερα, σε ολόκληρη χώρα, επισκέψεις βουλευτών και στελεχών του Κινήματος σε σχολεία. Κεντρικό σύνθημα των δράσεων του ΠΑΣΟΚ: «Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, υψηλής ποιότητας για όλους. Για ένα νέο ανοικτό, δημιουργικό σχολείο».

    Στόχος του ΠΑΣΟΚ, είναι η ανάδειξη των επιπτώσεων, λόγω των πολιτικών και των επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, όπως και στον οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς και η παρουσίαση του πλαισίου μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου

    "Η διαπραγματευτική θέση και ισχύς της Ελλάδας επί ΝΔ έχει διολισθήσει, στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και διεθνώς", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη διότι "χάσαμε τον λόγο που είχαμε για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ (καθώς) ούτε τα εθνικά συμφέροντα υπερασπιστήκαμε, ούτε την πορεία της Τουρκίας καθοδηγήσαμε", ενώ την επέκρινε επίσης για "εγκατάλειψη του Ελσίνκι, που οδηγούσε σε λύσεις για την υφαλοκρηπίδα με την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN", αλλά και για "εγκατάλειψη κάθε σκέψης άσκησης βέτο".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "αφήσαμε αβοήθητα τα Βαλκάνια" και διαπίστωσε ότι "χάθηκε το τεράστιο κεκτημένο της ελληνικής προεδρίας (της ΕΕ) το 2003 και διολισθήσαμε στην επαναβαλκανοποίηση της περιοχής".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εγκαταλείψαμε τα Βαλκάνια στην πελατειακή λογική των ισχυρών", κάνοντας λόγο για "Ρώσους - προστάτες των Σέρβων και Αμερικανούς - προστάτες των Αλβανών", ενώ σε ό,τι αφορά την θέση της Ελλάδας την περιέγραψε ως "κομπάρσοι σε ένα έργο που γράφουν άλλοι".

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα μας "βρίσκεται μπλεγμένη σε παζάρια, χωρίς αρχές και ξεκάθαρους στόχους".

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσόβου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο τρόπος που διαχειρίστηκε το θέμα η Ευρώπη κι η Ελλάδα αποτελεί πλήγμα για όλη την περιοχή" και εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή θα διακόψει την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο αστάθειας, την ίδια ώρα που η "επίσημη Ευρώπη νίπτει τας χείρας της".

    "Μονομερείς αναγνωρίσεις του Κοσσόβου, εκτός πλαισίου ΟΗΕ, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "κινείται στον αστερισμό της απραξίας και της υποχωρητικότητας".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η πορεία θα μπορούσε να είναι διαφορετική, είπε ότι "είχαμε αποδείξει ότι μπορούσαμε να υψώσουμε την φωνή μας, ότι είμαστε ισχυροί και αξιόπιστοι γείτονες", ενώ χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία του 2003 ως "αφετηρία ελπίδας".

    Σε ό, τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε, πρώτον, ότι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Ρωσία αναγνώρισε την γείτονα χώρα και ότι το ίδιο συνέβη με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πάλι επί κυβερνήσεως ΝΔ.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι "δέχεται να διαπραγματευθεί διπλή ονομασία" και τόνισε την θέση του ΠΑΣΟΚ: "Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό".

    "Κατανοώ την αγανάκτηση του ελληνικού λαού για την πολιτική της κυβέρνησης, δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά σοβαρή εξωτερική πολιτική" είπε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Πρόσθεσε δε μιά φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι μιά ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, αλλά μιά ζημιά στα εθνικά θέματα είναι ιστορικά ανεπανόρθωτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο Κυπριακό κατ΄αρχήν απέστειλε εκ νέου τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας πως "θα είμαι στο πλευρό του και θα συμβάλλω στη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ".

    Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να εργασθεί για τη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπενθυμίζοντας, επιπλέον ότι το κόμμα του Ταλάτ είναι υποψήφιο για ένταξη στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε επίσης μήνυμα "στην άλλη πλευρά του Αιγαίου", λέγοντας πως "εμείς ανοίξαμε την πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία" και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αταλάντευτο στην θέση πως είναι "δικαίωμα της Τουρκίας να γίνει μέλος στην ΕΕ, αλλά είναι ταυτόχρονα και υποχρέωσή της να εκπληρώσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης".

