Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το ασφαλιστικό
  • [02] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Λ.Ζαγορίτη
  • [03] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"
  • [04] "Αφορά και τους νέους"
  • [05] Πρόταση για δημοψήφισμα
  • [06] Διπλωματική κινητικότητα
  • [07] Eτος βελτίωσης υγιεινής

  • [01] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το ασφαλιστικό

    Με την ψήφιση και της τελευταίας ενότητας των άρθρων που προβλέπουν μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, επέκταση του ειδικού σώματος ιατρών του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, καθώς και την καθιέρωση του αριθμού Μητρώων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Υπέρ της ενότητας των άρθρων ψήφισαν 151 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν οι 13 παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει.

    Η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο σύνολο του θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη νεολαία που θα διεξαχθεί με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

    Ωστόσο, ένταση, που εξελίχθηκε σε έντονη αντιπαράθεση, σημειώθηκε λίγο πριν αρχίσει η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ επί των άρθρων 146 και 148 του νομοσχεδίου.

    Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τόσο δια του αρχηγού του Γ. Παπανδρέου, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Χρ. Παπουτσή: "βάναυση φίμωση του κοινοβουλίου" ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για "ολίσθημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ελλείψει θέσεων".

    Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, που τόνισε ότι η πρόταση του κόμματός του είναι η πραγματική ριζοσπαστική πρόταση έξω από το δικομματισμό.

    Η ένταση άρχισε να δημιουργείται όταν τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής ζητούσαν μετά επιτάσεως να εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών και μετά να αρχίσει η ψηφοφορία.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας επικαλούμενος την απόρριψη, νωρίτερα από την πλειοψηφία, της πρότασης του ΠΑΣΟΚ να παραταθεί για μετά της 11:30 και η ονομαστική ψηφοφορία, προσπάθησε να ξεκινήσει τη διαδικασία.

    Για αρκετή ώρα η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που ζήτησε και πήρε το λόγο τόνισε ότι τίθεται θέμα βάναυσης προσβολής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

    «Επειδή η κυβέρνηση διαθέτει οριακή δεδηλωμένη πλειοψηφία δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να έχει την άνεση να μεταφέρει τη φωνή της κοινωνίας. Δεν έχετε κανένα έρεισμα να κηρύξετε περατώσα τη συζήτηση πριν εξαντληθεί ο κατάλογος. Έχετε υποχρέωση να φυλάξετε το κύρος του κοινοβουλίου και να μην επιμείνετε στη παραβίαση του κανονισμού», τόνισε ο κ Βενιζέλος ενώ κατέληξε: «Σε καμία περίπτωση ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί στο σύνολο του, όπως άλλωστε επιτάσσει ο νόμος, πριν περάσουν 24 ώρες. Σε κάθε περίπτωση θα υποστείτε όλες τις διαδικαστικές κοινοβουλευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

    Ο κ. Σιούφας απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Βενιζέλου τονίζοντας ότι ο κανονισμός τηρείται κατά γράμμα. Παράλληλα επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής το νομοσχέδιο ψηφίζεται στο σύνολό του μετά από 24 ώρες, μόνον όταν πρόκειται να ενσωματωθούν τροπολογίες ή άρθρα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την υπουργό Απασχόλησης

    Στη συνέχεια ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι επειδή η κυβέρνηση επιμένει σε αντιδημοκρατικές λογικές, το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από τη ψηφοφορία.

    Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που μίλησε για "πρωτόγνωρη αντικοινοβουλευτική διαδικασία, αυταρχικές λογικές και προσπάθεια ουσιαστικής φίμωσης".

    «Έχει ευθύνη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για αυτό, Εμείς αποχωρούμε. Όμως συνεχίζουμε τον αγώνα από το πεζοδρόμιο», πρόσθεσε ο κ Παπανδρέου και αποχώρησε με τους βουλευτές του.

    Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για πραγματικό ολίσθημα και προσχεδιασμένη αποχώρηση ενώ σημείωσε ότι «έχει και η αλαζονεία τα όρια της».

