Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όχι πρόσκληση στο ΝΑΤΟ χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα»
  • [02] «Ριζοσπαστικό πρόγραμμα»

  • [01] «Όχι πρόσκληση στο ΝΑΤΟ χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα»

    Αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ δεν θα υπάρξει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    O πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για λύση με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, μια τέτοια λύση, καθαρή και πρακτική μπορεί να βάλει τέρμα σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα και τη συνεργασία, κάτι που, όπως σημείωσε, αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το θέμα επηρεάζει και τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις ευρωαντλαντικές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση είναι καθαρή και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. "Μη λύση σημαίνει, μη πρόσκληση, δηλαδή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορούν να χτιστούν συμμαχικές σχέσεις και σχέσεις αλληλεγγύης στη βάση εκκρεμοτήτων και διεμήνυσε: "Αυτή η θέση ισχύει σήμερα, θα ισχύσει και αύριο και θα ισχύει ως τη επίτευξη λύσης που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή".

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα είπε: "Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν θα χρησιμοποιηθούν ούτε ως πρόσχημα, ούτε ως άλλοθι για τη διαιώνιση ενός 17χρονου αδιεξόδου για μια δήθεν, ψευδεπίγραφη, συμβιβαστική διευθέτηση. Μία τέτοια προσέγγιση είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή". Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μία μεγάλη απόσταση και το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβη στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις δεν έχεις κανένα λόγο να φοβάσαι τη συζήτηση και τόνισε ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Εγώ έκρινα σκόπιμο, είπε ο πρωθυπουργός, να συναντηθεί η υπουργός Εξωτερικών, αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας τέτοιες συναντήσεις δεν χρειάζεται άλλη απάντηση. Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι για τον ίδιο λόγο και ο ίδιος συναντήθηκε με εταίρους και συμμάχους, προσθέτοντας ότι αντάλλαξε χειραψία χθες με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ και πως δεν θα είχε πρόβλημα αν του άνοιγε ο ίδιος συζήτηση, να του παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις.

    Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο `Αγγελα Μέρκελ καθώς και τον πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Στρατηγική της Λισαβόνας, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή ασφάλεια, Ενωση για τη Μεσόγειο

    Η εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας καθώς και η γαλλική πρόταση για τη λεγόμενη "Ένωση για τη Μεσόγειο" ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής.

    Ως προς το θέμα της στρατηγικής της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη εισέρχεται στο νέο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων που αφορά την περίοδο 2008 και 2010. Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εντυπωσιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη διατήρηση της ανάπτυξης του 4% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και τη μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόσφατη επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας διεθνώς αποτελεί κίνητρο για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. "Ο κύριος παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον θα είναι η γνώση και η καινοτομία και γι' αυτό οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για να επενδύσουμε στην έρευνα και στην εκπαίδευση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενίσχυση της κινητικότητας των επιστημόνων και των φοιτητών στην Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι "27" αναγνώρισαν εκ νέου σήμερα τη σημασία της ενιαίας αγοράς ως κύριο μοχλό ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και εγκρίθηκαν μία σειρά μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση αυτών των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και σε δημόσιους οργανισμούς.

    Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να υπάρξει μείωση των εκπομπών ρύπων. Σημείωσε ότι η επίτευξη μίας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα είναι πρωταρχικής σημασίας και ότι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει το καθοδογητικό της ρόλο, αναλαμβάνοντας φυσικά την ευθύνη που της αναλογεί στον αγώνα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι θετική επί της αρχής, όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου τόνισε ότι το θέμα της μείωσης των ρύπων απαιτεί συχνά μία δύσκολη ισορροπία, καθώς οφείλει να συνδυάζει την προσήλωση στους περιβαλλοντικούς στόχους με τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο συζητήθηκε στη βάση έκθεσης που παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η διαρκώς κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας.

    Τόνισε ότι το κλειδί για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι η διαφοροποίηση τόσο των προμηθευτών όσο και των προμηθειών και των οδών διέλευσης για την εισαγωγή ενεργειακών πόρων.

    Ο Κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμφωνία και για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο South Stream για την μεταφορά του φυσικού αερίου.

