Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξυγιαίνεται το ασφαλιστικό σύστημα"

  • [01] "Εξυγιαίνεται το ασφαλιστικό σύστημα"

    Θετικές και επιτακτικές χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι αλλαγές αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο διότι, όπως είπε, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο και τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις νεότερες γενιές. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν ή να κάνει επιφανειακές αλλαγές, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος. "Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, τη διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω και αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα. Γι' αυτό πήραμε μια απόφαση ευθύνης για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις εξυγιαίνουν το ασφαλιστικό σύστημα, διασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, είναι ήπιες και μετριοπαθείς, κοινωνικά δίκαιες, υπηρετούν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας έστω κι αν θίγουν ειδικότερα συμφέροντα και συγκεκριμένα προνόμια των λίγων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στη χώρα μας χωρίς πρόγραμμα με μια χαοτική πολυδιάσπαση και δαιδαλώδη γραφειοκρατία που είναι σπάταλη και αναποτελεσματική.

    Μίλησε για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο και για γραφειοκρατία που το καθιστά ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τον δραματικό πολλαπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξαιτίας της χαοτικής πραγματικότητας δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις, μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Υπάρχουν συνταξιούχοι, είπε, που παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη από το μισθό που είχαν ως εργαζόμενοι και υπάρχουν συμπολίτες μας που συνταξιοδοτούνται για περισσότερα χρόνια από όσα δούλεψαν. Τόνισε ότι το υπάρχον σύστημα χαρακτηρίζεται από χάος και κοινωνική αδικία, σημειώνοντας ότι έτσι ωφελούνται λίγοι και πλήττεται όλη η κοινωνία. Το κράτος πληρώνει, ανέφερε ο πρωθυπουργός, 23,8 δισ. ευρώ το χρόνο δηλαδή 12,5% του ΑΕΠ και αυτή η πραγματικότητα όπως είπε "δεν πάει άλλο".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την οικονομία και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους. Μιλώντας για τους άξονες της μεταρρύθμισης ανέφερε:

    - ¶ξονας πρώτος: τολμηρή και αποτελεσματική διοικητική μεταρρύθμιση καθώς οι 133 φορείς και κλάδοι αρμοδιότητας του Υπ. Απασχόλησης - υπάγεται πάνω από το 90% των εργαζομένων - μειώνονται σε 13. Από τις ενοποιήσεις δεν εξαιρείται κανένα απολύτως ταμείο. Τα βασικά κριτήρια ενοποίησης είναι το ομοειδές των εντασσόμενων. Η περιουσία (κινητή και ακίνητη) των ταμείων εντάσσεται ως αυτοτελής λογαριασμός που διατηρείται και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους.

    - ¶ξονας δεύτερος: γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε ακραίες και κοινωνικά άδικες περιπτώσεις δίχως να θίγονται τα γενικά όρια ηλικίας και ταυτόχρονα δίδονται κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους το επιθυμούν. Οι διορθωτικές κινήσεις στις στρεβλώσεις στα ειδικά όρια ηλικίας και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εφαρμόζονται σταδιακά και σε βάθος χρόνου και οι περισσότερες ξεκινούν από το 2013. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας , δεν μειώνονται οι συντάξεις και δεν αυξάνονται οι εισφορές.

    - ¶ξονας τρίτος: προωθούνται θεσμικές καινοτομίες με τη δημιουργία του κεφαλαίου αλληλεγγύης των γενεών όπου κάθε χρόνο το 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, το 4% από το ΦΠΑ και το 10% του κοινωνικού πόρου θα συγκεντρώνονται στο κεφάλαιο αυτό το οποίο θα παραμείνει ακέραιο έως το 2019. Θεσμοθετείται κεντρικός έλεγχος του συστήματος απασχόλησης, συνταξιοδότησης, περίθαλψης, όπου κάθε πολίτης θα έχει μια κάρτα με έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος θα είναι απαραίτητος για να εργαστεί, να συνταξιοδοτηθεί ή να τύχει περίθαλψης. Έτσι θα εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης θα αντιμετωπίζεται η εισφοροδιαφυγή και θα περιορίζεται δραστικά η σπατάλη. Θεσμοθετούνται νέες ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας, και τη συμφιλίωση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής.

    Ο πρωθυπουργός κλείνοντας υπογράμμισε ότι όλοι στη χώρα μας γενικά και αόριστα θέλουμε αλλαγές και πρόσθεσε: "όταν όμως γίνονται πράξη με στόχο να ωφεληθούν οι πολλοί και ο τόπος, ειδικότερα συμφέροντα αντιδρούν, συχνά με αυθαίρετους και παράνομους τρόπους και εκμεταλλεύονται την προνομιακή δυνατότητά τους να ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο, τιμωρούν έτσι το κοινωνικό σύνολο για να αποτρέψουν τις αλλαγές που θα ωφελήσουν τους πολλούς".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος "γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον και την πρόοδο της χώρας μας ". Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος, ακόμα και όταν είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς, σημειώνοντας όμως ότι η κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. "Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια, γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 March 2008 - 19:30:15 UTC