    "Πρίν τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ήταν το πρότυπο της περιχής", είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για σήψη και διαφθορά που κυριαρχούν σήμερα και επικρίνοντας την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για επιβράβευση του παραισιτισμού, μίλησε για οικονομία σε αδιέξοδο, φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφελληνισμό της οικονομίας υπό τον μανδύα των ξένων επενδύσεων, πλήρη ασυδοσία στην αγορά, τη μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ κερδοφορία των τραπεζών και τόνισε ότι η ΝΔ την "ξέρει μόνο την πολιτική της κοινωνικά άδικης αναδιανομής του πλούτου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε "ενεργειακό σκουπιδότοπο της Ευρώπης", έκανε λόγο για "δίκαιη και δυναμική αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ που απέτρεψαν τη συμφωνία με την RWE" και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη για να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε "μαύρο πρόβατο" από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά, αντίθετα να αναδειχθεί σε πρότυπο "πράσινης ανάπτυξης".

    "Το αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στην καρδιά της ανάπτυξης και αυτό θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ασφαλιστικό.

    "Η κρίση της πολιτικής εξουσίας, της Δικαιοσύνης των ΜΜΕ και των θεσμών είναι φυσική απόρροια της πολιτικής της ΝΔ", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ η υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής και η διαφάνεια αποτελούν υπόθεση χρέους και τιμής.

    "Δεν μας φοβίζει τίποτα, ούτε από το παρελθόν, ούτε από το παρόν. Οποιος έφταιξε να πληρώσει σε όποια παράταξη κι αν ανήκει. Τελεία και παύλα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην "υπόθεση Ζαχόπουλου" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αποδεικνύεται πως οι φίλοι του πρωθυπουργού μπορούν να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο, οι βουλευτές μπορούν να γίνονται ταχυδρόμοι της συναλλαγής, τα χρήματα του λαού είναι ο θησαυρός ενός κόμματος και σε ορισμένες περιπτώσεις ο δρόμος για την προαγωγή περνά από την ταπείνωση".

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ενδεχόμενο "να επιδιώξει η κυβέρνηση να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση της νέας γενιάς στο Διαδίκτυο",προσθέτοντας, επιπλέον, ότι αυτό είναι και τεχνικά αδύνατο.

    "Το ΠΑΣΟΚ γίνεται και πάλι δύναμη ανατροπής και το συνέδριό μας είναι ένα βήμα για να πείσουμε τη νέα γενιά και τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε νέα σελίδα για τη χώρα", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει και σήμερα τομές και τονίζοντας ότι "προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς νικητές και ηττημένους".

    "Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν προστατευόμενοι και πολύ περισσότερο εγώ. Δεν ζητώ από κανένα να με προστατεύσει, ζητώ από όλους να προστατεύσουν τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ (...). Και η πειθαρχία που ζητώ, δεν είναι πειθαρχία σε μένα, αλλά αφοσίωση στον κοινό μας στόχο", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είπε ότι το "Συνέδριο θα αποδειχθεί το κορυφαίο πολιτικό γεγονός για τον τόπο", καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα, μετά από το οποίο θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, ώστε να δημιουργηθεί η κοινωνική συμμαχία η οποία θα στηρίξει τις απαιτούμενες για τον τόπο αλλαγές.

    [03] "Πάλη και συσπείρωση"

    Το ΚΚΕ προειδοποιεί το λαό ότι πίσω από την κουρτίνα των διαπραγματεύσεων για το όνομα της FYROM διεξάγεται ένα διαφορετικό παζάρι που αφορά στην άμεση αναγνώριση από την Ελλάδα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, στην ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους στρατούς κατοχής ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν κ.α. Την ίδια ώρα εξελίσσεται η ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής παρουσίας των ΗΠΑ και της ΕΕ στη FYROM και στο Κόσοβο, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Το ΚΚΕ καλεί το λαό "να κλιμακώσει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη και συσπείρωση" και να μην "αποπροσανατολιστεί ούτε από τις δυνάμεις της υποταγής ούτε από τις εθνικιστικές φωνές. Και οι δυο συγκαλύπτουν το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, την εμπλοκή και τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου".