    Αντίθετα, ο κ Παυλόπουλος εξήρε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ σέρνεται πίσω από αυτό.

    «Αυτή είναι η έκφραση της δημοκρατίας. Να επιτρέπει σε μικρά κόμματα να γίνονται μεγάλα και σε μεγάλα να γίνονται μικρά», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Εσωτερικών επέκρινε ωστόσο την αναφορά του κ. Αλαβάνου για την δυνατότητα του προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τονίζοντας ότι εκείνος θα κρίνει.

    Και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά πήρε το λόγο για να επαναλάβει ότι όλες οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης γίνονται πράξη απέναντι στον ελληνικό λαό. "Από απόψε, θα γίνει νόμος του κράτους η μεταρρύθμιση που δίνει προοπτική και σιγουριά για το μέλλον" κατέληξε η υπουργός.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε σύντομη παρέμβασή του, σημείωσε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πιεστική, μίλησε για μεγάλο χαντάκι που χωρίζει το κόμμα του με το νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα, όπως είπε, θα ακυρωθεί όπως ακυρώθηκε και το άρθρο 16.

    Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησε για σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η καταφυγή στην οξύτητα και στο κλίμα έντασης αποτελεί το ύστατο εργαλείο όσων δεν έχουν προτάσεις για το μείζον ασφαλιστικό σύστημα.

    Η δεύτερη ψηφοφορία

    Υπερψηφίστηκαν, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ τα άρθρα, 143 που αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και 144 για τη συνταξιοδότηση των μητέρων.

    Σε σύνολο 266 βουλευτών υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές ενώ 114 βουλευτές της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

    Νωρίτερα, η υπουργός Απασχόλησης διέγραψε από το άρθρο 143 τη παράγραφο με την οποία προβλεπόταν όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

    Επίσης, στο άρθρο 144 προσέθεσε την πρόβλεψη να θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης και οι χήροι πατέρες ανήλικων παιδιών.

    Το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο τρία άρθρα που αφορούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της μητρότητας:

    Το άρθρο 140, για τους γονείς με ανάπηρα παιδιά. Στη ρύθμιση προβλέπεται ότι "το δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορεί να ασκηθεί και από τον πατέρα αν η ασφαλισμένη μητέρα δεν το ασκήσει ή έχει αποβιώσει, ή αν έχει την επιμέλεια των παιδιών".

    Το άρθρο 141 για τον πλασματικό χρόνο μητέρων. Η ρύθμιση, προβλέπει μεταξύ άλλων, την αναγνώριση πλασματικού χρόνου μητέρων για κάθε παιδί που αποκτούν από 1.1.2000 και εφεξής ο οποίος ανέρχεται σε ένα έτος ή 300 μέρες ασφάλισης για το πρώτο παιδί και σε 2 έτη ή 600 μέρες ασφάλισης για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο.

    Το άρθρο 142 για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας.

    Προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι, "η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι μηνών, ενώ ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να της καταβάλει μηνιαίο ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό".

    Η συζήτηση της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου (άρθρα 1-139) ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ με 152 ψήφους υπέρ, και 122 κατά (ψήφισαν 264 βουλευτές).

    Στο μεταξύ, η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απαντώντας σε αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάνθηκε ότι η ρύθμιση του νομοσχεδίου για το Ταμείο των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος "είναι ασύμβατη με το κοινωνικό δίκαιο", τόνισε πως οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εντάσσονται στο εθνικό δίκαιο.

