Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"
  • [02] Διπλωματική κινητικότητα
  • [03] Ημέρα κατά του Ρατσισμού
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό
  • [05] Eτος βελτίωσης υγιεινής

  • [01] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"

    «Η Ελλάδα απεργεί και διαδηλώνει και απαιτεί να πάρετε πίσω το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα.

    «Στόχος σας είναι η απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να εκχωρήσετε τμήμα του συστήματος στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «έγκλημα εις βάρος των ασφαλισμένων» και χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ μεγάλων τραπεζών. «Οχυρώνεστε πίσω από τον αυταρχισμό, τα ΜΑΤ, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και ποινικοποιειται το δικαίωμα της απεργίας», υπογράμμισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων.

    Χαρακτήρισε, μάλιστα, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα την προσπάθεια της κυβέρνησης να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με αυταρχισμό και επικοινωνιακό λαϊκισμό. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου παρουσίασε πλαίσιο δέκα προτάσεων για την ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

  • ** Σήμερα υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ,με θέμα την εκλογή οργάνων.

    [02] Διπλωματική κινητικότητα

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, η υπουργός των Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Α. Μιλόσοσκι παρουσία του Βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντάνιελ Φριντ.

    "Η Ελλάδα δε θα σταματήσει να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να υπάρξουν πλήρεις και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας. Το μέλλον στα Βαλκάνια είναι ένα, είναι κοινό και είναι το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους μας", η οποία συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Σέρβο ομόλογό της κ.Βούκ Τζέρεμιτς.

    Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η Ελλάδα όπως έπραξε ως τώρα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία με καθαρές θέσεις και εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πίστη" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "έστω και τώρα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις αδιαλλαξίας, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν τη στάση της".

    Δηλώσεις Μιλόσοσκι

    Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει ενεργά να συμμετέχει στις συνομιλίες με την Ελλάδα υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Πιστεύουμε ότι ο κ. Νίμιτς μπορεί ακόμη να εισηγηθεί πιο κατάλληλες ιδέες, οι οποίες στις δύο πλευρές θα διαμορφώσουν περιθώριο για πρόοδο στις συνομιλίες γύρω από τη διένεξη που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματική ονομασία της Μακεδονίας", ανέφερε ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε στα Σκόπια, ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο, κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Στις συναντήσεις αυτές εξετάσθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

    ΠΓΔΜ- Αναφορές του Τύπου των Σκοπίων για τη σημερινή συνάντηση

    Η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Ντόρας Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι αντίστοιχα, παρουσία του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών του σημερινού Τύπου των Σκοπίων.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" γράφει ότι πρόκειται για "κρίσιμη συνάντηση, στην οποία υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί σύγκλιση των θέσεων και απόψεων που χωρίζουν τις δύο πλευρές".

    Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει ακόμη ότι στη συνάντηση, δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας, τις οποίες οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις προσεχείς ημέρες και κατόπιν θα δώσουν οδηγίες στους εκπροσώπους τους στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, πρέσβεις κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχετικά με τη θέση που θα τηρήσουν στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

    Η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, γράφει ότι η αμερικανική πλευρά, στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, "θα επιδώσει προς υπογραφή από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ένα μνημόνιο (memorandum), στο οποίο η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό, στην επίτευξη συμφωνίας

    για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας".

    Η ίδια εφημερίδα σημειώνει, ότι σε διπλωματικούς κύκλους στα Σκόπια, επικρατεί προβληματισμός για την "σκληρή στάση" του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, να μην προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση από το συνταγματικό όνομα και όποια αλλαγή προταθεί να τη θέσει σε δημοψήφισμα.

    [03] Ημέρα κατά του Ρατσισμού

    Ο ρατσισμός εξακολουθεί να ταλανίζει πολλές κοινωνίες και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, σε μήνυμά του με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

    "Η φετινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2009 θα γίνει η αξιολόγηση των δράσεων που ακολούθησαν την Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ρατσισμού, των Φυλετικών Διακρίσεων της Ξενοφοβίας και της Μη-Ανεκτικότητας και το σχετικό Πρόγραμμα Δράσης (2001)", αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οι φυλετικές διακρίσεις αφορούν όλους τους λαούς και όλες τις χώρες.

    "Η διαδικασία της αναθεώρησης μας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουμε με ολοκληρωμένο και διάφανο τρόπο τις υποχρεώσεις μας για ένα ζήτημα που απαιτεί την άμεση και στενή προσοχή μας", σημειώνει ο γγ του ΟΗΕ και καλεί όλες τις χώρες και την κοινωνία των πολιτών να εκμεταλλευτούν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης, ενισχύοντας έτσι τη συλλογική προσπάθεια για το "ξερίζωμα" του ρατσισμού.

    Οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη θα συμπέσουν με τον εορτασμό της 60ής επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Διακήρυξη αρχίζει επιβεβαιώνοντας την ισότητα των ανθρώπων που "πρέπει να συμπεριφέρονται στους άλλους σε πνεύμα αδελφοσύνης".

