Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινά σήμερα το 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ενταση για το ασφαλιστικό
  • [03] Συνέντευξη Αλ.Παπαρήγα
  • [04] Πανελλαδική σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Ημέρα του Καταναλωτή
  • [06] 'Οσκαρ...ευρωπαϊκών πόλεων
  • [07] Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου

  • [01] Ξεκινά σήμερα το 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Αρχίζουν το απόγευμα οι εργασίες του 8ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο κλειστό γυμναστήριο του Ταε Κβον Ντο, με μικρή εισαγωγική παρέμβαση του κ. Ν. Αθανασάκη ενώ θα ακολουθήσει εκλογή προεδρείου και ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Καθοριστική στιγμή για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα θα είναι το 8ο Συνέδριο του Κινήματος, τόνισε χθες ο Γραμματέας του Εθνικού του Συμβουλίου Νίκος Αθανασάκης σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του συνεδρίου,η δε Λούκα Κατσέλη μίλησε για συνέδριο υψηλών προσδοκιών.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, οι συζητήσεις στο συνέδριο θα αφορούν μεν το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως τη χώρα,την κοινωνία και τους πολίτες, καθώς η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο κατήφορος στον οποίο η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα πλήττει τους πολλούς, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης.

    Το συνέδριο,όπως ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, θα είναι σταθμός στην πορεία του Κινήματος, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ενότητα και μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία για να οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα πορεία και δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στη νέα πορεία και με νέα αυτοπεποίθηση να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι μια επίπονη και δύσκολη προσπάθεια ολοκληρώνεται, ενώ αναφέρθηκε και στις πολλές δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν στην πορεία προς το συνέδριο, λόγω και των εσωκομματικών τριβών που προηγήθηκαν και τόνισε ότι αυτές οι δυσκολίες το ΠΑΣΟΚ θα τις έχει υπερβεί αμέσως μετά το συνέδριο και θα διαμορφώσει μια νέα δυναμική.

    Οπως ανέφερε ο κ.Πολυζωγόπουλος έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να συγκροτηθεί το Κίνημα απο τη βάση μέχρι την κορυφή με ισχυρό κεντρικό ιστό και ισχυρή περιφέρεια.

    Υπάρχουν, πρόσθεσε, οι όροι για μια νέα πολιτική συμφωνία και όλες οι δυνάμεις του Κινήματος με συντονισμό και εξωστρέφεια θα ανταποκριθούν σε αυτά που επιτάσσει η προϊστορία και η προοπτική του Κινήματος.

    Μίλησε, επίσης, για μια νέα πολιτική συμφωνία η οποία θα υποστηριχθεί από όλους, χωρίς προσπάθειες απαξίωσης του Κινήματος και με πλήρη στήριξη του προέδρου.

    Η κα Λούκα Κατσέλη, η οποία είναι αρμόδια για τον διάλογο που θα αναπτυχθεί σε πέντε ενότητες, παράλληλα με τη λειτουργία της Ολομέλειας του Συνεδρίου, μίλησε για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του Κινήματος στο Συνέδριο, το οποίο, όπως τόνισε, ξεφεύγει από τα όρια μιας στενής κομματικής διαδικασίας. Επίσης ανέφερε ότι στο συνέδριο θα φανούν και οι μεγάλες διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και με τα άλλα κόμματα, ενώ παράλληλα θα δοθεί βήμα για την έκφραση των κοινωνικών κινημάτων.

    Το συνέδριο θα αρχίσει αύριο το απόγευμα με μικρή εισαγωγική παρέμβαση του κ. Ν. Αθανασάκη ενώ θα ακολουθήσει εκλογή προεδρείου και ομιλία του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου.

    Μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου θα μιλήσει ο συντονιστής της ΚΟΕΣ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και θα απευθύνει χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

    Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των κομμάτων.

    Από τη ΝΔ θα παραστεί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Λευτέρης Ζαγορίτης, από το ΚΚΕ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κώστας Παρασκευάς και από το Συνασπισμό ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας.

