Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παράγουμε έργο με κοινωνικό όφελος"
  • [02] "Να δώσουμε χώρο στη νέα γενιά"
  • [03] "Κεφάλαιο οι εργαζόμενοι"
  • [04] "Οχι σε έκπτωση δικαιωμάτων"

  • [01] "Παράγουμε έργο με κοινωνικό όφελος"

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ.Ντ.Μπακογιάννη θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Δεν επιδιώκουμε εφήμερες εντυπώσεις,δεν μας φοβίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος όταν είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε μόνιμο κοινωνικό όφελος.

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τον πολιτισμό,την οποία προκάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Δεν υποτασσόμαστε στο λαϊκισμό όταν οι πολίτες, όπως πάντα, χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης,που να δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου", πρόσθεσε.

    Κάνοντας σαφή αναφορά στο ασφαλιστικό,ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα χρόνια προβλήματα και ανοίγουν νέους δρόμους και ελπιδοφόρες προοπτικές. Με αφορμή, δε, "την αφοριστική και απαισιόδοξη άποψη ότι η νεολαία πορεύεται προς ένα χειρότερο μέλλον" ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "το μέλλον θα ήταν ζοφερό εάν δεν προχωρούσαμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται".

    Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό ότι μεγαλώνει η ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν το κάνει για να ωραιοποιήσει καταστάσεις: "Αντιθέτως,αντιμετωπίζουμε ως τεράστιο λάθος την απόκρυψη των προβλημάτων, την αδράνεια απέναντι στα αδιέξοδα,τη φοβία απέναντι στις λύσεις",είπε.

    Σημείωσε επίσης ότι είναι "ακόμα μεγαλύτερο λάθος η απόπειρα διαστρέβλωσης των πραγμάτων, η απόπειρα αμφισβήτησης των πολιτικών που παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα, η απόπειρα αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις που δίνουν στέρεες λύσεις".

    "Δεν προσθέτουν αυτές οι πρακτικές στο να πάει ο τόπος μπροστά",συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "το μέλλον απαιτεί ανάληψη ευθύνης από όλους, τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις".

    Ειδικότερα για την ανεργία και για τα περί αυξήσεώς της, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "η πραγματικότητα διαψεύδει την ισοπεδωτική κριτική",καθώς, όπως είπε, η ανεργία βρίσκεται στο 8,3%,που είναι το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων 15ετών. Σημείωσε δε ότι η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο και παραμένει στο στόχαστρο της πολιιτκής της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με αυξημένους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τα προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

    Για την Παιδεία και το "παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας μας σε εξαγωγή φοιτητών",όπως ελέχθη, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι εάν η κατάσταση διαιωνιστεί, θα έχει υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο όλους αυτούς που πεισματικά αρνούνται, και χωρίς λογική,την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος".

    Εξ άλλου,ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες κατατίθεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών με έμφαση στην πρόληψη,την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών δομών και την προώθηση νέων ρυθμίσεων για επανένταξη πρώην χρηστών στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.

    Συμπλήρωσε, επίσης,ότι σχεδιάζεται η οργανωτική μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ και η ένταξη μονάδων μεθαδόνης σε δημόσια νοσοκομεία.

    Τέλος,ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι απέναντι στη διαιώνιση των προβλημάτων "επιλέγουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις",επιλέγουμε πολιτικές που προσεγγίζουν στις ανάγκες των νέων,που ανοίγουν νέους δρόμους ευκαιριών και ασφάλειας. Η σύγχρονη πολιτική, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, οφείλει να επιλέγει με γνώμονα το μέλλον,να υπηρετεί στην πράξη τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης,να εφαρμόζει πολιτικές με χειροπιαστά αποτελέσματα και πολιτικές που παράγουν όφελος για τους πολλούς, για το σήμερα και το αύριο: "Αυτό είπαμε και αυτό κάνουμε. Οι επιλογές και οι θέσεις μας το αποδεικνύουν", κατέληξε.