    H Ελλάδα τάχθηκε εξαρχής ένθερμα υπέρ της πρωτοβουλίας της Γαλλίας για τη δημιουργία Ενωσης για τη Μεσόγειο, κάτι που υπαγορεύει η γεωγραφική μας θέση και οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε με το σύνολο των χωρών της Μεσογείου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του, η Ελλάδα επεδίωξε από νωρίς να εμπλουτίσει αυτή την πρόταση με δικές της ιδέες προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωσή της. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η προοπτική αυτή θα ενισχύσει τις ήδη υφιστάμενες δομές της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, θα εξασφαλίσει την ενεργό εμπλοκή όλων των κρατών-μελών και των οργάνων της ΕΕ, αποσκοπώντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά και την οικονομική συνεργασία στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, χαιρετίζουμε τη σημερινή παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πρότασης αυτής, οι βασικές παράμετροι της οποίας απηχούν τις ελληνικές θέσεις.

    Απαντώντας σε σχετική με το θέμα αυτό ερώτηση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν πρέπει να εμφανίζει αλληλοεπικαλύψεις ή να υποκαθιστά υφιστάμενα σχήματα συνεργασίας όπως τη Διαδικασία της Βαρκελόνης ή την πολιτική γειτονίας της ΕΕ, αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά. Τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται αποκλεισμοί και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ, επισημαίνοντας πως μια πολιτική για τη Μεσόγειο θα αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή του συνόλου των χωρών-μελών της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι θα πρέπει να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία και την κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

    Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε 26 από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής (με εξαίρεση τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια) με την οποία ζητήθηκε η επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν ετέθη στην κρίση των πολιτών και απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, όπως είπε και ο Τούρκος πρωθυπουργός στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη που παραχωρήσαμε στην Αγκυρα, το σχέδιο Ανάν δεν συζητείται, δεν είναι βάση, συμπλήρωσε . Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει η διάθεση να βοηθήσουμε και εμείς, με πρωταγωνιστή την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από συγκεκριμένα κριτήρια και προαπαιτούμενα, τα οποία με μεγάλη σαφήνεια έχουν τεθεί στις σχετικές αποφάσεις και δεσμεύσεις της ΕΕ.

    Για το Κόσοβο

    «Επιθυμία της Ελλάδας, είναι να διασφαλιστεί η Νατοϊκή παρουσία (ΚFOR) και η παρουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης στην περιοχή του Κοσόβου», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σήμερα από τις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του Κοσόβου.

    Οι θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσόβου είναι «διαχρονικά γνωστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλης της περιοχής και ειδικότερα της Σερβίας.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται» και κατέληξε λέγοντας: «Θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους και με κύριο γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

    Για το Ασφαλιστικό

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερωτήσεις για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα εάν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις μετά τις κινητοποιήσεις ή να προχωρήσει σε επιστράτευση απεργών, τόνισε: "Καθένας κρίνεται, αξιολογείται από τις επιλογές του, πολύ περισσότερο σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το Ασφαλιστικό, που αφορούν το μέλλον το τόπου, των νέων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας".

    "Ένα είναι βέβαιο, είπε, κανείς δεν δικαιούται να κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης και της θέσης που του έχει εμπιστευτεί η κοινωνία για την εξυπηρέτησή της, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό είναι αυτονόητο και πασιφανές".

    Για τη ΔΕΗ

    Ο πρωθυπουργός εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν υπάρχει θέμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ή πώλησης των δικτύων διανομής, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ζήτημα περαιτέρω αποκρατικοποίησής της, λέγοντας ότι "αντιμετωπίζουμε ζήτημα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, καλύτερης λειτουργίας, αλλά όχι και ζήτημα αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει ξεκινήσει πριν από μία δεκαετία, σημειώνοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση τα πρώτα χρόνια από ελληνικής πλευράς και σημείωσε ότι δεν υπάρχει στις κυβερνητικές προθέσεις ζήτημα περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

    Για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει, σήμερα, στα συμπεράσματά του, το σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια (ΚΕΚ) στην παροχή κεφαλαίων και ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο σημειώνει πως υπάρχει εύλογη ανησυχία, την οποία όλοι συμμερίζονται, ότι κάποια σχήματα έχουν περιορισμένη διαφάνεια αναφορικά με την επενδυτική στρατηγική και τους στόχους τους.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση, η οποία εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Κώστας Καραμανλής απάντησε ότι με την Επιτροπή υπάρχει συνεννόηση για να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά η νομοοθετική ρύθμιση παραμένει ως έχει και ο βασικός στόχος της είναι δεδομένος και υπαρκτός. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια (Sovereign Funds) αποδεικνύει ότι το θέμα είναι υπαρκτό και απασχολεί όλη την ΕΕ και πρόσθεσε ότι «δημιουργείται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα σε κοινοτική βάση, αλλά και με εθνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες».

