Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική για την εξωτερική πολιτική
  • [02] "Οχι σε οποιαδήποτε μορφή διπλής ονομασίας"
  • [03] "Κινητοποίηση των εργαζομένων"
  • [04] "Επαφή με την κοινωνία"
  • [05] Συζήτηση για δημοψήφισμα
  • [06] "Αντίο" στο Ζύλ Ντασέν
  • [07] Συνέδριο Ευρυζωνικών Πόλεων
  • [08] Ταινία για τους "Ρόλινγκ Στόουνς"

  • [01] Κυβερνητική για την εξωτερική πολιτική

    Θέματα εξωτερικής πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, στις 11.00 στο μέγαρο Μαξίμου.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα κρίσιμες διπλωματικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται, ένα 24ωρο πρίν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς στενεύουν τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    «Μόνο αμοιβαία αποδεκτή λύση, επικυρωμένη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δηλαδή μια λύση συνεκτική και σφαιρική, με επαρκείς εγγυήσεις εφαρμογής, μπορεί να είναι η βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων και σχέσεων αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Κ.Καραμανλής. Εάν όχι, υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο ότι στο στάδιο αυτό της πολύχρονης και συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης «δεν θα έχουμε λύση. Και μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι (στην περίπτωση αυτή) η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία, με τη μετριοπάθεια και την αποφασιστικότητα που διακρίνει τη στάση της.

    Δηλώσεις Ντόρας Μπακογιάννη

    «Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο. Να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις της με τα Σκόπια, βασισμένη πάνω σε μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα. Μέχρι εκείνη την ώρα έχουμε πει και είμαστε απολύτως σαφείς, ότι συμμαχικές σχέσεις δεν μπορούν να χτιστούν όταν δεν υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις».

    Τη δήλωση έκανε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση - παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Μπους σε νέες του δηλώσεις λέει ότι πρέπει να προχωρήσει η διεύρυνση και ότι η κα Κοντολίζα Ράις είναι ενοχλημένη από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ελληνίδα Υπουργό των Εξωτερικών.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι ΄"μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση".

    Σε ερώτηση, μετά την τελετή βράβευσης Π. Μολυβιάτη στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα, αν μεθοδεύεται η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το όνομα FYROM, η κα Μπακογιάννη δήλωσε:

    «Έχουμε απαντήσει και γι΄αυτό. Έχουμε πει ότι η Ελλάδα θέλει κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος διότι αυτό θεωρούμε ως βάση συμμαχικών σχέσεων. Θέλω να προσθέσω μια φράση: ότι οι σημερινές και χθεσινές προκλήσεις και εκφράσεις μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν τη χώρα που θέλει να γίνει σύμμαχος, αντίθετα, επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση, η οποία αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω εξέλιξη στο θέμα της συμμαχίας».

    Τέλος στο ερώτημα αν το βέτο είναι ζωντανό, η Υπουργός σημείωσε:

    «Η θέση μας είναι γνωστή. Την έχουμε πει, την έχουμε θέσει ξανά. Ας την επαναλάβω: Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

    Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και αν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για λύση μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,δήλωσε ότι αυτό απαντιέται από τους χρόνους.

    Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τέτοια πρόταση η οποία να μπορεί να συζητηθεί και, στο μεταξύ, γίνει κι η διαδικασία που πρέπει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η απάντηση είναι θετική,ενώ σε διαφορετική περίπτωση αρνητική.

    Συμπλήρωσε λέγοντας ότι είναι γνωστή η ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης,η οποία - όπως σημείωσε - δεν χωράει κανενός είδους παρερμηνεία, βρίσκει σύμφωνες τις περισσότερες,αν όχι όλες,τις πολιτικές δυνάμεις και την ανέπτυξε πολλές φορές ο πρωθυπουργός, όπως την Παρασκευή, στη Βουλή.

