Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στη δίκαιη επίλυση"
  • [02] Ομιλία Αλαβάνου στη Νομική
  • [03] Η πορεία της οικονομίας
  • [04] ΄Ανοιξε το οδόφραγμα
  • [05] "Βιώσιμη κινητικότητα"
  • [06] Ομπάμα για τον Αλ Γκόρ

  • [01] "Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στη δίκαιη επίλυση"

    «Μία είναι η εθνική κόκκινη γραμμή: Μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Όχι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξης των Σκοπίων από το παράθυρο χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα του ονόματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Προς την κατεύθυνση αυτή και, στα πλαίσια των πάγιων θέσεών μας και αρχών μας, θα κινηθούμε ως ΠΑΣΟΚ και την επόμενη περίοδο. Με όποιες κινήσεις μπορούν να συμβάλλουν στη δίκαιη επίλυση αυτού του προβλήματος.

    Ο κος Παπανδρέου, σε επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ, όπως ανέφερε, εξέφρασε την αντίθεσή του για τη θέση και τον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται οι ΗΠΑ το Σκοπιανό: «Υπενθύμισα ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας και των διμερών σχέσεων. Ανέφερα ως παράδειγμα την λειτουργία της βάσης της Σούδας για την οποία ο λαός έχει πάντα τις επιφυλάξεις του. Οι υποχρεώσεις αυτές όμως, είναι αμοιβαίες. Η Ελλάδα περιμένει τον σεβασμό των θέσεών της και των συμφερόντων της από τις ΗΠΑ και ο νοών νοείτω».

    Ο κος Παπανδρέου θεώρησε ως πλέον πιθανό αποτέλεσμα της Συνόδου στο Βουκουρέστι, την μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Αυτό απαιτεί να συνεχιστούν, πιο εντατικές, πιο αποτελεσματικές, πιο σοβαρές και πιο αποφασιστικές, οι διαπραγματεύσεις την επομένη. Απαιτεί να μην υπάρξουν εθνικιστικές εξάρσεις που προσβάλλουνε τη μία ή την άλλη πλευρά, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα απέναντι στα ελληνικά σύμβολα και τον Πρωθυπουργό προσωπικά. Καταδικάζω τέτοιες ενέργειες, που δεν συμβάλλουν στο κλίμα που απαιτείται αυτή τη στιγμή. Διότι απαιτείται κλίμα που θα ανοίξει δρόμους για ένα κοινό μέλλον. Γιατί αυτό το κοινό μέλλον και τις κοινές αξίες πρέπει να αποπνέουν οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε.

    [02] Ομιλία Αλαβάνου στη Νομική

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος θα μιλήσει το μεσημέρι σε εκδήλωση της «Αριστερής Ενότητας» στη Νομική, με θέμα: «Με τη ριζοσπαστική Αριστερά αλλάζουμε το τοπίο στις σπουδές και τη ζωή μας».

    Υπερήφανος για την συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική διαμαρτυρία ενάντια στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ανέφερε πως είναι ο Αλέκος Αλαβάνος στην τελική του ομιλία κατά τη συζήτηση της πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Ο κος Αλαβάνος έκανε λόγο για «ένδοια επιχειρημάτων» από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στην απόρριψη του αιτήματος, «ενός αιτήματος που έρχεται σε ένα κρίσιμο δίλημμα για την ελληνική κοινωνία, αν θα κινηθούμε στην αποδόμηση του κοινωνικού κράτους που προτείνει η ΝΔ, ή αν θα στηρίξουμε και θα αναγεννήσουμε το κοινωνικό κράτος».

    «Ο μεγαλύτερος εχθρός μας δεν είστε εσείς, αλλά η νοοτροπία του «δεν γίνεται τίποτα - άλλοι αποφασίζουν και διατάζουν και εμείς οφείλουμε να υπακούσουμε». Είναι σφραγισμένο από την κριτική μας αυτό το νομοσχέδιο και γιβ αυτό φοβάστε να το θέσετε σε δημοψήφισμα» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Πιστεύω βαθιά, ότι καμιά πολιτική διαδικασία και εξέλιξη, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας. Θέλουμε να φτάσουμε τις συνταγματικές δυνατότητες που υπάρχουν μέχρι τα άκρα τους (όχι πέρα από τα άκρα τους), προκειμένου να προστατεύσουμε τα ασφαλιστικά ή άλλα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Πολιορκούμε με αγώνες την κυβέρνηση, αλλά θα σας βάλουμε στη γωνία και με τη νομιμότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κος Αλαβάνος έκανε επίσης αναφορά στους συνταγματολόγους εκείνους, που από τα έδρανα της Βουλής, έψεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές διατάξεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    «Με προβληματίζει εμένα, μήπως στο Σύνταγμα θα πρέπει να βάλουμε μια διάταξη να μην επιτρέπεται η ψήφος στους κάτω των 25, ή να αποφεύγουν οι καθηγητές συνταγματικού ή διοικητικού δικαίου το εκλέγεσθαι για να προστατεύσουμε το επιστημονικό τους κύρος» είπε ο κος Αλαβάνος - υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ είχε προτείνει ήδη κατά την προηγούμενη αναθεώρηση, να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγο επί της συνταγματικότητας των νομοσχεδίων.