    Οπως ανέφερε ο κ.Αθανασάκης, πρόσκληση απεστάλη και στον Αλέκο Αλαβάνο ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απάντησε -ευχαριστώντας για την πρόσκληση - ότι και τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς θα εκπροσωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Στο συνέδριο δεν έχει προσκληθεί και δεν θα παραστεί εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

    Οπως αναφέρθηκε, στις εργασίες του συνεδρίου εχουν κληθεί να παραστούν και να χαιρετήσουν εκπρόσωποι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος , της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των γυναικών και αντιπροσωπείες των κυπριακών κομμάτων. Αυτή τη φορά δεν έχουν προσκληθεί ξένες αντιπροσωπείες, ωστόσο,όπως ανέφερε ο κ.Αθανασάκης, έχουν εκδηλώσει πρόθεση να στείλουν αντιπροσωπείες πολλά συγγενή κόμματα.

    Εχουν επίσης προσκληθεί οι πρέσβεις όλων των χωρών που διαθέτουν διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα παραστεί σε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αμερικανός πρέσβης, όπως ανέφερε ο κ.Αθανασάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Παράλληλα με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του συνεδρίου θα διεξάγεται διάλογος σε πέντε ενότητες, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε 25 στρογγυλά τραπέζια.

    Οι ενότητες είναι δημοκρατία - πολιτικό σύστημα, πράσινη ανάπτυξη, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, παιδεία, δυνατή Ελλάδα.

    Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος περίπου 7.100 σύνεδροι από τους οποίους οι 2.270 μετέχουν ως θεσμικοί εκπρόσωποι και 4.806 εκλεγμένοι σύνεδροι, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, σύμφωνα με το οποίο σε κάθε ένα θεσμικό εκπρόσωπο αντιστοιχούν δύο εκλεγμένοι σύνεδροι.

    Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης Γιώργος Ανωμερίτης έχει καλυφθεί το ποσοστό του 40% για τη συμμετοχή των γυναικών, ενώ δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί η ποσόστωση του 15% που είχε προβλεφθεί για τη συμμετοχή της νεολαίας, καθώς το ποσοστό αυτό υπερκαλύφθηκε και έφθασε το 23%.

    Ο κ. Αθανασάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μεγάλο αριθμό των συνέδρων είπε ότι υπάρχει σχετική παράδοση στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η διαδρομή προς το συνέδριο.

    Ανέφερε, επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται προς την έξοδο από τη δύσκολη περίοδο και σε μία και μόνη αποστολή να φύγει από την εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία της χώρας. Και ανέφερε ως παράδειγμα πολιτικής της κυβέρνησης που πλήττει τους πολλούς, τον διπλασιασμό της άμεσης φορολογίας για τη μέση ελληνική οικογένεια στο διάστημα που κυβερνά η ΝΔ.

    Τόνισε επίσης ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη στις εκλογές όποτε και αν γίνουν, ενώ για τη σημερινή συνάντηση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα - κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα - ανέφερε ότι μπορούμε να συναντιόμαστε στο πεδίο των αγώνων και να έχουμε κοινές δράσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον συμβολισμό της παρουσίας του κ. Παπανδρέου στην απεργιακή συγκέντρωση, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου θα παρίσταται σε τέτοιες εκδηλώσεις, όποτε κρίνει ότι το Κίνημα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον ίδιο. Και υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση, καθώς οι πάντες σχεδόν βρίσκονται σε κινητοποίηση, είτε ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν, αποδίδοντας τις κινητοποιήσεις στην κυβερνητική πολιτική. Πρόσθεσε ότι κάθε τί που η κυβέρνηση βαφτίζει μεταρρύθμιση πλήττει τους πολλούς και οφελεί τους λίγους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στα σχέδιά της είναι η αποδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος κι η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.

    Ζήτησε η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τις κινητοποιήσεις και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για το ασφαλστικό.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα είναι κοντά στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, καθώς αποστολή του είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού.

    [02] Ενταση για το ασφαλιστικό

    Συνεχίζονται και σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιδρούν στις αλλαγές στην ασφάλιση.

    Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί διαδοχικά τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών .

    Συνέχιση των κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και διαρκή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισε αργά χθες το βράδυ το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    Η πρόταση που τέθηκε από την πλευρά της ΔΑΚΕ προέβλεπε μία 24ωρη απεργία για σήμερα και νέα συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΚΚΕ εισηγήθηκαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες ως την ερχόμενη Τετάρτη.

