Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα υπάρξει πρόσκληση"
  • [02] "Η ΕΕ είναι η μεγάλη δύναμη αλλαγής"
  • [03] "Η ΝΔ προκαλεί ζημιά στη χώρα"
  • [04] "Νέα πορεία στο λαό"
  • [05] Στη Θεσσαλονίκη ο Αλ.Τσίπρας
  • [06] Τη Δευτέρα η ψήφιση του ν/σ
  • [07] Ελληνική γωνιά στο Μόντρεαλ

  • [01] "Δεν θα υπάρξει πρόσκληση"

    Δεν θα υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς απέχει από μια αποδεκτή λύση. Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη απηύθυνε μήνυμα στη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη σταθερότητα και την ανάπτυξή της.

    Στα Σκόπια, σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, παρουσία και του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και σε αυτήν προσήλθαν και όλοι οι αρχηγοί των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε: «πρώτα από όλα να σας πω ότι η ηγεσία της χώρας έχει ήδη ενημερώσει όλους τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες για την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, την οποία κατέθεσε στη Νέα Υόρκη. Έχουμε δύο κοινά συμπεράσματα. Πρώτον μετά από 15 χρόνια συνομιλιών για το διμερές θέμα της ονομασίας θεωρούμε την πρόταση αυτή του κ. Νίμιτς ως τελική στη σχετική διαδικασία. Δεύτερον οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της θέσης μας γύρω από την τελική αυτή πρόταση του κ. Νίμιτς θα συνεχιστούν όλες τις προσεχείς ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα, θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στη βουλή τη Δευτέρα».

    Σε ερώτηση αν αναμένεται να μεταβεί ο κ. Νίμιτς τη Δευτέρα στα Σκόπια ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε «αυτή είναι η τελική πρόταση του κ. Νίμιτς, την οποία έχουμε στο τραπέζι".

    Σε άλλη ερώτηση αν η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απέρριψε συνάντηση με τον Μιλόσοσκι, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ απάντησε «εμείς είμαστε διατεθειμένοι για συνάντηση. Όποιος θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, αναμένουμε να δείξει επίσης ετοιμότητα για συνάντηση».

    Στις περισσότερες αναφορές στον Τύπο των Σκοπίων και στις εκτιμήσεις αναλυτών, σημειώνεται, ότι με την πρόταση αυτή του κ. Νίμιτς, δεν θίγεται ούτε αλλοιώνεται η «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και ως εκ τούτου η τελευταία αυτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα επίσημα Σκόπια.

    Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» γράφει ότι « η Μακεδονία πρέπει σήμερα να αντιδράσει κατά τον καλύτερο τρόπο» και προσθέτει ότι «συστρατεύονται οι υποστηρικτές της ιδέας για συμβιβασμό» .

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι «εν αναμονή της σύσκεψης της κρατικής ηγεσίας και της διαμόρφωσης της θέσης, ως απάντηση που θα αποσταλεί στον κ. Νίμιτς, χθες εμφανίσθηκαν και εικασίες ότι το Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) δεν είναι η τελική πρόταση και ότι θα ακολουθήσει νέα κατάθεση πρότασης στις δύο πλευρές. Η ιδέα ήταν το State Department πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 3 Απριλίου στο Βουκουρέστι να εξευμενίσει την Αθήνα με ένα εναλλακτικό όνομα: Άνω Μακεδονία, όπως υποστηρίζεται σε διπλωματικούς κύκλους»

    Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» γράφει ότι αναλυτές διανοούμενοι και ηγέτες πολιτικών κομμάτων της χώρας, εκτιμούν ότι « έχουμε ισορροπημένη πρόταση για το όνομα, με την οποία ικανοποιούνται οι επιδιώξεις και των δύο πλευρών».

    [02] "Η ΕΕ είναι η μεγάλη δύναμη αλλαγής"

    Οι πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 37 Εθνικών Κοινοβουλίων, που συμμετέχουν στη Συνέλευση, βρίσκουν τη δικαίωση που προσδοκούσαν. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου και το χτίσιμο μιας ισχυρής Ευρω- Μεσογειακής εταιρικής σχέσης. Φέρνουν πιο κοντά τους λαούς της Ευρώπης και της Μεσογείου. Φέρνουν καινούργιες ιδέες για τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την πρόοδο όλων των χωρών, ολόκληρης της περιοχής. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 4ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

    Η Ελλάδα στηρίζει, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις σχέσεις Ευρώπης και Μεσογειακών χωρών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η χώρα μας «αναπτύσσει διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και προωθεί μεγάλα ενεργειακά έργα, που συνδέουν τις χώρες παραγωγής με τις μεγάλες καταναλωτικές αγορές της Ευρώπης. Υπήρξε μάλιστα και ένας από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που βρίσκεται σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου του 2006».

    «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγάλη δύναμη αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή μας και όχι μόνο στις χώρες που τη συγκροτούν. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει. Εναπόκειται σε εμάς με πρωτοβουλίες και δράσεις, να αναδείξουμε τις κοινές καταβολές», τόνισε ο κ.Καραμανλής.