    [02] "Να δώσουμε χώρο στη νέα γενιά"

    Ο Γιάννης Ραγκούσης, τον οποίο πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξελέγη νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος για την ανάδειξη των ανώτατων οργάνων του κόμματος.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης, ψήφισαν 273 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα λευκά ήταν 59 και τα άκυρα 12. Ο κ. Ραγκούσης έλαβε 159 ψήφους ενώ ο ανθυποψήφιος του Παντελής Οικονόμου έλαβε 43 ψήφους.

    Στις άλλες ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων:

    Για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ:

    Μπεγλίτης Πάνος 154, Καρχιμάκης Μιχάλης 144, Μωραίτης Θάνος 144, Κουτσούκος Γιάννης 139, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 133, Κατσέλη Λούκα 122, Παναγιωτακόπουλος Γιώργος, 119, Ανδρουλάκης Νίκος 110, Ρόβλιας Ντίνος 105, Ασκούνης Κώστας 103, Ράπτη Συλβάνα 102, Κουκουλόπουλος Πάρης 96, Αντωνίου Τόνια 96, Καρύδης Δημήτρης 96, Γεννηματά Φώφη 71 και Κουρουμπλής Παναγιώτης 43.

    Στις 14 θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι: Μπεγλίτης Πάνος, Καρχιμάκης Μιχάλης, Μωραίτης Θάνος, Κουτσούκος Γιάννης, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Κατσέλη Λούκα, Παναγιωτακόπουλος Γιώργος, Ανδρουλάκης Νίκος, Ρόβλιας Ντίνος, Ασκούνης Κώστας, Ράπτη Συλβάνα, Αντωνίου Τόνια και κατόπιν κληρώσεως με τον ισοψηφήσαντα Δημήτρη Καρύδη, εκλέγεται ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος.

    Για την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) επί 273 ψηφισάντων έλαβαν: Ανωμερίτης Γιώργος 130, Αράπη-Μπελώνη Παναγιώτα 97, Βασιλάκου Λιλίκα 116, Γαζή Παναγιώτα 88, Δανιηλίδης Συμεών-Σίμος 50, Ζερβάκη Μαρία 39, Κυριακοπούλου Μαρία 121, Ντόλιος Γιώργος 113, Παπαγεωργίου Μαρία 103, Σγουρίδης Παναγιώτης 102, Τριαντάφυλλος Κώστας 101, Χαλβατζόγλου Γιώργος 78.

    Εκλέγονται οι: Ανωμερίτης Γιώργος, Κυριακοπούλου Μαρία, Βασιλάκου Λιλίκα, Ντόλιος Γιώργος, Παπαγεωργίου Μαρία, Σγουρίδης Παναγιώτης, Τριαντάφυλλος Κώστας και Γαζή Παναγιώτα.

    Τέλος για τον Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου επί συνόλου 273 ψηφισάντων έλαβαν Αρσένη Μαρία 158 και Φελώνης Γρηγόρης 96. Εκλέγεται η κ. Αρσένη.

    Ομιλία Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο

    Αφήνουμε πίσω το ψυχικό χάσμα, τα στρατόπεδα, τις προσωπικές στρατηγικές και τις πικρίες που είναι ανθρώπινο να δημιουργήθηκαν. Σε ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν εννοούνται ούτε «προεδρική φρουρά» ούτε «εσωκομματική αντιπολίτευση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην πρώτη, μετά το 8ο Συνέδριο του Κινήματος, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Παπανδρέου καλωσόρισε ιδιαίτερα τα νεοεκλεγέντα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και αναφερόμενος στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ είπε «να δώσουμε χώρο στην νέα γενιά, να τους δώσουμε ρόλο και ευκαιρίες, θα κάνουν και λάθη, αλλά θα δώσουν και νέα δυναμική». Ταυτόχρονα κάλεσε σε «άνοιγμα των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ», θέτοντας και ως ορόσημο την συμβολική ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου 2008.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει το Κίνημα, όντας ταυτόχρονα και συνεχιστές μιας παράδοσης προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στην χώρα και τον λαό.