    Η κα Πετραλιά αναρωτήθηκε αν με την αναφορά τους αυτή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν να βάλουν τον κ. Ζαν Κλόντ Τρισέ να νομοθετήσει για τους υπαλλήλους της ΤτΕ: "Εάν υπηρετείτε τους ξένους τραπεζίτες, να το πείτε εδώ. Εμείς δεν θα το κάνουμε", είπε η κα Πετραλιά, υπό τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σημείωσε, επίσης, ότι με την υποχρέωση της ΤτΕ να δίνει τα 23 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ το χρόνο, επί 15 χρόνια, δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης που επιβάλλεται από τη συνθήκη της ΕΕ αλλά και από το νόμο 2076 του 1992: Αυτό το ποσό θα το καταβάλλει στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ ως υπόχρεος εργοδότης, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση, για την κάλυψη του κόστους που της αναλογεί, μετά την είσοδο του ταμείου αυτού στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Αυτό δεν συνιστά νομισματική χρηματοδότηση, είπε η κ. Πετραλιά.

    Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην ΕΚΤ, αλλά η γνώμη που επικρατεί είναι ότι με τη θέσπιση της υποχρέωσης της ΤτΕ να καταβάλει το παραπάνω ποσό στο ΙΚΑ/ΤΕΑΜ δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΤτΕ ήδη καλύπτει το αναλογιστικό έλλειμμα του ταμείου του προσωπικού της και ότι το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες μισθοδοσίας για πέντε χρόνια του προσωπικού της Τράπεζας που θα διατεθεί στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Όσο για τα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού "ουδόλως επηρεάζονται από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, επειδή διέπονται αποκλειστικά από τον κανονισμό λειτουργίας της Τράπεζας". Επίσης, με τις διατάξεις του νόμου οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ "διατηρούν το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς".

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής εκτίμησε ότι έτσι εκτίθεται η χώρα, που "ετοιμάζεται να σκύψει το κεφάλι και να εισπράξει καρπαζιά". Η επιλογή σας, πρόσθεσε, είναι να βυθίσετε το ΙΚΑ και να στρέψετε τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση.

    Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής άσκησε κριτική στο δημοσιογραφικό κλάδο ότι η απεργία του αυτές τις ημέρες στέρησε από το λαό την ενημέρωση για τα τεκταινομένα στη Βουλή. "Σήμερα, χθες και προχθές, άθελά τους ελπίζω, πρόσφεραν μια πολύ μεγάλη υπηρεσία στην κυβέρνηση. Στέρησαν από το λαό τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιοι δίνουν τη μάχη και πως, αλλά και να ενημερωθεί για τις κρυφές πλευρές του νομοσχεδίου που θα τις βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς δεν προέβλεψαν απεργιακά δελτία και έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές, παρά τις παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ", πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

    Διατηρείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης λόγω 37ετίας

    Δεν καταργείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης λόγω 37ετίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

    Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη Πετραλιά αποσύρεται η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία οριζόταν ότι και για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ κλπ με 37 χρόνια ασφάλιση, απαιτείται ως όριο ηλικίας το 58ο έτος.

    Την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος βουλευτών του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Επί 289 ψηφισάντων, υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές και κατά 137. Με επιστολή του προς τον κ. Σιούφα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος "αποφάσισε να απόσχει και από οποιαδήποτε άλλη σχετική με το Νομοσχέδιο συζήτηση και ψηφοφορία, διότι αρνείται να νομιμοποιήσει με την παρουσία και τη συμμετοχή της, την προϊούσα παρωδία του Κοινοβουλευτικού Έργου".

    Κινητοποιήσεις

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου.

    Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό από τις 5.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

    Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας. Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο των τρένων του ΟΣΕ, εκτός από τις αμαξοστοιχίες που ορίζονται ως ''Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών''.

    Με συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, αλλά και όλων των επαγγελματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε χθες η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό.

    ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αναστολή απεργίας

    Από τα μεσάνυχτα άρχισε η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους, μετά τη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) να τερματίσουν την πολυήμερη απεργία τους.

    Αναστολή απεργίας στη ΔΕΗ

    Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ.

    Η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό με άλλες μορφές, όπως επίσης την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του νόμου, μετά την ψήφισή του. Η απεργία σταμάτηση από τα μεσάνυχτα. Τα προβλήματα στο σύστημα προβλέπεται να αποκατασταθούν σταδιακά από αύριο.