    «Υπέρτατη υποχρέωση ο πόλεμος κατά της φτώχειας»

    «Παρά την ραγδαία αύξηση του πλούτου σε όλο τον κόσμο, η φτώχεια γίνεται ολοένα και πιο μαζική», τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του το μεσημέρι, στο 6ο Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της Φτώχειας, που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο κ.Καραμανλής επισήμανε πως «όταν η φτώχεια σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους απ' ότι όλοι οι πόλεμοι συνολικά στον πλανήτη, τότε εκτίθεται όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος». Χαρακτήρισε «υπέρτατη και επείγουσα υποχρέωση» όλων τον πόλεμο κατά της φτώχειας και τόνισε ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στον αγώνα για τον περιορισμό του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο πόλεμος εναντίον της φτώχειας είναι ο βασικός άξονας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική της Λισαβόνας.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι η παγκόσμια συμμαχία πόλεων δείχνει το δρόμο της συστράτευσης των πολιτών απέναντι στη φτώχεια και είπε ότι οι λύσεις για παγκόσμιες προκλήσεις μπορεί να έχουν αφετηρία σε τοπικές πρωτοβουλίες.

    Η διόγκωση της φτώχειας, τόνισε ο κ. Καραμανλής, ακυρώνει τα επιτεύγματα της προόδου, γιατί περιορίζει την πρόσβαση των πολιτών στα επιτεύγματα αυτά. «Επιτεύγματα μόνο για λίγους δεν πάνε τις κοινωνίες μπροστά», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και είπε ότι η πόλη της Αθήνας είναι πρωτοπόρα σ' αυτή την προσπάθεια.

    Ομιλία Καραμανλή στην ΚΟ της ΝΔ

    Σκληρή επίθεση στα δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Δίνοντας απάντηση στην πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ και στην πρόταση για δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι ένα παιχνίδι στον ανταγωνισμό πυροτεχνημάτων, στον ευρύτερο χώρο της Αντιπολίτευσης.

    Είναι παιχνίδι εντυπώσεων η πρόταση για δημοψήφισμα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα να απλουστεύονται και να ζητούμε απο το λαό να αποφασίσει με ένα ναι ή ένα όχι.

    Καμία μεταρρύθμιση δεν θα είχε προχωρήσει εάν κάθε φορά χρειαζόταν να γίνει δημοψήφισμα. Για παιχνίδι εντυπώσεων κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με την πρόταση μομφής προσπαθεί να υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εντυπωσιασμό και αντιδραστικότητα. Η πρόταση δυσπιστίας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι απο τη μάχη της Βουλής η Νέα Δημοκρατία θα βγει κερδισμένη.

    Η μάχη εντυπώσεων στην Αντιπολίτευση, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δεν μας αφορά. Εμάς μας αφορά η παραγωγή πολιτικού λόγου. Κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για λαϊκισμό, ανευθυνότητα, οξύτητα και σημείωσε ότι είναι λάθος αν νομίζουν ότι θα βάλουν τη χώρα σε κατάσταση ομηρίας.

    Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στο Σκοπιανό. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει εντατική προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, πήρε γενναίες και ειλικρινείς αποφάσεις, μιλώντας για αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, που θα ισχύσει έναντι όλων με σαφή προσδιορισμό.

    Συναντήσαμε αδιαλλαξία απο την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

    Περιγράφοντας τις προϋποθέσεις που βάζει η χώρα μας, ανέφερε ότι επιδιώκουμε μία ουσιαστικά σύνθετη ονομασία, που δεν θα είναι περιγραφή του πολιτεύματος των Σκοπίων. Αυτό δεν μας αφορά, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε μία λύση ουσιαστική, όχι λύση στα χαρτιά, μία λύση που θα ισχύει έναντι όλων.

    Επίσης, ανέφερε ότι η όποια λύση συμφωνηθεί δεν θα επικυρώνεται απο μία δήλωση συμφωνίας, αλλά θα είναι λύση τελεσίδικη με τη σφραγίδα του ΟΗΕ. Ψευδεπίγραφη λύση δεν είναι λύση, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

    Περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του κ. Νίμιτς, σημείωσε ότι απέχουμε από μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ωστόσο, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα το θέμα και επιδιώκουμε μία λύση που δεν θα μπορεί να στηρίξει απαράδεκτες τακτικές, δεν θα μπορεί να είναι όχημα για αλυτρωτικές τακτικές και δεν θα εντάσσεται στη λογική αστάθειας που δεν ταιριάζει στην εποχή μας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση του συστήματος, επιτυγχάνεται η συγκράτηση των δαπανών και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Δημιουργείται, συνέχισε, ένα εθνικό κεφάλαιο για την αλληλεγγύη των γενεών. Δρομολογείται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση για ένα βιώσιμο, δίκαιο, σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης των γενεών.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει αταλάντευτα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι υπόθεση της δικής μας παράταξης. Εχουμε εντολή να συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο, με ευθύνη και με στέρεα βήματα μπροστά. Αυτή είναι η συμφωνία μας με την πολιτική συμμαχία των πολιτών και θα την τηρήσουμε.

