Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] " Δεν παίζουμε με την προοπτική της Πατρίδας μας "
  • [02] Συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [03] Αύριο η ψήφιση του Ασφαλιστικού
  • [04] Η διασκέδαση που χάθηκε
  • [05] Παράδοση Ολυμπιακής Φλόγας
  • [06] Ντέρμπι τίτλου

  • [01] " Δεν παίζουμε με την προοπτική της Πατρίδας μας "

    Το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει τίποτα άλλο παρά μόνο να καλύψει την αναξιοπιστία του, το έλλειμμα πολιτικών θέσεων του και την απουσία συνολικής άποψής του για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η πρόταση δυσπιστίας είναι προϊόν ανταγωνισμού με την Αριστερά, σημειώνοντας ότι αποτελεί πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ εάν θέλει να μονιμοποιηθεί στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «για μερικά λεπτά δημοσιότητας» παίζει με τους θεσμούς και επαίρεται για την πρόκληση αναταραχής.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το συντηρητισμό της αντιπολίτευσης, αποδοκιμάζει το λαϊκισμό και στέκεται μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες στο δημόσιο βίο. Οι ακρότητες δεν βλάπτουν την κυβέρνηση αλλά τον τόπο είπε ο κ. Καραμανλής επιδοκιμαζόμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Έντονα αντέδρασε ο κ. Καραμανλής στον κ. Παπανδρέου που -όπως είπε- ζήτησε από τους επενδυτές να ξεχάσουν τις ΔΕΚΟ, τον ΟΤΕ και τα λιμάνια, και που τους προειδοποίησε ότι αύριο θα βρουν μπροστά τους την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται να σχολιάσω τις αυταπάτες για κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ εκείνοι την διέθεσαν, είπε ο κ. Καραμανλής επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί (ο κ. Παπανδρέου) να επιτίθεται εναντίον των συμφερόντων της χώρας και να επιχειρεί να υπονομεύσει την οικονομία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν χωρούν σε μια χώρα της ΕΕ «τριτοκοσμικές τοποθετήσεις»: Πλανάται ο κ. Παπανδρέου ότι πλήττει την κυβέρνηση. Βάζει όμως σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ελλάδας συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής ο οποίος βεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση εγγυάται να προωθήσει το συμφέρον του τόπου, με συνέπεια και απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα. Καμία ακρότητα δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία ανάπτυξης της χώρας είπε χαρακτηριστικά.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε ποτέ δίλημμα: «Οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν, για να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά μεταρρύθμισης, σε τροχιά αλλαγών, σε τροχιά φυγής προς τα εμπρός και μας εμπιστεύθηκαν, γιατί είμαστε δύναμη ευθύνης, δύναμη σταθερότητας, δύναμη μεταρρύθμισης. Αυτή την υπόσχεση δώσαμε. Και την υπόσχεση αυτή δεν τη διαψεύδουμε, δεν την προδίδουμε, δεν την αθετούμε».Ζήτησε μάλιστα από τους βουλευτές «ψήφο ευθύνης» και «εντολή» να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις.

    Σας ζητώ να πούμε «όχι» στην πρόταση που εμπνεύστηκε η Αντιπολίτευση της αμηχανίας. Ζητώ, από όλες και όλους σας, να πούμε «όχι» στο λαϊκισμό, «όχι» στη συντήρηση, «όχι» στη μικροπολιτική. Να πούμε «όχι» στην απόπειρα πόλωσης. «Όχι» στην απόπειρα αιχμαλωσίας του Τόπου σε κομματικές σκοπιμότητες.

    Σας ζητώ να στείλουμε, με την ψήφο μας, το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες: Δεν συνθηκολογούμε με τα προβλήματα. Δεν υποχωρούμε στις δυσκολίες. Δεν παίζουμε με την προοπτική της Πατρίδας μας. Δεν παίζουμε με το μέλλον της Κοινωνίας μας.

    Ζητώ ψήφο ευθύνης για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Για την ΠΓΔΜ

    Απογοητευτικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το γεγονός ότι και τώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η ηγεσία του γειτονικού κράτους επιδεικνύει σταθερά αρνητική και αντιπαραγωγική συμπεριφορά.

    Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης». Εάν όχι, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενος διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι (στην περίπτωση αυτή) η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τη στάση της.

    Η ψηφοφορία

    Με ψήφους 152 έναντι 138 απερρίφθη η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης.

