Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Κ.Καραμανλή προς την ΠΓΔΜ
  • [02] Απεργίες για το ασφαλιστικό
  • [03] Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ΕΕ
  • [04] Πανελλαδική Σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Ημέρα του Καταναλωτή

  • [01] Μήνυμα Κ.Καραμανλή προς την ΠΓΔΜ

    Στις Βρυξέλλες έφθασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έστειλε μήνυμα και προς τα Σκόπια, λέγοντας πως η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η σταθερότητα πρωτίστως εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος συμπεριφοράς, ο οποίος απαιτείται από όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη, να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ανάμεσα στα θέματα της Συνόδου, εκτός από τα θέματα των Βαλκανίων, είναι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας. Το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε, απασχολεί όλους και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει δραστηριοποιηθεί έντονα, ξεκινώντας από το Συνέδριο των Ιωαννίνων τον περασμένο Ιούνιο.

    Επίσης, στα θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και η πρόταση για τη δημιουργία Ενωσης για τη Μεσόγειο.

    Στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, προσερχόμενος, δεν απάντησε σε ερωτήσεις για την κυβερνητική κρίση στη γειτονική χώρα.

    [02] Απεργίες για το ασφαλιστικό

    Συνεχίζονται και σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιδρούν στις αλλαγές στην ασφάλιση.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστα Μίχαλο.

    Μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης με τον κ.Παπούλια, μετά την ολοκλήρωσή της, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μεγάλη σημασία στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και δήλωσε οπαδός του κοινωνικού κράτους, που θα αντιμετωπίζει τα κοινωνικά προβλήματα και θα εξισορροπεί τις αντιθέσεις.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ.Παναγόπουλος, ο κ.Παπούλιας εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η κοινωνική σύγκρουση οδηγήσει σε ελάττωση της κοινωνικής συνοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, η κοινωνική συνοχή στον τόπο μας είναι σε πολύ εύθραυστο σημείο και υπογράμμισε ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος τόνισε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο "διαλύει την κοινωνική ασφάλιση", υπογραμμίζοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν και μετά την περίοδο που το νομοσχέδιο θα βρίσκεται στη Βουλή.

    Σε διάλογο που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπροστά στις κάμερες, με τα προεδρεία των συνδικαλιστών, ανέφερε ότι προσβλέπει την επίλυση των προβλημάτων.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ίδρυση μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης, που θα ονομάζεται "Στήριξη" και στόχος της θα είναι, όπως είπε, η καταπολέμηση της φτώχειας.

    Απεργίες για το ασφαλιστικό

    Συνέχιση των κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και διαρκή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισε αργά χθες το βράδυ το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    Η πρόταση που τέθηκε από την πλευρά της ΔΑΚΕ προέβλεπε μία 24ωρη απεργία για σήμερα και νέα συνεδρίαση του ΔΣ, ενώ οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΚΚΕ εισηγήθηκαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες ως την ερχόμενη Τετάρτη.

    Για σήμερα, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και το Μετρό που ζητούν να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ καταγγέλλουν την κατάργηση των κανονισμών προσωπικού στον ΗΣΑΠ και τις ασφαλιστικές διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών ταμείων.

    Για σήμερα και αύριο, 48ωρη απεργία για το ασφαλιστικό έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ και κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της απεργίας αυτής, θα συνεχιστεί και η απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Επίσης, σήμερα συνεχίζουν τις 48ωρες κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι και οι μηχανικοί του Δημοσίου.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας τους, αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και αποχή από τις εργασίες τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