    [02] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Λ.Ζαγορίτη

    Συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Μετά τη συνάντηση οι κ.κ.Καραμανλής και Ζαγορίτης μετέβησαν στη Βουλή για την ψηφοφορία επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και δεν έγιναν δηλώσεις.

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή και συζήτησε θέματα του υπουργείου Μεταφορών.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι συζητήθηκαν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών.

    Όπως είπε ο υπουργός, αποφασίστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου στις ταχυμεταφορές των ΕΛΤΑ και πρόσθεσε ότι επενδυτικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης θα προχωρήσουν σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο, εντός του 2008,να υπάρξουν αποτελέσματα.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε ένα νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα αεροδρόμια, καθώς προωθούνται συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα περιφερειακά αεροδρόμια.

    "Θέλουμε τα αεροδρόμιά μας να μην είναι μόνον πίστες προσγείωσης και απογείωσης, αλλά και πόλοι τοπικής ανάπτυξης, με δραστηριότητες γύρω από τους αερολιμένες", είπε και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η πρόσληψη συμβούλων που θα ασχοληθούν μ' αυτό το ζήτημα.

    Συζητήθηκε ακόμη το θέμα του ΟΣΕ, ο οποίος διαχρονικά αντιμετωπίζει, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

    Ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί νέα διοίκηση στον ΟΣΕ κι η προσπάθεια θα είναι να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα με τρόπο συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

    Η προσπάθεια εντοπίζεται, όπως είπε, στην ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ και ταυτόχρονα να θωρακιστεί η τρενοΟΣΕ - η εταιρία, δηλαδή, που κάνει το μεταφορικό έργο -για να μην μετεξελιχθεί σε νέα Ολυμπιακή, καθώς από φέτος είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό.

    Σε ό,τι αφορά την "Ολυμπιακή", το θέμα της οποίας συζητήθηκε επίσης στην Κυβερνητική Επιτροπή, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι "θέλω να τονίσω και γι' αυτούς που επείγονται να δοθεί λύση και γι' αυτούς που ενδεχομένως είναι βολεμένοι με τη σημερινή κατάσταση, ότι θα δοθεί λύση μέχρι το τέλος του 2008. Η λύση που επιδιώκουμε, θέλουμε να είναι νομικά ασφαλής για τον οποιονδήποτε επενδυτή και ταυτόχρονα στο οικονομικό της σκέλος ελκυστική και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τους επενδυτικούς μας συμβούλους".

    Επίσης, στην Κυβερνητική Επιτροπή, τόσο ο υπουργός Μεταφορών όσο και ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσαν για το θέμα του ΟΤΕ.

    "Πιστεύουμε ότι είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη (σσ. η εξαγορά του ποσοστού της MIG από την Ντόιτσε Τέλεκομ) και αυτό θεωρεί μαζί μας και όλη η αγορά", είπε ο υπουργός Μεταφορών.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα δοθεί και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο και να αποφασιστεί κάτι γενικότερα, θα πρέπει να υποβληθούν σχετικά αιτήματα. Και πρόσθεσε ότι "είναι πολύ νωρίς να κουβεντιάζουμε τέτοια θέματα, την ώρα που μόλις χθες έγινε αυτή η, υπό αίρεση, συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών. Ο,τιδήποτε θα εξεταστεί στην ώρα του και αφού υποβληθούν τα αιτήματα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Δεν μπορούμε να μπούμε αυτή την ώρα σε τέτοιους είδους συζητήσεις".

    Ερωτηθείς αν συμφωνεί να μπουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας, είπε ότι το υπουργείο Μεταφορών και το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντήσεις, σύμφωνα με τις οποίες "είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί ως σκέψη". Πριν όμως φθάσουμε σ' αυτό, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα χρειαστεί μελέτη αλλά και ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του στόλου των μέσων σταθερής τροχιάς.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι συγκοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι σε πόλη, όπως είναι η Αθήνα, στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 150 σταθμοί μέσων σταθερής τροχιάς. Στην Αθήνα, όμως, πρόσθεσε, αυτή την ώρα έχουμε 58 σταθμούς και ως εκ τούτου θα χρειαστεί αρκετή μελέτη και συζήτηση ανάμεσα στα συναρμόδια υπουργεία και πριν απ' όλα ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς και των μέσων μαζικών μεταφορών.