    Ερωτηθείς αν δεχόμαστε πιέσεις από τις ΗΠΑ κι αν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπους,ο Θόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε ότι το πρώτο ερώτημα έχει απαντηθεί πολλές φορές, για δε το δεύτερο είπε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο υπόψη του.

    "Δεν αποκλείεται να γίνει οποιαδήποτε συνάντηση ζητηθεί",πρόσθεσε και στη συνέχεια αναφερόμενος σε δημοσίευμα των "Νew York Times" είπε ότι δεν σχολιάζει σχόλια δημοσιευμάτων κι ότι η Ελλάδα είναι σε διαδικασία εξεύρεσης λύσης.

    "Τη θέλουμε, την επιθυμούμε.Έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε τους γείτονές μας ότι θα πρέπει να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης. Δεν είμαστε, βεβαίως,διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις πέραν των σημείων των οποίων έχουμε πάει,τα οποία είναι ξεκάθαρα και θεωρούμε ότι μπορούν να ικανοποιήσουν και το αίσθημα του έλληνα πολίτη,αλλά και το δίκαιο που απορρέει από την ιστορία",ανέφερε.

    Και πρόσθεσε πως είναι βέβαιο ότι οι επόμενες ημέρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η δε θέση μας είναι παγιωμένη και γνωστή σε όλους.

    Για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκβιασμό που φέρεται να δέχεται η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει εκβιασμός και ότι η κυβέρνηση και η χώρα δεν εκβιάζονται.

    "Θα ήθελα να παρακαλέσω να κρατήσουμε όλοι τόνους τέτοιους οι οποίοι θα βοηθήσουν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας",είπε.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπό αίρεση, απάντησε αρνητικά.

    "Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού",τόνισε και σε επόμενη ερώτηση αν θα αντέξουμε την απομόνωση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία κι άλλες χώρες έχουν ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, με βάση το δίκαιο,για την ιστορία στην περιοχή,για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε πραγματικά να βελτιωθούν οι σχέσεις στα Βαλκάνια μεταξύ των γειτόνων.

    Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 55 χρόνια κι έχει αποδείξει τη δυναμική της και τόνισε πως όταν έχει ξεκάθαρη θέση επιμένει και πολεμάει με κάθε όπλο, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.

    Όσο για το ενδεχόμενο μιας πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας ως ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία,ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχουν - στη συγκεκριμένη συμφωνία - και αναφορές στις σχέσεις καλής γειτονίας, δηλαδή μία σειρά από ζητήματα, πέρα των τυπικών στοιχείων.

    Ερωτηθείς αν αποτελεί καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας η θέση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου κατά της ένταξης της γειτονικής χώρας ως ΠΓΔΜ,είπε ότι δεν θα έκανε αυτή την ερμηνεία.

    "Η θέση μας είναι γνωστή για να γίνουν τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σεβόμαστε τους διεθνείς κανόνες. Αυτό πρέπει να αποδεικνύει κάθε χώρα που θέλει να ενταχθεί σ'αυτούς τους οργανισμούς",είπε.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε αιφνιδιασμός της κυβέρνησης μετά το τηλεφώνημα της κας Κ. Ράις στην κα Ντ. Μπακογιάννη,ανέφερε ότι σε μία διαδικασία,όπως αυτή,δεν αιφνιδιάστηκε, σε καμία περίπτωση,η κυβέρνηση και δεν θα ήταν νοητό να αιφνιδιαστεί από την προσπάθεια της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ένταξης των νέων χωρών στο ΝΑΤΟ.

    "Η Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρηματολόγησε με σοβαρά,δυνατά,δυναμικά επιχειρήματα τα οποία έχουν ακουστεί στην άλλη πλευρά,όχι μόνο στις χώρες -μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και σε άλλες χώρες,οι οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον και έχουν ενημερωθεί από εμάς",ανέφερε.

    Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της προσβολής της ελληνικής σημαίας στη γείτονα.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Μπους μπορεί να είναι εγγυητής για σχέσεις καλής γειτονίας,είπε ότι τις σχέσεις καλής γειτονίας τις εγγυώνται οι διεθνείς συνθήκες,ενώ για το λόγο που ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε γεωγραφικό προσδιορισμό στις πρόσφατες τοποθετήσεις του, απάντησε ότι ο κ. Καραμανλής έχει αναφερθεί σε προσδιορισμό κι η θέση μας είναι γνωστή σε όλους.

    Σε ερώτηση αν θα συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πει και σημείωσε ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχέδιο Ανάν και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει το σεβασμό της σ' αυτή την υπόθεση, ενώ συμπλήρωσε ότι η ξεκάθαρη θέση της βρίσκει ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων σύμφωνο για το χειρισμό.

    Σε άλλη ερώτηση αν μια πρόταση μπορεί να έρθει πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ή και κατά τη διάρκειά της,είπε ότι υπάρχει διαδικασία για τον ΟΗΕ και τόνισε ότι "δεν πρόκειται να αρνηθούμε συζήτηση σε καμία περίπτωση και στη διάρκεια που θα είμαστε στο Βουκουρέστι από όποιον σύμμαχο θελήσει να συζητήσουμε.Θα επιδιώξουμε και συζητήσεις όπως έγινε και πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ώστε να ενημερώσουμε για το θέμα των Σκοπίων".

    Επίσης είπε ότι η πρωτοβουλία για λύση ανήκει στον ΟΗΕ και πρέπει να πληρωθούν οι κανόνες, υπό τον ΟΗΕ, για να βρεθεί λύση.

    [02] "Οχι σε οποιαδήποτε μορφή διπλής ονομασίας"

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει στις 9.30 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά από αίτημά του, για το θέμα των Σκοπίων.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, είχε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για το θέμα των Σκοπίων, ενώ σήμερα στις 9.30 το πρωί, μετά από αίτημά του, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το ίδιο θέμα.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου «επανέλαβε στον Αμερικανό Πρέσβη την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ένα ξεκάθαρο «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή διπλής ονομασίας».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεσή του στη θέση που εκφράζουν οι ΗΠΑ στο θέμα, αλλά και στις πιέσεις που ασκούν στην Ελλάδα. Επίσης ζήτησε από τις ΗΠΑ να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις στο Βουκουρέστι.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε στον κ. Σπέκχαρντ ότι η Ελλάδα ήταν πάντα συνεπής και αναφέρθηκε στην αρχή της αμοιβαιότητας στις συμμαχικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα περιμένει τον σεβασμό των θέσεών και συμφερόντων της και από τις ΗΠΑ».

    Ανέφερε επίσης ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί λανθασμένη τη θέση των ΗΠΑ. «Αγνοεί τα ελληνικά συμφέροντα και δεν συμβάλει στη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή». Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε στον Αμερικανό πρέσβη τις ανάλογες θέσεις που είχε υποστηρίξει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Μπους, όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν μονομερώς τα Σκόπια με τη λεγόμενη «συνταγματική ονομασία» τους.

    [03] "Κινητοποίηση των εργαζομένων"

    "Το ΚΚΕ δίνει σημασία σε όλες τις μορφές πάλης και δράσης που επιτρέπουν να ανέβει το θερμόμετρο του αγώνα και να προωθούνται βήματα αύξησης της πρακτικής δράσης των εργαζομένων", επεσήμανε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόσο σε δηλώσεις της όσο και κατά την ομιλία της σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι "το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος, έτσι όπως προβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά κι όλος ο χειρισμός της υπόθεσης, επιτρέπει να μιλάει κανείς για ένα πολιτικό σόου, για ένα συναγωνισμό μεταξύ τους ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Παρ' όλα αυτά, εμείς σε αυτή τη διαδικασία του δημοψηφίσματος θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το δικό μας περιεχόμενο, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι".