    «Πολλά γράφτηκαν για σας και την εκλογή σας, διάβασα και άκουσα σενάρια, εικασίες και ερμηνείες και μια λέξη θέλω να πω στους επίδοξους ή πραγματικούς σεναριογράφους: Ματαιοπονείτε. Είμαστε μια γροθιά για την αλλαγή στην χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι «έχουμε εκλεγεί για δουλειά και όχι για χατίρια, για να αναλάβουμε ευθύνες και όχι καρέκλες», υπενθυμίζοντας ότι «γιβ αυτό ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ και αυτή είναι η ψυχή του».

    «Αυτήν την εβδομάδα δώσαμε την μάχη για το Ασφαλιστικό και θα συνεχίσουμε να την δίνουμε έως ότου αποσυρθεί» είπε ο κ. Παπανδρέου συγχαίροντας ταυτόχρονα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνοντας την σύμπτωση -εντός ή εκτός εισαγωγικών, όπως είπε- της απεργίας των ΜΜΕ η οποία δεν επέτρεψε να «φανεί η μάχη της Βουλής».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε εν τάχει τους βασικούς άξονες κριτικής του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είπε ότι είναι «ντροπή να ποντάρει η κυβέρνηση στον διχασμό της κοινωνίας για να διασωθεί πολιτικά» και κάλεσε και πάλι σε αγώνα μέχρι (η κυβέρνηση) να «πάρει πίσω την ασφαλιστική απορύθμιση», αλλά και «αγώνα για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές ώστε να φέρει μια δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

    «Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για το Κίνημα και την κοινωνία» είπε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας τους τρεις βασικούς άξονες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για νέο μοντέλο ανάπτυξης, ισχυρό, λιτό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος με υπηρεσίες ποιότητας και δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και ευνομούμενο κράτος.

    Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε και πάλι την «συστηματική προσπάθεια εξωθεσμικών κέντρων να απαξιώσουν την πολιτική ζωή της χώρας» τονίζοντας ότι «αυτό πλήττει περισσότερο το δημοκρατικό κίνημα» και προσθέτοντας ότι «η πολιτική είναι η μόνη αυθεντική έκφραση του λαού και εκτός αυτής σωτήρες δεν υπάρχουν».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την δημοκρατική πολιτική ως οχυρό που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αδυνάτων και τα συμφέροντα των πολλών «απέναντι σε όποια ολιγαρχικά κατεστημένα, όποιο αδηφάγο κέντρο με την επιθετικότητά του, όποιο κατεστημένο που δεν θέλει να αναγνωρίσει την βούληση του ελληνικού λαού ως μοναδική εξουσία, τον πολίτη ως τον μοναδικό διαμορφωτή του μέλλοντός του».

    «Είναι ευθύνη μας να αποτρέψουμε αυτήν την πορεία απαξίωσης της πολιτικής» υπογράμμισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ότι αφορά τα νέα ανώτατα όργανα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο κατβ αρχήν πρέπει να εκφράζει την ενότητα, την ανανέωση και την αξιοκρατία στο ΠΑΣΟΚ.

    «Σε κάθε πόστο θα μπουν οι καλύτεροι» είπε, ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην αξιοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι «όσοι νομίζουν πως επειδή οι διατελέσαντες υπουργοί δεν είναι στο Πολιτικό Συμβούλιο, αποστρατεύονται, είναι βαθιά νυχτωμένοι και δεν κατάλαβαν τίποτα από την πρότασή μου».

    «Οι πρώην υπουργοί θα ελέγχουν την κυβέρνηση και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στο δημόσιο λόγο μας» πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Νίκο Αθανασάκη που ανέλαβε γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ «σε δύσκολες στιγμές, εν μέσω εκλογών και συνέβαλε στην ενότητα και ενδυνάμωση του Κινήματος».

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου τη Βουλή

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλωντας στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τη Νεολαία, χαρακτήρισε άκρως ταξική την πολιτική της ΝΔ για τη Παιδεία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "ζει σε άλλο πλανήτη κάνοντας ωραίες περιγραφές για δήθεν τεράστιο έργο της ΝΔ, ωστόσο στην πράξη δεν ισχύει τίποτα".