    Για σήμερα, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το Μετρό που ζητούν να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ καταγγέλλουν την κατάργηση των κανονισμών προσωπικού στον ΗΣΑΠ και τις ασφαλιστικές διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών ταμείων.

    Για σήμερα και αύριο, 48ωρη απεργία για το ασφαλιστικό έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ και κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της απεργίας αυτής, θα συνεχιστεί και η απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Επίσης, σήμερα συνεχίζουν τις 48ωρες κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι και οι μηχανικοί του Δημοσίου.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας τους, αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και αποχή από τις εργασίες τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Παρά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, για τροπολογία στη Βουλή όσον αφορά το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών για μια κατηγορία των εργαζομένων στους Δήμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τους βουλευτές της ΝΔ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Η κα Πετραλιά, δεσμεύτηκε να επιφέρει τροποποιήσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων κατά την πρωινή τους ακρόαση, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι μελλοντικά, πρόκειται να προτείνει και ρύθμιση, για εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους βουλευτές, μετά από 8ετή θητεία (αντί για 4ετή που ισχύει σήμερα). Επίσης κατά την επί των άρθρων συζήτηση η κα Πετραλιά πρότεινε την ένταξη των τεχνικών της ραδιοτηλεόρασης στο Ενιαίο Ταμείο Τύπου, μετά από εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης - κάτι που έγινε αποδεκτό.

    Κατά τα άλλα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που εκλήθησαν προς ακρόαση, κατέθεσαν τις απόψεις τους.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε διαδικασίες εξπρές για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να "καθαρίσει" με τις κοινωνικές αντιδράσεις»: «Δεν πρόκειται για σύγκρουση των συνδικαλιστών με την κυβέρνηση, αλλά της κυβερνητικής πολιτικής με την ίδια την κοινωνία. Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί» υποστήριξε.

    Ο κος Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις των εν εξελίξει απεργιών, σημειώνοντας πως «οι επιπτώσεις μιας κινητοποίησης, έστω και αν είναι ακραίες, περνούν. Το πρόβλημα είναι οι μόνιμες και διαρκείς επιπτώσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (?) Είναι απαράδεκτο να γίνεται απροκάλυπτη επίθεση από τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου στους απεργούς. Οι δικαστές πρέπει να σταθούν στο ύψος τους - αυτοί τουλάχιστον, είχαν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις συντάξεις τους, σε αντίθεση με τους άλλους εργαζόμενους».

    Εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Ασφάλισης των Ελευθέρων Επαγγελματιών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φάκα», καθώς «προβάλλεται η εξοικονόμηση πόρων και η ωφέλεια απβ τις ενοποιήσεις των ταμείων, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα θα είναι μειώσεις των συντάξεων».

    «Όπως γίνονται οι ενοποιήσεις, με τελείως μηχανιστικό τρόπο, αποτελεί μύθο η εξοικονόμηση πόρων. Το ζήσαμε και το ζούμε στον ΟΑΕΕ, όπου οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και την σημερινή δεν τηρήθηκαν. Πέρσι, παρά λίγο γλιτώσαμε από μείωση 30%. Οι ενοποιήσεις λοιπόν, μάλλον θα τραβήξουν το σύστημα προς τα κάτω?».

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δημήτρης Αρμενάκης, μίλησε για «διαχειριστικό χαρακτήρα» στο νομοσχέδιο και συμφώνησε με τις ενοποιήσεις, «υπό τον όρο να συγκλίνουν προς τα πάνω». Ο κος Αρμενάκης έκρινε ως θετικές τις διατάξεις για την προστασία της οικογένειας και της μητρότητας, ζήτησε ωστόσο και επέκταση των παροχών προς τις εργαζόμενες μητέρες που είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ, για τον οποίον κατήγγειλε, ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την λειτουργική του διάρθρωση.