    Η ΓΓ του ΚΚΕ έκανε επίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, χαρακτηρίζοντάς την βάρβαρη και επισημαίνοντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι άμεσα μία.

    Η οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, η κοινωνική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες, με ταυτόχρονη ενίσχυση του κινήματος της νεολαίας, είπε.

    Ένα κίνημα, δηλαδή, που αμφισβητεί όχι μόνο την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αντιπαρατίθεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις επιλογές και δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, τόνισε και πρόσθεσε: Διαφορετικά η αντιπαράθεση μόνο με ορισμένες πλευρές της πολιτικής της ΝΔ δεν προσφέρει δυνατότητες αποτελεσματικότητας των αγώνων του λαού.

    Η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε δριμεία επίθεση και κατά της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, επισημαίνοντας:

    "Δυστυχώς το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και γενικότερα το λαϊκό κίνημα έχει αναδείξει στα κεντρικά όργανά του και σε πολλά ομοσπονδιακά και περιφερειακά, συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι αφερέγγυες και αναξιόπιστες. Πάνω από όλα όταν εκφράζουν κάποια τάση αντίστασης την εντάσσουν μέσα στα πλαίσια της αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για άλλη μια φορά υπογράφηκε μια κατάπτυστη σύμβαση που επιτρέπει να πούμε ότι αυτές οι ηγεσίες δεν δίνουν ένα αποτελεσματικό αγώνα.Γι' αυτό και εμείς δίνουμε βάρος στην οργάνωση ανάπτυξης των εργαζομένων στα σωματεία, που είναι ένας δρόμος για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης".

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι στα Βαλκάνια γίνεται μια μεγάλη κούρσα για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης επιρροής των ΗΠΑ σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Η ουσία είναι αυτή και επομένως οι σχέσεις της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ καθορίζεται από αυτή ακριβώς την αντιπαράθεση.

    "Εμείς, συνέχισε, διεκδικούμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην ανταλλάξει το θέμα του ονόματος με δεσμεύσεις στο χώρο των Βαλκανίων σε σχέση με το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι".

    Όταν η κα Παπαρήγα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις συνεργασίες των κομμάτων απάντησε:

    "Το θέμα της συνεργασίας για τα άλλα κόμματα είναι ένα μέσο εντυπωσιασμού και προσπάθειας να χειραγωγηθεί η ψήφος των εργαζομένων. Για μας η υπόθεση της συμμαχίας είναι υπόθεση στρατηγική και την συμμαχία την καταλαβαίνουμε να έχει ως στόχο όχι απλά το "να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει του ρούχα του αλλιώς",αλλά μια συμμαχία η οποία στοχεύει σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική εξουσίας. Επομένως οι προτάσεις αυτές που γίνονται ανάμεσα στα άλλα κόμματα δεν μας αφορούν".

    Λίγο πριν την ομιλία της, η κα Παπαρήγα είχε συναντήσεις με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και με τα μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ από τους οποίους ενημερώθηκε τόσο για την λειτουργία του Πανεπιστημίου όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    [04] "Επαφή με την κοινωνία"

    Με εκπροσώπους των εργαζομένων στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), οι οποίοι εργάζονται με σύμβαση μίας ημέρας, θα έχει συνάντηση στις 10 το πρωί ο κ.Αλ.Τσίπρας.

    Στη συνέχεια, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η Αριστερή Ενότητα στο Χημείο με θέμα: «Με τη Ριζοσπαστική Αριστερά, αλλάζουμε το τοπίο, τις σπουδές και τη ζωή μας».

    "Το φοιτητικό και πανεκπαιδευτικό κίνημα των τελευταίων δύο ετών κατάφερε να σταματήσει, έστω και προσωρινά, τις δήθεν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και να αναγκάσει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει στάση. Το κίνημα σταμάτησε την αναθεωρητική διαδικασία που θα οδηγούσε, δια μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, σε μια καταδικαστική απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, σε μια κρίση επιβίωσης χωρίς επιστροφή που θα έπληττε πρώτα και κύρια τα περιφερειακά πανεπιστήμια", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Κομοτηνής.