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του πρεσβεύει το νέο άλμα για τη νέα γενιά και σημείωσε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση δημιουργείται εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίο το κόμμα του θα καταργήσει.

    «Με το νομοσχέδιο σας δεν θα υπάρχει δυνατότητα σοβαρής συνταξιοδότησης, αλλά φόβος, ιδιαίτερα στους νέους με μαύρη, ανασφάλιστη, εργασία, χωρίς πληρωμές και υπερωρίες. Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια», σημείωσε ο κ Παπανδρέου.

    Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

    "Αναξιοκρατία stage, αυτή είναι η πολιτική σας σε ό,τι αφορά τους νέους και πρέπει να σταματήσει. Εμείς έχουμε πρόταση συγκεκριμένη, που ξεκινά από τη γέννα μέχρι την ηλικία των 26 ετών, με τη δημιουργία εφοδίων για 4ετή χρηματοδότηση με πλήρη κοινωνική ασφάλιση από κρατική χορήγηση».

    Επίσης, ο Γ.Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε λάθος την άποψη της Αριστεράς για το άρθρο 16, τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι το δάχτυλο, αλλά ο ήλιος που είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

    Είναι απόλυτη προτεραιότητα να λύσουμε το θέμα της αυτοτέλειας και της πλήρους αυτοδιαχείρισης των πανεπιστημίων και παράλληλα να αξιολογούνται.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς τονίζοντας χαρακτηριστικά.

    «Οι Γερμανοί εμάς τους δύο κατηγορούν, κ. Καραμανλή, ότι πήραμε λεφτά προς όφελος των δύο κομμάτων μας. Δεν πιστεύω ότι πήρατε εσείς κι εγώ. Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μια Εξεταστική να τελειώνει το θέμα. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί μιλάνε για δικομματισμό και βυθιζόμαστε στα γκάλοπ".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του στη Βουλή επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί "δεν τόλμησε" να έρθει στη Βουλή για να μιλήσει και να υποστηρίζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    "Τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη είχε για τη μεγάλη του μεταρρύθμιση, όπως ο ίδιος υποστηρίζει και τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη για τη δουλειά της υπουργού του. Ο λόγος βέβαια είναι ότι δεν έχει ουσιαστικά επιχειρήματα, μόνο γενικότητες που δεν αντιμετωπίζουν όμως την πραγματικότητα και τα προβλήματα», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Σχολιάζοντας το θέμα των ενοποιήσεων των ταμείων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι και το κόμμα του είναι υπέρ, όχι όμως με τον τρόπο που τις κάνει η κυβέρνηση, δημιουργώντας χάος,γραφειοκρατία, αφαιρώντας παροχές και χτυπώντας το μεσαίο και το συνταξιούχο.

    «Το μόνο που καταφέρατε είναι η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων. Θα χρησιμοποιήσετε δηλαδή τη δυνατότητα σας να ελέγχονται από τους κομματικούς ημέτερους τα ασφαλιστικά ταμεία και πολύ πιο εύκολα να ξανακάνετε τα ίδια που κάνατε με τα ομόλογα, για τα οποία δεν μας έχετε ακόμα απαντήσει πότε θα επιστρέψουν τα λεφτά. Δεν θέλετε τη διαφάνεια για αυτούς που ενέχονται στις ευθύνες. Τη δικαιοσύνη τη θέλετε, όπως στη Ζήμενς και στο θέμα των υποκλοπών. Μόνο κουκούλωμα», είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Στο σημείο αυτό αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ποινικοποίησης του δημοκρατικού δικαιώματος της απεργίας και σημείωσε:

    «Δεν τιμούν καθόλου τη δημοκρατία μας οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του κ. Γ. Σανιδά στη δικαιοσύνη. Εμείς καταδικάζουμε αυτές τις πρακτικές και αντιλήψεις".