    [04] "Να σπάσει ο δικομματισμός"

    Με εκπροσώπους των Ενώσεων Τεχνικών: Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος, Ραδιοφωνίας, και Μακεδονίας - Θράκης, θα συναντηθεί το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημά τους, για να συζητήσουν πάνω σε θέματα που αφορούν στα σωματεία τους στα πλαίσια του Ασφαλιστικού.

    Αύριο στις 11:30 το πρωί, ο κ.Τσίπρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    "Ο κεντρικός στόχος είναι να διαμορφωθεί μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία να μπορέσει να σπάσει τα τείχη του δικομματισμού και να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας με τρία μεγάλα κόμματα, όχι με δύο. Και θα δείτε ότι καθότι η ΝΔ είναι σε κάθοδο η Ριζοσπαστική Αριστερά είναι σε άνοδο", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

    "Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μας στηρίζουνε, κυρίως τις δυνάμεις της νεολαίας, και επίσης τις δυνάμεις που έρχονται από τον Σοσιαλιστικό χώρο και βρίσκουν ξανά την προσδοκία και να πω ότι ξέρουμε ότι είμαστε υπό δοκιμή και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε", τόνισε.

    [05] Μεταναστευτική πολιτική

    Συγκριτική έρευνα ανάμεσα σε 28 χώρες για την ένταξη των μεταναστών η οποία διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Μεταναστευτικής Πολιτικής και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του τρίτου εθνικού διαλόγου που φιλοξενήθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη, εμφανίζει την Ελλάδα στο θέμα της ένταξης των μεταναστών να υπολείπεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δη μεσογειακές, όπως η Ισπανία και η σχετικά νέα χώρα υποδοχής μεταναστών, Πορτογαλία.

    Τι μας διαφοροποιεί από αυτές τις χώρες σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και πού βρίσκεται σήμερα η χώρα σε αυτό το σημείο;

    Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), Αλέξανδρος Ζαβός, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με αυτό το φλέγον για ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, θέμα:

    - Ως προς το θέμα της κατάταξης της Ελλάδας σε χαμηλές θέσεις βάσει αυτής της Εκθεσης πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα και να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Παραδείγματος χάριν, ένας δείκτης που ορίζεται για να δεις αν μια χώρα έχει προχωρήσει σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής είναι και το ποσοστό ιθαγένειας που έχει χορηγηθεί σε αλλοδαπούς. Η Ελλάδα όντως έχει χαμηλό ποσοστό και επομένως χαμηλή βαθμολόγηση σε αυτή την Εκθεση. Για να πάρει ιθαγένεια θα πρέπει ο αλλοδαπός στην Ελλάδα να συμπληρώσει -εκτός των άλλων προϋποθέσεων- και 10 χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα. Ομως, η καταγραφή στην Ελλάδα των μεταναστών ξεκίνησε το 1998, επομένως τα στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί να πιστοποιηθεί η νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, μόλις φέτος συμπληρώνονται. Τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστοι μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν ζήσει μια δεκαετία στην Ελλάδα. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μικρότερο χρονικό όριο για τη νομιμοποίησή τους (πέντε χρόνια), έχουν μεγαλύτερη παράδοση στο θέμα, αφού λόγω της αποικιοκρατίας -σε χώρες αφρικανικές, κυρίως- , οι περισσότεροι μετανάστες σε αυτές προέρχονται από τις παλαιές αποικίες και είναι πιο εξοικειωμένοι με τη γλώσσα και τις συνήθειες της χώρας υποδοχής, επομένως είναι και πιο εύκολο να ενταχθούν σε αυτές.