    Απευθυνόμενος στους βουλευτές του υπογράμμισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα αναδεικνύει τη βαθιά συναίσθηση ευθύνης που την διακρίνει. Ολοι μαζί σαν μία γροθιά είμαστε δύναμη ευθύνης, δύναμη μεταρρύθμισης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται απο την δική μας αποφασιστικότητα.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνησή του ολοκλήρωσε όπως είχε δεσμευτεί τον πρώτο κύκλο μεταρρυθμίσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, στις αγροτικές συντάξεις, στο πολυτεκτινό επίδόμα. Με την καινούργια χρονιά ανοίξαμε το δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, αλλά, σημείωσε ο πρωθυπουργός, (κάνοντας έμμεση αναφορά στην υπόθεση Ζαχόπουλου) δεχθήκαμε μία απερίγραπτη θύελλα φημολογιών, σκιών, ανεύθυνων κατηγοριών. Με ευθύνη της Αντιπολίτευσης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, περιθωριοποιήθηκαν τα μείζονα ζητήματα.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, κόντρα στις σειρήνες του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων στην ιστορία της χώρας.

    Συζητείται, συνέχισε, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και προωθείται περαιτέρω η εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής, η μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι τα λιμάνια. Μίλησε ακόμη για το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί περαιτέρω η γραφειοκρατία, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας, που θα προωθήσει ακόμη περισσότερο την αποκέντρωση της διοίκησης.

    Συνάντηση με Μπαρόζο

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε χθες στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά την συνάντηση ο πρωθυπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης ετέθη το θέμα της κύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των δυτικών Βαλκανίων σε σχέση με την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την ενταξιακή προοπτική τους, παράλληλα όμως με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών είπε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε επίσης ότι συζητήθηκε και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η αντιμετώπισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται περισσότερες πιέσεις στο θέμα αυτό, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην διεθνή οικονομική κατάσταση. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει ρόλο, πόλου σταθερότητας στο διεθνές οικονομικό σκηνικό, και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να επαγρυπνεί και να παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις δηλώσεις του αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της λαθρομετανάστευσης επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 27 χώρες στην ΕΕ και 27 πολιτικές αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος, της λαθρομετανάστευσης, ενώ επισήμανε ακόμη ότι είναι προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο χώρος της Μεσογείου. Είπε επίσης ότι το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά επισήμανε ότι «μας προβληματίζουν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας».

    [03] "Η ΝΔ προκαλεί ζημιά στη χώρα"

    Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η σύζητηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

    Συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ στις 7 το βράδυ, στην οποία καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

    Με πέντε μηνύματα προς την κυβέρνηση, συνέδεσε ο Γιώργος Παπανδρέου την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του, μπροστά στην «πρωτοφανή ζημιά με μη αναστρέψιμες συνέπειες, που προκαλεί η Νέα Δημοκρατία στη χώρα».

    «Αρνούμαστε να δεχθούμε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και διαδικασίες που ακολουθείτε και μέσα και εκτός της Βουλής. Θα καθυστερούμε και θα εμποδίζουμε κάθε νομοσχέδιο που επιχειρείτε να περάσετε χωρίς διάλογο και σεβασμό προς την ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου. «Δεν θβ αφήσουμε να περάσει η αντίληψη της μοιρολατρίας. Σωστά σας επεσήμανε ο κος Βενιζέλος ότι δεν είναι απλώς προσπάθειά σας η οικονομική αφαίμαξη του λαού, αλλά η κάμψη του ηθικού του».

    Τρίτο μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η έκφραση της λαϊκής βούλησης να πάψει πλέον η ανοχή προς την κυβέρνηση, να πάψει η λευκή επιταγή».

    «Το μήνυμά μας είναι: Σταματήστε πλέον το ξεπούλημα. Είμαστε εμείς εδώ και θα μείνουμε θεματοφύλακες του εθνικού μας πλούτου» ανέφερε ο κος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας: «τέλειωσε η εποχή που μπορούσατε να επικαλεστείτε το παρελθόν - σήμερα κρίνεστε εσείς, για τη δικιά σας ιστορία, τις δικές σας πολιτικές, τις τεράστιες ευθύνες». Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, συνέδεσε την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «με το κοινό αίσθημα της κοινωνίας, καθώς, παρά τα τρυκ και τις συστηματικές προσπάθειες χειραγώγησης των ΜΜΕ με κρατικές διαφημίσεις και εξυπηρετήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει σήμερα πρόωρη γήρανση».

    Αναφερόμενος στην είσοδο DEUTSCHE TELECOM στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, ο κος Παπανδρέου έκανε λόγο για «ξεπούλημα με κυβερνητική εγγύηση, αιφνιδιαστικό αφελληνισμό της επιχείρησης έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας, με βαριά την οσμή του σκανδάλου».