    Υπέρ της πρότασης, ψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος. Οι δέκα βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, δήλωσαν παρόντες.

  • Αύριο στις 11πμ ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη.

    [02] Συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Με την άσκηση έντονων επικρίσεων προς την κυβέρνηση τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το σύνολο της πολιτικής της, αλλά και με τον προσδιορισμό των επόμενων στόχων του ΣΥΡΙΖΑ, ανοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του Α. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό, είπε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να απαντήσει κανείς σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα με ένα ναι ή ένα όχι. Ξεχνάει, πρόσθεσε, ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής είχε απαντήσει με τρία ΔΕΝ.

    Ο πρωθυπουργός , είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι απλώς ασυνεπής με τις δεσμεύσεις του, αλλά παραπλάνησε συνειδητά τον κόσμο. Και τώρα, εξακολουθεί να παίζει με την νοημοσύνη του κόσμου, ισχυριζόμενος ότι παραμένει συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι απέναντι σε μια κυβέρνηση που ψεύδεται ασύστολα, που επιχειρεί με κάθε τρόπο να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, που ονομάζει την κερδοσκοπία και την λεηλασία της κοινωνικής ασφάλισης ως δημόσιο συμφέρον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σκληρή μάχη.

    Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα θα έχει και συνέχεια και ότι οι πρωτοβουλίες του κόμματός του δεν εξαντλούνται στην θεσμική διαχείρηση, στη βουλή και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά θα έχει και συνέχεια σε άλλα επίπεδα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αποκαλώντας τη συμφωνία ως > και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ανατραπούν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.

    Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον κεντρικό πολιτικό στόχο του ΣΥΝ , όπως διατυπώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, για την δημιουργία μιάς μεγάλης παράταξης της Αριστεράς που θα εκφράσει τις ελπίδες των εργαζομένων και της νεολαίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι πρέπει να ηττηθεί η σημερινή πολιτική, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο του δικομματισμού, αλλά με την δημιουργία μιάς παράταξης της Αριστεράς που θα έχει στον πυρήνα της, τις δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφερόμενος έμμεσα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε η πρόταση αυτή αποκλείει εκ των πραγμάτων το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια τις τύχες της χώρας προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υπηρετούν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ομιλία Αλαβάνου στη Βουλή

    «Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει χωρίς καθυστέρηση, συνεπεία της δράσης μιας αναγεννημένης Αριστεράς, ώστε να προληφθεί η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για τα βαρέα και ανθυγιεινά, την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Κόσσοβο», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κος Αλαβάνος, καλωσόρισε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αποκρουστικός ο διαγωνισμός και η άμιλλα, για θετικές ενέργειες που ανταποκρίνονται σε αιτήματα της κοινωνίας, αλλά «ο ανταγωνισμός στη διαφθορά, οι διαγκωνισμοί για το ποιος θα έχει την εύνοια του κατεστημένου, ο συνωστισμός στις δεξιώσεις της αμερικανικής πρεσβείας, οι κομματικές συγκρούσεις με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα».

    «Προσυπογράφουμε την πρόταση μομφής. Δεν το θεωρούμε οπισθοχώρηση για εμάς, δεν θεωρούμε ότι μας την φέρανε. Δεν κάνουμε δίκη προθέσεων, δεν είμαστε οι καλύτεροι ψυχαναλυτές, ούτε είναι ο ρόλος μας αυτός» ανέφερε ο κος Αλαβάνος.

    Από την άλλη ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η πρόταση μομφής αυτή, απευθύνεται και σε όσους βρίσκονται πίσω από την κυβέρνηση - «στην αμερικάνικη επιρροή που βλέπουμε να προβάλλεται και σήμερα, στην DEUTSCHE TELECOM, στην MARFIN, στις Τράπεζες με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, στους μεγαλοβιομήχανους που έχουν καταφέρει να έχουν το μικρότερο φόρο κεφαλαίου, τους μεγαλοεπενδυτές του ΧΑΑ των οποίων τα κέρδη από τα μερίσματα δεν φορολογούνται. Έτσι, δεν καταλαβαίνουμε πώς γίνεται και αυτή η συμφωνία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, που χαιρέτισε πανηγυρικά ο ΣΕΒ».