    «Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ακούστηκε μέχρι και η έκφραση «σαλταδόροι», την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκεπτόταν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ζητήσει σύγκληση πολιτικών αρχηγών για το σκάνδαλο στο υπουργείο Πολιτισμού - ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη» παρατήρησε επίσης ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Τσίπρας για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    «Η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα της κυβέρνησης δεν κρίνεται από την στάση της έναντι της γειτονικής χώρας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα κριθεί από την στάση της στη συνολική ατζέντα της συνόδου. Μια ατζέντα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλ.Τσίπρας αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    [03] Η πορεία της οικονομίας

    Συνέντευξη Τύπου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα παραχωρήσει στις 11.30 το πρωί ο υπουργός Οικονομίας κ.Γ. Αλογοσκούφης.

    «Αν και η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιβαρυνθεί τους τελευταίους μήνες, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης ενημερώνοντας χθες τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα πρόσφατα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

    «Η χώρα μας έχει πολύ ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και αντοχές, για τους ανέμους που έρχονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Αλογοσκούφης. Παράλληλα, ανέφερε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες του υπουργείου να επανεκτιμήσουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις ώστε να ληφθούν υπόψη τόσο οι ταχείες αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, όσο και τα δεδομένα της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα και σύντομα θα είναι έτοιμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να τις παρουσιάσει.

    «Ακόμη όμως και με μία προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, η Ελλάδα και το 2008 θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας.

    Ταυτόχρονα, ο κ Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν βλέπει αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι «κάποιες επιπτώσεις από μεγαλύτερες δαπάνες λόγω αύξησης του πετρελαίου, αντισταθμίζονται λόγω ΦΠΑ».

    Σημείωσε πάντως ότι οι στόχοι για τον πληθωρισμό αναθεωρούνται κάπως περισσότερο, και αυτό, όπως είπε, λόγω της σύμβασης που υπέγραψαν η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ και οι αυξήσεις θα επηρεάσουν τόσο τον πληθωρισμό όσο και τον ρυθμό μείωση της ανεργίας που θα επιβραδυνθεί.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, Βάσω Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Αλυσσανδράκης από το ΚΚΕ και Γιάννης Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια ενοχοποίησης των αυξήσεων ενώ έκαναν λόγο για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών.

    Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός από τα καύσιμα αυξήθηκε κατά 14% το 2007 σε σχέση με το 2006 ενώ αυξήθηκε και η φοροδιαφυγή.

    «βΌλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν επιπτώσεις που μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες. Πώς είστε σίγουροι ότι δεν θα τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός, όταν μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται τα έξοδα;», πρόσθεσε.

    Τέλος, απαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το θέμα των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, υπογράμμισε ότι αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημείωσε δε, ότι κανείς δεν επιθυμεί να περιορίσει την εισροή κεφαλαίων στην Ευρώπη, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες που θα διασφαλίζουν και το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας στις χώρες μας από συμπεριφορές κάποιων, είτε κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, είτε άλλων μορφών κεφαλαίων.

    [04] ΄Ανοιξε το οδόφραγμα

    Η απελευθέρωση πολύχρωμων μπαλονιών από τους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων κ.κ. Ιακώβου και Ναμί σηματοδότησε το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.Η οδός ήταν κλειστή από τις διακοινοτικές ταραχές του 1964.

    Το άνοιγμα του οδοφράγματος, στην πιο γνωστή οδό του ιστορικού κέντρου της κυπριακής πρωτεύουσας, θα επιτρέψει τη διακίνηση από και προς το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με την επίδειξη όμως ταυτότητας ή διαβατηρίου.

