Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε η πρώτη ενότητα του ασφαλιστικού
  • [02] Διπλωματική κινητικότητα

  • [01] Ψηφίστηκε η πρώτη ενότητα του ασφαλιστικού

    Η συζήτηση της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου (άρθρα 1-139) ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με 152 ψήφους υπέρ, και 122 κατά (ψήφισαν 264 βουλευτές).

    Στο μεταξύ, η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απαντώντας σε αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάνθηκε ότι η ρύθμιση του νομοσχεδίου για το Ταμείο των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος "είναι ασύμβατη με το κοινωνικό δίκαιο", τόνισε πως οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εντάσσονται στο εθνικό δίκαιο.

    Η κα Πετραλιά αναρωτήθηκε αν με την αναφορά τους αυτή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν να βάλουν τον κ. Ζαν Κλόντ Τρισέ να νομοθετήσει για τους υπαλλήλους της ΤτΕ: "Εάν υπηρετείτε τους ξένους τραπεζίτες, να το πείτε εδώ. Εμείς δεν θα το κάνουμε", είπε η κα Πετραλιά, υπό τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σημείωσε, επίσης, ότι με την υποχρέωση της ΤτΕ να δίνει τα 23 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ το χρόνο, επί 15 χρόνια, δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης που επιβάλλεται από τη συνθήκη της ΕΕ αλλά και από το νόμο 2076 του 1992: Αυτό το ποσό θα το καταβάλλει στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ ως υπόχρεος εργοδότης, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση, για την κάλυψη του κόστους που της αναλογεί, μετά την είσοδο του ταμείου αυτού στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Αυτό δεν συνιστά νομισματική χρηματοδότηση, είπε η κ. Πετραλιά.

    Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην ΕΚΤ, αλλά η γνώμη που επικρατεί είναι ότι με τη θέσπιση της υποχρέωσης της ΤτΕ να καταβάλει το παραπάνω ποσό στο ΙΚΑ/ΤΕΑΜ δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΤτΕ ήδη καλύπτει το αναλογιστικό έλλειμμα του ταμείου του προσωπικού της και ότι το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες μισθοδοσίας για πέντε χρόνια του προσωπικού της Τράπεζας που θα διατεθεί στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Όσο για τα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού "ουδόλως επηρεάζονται από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, επειδή διέπονται αποκλειστικά από τον κανονισμό λειτουργίας της Τράπεζας". Επίσης, με τις διατάξεις του νόμου οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ "διατηρούν το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς".

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής εκτίμησε ότι έτσι εκτίθεται η χώρα, που "ετοιμάζεται να σκύψει το κεφάλι και να εισπράξει καρπαζιά". Η επιλογή σας, πρόσθεσε, είναι να βυθίσετε το ΙΚΑ και να στρέψετε τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση.

    Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής άσκησε κριτική στο δημοσιογραφικό κλάδο ότι η απεργία του αυτές τις ημέρες στέρησε από το λαό την ενημέρωση για τα τεκταινομένα στη Βουλή. "Σήμερα, χθες και προχθές, άθελά τους ελπίζω, πρόσφεραν μια πολύ μεγάλη υπηρεσία στην κυβέρνηση. Στέρησαν από το λαό τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιοι δίνουν τη μάχη και πως, αλλά και να ενημερωθεί για τις κρυφές πλευρές του νομοσχεδίου που θα τις βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς δεν προέβλεψαν απεργιακά δελτία και έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές, παρά τις παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ", πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

    Διατηρείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης λόγω 37ετίας

    Δεν καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης λόγω 37ετίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

    Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη Πετραλιά αποσύρεται η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία οριζόταν ότι και για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ κλπ με 37 χρόνια ασφάλιση, απαιτείται ως όριο ηλικίας το 58ο έτος.

    Η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ στην ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνεται το βράδυ.

    Χθες, κατόπιν αιτήματος βουλευτών του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Επί 289 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές και κατά 137. Με επιστολή του προς τον κ. Σιούφα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος "αποφάσισε να απόσχει και από οποιαδήποτε άλλη σχετική με το Νομοσχέδιο συζήτηση και ψηφοφορία, διότι αρνείται να νομιμοποιήσει με την παρουσία και τη συμμετοχή της, την προϊούσα παρωδία του Κοινοβουλευτικού Έργου".

    Κινητοποιήσεις

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Νομοσχεδίου.

    Στο μεταξύ, συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι δικηγόροι, οι δάσκαλοι και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ραδιο-τηλεοπτικά μέσα.

    Στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό από τις 5.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

    Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας. Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων του ΟΣΕ, εκτός από τις αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως ''Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών''.

    Με συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, αλλά και όλων των επαγγελματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε χθες η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

    ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αναστολή απεργίας

    Από σήμερα τα μεσάνυχτα αρχίζει η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους, μετά τη χθεσινή απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) να τερματίσουν την πολυήμερη απεργία τους.

    Οι εργαζόμενοι ωστόσο, θα συμμετάσχουν στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώνεται από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μπροστά από τη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    [02] Διπλωματική κινητικότητα

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η υπουργός των Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, θα συναντηθεί αύριο, στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Α. Μιλόσοσκι παρουσία του Βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντάνιελ Φριντ.

    "Η Ελλάδα δε θα σταματήσει να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να υπάρξουν πλήρεις και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας. Το μέλλον στα Βαλκάνια είναι ένα, είναι κοινό και είναι το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους μας", η οποία συναντήθηκε χθες με τον Σέρβο ομόλογό της κ.Βούκ Τζέρεμιτς.

    Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η Ελλάδα όπως έπραξε ως τώρα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία με καθαρές θέσεις και εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πίστη" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "έστω και τώρα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις αδιαλλαξίας, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν τη στάση της".

    Δηλώσεις Μιλόσοσκι

    Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει ενεργά να συμμετέχει στις συνομιλίες με την Ελλάδα υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Πιστεύουμε ότι ο κ. Νίμιτς μπορεί ακόμη να εισηγηθεί πιο κατάλληλες ιδέες, οι οποίες στις δύο πλευρές θα διαμορφώσουν περιθώριο για πρόοδο στις συνομιλίες γύρω από τη διένεξη που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματική ονομασία της Μακεδονίας", ανέφερε ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε χθες στα Σκόπια, ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο, κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Στις συναντήσεις αυτές εξετάσθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 March 2008 - 15:30:24 UTC