Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"
  • [02] Στον Πρόεδρο ο Αλ.Τσίπρας

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά το πέρας της συνεργασίας ο κ.Στυλιανίδης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της συνόδου των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ.

    Ολοκληρώθηκε, είπε ο κ.Στυλιανίδης, ο πρώτος κύκλος της θεσμικής μεταρρύθμισης με τα τέσσερα κείμενα, το γενικό εσωτερικό κανονισμό, και τον τετραετή οικονομικό προγραμματισμό για τα μεταπτυχιακά, την έρευνα και την τεχνολογία.

    Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου, είπε ο κ.Στυλιανίδης και επισήμανε ότι θα συνεχιστεί και θα εφαρμοστεί ο νόμος στην πράξη.

    Πρόσθεσε δε, πως κάθε σκέψη για συμπλήρωση κενών ή εκσυγχρονισμό θα υπάρξει μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των διατάξεων.

    Είπε ακόμη ότι τα πανεπιστήμια που εφαρμόζουν τις διατάξεις θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών κύκλων, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα μας δίνει τα περισσότερα χρήματα για την ανώτατη εκπαίδευση, το 1,8 του ΑΕΠ, όπως διευκρίνισε.

    Ο κ.Στυλιανίδης ανέφερε ακόμη ότι εγκρίθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου ύψους 2,2 δισ.ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Δ΄ΚΠΣ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο, είπε ότι είναι κατακριτέα κάθε προσπάθεια μικρών ακραίων συνόλων που προσπαθούν να εμποδίσουν τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου.

    Με το νέο νόμο, είπε ο κ.Στυλιανίδης οι πρυτανικές αρχές έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να εφαρμόσουν στην πράξη τη δημοκρατική λειτουργία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

  • ** Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ.

    Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια απέστειλε εκ νέου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Σλοβάκο ομόλογό του Ρόμπερ Φίκο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως μη λύση στο πρόβλημα της ονομασίας σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

    Αναζητούμε, είπε, αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και ο ευρωπαϊκός τρόπος επίλυσης διαφορών.

    Εμείς κάναμε βήματα μπροστά και αναμένουμε από την ΠΓΔΜ να κάνει και αυτή βήματα μπροστά, τόνισε και πρόσθεσε ότι έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική πορεία των χωρών, αλλά η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας κι αυτό τίθεται και ως κριτήριο αξιολόγησης κaι από το ΝΑΤΟ.

    Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να θεωρήσει ότι πληρούνται τα κριτήρια αυτά, εφόσον η ΠΓΔΜ επιμένει στη στάση της. Η θέση μας είναι σαφής: μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κόσοβο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία της KFOR και πρώτιστο ζητούμενο είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.

    Μας ενδιαφέρει, επανέλαβε, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και ειδικά της Σερβίας, προοπτική για την οποία εργαζόμαστε, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αναγνώριση του Κοσόβου από τη χώρα μας, είπε ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται βία και πίεση και πως θα πάρει τις αποφάσεις της με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

    Επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ - Δηλώσεις Κ.Παπούλια

    Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χόπ Σέφερ, δέχθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι η θέση την οποία έλαβε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και την πρόσκληση για ένταξή της στην ατλαντική συμμαχία) είναι "πάρα πολύ καθαρή".

    Ελπίζω, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "να το συζητήσουμε και να βρούμε τρόπους" και πρόσθεσε ότι "καταλαβαίνω ότι και για το ΝΑΤΟ είναι ένα πρόβλημα, αλλά περισσότερο από το ΝΑΤΟ είναι για την Ελλάδα".

    Υποδεχόμενος τον κ. Σέφερ, ο κ.Παπούλιας σημείωσε ότι "είναι μια στιγμή πολύ ενδιαφέρουσα που συναντιόμαστε και ιστορικά μου έρχεται στο μυαλό μια άλλη συνάντηση με έναν προκάτοχό σας (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ) τον λόρδο Κάρριγκτον, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στο να ξεπεράσουμε μια κρίση που είχαμε τότε με την Τουρκία".

    Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι "το πρόβλημα που έχουμε θα συζητήσουμε και θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε. Και πρέπει να σας πω ότι έχω ζήσει αυτή την ιστορία (σ.σ. με την ΠΓΔΜ) ως υπουργός των Εξωτερικών και μπορώ να τη συνοψίσω με δυο λέξεις, ότι εκείνη την αδιαλλαξία που συνάντησα τότε, ως υπουργός, εξακολουθεί σήμερα να την επιδεικνύει αναλλοίωτη η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων".

    Σήμερα η υπουργός Εξωτερικών κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Κατά την υποδοχή της από τον κ. Κάρολο Παπούλια, η κα Μπακογιάννη δήλωσε: "Έτοιμη για τη μάχη" και τόνισε ότι "η ελληνική διπλωματία είναι καλά προετοιμασμένη με πολλά επιχειρήματα, αλλά και αποφασισμένη".

    Νομίζω το μήνυμα έχει πάει στην άλλη πλευρά, πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών. Χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον το ταξίδι που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στις χώρες του Μάγρεμπ, αν και μεσούσης της εκκρεμότητας με την ΠΓΔΜ.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, της είπε: "σας βρίσκω ακατάβλητη".

    Η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, επίσης, με τον νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Αχμέτ Ογούζ Τσελίκολ, ενώ το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της κ. Μάρκο Κυπριανού.

