Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"
  • [02] "Σημαντικές μεταρρυθμίσεις"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Λιάπης απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, υπενθυμίζοντας ότι διατυπώθηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι αυτή τη θέση βασικά τη στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι μετά την πρόσφατη κρίση στο Yπουργείο, διαμορφώνεται νέα στρατηγική με εξορθολογισμό των δαπανών, ενώ η πολιτική των επιδοτήσεων, όπως υπογράμμισε, θα γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του πολιτισμού και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    "Τα πάντα θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται. Υπάρχει διαφάνεια, όλες οι αποφάσεις θα δημοσιεύονται κι όλες οι συζητήσεις στα θεσμικά όργανα του υπουργείου θα είναι ανοιχτές στους δημοσιογράφους", σημείωσε ο κ. Λιάπης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η επανίδρυση του υπουργείου Πολιτισμού.

    "Από αυτή την κρίση μπορούμε να βγούμε ενισχυμένοι και γι' αυτό καταργούμε τον περιώνυμο ειδικό λογαριασμό. Όλες οι δαπάνες από τον καινούργιο προϋπολογισμό θα είναι στον τακτικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχουν καθημερινοί έλεγχοι", σημείωσε ο κ. Λιάπης.

    Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι η ενίσχυση και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και του σκέλους του σύγχρονου πολιτισμού.

    Ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα στη Βουλή περνάει μία τροπολογία, με βάση την οποία θα υπάρχει πλέον στο υπουργείο Πολιτισμού διαχειριστική αρχή, έτσι ώστε να συμμετέχει το Yπουργείο στο Δ'ΚΠΣ.

    Αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Λιάπης, ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια το Yπουργείο Πολιτισμού θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πολιτιστικές επενδύσεις με τους ευρωπαϊκούς πόρους.

    Ήταν μία μεγάλη επιτυχία, σημείωσε, διότι αυτή η τροπολογία ήταν απαίτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Επίσης ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν και τα οικονομικά θέματα του υπουργείου, καθώς ο πολιτισμός έχει ανάγκη χρημάτων και σημείωσε πως το Yπουργείο έχει την αμέριστη ενίσχυση, συγκατάβαση και προθυμία του πρωθυπουργού, εντός των πλαισίων της δημοσιονομικής πολιτικής, για τη στήριξη των οικονομικών του.

    Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ο κ. Λιάπης, ενημερώθηκε και για θέματα αθλητισμού και κυρίως για το νομοσχέδιο που είναι σχετικό με τη βία στα γήπεδα, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών και εντός των προσεχών ημερών θα συζητηθεί στη Βουλή.

    Ο κ.Λιάπης απαντώντας σε ερώτηση εάν αποδοκιμάζει τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και αν αφήνει αιχμές για σκάνδαλα, ανέφερε ότι "από την κρίση βρήκαμε την ευκαιρία να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Τόσο στο θέμα της εξυγίανσης των οικονομικών όσο και στη δομή της διοίκησης. Εγώ εμπιστεύομαι την υπηρεσιακή ιεραρχία. Είμαι εναντίον των μεγάλων υπουργικών γραφείων και των μυστικοσυμβούλων".

    Κ.Καραμανλής: "Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση"

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα κρίσιμο, από διπλωματικής πλευράς, χαρακτηρίζεται το προσεχές τριήμερο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη στο Βουκουρέστι, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, τότε η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά πως "μη λύση σημαίνει και μη πρόσκληση".

    Απογοητευτικό χαρακτήρισε ο κ.Κώστας Καραμανλής το γεγονός ότι και τώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η ηγεσία του γειτονικού κράτους επιδεικνύει σταθερά αρνητική και αντιπαραγωγική συμπεριφορά.

    Από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε ότι «μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης». Εάν όχι, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενος διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι (στην περίπτωση αυτή) η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τη στάση της.

    Θ.Ρουσόπουλος: "Η θέση μας είναι γνωστή"

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για λύση μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι αυτό απαντιέται από τους χρόνους.

    Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τέτοια πρόταση η οποία να μπορεί να συζητηθεί και, στο μεταξύ, γίνει και η διαδικασία που πρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η απάντηση είναι θετική, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αρνητική.

    Συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι γνωστή η ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία - όπως σημείωσε - δεν χωράει κανενός είδους παρερμηνεία, βρίσκει σύμφωνες τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις πολιτικές δυνάμεις και την ανέπτυξε πολλές φορές ο πρωθυπουργός, όπως την Παρασκευή, στη Βουλή.