    Άλλο τόσο, ο κος Αλαβάνος, υπεραμυνόμενος της επιλογής του να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό, επετέθη κατά του Πρωθυπουργού, χρεώνοντάς του «άγνοια του Συντάγματος» και υπενθυμίζοντας πως ο κος Καραμανλής, είχε προσυπογράψει το αίτημα της Εκκλησίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις ταυτότητες, «κάτω απβ τα εξαπτέρυγα και τα λιβανιστήρια του σημερινού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης». Από την άλλη ωστόσο, καταφέρθηκε και κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ψέξει την επιλογή του, θεωρώντας την κίνηση ευκαιριακού εντυπωσιασμού.

    «Μας είπαν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την ΝΔ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, ότι κάνουμε κινήσεις που υπερβαίνουν το Σύνταγμα και πως πάμε να χώσουμε τον ΠτΔ στην πολιτική. Είχαμε όμως μιλήσει εμείς για αναπομπή και έλεγχο αντισυνταγματικότητας των νόμων. Θα μπορούσε αν δεν ήθελε, να μην μας δεχθεί, να μην κάνει μια σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση μαζί μας».

    «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναγεννάτο μέσα από τους αγώνες για το άρθρο 16, ήμασταν εμείς οι έκνομοι, οι κουκουλοφόροι, οι αλήτες. Σήμερα, είμαστε οι σαλταδόροι, τα παιδάκια, οι αγενείς - μία από τα ίδια, αλλά και μία προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής δράσης». Όμως, «έχουμε καταφέρει, το νομοσχέδιο για τρίτη εβδομάδα να μην έχει περάσει. Ο Πρωθυπουργός είχε ετοιμάσει Κοινοβουλευτική Ομάδα για να πανηγυρίσει την ψήφιση του Ασφαλιστικού - και αντί για πάρτι θύμιζε μνημόσυνο, έκθεση παραπόνων για τον ΣΥΡΙΖΑ».

    «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σαβουάρ βιβρ, σε θέματα Συντάγματος. Δεν δεχόμαστε μαθήματα συνταγματικού δικαίου απβ όσους αγωνίζονται για να κατεδαφίσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος. Μαθήματα παίρνουμε για τις ελευθερίες και τις δυνατότητες του λαού, να υπερασπιστεί το δικαίωμα ασφάλισης και σύνταξης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Αλαβάνος.

    Συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Με την άσκηση έντονων επικρίσεων προς την κυβέρνηση τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και για το σύνολο της πολιτικής της, αλλά και με τον προσδιορισμό των επόμενων στόχων του ΣΥΡΙΖΑ, ανοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του Α. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό, είπε ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να απαντήσει κανείς σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα με ένα ναι ή ένα όχι. Ξεχνάει, πρόσθεσε, ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής είχε απαντήσει με τρία ΔΕΝ.

    Ο πρωθυπουργός , είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι απλώς ασυνεπής με τις δεσμεύσεις του, αλλά παραπλάνησε συνειδητά τον κόσμο. Και τώρα, εξακολουθεί να παίζει με την νοημοσύνη του κόσμου, ισχυριζόμενος ότι παραμένει συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι απέναντι σε μια κυβέρνηση που ψεύδεται ασύστολα, που επιχειρεί με κάθε τρόπο να διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, που ονομάζει την κερδοσκοπία και την λεηλασία της κοινωνικής ασφάλισης ως δημόσιο συμφέρον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σκληρή μάχη.

    Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα θα έχει και συνέχεια και ότι οι πρωτοβουλίες του κόμματός του δεν εξαντλούνται στην θεσμική διαχείρηση, στη βουλή και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά θα έχει και συνέχεια σε άλλα επίπεδα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, την ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αποκαλώντας τη συμφωνία ως > και υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ανατραπούν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα.

    Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον κεντρικό πολιτικό στόχο του ΣΥΝ , όπως διατυπώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, για την δημιουργία μιάς μεγάλης παράταξης της Αριστεράς που θα εκφράσει τις ελπίδες των εργαζομένων και της νεολαίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι πρέπει να ηττηθεί η σημερινή πολιτική, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο του δικομματισμού, αλλά με την δημιουργία μιάς παράταξης της Αριστεράς που θα έχει στον πυρήνα της, τις δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφερόμενος έμμεσα στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε η πρόταση αυτή αποκλείει εκ των πραγμάτων το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια τις τύχες της χώρας προς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που υπηρετούν ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] Αύριο η ψήφιση του Ασφαλιστικού

    Αύριο στις 19:00 θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας για τη "Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Μετά από ομόφωνη απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η ερχόμενη Δευτέρα μετατρέπεται από ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ημέρα νομοθετικού έργου, ώστε να συνεχιστεί η διακοπείσα - λόγω της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ -συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο "Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών".