    Ο κ.Παπανδρέου κατέληξε: «Γι αυτό δεν μπορείτε να έχετε συναίνεση. Ονομάζετε τον κόσμο προνομιούχο. Προνομιούχα ρετιρέ είναι η «Αλφα Μπανκ» που της χαρίσατε 1 δις ευρώ για τα χρέη της προς τα ασφαλιστικά ταμεία.Αυτά είναι τα πελατειακά συμφέροντα που υπηρετείτε. Αντί να αμβλύνεται την κοινωνική αδικία επιτείνετε την ανισότητα των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και βάζετε την μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη».

    [03] "Κεφάλαιο οι εργαζόμενοι"

    «Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε μας και σε άλλα κόμματα είναι ότι εμείς δεν μιλάμε για "ευκαιρίες", αλλά για δικαιώματα. Ο όρος "ευκαιρίες" σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας κυνηγά τη χίμαιρα -και όποιος τα κατάφερε τα κατάφερε. Εμείς λέμε δικαιώματα: και στο πλαίσιο των συλλογικών δικαιωμάτων να υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής ανέλιξης».

    Τα παραπάνω ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που πραγματοποιείται με πρόταση του κόμματός της για τα δικαιώματα της νεολαίας.

    Ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή, η κα Παπαρήγα επέκρινε το υπάρχον καθεστώς το οποίο αποτελεί, όπως τόνισε, «προθάλαμο του σχολείου, παραβιάζοντας τις αρχές της παιδαγωγικής για τα όρια της παιδικής ηλικίας», για να συνεχίσει - σε σχέση με τις ανώτερες βαθμίδες της εκπαιδευτικής κλίμακας - υποστηρίζοντας πως «κανείς νέος κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να δουλεύει, αλλά να μορφώνεται» και μάλιστα στο πλαίσιο μιας 12ετούς γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με την επαγγελματική εκπαίδευση να ξεκινά μετά τα 18.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κα Παπαρήγα στην καλλιτεχνική παιδεία, η οποία, όπως τόνισε, «πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, από το νηπιαγωγείο, μέχρι το πανεπιστήμιο».

    «Το σημερινό σύστημα με τα ΕΠΑΣ και τα ΕΠΑΛ, είναι ξεπερασμένο. Πρέπει να καταργηθούν. Υπάρχει βεβαίως στόχος για να υπάρχουν: το φθηνό εργατικό δυναμικό», ανέφερε.

    Και πρόσθεσε: Η πραγματικότητα βεβαίως είναι διαφορετική: Όχι μόνον αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο, αλλά πάμπολλοι εργάζονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους - το 30% των φοιτητών των ΑΕΙ και το 60% των φοιτητών των ΤΕΙ κατά τις στατιστικές - συχνά με μαύρη εργασία, με συνέπεια την υποβάθμιση των σπουδών. «Πώς θα καταργηθεί το ποσοστό των φοιτητών που δουλεύουν; Εδώ δεν υπάρχουν μέτρα. Πρέπει να στηριχθεί η οικογένεια, με πραγματικά δωρεάν σπουδές. Και αν υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές, αυτοί να έχουν 6ωρη εργασία με αμοιβή 8ωρου και άδεια εξετάσεων», πρότεινε η κα Παπαρήγα.

    Μια πολιτική δικαιωμάτων για τη νεολαία, πρωτίστως θα έπρεπε να διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία - αλλά αυτό προϋποθέτει μια "πολιτική ανατροπή": «Κατβ αρχήν πρέπει να υπάρχει σχέδιο κατανομής του εργατικού δυναμικού. Θέλει σχεδιασμό που δεν υπάρχει και είναι αδύνατον να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, αλλά "ευκαιρίες"». Επίσης, για να υπάρχει κατανομή του εργατικού δυναμικού, σημαίνει ότι η οικονομία δεν θα καθορίζεται από το κεφάλαιο, τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Εμείς, πρόσθεσε, υποστηρίζουμε μια πολιτική που απαιτεί πολιτική ανατροπή. Πολιτική απασχόλησης δεν σημαίνει να βλέπω μικρές αγγελίες στο Διαδίκτυο, ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια ανατροπή και να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικότητα της νεολαίας, αυξάνονται τα κρούσματα αντικομμουνιστικού αυταρχισμού στην Ευρώπη, σημείωσε η κα Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι πρόσφατα τέθηκε εκτός νόμου η Κομμουνιστική Νεολαία της Τσεχίας, ενώ και η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου έβαλε θέμα καταδίκης εγκλημάτων των «ολοκληρωτικών καθεστώτων» της Ανατολικής Ευρώπης.