    Ακόμη, όπως δήλωσε ο κ.Κ. Καραμανλής, στόχος είναι να διατηρήσουμε την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως επενδυτικού προορισμού, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την παροχή υπηρεσιών σε κλάδους δημόσιου συμφέροντος και στρατηγικής. «Η θέση της Ελλάδας, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ευαίσθητους τομείς, είναι ότι η αξιοπιστία, η διαφάνεια και η εμπειρία αποτελούν αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να εξετάζονται. Έτσι κι εμείς αντιμετωπίσαμε το θέμα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων διαβατηρίων

    Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις υποψήφιες χώρες-μέλη της ΕΕ που πληροί τόσο τα παλαιά, όσο και τα νέα κριτήρια της αμερικανικής νομοθεσίας για το λεγόμενο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων διαβατηρίων, «visa waiver», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα «visa waiver», σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσειες γίνονται σε διμερές επίπεδο, όπως είχαν κάνει και άλλα παλαιά κράτη-μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, υπάρχει η κοινοτική θέση στο ζήτημα αυτό και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διάλογο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις γενικότερες κατευθυντήριες γραμμές. Ωστόσο, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν σήμερα στο πρόγραμμα "visa waiver", θα πρέπει να οδηγηθούν σε αδυναμία κατάργησης της βίζας».

    Νέος γύρος συνομιλιών τη Δευτέρα για το όνομα

    Νέα συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή (17 Μαρτίου) στη Βιέννη, όπως ανακοινώθηκε από τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ.

    Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής

    Αναφορές στις προσπάθειες που θα πρέπει να καταβληθούν για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αλλά και στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας οι «27» θέτουν στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ και συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Ένωση για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Εξάλλου, οι «27» δίνουν το πράσινο φως για τη δημιουργία μιας «Ένωσης για τη Μεσόγειο», με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατων-μελών της ΕΕ και των τρίτων χωρών της Μεσογείου.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, οι «27» σημειώνουν στα συμπεράσματά τους ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της παραμένουν υγιή (περιορισμός των δημόσιων ελλειμμάτων, μείωση του δημόσιου χρέους, οικονομική ανάπτυξη στο 2,7% του ΑΕΠ το 2007 και δημιουργία 6,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια). Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες σημαντικές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας προκάλεσαν πληθωριστικές πιέσεις και τονίζουν την ανάγκη «αποφυγής του εφησυχασμού», κυρίως λόγω της πρόσφατης επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας (οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ, αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των βασικών προϊόντων και αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μέσω της πλήρους εφαρμογής των Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων και των Ολοκληρωμένων Κατευθυντήριων γραμμών για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

    ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Στο πλαίσιο της ανανεωμένης Στρατηγικής της Λισαβόνας και της έναρξης του «δεύτερου τριετούς κύκλου» για την ανάπτυξη και την απασχόληση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής τεσσάρων στόχων: την επένδυση στη γνώση και την καινοτομία, την απελευθέρωση του επιχειρηματικού δυναμικού, ιδίως των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), την επένδυση στον άνθρωπο και τον εκσυγχρονισμό των αγορών εργασίας και, τέλος, την ευελιξία με ασφάλεια στην αγορά εργασίας, γνωστή και ως «flexicurity».

    Ειδικότερα, οι «27» επισημαίνουν στα συμπεράσματα της Συνόδου ότι έως το 2012 θα πρέπει να μειωθεί κατά 25% το διοικητικό κόστος που οφείλεται στη νομοθεσία της ΕΕ.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση, ώστε:

    Β· Να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων και των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο και να βελτιωθούν τα επίπεδα απόκτησης δεξιοτήτων των μαθητών που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών ή από μειονεκτούσες ομάδες

    Β· να ελκύονται περισσότεροι ανειδίκευτοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία εργάτες στην εκπαίδευση και την κατάρτιση

    Β· να διευκολυνθεί περισσότερο η επαγγελματική κινητικότητα

    Β· να καταπολεμηθεί η κατάτμηση της αγοράς εργασίας προκειμένου να εξασφαλισθεί ενεργός κοινωνική ένταξη

    ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

    Σε ό,τι αφορά το κλίμα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν ως στόχο να εξασφαλιστεί το 2009 στη διεθνή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη, μια φιλόδοξη, παγκόσμια και σφαιρική συμφωνία για την περίοδο μετά το 2012 που να συνάδει με την επιδίωξη της μείωσης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Οπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κύρια πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί η μετάβαση σε ασφαλή και βιώσιμη οικονομία με περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τρόπο ο οποίος να συνάδει με τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τα υγιή και βιώσιμα οικονομικά της ΕΕ. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η νέα συμφωνία για τη μετά το 2012 περίοδο θα πρέπει να προβλέπει αύξηση των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος. Προς το σκοπό αυτό η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών-μελών για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με τη λήψη μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υποστηρίζουν ακόμη ότι ο στόχος που έχει τεθεί για μείωση των εκπομπών κατά 30%, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας, θα πρέπει να καθιερωθεί ρητά και με ισόρροπο τρόπο που να είναι διαφανής και δίκαιος.

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι μια αποτελεσματική, πλήρως λειτουργική και συνδεδεμένη εσωτερική αγορά ενέργειας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τον ασφαλή, βιώσιμο και ανταγωνιστικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, ενώ υπογραμμίζεται ακόμη η ανάγκη να καταλήξει η ΕΕ σε πολιτική συμφωνία έως τον Ιούνιο του 2008.

    Η Σύνοδος Κορυφής επισημαίνει ακόμη τη σημασία που αποδίδει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και των κρατών-μελών της και τονίζει ότι η στρατηγική ανάλυση της ενεργειακής πολιτικής που θα γίνει θα επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στην ασφάλεια του εφοδιασμού. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η μετάβαση σε μια ασφαλή και βιώσιμη οικονομία με περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα έχει αντίκτυπο σε πολλές πολιτικές αλλά και στην οικονομική κατάσταση και την καθημερινή ζωή των πολιτών. Για το λόγο αυτό οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζητούν:

    -Να αναπτυχθούν συνεκτικές πολιτικές στην έρευνα και την καινοτομία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

    -Να δοθεί ώθηση στο επιχειρηματικό δυναμικό των οικολογικών βιομηχανιών και να αναπτυχθεί μια βιώσιμη βιομηχανική πολιτική, καθώς και βιώσιμες και παγκόσμια ανταγωνιστικές πρωτοπόρες αγορές.

    -Να προωθηθεί ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

    -Να εξεταστεί η σκοπιμότητα επανεξέτασης της οδηγίας για τους ενεργειακούς φόρους προκειμένου να ευθυγραμμιστεί καλύτερα με τους στόχους της ΕΕ σε θέματα ενέργειας και αλλαγής του κλίματος.

    -Να βελτιωθεί η απόδοση της ενέργειας και των πόρων σε όλους τους τομείς.

    -Να ενημερωθούν οι καταναλωτές σχετικά με την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και της αλλαγής του κλίματος.

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Τέλος, σε παράρτημα που συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία μιας "Ενωσης για τη Μεσόγειο", η οποία θα περιλαμβάνει τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα παράκτια μεσογειακά κράτη μη μέλη της ΕΕ, ως αναβάθμιση της Διαδικασίας της Βαρκελόνης.

    Η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει στο Συμβούλιο τις απαιτούμενες προτάσεις για τον καθορισμό των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν ενόψει της έναρξης αυτής της πρωτοβουλίας η οποία θα ξεκινήσει σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι.

    ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Οσον αφορά τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να εστιάσει σε τέσσερις τομείς:

    1. Ενίσχυση της διαφάνειας έναντι επενδυτών, αγορών και ρυθμιστικών αρχών

    2. Βελτίωση των προτύπων αποτίμησης, ιδίως για τα δύσκολα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία

    3. Ενίσχυση του πλαισίου προληπτικής εποπτείας και διαχείρισης των κινδύνων

    4. Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και της δομής κινήτρων, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