    Σε αυτή τη συζήτηση θα ενταχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Μετά την ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται κι η κατάθεση προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η συζήτηση επ' αυτών των προτάσεων μπορεί να ολοκληρωθεί σε έως και τρεις συνεδριάσεις.

    Για να προκηρυχτεί δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαιτούνται τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών (180/300).

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ την Πέμπτη οι συνδικαλιστικοί φορείς πρόκειται να επιδώσουν στο Προεδρείο της Βουλής τις υπογραφές που συλλέγουν για το ασφαλιστικό.

    Απεργία αύριο και την Τρίτη εξήγγειλαν οι δικηγόροι, αντιδρώντας στις διατάξεις για το ασφαλιστικό. Συνεχίζεται και αύριο η απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    [04] Η διασκέδαση που χάθηκε

    «Πάνω εκεί ψηλά στα κάστρα, μια ταβέρνα ξελογιάστρα?»... Δόμνα: η ταβέρνα θρύλος, στην Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, σύμβολο μιας διασκέδασης που χάθηκε.

    Σε αυτή την «τρύπα», στην οδό Αθανασίου Διάκου, κάτω από τα βυζαντινά τείχη, δοξάστηκαν επί μισό αιώνα, τα μαζικά γλέντια, οι ογκώδεις και μαχητικές οινοποσίες, οι πλάκες και τα μπουγέλα, στα τραπεζάκια της γεννήθηκαν γνωριμίες και έρωτες επωνύμων, εκεί τις μεταμεσονύκτιες ώρες και μέσα από ατέρμονες συζητήσεις και συγκρούσεις επιλύονταν εγχώρια και διεθνή ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα, από τις καρέκλες της άρπαζε η χούντα αντιστασιακούς?

    Η «Δόμνα» δεν υπάρχει πια. Δεν την πάτησε το τρένο. Ακολούθησε και αυτή την μοίρα ενός τρόπου συλλογικής διασκέδασης, της διασκέδασης της παρέας, που άνθισε στις δεκαετίες του '70 και του '80 και ο οποίος έδωσε την θέση του στην μοναξιά των μπαρ και την ατμόσφαιρα «νεκροταφείου», των πολυτελών εστιατορίων.

    Αψευδής μάρτυρας μιας ολόκληρης εποχής, ο ογδοντάχρονος σήμερα ιδιοκτήτης της «Δόμνας» Τάκης Νικολαϊδης, αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απίστευτες ιστορίες και γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην συνήθη ατμόσφαιρα της τσίκνας και της κάπνας, κατά την πενηντακονταετή διαδρομή της ταβέρνας.

    «Η Δόμνα ήταν ένας έρωτας που δεν μπορώ να τον ξεχάσω και έτσι κατά διαστήματα μαζεύω φίλους και παλιούς θαμώνες, μαγειρεύουμε, παίζουμε κιθάρες, τραγουδάμε, κάνουμε αστεία», λέει. «Άλλαξαν οι εποχές. Τώρα πια οι νέοι παν στο μπαρ πίνουν αμίλητοι και γίνονται στουπί. Δεν χαίρονται την διασκέδαση όπως παλιά».

    «Η ταβέρνα άρχισε να λειτουργεί το 1943, ένα χρόνο πριν από την απελευθέρωση και λεγόταν «Ρεματάκι», από το νερό που ανάβλυζε από ένα βράχο παραδίπλα», λέει ο κυρ-Τάκης, ο οποίος ανέλαβε τη διαχείριση του μαγαζιού από τους γονείς του το 1952, μόλις απολύθηκε από το στρατό. Λίγο αργότερα το μαγαζί, που μέχρι και το 1963 λειτουργούσε ως ταβέρνα- μπακάλικο, μετονομάστηκε «Δόμνα» στη μνήμη της μητέρας του, που πέθανε το 1952 σε ηλικία 52 ετών.

    «Τότε ήταν εδώ μαχαλάς και έρχονταν οι μερακλήδες για ρετσίνες και μεζέ», θυμάται, διευκρινίζοντας ότι τότε οι μπριζόλες και τα σουβλάκια ήταν μεγάλη πολυτέλεια για την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων και το βασικό μενού- με την ονομασία «Ολυμπιακός» παραπέμποντας στα χρώματα του πιάτου- περιλάμβανε μία φέτα τυρί και μισή ντομάτα κομμένη και απλωμένη. Αργότερα, όσο βελτιώνονταν τα οικονομικά του κόσμου, το μενού εμπλουτίστηκε σταδιακά με κανένα σουτζουκάκι, φασολάδα στο φούρνο και ψάρια.