    ... Η κυβέρνηση όμως δείχνει να μην διδάχθηκε τίποτα από την ήττα που υπέστη και συνεχίζει φέτος, μέσα από την επιβολή των εσωτερικών κανονισμών και την υιοθέτηση τμημάτων του νέου άκρως συντηρητικού νόμου-πλαίσιο, να σπρώχνει εκβιαστικά φοιτητές και φοιτήτριες στην εντατικοποίηση, την πειθαρχία, την υπακοή, προκειμένου γρήγορα-γρήγορα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να βγουν στην άγρια πραγματικότητα της αγοράς εργασίας ως «υπάκουοι υπερεξειδικευμένοι επιστήμονες» έτοιμοι προς εκμετάλλευση...

    Μας κατηγορούν συχνά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για έλλειψη προγράμματος, ανέφερε ο κ.Αλέξης Τσίπρας. Τους απαντάμε: Για μας, για τη ριζοσπαστική και ενωτική Αριστερά, ένα πραγματικά εναλλακτικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από ανοιχτή, αμεσοδημοκρατική, διαλεκτική και συλλογική συζήτηση της Αριστεράς με όλους αυτούς και αυτές που διαμορφώνουν σε κάθε χώρο, από τη σχολή σας ως τα τηλεφωνικά κέντρα και από τα λιμάνια ως τους ελεύθερους χώρους των πόλεων, τα κοινωνικά αιτήματα της κάθε εποχής, ορμώμενοι από τα προβλήματα που κάνουν χειρότερη τη ζωή τους και από τις προσδοκίες τους, που διαψεύδονται τρομακτικά μέρα με τη μέρα.

    Το δικό μας πρόγραμμα φτιάχνεται μέσα από την επαφή μας με αυτά, τα πιο ζωντανά αλλά και περισσότερο πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Όχι πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των κομματικών γραφείων, τόνισε. Το δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει θέσεις και αιτήματα που η κοινωνία και οι ομάδες που αντιστέκονται προς μια προοδευτική, ριζοσπαστική κατεύθυνση αναδεικνύουν ως αναγκαία, κρίσιμα και χρήσιμα για τη ζωή τους. Δεν περιλαμβάνει τιμωρητικές πολιτικές για τους πολλούς και αυξημένα προνόμια για τους λίγους.

    Γιατί η Αριστερά δεν καταστέλλει, ούτε διώκει αγωνιστές και ανθρώπους που μετουσιώνουν την οργή τους σε δράση. Η δική μας Αριστερά είναι στο πλάι αυτών των ανθρώπων και έχει στραμμένο το βλέμμα της μπροστά: Βαδίζει μαζί τους για να ανοίξουμε όλοι και όλες μαζί το δύσβατο αλλά όμορφο μονοπάτι της αλλαγής της κοινωνίας».

    [05] Συζήτηση για δημοψήφισμα

    Ψηφίστηκε και στο σύνολο το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με τίτλο «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις». Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, και επί 297 ψηφισάντων, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 151 βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά 146 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Έβερτ, του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και του ΛΑΟΣ Β. Αποστολάτος. Με επιστολή του, ο κ. Έβερτ ενημέρωσε τη Βουλή ότι εάν δεν απουσίαζε λόγω σοβαρού κωλύματος, θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο.

    Τις προτάσεις τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης», κατέθεσαν τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αμέσως μετά τη ψήφισή του και «επί του συνόλου». Οι σχετικές επιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα υπογράφονται από το σύνολο των βουλευτών της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας (ΠΑΣΟΚ 102, ΚΚΕ 24, ΣΥΡΙΖΑ 14, ΛΑΟΣ 10) και ξεπερνούν τα απαιτούμενα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών (300). Ωστόσο, η έγκριση των προτάσεων απαιτεί πλειοψηφία των τριών πέμπτων (180) του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η συζήτηση επί των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η σχετική συζήτηση ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις συνεδριάσεις και η ψηφοφορία για την αποδοχή ή μη της πρότασης είναι ονομαστική.

