Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
  • [02] "Στην πρώτη γραμμή της μάχης"

  • [01] Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

    Με μία τελετή απόλυτα συνυφασμένη με το ολυμπιακό ιδεώδες και κάτω από καλές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία η τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο επίτιμος πρόεδρος Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνως Κυριακού.

    Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Αηδόνη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα εδώ από το κέντρο του Ολυμπισμού την πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και αγάπης σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Καλό ταξίδι φλόγα, καλή επιτυχία Πεκίνο. Το αύριο ανήκει στις αξίες μας».

    Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ ο οποίος ανέφερε: «Τους ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου τους προσδοκεί με ανυπομονησία το 1/5 του πληθυσμού της γης. Η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία του 2008 διασχίζοντας πέντε ηπείρους και επισκεπτόμενη 21 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο και πάνω από 100 πόλεις στο εσωτερικό της Κίνας, ελπίζω ότι θα εκτελέσει την αποστολή της. Οι αγώνες του Πεκίνου δεν είναι θα μόνο μια στιγμή αθλητικής υπεροχής, αλλά θα είναι μία ευκαιρία να μαθαίνει να ανακαλύπτει και να σέβεται ο ένας τον άλλον».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΑ Μίνωας Κυριακού υπογράμμισε: «Εύχομαι η ολυμπιακή φλόγα να στείλει παγκόσμια στο μέγιστο βαθμό τις αξίες του ολυμπισμού και του αθλητισμού. Να επικεντρώσει τους αθλητές στο πνεύμα του ευ αγωνίζεσθε και να φωτίσει με τον ιδανικότερο τρόπο τους αγώνες του Πεκίνου. Εύχομαι στους κινέζους φίλους μας καλή επιτυχία».

    Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κίνας Λιου Κι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάτω από το φως της ολυμπιακής φλόγας και χάρις στις κοινές προσπάθειες των λαών της Κίνας και της Ελλάδος και του υπόλοιπου κόσμου, η Κίνα θα φιλοξενήσει ολυμπιακούς αγώνες υψηλού επιπέδου».

    Μετά τις ομιλίες ακολούθησε το τελετουργικό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας με πρωθιέρεια την Μαρία Ναυπλιώτου, η οποία παρέδωσε την φλόγα στον ασημένιο Ολυμπιονίκη του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρο Νικολαϊδη και ακολούθησε η Κινέζα Ολυμπιονίκης της κολύμβησης το 2004 στην Αθήνα Λούο Ζούο Γεν.

    Την τελετή παρακολούθησαν ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πολυπληθής κινεζική αντιπροσωπεία, πολλοί κινέζοι πολίτες, καθώς και πλήθος κόσμου από την Ηλεία και άλλες περιοχές της Ελλάδος.

    «Με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας παραδίδουμε σήμερα στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και βεβαίως στο φίλο Κινεζικό λαό την Ολυμπιακή Φλόγα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    «Σήμερα, από εδώ, από την Ολυμπία, μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα, μεταλαμπαδεύουμε και τις αρχές της ευγενούς άμιλλας και του "ευ αγωνίζεσθαι", τα ελληνικά, πανανθρώπινα -και σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρα- μηνύματα της εκεχειρίας, της ειρηνικής συνύπαρξης, της συνεννόησης, της συνεργασίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες ευχόμαστε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στον κόσμο να γιγαντώσει το κίνημα των ανθρώπων που ασπάζονται αυτές τις αρχές και αγωνίζονται για αυτά τα ιδανικά».

    «Σε αυτόν τον ιστορικό τόπο της Ολυμπίας, σε αυτόν τον όμορφο τόπο, η Φλόγα μας θυμίζει την Ελλάδα του κύρους, της ειρήνης, μια Ελλάδα που μπορεί», τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αλλά υπάρχουν κι οι φλόγες που έκαψαν την Ολύμπια, που θυμίζουν την παραίτηση, την ιδιοτέλεια, μιας πολιτείας πελατειακής, που δεν έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής. Πρέπει σήμερα να εμπνευστούμε ξανά από την Ελλάδα που μπορεί να ελπίζει, που ξέρει και μπορεί να χτίσει ένα διαφορετικό αύριο. Σήμερα, εμπνεόμαστε γι΄αυτό από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εδώ, στην Ολυμπία».

    Η Λαμπαδηδρομία εντός Ελλάδας θα διαρκέσει επτά ημέρες και στις 30 Μαρτίου, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, όπου η "ασημένια" Ολυμπιονίκης του τριπλούν στην Αθήνα, Χρυσοπηγή Δεβετζή θα την παραδώσει στους Κινέζους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα, θα διανύσει στην Ελλάδα 1.528 χιλιόμετρα και θα φτάσει στην Αθήνα από 605 λαμπαδηδρόμους. Αναλυτικά θα διασχίσει 16 Νομούς της χώρας, 43 Δήμους, 4 Κοινότητες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και 29 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.