    Σε άλλη ερώτηση πότε θα ξεκινήσει η νέα απόσυρση στα ΙΧ, ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ζήτημα αφορά εκτός από τα Υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Οικονομίας, σημειώνοντας πως είναι ένα θέμα για το οποίο δεν επίκειται κάτι.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας πως "ό,τιδήποτε γίνει θα προηγηθεί συζήτηση με τους συναρμόδιους υπουργούς. Εμείς έχουμε στο Υπουργείο την Επιτροπή για τις πράσινες μεταφορές, η οποία έχει εντολή να ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνοι μας αποφασίζουμε ή ότι αύριο το πρωί και χωρίς μελέτη θα καταλήξουμε σε κάποια επιλογή".

    [03] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"

    «Η Ελλάδα απεργεί και διαδηλώνει και απαιτεί να πάρετε πίσω το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.

    «Στόχος σας είναι η απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να εκχωρήσετε τμήμα του συστήματος στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «έγκλημα εις βάρος των ασφαλισμένων» και χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ μεγάλων τραπεζών. «Οχυρώνεστε πίσω από τον αυταρχισμό, τα ΜΑΤ, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και ποινικοποιειται το δικαίωμα της απεργίας», υπογράμμισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα την προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με αυταρχισμό και επικοινωνιακό λαϊκισμό. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου παρουσίασε πλαίσιο δέκα προτάσεων για την ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

  • ** Σήμερα υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    [04] "Αφορά και τους νέους"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Φιλοσοφική Σχολή σε εκδήλωση του κόμματος κάλεσε τους νέους να πάρουν μέρους στις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    «Αξίζει τον κόπο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, να συνταχθούν με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ταξικό κίνημα λέμε εμείς, να συνταχθούν με τους γονείς τους, τους παππούδες τους, γιατί τους αφορά. Και τους αφορά άμεσα. Έστω κι αν δεν μπορείτε να φανταστείτε τις ανάγκες σας στα 60, στα 65 και στα 70 χρόνια», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «κοιτάζει μπροστά», αλλά όπως εξήγησε:

    «Εν πάση περιπτώσει είναι εκσυγχρονισμός. Μόνο που υπάρχει κι ο βάρβαρος εκσυγχρονισμός, υπάρχει και ο ριζοσπαστικός προοδευτικός εκσυγχρονισμός, υπάρχει και ο αριστερός εκσυγχρονισμός που λένε άλλοι και υπάρχει και ο επαναστατικός εκσυγχρονισμός. Πάντως είναι εκσυγχρονισμός αυτό που κάνει το νομοσχέδιο. Αλλά πάνω σε εργασιακές σχέσεις βάρβαρες. Της ανασφάλειας, χωρίς σιγουριά, της περιπλάνησης και προσαρμόζεται εκεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

    Σχετικά με δυστύχημα με το στρατιωτικό ελικόπτερο, η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη θλίψη της για τους τρεις ανθρώπους που απανθρακώθηκαν και πρόσθεσε:

    «Πρόκειται για κάτι ελικόπτερα «Χιούι»,τα ίδια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Παμπάλαια. Όλο αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα και όλο είναι παλιά. Ξέρετε τι καταλαβαίνουμε; Όταν πρόκειται για επιθετικές ανάγκες είναι σύγχρονα. Όταν πρόκειται για αμυντικές ανάγκες της χώρας είναι 35 και 40 χρόνων. Και για τα σύγχρονα που αγοράζουμε δεν μας δίνουν ανταλλακτικά, για να είμαστε εξαρτημένοι από τη μια ή την άλλη πολεμική βιομηχανία, είτε την αμερικανική είτε την ευρωπαϊκή».