    Για αγωνιστικές κινητοποιήσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ο οποίος μεταξύ άλλων καταφέρθηκε κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες: «Το ασφαλιστικό σύστημα απευθύνεται σε διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές ανάγκες. Δεν μπορεί να πετάγονται όλοι στον Καιάδα των 65 ετών. Ακόμα και στα ιδιωτικά ασφαλιστικά πακέτα, η γυναίκα ή ο άνδρας διαλέγει την ηλικία. Δεν καταλαβαίνω, γιατί αυτό που ισχύει στα ιδιωτικά προγράμματα, καταργείται στο Δημόσιο».

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, ανέφερε ότι οι επικουρικές συντάξεις του κλάδου του θα μειωθούν έως και 64% και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το πρόσχημα της διοικητικής συγχώνευσης, ενοποιεί ταμεία για να αρπάξει τα αποθεματικά τους».

    «Είμαστε προνομιούχοι υποστηρίζει κατά κόρον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Ο μέσος μισθός ενός τραπεζοϋπαλλήλου όμως, δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ - ενώ οι εισφορές μας είναι υπερβολικά μεγάλες, ώστε να έχουμε ένα ανθρώπινο επίπεδο παροχών στα ιερά και τα όσια που είναι τα θέματα υγείας» ανέφερε ο κος Κούκος.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανέφερε με τη σειρά του ότι με το νομοσχέδιο θίγονται σημαντικά οι νέοι εργαζόμενοι που θα θελήσουν σύνταξη πριν από τα 67 τους χρόνια και πως στο ΙΚΑ, μια γυναίκα που έχει εξασφαλίσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα με 10.000 ένσημα σε ηλικία 55 ετών, θα έχει μειωμένη σύνταξη 31,2%.

    Κατά τον κο Κουτρουμάνη, η κυβέρνηση δεν διεξήγαγε ουσιαστικό διάλογο, ώστε στη μεταρρύθμιση να έχει την συναίνεση των εργαζομένων: «Αν φτιάχναμε από τις αρχές του χρόνου έναν νέο μηχανισμό, όπου να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι από τα ταμεία για να βοηθήσουν στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, θα είχαμε από τον πρώτο χρόνο αποτελέσματα που εσείς περιμένετε μετά από 20 χρόνια».

    Ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ευάγγελος Μπουζούλας, ζήτησε την αυτοτέλεια του ταμείου της και «επιφυλάχθηκε για κάθε νόμιμο δικαίωμα του σωματείου» αναφορικά με την μέχρι σήμερα διαχείριση των οικονομικών του. «Εμείς οι "προνομιούχοι", θρηνούμε πάρα πολλούς συναδέλφους. Ρετιρέ δεν είμαστε. Μακάρι να ήμασταν ρετιρέ και να έρχονταν όλοι στα ρετιρέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, ο οποίος υποστήριξε πως οι διατάξεις του σχετικά με την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ, αντίκεινται στην κείμενη νομοθεσία για την προστασία της περιουσίας των πολιτών. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τέτοιες διατάξεις χωρίς αναλογιστική μελέτη. Το ΤΕΕ, πρόκειται να ξεκινήσει νομικό αγώνα κατά του νομοσχεδίου, επικουρικό ενός πολιτικού αγώνα που θα ξεκινήσουμε. Οι μηχανικοί θα ξυπνήσουν και θα αντιληφθούν πως η κυβέρνηση τους κλέβει?».

    Τον έλεγχο των αποθεματικών των ταμείων, διέκρινε και ως απώτερο σκοπό του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Παξινός, προβλέποντας πως θα υπάρξει μελλοντική, δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, οπότε θα υπάρξει και η πλήρης ενοποίησή τους.

    Αντιρρήσεις κατέθεσε και ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Σταμάτης Πίνης.

    Τέλος, υπήρξαν ενστάσεις περί της μη ύπαρξης αναλογιστικών μελετών για την ευρωστία των ταμείων, όπως επίσης και για τον τρόπο διορισμού των διοικήσεων των νέων ασφαλιστικών φορέων, καθώς η επιλογή τους επαφίεται - όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους των φορέων - στην κρίση του υπουργού Απασχόλησης.

    Η Υπουργός Απασχόλησης

    Απαντώντας, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, διευκρίνισε πως αναλογιστικές μελέτες υπάρχουν και κατέθεσε σχετικά, έναν ογκώδη φάκελο στα Πρακτικά.