    Παρά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, για τροπολογία στη Βουλή όσον αφορά το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών για μια κατηγορία των εργαζομένων στους Δήμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από τους βουλευτές της ΝΔ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Η κα Πετραλιά, δεσμεύτηκε να επιφέρει τροποποιήσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν χθες τις απόψεις τους στην Επιτροπή, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι μελλοντικά, πρόκειται να προτείνει και ρύθμιση, για εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους βουλευτές, μετά από 8ετή θητεία (αντί για 4ετή που ισχύει σήμερα). Επίσης κατά την επί των άρθρων συζήτηση η κα Πετραλιά πρότεινε την ένταξη των τεχνικών της ραδιοτηλεόρασης στο Ενιαίο Ταμείο Τύπου, μετά από εκπόνηση σχετικής αναλογιστικής μελέτης - κάτι που έγινε αποδεκτό.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος -όταν ρωτήθηκε σήμερα αν μπορούμε να περιμένουμε αλλαγές στο κείμενο του σχεδίου νόμου που επεξεργάζεται αυτή την ώρα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής- είπε πως η κυβέρνηση κατέθεσε ένα πλήρες και διεξοδικό σχέδιο νόμου και τόνισε ότι αν όσο διαρκεί η κοινοβουλευτική διαδικασία κατατεθούν προτάσεις, βελτιώσεις, ιδέες για κάτι που διέλαθε της προσοχής των συντακτών του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη.

    Επανέλαβε δε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης δημόσιας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και εξαντλητικού διαλόγου.

    Σε ερώτημα γιατί η αντιπολίτευση και οι εταίροι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν προσήλθε στο διάλογο με συγκεκριμένο κείμενο, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι όποτε είχαν κείμενα δεν προσέρχονταν, αλλά και όποτε τους καλούσε η κυβέρνηση επίσης δεν προσέρχονταν. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, ανέφερε.

    Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καλυτερεύουν για όλους τους εργαζόμενους τα πράγματα και πάντως για τις επόμενες γενεές.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ορισμένα δημοσιεύματα σήμερα στον Τύπο που περιλαμβάνουν αριθμούς και παραδείγματα αυθαίρετα. Τοποθετούμενος σε ερώτημα σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, είπε ότι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα έδωσε η αρμόδια υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στη συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας μάλιστα ποιά είναι η στόχευση των ρυθμίσεων αυτών.

    Επανέλαβε ωστόσο, ότι πρώτον όποια επικουρικά ταμεία είναι υγιή θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν επικουρικές συντάξεις μετά από αναλογιστική μελέτη. Δεύτερον, για τα ελλειμματικά ταμεία μέχρι το 2013 δεν αλλάζει τίποτα. Σταδιακά σε βάθος χρόνου οκταετίας αναπροσαρμόζεται κατ' έτος η σύνταξη ώστε να φτάσει το 20%. Τρίτον, η πενταετία που μεσολαβεί μέχρι το 2013 δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα επικουρικά ταμεία, κυρίως όμως στα ελλειμματικά, να ασκήσουν χρηστή διοίκηση και αποτελεσματική διαχείριση προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την επικούρηση στο ύψος που επιθυμούν, πέραν του 20% που, σας υπενθυμίζω, ότι είναι το κατώτατο, είπε ο κ. Αντώναρος. Γνωρίζουν όλοι, πρόσθεσε, πώς φτάνει ένα ταμείο σε ένα ποσό, ένα ποσοστό της επικουρικής σύνταξης που είναι ποσοστό της κύριας σύνταξης. Εξαρτάται από τις καταβολές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Πρέπει να έχει λεφτά το ταμείο στο λογαριασμό του για να πληρώνει τις επικουρικές συντάξεις, κατέληξε.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη συνέχιση της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, τονίζοντας ότι με την τροπολογία που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση και με την οποία οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων χαρακτηρίζονται ως εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δίδεται οριστική απάντηση στο βασικότερο αίτημά τους.

    Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει την τελευταία τετραετία 25 ακόμα αιτήματα που χρόνιζαν επί 17 χρόνια και ανέγνωσε κατάλογο αυτών προς επίρρωση των λεγομένων του. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία για αποχή τους από το καθήκον τους απέναντι στους άλλους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται κατόπιν αυτών να καταφύγει στο μέτρο της επιστράτευσης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου "ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα" και πρόσθεσε ότι περιμένουμε από τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στο καθήκον τους και να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

    Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά δεν συνεπάγεται και μείωση του ορίου συνταξιοδότησής τους, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, ο κ. Αντώναρος είπε ότι το νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την ώρα στη Βουλή δεν αναφέρεται καν στη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων. Και συνεπώς όσοι μιλούν περί του αντιθέτου οδηγούν τους σκεπτόμενους λογικά πολίτες στο συμπέρασμα ότι η απεργία είναι πολιτική. "Κάτι που είναι απαράδεκτο και δείχνει ότι ο λόγος των κινητοποιήσεων είναι προσχηματικός".

    Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά εκφράζει την ελπίδα να έχουν οι εργαζόμενοι την κοινωνική ευαισθησία να γυρίσουν στις εργασίες τους για να μην ταλαιπωρούν αδίκως το κοινωνικό σύνολο και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Συμπλήρωσε, ακόμη ότι η κυβέρνηση απέδειξε με την κατάθεση της τροπολογίας ότι είναι πιστή στις δεσμεύσεις της και ικανοποιεί σιγά - σιγά τα αιτήματα με γνώμονα πάντα το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Εγώ, είπε χαρακτηριστικά, δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω ότι θα πρυτανεύσει η λογική.

    [03] Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ΕΕ

    Οι θέσεις του ΚΚΕ έναντι της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνέντευξης Τύπου της Γενικής Γραμματέως του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα με την ευκαιρία της συνάντησης που θα έχουν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα 23 κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, η κ. Παπαρήγα άσκησε έντονη κριτική στα άλλα κόμματα, όχι μόνο για την ευρωπαική τους πολιτική, αλλά και σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.

    Η κ. Παπαρήγα, στις δηλώσεις της, κατέστησε σαφές πως η στάση που έχουν τα πολιτικά κόμματα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιασδήποτε μορφής πολιτική συμμαχία με το ΚΚΕ.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ είπε ότι το να διατυπώνει κάποιος την ιδέα του ευρωσκεπτικισμού, δεν φτάνει. Το να μιλάς απλά για μια άλλη Ευρώπη, είναι παγίδα και αυταπάτη. Μόνο η προοπτική ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει λύσεις στους λαούς της, παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα διευκρίνισε ότι το πλαίσιο συμμαχίας στο οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει το ΚΚΕ, στηρίζεται στην εναντίωση στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, καθώς και στο στόχο της λαϊκής εξουσίας. Στο πνεύμα αυτό, κάλεσε όσα κόμματα δεν κοροϊδεύουν, όπως είπε, τον λαό, να αποκηρύξουν ανοιχτά, ως πρώτο βήμα, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η εγχώρια αστική τάξη προτιμά τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και, αν δεν "περπατήσει" το σενάριο αυτό, το σχηματισμό κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει υπερπροβολή του Συνασπισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε προϊόν για να πωληθεί, πρέπει να μπει στη βιτρίνα.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το πρόγραμμα του Συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικό που γίνεται πιο δεξιό. Χαρακτήρισε επίσης καθαρή, συνειδητή προβοκάτσια από ορισμένα κανάλια τον ισχυρισμό, όπως είπε, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, λέγοντας ότι για να μην φανεί ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος πήρε αποστάσεις από τον αγώνα τους, προσπαθούν να βάλουν μέσα και το ΚΚΕ.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ άσκησε κριτική και στην ευρωπαϊκή πολιτική του Συνασπισμού, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματός της ότι η ΕΕ δεν αλλάζει και κατά συνέπεια δεν μπορεί κάποιος να μιλάει για αλλαγή της ΕΕ, τασσόμενη υπέρ της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η κ. Παπαρήγα ήταν έντονα επικριτική και κατά της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της βίζας για τους Ελληνες που θέλουν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ΓΓ του ΚΚΕ έκανε λόγο για νέο τρομονόμο, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ ότι επειδή η ίδια δεν θέλει να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ βάζει τα κράτη-μέλη να υπογράψουν διμερή συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία "κατάπτυστη".