    Ερωτηθείς αν δεχόμαστε πιέσεις από τις ΗΠΑ κι αν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπους, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι το πρώτο ερώτημα έχει απαντηθεί πολλές φορές, για δε το δεύτερο είπε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψη του.

    "Δεν αποκλείεται να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση ζητηθεί", πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφερόμενος σε δημοσίευμα των "Νew York Times" είπε ότι δεν σχολιάζει σχόλια δημοσιευμάτων και ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

    "Τη θέλουμε, την επιθυμούμε. Έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τους γείτονές μας ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Δεν είμαστε, βεβαίως, διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις πέραν των σημείων των οποίων έχουμε πάει, τα οποία είναι ξεκάθαρα και θεωρούμε ότι μπορούν να ικανοποιήσουν και το αίσθημα του έλληνα πολίτη, αλλά και το δίκαιο που απορρέει από την ιστορία", ανέφερε.

    Και πρόσθεσε πως είναι βέβαιο ότι οι επόμενες ημέρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η δε θέση μας είναι παγιωμένη και γνωστή σε όλους.

    Για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκβιασμό που φέρεται να δέχεται η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει εκβιασμός και ότι η κυβέρνηση και η χώρα δεν εκβιάζονται.

    "Θα ήθελα να παρακαλέσω να κρατήσουμε όλοι τόνους τέτοιους οι οποίοι θα βοηθήσουν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας", είπε.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό αίρεση, απάντησε αρνητικά.

    "Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού", τόνισε και σε επόμενη ερώτηση αν θα αντέξουμε την απομόνωση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία κι άλλες χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, με βάση το δίκαιο, για την ιστορία στην περιοχή, για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε πραγματικά να βελτιωθούν οι σχέσεις στα Βαλκάνια μεταξύ των γειτόνων.

    Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 55 χρόνια και έχει αποδείξει τη δυναμική της και τόνισε πως όταν έχει ξεκάθαρη θέση επιμένει και πολεμάει με κάθε όπλο, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.

    Όσο για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας ως ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχουν -στη συγκεκριμένη συμφωνία- και αναφορές στις σχέσεις καλής γειτονίας, δηλαδή μία σειρά από ζητήματα, πέρα των τυπικών στοιχείων.

    Ερωτηθείς αν αποτελεί καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η θέση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου κατά της ένταξης της γειτονικής χώρας ως ΠΓΔΜ, είπε ότι δεν θα έκανε αυτή την ερμηνεία.

    "Η θέση μας είναι γνωστή για να γίνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σεβόμαστε τους διεθνείς κανόνες. Αυτό πρέπει να αποδεικνύει κάθε χώρα που θέλει να ενταχθεί σ'αυτούς τους οργανισμούς", είπε.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε αιφνιδιασμός της κυβέρνησης μετά το τηλεφώνημα της κας Κ. Ράις στην κα Ντ. Μπακογιάννη, ανέφερε ότι σε μία διαδικασία, όπως αυτή, δεν αιφνιδιάστηκε σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση και δεν θα ήταν νοητό να αιφνιδιαστεί από την προσπάθεια της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ένταξης των νέων χωρών στο ΝΑΤΟ.

    "Η Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρηματολόγησε με σοβαρά, δυνατά, δυναμικά επιχειρήματα τα οποία έχουν ακουστεί στην άλλη πλευρά, όχι μόνο στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν ενημερωθεί από εμάς", ανέφερε.

    Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της προσβολής της ελληνικής σημαίας στη γείτονα.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Μπους μπορεί να είναι εγγυητής για σχέσεις καλής γειτονίας, είπε ότι τις σχέσεις καλής γειτονίας τις εγγυώνται οι διεθνείς συνθήκες, ενώ για το λόγο που ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε γεωγραφικό προσδιορισμό στις πρόσφατες τοποθετήσεις του, απάντησε ότι ο κ. Καραμανλής έχει αναφερθεί σε προσδιορισμό και η θέση μας είναι γνωστή σε όλους.

    Σε ερώτηση αν θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πει και σημείωσε ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχέδιο Ανάν και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει το σεβασμό της σ' αυτή την υπόθεση, ενώ συμπλήρωσε ότι η ξεκάθαρη θέση της βρίσκει ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων σύμφωνο για το χειρισμό.

