Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια"

  • [01] "Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλωντας στη σημερινή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τη Νεολαία, χαρακτήρισε άκρως ταξική την πολιτική της ΝΔ για τη Παιδεία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "ζει σε άλλο πλανήτη κάνοντας ωραίες περιγραφές για δήθεν τεράστιο έργο της ΝΔ, ωστόσο στην πράξη δεν ισχύει τίποτα".

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του πρεσβεύει το νέο άλμα για τη νέα γενιά και σημείωσε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση δημιουργείται εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίο το κόμμα του θα καταργήσει.

    «Με το νομοσχέδιο σας δεν θα υπάρχει δυνατότητα σοβαρής συνταξιοδότησης, αλλά φόβος, ιδιαίτερα στους νέους με μαύρη, ανασφάλιστη, εργασία, χωρίς πληρωμές και υπερωρίες. Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια», σημείωσε ο κ Παπανδρέου.

    Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

    "Αναξιοκρατία stage, αυτή είναι η πολιτική σας σε ό,τι αφορά τους νέους και πρέπει να σταματήσει. Εμείς έχουμε πρόταση συγκεκριμένη, που ξεκινά από τη γέννα μέχρι την ηλικία των 26 ετών, με τη δημιουργία εφοδίων για 4ετή χρηματοδότηση με πλήρη κοινωνική ασφάλιση από κρατική χορήγηση».

    Επίσης, ο Γ.Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε λάθος την άποψη της Αριστεράς για το άρθρο 16, τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι το δάχτυλο, αλλά ο ήλιος που είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

    Είναι απόλυτη προτεραιότητα να λύσουμε το θέμα της αυτοτέλειας και της πλήρους αυτοδιαχείρισης των πανεπιστημίων και παράλληλα να αξιολογούνται.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς τονίζοντας χαρακτηριστικά.

    «Οι Γερμανοί εμάς τους δύο κατηγορούν, κ. Καραμανλή, ότι πήραμε λεφτά προς όφελος των δύο κομμάτων μας. Δεν πιστεύω ότι πήρατε εσείς κι εγώ. Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μια Εξεταστική να τελειώνει το θέμα. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί μιλάνε για δικομματισμό και βυθιζόμαστε στα γκάλοπ".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του στη Βουλή επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί "δεν τόλμησε" να έρθει στη Βουλή για να μιλήσει και να υποστηρίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    "Τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη είχε για τη μεγάλη του μεταρρύθμιση, όπως ο ίδιος υποστηρίζει και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη για τη δουλειά της υπουργού του. Ο λόγος βέβαια είναι ότι δεν έχει ουσιαστικά επιχειρήματα, μόνο γενικότητες που δεν αντιμετωπίζουν όμως την πραγματικότητα και τα προβλήματα», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Σχολιάζοντας το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι και το κόμμα του είναι υπέρ, όχι όμως με τον τρόπο που τις κάνει η κυβέρνηση, δημιουργώντας χάος,γραφειοκρατία, αφαιρώντας παροχές και χτυπώντας το μεσαίο και το συνταξιούχο.

    «Το μόνο που καταφέρατε είναι η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων. Θα χρησιμοποιήσετε δηλαδή τη δυνατότητα σας να ελέγχονται από τους κομματικούς ημέτερους τα ασφαλιστικά ταμεία και πολύ πιο εύκολα να ξανακάνετε τα ίδια που κάνατε με τα ομόλογα, για τα οποία δεν μας έχετε ακόμα απαντήσει πότε θα επιστρέψουν τα λεφτά. Δεν θέλετε τη διαφάνεια για αυτούς που ενέχονται στις ευθύνες. Τη δικαιοσύνη τη θέλετε, όπως στη Ζήμενς και στο θέμα των υποκλοπών. Μόνο κουκούλωμα», είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Στο σημείο αυτό αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ποινικοποίησης του δημοκρατικού δικαιώματος της απεργίας και σημείωσε:

    «Δεν τιμούν καθόλου τη δημοκρατία μας οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του κ. Γ. Σανιδά στη δικαιοσύνη. Εμείς καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και αντιλήψεις".

    Ο κ.Παπανδρέου κατέληξε: «Γι αυτό δεν μπορείτε να έχετε συναίνεση. Ονομάζετε τον κόσμο προνομιούχο. Προνομιούχα ρετιρέ είναι η «Αλφα Μπανκ» που της χαρίσατε 1 δις ευρώ για τα χρέη της προς τα ασφαλιστικά ταμεία.Αυτά είναι τα πελατειακά συμφέροντα που υπηρετείτε. Αντί να αμβλύνεται την κοινωνική αδικία επιτείνετε την ανισότητα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και βάζετε την μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη».

    Τον Γιάννη Ραγκούση προτείνει για Γραμματέα ο Γιώργος Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην σημερινή πρώτη συνεδρίαση του νέου Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει ως αντικείμενό της την εκλογή οργάνων του Κινήματος, πρότεινε τον μέχρι τώρα εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Γιάννη Ραγκούση για την θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Επίσης, η πρόταση του κ. Παπανδρέου για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει τους Ανδρουλάκη Νίκο, Αντωνίου Τόνια, Ασκούνη Κώστα, Γεννηματά Φώφη, Καρχιμάκη Μιχάλη, Κατσέλη Λούκα, Κουκουλόπουλο Πάρη, Κουτσούκο Γιάννη, Μπεγλίτη Πάνο, Μωραϊτη Θάνο, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παναγιωτακόπουλο Γιώργο, Ράπτη Συλβάνα και Ρόβλια Ντίνο.