    Ενα άλλο παράδειγμα, είναι η πολιτική συμμετοχή των μεταναστών, όπου και σε αυτό το σημείο η χώρα μας εμφανίζεται να υστερεί. Χώρες με μακρά παράδοση στη μετανάστευση έχουν δομήσει μεταναστευτικές κοινότητες ώστε αυτές να έχουν θεσμική εκπροσώπηση στα όργανα, να έχουν εκλέξει άτομα που τους εκπροσωπούν μέσα από θεσμικές διαδικασίες και συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα, μέσω των οποίων συνδιαλέγονται με την πολιτεία. Στην Ελλάδα δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η θεσμική εκπροσώπηση των μεταναστών. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Μια άλλη διάσταση είναι ότι η πλειονότητα των μεταναστών, στην Ελλάδα έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Επομένως χρειάζεται χρόνος για να ακολουθήσουν τη διαδικασία ένταξης. Οποιος έχει μπει με νόμιμη διαδικασία είναι ευκολότερο να ενταχθεί. Στις βόρειες χώρες, το 90% των μεταναστών μπαίνουν μέσω νόμιμων διαδικασιών.

    - Μα και στην Ισπανία γνωρίζουμε ότι μπαίνουν στη χώρα καθημερινά παράνομοι μετανάστες, χρησιμοποιώντας πλοιάρια της συμφοράς από τις βορειο-αφρικανικές χώρες με τραγικές συνέπειες, αφού συχνότατα ξεβράζονται στις ακτές πτώματα λαθρομεταναστών που δεν κατάφεραν να φτάσουν στις ισπανικές ακτές.

    - Ναι, η Ισπανία έχει το ίδιο πρόβλημα και εδώ υπάρχει ένα θέμα με τους δείκτες. Η Ισπανία μονιμοποίησε πέρυσι 600.000 μετανάστες. Το θέμα είναι πότε γίνεται η μέτρηση μεταναστών. Οταν τους μετράς μόλις τους έχεις νομιμοποιήσει, τότε οι δείκτες φαίνονται θετικοί, αν γίνει η μέτρηση πριν τη νομιμοποίηση τότε θα εμφανιζόταν μεγάλος αριθμός μη-νόμιμων μεταναστών. Ομως, όπως είπε και ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Μπρις Ορτφέ, που επισκέφτηκε τη χώρα μας και τον υπουργό Εσωτερικών, μια χώρα δεν θα πρέπει να νομιμοποιεί μετανάστες, αν δεν συμφωνήσουν και οι άλλες χώρες της ΕΕ, με το σκεπτικό ότι οι μετανάστες από τη στιγμή που φτάνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα μπορούν να περάσουν και σε άλλες, επομένως το θέμα αυτό τις αφορά όλες.

    - Αν ήσασταν μετανάστης σήμερα στην Ελλάδα, θα ήσασταν ευχαριστημένος από τη ζωή σας εδώ;

    - Ολα είναι σχετικά. Αν είχα έρθει με νόμιμο τρόπο στην Ελλάδα και είχα αφήσει πίσω στην πατρίδα μου δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, τότε σίγουρα θα ένιωθα καλύτερα και παράλληλα θα διεκδικούσα πάντα το καλύτερο. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η καθυστέρηση που σημειώνεται στην έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής μεταναστών και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση.

    Η αιτία είναι πρώτον, ότι υπάρχουν μετανάστες των οποίων τα έγγραφα δεν αποδεικνύουν ότι βρίσκονται στη χώρα νόμιμα. Δεύτερον, λόγω φόρτου εργασίας των υπαλλήλων και δεδομένου ότι οι μετανάστες δεν είναι «εύκολοι πελάτες» για τις δημόσιες υπηρεσίες (δεν μιλούν επαρκώς τα ελληνικά), η συνεννόηση δεν είναι εύκολη αφού δεν υπάρχουν και υπάλληλοι που να μιλούν στη γλώσσα το μετανάστη. Ετσι, δημιουργείται ένταση. Οι υπάλληλοι αποφεύγουν τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με μετανάστες και στη θέση τους έρχονται εποχικοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη γνώση του θέματος αλλά και συνέχεια στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα της γενικότερης γραφειοκρατίας. Τώρα γίνονται προσπάθειες να απλοποιηθούν οι διαδικασίες με την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για αυτό το σκοπό.