    Η κα Πετραλιά δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής, «υπερήφανη γιατί με ευθύνη και συνέπεια η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αποδεχόμενη το πολιτικό κόστος που είναι πρόσκαιρο».

    Απορρίπτοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, περί της μη διενέργειας διαλόγου, η κα Πετραλιά υποστήριξε πως «ο διάλογος έγινε τον Νοέμβριο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα» και πως η κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου, «αρκεί να δίνεται και λύση. Όταν ο διάλογος γίνεται ως πρόσχημα για τη μη λύση, αυτού του είδους ο διάλογος είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικός».

    «Οι Έλληνες πολίτες, μας έδωσαν την πρόσφατη εντολή να πάμε όλο και πιο γρήγορα, με αίσθημα ευθύνης. Αν στεκόμαστε στη γλώσσα των αριθμών, τα μέτρα έπρεπε να είναι πολύ επώδυνα. Αλλά δεν το πράξαμε, γιατί ξέραμε ότι πίσω από τον κάθε αριθμό υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα, οράματα, όνειρα, που έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους, που θέλουν μια καλύτερη ζωή» ανέφερε η κα Πετραλιά, επιμένοντας ότι οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού τηρήθηκαν στο ακέραιο, με σεβασμό στην πλειοψηφία των «ώριμων» ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

    «Ο νόμος αυτός δεν είναι εισπρακτικός, γιατί δεν δίνει πάνω από 400 εκ. ευρώ ως όφελος στο όλο σύστημα. Τάξη βάζει, αδικίες θεραπεύει, ισότητα δίνει, προοπτική. Είναι ένας νόμος που έχει μια φιλοσοφία: Την κοινωνική αλληλεγγύη, την αλληλεγγύη των γενεών» σημείωσε.

    «Οι παροχές είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω» διευκρίνισε η υπουργός Απασχόλησης. «Το πλαφόν του 20% για τις επικουρικές συντάξεις επί του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών, είναι το κατώτατο όριο. Το νομοσχέδιο δεν αποκλείει την καταβολή μεγαλύτερου ποσού, εφβ όσον υπάρχει αναλογιστική μελέτη».

    Αναφερόμενη στην ενοποίηση των ταμείων, η κα Πετραλιά έδωσε έμφαση στο ότι πραγματοποιείται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα: «Τα αποθεματικά δεν ενοποιούνται για κανένα ταμείο, που σήμερα διατηρεί την οικονομική και λογιστική αυτοτέλειά του, αλλά θα έχουμε ενιαίες διευθύνσεις στη μηχανοργάνωση, ώστε να υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων και πάταξη της εισφοροδιαφυγής (?) Οι πρόεδροι επιλέγονται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης και εγκρίνονται από τη Βουλή. Τα ΔΣ είναι 13μελή και στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από τους εργαζόμενους. Κανείς υπουργός δεν επεμβαίνει. Η επιλογή γίνεται από έναν διπλάσιο αριθμό υποψηφίων που προτείνεται από τους ασφαλισμένους - κάτι που ισχύει και σήμερα».

    Η κα Πετραλιά εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις διατάξεις για την προστασία της μητρότητας, τονίζοντας πως «δίνεται η δυνατότητα στην μητέρα να παραμένει συνολικά επί 13,5 μήνες με το νεογέννητο παιδί της - ενώ ο εργοδότης μπορεί να παίρνει στο μεσοδιάστημα και έναν άνεργο. Προβλέπεται μείωση των εισφορών της κατά 50% για έναν ολόκληρο χρόνο. Επεκτείνεται η αναγνώριση πλασματικού χρόνου και στις γυναίκες που γέννησαν από το 2000 και εντεύθεν - και ο χρόνος αυτός, λαμβάνεται υπόψη και για την προσαύξηση της σύνταξης. Στο υπουργείο ετοιμάζουμε και ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με πολλά κεφάλαια για την προστασία της μητρότητας».

    Σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας, η κα Πετραλιά ανέφερε ότι «αυτό γίνεται σταδιακά, σε βάθος χρόνου και χωρίς αιφνιδιασμό, γιατί σήμερα, ένας 50ρης δεν είναι απόμαχος μέσα στην κοινωνία».

