Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενισχύεται η Δικαιοσύνη
  • [02] Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα
  • [03] Επαγγέλματα που χάνονται

  • [01] Ενισχύεται η Δικαιοσύνη

    Τέσσερα νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενέκρινε ομόφωνα η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης αναφέρθηκε στα τέσσερα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή.

    Το πρώτο, είπε, αφορά την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και περιλαμβάνει 79 άρθρα. Πρόκειται, όπως είπε, με αυτό το νομοσχέδιο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να θωρακιστεί οικονομικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και γενικότερα η Δικαιοσύνη.

    Όπως είπε ο κ. Χατζηγάκης, προβλέπεται ένα μεγάλο πρόγραμμα οικοδόμησης νέων φυλακών, με βελτιωμένες συνθήκες ασφαλείας και διαβίωσης.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τη διαφθορά.

    Θωρακίζεται ο πολιτικός κόσμος, αφού το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για τον πολιτικό κόσμο και τους δημάρχους και τους νομάρχες, είπε ο κ. Χατζηγάκης. Οι πολιτικοί δεν φοβούνται τίποτα, είπε και πρόσθεσε ότι δεν φοβούνται να ρυθμίσουν τα ζητήματα, έτσι ώστε να είναι ανοιχτοί σε κρίσεις και κριτική.

    Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στο απόρρητο των επικοινωνιών και ο κ. Χατζηγάκης παρέπεμψε σε περιστατικά όπου -όπως είπε- παραβιάστηκε το απόρρητο. Πρόσθεσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θωρακίζουν το απόρρητο και διασφαλίζουν το ιδιωτικότητα. Αντιμετωπίζονται απορρήτα του ιδιωτικού βίου και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

    Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά τη Eurojustice και προβλέπει τη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο κ. Χατζηγάκης ρωτήθηκε για τις απεργίες και κλήθηκε να απαντήσει εάν τάσσεται υπέρ της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών. Είμαι υπέρ της τήρησης των νόμων, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινωνικού συνόλου, είπε ο κ. Χατζηγάκης και πρόσθεσε η κυβέρνηση προχωρά αφουγκραζόμενη την κοινή γνώμη και το κοινωνικό συμφέρον και νομίζω ότι προχωρά σωστά.

    Τέλος, αναφερόμενος στο έργο του εισαγγελέα Γ. Σανιδά και στην κριτική που του ασκείται, ο κ.Χατζηγάκης είπε ότι ο ειαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει το καθήκον του, είναι έγκριτος νομικός και το έργο του είναι σαφές και ευκρινές και μιλάει μόνο του. Δεν έχει ανάγκη άλλης υποστήριξης, είπε.

    Τα νομοσχέδια θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αύριο σε συνέντευξη Τύπου.

    Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ

    Το πρωί, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, προκειμένου να επιλέξει το νέο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης, ανακοίνωσε ότι στη θέση του αρχηγού επελέγη ο πρώτος υπαρχηγός κ. Ρεντζεπέρης Θεόδωρος, ο οποίος όπως είπε, θα ξεκινήσει τη θητεία του στην τελετή που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα.

    Ο νυν αρχηγός κ. Σιωνίδης τερματίζει εδώ τη θητεία του και του απονέμεται ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού του Λιμενικού, είπε ο κ. Βουλγαράκης.

  • **Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για τις Βρυξέλλες για συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί η πορεία της Συνθήκης της Λισαβόνας, με έμφαση στις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανακοινώσει τις προτάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    [02] Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα

    Συνέντευξη Τύπου έδωσε το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εθνικής έρευνας για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα το 2007, που διεξήγαγε η εταιρία Public Issue, σε ένα δείγμα 3.000 ατόμων σε όλη τη χώρα, 15 ετών και πάνω, κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2007.

    Εκ μέρους του ΙΟΜ ο Ροδόλφος Μορώνης αναφέρθηκε στη μελαγχολία που δημιουργεί το γεγονός της κυριαρχίας της τηλεόρασης στην καθημερινότητα των Ελλήνων, καθώς και της αντιφατικής συμπεριφοράς έναντι του τηλεοπτικού προϊόντος.

    Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, το 73% όσων παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρουν αλλά τους ικανοποιούν.

    Πρόσθεσε δε, ότι "πρόκειται για κατ' εφημισμό δελτία ειδήσεων, όπου ουσιαστικά μεταφέρονται απόψεις και όχι ειδήσεις, μέσα από τα ιδιωτικά κανάλια.