    «Μήπως πάνε να καλύψουν τα σημερινά εγκλήματα; Δεν ξέρω εάν ο κ. Γ.Παπανδρέου έχει την πρωτοβουλία αυτή υπόψη του. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα το αντιμετωπίσουμε, σε κάθε περίπτωση, όπως το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Συζητήσεις να γίνουν - να συζητήσουμε και για τον ισπανικό εμφύλιο και τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και της Λειψίας και τις γερμανικές αποζημιώσεις - αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν ψηφίσματα Κοινοβουλίων», ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Στη δευτερολογία της η κα Παπαρήγα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τις κατηγορίες περί «λαϊκισμού» που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό ως κόμμα της αντιπολίτευσης.

    «Για μας, κεφάλαιο για τον τόπο μας αποτελούν οι εργαζόμενοι και όχι το κεφάλαιο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν μπορείτε να μας εγκαλείτε για λαϊκισμό, όταν υποστηρίζουμε τη σταθερή δουλειά, το 7ωρο και αργότερα το 6ωρο. Δεν είναι λαϊκισμός αυτό. Αυτό είναι το πιστεύω μας», ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    «Λαϊκιστής είναι εκείνος που υποστηρίζει λαϊκά αιτήματα χωρίς να τα πιστεύει. Μπορεί να έχετε για μας χίλιες αιτιάσεις, να μας θεωρείτε ό,τι μας θεωρείτε - αλλά δεν είμαστε λαϊκιστές. Αυτό είναι ύβρις για μας. Δεν μπορείτε με ένα ύφος περιφρόνησης και σνομπισμού να μιλάτε για λαϊκισμό. Και δεν μπορεί κάθε φορά να ακούμε ότι «έχουμε νωπή εντολή» και πως «την άλλη μέρα απβ τις εκλογές, δεν μπορεί το κόμμα που μόλις έπιασε το 3% να εγκαλεί την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της». Παρακαλώ να πάψουν πλέον αυτά», ζήτησε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της στην εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις διακοπές ρεύματος και στο ενδεχόμενο διώξεων ενάντια σε συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τονίζοντας πως «ο ρόλος της απεργίας είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Δεν γίνεται για να εκφράσω μια άποψη, αλλά για να παρεμποδίσω, να ανατρέψω. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή της στο «έξυπνο σχολείο» και στις ονοματοδοσίες με χρήση ονομάτων ελλήνων ποιητών την ώρα που δεν διδάσκεται ουσιαστικά η ελληνική λογοτεχνία.

    «Τελικά, θα μαθαίνουμε τα παιδιά, ότι ο Ρίτσος έγραψε ένα ποιηματάκι?», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταφέρθηκε κατά της διάκρισης ΑΕΙ και ΤΕΙ, θεωρώντας την αναχρονιστική.

    Τέλος, η ΓΓ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνου ενάντια στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, υπενθύμισε πως «όταν καταψηφίζαμε στους δήμους και τις νομαρχίες την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης, μας λέγατε ότι υπάρχουν κι αυτές οι μορφές εργασίας - και μας λέγατε ότι προτιμούμε την πλήρη ανεργία για να πάει ο κόσμος στην εξαθλίωση και να κάνει την επανάσταση. Εμείς τα καταψηφίσαμε αυτά τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα παλεύαμε ώστε να υπάρχει ασφάλιση στους μερικά απασχολούμενους. Όταν υπάρχει ανάγκη εργασίας, φυσικά κάποιος θα δουλέψει τετράωρο: Δεν είναι, όμως, χτύπημα στην ανεργία η μερική απασχόληση, αλλά συγκάλυψη του φαινομένου».