    Τέλος, αναφερόμενη ονομαστικά στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, παρατήρησε ότι οι αγώνες δεν γίνονται με τους ρεφορμιστές. Διότι, πρόσθεσε, δεν μπορείς το 2008 να διαπραγματεύεσαι πόσα θα χάσεις, όταν οι εργαζόμενοι έχουν χάσει τόσες κατακτήσεις. Έτσι, κατέληξε, δεν ασκείται ουσιαστική πίεση στην κυβέρνηση.

    [04] Πανελλαδική Σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

    "Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε μαζί με το λαό για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρούντι Ρινάλντι, εκ μέρους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη Σύσκεψη "σημαντικό σταθμό σε ένα ενδιαφέρον πείραμα, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό".

    Ο κ. Ρινάλντι ανέφερε ακόμα ότι "υπάρχει τεράστια ζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ, για συμμετοχή σε αγώνες, κινητοποιήσεις και προτάσεις", όπως αυτό φάνηκε στις πάνω από 200 γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, με συμμετοχή άνω των 10 χιλιάδων ατόμων.

    Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε ότι στις συνελεύσεις αυτές συμμετείχε και κόσμος οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ και αυτό που προέκυψε σαν αίτημα είναι ότι "η Αριστερά αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα".

    Ακόμα ανέφερε ότι το αίτημα που παρουσιάζεται από πολλούς ανένταχτους πολίτες για τη συμμετοχή τους στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, θα διευθετηθεί με μέσα από τοπικές συνελεύσεις σε όλους τους νομούς, τις γειτονιές και τους επαγγελματικούς κλάδους, μέσα από τις οποίες θα προκύψουν συντονιστικές επιτροπές, που θα βρίσκονται σε συντονισμό με τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δήλωσε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό δοκιμή και το στοίχημα είναι "να περάσουμε τις εξετάσεις για να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων η Αριστερά και να μην είναι τσόντα άλλων πολιτικών σχηματισμών".

    "Σημαντικός σταθμός"

    "Σημαντικό σταθμό σε ένα ενδιαφέρον πείραμα, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, συνάντησης πολιτικών συλλογικοτήτων της Αριστεράς, καθώς και ανένταχτων πολιτών που επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αλλάξει η σημερινή κατάσταση", χαρακτήρισε τη Σύσκεψη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    "Κινούμαστε σε μία λογική αυτοοργάνωσης της κοινωνίας", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην πρώτη πανελλαδική σύσκεψη θα συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και θα δοθεί νέα πνοή στο όλο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Εμείς δεν έχουμε καλέσει τον Αμερικανό πρέσβη στη σύσκεψή μας, αλλά όλους όσους δίνουν τη μάχη για μια άλλη προοπτική, για το μεγάλο ταξίδι που τώρα αρχίζει και την ελπίδα που ανατέλλει, βασισμένη στις δυνάμεις των συνιστωσών της Αριστεράς".

    [05] Ημέρα του Καταναλωτή

    Η Ημέρα του Καταναλωτή γιορτάζεται στις 15 Μαρτίου και οι αρμόδιοι φορείς παραχώρησαν συνεντεύξεις τύπουγια την ενημέρωση των πολιτών. "Τριήμερο ειδικών τιμών" διοργανώνουν εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.

    Σημαντικό βήμα αναγνώρισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία αποτελεί η πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνήγορου του Καταναλωτή να αφιερώσει τον εορτασμό της 15ης Μαρτίου "Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή" στους καταναλωτές με αναπηρία όπως ανέφερε σε κοινή συνεντευξη τύπου της Αρχής και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο πρόεδρος της κ. Βαρδακαστάνης.

    "Η ενέργεια αυτή" όπως σχολιάστηκε από τους παρεβρισκόμενους "ανοίγει το δρόμο για τη σύναψη διευρυμένων κοινωνικών συμμαχιών, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία μιας ενημερωμένης και ευαισθητοποιημένης κοινωνίας, που θα είναι σε θέση να κατανοήσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία" ενώ επισημάνθηκε με έμφαση ότι η συμβολική αυτή κίνηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προωθεί νέα προσέγγιση για την αναπηρία, "που θέλει το άτομο με αναπηρία υποκείμενο δικαιωμάτων και όχι αντικείμενο οίκτου και ελέους και με βάση αυτή την προσέγγιση, το άτομο με αναπηρία συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία, δρα ως ενεργός πολίτης και ως καταναλωτής αγαθών και υπηρεσιών".