    Εκ μέρους της Public Issue ο Διευθύνων Σύμβουλός της Γιάννης Μαυρής παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά χρήσης των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή των πολιτών, την πολιτική κουλτούρα των Ελλήνων και διερευνά τις στάσεις σε νέες τεχνολογίες και εναλλακτικές μορφές τηλεθέασης.

    Μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας είναι ότι το 74% των ερωτηθέντων παρακολουθούν καθημερινά τηλεόραση έναντι 33% που παρακολουθούν ραδιόφωνο και 10% που παρακολουθούν τον ημερήσιο Τύπο.

    Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι μόνο ένα 3% παρακολουθεί το Ιντερνετ.

    Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι παρακολουθούν καθημερινά τηλεόραση το 10% ανέφερε την ενημέρωση, το 22% την ψυχαγωγία και το 62% και τους δυο παραπάνω λόγους.

    Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι αναλογούν δυο σχεδόν τηλεοράσεις ανά νοικοκυριό, ενώ ένα 17% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει στην ιδιοκτησία του τρεις τηλεοράσεις. Μάλιστα, ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι όσον αφορά την προσκόλησή τους σε καταναλωτικά αγαθά ένα 33% δηλώνει την τηλεόραση, το 32% το κινητό τηλέφωνο και το 30% το αυτοκίνητο.

    Αντιθέτως, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά στο 7%.

    Οσον αφορά τις ώρες τηλεθέασης το 47% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι παρακολουθούν δυο έως τρεις ώρες καθημερινά, το 16% λιγότερες ώρες, ενώ το 20% δήλωσαν ότι παρακολουθούν 4-5 ώρες και ένα 12% πάνω από έξι ώρες.

    Ενα 54% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι καθημερινά παρακολουθούν ειδήσεις και μάλιστα από το ποσοστό αυτό το 54% παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων των 8 με 8.30, σε αντίθεση με το 22% που παρακολουθούν τα δελτία των 9 με 9.30.

    Ακόμα από την έρευνα προκύπτει ότι επτά στους δέκα ερωτηθέντες δεν ενδιαφέρει η αντιπαράθεση στα τηλεοπτικά παράθυρα, ότι το 50% κάνουν ζάπινγκ ενώ παρακολουθούν ειδήσεις και ότι δυο στους τρεις μετά τις ειδήσεις έχουν το αίσθημα ότι έχασαν το χρόνο τους.

    Παρόλα αυτά, το 74% δηλώνει ικανοποιημένο σε αντίθεση με ένα 16% που δηλώνει δυσαρεστημένο και αυτό χαρακτηρίστηκε από τον κ. Μαυρή σαν ένδειξη αντίφασης που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στην ελληνική κοινωνία.

    Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι από τα 727 άτομα, επί συνόλου 3.000 ερωτηθέντων, που δήλωσαν ότι έχουν ιντερνετ, το 48% δήλωσε ότι παρακολουθεί τα blogs, που με μια αναγωγή στο γενικό πληθυσμό αντιστοιχεί στο 12% (περίπου ένα εκατομμύριο άτομα), το 34% παρακολουθούν ειδήσεις από το ραδιόφωνο μέσω ιντερνετ, το 32% διαβάζουν ηλεκτρονικό Τύπο και ένα 13% παρακολουθεί τηλεόραση μέσω ιντερνετ.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό παρακολούθηση της συνδρομητικής τηλεόρασης που βρίσκεται στο 9%.

    Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι "ότι οι Ελληνες τηλεθεατές θεωρούν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων ότι τους προσφέρουν ό,τι πρόσφερε η παλιά επιθεώρηση της δεκαετίας του ΄60 και με την έννοια αυτή η μεγάλη θεαματικότητα της εκπομπής του Λάκη Λαζόπουλου, οφείλεται στο ότι ο ίδιος είναι ηθοποιός και κατέχει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο το είδος αυτό".

    Ακόμα, ο κ. Παπαθανασόπουλος αναφέρθηκε στο ότι η έρευνα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ιδιωτική τηλεόραση είναι το κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πραγματικά μαζική χρήση των εφημερίδων. Ακόμα μίλησε για διττή τηλεοπτική συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας που χρησιμοποιεί την τηλεόραση με την τελετουργική και την εργαλειακή έννοια, καθώς επίσης ότι αποδείχθηκε ότι οι Ελληνες δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες τεχνολογίες.