    [05] Πρόταση για δημοψήφισμα

    Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Τοποθετούμενος επί της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου για τη "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης", ο κ. Αλαβάνος πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενεργοποιήσουν από κοινού την πρόβλεψη του άρθρου 44 του Συντάγματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί νομοσχεδίων που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

    "Εξαιρετικής σημασίας" χαρακτήρισε την πρόταση Αλαβάνου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής.

    "Αποδεχόμαστε τη συλλογιστική της πρότασης Αλαβάνου", είπε και πρόσθεσε ότι καλούμε τον Συνασπισμό να αποδεχθεί κι εκείνος την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για άμεση συνεύρεση των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις.

    Δήλωση με την οποία συμφωνεί με την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έκανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

    [06] Διπλωματική κινητικότητα

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η υπουργός των Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Α. Μιλόσοσκι παρουσία του Βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντάνιελ Φριντ.

    "Η Ελλάδα δε θα σταματήσει να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να υπάρξουν πλήρεις και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας. Το μέλλον στα Βαλκάνια είναι ένα, είναι κοινό και είναι το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους μας", η οποία συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Σέρβο ομόλογό της κ.Βούκ Τζέρεμιτς.

    Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η Ελλάδα όπως έπραξε ως τώρα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία με καθαρές θέσεις και εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πίστη" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "έστω και τώρα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις αδιαλλαξίας, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν τη στάση της".

    Δηλώσεις Μιλόσοσκι

    Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει ενεργά να συμμετέχει στις συνομιλίες με την Ελλάδα υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Πιστεύουμε ότι ο κ. Νίμιτς μπορεί ακόμη να εισηγηθεί πιο κατάλληλες ιδέες, οι οποίες στις δύο πλευρές θα διαμορφώσουν περιθώριο για πρόοδο στις συνομιλίες γύρω από τη διένεξη που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματική ονομασία της Μακεδονίας", ανέφερε ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε στα Σκόπια, ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο, κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Στις συναντήσεις αυτές εξετάσθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

    [07] Eτος βελτίωσης υγιεινής

    Ενα ποσοστό της ανθρωπότητας μεγαλύτερο του 40% δεν έχει πρόσβαση σε αξιοπρεπείς τουαλέτες,κατήγγειλαν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη που κήρυξαν το 2008 διεθνές έτος βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής, από τις οποίες κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά.

    "Κάθε χρόνο περί τα 15 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες",υπογράμμισε ο βοηθός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),o Nτέϊβιντ Χέϊμαν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό.

    "Εάν είχαμε καλές υποδομές για το νερό και συνθήκες υγιεινής θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό των περίπου 2 εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια",ανέφερε προς τους δημοσιογράφους στην Γενεύη.

    Το θέμα των τουαλετών είναι παραμελημένο σε μεγάλο βαθμό εδώ και πολύ καιρό σε πολλές χώρες,ενώ είναι κρίσιμο για την δημόσια υγεία:σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της "Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης", περίπου 11.000 επαγγελματίες του τομέα της υγείας εκτιμούν ότι η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής ήταν η σημαντικότερη ιατρική πρόοδος από το 1840, πριν από τα εμβόλια και την αναισθησία.

    Η διάρροια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ακόμη και σήμερα,το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε "αξιοπρεπείς"τουαλέτες σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Πέρα από το θέμα υγείας,η απουσία τουαλετών έχει συνέπειες σε θέματα ασφάλειας: γυναίκες και παιδιά είναι εκτεθειμένα σε ταλαιπωρίες ή σε σεξουαλικές επιθέσεις όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους το βράδυ αναζητώντας ένα απομονωμένο σημείο.

    Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε κάποια πρόοδος:μεταξύ των ετών 1990 και 2004, 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής αλλά περίπου 2,6 δισεκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν τουαλέτες στα σπίτια τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 March 2008 - 5:30:30 UTC