    «Καρφί για τα καρφιά»

    Φορτισμένος συναισθηματικά ο κυρ-Τάκης περιγράφει περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, χρόνια κατά τα οποία η ταβέρνα παρέμεινε ανοικτή. «Την περίοδο της χούντας εδώ ήταν το μεγάλο σχολείο, το στέκι του Πανεπιστημίου. Κάθε βράδυ είχαμε τρεις και τέσσερις μηνύσεις, π.χ. ββγιατί δεν σκούπισεςββ. Τραγουδούσαμε τραγούδια του Μίκη και γινόταν χαμός. Για να μπεις στη Δόμνα ήθελες μέσο», λέει χαρακτηριστικά και δείχνει συγκινημένος την αφιέρωση που του έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης, κρεμασμένη σε περίοπτη θέση του μαγαζιού.

    Τα απαγορευμένα τραγούδια του Θεοδωράκη έπαιζαν κάθε βράδυ στο juke-box, σε ένα διακοσάρι δίσκο καταχωρημένο- για προφανείς λόγους- ως «Μαρία Πενταγιώτισσα». «Ένα μεσημέρι με πήραν κάτω στην Ασφάλεια και μου λένε μάθαμε ότι τραγουδάτε Θεοδωράκη και μου πετάνε ένα μαγνητόφωνο όπου ακουγόταν μέσα η φωνή μου. Κάποιος χαφιές ήταν μέσα», διηγείται ο κυρ-Τάκης, προσθέτοντας ότι μετά από αυτό το περιστατικό, όταν κάποιος ύποπτος ή καινούριος έμπαινε μέσα στο μαγαζί, στα πιάτα που πήγαινε στους πελάτες του, προκειμένου να τους προειδοποιήσει, έβαζε μέσα ένα καρφί- αν υποψιαζόταν ότι επρόκειτο για καταδότη- και μία ασφάλεια ρεύματος, αν πίστευε ότι ο ύποπτος ήταν αστυνομικός.

    Παρόλα αυτά οι περιπέτειες με την Ασφάλεια ήταν μέρος της καθημερινότητας του μαγαζιού, ενώ δεν έλειψαν και οι συλλήψεις, αφού στη «Δόμνα» το βράδυ του Πολυτεχνείου συνέλαβαν τον δημοσιογράφο Κλέαρχο Τσαουσίδη, φοιτητή τότε της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές, πάντως, οι πλάκες αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διασκέδασης στη «Δόμνα». Ο ίδιος κυρ-Τάκης αξιώνει ως πανελλήνια ευρεσιτεχνία του μαγαζιού το μπουγέλο. «Τότε που ήταν ο νόμος 4000 για τον τεντιμποϊσμό πετούσαμε εδώ γιαούρτια, τζατζίκια, νερά, ταραμοσαλάτες και το είπαμε μπουγέλο. Ο Σπύρος Σακκέτας, παλιός δικηγόρος της Θεσσαλονίκης και θαμώνας του μαγαζιού μου λέει καμιά φορά ότι αν μας μάγκωναν τότε, ισόβια θα ήμασταν τώρα», λέει.

    Όλος ο «καλός» κόσμος πέρασε από τη «Δόμνα»

    Οι θαμώνες της «Δόμνας» την εποχή της μεγάλης της δόξας στην πλειοψηφία τους τότε ήταν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που σήμερα ηλικιακά βρίσκονται μετά τα πενήντα. Πολλοί από αυτούς είναι τώρα πρωταγωνιστές της κεντρικής πολιτικής σκηνής, εκδότες, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου, διαπρεπείς δικηγόροι και γνωστοί δημοσιογράφοι.

    Με την κατάρρευση της δικτατορίας, όταν οι άνθρωποι απελευθερώθηκαν από τους περιορισμούς, στην ταβέρνα αναπτύχθηκαν έρωτες και φιλίες, πολλές από τις οποίες διαρκούν μέχρι σήμερα.