    Το ΙΜΕΠΟ συμμετέχει με άλλες χώρες στο πρόγραμμα ΙΝDI με σκοπό τη δημιουργία one stop stand, δηλαδή ενός χώρου όπου θα εξυπηρετούνται όλες οι υποθέσεις των μεταναστών. Ελπίζουμε πως μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    - Τί όμως συμβαίνει με τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα;

    - Καμία χώρα δεν θέλει περισσότερους μετανάστες από όσους έχει ανάγκη. Ετσι, για να λυθεί το πρόβλημα, δύο λύσεις υπάρχουν: Πρώτον η αποτροπή τους. Ομως, η Ελλάδα, που έχει τα μεγαλύτερα σε μήκος θαλάσσια σύνορα, δεν μπορεί να προστατεύσει τις μη νόμιμες εισόδους στη χώρα. Η άλλη λύση είναι η επιστροφή τους στις όμορες χώρες από όπου πέρασαν για να φτάσουν μέχρι εμάς. Αυτό απαιτεί διακρατικές συμφωνίες, όπως με χώρες που θέλουν να έχουν καλή σχέση με την ΕΕ. Τρίτη λύση: η επαναπροώθησή τους στη χώρα καταγωγής τους. Ομως, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το πρόβλημα των ταξιδιωτικών ή άλλων εγγράφων τους. Πολλοί από τους παράνομους μετανάστες έχουν καταστρέψει αυτά τα έγγραφα και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να στείλεις πίσω κάποιον χωρίς χαρτιά.

    Αν, τώρα, τους νομιμοποιήσεις όλους, είναι σα να δίνεις το μήνυμα να έρθουν όλοι και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει στη χώρα μεγάλο πρόβλημα εργασίας όχι μόνο μεταξύ των μεταναστών΅, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων με χαμηλά ημερομίσθια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αν έρθουν 200.000 μετανάστες στη χώρα η ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη και θα μειωθούν από 25 έως 55% τα μεροκάματα. Ετσι, θα υπάρξει μια αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πλουσιότερων και κατά των φτωχότερων. Θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα από τους ανθρώπους που δεν θα βρίσκουν εργασία.

    - Υπάρχει όμως το θέμα του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία πολλές φορές καταπατώνται, όπως στις πρόσφατες περιπτώσεις στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα.

    - Τους επισκέφθηκα εγώ ο ίδιος στους καταυλισμούς τους, με πολιτικούς φορείς και φορείς μεταναστών στην Πάτρα, πριν από έξι μήνες, όταν τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Οι μετανάστες δεν ήθελαν να μετακινηθούν από τους καταυλισμούς που είχαν στήσει στο λιμάνι για να πάνε αλλού και να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες, όπου τόσο η Περιφέρεια, όσο και η Νομαρχία τους παραχωρούσε εκτός περιοχής του λιμανιού. Οι μετανάστες αυτοί ήθελαν να είναι στο λιμάνι για να μπορούν όποτε βρουν την ευκαιρία να φύγουν λαθραία με τα πλοία για την Ιταλία και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες. Ομως, η πλειοψηφία από αυτούς γυρίζει πίσω αφού οι Ιταλοί γνωρίζουν το πρόβλημα και στους εκτενείς ελέγχους που κάνουν, τους ανακαλύπτουν. Ετσι, έχουμε 2.500 μετανάστες μέσα στο λιμάνι και οι πολίτες της Πάτρας αντιδρούν.

    - Πώς νομίζετε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης γενικότερα σε μια εποχή όπου τα μεταναστευτικά ρεύματα από τις χώρες του μη αναπτυγμένου κόσμου φαίνεται να μη σταματούν;

    - Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με την ΕΕ. Γιατί αφενός δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε, αφετέρου δεν μπορούμε να τους στείλουμε πίσω. Αν μια χώρα τους δεχτεί τότε θα επέλθει ρήξη με την ΕΕ.

    Στην Πάτρα είχε προταθεί η λύση να φραχτεί το λιμάνι ώστε να δυσκολεύεται η απόδρασή τους. Ομως, υπήρξαν αντιδράσεις παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς δεν ήθελαν να παρεμποδίζεται η βόλτα των Πατρινών στην παραλία. Τελικά η παρέμβαση της Αστυνομίας είναι η μόνη λύση.