    Σε άλλη ερώτηση αν μια πρόταση μπορεί να έρθει πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ή και κατά τη διάρκειά της, είπε ότι υπάρχει διαδικασία για τον ΟΗΕ και τόνισε ότι "δεν πρόκειται να αρνηθούμε συζήτηση σε καμία περίπτωση και στη διάρκεια που θα είμαστε στο Βουκουρέστι από όποιον σύμμαχο θελήσει να συζητήσουμε. Θα επιδιώξουμε και συζητήσεις όπως έγινε και πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ώστε να ενημερώσουμε για το θέμα των Σκοπίων".

    Επίσης είπε ότι η πρωτοβουλία για λύση ανήκει στον ΟΗΕ και πρέπει να πληρωθούν οι κανόνες, υπό τον ΟΗΕ, για να βρεθεί λύση.

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη

    Την σταθερότητα και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά πάνω σε σωστές βάσεις επιθυμεί η Ελλάδα, σημειωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το τέλος των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich). Ερωτηθείσα σχετικώς με το περιεχόμενο της επικοινωνίας που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, δήλωσε: "Είχα μια μακρά και ειλικρινή συζήτηση με την κυρία Ράις. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τις ελληνικές θέσεις τις οποίες ανέπτυξα και στην Βουλή των Ελλήνων. Τόνισα δηλαδή ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα της περιοχής η οποία κατ΄εξοχήν ενδιαφέρεται για την σταθερότητα και την ανάπτυξη σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Επιθυμεί όμως αυτή η ανάπτυξη και η σταθερότητα να γίνει πάνω σε σωστές βάσεις. Και σωστή βάση είναι η επίλυση χρονίων προβλημάτων, ένα από τα οποία βεβαίως είναι και το όνομα, το οποίο διαπραγματευόμαστε, στο πλαίσιο του ΟΗΕ με την ΠΓΔΜ". Σε ό,τι αφορά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και την σχεδιαζόμενη διεύρυνση της Συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, η υπουργός δήλωσε ότι " διεύρυνση για την διεύρυνση δεν είναι στόχος, στόχος είναι να υπάρξει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, να υπάρξουν συμμαχικές σχέσεις, οι οποίες θα οικοδομούνται στις βάσεις, τις οποίες όλοι πιστεύουμε".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θεωρείται τελική, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε: " Δεν υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις τελικές προτάσεις. Τελικές λύσεις ευχόμαστε να υπάρξουν. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα την συνεχίσουμε με την καλή θέληση, η οποία διέκρινε την χώρα μας από την πρώτη στιγμή".

    Ερωτηθείσα από διεθνή ΜΜΕ εάν υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η κα Μπακογιάννη επισήμανε ότι "μένουν μόνο δύο-τρεις μέρες ως την Σύνοδο, οπότε είναι κάπως δύσκολο για αυτήν την Σύνοδο, αλλά θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις". Η υπουργός επανέλαβε ακόμη ότι πεποίθηση της Ελλάδας είναι ότι "οι συμμαχικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται σε πολύ ισχυρές βάσεις και ότι τα προβλήματα του χθες πρέπει να φύγουν από την μέση. Θα συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση έως ότου επιτύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση".

    Δηλώσεις Αντόνιο Μιλόσοσκι

    Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι, συνεχίζει τις προκλητικές του δηλώσεις, κατηγορώντας ανοιχτά την ελληνική πλευρά ότι επιχειρεί να μποϋκοτάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για να βρει δικαιολογία στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας, και κυρίως στα πολιτικά. Παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης Νίμιτς, θεωρώντας ότι η τελευταία που υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες από τον Αμερικανό διαπραγματευτή, ήταν η τελική.

    Επίσης, ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι η Σύνοδος του Βουκουρεστίου θα έχει ιστορική διάσταση, τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για την περιοχή, ενώ χαρακτήρισε ως επιτυχή τη συμμετοχή της χώρας στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, καθώς, όπως ανέφερε, για πρώτη φορά ανακοίνωση της ΕΕ επισημαίνει ότι η χώρα είναι έτοιμη για μία ισχυρή φάση σε ότι αφορά την προσέγγισή της στην ΕΕ. "Επόμενο στάδιο είναι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο στόχος μας για το 2008", πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι.

    Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών για την ελληνική σημαία

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη το υπουργείο Εξωτερικών προς στα Σκόπια με αίτημα να αποσυρθεί διαφημιστική αφίσα που κυκλοφόρησε στην ΠΓΔΜ και παρουσιάζει την Ελληνική σημαία με αγκυλωτό σταυρό.

    «Η απαράδεκτη αφίσα που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, προσβάλλει ευθέως το εθνικό σύμβολο της χώρας μας και τον αγώνα της εναντίον του φασισμού και του ναζισμού", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κ.Γ.Κουμουτσάκος.