    Στη «Δόμνα» ο Βαγγέλης Βενιζέλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος πήγαινε με τη μετέπειτα σύζυγό του Λίλα και τον κολλητό του, τον αείμνηστο καθηγητή Συνταγματικής Ιστορίας του ΑΠΘ και πρόεδρο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παύλο Πετρίδη. Τακτικός πελάτης από την σημερινή πολιτική σκηνή ήταν ο βουλευτής Γιώργος Λιάνης, αλλά και η Μελίνα Μερκούρη κάθε φορά που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη πήγαινε εκεί.

    Μόνιμοι θαμώνες ήταν ο σημερινός πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης Δημήτρης Γουσίδης, ο παλιός φωτογράφος Γιάννης Κυριακίδης, αναγνωρίσιμος στους θεσσαλονικείς από τη σκάλα που κουβαλά πάντα μαζί του στη δουλειά του και ο γνωστός στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο οποίος γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του στην ταβέρνα.

    Η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη σύχναζε τότε εδώ με τη φίλη της Ζωή Λάσκαρη, η οποία πήγαινε στο ίδιο γυμνάσιο με τον Γουσίδη, θυμάται ο κυρ-Τάκης. Άλλοι τακτικοί πελάτες, προσθέτει, ήταν ο αείμνηστος Παύλος Ζάννας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της εφημερίδας «το Βήμα» Χρήστος Μεμής, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Άρης Σκιαδόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Μίμης Φατούρος, ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτρης Μαρωνίτης, και οι δημοσιογράφοι Φαίδων Γιαγκιόζης και Νίκος Κακαουνάκης.

    Η παρουσία του καλλιτεχνικού κόσμου ήταν επίσης ισχυρή. «Δεν νοείτο να είχε κάποια παράσταση το Κρατικό Θέατρο και οι ηθοποιοί να μην περνούσαν από εδώ», λέει ο κυρ-Τάκης. Ανάμεσα σε αυτούς που σύχναζαν στην ταβέρνα ο κορυφαίος πρωταγωνιστής του θεάτρου Μάνος Κατράκης, η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Γιάννης Φέρτης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Θανάσης Βέγγος, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο Νίκος Σταυρίδης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Κατερίνα Χέλμη κ.α.

    «Ο Μοσκώφ και το μνημόσυνο του Λοΐζου»

    Η ατμόσφαιρα γίνεται φορτισμένη, όταν ο κυρ- Τάκης, ενώ διηγείται ιστορίες για όλους εκείνους που πέρασαν από την ταβέρνα, φέρνει στη μνήμη του δύο από τους πιο καλούς του πελάτες και από τους σημαντικότερους, όπως λέει, ανθρώπους που γνώρισε ποτέ και ο Θεός τους έχει πάρει κοντά Του.

    Ο πρώτος, ο συγγραφέας, ιστορικός και από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης Κωστής Μοσκώφ, για τον οποίο λέει χαρακτηριστικά ότι «ήταν η μεγαλύτερη ψυχούλα, τέτοιοι άνθρωποι σπανίως γεννιούνται».

    Ο δεύτερος, ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος, ένας «άγιος άνθρωπος», όπως τον χαρακτηρίζει. «Τη βραδιά που πέθανε ο Λοΐζος», θυμάται ο κυρ-Τάκης, «ήλθε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και λέει, Τάκη όλα τα τραπέζια μέχρι κάτω, που ήταν είκοσι τραπέζια, ό,τι πίνουν και ό,τι τρώνε είναι δικά μου και το πρωί, θα κάνουμε μνημόσυνο στον Λουτρό, την ταβέρνα κάτω στα Λουλουδάδικα». Τέτοια πράγματα δεν ξεχνιούνται, δεν γίνονται σήμερα, προσθέτει.

    «Χώροι αποφόρτισης»

    Οι ταβέρνες από τα μέσα της δεκαετίας του '60 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '80 λειτουργούσαν ως χώροι αποφόρτισης των ανθρώπων, που με τη «βοήθεια» κρασιού και του τραγουδιού έβγαζαν τα απωθημένα τους.