    - Τελικά πόσοι είναι οι μετανάστες στην Ελλάδα, γιατί πολλά αντικρουόμενα ακούγονται για τον τελικό αριθμό τους;

    - Οι άδειες εν ισχύι σήμερα είναι περίπου 500.000 και άλλες 150.000 βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σύνολο 650.000 νόμιμοι μετανάστες.

    Για τους μη νόμιμους μετανάστες υπάρχει μια εκτίμηση που βασίζεται σε στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται από τα σχολεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε ένα δείγμα περίπου 200 Δήμων με συνολικό πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους, προκύπτει ένας αριθμός μη νόμιμων μεταναστών ύψους 180.000 με 250.000, αριθμός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα σχολεία. Δηλαδή, βάσει των γεννήσεων στη χώρα και με δεδομένο ότι σε κάθε έναν νόμιμο μετανάστη αντιστοιχούν 7 με 8 μη νόμιμοι, προκύπτει πως ο τελικός αριθμός φτάνει περίπου τους 250.000. Δηλαδή όλοι μαζί δεν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

    - Πώς πιστεύετε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους (πρόσφατα δόθηκε παράταση μέχρι το 21ο) πρέπει ή να φύγουν από τη χώρα ή να βρουν αμέσως εργοδότη;

    - Η πρόταση του ΙΜΕΠΟ προς την πολιτεία είναι πως τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχουν πάει σχολείο και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, πρέπει με αίτησή τους να ζητούν και να λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια. Η επιλογή πρέπει να είναι δική τους. Να νιώθουν δηλαδή Ελληνες, να μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο, στο στρατό, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Ομως, δεν θα μπορεί η χορήγηση της ιθαγένειας προς αυτούς να δικαιολογεί και τη χορήγηση ιθαγένειας και στους γονείς τους.

    - Υπαρχουν προβλήματα στην κατηγορία των επί μακρόν διαμένοντες μεταναστών και ποια είναι αυτά;

    - Ο νόμος προβλέπει για αυτή την κατηγορία μεταναστών τη νόμιμη παραμονή επί πενταετία στη χώρα, δηλαδή να έχει μια εργασία που αποδεικνύεται και πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Το πιστοποιητικό δίνεται μετά από 150 ώρες δωρεάν διδασκαλίας της γλώσσας και στοιχείων ιστορίας και πολιτισμού της χώρας. Ετσι παίρνουν άδεια μακράς διαμονής χωρίς να χρειάζεται να την ανανεώνουν κάθε χρόνο και εξομοιώνονται τα δικαιώματά τους με αυτά των Ελλήνων εκτός από αυτό της συμμετοχής σε πολιτικά δρώμενα. Ισως αργότερα -όπως έχει πει και ο υπουργός- να μπορούν να συμμετέχουν σε τοπικές εκλογές.

    - Και στο θέμα της οικογενειακής συνένωσης φαίνεται να υστερούμε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες...

    - Από στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης μπορούμε να δούμε πόσοι μετανάστες λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα. Σε σύνολο 360.000 Ελλήνων που δικαιούνται επιδόματος οι νόμιμοι αλλοδαποί ανέρχονται στις 40.000, δηλαδή το 11,11%. Αλλά και από το σύνολο των δράσεων του ΟΑΕΔ, 12.500 μετανάστες λαμβάνουν επίδομα ανεργίας , δηλαδή το 9,45%. Τα ποσοστά των μεταναστών αυτών των κατηγοριών είναι υψηλά σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού τους στη χώρα γιατί οι μετανάστες που καταγράφονται σε αυτές τις λίστες είναι όλοι εργασιακά ενεργοί. Δεν υπολογίζονται στα στοιχεία π.χ. ηλικιωμένοι ή μωρά.

    Επίσης όσον αφορά τους ασφαλισμένους στα Ταμεία, για τον μήνα Νοέμβριο του 2006, το σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων, στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΜ μόνο, σε κοινές επιχειρήσεις (εκτός οικοδομών) ανέρχεται στους 259.496 εκ των οποίων 189.632 άντρες και 69.864 γυναίκες.