    [04] "Οχι σε έκπτωση δικαιωμάτων"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας με αντιπροσωπεία του Συνασπισμού θα επισκεφθεί αύριο την Πρέβεζα με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη του Αμβρακικού.

    Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο Βασίλης Πριμικήρης, μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ, ο Γιάννης Μπάρκας, μέλος του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΝ.

    Ομιλία Αλαβάνου στην Βουλή

    Σε μια ομιλία διανθισμένη με στίχους του Γιάννη Ρίτσου και του Γιάννη Αγγελάκα, αλλά και με αναφορά στην αυτοκτονία του πολωνού νεαρού μετανάστη Ματιέα Ντομίντ, φυλακισμένου στον Κορυδαλλό για κατοχή μικροποσότητας χασίς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έπλεξε το εγκώμιο της νέας γενιάς που αφυπνίζεται - όπως τόνισε - ύστερα από δεκαετίες, έχοντας συναίσθηση της δύναμής της και αντιστεκόμενη στην εμπορευματοποίηση των πάντων και την έκπτωση των δικαιωμάτων της. Μια έκπτωση που γίνεται, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή, αν όχι και την σύμπραξη της κυβέρνησης.

    «Ρωτήστε κε Στυλιανίδη τους φοιτητές σας που δουλεύουν παρτ -τάιμ - τι θα γίνει αν έχουν ένα ατύχημα, ένα πρόβλημα, τι θα κάνουν χωρίς ένα βιβλάριο υγείας; Πώς εφαρμόζετε ένα νόμο που τον κληρονομήσατε, για την ενοικίαση των εργαζομένων και που μας γυρίζει στην προ του Λίνκολν εποχή; Πώς γίνεται τράπεζες με αυξήσεις στα κέρδη τους από 70% έως 140%, να ενοικιάζουν εργαζομένους με τον βασικό μισθό, χωρίς επιδόματα; Νέες κοπέλες έκαναν σωματείο στα καταστήματα "Notos Galleris" με αποτέλεσμα να απολυθούν και η γνωστή γαλακτοκομική επιχείρηση "Όλυμπος" απέλυσε σε όλα της τα υποκαταστήματα όσους επιχείρησαν να ιδρύσουν σωματείο - ενώ θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να βάζει φυλακή τον εργοδότη που απαγορεύει στο νέο να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να συνδικαλίζεται», τόνισε.

    Στην αρχή της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέκος Αλαβάνος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας:

    «Κε πρωθυπουργέ, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού, ερχόσασταν εδώ τακτικότατα, ψηφίζατε, αλλά δεν ανοίγατε το στόμα. Χαίρομαι που αναρρώσατε και που δεν είχατε πρόβλημα να μιλήσετε. Ο λόγος σας είχε ενδιαφέρον, αλλά δεν είπατε τίποτα για το Ασφαλιστικό».

    «Απορεί κανείς, τι γίνεται με τη Νέα Δημοκρατία: Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη θεωρεί ότι το νέο Ασφαλιστικό γίνεται χάριν της νεολαίας και σήμερα που γίνεται συζήτηση για τη νεολαία, δεν θεωρείτε καν σημαντικό να το αναφέρετε;», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Αλαβάνος χαιρέτισε παριστάμενους νεολαίους συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα στα θεωρεία της Βουλής, τους οποίους ο ίδιος είχε προσκαλέσει να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και συνέχισε:

    «Πιστεύετε ότι η νέα γενιά είναι συντηρητική, φυτά. Πιστεύετε ότι όποιος σηκώσει το κεφάλι και αμφισβητήσει, με το να φύγει από το σχολείο, με το να σπρωχτεί στις ουσίες και στην παραβατικότητα, "θα βρει τη θέση που του αξίζε". Κάνατε πολύ μεγάλο λάθος. Η νέα γενιά σήμερα, δεν είναι η ίδια με την προ τεσσάρων ετών. Συνέβαλαν πολλά: Η μαθητική νεολαία, το άρθρο 16 κε Παπανδρέου. Είμαστε στην άλλη όχθη συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε κοινές δράσεις, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τις λογικές της εμπορευματοποίησης και των αμερικάνικων μοντέλων».