    [06] "Αντίο" στο Ζύλ Ντασέν

    Πολιτογραφημένος Έλληνας εδώ και δεκαετίες ο Αμερικανός σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στα 97 του χρόνια αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο σπίτι στην Αθήνα στην πόλη που λάτρεψε μέσα από τη σχέση του με τη Μελίνα Μερκούρη.

    Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο στον ισραηλιτικό τομέα του τρίτου νεκροταφείου ενώ η ταφή του θα γίνει από το πρώτο νεκροταφείο, δίπλα στη σύντροφο της ζωής του, Μελίνα.

    Ο ίδιος ο φιλέλληνας σκηνοθέτης είχε δηλώσει "ήμουν Έλληνας ακόμη κι όταν δεν το γνώριζα. Η Ελλάδα είναι το σπίτι μου". Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα υγείας αλλά η κατάσταση είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Ο Ντασέν υπήρξε θύμα του μακαρθισμού με αποτέλεσμα να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να συνεχίσει τη ζωή και την τέχνη του στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Τρεις δεκαετίες περίπου είχε αποχωρήσει από τα κινηματογραφικά πλατό αλλά οι ταινίες του εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των απανταχού σινεφίλ.

    Ταινίες που εκτείνονται από το αστυνομικό γκανγκστερικό φιλμ νουάρ ως τον κοινωνικό ρεαλισμό και το λυρικό εξπρεσιονισμό.

    Ο Ζιλ Ντασέν ένα από τα οκτώ παιδιά ρωσοεβραίου κουρέα γεννήθηκε στο Μίντλ Τάουν του Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μαρκ Χέλνγκερ με τον οποίο έκανε δύο ταινίες και η συνεργασία σταμάτησε όταν αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί λόγω των μακαρθικών διώξεων. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Μπεατρίς Λονέρ με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά. Τον διάσημο γάλλο τραγουδιστή Τζο Ντασέν (που ο πρόωρος θάνατός του προκάλεσε πλήγμα στον σκηνοθέτη) και την ηθοποιό Ζουλί Ντασέν. Η σχέση της ζωής του ήταν με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη την οποία και παντρεύτηκε. Μαζί γύρισαν τις ταινίες "Ποτέ την Κυριακή", "Τοπ Καπί" και "Φαίδρα". Μετά το θάνατό της έγινε πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη που είχε σαν σκοπό την προώθηση της δημιουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Τα έσοδα από τις ταινίες του ο σκηνοθέτης τα είχε παραχωρήσει στο ίδρυμα προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

    Γνωστός και για την αντιδικτατορική του δράση την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα ο Ντασέν είχε πει "ζούσα μια διαφορετική εξορία από το ' 67 έως το ' 74 σκηνοθέτησα μία μόνο ταινία γιατί η καρδιά μου είχε μόνο απογοήτευση για τη δικτατορία στην Ελλάδα. Αφοσιώθηκα στη Μελίνα μένοντας πλάι της όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ταινίες δεν βρίσκονταν καν στο μυαλό μας, γυρίσαμε μία , την "Υπόσχεση την αυγή" απλώς και μόνο επειδή είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια".

    Σημαντικότερες ταινίες του " Ο δήμιος των κολασμένων" (1947), "Άνθρωποι του αίματος" (1949), "Η νύχτα και η πόλη" (1950) , "Ριφιφί" (1955), "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" (1957), "Ποτέ την Κυριακή" (1960), "Φαίδρα" (1962) , "Τοπ Καπί" (1964), "Υπόσχεση την αυγή" (1970), "Κραυγή γυναικών" (1978).

    Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι αγαπημένη του ταινία υπήρξε το ντοκιμαντέρ "Δοκιμή" ένα φιλμ για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου που όμως όπως διευκρίνισε "δεν είχε δει κανείς".

    Η ταινία του "Ποτέ την Κυριακή" υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου απέσπασε τελικά το Όσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού για τα Παιδιά του Πειραιά.

    Στην Αθήνα ο Ζιλ Ντασέν σκηνοθέτησε και τρία θεατρικά έργα "Την όπερα της Πεντάρας", "το Γλάρο", και "Το θάνατο του εμποράκου". Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει "ξεκίνησα από το θέατρο και λόγω του θεάτρου είχα αρχίσει από νωρίς να σέβομαι και να αγαπώ την Ελλάδα ".

    «Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια ενός σπάνιου ανθρώπου, ενός σημαντικού δημιουργού και πραγματικού φίλου. Θρηνούμε την απώλεια ενός Έλληνα πρώτης γενιάς που μαζί με τη σύντροφό του, την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για καθετί σπουδαίο και πραγματικό που γεννήθηκε σβ αυτό τον Τόπο», τόνισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και πρόσθεσε: «Για όσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε προσωπικά, το πάθος, η ακατάβλητη δημιουργική του ενέργεια, η αγωνιστικότητα και η ευγένεια του θα μείνουν αξέχαστα. Για τις γενιές των συμπατριωτών του Ελλήνων του αύριο, το πολυδιάστατο έργο του θα μείνει ζωντανή παρακαταθήκη».

    "Ένας καλός μας φίλος, ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Ζιλ Ντασέν, ο Τζούλι της Μελίνας, ο πολίτης του κόσμου, ο άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού.

    Αγωνίστηκε με πάθος και αυταπάρνηση για την ελευθερία και την δημοκρατία. Τον κυνήγησαν γιβ αυτό. Δεν τον λύγισαν, αντίθετα τον πείσμωσαν. Με την Μελίνα έγιναν σύμβολο αντίστασης ενάντια στην εφτάχρονη δικτατορία.

    Το μεγάλο έργο που αφήνει πίσω του, παγκόσμια γνωστό, μας κάνει υπερήφανους. Θα τον θυμόμαστε πάντα. Και θα συνεχίσουμε τον αγώνα που έδωσε με την Μελίνα και συνέχισε να δίνει μέχρι την τελευταία του στιγμή, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    «O Ζιλ Ντασέν υπήρξε ο καλός Αμερικάνος, ο παγκόσμιας αναγνώρισης σκηνοθέτης, ο διανοούμενος που δεν υπέκυψε στις πιέσεις του Μακαρθισμού, ο φιλέλληνας που έγινε Ελληνας και μαζί με την Μελίνα Μερκούρη αυτοί που εκφράσανε τον μεγάλο αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα τον αγαπούσε και πενθεί για την απώλειά του», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Αλαβάνος.

    [07] Συνέδριο Ευρυζωνικών Πόλεων

    Την διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων αναλαμβάνει η πόλη των Τρικάλων το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2008 ("Broadband Cities 2008"). Το πράσινο φως για αυτή την εκδήλωση δόθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών του 9ου συνεδρίου της INEC που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ και στο Άλμερε της Ολλανδίας.

    Καταλυτικό ρόλο για την επιλογή της πόλης των Τρικάλων, παρά την έντονη διεκδίκηση της διοργάνωσης από την κυβέρνηση της Μάλτας, ήταν η ταχεία υλοποίηση των ευρυζωνικών επενδύσεων στην πόλη μας με αιχμή του δόρατος το δίκτυο οπτικών ινών που τα Τρίκαλα σε πανελλαδική πρωτοπορία κατασκευάζει και ήδη ολοκληρώνει.