    Ο κυρ-Τάκης θυμάται πολλές ιστορικές ταβέρνες της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ωστόσο με περηφάνια ότι «το κλίμα της Δόμνας δεν το είχε κανείς». Ο ''Τζότζος'' στην Άνω Πόλη, ο ''Κεφαλλονίτης'' μέσα στο λιμάνι, ο ''Κρόνος'' στο Ντεπώ, ο ''Ζαμπέτογλου'' στην Καλαμαριά, ο ''Λαδάς'' στις 40 Εκκλησιές, ο ''Ανάπηρος'' στην Πρίγκηπος Νικολάου, τα ''Βαρελάκια του Κολάνδρου'' στην Κομνηνών, η ''Παλιά Αθήνα'', ο ''Λουτρός'' στα Λουλουδάδικα, ο ''Καλιαρέκος'' στην Αγίου Δημητρίου, ο ''Θερμαϊκός'' και το ''Υποβρύχιο'' στην Τούμπα, τα ''Σκαλοπατάκια'' στην Παύλου Μελά, ο ''Παγουλάτος'' στην Αετοράχης, ο ''Κόκκινος Μέγαρης'', ο ''Κραβαρίτης'', η ''Ταβέρνα του Κολωβού'', τα ''Κούτσουρα του Δαλαμάγκα'' στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ήταν μερικές από τις πιο επιτυχημένες.

    Στην ταβέρνα του Δαλαμάγκα δούλεψαν τα χρόνια της Κατοχής ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Ο Τσιτσάνης, μάλιστα, μνημόνευσε το μαγαζί στο τραγούδι του «Μπαξέ Τσιφλίκι» [Πάμε τσάρκα στην Ακρόπολη, στη Βάρνα, κι από 'κεί στα Κούτσουρα του Δαλαμάγκα?]

    Στις ταβέρνες μέσα στην πόλη τις καθημερινές πήγαιναν οι άνδρες μετά τη δουλειά για συζήτηση γύρω από τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας- ήταν κάτι σαν καφενεία, ενώ οι γιορτές και οι Κυριακές ήταν αφιερωμένες στις οικογενειακές συναθροίσεις. Στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν τα ταβερνεία, όπου σύχναζαν «παράνομα» ζευγάρια.

    Τα juke-box δεν έλειπαν από κανένα μαγαζί, καθώς μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '80 ζωντανό πρόγραμμα δεν υπήρχε. Για να «παίξει» ζωντανή μουσική έπρεπε να υπάρχει επώνυμο καλλιτεχνικό σχήμα, κάτι που συνέβαινε μόνο στα κοσμικά κέντρα πολυτελείας, στα οποία σύχναζαν εκείνοι που είχαν μεγάλη οικονομική άνεση. Στις λαϊκές ταβέρνες, τα δύσκολα χρόνια της φτώχειας, δεν υπήρχαν κρεατικά και ψαρικά, και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι άνθρωποι έφερναν μεζέδες από το σπίτι τους και η ταβέρνα συμπλήρωνε το κρασί.

    «Κρασί από τους αδελφούς Τζαρίδη»

    Οι ταβέρνες της εποχής προμηθεύονταν χύμα κρασί από τις κάβες, καθώς τα εμφιαλωμένα κρασιά έκαναν την εμφάνισή τους τη δεκαετία του '80. Δίπλα στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα υπήρχε η κάβα των αδελφών Τζαρίδη, από τις μεγαλύτερες της Θεσσαλονίκης. Εκεί, κάθε φθινόπωρο, έφθαναν από το λιμάνι τα παϊτόνια- μακρόστενες άμαξες που τις έσερναν άλογα, φορτωμένες με βαρέλια γεμάτα ρετσίνα και κοκκινέλι, από τα Μεσόγεια, την Κάρυστο και άλλες περιοχές. Οι ποτοποιοί αποθήκευαν την ρετσίνα στα υπόγεια του μακρόστενου κτιρίου με τα ξύλινα πατώματα και τροφοδοτούσαν τις ταβέρνες.

    Στα βιβλία που έχουν γραφεί για την αστική κουλτούρα της Θεσσαλονίκης της δεκαετίας του '70 οι ταβέρνες κατέχουν ένα σημαντικό κεφάλαιο. Ο κυρ-Τάκης δεν μετακινείται ποτέ από το σπίτι του. Τα πρωινά και τα απογεύματα, όμως, κάθεται μπροστά στην είσοδο της ταβέρνας και σε όποιον τον χαιρετήσει, πάντα έχει να διηγηθεί μία ιστορία από την ανεπανάληπτη εκείνη εποχή.

    [05] Παράδοση Ολυμπιακής Φλόγας

    Σήμερα το μεσημέρι, η Λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με πρώτο δρομέα τον διεθνή παίκτη μπάσκετ Δημήτρη Διαμαντίδη και θα κατευθυνθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου το βωμό θα ανάψει η ασημένια Ολυμπιονίκης του τριπλούν το 2004, Πηγή Δεβετζή.