    Εξάλλου, ο Γιάννης Μαυρής αναφέρθηκε και στην κρίση επιρροής των ΜΜΕ, η οποία παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο. Χαρακτηριστικά μάλιστα είπε, ότι αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι είχε υπερεκτιμηθεί το προηγούμενο διάστημα η δυνατότητα επιρροής των ΜΜΕ στην ελληνική κοινωνία.

    [03] Επαγγέλματα που χάνονται

    Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Μηνιαία Εφημερίδα "Πυξίδα Της Πόλης", εγκαινιάζουν σήμερα τις εκδηλώσεις με τίτλο "Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που χάνονται και στα Χανιά".

    Με αφορμή τις φωτογραφίες του Χανιώτη δημοσιογράφου - ερευνητή Μιχάλη Γρηγοράκη, από το αρχείο των "Χανιώτικων Νέων", καθώς και τις φωτογραφίες του φωτογράφου Θεοφάνη Μανουσάκη επιχειρείται ένα ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο.

    Στο πέρασμα του χρόνου μια σειρά από επαγγελματίες εγκαταλείπουν δραστηριότητες κουβαλώντας μαζί τους τις ιστορίες τόσο του επαγγέλματος όσο και της ζωής. Η καταγραφή αυτής της διαδρομής επιδιώκεται μέσα από αυτήν την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις της. Στόχος, πέραν της καταγραφής, η ελάχιστη συμβολή σ' ένα προβληματισμό για το "Σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο έχουν μέλλον τα χαρακτηριζόμενα ως παραδοσιακά επαγγέλματα" στην σημερινή κοινωνία. Σκέψεις και δράσεις για την δυνατότητα ένταξης κάποιων από τα επαγγέλματα σε ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον κόσμο των επαγγελμάτων. Πρόκειται για είκοσι δύο καταγραφές με τον κινηματογραφικό φακό επαγγελμάτων και επαγγελματιών που φθίνουν σε όλη την Ελλάδα. Θα προβληθούν οι ταινίες των: Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, Σταύρου Ψυλλάκη, Θοδωρή Παπαδουλάκη, Νίκου Γιαννόπουλου, Χρήστου Μπάρμπα, Βασίλη Κατσίκη, Νίκου Ζαπατίνα, Γ. Καμαρίνου - Δ. Περγάλη,Βασίλη Μάρου και Νίκου Αναγνωστόπουλου.

    Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα πραγματοποιείται με την συμπαράσταση των σκηνοθετών και τη συνεργασία του μουσείου κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Μαρτίου 2008 και θα πραγματοποιούνται καθημερινά και Σαββατοκύριακα από τις 10:00 - 20:00.

    Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και παράλληλες εκδηλώσεις. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    Παρασκευή 14 Μαρτίου

    ''Η Τέχνη της Τυπογραφίας''

    Η υπεύθυνη του Μουσείου Τυπογραφίας της εφημερίδας "Χανιώτικα Νέα" Έλια Κουμή μας βοηθά να γνωρίσουμε την τέχνη της παραδοσιακής τυπογραφίας. Να δούμε, να ακούσουμε αλλά και να τυπώσουμε. Την ιδια ημέρα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ ''Σινεματζής'' του Βασίλη Κατσίκη παραγωγής 1997 και διάρκειας 29'.46".

    Κυριακή 16 Μαρτίου

    ''Κινηματογραφώντας Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που χάνονται''

    Οι ερευνητές Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη και ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης έχουν αφιερώσει αρκετό χρόνο στην έρευνα και καταγραφή Επαγγελμάτων και Δραστηριοτήτων που Χάνονται. Την βραδιά αυτή θα μοιραστούν την εμπειρία της διαδρομής τους αυτής με την παράλληλη προβολή υλικού από τα αρχεία τους. Συντονίζει ο Μάνος Πετράκης, Κοινωνιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου Κρήτης.

    Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Μαρτίου

    Ντοκιμαντέρ: ''Ο κρητικος αργαλειός''

    Διάρκειας 27'.22'', από το αρχείο του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη παραγωγή 1993 της ΕΤ-1.

    ''Επαγγέλματα σε μια μικρή κωμόπολη'' του Σταυρού Ψυλλάκη παραγωγής 1996.

    Τετάρτη 19 Μαρτίου

    ''Η Τέχνη της Τυπογραφίας''

    Πέμπτη 20 Μαρτίου

    ''Ένας πλούτος που Χάνεται?''