    «Γιατί δεν αγόρασε η DEUTSCHE TELECOM κατευθείαν από το Δημόσιο; Μεσολάβησε η κυβέρνηση; Ασφαλώς. Το αποκάλυψε ο κος Αλογοσκούφης, όταν είπε ότι βλέπει θετικά την συνδιοίκηση του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση έφερε 300 εκ. ευρώ στα ταμεία της MARFIN. Με τι αντάλλαγμα; Και ποιος θα το εισπράξει;»

    «Η κυβέρνηση σιωπά και κρύβεται. Κι αντί να απαντήσει, καταφεύγει στην ποινικοποίηση της δράσης των εργαζομένων» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε επίσης, ότι η Οικονομία είναι τελείως αθωράκιστη απέναντι στην διεθνή πιστωτική κρίση που έρχεται και προς τα Βαλκάνια. «Φημολογείται ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με τις οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών τραπεζών. Γνωρίζετε ποιες είναι οι επισφαλείς τοποθετήσεις τους; Έχετε σχέδιο;» ρώτησε.

    Αυτή η κατάσταση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αδυνατίζει και την εθνική προσπάθεια στο Σκοπιανό, όπου η κυβέρνηση, έχει εκπέμψει λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα να εισπράττει από τον Μάθιου Νίμιτς μια τελική πρόταση διπλής ονομασίας. «Για το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση είναι απορριπτέα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτό το διαπραγματευτικό αποτέλεσμα, είναι αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να ξεκαθαρίσει, με ποια ακριβώς θέση θα πάει στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο. Η αποφασιστική της στάση, είναι το ελάχιστο που ζητά ο λαός» συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Τέλος, ο κος Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στις σχέσεις του κόμματός του με την Αριστερά: «Είμαστε κοντά στα προβλήματα, υπηρετούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις προοπτικές του μέσου Έλληνα και της Ελληνίδας για μια κοινωνία αξιών. Και αυτό το μήνυμα, έχει αποδέκτες και στην άλλη Αριστερά - γιατί η εύκολη ισοπέδωση των πάντων, εάν πλήττει επιφανειακά το ΠΑΣΟΚ, υπονομεύει βαθύτατα την ενότητα και την αυτοπεποίθηση του λαϊκού κινήματος, σε μια εποχή που ακριβώς αυτό ζητά η Δεξιά».

    Αντιπαράθεση Γ.Παπανδρέου-Ντ.Μπακογιάννη

    Την ικανοποίησή της για την ομόθυμη - πλην ενός - υποστήριξη των κομμάτων της Βουλής στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Χαίρομαι, που όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην ενός, είναι σύμφωνα με την πολιτική που πρώτη εξήγγειλε η ΝΔ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είπε η κ. Μπακογιάννη. Έχει σημασία, πρόσθεσε, ότι η διαπραγμάτευση που θα γίνει και από εδώ και πέρα, και αυτές τις μέρες που θα υπάρξει έντονη κινητικότητα, θα έχει την ομόθυμη πλην ενός κόμματος (σ.σ. του ΛΑΟΣ), υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων. Αυτό είναι δύναμη για την κυβέρνηση, δύναμη για τη διαπραγμάτευση, δύναμη για την Ελλάδα είπε η κ. Μπακογιάννη χαρακτηριστικά.

    Αφού επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, και την «αντιδημοκρατική» άποψη ότι θα εμποδίσει τη ΝΔ να κυβερνήσει, είπε ότι δεν δέχεται από τον κ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει στη Βουλή τις «κόκκινες γραμμές» για το Σκοπιανό, όταν η ίδια του τις είχε αναφέρει νωρίτερα το πρωί. «Είμαι η μόνη που διαπραγματεύεται το θέμα των Σκοπίων λέγοντας με κάθε λεπτομέρεια ποια είναι η διαπραγματευτική μας τακτική και να έρχεστε να μας πείτε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της διαπραγματευτική μας τακτικής» είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Αναφερόμενη στην τελευταία πρόταση Νίμιτς είπε ότι έχουν κατατεθεί πολλές και ότι θα κατατεθούν κι άλλες. Αυτή η πρόταση «δεν έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα» είπε η κ. Μπακογιάννη σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Όσο για τις «σεναριολογίες ότι είμαστε κολλημένοι στον τοίχο», η κ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε: Γιατί είμαστε κολλημένοι; Ποιος μας κόλλησε στον τοίχο και δεν το κατάλαβα; Επειδή μας έφεραν μια πρόταση και την απορρίψαμε; Μπορεί να απορρίψουμε κι άλλες είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, η κυβέρνηση είπε τα πράγματα με το όνομά τους και δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο ότι θα ασκήσει βέτο: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα σήκωσε ανάστημα και είπε τα πράγματα με το όνομά τους, και θα ακολουθήσει αυτή την πολιτική με παρρησία, υπευθυνότητα και σιγουριά» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

    Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου είπε ότι το «προπατορικό αμάρτημα» του προβλήματος που διαρκεί 17 χρόνια είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που είχε δύο διαφορετικές πολιτικές, μία του πρωθυπουργού και μία του υπουργού Εξωτερικών. Αυτά που σήμερα διαπραγματευόμαστε, αν εσείς είχατε το θάρρος τότε, θα τα είχαμε τότε είπε ο κ. Παπανδρέου. Θύμισε επίσης ότι αυτός που είχε σηκώσει το ανάστημά του ήταν το ΠΑΣΟΚ το 1993 που επέβαλε εμπάργκο, χωρίς το οποίο «δεν θα είμαστε σε διαπραγμάτευση τώρα».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, αλλά έκανε λόγο για παλινωδίες του πρώην υπουργού Εξωτερικών που «άλλα έλεγε μπροστά μας» και άλλα μαθαίναμε μετά για το τι πραγματικά έλεγε ο κ. Νίμιτς. Υποχρέωσή μας είναι να λέμε ποια είναι η δική μας θέση και αυτή η θέση μας είναι που σας ανάγκασε να τραβήξετε κι εσείς την κόκκινη γραμμή πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Ανταπαντώντας, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι για το 1993 «κριτική μπορεί να κάνουμε και οι μεν και οι δε. Υπάρχουν τα πρακτικά, και μπορεί κανείς να δει ποια ήταν η θέση κομμάτων». Διαφώνησε για το εάν το εμπάργκο στα Σκόπια ωφέλησε την υπόθεση της ονομασίας και επανέλαβε ότι η ενημέρωση του κ. Παπανδρέου υπήρξε πλήρης.

    Ομιλία Γ.Αλογοσκούφη

    Οι κανόνες που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια θα εφαρμοσθούν και στην περίπτωση του ΟΤΕ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ευπρόσδεκτη και συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον οργανισμό, την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Deutsche Telekom.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στόχος της στρατηγικής συμμαχίας είναι η ανάπτυξη του ΟΤΕ μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, ενώ μνημόνευσε πρόσφατο άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι συμμαχίες των τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών στην Ευρώπη είναι μονόδρομος λόγω των οικονομιών κλίμακας που δημιουργούνται.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από επίσημο αίτημα από τη Deutsche Telekom, που υποβλήθηκε στις 18 Μαρτίου, ξεκινούν οι σχετικές διαδικασίες για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων, η οποία ασφαλώς θα έρθει στη Βουλή και θα κυρωθεί. Επισήμανε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας μετόχων μένει να καθορισθούν ζητήματα, όπως αυτά που αφορούν την Διοίκηση και τη μετοχική σύνθεση: «Και η επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι μία ισορροπία του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom όσον αφορά και τη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του Οργανισμού».

    Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε επίσης και για τα σενάρια «συνωμοσίας» που είδαν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας και «υιοθετήθηκαν άκριτα» από συναδέλφους της αντιπολίτευσης, είπε ότι δεν έχουν καμία βάση, δεν τιμούν αυτούς που τα υιοθετούν, διότι πολλά από αυτά τα σενάρια συνωμοσίας διακινούνται από τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ που δεν θέλουν έναν ΟΤΕ σύγχρονο και δυναμικό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο σχεδιασμό για την περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίηση καίριας σημασίας υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια: «Προωθούνται συνεργασίες και συμπράξεις, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των λιμανιών μας και ενδυναμώνουν το ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι υποδομές της μπορούν να γίνουν οι πύλες για την Ευρώπη. Έτσι ενισχύεται η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Όσο για τις από τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις στην ανάπτυξη, είπε θα είναι σχετικά μικρές. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι διπλάσιος από αυτόν της ευρωζώνης.

    Ειδικότερα για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, είπε ότι έχουμε από το περασμένο καλοκαίρι μια ένταση των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς - κυρίως των πρώτων υλών, των τροφίμων και του πετρελαίου - και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η χθεσινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων και ότι δεν θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στον πληθωρισμό».

    Εξάλλου, ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική για το Δημόσιο για το 2008: «Μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο Προϋπολογισμός, θα διασφαλίσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων» θυμίζοντας ότι κάθε χρόνο οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό.

    [04] "Νέα πορεία στο λαό"

    «Το ΚΚΕ θα ξεκινήσει μια νέα πορεία στο λαό αυτή την περίοδο όπου θα αναπτύξει και τις θέσεις του πάνω στα μεγάλα προβλήματα, στις διεκδικήσεις του σήμερα, αλλά και στην πολιτική πρόταση διεξόδου που έχει ανάγκη ο λαός, μακριά και πέρα από τους ψεύτικους ανταγωνισμούς και την ψεύτικη αντιπολίτευση που κάνουν στην άγρια πολιτική της ΝΔ», ανέφερε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, χθες στην Πύλο όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας της στη Μεσσηνία.