    Για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η υπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένη να μην υπάρξουν άλλες χαριστικές ρυθμίσεις και να υπάρχει ταύτιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. «Κομβικό στοιχείο της πολιτικής θα είναι και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα ακολουθεί τον ασφαλισμένο σε όλα του τα χαρτιά, με υποχρέωση και διασταύρωση των στοιχείων του».

    Η αδήλωτη εργασία, αναμένεται επίσης να αντιμετωπιστεί με την αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης, από 50 ημερομίσθια στα 100, όπως επίσης και με τα αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς «κανείς δεν έφευγε στα 40 για να μην εργαστεί στη συνέχεια».

    «Δεν θα ερχόμουν σε καμία περίπτωση να υποστηρίξω ένα νομοσχέδιο, εάν βαθύτερα δεν το πίστευα. Αυτό δίνει βιωσιμότητα στο σύστημα, εξασφαλίζει ασφαλιστικές δικλείδες για δεκαετίες και δίνει ελπίδα στις νέες γενιές, ότι και οι συντάξεις τους θα είναι μεγαλύτερες, οι παροχές μεγαλύτερες» κατέληξε στην ομιλία της η υπουργός.

    [03] Συνέντευξη Αλ.Παπαρήγα

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα με θέμα «Η νέα Ευρωσυνθήκη, οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι αγώνες του λαϊκού κινήματος» και πραγματοποιείται ενόψει της Συνάντησης Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων δυνάμεων από χώρες-μέλη της ΕΕ, που το ΚΚΕ θα φιλοξενήσει στις 14 και 15 Μαρτίου.

    Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

    Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε για συζήτηση η κυβέρνηση δεν διορθώνεται αλλά καταγγέλλεται και καταψηφίζεται, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ και υπογράμμισε πως αν περάσει στη Βουλή τότε, θα πρέπει από την επομένη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής του.

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν όλοι μαζί χωρίς καμία διάκριση και όχι ο κάθε κλάδος για το δικό του ταμείο.

    Σε ό,τι αφορά την απεργία της ΔΕΗ είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για το ταμείο της ΔΕΗ που διαμορφώθηκε με νομοσχέδιο το οποίο ψήφισαν στη βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ θα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας απέναντι στους εργαζόμενους, είτε αυτή είναι δυσάρεστη είτε είναι ευχάριστη και σημείωσε ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί το ΚΚΕ ακόμα και στις προβλέψεις που έχει κάνει.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνει επίταξη των απεργών η γγ του ΚΚΕ κατήγγειλε μια τέτοια ενέργεια.

    Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις η κα Παπαρήγα είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν την τάση να αποσκιρτήσουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το ότι κερδίζει έδαφος η πεποίθηση ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από την εναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία.

    Ταυτόχρονα όμως κάλεσε τους εργαζόμενους να προσέχουν αυτό που έρχεται από τη γωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, γιατί και εκεί μπορεί να επιφυλάσσονται εκπλήξεις.

    Παρατήρησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για αλλαγή του σκηνικού όμως αλλαγή του σκηνικού σημαίνει σκηνοθεσία με το ίδιο έργο και τα σενάρια που υπάρχουν, όπως υπογράμμισε, είναι ή μια κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ, ή ως εφεδρεία κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

    Η γγ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παραπλανηθούν από υποκατάστατα λύσεων. Δεν χρειάζεται τόνισε, ούτε υποκατάστατο της ΝΔ ούτε υποκατάστατα του ΠΑΣΟΚ.

    Η κα Παπαρήγα είπε επίσης ότι το ΚΚΕ είναι κερδισμένο από τις δημοσκοπήσεις και δεν βλέπει την πολιτική ως ποδοσφαιρικό αγώνα στον οποίο μπορεί να κερδίσει το αουτσάιντερ. Παρατήρησε ακόμα πως ανατροπή του πολιτικού σκηνικού δεν γίνεται με χάπενινγκ και τρικ.

    Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια είπε ότι το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων δεν έχει αξία, διότι είναι για εσωτερική κατανάλωση. Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα από το Κόσοβο, το Αφγανιστάν και άλλες περιοχές του κόσμου, τόνισε.

    [04] Πανελλαδική σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

    Αρχίζουν αύριο οι εργασίες της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 16 Μαρτίου.

    Τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα παραχωρήσουν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου με θέμα "Παρουσίαση 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ".

    [05] Ημέρα του Καταναλωτή

    Η Ημέρα του Καταναλωτή γιορτάζεται στις 15 Μαρτίου. Συνεντεύξεις τύπου από τους αρμόδιους φορείς για την ενημέρωση των πολιτών. "Τριήμερο ειδικών τιμών" διοργανώνουν εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.

    Συνέντευξη Τύπου διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης κ.Χρήστου Φώλια.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Βλάχος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στην αγορά.

    Επίσης, κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν ο αναπληρωτής Συνήγορος του Καταναλωτή κ.Γ.Δίελλας από κοινού με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κ.Ι.Βαρδακαστάνη.

    Σε ειδικά χαμηλές τιμές θα μπορούν να διαθέτουν σήμερα έως και το Σάββατο 15 Μαρτίου οι εμπορικές επιχειρήσεις τα εμπορεύματά τους στο πλάισιο του εορτασμού της 15ης Μαρτίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή».

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ), σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι αποφάσισε, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, να συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό, διοργανώνοντας «τριήμερο ειδικών τιμών».

    Για την καλύτερη επιτυχία του εορτασμού, ο ΕΣΠ πρότεινε, με σχετική επιστολή στα μέλη του και γενικότερα στον εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, να συμμετέχουν και να αξιοποιήσουν τον θεσμό.

    Να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους σε ειδικές χαμηλές τιμές κατά το τριήμερο 13-15 Μαρτίου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή (στις 15/3), καλεί τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης ο Εμπορικός Σύλλογος του νομού (ΕΣΘ).

    Η πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ΕΣΘ, εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης των άριστων συναλλακτικών ηθών που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις εμπόρου-καταναλωτή και στην ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τις εμπορικές επιχειρήσεις.

    Προκειμένου να μην δημιουργηθούν ερωτήματα για την πρακτική και τον τρόπο που θα διενεργηθεί το τριήμερο προσφορών, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η συμμετοχή της επιχείρησης στον εορτασμό είναι προαιρετική και επιτρέπεται η ανάρτηση πινακίδων με την αναγραφή «ειδικές τιμές» ή «ειδικές τιμές λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή».

    Η μείωση τιμών είναι ελεύθερη και μπορεί να πραγματοποιείται είτε στο ταμείο ή να αναγγέλλεται επί των προϊόντων με οποιοδήποτε τρόπο και μπορεί να αφορά ομάδα ή σύνολο των ειδών που εμπορεύεται η επιχείρηση. Στα γραφεία του ΕΣΘ, υπάρχουν σχετικές αφίσες, τις οποίες μπορούν να προμηθευτούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τις αναρτήσουν στις προθήκες των καταστημάτων τους.

    [06] 'Οσκαρ...ευρωπαϊκών πόλεων

    Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα TripAdvisor δημοσίευσε σήμερα έρευνα που αφορά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα περισσότερα ...Όσκαρ στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών φαίνεται να κερδίζει η πόλη του Λονδίνου, ενώ ακολουθούν με μικρές διαφορές το Παρίσι και η Ρώμη.

    Τα πιο σημαντικά "Όσκαρ" απονεμήθηκαν στο Λονδίνο, ως την πιο βρώμικη αλλά και πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης, ςτις Βρυξέλλες ως την πιο πληκτική και στο Παρίσι ως την καλύτερη πόλη για ψώνια και για την κουζίνα του.Από την έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η δική μας πρωτεύουσα, η Αθήνα, η οποία μοιράζεται τον τίτλο της πιο βρώμικης πόλης μαζί με το Λονδίνο.

    Πιο συγκεκριμένα, οι περίπου 1.100 ταξιδιώτες που ερωτήθηκαν, έθεσαν επικεφαλής των πιο βρώμικων ευρωπαϊκών πόλεων το Λονδίνο, μπροστά από το Παρίσι. Στην πρώτη θέση όμως, φιγουράρουν μαζί και η Ρώμη και η Αθήνα... Στον αντίποδα, ο τίτλος της πιο καθαρής πόλης απονέμεται στη Ζυρίχη, με την Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη να ακολουθούν.