    Οι Πρωθιέρειες

    H Μαρία Ναυπλιώτου, η οποία διαδέχεται τη Θάλεια Προκοπίου, είναι η 10η κατά σειρά Πρωθιέρεια στην ιστορία του θεσμού από το 1936 μέχρι σήμερα και η 9η κατά σειρά όσον αφορά την αφή της ιερής φλόγας για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οι Πρωθιέρειες της τελετής αφής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 μέχρι σήμερα:

    - Κούλα Πράτσικα (1936)

    - Μαρία Αγγελοπούλου (1948)

    - Ξανθίππη Πηχεών-Θεολογίτη (1952)

    - Αλέκα Μαζαράκη-Κατσέλη (1956, 1960, 1964)

    - Μαρία Μοσχολιού (1968, 1972, 1976, 1980)

    - Κατερίνα Διδασκάλου (1984, 1988)

    - Μαρία Παμπούκη (1992, 1996)

    - Θάλεια Προκοπίου (2000, 2004)

    Το πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους

    Κατά την 1η ημέρα της λαμπαδηδρομίας μετά την τελετή αφής στις 24 Μαρτίου στη Αρχαία Ολυμπία, η Φλόγα θα περάσει από Πύργο, Ήλιδα, Πάτρα και Μεσολόγγι όπου και θα διανυκτερεύσει. Την επόμενη ημέρα (25/3) θα περάσει κατά σειρά από Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Μενίδι, Αρτα και θα φθάσει στα Ιωάννινα (διανυκτέρευση).

    Την 3η ημέρα (26/3) μετά το Μέτσοβο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη διανυκτέρευση στη Βέροια, θα συνεχίσει την πορεία της στη Μακεδονία και στις 27 Μαρτίου (4η ημέρα) και θα περάσει κατά σειρά από Νάουσα, Σκύδρα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Αρχαία Πέλλα και Θεσσαλονίκη (διανυκτέρευση).

    Κατά την 5η ημέρα της λαμπαδηδρομίας (28/3) η Φλόγα θα φθάσει στη Λαμία αφού θα έχει περάσει από το Δίων, τη Λάρισα και το Βόλο, ενώ την 6η και προτελευταία ημέρα (29/3) θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη περνώντας από το Αμφιάρειο, το Μαραθώνα και την Ραφήνα.

    Από εκεί θα πάρει το σύντομο πλέον δρόμο της για το Παναθηναϊκό Στάδιο (30/3, 7η ημέρα)όπου στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου 2008 για να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Κίνα και στις 8 Αυγούστου να ανάψει το Βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο, γνωστό και ως «Φωλιά του Πουλιού».

    Να σημειωθεί ότι η Φλόγα που θα φθάσει στην Αθήνα την 29η Μαρτίου, θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη. Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών είναι αυτή που θα την μεταφέρει στον Ιερό Βράχο και η ομάδα υδατοσφαίρισης των γυναικών θα είναι αυτή που θα κάνει την αφή στο βωμό. Από την Ακρόπολη θα κατέβει η Φλόγα στα χέρια του διεθνή μπασκετμπολίστα Δημήτρη Διαμαντίδη και εν συνεχεία θα προχωρήσει προς το Παναθηναϊκό στάδιο. Προτελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Γιάννης Δρυμωνάκος που θα παραδώσει την Φλόγα στην τελευταία λαμπαδηδρόμο στο Στάδιο, την Πηγή Δεβετζή.

    Οι πρώτοι και οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

    Μετά από 5 συνεχείς εκπροσωπήσεις από αθλητές του κλασικού αθλητισμού στη θέση του 1ου λαμπαδηδρόμου σε ισάριθμες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, το σερί του στίβου "έσπασε" με την επιλογή από την ΕΟΕ του πρωταθλητή του Τάε Κβον Ντο Αλέξανδρου Νικολαϊδη.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ο στίβος διατηρεί τα πρωτεία στην προέλευση αθλήματος του 1ου λαμπαδηδρόμου (9 φορές), ενώ είναι η πρώτη φορά που επιλέγεται αθλητής από οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

    Ένας διπλωματικός υπάλληλος, που σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, ο Κωνσταντίνος Κονδύλης, υπήρξε ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την εκκίνηση του θεσμού αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, το 1936.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο ρόλος των λαμπαδηδρόμων προκάλεσαν τεράστια εντύπωση στους Έλληνες και έτσι, πολύ σύντομα, ο Κονδύλης αποτυπώθηκε στο κάλυμμα ενός κουτιού σπίρτων, που μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι.

    Από το 1936 μέχρι και το 2008, μεσολάβησαν 72 ολόκληρα χρόνια. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Κώστας Γκατσιούδης (ακοντισμός).

    [02] "Στην πρώτη γραμμή της μάχης"

    Σε θερμό κλίμα έγινε σήμερα η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ του μέχρι τώρα Γραμματέα Νίκου Αθανασάκη και του νεοεκλεγέντα στη θέση - και μέχρι σήμερα εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος θα εξακολουθήσει για ένα διάστημα, και μέχρι να οριστεί άλλος εκπρόσωπος, να υπηρετεί και τη θέση αυτή.

    "Είναι περίοδος που έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό", ανέφερε ο Νίκος Αθανασάκης, συγχαίροντας το Γιάννη Ραγκούση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Γραμματέας θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά του.