    «Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ να κάνουν διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ τους, ποιος θα ξεγελάσει περισσότερο το λαό, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πραγματικά δεν πάει άλλο, πολύ περισσότερο που μετά το Ασφαλιστικό έρχονται και νέα μέτρα, με απολύσεις, με αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας κ.α.», τόνισε η κα Παπαρήγα .

    Το πρόγραμμα της πορείας του ΚΚΕ στο λαό

    «Κέντρο των εξελίξεων δεν είναι η Βουλή. Η πραγματική αντιπαράθεση γίνεται στην κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, με την οποία προαναγγέλεται το πρόγραμμα της πορείας του κόμματος στο λαό.

    Είναι πια καιρός να πάρουν στα χέρια τους, ο λαός και η νεολαία του, το μέλλον που τους αξίζει και τους ανήκει, τονίζει το ΚΚΕ και ως εκ τούτου οργανώνει «νέα πορεία προς το λαό, για να αναπτύξει την πρότασή του εξουσίας, να ακούσει γνώμες και προτάσεις από τους εργαζόμενους, να συμβάλει στην αποφασιστική οργάνωση της λαϊκής πάλης για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή του λαού και της νεολαίας».

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα της πορείας του ΚΚΕ στο λαό «συνδυάζει την ένταση των αγώνων, παράλληλα με πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, συνεντεύξεις Τύπου, περιοδείες σε τόπους δουλειάς και μόρφωσης, επαφές με συνεργαζόμενους και άλλους φίλους του Κόμματος».

    Στη δραστηριότητα αυτή θα πάρουν μέρος ως ομιλητές δεκάδες στελέχη του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Το πρόγραμμα συγκεντρώσεων, στις οποίες θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, αρχίζει με συγκεντρώσεις των φοιτητών και σπουδαστών τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στα Γιάννενα και την Πέμπτη 3 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

    Και συνεχίζεται με ανοιχτές συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις: Αλεξανδρούπολη (Σάββατο 5/4), Καβάλα (Κυριακή 6/4), Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 10/4), Κοζάνη (Σάββατο 12/4), Πάτρα (Κυριακή 13/4), Γιάννενα (Παρασκευή 18/4), Αγρίνιο (Σάββατο 19/4).

    Μετά το Πάσχα θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα κορυφωθούν με μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

    Συνέντευξη Τύπου

    "Το κέντρο των εξελίξεων δεν είναι το Κοινοβούλιο. Εκεί έχουμε γελοιογραφία, διαξιφισμούς και ποιηματάκια. Εκεί χάνεται η πραγματική αντιπαράθεση. Το ΚΚΕ συνδυάζει την πάλη μέσα και έξω από τη Βουλή, στον τόπο εργασίας, γιατί εκεί υπάρχει η πραγματική αντιπαράθεση. Και αυτή είναι η βασική διαχωριστική γραμμή" τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καλαμάτα.

    Η γραμμή αντιπαράθεσης, ανέφερε η κ. Παπαρήγα, είναι ή μαζί με το λαό ή με τα μονοπώλια. Και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ μεταφέρει το κέντρο βάρους στο λαό. "Ξεκινάμε μια νέα πορεία στο λαό και θα εγκαινιαστεί αυτή η πορεία στις 5 Απριλίου από την Αλεξανδρούπολη και θα φθάσει σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά της χώρας" είπε η γγ του ΚΚΕ. Το κάνουμε αυτό, τόνισε, γιατί μέσα στο λαό υπάρχουν ερωτήματα, απορίες αλλά και διάθεση για αντιρρήσεις και για κριτική. Χρειάζεται, είπε, να τονώσουμε τον αγώνα για να αποκτήσει ο λαός εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

    Θεωρούμε είπε ότι πρέπει να υπάρχει αντεπίθεση και κάλεσε το λαό σε συσπείρωση. Για τα ΤΕΙ η γγ του ΚΚΕ είπε ότι είναι "ο φτωχός συγγενής και εκεί συνωστίζονται τα παιδιά του λαού. Θεωρούμε ότι είναι αντιλαϊκό και απαρχαιωμένο να διατηρείται ο διαχωρισμός σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και το ΚΚΕ υποστηρίζει ενιαία ανώτατη εκπαίδευση".

    Η πολιτική μας, σημείωσε, είναι στοχευμένη υπέρ της παιδείας, με αναπτυξιακό σχεδιασμό όπου το κάθε παιδί πριν πάρει το πτυχίο του να έχει εξασφαλίσει δουλειά.

    Σε ερώτηση που έγινε στην κ. Παπαρήγα σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι σήμερα είναι χειρότερα τα πράγματα από το 1992 διότι "Η FYROM είναι ένα αμερικανικό προτεκτοράτο των Βαλκανίων και υπάρχει και η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου".

    Ερωτηθείσα για την ανανέωση στο Συνασπισμό είπε ότι οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται από τα προγράμματα και τις προτάσεις τους. Το ΚΚΕ, σημείωσε, οφείλει και πρέπει να ανανεώνει συνεχώς τις μορφές δράσης του με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Τέλος, χαρακτήρισε "επιδερμική" την ανανέωση στον ΣΥΝ.