    Το Λονδίνο όμως, κέρδισε και το Όσκαρ της πιο ακριβής πόλης, αφήνοντας και πάλι στη δεύτερη θέση τη γαλλική πρωτεύουσα. Και αυτή τη φορά το μοιράζεται όμως, μαζί με τη Ρώμη, τη Βενετία, το Όσλο και τη Μόσχα. Από τις πιο οικονομικές πόλεις της Ευρώπης αναδείχτηκε η Πράγα, με τη Βουδαπέστη και τη Λισαβόνα να έρχοντα στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

    Οι Βρυξέλλες κατέχουν τον διόλου επίζηλο τίτλο της πιο ...βαρετής πρωτεύουσας της Ευρώπης, με τη Ζυρίχη, το Όσλο, τη Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ να ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, το Όσκαρ ρομαντισμού απονεμήθηκε στο Παρίσι, την πόλη του φωτός. Η Βενετία και η Ρώμη συμπληρώνουν την πιο ...ροζ τριάδα ευρωπαϊκών πόλεων.

    Ακόμη, το Παρίσι κατέκτησε και την πρώτη θέση για την καλύτερη κουζίνα της Γηραιάς Ηπείρου. Ακολουθούν η Ρώμη και η Φλωρεντία.Το Παρίσι είναι επίσης το μέρος που προτιμούν οι ταξιδιώτες που ερωτήθηκαν για να κάνουν τα ψώνια τους, ενώ ακολουθούν το Λονδίνο και η Ρώμη.

    "Μολονότι θεωρείται ακριβό, το Λονδίνο παραμένει πάντα ένας από τους προορισμούς που προτιμούν οι ταξιδιώτες και οι πιο πονηροί θα βρίσκουν πάντα εκεί καλές ευκαιρίες", εξήγησε ο Ίαν Ραμγκέι, εκπρόσωπος της TripAdvisor.

    Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το Λονδίνο προσφέρει την καλύτερη νυκτερινή ζωή -μπροστά από το Άμστερνταμ και το Παρίσι- και διαθέτει τα καλύτερα πάρκα, ενώ το Παρίσι ακολουθεί.

    Το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως έχουν την πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μέσα στους 12 επόμενους μήνες και, παρά την εξασθένηση του δολαρίου, οι μισοί από το δείγμα μεταξύ των Αμερικανών δήλωσαν πως προτίθενται να έρθουν στην Ευρώπη.

    [07] Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου

    Καλπάζει η τιμή του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας καθώς στις πρωινές ηλεκτρονικές συναλλαγές ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι , λόγω της συνεχιζόμενης εξασθένησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.

    Στην αγορά τις Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου άγγιξε για λίγο το πρωί τα 110,12 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 109,85 δολάρια.

    Η τιμη του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε πάντως κατά 22 σεντς στα 106,05 δολάρια το βαρέλι.

    Εδώ και αρκετές ημέρες ,τα συμβολικά "φράγματα" στις τιμές του μαύρου χρυσού πέφτουν το ένα μετά το άλλο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τίποτα δεν μπορεί να ανακόψει την ανοδική του πορεία.

    Από την αρχή του χρόνου,η τιμή του πεττρελαίου έχει αυξηθεί κατά 15% λόγω της εξασθένησης του δολαρίου,της διατήρησης της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ αλλά και της αύξησης της ζήτησης στο βόρειο ημισφαίριο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Μιαν ανάσα κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς για έκτη μέρα η τιμή του μαύρου χρυσού σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, την ώρα που το δολάριο καταγράφει νέες απώλειες.

    Οι επενδυτές έχουν στραφεί στα εμπορεύματα τον τελευταίο μήνα για να αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και την καθοδική πορεία του δολαρίου, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει διαρκώς η τιμή του πετρελαίου, παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας στις ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής καυσίμων στον πλανήτη.

    Το αμερικανικό αργό έκλεισε με κέρδη 1,17 δολάρια το βαρέλι, στα 109,92, αφού στη διάρκεια των συναλλαγών είχε φτάσει μέχρι τα 110,20. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ κέρδισε 1,02 δολαρια, κλείνοντας στα 106,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει στην τιμή - ρεκόρ των 106,41 δολαρίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 March 2008 - 7:30:27 UTC