    Μετά από μια σύντομη τελετή, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, το Ολυμπιακό Φως θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων "Πεκίνο 2008" για να συνεχίσει το ταξίδι της ανά την υφήλιο.

    Στο σημαντικότερο μνημείο της Αρχαίας Ελλάδας και σύμβολο της Αθήνας, την Ακρόπολη, έφτασε χθές το βράδυ η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώνοντας έτσι την 6η ημέρα της Λαμπαδηδρομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες "Πεκίνο 2008". Στον Ιερό Βράχο το βωμό άναψε η αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος στο πόλο, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην Αθήνα το 2004, Βούλα Κοζομπόλη, η οποία παρέλαβε τη Φλόγα από τις συμπαίκτριες της στην Εθνική, Γεωργία Ελληνάκη, Εύη Μωραϊτιδου, Δήμητρα Ασιλιάν και Κυριακή Λιόση.

    Η Βούλα Κοζομπόλη δήλωσε ευτυχισμένη για την τιμή που της έγινε: "Δεν έχω λόγια να μιλήσω για τη συγκίνηση που νιώθω. Είναι από τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα μου καθώς ως αρχηγός της Εθνικής πόλο άναψα το βωμό στην Ακρόπολη που είναι το σύμβολο της Ελλάδας. Θέλω να πω σε όλους ότι η Εθνική ομάδα θα προσπαθήσει στο Πεκίνο για το καλύτερο, επιδιώκοντας φυσικά την κατάκτηση ενός μεταλλίου".

    Η Φλόγα ξεκίνησε το πρωϊ από τη Λαμία όπου και διανυκτέρευσε την Παρασκευή και μπήκε στην Αττική γη, με πρώτο σταθμό στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου στον Κάλαμο. Ακολούθησαν τελετές στον Μαραθώνα και τη Ραφήνα και στη συνέχεια το Ολυμπιακό Φως διέσχισε μεγάλο μέρος της Αθήνας, πριν καταλήξει στην Ακρόπολη.

    Μεταξύ άλλων λαμπαδηδρόμοι ήταν, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (WADA) Αρνε Λιούνγκβιστ, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Αμάρ Αντάντι, οι Ολυμπιονίκες Νίκος Συρανίδης (καταδύσεις), Αιμιλία Τσουλφά (ιστιοπλοϊα), Πέτρος Γαλακτόπουλος (πάλη), Λεωνίδας Κόκκας (άρση βαρών), Μπάμπης Χολίδης (πάλη), Γιάννης Χατζηιωαννίδης (πάλη), Γιώργος Ρουμπάνης (στίβος) ,ο παγκόσμιος πρωταθλητής του ακοντισμού Κώστας Γκατσιούδης, οι Παραολυμπιονίκες Κώστας Φύκκας, Θανάσης Μπαράκας, Γιάννης Κωστάκης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    [06] Ντέρμπι τίτλου

    Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ θα υποδεχθεί σήμερα τον Ολυμπιακό, δεσπόζει από το πρόγραμμα της 27ης αγωνιστικής με την οποία συνεχίζεται το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι παίκτες του Νίκου Κωστένογλου, γνωρίζουν ότι μόνο με νίκη θα παραμείνουν στην διεκδίκηση του τίτλου, ενώ από την πλευρά τους, οι «ερυθρόλευκοι» ξέρουν καλά, πως σε περίπτωση που πάρουν τους τρεις βαθμούς θα «αγκαλιάσουν» το πρωτάθλημα.

    Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται η αναμέτρηση που θα γίνει στο «Παγκρήτιο» με τον Εργοτέλη να υποδέχεται τον Λεβαδειακό. Πρόκειται για το ντέρμπι της χρονιάς για τις δύο ομάδες, καθώς η νικήτρια θα αυξήσει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες παραμονής στην κατηγορία.

    Ακόμη, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Πανιώνιο σε έναν αγώνα ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα, ενώ ο Αρης έχει δύσκολη αποστολή, καθώς δοκιμάζεται στα «Πηγάδια» με την Ξάνθη.

    Επίσης, η Λάρισα υποδέχεται τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, με τις δύο ομάδες να θέλουν την νίκη για διαφορετικούς λόγους, αφού οι «βυσσινί» διεκδικούν μία θέση για τα πλέι-οφ που οδηγούν στην Ευρώπη, ενώ οι «Πόντιοι» βρίσκονται στην μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 March 2008 - 7:30:25 UTC