    Για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι: "δεν θα πω μεγάλα λόγια όπως λένε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργώντας αυταπάτες στο λαό. Για να μην περάσει αυτός ο νόμος χρειάζεται να χρεοκοπήσει στη συνείδηση του λαού πρώτον, δεύτερον να συνεχιστούν οι αγώνες και τρίτον να δημιουργηθούν οι συνθήκες ρήξης και ανατροπής. Χρειάζεται μεγάλος δρόμος για να προχωρήσει αυτό το ασφαλιστικό διότι απαιτούνται πολλά προεδρικά διατάγματα και απαιτείται εγρήγορση του λαού, συσπείρωση και αγώνας" κατέληξε.

    Ομιλία Α.Παπαρήγα στην Καλαμάτα

    Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποίησε ομιλία στην Καλαμάτα.

    Μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι το 2008 συμπληρώνονται 90 χρόνια του κόμματος και ένα σημαντικό μέρος του λαού, όταν μιλά για το ΚΚΕ, λέει ότι είναι το κόμμα του αγώνα. Μας αναγνωρίζουν, είπε, τον αγώνα μας, όμως η μεγάλη συμβολή μας δεν είναι μόνο στα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα, αλλά όταν το κίνημα δεν ήταν ισχυρό.

    Το ΚΚΕ, είπε, άνοιξε το δρόμο στις πιο προοδευτικές και πρωτοποριακές ιδέες, όπως για παράδειγμα, πρώτοι μιλήσαμε για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας και όλα αυτά, σημείωσε, είναι η αναντικατάστατη προσφορά του κόμματος και τόνισε ότι ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε το ρόλο του κόμματος στην πρωτοπορία, στις ιδέες και τα συνθήματα.

    Σε δύσκολες ώρες είπαμε πράγματα σκληρά, αλλά σήμερα είμαστε δικαιωμένοι. Αυτό λέμε και σήμερα. Ακούστε τι λέμε και πάρτε τα σοβαρά. Αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν είναι ξεπερασμένα, είναι στόχοι προς κατάκτηση και επίτευξη, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

    Την πολιτική μας πρόταση, είπε, την διακωμωδούν και την κοροϊδεύουν οι αντίπαλοι. Είμαστε σε μια πορεία, ανέφερε, όπου σε σύντομο διάστημα θα ανοίξουμε διάλογο για τα μεγάλα θέματα του σοσιαλισμού. Ανέφερε ότι η πολιτική πρόταση που γίνεται σήμερα πατάει σε μια πείρα 90 χρόνων και σε αυτό που ζούμε σήμερα. Είναι πρόταση, είπε, που θα προκαλέσει και εμείς προτείνουμε, σημείωσε, ένα δρόμο με τη συμμετοχή του λαού. Ξεκινάμε από τη βάση μιας σύγχρονης ποιότητας ζωής με δουλειά για τους νέους, μιλάμε για μια Ελλάδα παράγοντα ειρήνης στην περιοχή, ουσιαστικά, μια Ελλάδα παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή.

    Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναπτυγμένη μορφή διακρατικής οργάνωσης που επιβάλλει προϊόν διακρατικών δυνάμεων. Πρέπει να συγκρουσθούμε, είπε, με τα μονοπώλια, με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρειάζεται, είπε, αντικαπιταλιστική πάλη. Προτείνουμε, συμμαχία αντικαπιταλιστική. Και πρέπει να οικοδομηθεί αυτή η συμμαχία μέσα από συσπείρωση κινήσεων σε αντίθεση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και χαρακτήρισε ξεπουλημένες τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Για το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό ανέφερε ότι ανακάλυψαν θεωρίες που υπάρχουν εδώ και 90 χρόνια και είναι ανεφάρμοστες. Και απευθυνόμενη στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ρήξη θα έρθει αργά ή γρήγορα. Τους κάλεσε να συσπειρώσουν τη νέα πρόταση και χαρακτήρισε γελοία αυτά τα ροζ ειδύλλια ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμού ακόμα και μέσα στη Βουλή.

    Το ΚΚΕ, είπε, δεν καθορίζει την πολιτική του σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά με τις εξελίξεις και τις καταστάσεις που ζούμε. Και μας απασχολεί, είπε, να μην εγκλωβιστεί ο λαός. Δεν θέλουμε, είπε, να είμαστε αντιπολίτευση γι' αυτό και καταθέτουμε πρόταση εξουσίας. Αλλά ξέρουμε και να περιμένουμε.

    Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι τώρα είναι η στιγμή να γίνει το μεγάλο βήμα χειραφέτησης του λαού και αξίζει το κόπο, να ανοίξει πλατιά συζήτηση γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει. Δεν μπορείς, τόνισε, να περιορίσεις την αντιλαϊκή πολιτική, πρέπει να βάλουμε πλώρη να την ανατρέψουμε.