    "Η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων αναδεικνύει τη συλλογική μας ευθύνη να δώσουμε τέλος στον ρατσισμό. Δρώντας σύμφωνα με τα ιδανικά της Οικουμενικής Διακήρυξης, μπορούμε να στηρίξουμε όχι μόνο τα θύματα των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα", καταλήγει το μήνυμα του γγ του ΟΗΕ.

    [04] Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

    "H φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό συμπίπτει με το Διεθνές Έτος Υγιεινής. Αυτό αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση για δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση που πλήττει έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη μας. Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής, τις οποίες βιώνουν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Συνολικά 1,5 εκατομμύρια νέοι χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουμε", αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό που εορτάζεται στις 22 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο γγ του ΟΗΕ επισημαίνει ότι "οι κακές συνθήκες υγιεινής σε συνδυασμό με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού, προκαλούν αυτόν τον ασύλληπτο αριθμό θανάτων. Επιπλέον, αυτοί που επιζούν έχουν μικρότερες πιθανότητες να απολαύσουν μια υγιή και παραγωγική ζωή. Τα παιδιά και ιδίως τα κορίτσια, αναγκάζονται να μην πηγαίνουν σχολείο, ενώ οι ασθένειες αποκλείουν τους ενήλικες από την παραγωγική εργασία".

    Ο κ. Μπαν Γκι-Μουν σημειώνει επίσης ότι "οι ηγέτες που το 2000 υιοθέτησαν τους Αναπτυξιακούς Στόχους Χιλιετίας, οραματίστηκαν τη μείωση (έως το 2015) στο μισό του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν χωρίς πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Ωστόσο, δε βρισκόμαστε ούτε κατά διάνοια στο δρόμο της υλοποίησης αυτού του στόχου. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2015, 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Με τους σημερινούς ρυθμούς, η υποσαχάρια Αφρική δε θα υλοποιήσει το στόχο νωρίτερα από το 2076".

    Ο γγ του ΟΗΕ αναφέρει ότι "αν και έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, το μέγεθος των πληθυσμών, η ευρέως διαδεδομένη φτώχεια, οι ανεπαρκείς επενδύσεις και κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης, εμποδίζουν την περαιτέρω πρόοδο", επισημαίνοντας οτι "με την κατάλληλη αποφασιστικότητα, τα μέλη της διεθνούς κοινότητας μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Η Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης υιοθέτησε το 2005 μια σειρά μέτρων για τη επίτευξη ουσιαστικής προόδου, καθιστώντας πρωτίστως υπεύθυνες τις κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται από την κρίση. Έκανε επίσης έκκληση για διεθνή υποστήριξη, εφαρμογή πολιτικών, εξεύρεση χρηματοοικονομικών πόρων και μεταφορά τεχνολογίας σε χώρες που την έχουν ανάγκη".

    "Αν απαντήσουμε στην πρόκληση δεν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα μόνο για την καλύτερη πρόσβαση σε καθαρό νερό. Κάθε δολάριο που επενδύεται στο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής αποφέρει περίπου επτά δολάρια παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ανεκτίμητα κέρδη από τη μείωση της φτώχειας, τη βελτίωση της υγείας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

    Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό δίνει την ευκαιρία να φωτίσουμε αυτά τα ζητήματα. Φέτος όμως, πέρα από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ας ασκήσουμε πιέσεις για δράση προκειμένου να αλλάξουμε σημαντικά τη ζωή αυτών των ανθρώπων", καταλήγει στο μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ .

    [05] Eτος βελτίωσης υγιεινής

    Ενα ποσοστό της ανθρωπότητας μεγαλύτερο του 40% δεν έχει πρόσβαση σε αξιοπρεπείς τουαλέτες,κατήγγειλαν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη που κήρυξαν το 2008 διεθνές έτος βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής, από τις οποίες κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά.

    "Κάθε χρόνο περί τα 15 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες",υπογράμμισε ο βοηθός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),o Nτέϊβιντ Χέϊμαν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό.

    "Εάν είχαμε καλές υποδομές για το νερό και συνθήκες υγιεινής θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό των περίπου 2 εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια",ανέφερε προς τους δημοσιογράφους στην Γενεύη.

    Το θέμα των τουαλετών είναι παραμελημένο σε μεγάλο βαθμό εδώ και πολύ καιρό σε πολλές χώρες,ενώ είναι κρίσιμο για την δημόσια υγεία:σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της "Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης", περίπου 11.000 επαγγελματίες του τομέα της υγείας εκτιμούν ότι η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής ήταν η σημαντικότερη ιατρική πρόοδος από το 1840, πριν από τα εμβόλια και την αναισθησία.

    Η διάρροια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ακόμη και σήμερα,το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε "αξιοπρεπείς"τουαλέτες σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Πέρα από το θέμα υγείας,η απουσία τουαλετών έχει συνέπειες σε θέματα ασφάλειας: γυναίκες και παιδιά είναι εκτεθειμένα σε ταλαιπωρίες ή σε σεξουαλικές επιθέσεις όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους το βράδυ αναζητώντας ένα απομονωμένο σημείο.

    Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε κάποια πρόοδος:μεταξύ των ετών 1990 και 2004, 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής αλλά περίπου 2,6 δισεκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν τουαλέτες στα σπίτια τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 March 2008 - 9:30:33 UTC