    Πέρα από τα απτά στοιχεία, τα προβλήματα της καθημερινότητας και το γενικότερο θέμα της μετανάστευσης που η χώρα μας μοιράζεται με πολλές άλλες, το θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το ΙΜΕΠΟ, τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του είναι η ανάληψη της διοργάνωσης του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2009. Εμφαση θα δοθεί από ελληνικής πλευράς στο θέμα της αξιοποίησης της διασποράς σε σχέση με τη μετανάστευση και ο νέος ρόλος που καλείται να διαδραματίσει.

    [06] Σαρωτική νίκη

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύθηκε σήμερα να διατηρήσει την πολιτική του μέντορά του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα αναλάβει την πρωθυπουργία, έπειτα από την αναμενόμενη νίκη του στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, οι οποίες επικρίθηκαν από δυτικούς παρατηρητές ως μη απολύτως δημοκρατικές.

    Θέλοντας να τονίσει τον διττό χαρακτήρα της εξουσίας στη Ρωσία, ο Μεντβέντεφ εμφανίσθηκε στο πλευρό του Πούτιν χθες στην Κόκκινη Πλατεία επί της σκηνής ροκ συναυλίας για τον εορτασμό της εκλογικής του νίκης.

    Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε, έπειτα από την καταμέτρηση του 99,45% των ψήφων, ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξασφάλισε ποσοστό 70,23%. Εξαιτίας του υψηλότερου ποσοστού συμμετοχής, περισσότεροι πολίτες ψήφισαν τον Μεντβέντεφ χθες από ό,τι τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2004, 52 εκατομμύρια ψηφοφόροι έναντι 49,6 εκατομμυρίων.

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, 42 ετών, θα είναι ο νεότερος ηγέτης από την εποχή του Τσάρου Νικολάου ΙΙ όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 7 Μαΐου, ενώ είναι ο τρίτος πρόεδρος της μετασοβιετικής Ρωσίας, μετά τον Μπόρις Γέλτσιν (1991-1999) και τον Βλαντιμίρ Πούτιν (200-2008).

    "Πιστεύω ότι η προεδρία μου θα είναι η άμεση συνέχεια" της οκταετίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, που χαρακτηρίσθηκε από τη συγκέντρωση της εξουσίας στο Κρεμλίνο και την πρόθεση να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στη Δύση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

    Στέλνοντας μήνυμα ότι η Ρωσία δεν θα αμβλύνει την αποφασιστική της στάση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο κρατικός κολοσσός Gazprom μείωσε σήμερα κατά το εν τέταρτον την τροφοδοσία της Ουκρανίας σε φυσικό αέριο, εξαιτίας του χρέους του Κιέβου.

    Πούτιν και Μεντβέντεφ δηλώνουν ότι θα τηρήσουν το σύνταγμα, που δίνει στον πρόεδρο τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής και σημαντικών υπουργείων, όπως της Αμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ για τον πρωθυπουργό επιφυλάσσει τον έλεγχο επί της οικονομίας και επί των κοινωνικών υπηρεσιών.

    Ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές ποιός θα έχει τον πραγματικό έλεγχο της χώρας και πολιτικοί αναλυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας τους για την κατανομή της εξουσίας σε μια χώρα που έχει συνηθίσει να κυβερνάται από έναν ισχυρό ηγέτη.

    Ο Μεντβέντεφ, πρώην καθηγητής της νομικής, που τελούσε καθ΄όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας υπό την σκιά του Πούτιν, έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στον πανίσχυρο πρωθυπουργό του να καταπατήσει την εξουσία του.

    "Το γραφείο του προέδρου βρίσκεται στο Κρεμλίνο. Το γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται στον Λευκό Οίκο", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι επί της προεδρίας του η Μόσχα δεν θα αμβλύνει τη σκληρή της στάση σε θέματα όπως το Κόσοβο ή τα αμερικανικά σχέδια για την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην ανατολική Ευρώπη.

    Πρέπει να ακολουθήσουμε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αυτή που είχαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, με κύριο στόχο την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων σε όλα τα μέτωπα με όλα τα δυνατά μέσα, αλλά φυσικά στο πλαίσιο της νομιμότητας", δήλωσε ο Μεντβέντεφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 March 2008 - 13:30:27 UTC