    «Η μέρα που θα ψηφίζεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, θα είναι μια ημέρα νίκης και πανηγυριού, για μια νεολαία που έχει την αίσθηση της συλλογικότητας. Μια νέα γενιά που είναι παρούσα στους αγώνες της αμφισβήτησης, που έσπασε τη σύγκλιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει μια τέτοια γενιά και που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβάλει με κάθε τρόπο σβ αυτήν. Με το που δεν διστάζουμε να δώσουμε και ηγετικές θέσεις μέσα στο χώρο μας σβ αυτή τη γενιά, που εσείς τρομοκρατείτε, φιμώνετε, φοβίζετε», ανέφερε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού "γεμάτη ανακρίβειες" σε σχέση με το Ασφαλιστικό και παράλληλα τόνισε ότι η εισφοροδιαφυγή αποτελεί επιλογή των κυβερνήσεων.

    «Το ΙΚΑ προβλέπεται να έχει 13 ελεγκτικά κέντρα, αλλά έχει 4 που υπολειτουργούν. Πρόκειται για σκόπιμη απόφαση και όχι αμέλεια. Ο επικεφαλής ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ μας είπε ότι εκκρεμούν στα συρτάρια του 80000 υποθέσεις ανασφάλιστης εργασίας, από οικοδομές που επειδή θέλουν άδεια του ΙΚΑ για να συνδεθούν με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ,είναι οι πιο εύκολες να εισπραχθούν - αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα», ανέφερε ο κος Αλαβάνος.

    «Είναι επιλογή να μην χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή. Προσβάλλετε πάρα πολύ τους νέους. Σβ αυτόν τον χώρο που θα έπρεπε να είναι ιερός, στο χώρο της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, έχετε εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενους, δήθεν καταρτιζόμενους με τα προγράμματα stage, που είναι ανασφάλιστοι», συμπλήρωσε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε σε ένα ζήτημα που είχε θέσει στην πρωτολογία του - την απομάκρυνση της διευθύντριας του 132ου δημοτικού σχολείου στην Γκράβα της Αθήνας Στέλλας Πρωτονοτάριου, ύστερα από την απόφασή της να χρησιμοποιήσει αντί του «πάτερ ημών» στην πρωινή προσευχή, ένα ποίημα-προσευχή του Γιάννη Ρίτσου, χωρίς συγκεκριμένο θρησκευτικό περιεχόμενο.

    «Το 70% των μαθητών του σχολείου δεν είναι χριστιανοί. Αν είχαμε έλληνες μαθητές σε μια μουσουλμανική χώρα, τι θα θέλατε; Να προσεύχονται τα παιδιά στον Μωάμεθ και να πηγαίνουν τα κορίτσια με φερετζέ; Χρειάζεται να έχουμε ένα στοιχειώδη σεβασμό. Δεν είπα να μην προσεύχονται. Ας προσεύχονται όμως σε κάτι, το οποίο, σε κοινωνίες που διασπώνται, που έχουν μίσος και ρατσισμό, μπορούν όλους αυτούς να τους ενώνουν σε κάποιες κοινές αξίες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Σήμερα κάνατε επιλογή αντιπολίτευσης. Απαντώντας στις κριτικές του ΣΥΡΙΖΑ μιλήσατε για λαϊκισμό, ενώ μιλήσατε για πολιτισμό στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Το συναισθάνεστε τώρα. Μπαίνουμε σε μια άλλη φάση. Αυτή η νεανική δύναμη για την οποία μιλάμε,δεν θα είναι πια στο περιθώριο. Και διεκδικεί να παίξει το ρόλο της εναλλακτικής λύσης», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 March 2008 - 5:30:24 UTC