    [05] Στη Θεσσαλονίκη ο Αλ.Τσίπρας

    «Σήμερα διαπίστωσα ότι και στα δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί και το προσωπικό εργάζονται σαν ανθρακωρύχοι με λευκή στολή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσχεση εργασίας των γιατρών και τα γενικότερα προβλήματα του δημόσιου Νοσοκομείου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα» και ανέφερε ότι ο υπουργός "εκβιάζει" το προσωπικό του νοσοκομείου «για την υπογραφή συμβάσεων που μετατρέπουν τις αμοιβές για τις εφημερίες από υπερωρίες σε επίδομα» με αποτέλεσμα «το προσωπικό να είναι απλήρωτο για τις εφημερίες από τον Δεκέμβριο του 2007».

    «Ημέρα με την ημέρα, η κυβέρνηση απαξιώνει όλο και περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο υπουργός Υγείας επιμελείται με ιδιαίτερη φροντίδα την κατασκευή και προβολή μιας εικονικής πραγματικότητας, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία. Πίσω από τη βιτρίνα κρύβονται οι τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ, ελλείψεις που διογκώνονται οδηγώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην απαξίωση και τους πολίτες και το προσωπικό σε απόγνωση» τόνισε ο κ.Τσίπρας και κατέληξε:

    «Σε καμία χώρα, που αξιώνει να διατηρεί ένα αξιοπρεπές δημόσιο σύστημα υγείας, δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ενεργεί με τέτοιον τρόπο, προκειμένου να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν πλήρως στον τομέα της υγείας».

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιθέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απάντησε:

    «Εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και με το πώς θα ενισχύσουμε την αντιπαράθεση της κοινωνίας με την κυβερνητική πολιτική. Θα πρότεινα και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κάνουν το ίδιο αντί να ασχολούνται με το τι δήλωσε ο Αλαβάνος, ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα τέταρτο του χρόνου που αναλώνουν ασχολούμενοι με εμάς να διέθεταν για να ασχοληθούν με τα κοινωνικά προβλήματα και την κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους μας.»

    Στη συνέχεια, ο κ.Τσίπρας μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώνει η «Αριστερή Ενότητα» με θέμα «Η Νεολαία στο στόχαστρο: Η Απάντηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς». Η εκδήλωση έγινε στο Πολυτεχνείο, στο Αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος».

    Συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Με θέμα οι "Πολιτικές εξελίξεις - Καταμερισμός αρμοδιοτήτων και προγραμματισμός δράσης για το επόμενο τρίμηνο", θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, με τη συμμετοχή των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών.

    Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσει εισήγηση του Γραμματέα της ΚΠΕ Νίκου Χουντή.

    [06] Τη Δευτέρα η ψήφιση του ν/σ

    Τη Δευτέρα στις 19:00 θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας για τη "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Μετά από ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η ερχόμενη Δευτέρα μετατρέπεται από ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ημέρα νομοθετικού έργου, ώστε να συνεχιστεί η διακοπείσα - λόγω της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ -συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο "Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών".

    Σε αυτή τη συζήτηση θα ενταχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Μετά την ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται κι η κατάθεση προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η συζήτηση επ' αυτών των προτάσεων μπορεί να ολοκληρωθεί σε έως και τρεις συνεδριάσεις.

    Για να προκηρυχτεί δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτούνται τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (180/300).

    [07] Ελληνική γωνιά στο Μόντρεαλ

    Την αναγγελία για τη μεταμόρφωση της Παρκ Αβενιου του Μόντρεαλ σε "ελληνική" λεωφόρο πρόκειται να κάνει ο δήμαρχος της πόλης Ζεράλντ Τραμπλέ κατά τη διάρκεια του σημερινού επίσημου δείπνου στην Ελληνική Κοινότητα.

    Ο δήμαρχος Ζεράλντ Τραμπλέ θα δείξει τις μακέτες των πυλών του ελληνικού δρόμου, του οποίου η μεταμόρφωση θα αρχίσει απο την άνοιξη. Οι προτάσεις για την ονομασία της ελληνικής ζώνης, που θα πιάνει απο την οδό Van Horn μέχρι την Mount Royal παίζονται ανάμεσα στο Agora, Greek Quartier και Greek Village.

    Ο δήμαρχος του Μόντρεαλ Ζεράλντ Τραμπλέ και η δήμαρχος της περιοχής Ελένη Φωτόπουλος είναι αποφασισμένοι να δώσουν ελληνική χροιά στην ομορφότερη λεωφόρο του Μόντρεαλ, όπου πρωτοκατοίκησαν οι Ελληνες μετανάστες διατηρώντας ακόμη ιδιοκτησίες σε ακίνητα.

    Η μεταμόρφωση των "Παρκαβενέικων" (όπως αποκαλούν οι Ελληνες την περιοχή) σε ελληνική γωνιά θα προσδώσει στην περιοχή ελληνικό χρώμα, καθιστώντας την ελκυστική για όλους τους κατοίκους του Μόντρεαλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 March 2008 - 15:30:33 UTC