    Ειδικότερα, για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια (ΚΕΤ) (Sovereign Funds) οι «27» υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να θεσπιστεί, σε διεθνές επίπεδο, ένας εθελοντικός Κώδικας Δεοντολογίας. Στα συμπεράσματα της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται για ένα «ανοικτό παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον με βάση την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και την αποτελεσματική λειτουργία των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών», σημειώνοντας ότι τα ΚΕΤ έχουν αποδειχθεί, έως τώρα, ιδιαίτερα χρήσιμα ως πάροχοι κεφαλαίου και ρευστότητας με μακροπρόθεσμη επενδυτική προοπτική. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι «η ανάδυση νέων παραγόντων με περιορισμένη διαφάνεια όσον αφορά την επενδυτική στρατηγική και τους επενδυτικούς στόχους τους, έχει προκαλέσει προβληματισμό σχετικά με ενδεχόμενες μη εμπορικές πρακτικές». Οι «27» συμφωνούν ότι η κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση επιβάλλεται να λαμβάνει υπόψη τα εθνικά προνόμια, σύμφωνα με τις πέντε αρχές τις οποίες πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

    1. Δέσμευση για ανοικτό επενδυτικό περιβάλλον

    2. Στήριξη των εν εξελίξει εργασιών στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του ΟΟΣΑ

    3. Χρήση των υφιστάμενων εθνικών και ενωσιακών μέσων, αν απαιτείται

    4. Τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και από τις διεθνείς δεσμεύσεις

    5. Αναλογικότητα και διαφάνεια.-

    [02] «Ριζοσπαστικό πρόγραμμα»

    Τον κίνδυνο "να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας" επισήμανε ο Α. Αλαβάνος μιλώντας απόψε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί όπως διευκρίνισε "η κοινωνία μας θέτει προκλήσεις και διλήμματα που εμείς δεν τα περιμέναμε ή τα περιμέναμε πολύ αργότερα".

    Ο κ. Αλαβάνος ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε "βρισκόμαστε σε μια φάση ταχείας και μεγάλης ανόδου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εμπιστοσύνη των πολιτών και αυτό είναι θετικό".

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι σήμερα μπορεί πλέον η παράταξη να μιλά για την επιδίωξη μιάς ριζοσπαστικής κυβέρνησης με επίκεντρο την αριστερά τονίζοντας ότι οι πολίτες "έχουν εκτιμήσει βαθιά την αντιπολιτευτική μας στάση, παρότι μπορούμε να τη βελτιώσουμε κι άλλο. Την ουσιαστική αντίθεσή μας στη δεξιά πολιτική. Την ενωτική μας διάθεση. Την κινηματική μας διάσταση. Το άνοιγμά μας στη νέα γενιά. Την αποτελεσματικότητά μας".

    Περιγράφοντας τους στρατηγικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "μπορούμε να μιλούμε για ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις σε άμεσα προβλήματα του λαού - ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, ανακατανομή του πλούτου, παιδεία, κοινωνικό κράτος- και θα είναι ανοικτό από τη μια στην πορεία σε ένα σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία και από την άλλη στην συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δυνάμεις του κοινωνικού μετασχηματισμού".

    Υπό το πρίσμα αυτό, πρόσθεσε, μπορούμε να μιλούμε για την επιδίωξη μιας ριζοσπαστικής κυβέρνησης με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς. Άλλου τύπου. Συγκρουσιακή. Ανατρεπτική. Ανυπότακτη. Αντικαπιταλιστική. Απελευθερωτική. Μετασχηματική.

    Για την πολιτική συμμαχιών ο κ. Αλαβάνος αφού, τόνισε την ανάγκη της ενότητας της αριστεράς σημείωσε ότι "την ίδια στιγμή μια γενικότερη συνεργασία σε ηγετικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατη. Οι προγραμματικές θέσεις για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, την συνταγματική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανασφάλιστη εργασία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την στάση απέναντι στις ΗΠΑ μας θέτουν σε διαφορετικές όχθες".

    Ομιλία Ρ. Ρινάλντι

    Για "Σταθμό στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτού του μεγάλου, ενωτικού και ελπιδοφόρου εγχειρήματος της ελληνικής αριστεράς", έκανε λόγο ο Ρούντι Ρινάλντι συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο κ. Ρινάλντι έκανε επίσης λόγο για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, τέτοια που δεν έχει ξαναγίνει, γιατί όπως είπε "θεμελιώνουμε - βήμα το βήμα - την αξιοπιστία της Αριστεράς, και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να υπάρξει μια μεγάλη στροφή στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Μια στροφή που θα έχει την Αριστερά πρωταγωνιστική δύναμη, που θα αναδείξει τα κινήματα και τις αντιστάσεις, που θα πραγματώσει την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, αυτήν την άκρως επικίνδυνη για την κοινωνία πραγματικότητα".