    Οι εργασίες του 9ου συνεδρίου της INEC (Broadband Cities 2007) στο Άμστερνταμ και στο Άλμερε της Ολλανδίας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Το INEC αποτελεί τον παγκόσμιο οργανισμό ο οποίος στηρίζει την λειτουργία των ανοικτών-ελεύθερων σε πρόσβαση ψηφιακών δικτύων. Το φετινό συνέδριο επικεντρώθηκε στις σχέσεις συνεργασίας Δήμων με εναλλακτικούς παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών. Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα, στελέχη εταιριών, εκπρόσωποι Δήμων και μέλη της τοπικών κυβερνήσεων (σε επίπεδο δημάρχων και δημοτικών συμβούλων).

    Στην κλειστή συνεδρίαση του Δ.Σ. του INEC τα Τρίκαλα συμμετείχαν ισότιμα με τους Δήμους του Άμστερνταμ, Άλμερε, Μάλτας, Στοκχόλμης, Μαλαισίας, Γιούτα των ΗΠΑ, Ρέικιαβικ Ισλανδίας, Σάο Πάολο Βραζιλίας και προσφάτως του Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας.

    Εξάλλου με απόφαση του Δ.Σ. του δίκτυο INEC διευρύνονται τα μέλη του και αναμένονται στην πόλη μας να υπογράψουν συμφωνία - σε ειδική τελετή - πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, η Κολωνία, η Βαρκελώνη, η Βιέννη, το Ελσίνκι, η Σεούλ, η Ταϊπέι, πόλεις της Αυστραλίας, της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης και άλλες.

    Εξάλλου από την Greek ICT Awards 2007 βραβεύθηκε πρόσφατα ο δήμος Τρικκαίων, για την "αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εξυπηρέτηση των δημοτών του". Το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, ο οποίος υποσχέθηκε ότι αυτό αποτελεί την αρχή μίας σειράς διακρίσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν και αφορούν τις νέες τεχνολογίες.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 9ου Greek ICT Forum το οποίο έχει καθιερωθεί σαν ετήσιος απολογισμός ψηφιακών έργων στη χώρα μας , τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου φορέα.

    Την απονομή παρακολούθησαν ο υπουργός Οικονομίας κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Νεράντζης καθώς επίσης εκπρόσωποι της Κ.τ.Π. Α.Ε., του επιχειρηματικού χώρου και μεγάλων εταιρειών του κλάδου.

    [08] Ταινία για τους "Ρόλινγκ Στόουνς"

    Στους αμερικανικούς κινηματογράφους θα βγει σύντομα η ταινία του Σκορσέζε για τους "Ρόλινγκ Στόουνς".

    Οι Ρόλινγκ Στόουνς μοιάζουν με τους χαρακτήρες του υποκόσμου που πρωταγωνιστούν σε πολλές από τις ταινίες μου και η μουσική τους μου ξυπνάει αναμνήσεις της σκληρής ζωής με τις συμμορίες- εικόνες με τις οποίες μεγάλωσα, δήλωσε ο Μάρτιν Σκορσέζε για την ταινία που σκηνοθετεί με θέμα τη ζωή του θρυλικού συγκροτήματος.

    Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης και το συγκρότημα, το οποίο ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1962, ένωσαν τις δυνάμεις τους για το "Shine A Light" και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι εντυπωσιακό.

    Η ταινία είναι ουσιαστικά μια συναυλία-ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε τον Οκτώβριο του 2006 στο θέατρο Beacon της Νέας Υόρκης.

    Την Κυριακή, ο Σκορσέζε και τα μέλη του συγκροτήματος Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Ρον Γουντ και Τσάρλι Γουότς έδωσαν συνέντευξη Τύπου με αφορμή την πρεμιέρα της ταινίας στους αμερικανικούς κινηματογράφους, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου.

    Η ταινία περιλαμβάνει 17 τραγούδια, αλλά και αρχειακό υλικό από παλαιότερες συναυλίες των Ρόλινγκ Στόουνς καθώς και συνεντεύξεις τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 April 2008 - 5:30:34 UTC