    [05] "Βιώσιμη κινητικότητα"

    Οι ανάγκες στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες αναπτύσσονται στην Κρήτη με αλματώδη ρυθμό. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των υπηρεσιών του μεταφορικού τομέα, η ραγδαία επέκταση των συγκοινωνιών και η αλόγιστη χρήση αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως δημιουργούν ένα "εκρηκτικό πεδίο" με πολλαπλές επιπτώσεις. Η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη του δημόσιου χώρου από την κυριαρχία των αυτοκινήτων και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξαρτώνται άμεσα από τον ορθολογικό σχεδιασμό των μεταφορών - συγκοινωνιών και την εφαρμογή "Βιώσιμης Κινητικότητας".

    Το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης στηρίζει και προωθεί την εφαρμογή μέτρων "βιώσιμης κινητικότητας" στα πλαίσια μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας "παροχής νέων υπηρεσιών κινητικότητας" σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (e-tream). Τα πρώτα "εργαλεία" (ειδικά ενημερωτικά έντυπα κλπ.) έχουν ήδη διανεμηθεί σε "στοχευμένες" ομάδες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Οργανισμούς Συγκοινωνιών, Υπηρεσίες κλπ.).

    Η εφαρμογή της "βιώσιμης κινητικότητας" έχει εμφανή θετικά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής, οι άνετες, ασφαλείς και γρήγορες μετακινήσεις, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (καυσίμων) και η προστασία του περιβάλλοντος. Συνεπώς, η εξασφάλιση "βιώσιμων πόλεων" εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη "βιώσιμη κινητικότητα".

    Η δομή ενός ολοκληρωμένου συστήματος "βιώσιμης κινητικότητας" προϋποθέτει

    α) κατάλληλες υποδομές,

    β) οργανωτικά μέτρα,

    γ) πληροφόρηση και

    δ) συνοδευτικά μέτρα (π.χ. περιβαλλοντικά μέτρα).

    Τα βασικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν αφορούν τη σταδιακή μείωση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων (ειδικά στα κέντρα των πόλεων), την ενθάρρυνση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς, τη δημιουργία προϋποθέσεων ασφαλούς μετακίνησης των πεζών, την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης (ποδήλατο, συλλογική χρήση αυτοκινήτου κλπ.), την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων συνδυασμένων μεταφορών, την προμήθεια οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον κλπ.

    [06] Ομπάμα για τον Αλ Γκόρ

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος εν όψει των εφετινών Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα "εξετάσει" το ενδεχόμενο να αναθέσει --εάν ασφαλώς κερδίσει το χρίσμα και τις εκλογές--, κυβερνητικό θώκο στον πρώην αντιπρόεδρο και υποψήφιο Πρόεδρο Αλ Γκορ.

    Ερωτηθείς σε εκδήλωση στην Πενσιλβάνια εάν θα εξέτασε το ενδεχόμενο να διορίσει το Γκορ σε κάποιον κυβερνητικό θώκο, ο Ομπάμα απάντησε "θα το έκανα".

    Ο Γκορ είχε χάσει στις διαμφισβητούμενες εκλογές του 2000 από τον σημερινό και απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Ου. Μπους. Έκτοτε, παραμένει δημοφιλής ηγέτης στις τάξεις του Δημοκρατικού κόμματος, και οι φήμες τον ήθελαν να ξαναθέτει υποψηφιότητα για την Προεδρία το 2004 και το 2008--κάτι που απέφυγε να κάνει.

    Ο 60χρονος Γκορ κέρδισε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 2007 μαζί με ένα σώμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον χάρη στις προσπάθειές του να προβάλλει το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Ο Ομπάμα και η αντίπαλός του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον --ο Γκορ ήταν αντιπρόεδρος του συζύγου της, Μπιλ Κλίντον, από το 1993 έως το 2001-- επιδιώκουν την δήλωση υποστήριξης του Γκορ εν όψει της επόμενης αναμέτρησής τους, στις 22 Απριλίου στην Πενσιλβάνια.

    Ο Ομπάμα δήλωσε χθες ότι συζητά συχνά με τον Γκορ και ότι εάν αναδειχθεί Πρόεδρος των ΗΠΑ θα διορίσει τον πρώην αντιπρόεδρο το λιγότερο ειδικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

    "Ο Γκορ θα βρεθεί στο τραπέζι και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα", δήλωσε ο Ομπάμα. "Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 April 2008 - 7:30:29 UTC