    Δηλώσεις Μπακογιάννη-Σέφερ

    "Απαράβατη προϋπόθεση για την διεύρυνση κάθε Συμμαχίας, για τη δημιουργία και οικοδόμηση κάθε συμμαχικού δεσμού αλληλεγγύης, είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των αρχών, αξιών και κανόνων που διέπουν την ομαλή λειτουργία κάθε Συμμαχίας", επεσήμανε χθες η κα Μπακογιάννη, μετά την συνάντησή της με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι "θεμελιώδης αρχή κάθε Συμμαχίας είναι ότι όταν κράτη - μέλη δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να είναι εύλογο να την αναμένουν στις σχέσεις τους με τρίτες χώρες από εταίρους και συμμάχους".

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι για την διεύρυνση είναι απαράβατη προϋπόθεση "να μην υπάρχουν μεταξύ ενός κράτους μέλους και ενός υποψηφίου κράτους ανοιχτά ζητήματα, ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις μεταξύ τους σχέσεις" και επανέλαβε την πεποίθηση της Ελλάδας ότι τα προβλήματα "δεν πρέπει να διαιωνίζονται, αντίθετα, πρέπει να λύνονται με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό, οριστικό, πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο. Η απουσία τέτοιων λύσεων σε καίρια ζητήματα σχέσεων καλής γειτονίας, δεν επιτρέπει την δημιουργία σχέσεων συμμαχίας".

    Η υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί επί 55 χρόνια ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, τον παλαιότερο σε αυτή την ευπαθή περιοχή της Ευρώπης και εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της Ελλάδας για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της περιοχής, αν παραμείνουν άλυτα τέτοια προβλήματα εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής. Επισήμανε δε ότι "η στιγμή για λύση κοινά αποδεκτή είναι τώρα".

    Αναφερόμενη στα δύο άλλα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, την εξέλιξη των δύο αποστολών στο Κόσοβο και το Αφγανιστάν, επισήμανε την συνεισφορά της Ελλάδας, με συνολικά 2000 άτομα κατά το 2007. "Είναι μια έμπρακτη απόδειξη της επί 55 χρόνια συμμετοχής αλληλεγγύης της Ελλάδας στην γενικότερη προσπάθεια της Συμμαχίας. Σε αυτή, ιδιαίτερη θέση κατέχει η συμβολή μας στην κατανομή των συμμαχικών βαρών, με αμυντικές δαπάνες που ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ μας. Πιστεύω ότι η θεμελιώδης αρχή κάθε Συμμαχίας είναι ότι όταν κράτη - μέλη δίνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, να είναι εύλογο να την αναμένουν στις σχέσεις τους με τρίτες χώρες από εταίρους και συμμάχους", τόνισε η υπουργός.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας έκανε λόγο για ανοιχτές πόρτες του ΝΑΤΟ, αλλά για διαδικασία ένταξης η οποία είναι βασισμένη στην επίδοση κάθε υποψήφιας χώρας και γίνεται μόνο με την συναίνεση όλων των κρατών - μελών. "Η πρόσκληση γίνεται με αυτό το κριτήριο, την επίδοση και απευθύνεται μόνο εφόσον τα 26 μέλη της Συμμαχίας συμφωνούν", δήλωσε. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται άμεσα στην διαδικασία, η οποία συντονίζεται από τον ΟΗΕ και τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά έχει κάθε ενδιαφέρον για την εξέλιξη και ελπίζει να καταλήξουμε σε συναίνεση ενόψει της Συνόδου του Απριλίου. "Θα πρέπει αυτή η συναίνεση να είναι εφικτή, ωστόσο", πρόσθεσε και επανέλαβε ότι "η "επίδοση" αποτελεί λέξη - κλειδί και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είναι κανείς μέλος και στο να μην είναι. Ελπίζω να εξευρεθεί μια λύση, θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ζήτημα της ονομασίας συνιστά παραβίαση των σχέσεων καλής γειτονίας από την πλευρά των Σκοπίων, σημείωσε ότι, όπως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, έτσι και για το ΝΑΤΟ είναι αυτονόητο ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θέμα αρχής. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "όλα τα επίδοξα μέλη δεν είναι μέλη" και ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα ισχυρό κράτος - μέλος και σε ένα μη - μέλος.

    Ερωτηθείς εάν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερη συμμετοχή στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή από όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, όχι ειδικά από την Ελλάδα.

    [02] Στον Πρόεδρο ο Αλ.Τσίπρας

    Την ανησυχία του για τις εσωτερικές πολιτικές αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας είπε ότι ανησυχεί για τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή μιας πολιτικής που θέτει στο περιθώριο τη νέα γενιά, που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, παρ' ότι βλέπει τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι εξέφρασε την ανησυχία του και για τις διεθνείς εξελίξεις, για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε συμψηφισμό για το θέμα που έχει ανοίξει και αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, είπε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να βρεθεί λύση, αμοιβαία αποδεκτή με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ωστόσο, σημείωσε, είναι πιο ανησυχητική η εξέλιξη στο Κόσοβο από το πρόβλημα της ονομασίας, το οποίο, όπως είπε, μας ταλαιπωρεί εδώ και 15 χρόνια και το οποίο θα έπρεπε να είχε επιλυθεί.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενέργειες αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων, υποστηρίζοντας ότι η λύση που πρέπει να βρεθεί στο θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των ιεραρχήσεων και των επιδιώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν συλλαλητήρια για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του στο συλλαλητήριο για το θέμα της ΠΓΔΜ και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να βρούμε ένα νέο πατριωτισμό που να μη στέλνει στρατιώτες στο Κόσοβο ή στο Αφγανιστάν και που δεν παραχωρεί την ενέργεια της χώρας σε ξένα χέρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 March 2008 - 11:30:13 UTC