    "Απέναντι σε μια κυβέρνηση που πλήττει καθημερινά το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και την αξιοπρέπεια του πολίτη, οφείλουμε να αναπτύξουμε όλες μας τις δυνάμεις, μέσα στην κοινωνία, μαζί και δίπλα στους πολίτες, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους και προβάλλοντας τις αξίες μας", τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

    "Είναι πολύ μεγάλη τιμή να παραλαμβάνω - εντός ή εκτός εισαγωγικών- τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, από ένα στέλεχος του Κινήματος με ανεκτίμητο ήθος και προσφορά υπηρεσιών για το καλό του Κινήματος και της χώρας", επεσήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το μήνυμα του Κινήματος είναι πως "ό,τι κάνουμε και το κυριότερο ό,τι θα κάνουμε δεν είναι για το δικό μας κομματικό εαυτό,αλλά θα το κάνουμε για τη χώρα,το λαό μας και τη νεολαία".

    "Το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, πολύ ενωμένο, θα προχωρήσει και θα δώσει με αποφασιστικότητα τις μάχες του μέλλοντος", συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης, τον οποίο πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξελέγη νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Παρασκευή από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος για την ανάδειξη των ανώτατων οργάνων του κόμματος.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Γρηγόρης Νιώτης, ψήφισαν 273 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα λευκά ήταν 59 και τα άκυρα 12. Ο κ. Ραγκούσης έλαβε 159 ψήφους ενώ ο ανθυποψήφιος του Παντελής Οικονόμου έλαβε 43 ψήφους.

    Στις άλλες ψηφοφορίες για την ανάδειξη των οργάνων:

    Για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ:

    Μπεγλίτης Πάνος 154, Καρχιμάκης Μιχάλης 144, Μωραίτης Θάνος 144, Κουτσούκος Γιάννης 139, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα 133, Κατσέλη Λούκα 122, Παναγιωτακόπουλος Γιώργος, 119, Ανδρουλάκης Νίκος 110, Ρόβλιας Ντίνος 105, Ασκούνης Κώστας 103, Ράπτη Συλβάνα 102, Κουκουλόπουλος Πάρης 96, Αντωνίου Τόνια 96, Καρύδης Δημήτρης 96, Γεννηματά Φώφη 71 και Κουρουμπλής Παναγιώτης 43.

    Στις 14 θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι: Μπεγλίτης Πάνος, Καρχιμάκης Μιχάλης, Μωραίτης Θάνος, Κουτσούκος Γιάννης, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Κατσέλη Λούκα, Παναγιωτακόπουλος Γιώργος, Ανδρουλάκης Νίκος, Ρόβλιας Ντίνος, Ασκούνης Κώστας, Ράπτη Συλβάνα, Αντωνίου Τόνια και κατόπιν κληρώσεως με τον ισοψηφήσαντα Δημήτρη Καρύδη, εκλέγεται ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος.

    Για την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) επί 273 ψηφισάντων έλαβαν: Ανωμερίτης Γιώργος 130, Αράπη-Μπελώνη Παναγιώτα 97, Βασιλάκου Λιλίκα 116, Γαζή Παναγιώτα 88, Δανιηλίδης Συμεών-Σίμος 50, Ζερβάκη Μαρία 39, Κυριακοπούλου Μαρία 121, Ντόλιος Γιώργος 113, Παπαγεωργίου Μαρία 103, Σγουρίδης Παναγιώτης 102, Τριαντάφυλλος Κώστας 101, Χαλβατζόγλου Γιώργος 78.

    Εκλέγονται οι: Ανωμερίτης Γιώργος, Κυριακοπούλου Μαρία, Βασιλάκου Λιλίκα, Ντόλιος Γιώργος, Παπαγεωργίου Μαρία, Σγουρίδης Παναγιώτης, Τριαντάφυλλος Κώστας και Γαζή Παναγιώτα.

    Τέλος για τον Συνήγορο του Μέλους και του Φίλου επί συνόλου 273 ψηφισάντων έλαβαν Αρσένη Μαρία 158 και Φελώνης Γρηγόρης 96. Εκλέγεται η κ. Αρσένη.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου

    «Είμαστε στην πρώτη γραμμή στη μάχη της Αλλαγής και μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη απέναντι στο Κίνημα και στη κοινωνία», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του στην 1η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Απευθυνόμενος στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι «έχουμε όλοι εκλεγεί για να υπηρετήσουμε αξίες και όχι αξιώματα». Χαρακτήρισε θλιβερή και επικίνδυνη για τον τόπο την διακυβέρνηση της ΝΔ και έκανε λόγο για «ασφαλιστική απορύθμιση», ενάντια στην οποία το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μάχη μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το τρίπτυχο Ενότητα - Ανανέωση - Αξιοκρατία, προτείνοντας, με βάση αυτό, για τα Όργανα του Κινήματος, «νέα στελέχη πρώτης γραμμής, με ιδέες και δυναμισμό». Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, «να χτίσουμε την Ελλάδα των δικαιωμάτων και όχι των προνομίων, την Ελλάδα των αξιών και όχι των εξουσιών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 March 2008 - 13:30:19 UTC