    Αναφερόμενος στις διαδικασίες που προηγήθηκαν της Πανελλαδικής Σύσκεψης ο κ. Ρινάλντι είπε ότι έγινε μια καταπληκτική διαδικασία που ξεπέρασε τις προσδοκίες , καθώς μέσα σε ένα μήνα έγιναν 161 συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την χώρα στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 10.000 άνθρωποι, μίλησαν και παρενέβησαν σε αυτές περίπου 1.400 σύντροφοι και συντρόφισσες και αναδείχθηκαν 2.000 εκπρόσωποι για την Πανελλαδική Σύσκεψη. Ο κ. Ρινάλντι υπογραμμίζοντας περαιτέρω την επιτυχία των συνελεύσεων είπε ότι σε αυτές ς πήραν μέρος και παρακολούθησαν πολλά μέλη του ΠΑΣΟΚ, μέλη και ψηφοφόροι του ΚΚΕ καθώς και άλλων οργανώσεων της Αριστεράς.

    Ερμηνεύοντας αυτή τη συμμετοχή, είπε ότι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κάλεσμα μιας μεγάλης συστράτευσης για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού έχει διεισδύσει σε όλους τους χώρους, ενδιαφέρει και απασχολεί μεγάλα ακροατήρια, δημιουργεί μια νέα κατάσταση όχι μόνο στα πλαίσια της αριστεράς, αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Αυτό, κατά τον κ. Ρινάλντι, σημαίνει ότι: "αλλάζει το πολιτικό τοπίο, αλλάζουμε το πολιτικό τοπίο, μπορούμε να κάνουμε την Αριστερά πρωταγωνιστική δύναμη, δύναμη ελπίδας και ανατροπής συσχετισμών, δύναμη αλλαγής της κοινωνίας".

    Σε όλες τις συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Ρινάλντι η συζήτηση άνοιγε με 4 δεσμεύσεις προς τον κόσμο της Αριστεράς που είναι:

    - Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και όλων των πολιτικών του.

    - Δεσμευόμαστε να αναδείξουμε, υποστηρίξουμε, εκφράσουμε σε πολιτικό επίπεδο όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, όλες τις αντιστάσεις και τα κινήματα που αναδεικνύονται.

    - Δεσμευόμαστε να αναδείξουμε την Αριστερά σε πρωταγωνιστική δύναμη, μια αριστερά όχι συμπληρωματική των δύο πόλων του δικομματισμού, όχι διαχειριστική δύναμη κεντροαριστερών εκδοχών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και έρμαιο του κυβερνητισμού.

    - Δεσμευόμαστε να συγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα και τις αποφάσεις που θα κάνουν πιο ισχυρό και πιο αποτελεσματικό το εγχείρημα αυτό μέσα.

    Μιλώντας για τα δύο μεγάλα κόμματα ο κ. Ρινάλντι είπε ότι ο δικομματισμός περνάει την μεγαλύτερη κρίση του, καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή αναδεικνύεται σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και φθείρεται με μεγάλο ρυθμό, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μια κρίση ακόμα μεγαλύτερη, ακριβώς γιατί έχουν διαρραγεί οι δεσμοί με τον κόσμο που έκφραζε και η νεοφιλελεύθερη πολιτική που υποστηρίζει και ακολουθεί δεν αφήνει περιθώρια για συμβόλαια που θα στήριζαν μια σοσιαλδημοκρατική διαχείριση.

    Ο κ. Ρινάλντι τόνισε ακόμη ότι "δεν τα βλέπουμε όλα ρόδινα", γιατί υπάρχουν πολλά και αντιφατικά σημάδια. Δηλαδή, εξήγησε, πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι το αποκαλύπτουν σαν ένα κόλπο, μια εφεδρεία του συστήματος, άλλοι το ξορκίζουν σαν μια απειλή για το πολιτικό σύστημα, άλλοι το ερμηνεύουν σαν αποτέλεσμα της μιντιακής πολιτικής, άλλοι το βλέπουν με καχυποψία σαν ένα εκλογικό κόλπο ορισμένων δυνάμεων και ιδιαίτερα της πιο μεγάλης δύναμης μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι χαίρονται από την ταύτιση που γίνεται πολλές φορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΝ, άλλοι νευριάζουν με αυτήν, άλλοι δεν μπορούν μέσα στην απροσδιοριστία και θέλουν πιο καθαρά πράγματα, άλλοι βλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ σαν όχημα προς τον κυβερνητισμό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 March 2008 - 19:30:25 UTC