    Επισημάνθηκε ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία έχει θέσει επανειλημμένα στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης το αίτημά της για θεσμική εκπροσώπησή της στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, με στόχο τη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ως καταναλωτών.

    Ο σχεδιασμός μέτρων και δράσεων για την προστασία του καταναλωτή με αναπηρία επισημάθηκε ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι:

    - Τα άτομα με αναπηρία είναι καταρχήν καταναλωτές όχι μόνο ιατρικών και τεχνικών βοηθημάτων και υπηρεσιών αλλά του συνόλου των αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (ηλεκτρονικό εμπόριο).

    - Τα άτομα με αναπηρία, ως ευπαθής κοινωνική και οικονομική ομάδα του πληθυσμού, είναι μια καταναλωτική ομάδα ιδιαίτερα ευπρόσβλητη που χρειάζεται πρόσθετα και εξειδικευμένα μέτρα προστασίας.

    - Οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία αναπηρίας τους - αισθητηριακή, κινητική, νοητική, ψυχική - και κατά συνέπεια και τα μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές με αναπηρία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους αυτή την ποικιλομορφία. Παραδείγματος χάρη, οι ετικέτες των προϊόντων να είναι και στη γραφή Braille για τα τυφλά άτομα ή τα εμπορικά καταστήματα να είναι προσβάσιμα (ράμπες, ανελκυστήρες ) για τα άτομα με κινητική αναπηρία κλπ.

    Συνεντεύξεις Τύπου έδωσαν επίσης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης κ.Χρήστου Φώλια, καθώς και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Βλάχος για την κατάσταση στην αγορά.

    "Τριήμερο ειδικών τιμών"

    Σε ειδικά χαμηλές τιμές θα μπορούν να διαθέτουν σήμερα έως και το Σάββατο 15 Μαρτίου οι εμπορικές επιχειρήσεις τα εμπορεύματά τους στο πλάισιο του εορτασμού της 15ης Μαρτίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή».

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (ΕΣΠ), σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι αποφάσισε, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, να συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό, διοργανώνοντας «τριήμερο ειδικών τιμών».

    Για την καλύτερη επιτυχία του εορτασμού, ο ΕΣΠ πρότεινε, με σχετική επιστολή στα μέλη του και γενικότερα στον εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, να συμμετέχουν και να αξιοποιήσουν τον θεσμό.

    Να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους σε ειδικές χαμηλές τιμές κατά το τριήμερο 13-15 Μαρτίου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή (στις 15/3), καλεί τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης ο Εμπορικός Σύλλογος του νομού (ΕΣΘ).

    Η πρωτοβουλία αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ΕΣΘ, εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης των άριστων συναλλακτικών ηθών που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις εμπόρου-καταναλωτή και στην ενδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς τις εμπορικές επιχειρήσεις.

    Προκειμένου να μην δημιουργηθούν ερωτήματα για την πρακτική και τον τρόπο που θα διενεργηθεί το τριήμερο προσφορών, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η συμμετοχή της επιχείρησης στον εορτασμό είναι προαιρετική και επιτρέπεται η ανάρτηση πινακίδων με την αναγραφή «ειδικές τιμές» ή «ειδικές τιμές λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή».

    Η μείωση τιμών είναι ελεύθερη και μπορεί να πραγματοποιείται είτε στο ταμείο ή να αναγγέλλεται επί των προϊόντων με οποιοδήποτε τρόπο και μπορεί να αφορά ομάδα ή σύνολο των ειδών που εμπορεύεται η επιχείρηση. Στα γραφεία του ΕΣΘ, υπάρχουν σχετικές αφίσες, τις οποίες μπορούν να προμηθευτούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τις αναρτήσουν στις προθήκες των καταστημάτων τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 March 2008 - 13:30:25 UTC