    "Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλος λάθος κάνουν όλοι εκείνοι που επενδύουν στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Επιβεβαιώνει, για μία ακόμα φορά, την ορθότητα της ελληνικής θέσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση σχέσεων συμμαχίας και αλληλεγγύης είναι ο έμπρακτος σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ χωρών και λαών".

    [02] "Σημαντικές μεταρρυθμίσεις"

    Στις προκλήσεις που η ελληνική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης από το βήμα εκδήλωσης του economia Business Tank με θέμα: "ο ΣΕΒ και οι δομές της ελληνικής οικονομίας", σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει ως μια προστατευόμενη οικονομία και καλώντας όλους να προσαρμοστούν στο καθεστώς της εξωστρέφειας που πλέον χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία.

    Ο υπουργός έκανε λόγο για "φοβικά σύνδρομα", τα οποία εκδηλώνονται κάθε φορά που επιχειρείται μια μεγάλη εισαγωγή κεφαλαίων στην Ελλάδα, η οποία οδηγεί σε μετασχηματισμό την ελληνική οικονομία, όπως επίσης κάθε φορά που γίνεται μια μεγάλη αποκρατικοποίηση ή επιχειρείται μια σημαντική στρατηγική συμμαχία.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα, τόνισε ότι προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση "προτιμά να είναι χρήσιμη παρά ευχάριστη". "Κάθε μέρα προχωρούμε ένα βήμα μπροστά, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν", σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει προτάσεις και το θάρρος να τις υλοποιεί.

    Ως απτά αποτελέσματα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός ανέφερε τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 7,3% του ΑΕΠ που ήταν το 2004, κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, ο κ.Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά. Φέρνοντας ως παράδειγμα τα πεπραγμένα στο χώρο των τραπεζών, τόνισε ότι επιτεύχθηκε η αύξηση του ανταγωνισμού προς όφελος των επιχειρήσεων και των πελατών.

    Στον ΟΤΕ, είπε ο υπουργός, επιδιώκεται στρατηγική συμμαχία με ένα σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο, ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Όπως ανέφερε, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την Ντόϊτσε Τέλεκομ και έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων που θα εξασφαλίζει ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα, ενώ με τη συνεργασία αυτή επιδιώκεται η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, είπε, "επιχειρούμε να διασφαλίσουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία, και τα εθνικά και τα πολιτικά μας συμφέροντα".

    Ο κ.Αλογοσκούφης εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αδυναμίες στην οικονομία της χώρας, με το Δημόσιο, όπως είπε, να παραμένει ο μεγάλος ασθενής και έτσι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η επόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφορά στην ενίσχυση της διαφάνειας σε δημόσιους οργανισμούς, σε δημόσια νοσοκομεία, σε δημόσια ταμεία, σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.

    Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας 2008-09, ο υπουργός είπε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων, χωρίς επιπλέον επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από την διεθνή αρνητική οικονομική συγκυρία θα είναι μικρές, τονίζοντας ότι ακόμα και το 2008 η Ελλάδα θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

    Η ιστορική διαδρομή του ΣΕΒ χαρακτηρίζεται από τη διατύπωση θέσεων και απόψεων, οι οποίες είχαν πάντα σαν στόχο την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας, υπογράμμισε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, σημειώνοντας ότι και πάλι ο ΣΕΒ είναι σε θέση να προωθήσει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες είναι για το συμφέρον της χώρας σε μια κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, στην οποία η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας παραμένει σταθερά καθηλωμένη.

    Το διακύβευμα, όπως ανέφερε ο κ. Φέσσας, δεν είναι μόνο η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, είναι και η πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας, καθώς από τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εξαρτάται η διατήρηση και η ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.

    Από την πλευρά του, είπε, ο ΣΕΒ προσβλέπει στην υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης, όπως αναφέρονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2007-2012, όπου περιλαμβάνεται πληθώρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις.

    Ο κ. Φέσσας πρόσθεσε ότι παραμένει επίκαιρη η πρόταση του ΣΕΒ, ήδη από το 2005, που αφορά στο επόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, όπου η ηγεσία του ΣΕΒ ευελπιστεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα.

    Τις απόψεις τους στην εκδήλωση επίσης εξέφρασαν οι Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός, Νίκος Αναλυτής, πρώην αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Γιώργος Τσάτσος, πρώην αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και η Χριστίνα Αγριαντώνη, καθηγήτρια ιστορίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 March 2008 - 13:30:23 UTC