    Ο κ.Παπανδρέου πρότεινε την κα Μαρία Αρσένη να αναλάβει και πάλι την θέση του Συνηγόρου του Μέλους και Φίλου του ΠΑΣΟΚ.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    «Αφήνουμε πίσω το ψυχικό χάσμα, τα στρατόπεδα, τις προσωπικές στρατηγικές και τις πικρίες που είναι ανθρώπινο να δημιουργήθηκαν. Σε ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν εννοούνται ούτε «προεδρική φρουρά» ούτε «εσωκομματική αντιπολίτευση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην πρώτη, μετά το 8ο Συνέδριο του Κινήματος, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου καλωσόρισε ιδιαίτερα τα νεοεκλεγέντα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και αναφερόμενος στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ είπε «να δώσουμε χώρο στην νέα γενιά, να τους δώσουμε ρόλο και ευκαιρίες, θα κάνουν και λάθη, αλλά θα δώσουν και νέα δυναμική». Ταυτόχρονα κάλεσε σε «άνοιγμα των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ», θέτοντας και ως ορόσημο την συμβολική ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου 2008.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει το Κίνημα, όντας ταυτόχρονα και συνεχιστές μιας παράδοσης προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στην χώρα και τον λαό.

    «Πολλά γράφτηκαν για σας και την εκλογή σας, διάβασα και άκουσα σενάρια, εικασίες και ερμηνείες και μια λέξη θέλω να πω στους επίδοξους ή πραγματικούς σεναριογράφους: Ματαιοπονείτε. Είμαστε μια γροθιά για την αλλαγή στην χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι «έχουμε εκλεγεί για δουλειά και όχι για χατίρια, για να αναλάβουμε ευθύνες και όχι καρέκλες», υπενθυμίζοντας ότι «γιβ αυτό ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ και αυτή είναι η ψυχή του».

    «Αυτήν την εβδομάδα δώσαμε την μάχη για το Ασφαλιστικό και θα συνεχίσουμε να την δίνουμε έως ότου αποσυρθεί» είπε ο κ. Παπανδρέου συγχαίροντας ταυτόχρονα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνοντας την σύμπτωση -εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως είπε- της απεργίας των ΜΜΕ η οποία δεν επέτρεψε να «φανεί η μάχη της Βουλής».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε εν τάχει τους βασικούς άξονες κριτικής του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είπε ότι είναι «ντροπή να ποντάρει η κυβέρνηση στον διχασμό της κοινωνίας για να διασωθεί πολιτικά» και κάλεσε και πάλι σε αγώνα μέχρι (η κυβέρνηση) να «πάρει πίσω την ασφαλιστική απορύθμιση», αλλά και «αγώνα για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ώστε να φέρει μια δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

    «Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για το Κίνημα και την κοινωνία» είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας τους τρεις βασικούς άξονες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για νέο μοντέλο ανάπτυξης, ισχυρό, λιτό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με υπηρεσίες ποιότητας και δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και ευνομούμενο κράτος.

    Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε και πάλι την «συστηματική προσπάθεια εξωθεσμικών κέντρων να απαξιώσουν την πολιτική ζωή της χώρας» τονίζοντας ότι «αυτό πλήττει περισσότερο το δημοκρατικό κίνημα» και προσθέτοντας ότι «η πολιτική είναι η μόνη αυθεντική έκφραση του λαού και εκτός αυτής σωτήρες δεν υπάρχουν».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την δημοκρατική πολιτική ως οχυρό που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αδυνάτων και τα συμφέροντα των πολλών «απέναντι σε όποια ολιγαρχικά κατεστημένα, όποιο αδηφάγο κέντρο με την επιθετικότητά του, όποιο κατεστημένο που δεν θέλει να αναγνωρίσει την βούληση του ελληνικού λαού ως μοναδική εξουσία, τον πολίτη ως τον μοναδικό διαμορφωτή του μέλλοντός του».

    «Είναι ευθύνη μας να αποτρέψουμε αυτήν την πορεία απαξίωσης της πολιτικής» υπογράμμισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ότι αφορά τα νέα ανώτατα όργανα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο κατβ αρχήν πρέπει να εκφράζει την ενότητα, την ανανέωση και την αξιοκρατία στο ΠΑΣΟΚ.

    «Σε κάθε πόστο θα μπουν οι καλύτεροι» είπε, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην αξιοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι «όσοι νομίζουν πως επειδή οι διατελέσαντες υπουργοί δεν είναι στο Πολιτικό Συμβούλιο, αποστρατεύονται, είναι βαθιά νυχτωμένοι και δεν κατάλαβαν τίποτα από την πρότασή μου».

    «Οι πρώην υπουργοί θα ελέγχουν την κυβέρνηση και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στο δημόσιο λόγο μας» πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Νίκο Αθανασάκη που ανέλαβε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ «σε δύσκολες στιγμές, εν μέσω εκλογών και συνέβαλε στην ενότητα και ενδυνάμωση του Κινήματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 March 2008 - 17:30:14 UTC