    Ο δάσκαλος και λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης μας ταξιδεύει σ΄ένα κόσμο που χάνεται μαζί με τις δραστηριότητες του. Εργαλεία, ορολογίες, φράσεις και εκφράσεις που φθίνουν όντας συνδεμένες με ένα επάγγελμα. Ένας ακόμα πλούτος που χάνεται?

    Ντοκιμαντέρ: ''Το Κρητικό μαχαίρι'' διάρκειας 29'.40'' από το αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη παραγωγή ΕΤ-1 του 1993.

    Παρασκευή 21 Μαρτίου

    ''Η τέχνη της βιβλιοδεσίας''

    Tα Xανιά έχουν να επιδείξουν μια πλούσια παράδοση στη βιβλιοδεσία. Oι δικαστικοί λειτουργοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, οι γιατροί και οι καθηγητές μα και πλήθος βιβλιόφιλων έτρεχαν στους βιβλιοδέτες, για να σώσουν από τη φθορά τα βιβλία τους. Αποτέλεσμα και προπολεμικά και μεταπολεμικά ν' ανθεί η τέχνη της βιβλιοδεσίας..."

    Η βιβλιοδέτης Βιβή Τριανταφύλλου μας ταξιδεύει στον κόσμο της βιβλιοδεσίας. Μας μεταφέρει την εμπειρία της αλλά και μας εμπλέκει στη διαδικασία?

    Ντοκιμαντέρ: ''Το Κρητικό κοπανέλι'' διάρκειας 28' : 52''από το αρχείο του Γιώργου και της Ηρως Σγουράκη, παραγωγή ΕΤ1 1993.

    Κυριακή 23 Μαρτίου

    ''Ο Καραγκιόζης γραμματικός''

    Ο Καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Μπλαζάκης μας ταξιδεύει με τον γραμματικό του σ΄ένα κόσμο εργασίας μακρινό?

    Και αμέσως μετά

    ''Τα επαγγέλματα ? μέσα από το τραγούδι''

    Πως είδε το ελληνικό τραγούδι τα παραδοσιακά επαγγέλματα; Με αυτό το θέμα καταπιανόμαστε μουσικά την Κυριακή 23 Μαρτίου. Από το Ρεμπέτικο στο λαϊκό τραγούδι και φυσικά την Κρητική Μουσική. Επιμέλεια: Γιώργος Βαβουλές.

    Τετάρτη 26 Μαρτίου

    ''Με τον πηλό στα χέρια''

    Η τέχνη της αγγειοπλαστικής μετράει αιώνες. Η Κρήτη στο πέρασμα του χρόνου έχει να επιδείξει μεγάλους αγγειοπλάστες. Είτε χρηστικά είτε καλλιτεχνικά ο πηλός έχει ιδιαίτερη θέση στην Κρήτη. Περισσότερα στον χώρο της έκθεσης από τους κεραμίστες Ασπασία Βασιλικάκη και Μαθιό Λιοδάκη.

    Ντοκιμαντέρ: ''Από χώμα'' διάρκειας 22.14 του Νίκου Αναγνωστόπουλου και του Κέντρου μελέτης νεότερης αρχιτεκτονικής.

    Πέμπτη 27 Μαρτίου

    ''Γλυκά και ?παραδοσιακά''

    Ένας παλιός της Χανιώτικης ζαχαροπλαστικής, ο Βασίλης Ταμπακόπουλος, αναλαμβάνει να μας οδηγήσει σε κόσμους? γλυκούς, αγνούς και παραδοσιακούς.

    Ντοκιμαντέρ: ''Παλιός φούρνος και παγοποιείο'' διάρκειας 29'.22" του Νίκου Ζαπατίνα 1997.

    Παρασκευή 28 Μαρτίου

    ''Επαγγέλματα σε άσπρο - μαύρο''

    Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα επαγγέλματα που απαθανατίστηκαν στις ταινίες του παλιού -ασπρόμαυρου- ελληνικού κινηματογράφου, το οποίο επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Άρης Μαλανδράκης.

    Ντοκιμαντέρ: Αποσπάσματα από τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο.

    ''Οι Επαγγελματίες πάνε σχολείο?''

    Κατά τη διάρκεια του 20ημερου της έκθεσης ερευνητές - μελετητές του θέματος θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν σε μαθητές στοιχεία από ένα κόσμο που φθίνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 March 2008 - 13:30:26 UTC