Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση"
  • [02] "Θέλουμε ειρηνική σχέση"
  • [03] Περιοδεία Τσίπρα στη Μακεδονία
  • [04] Αναβάθμιση της κτηνοτροφίας
  • [05] Παιδιά και AIDS

  • [01] "Εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση"

    "Τα όσα έγιναν στο Βουκουρέστι αποδεικνύουν πως η Ελλάδα έχει όλες εκείνες τις δυνάμεις για να προασπίζει τα συμφέροντά της. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας: Να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό", τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό από το Βουκουρέστι όπου συμμετέχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στο μήνυμά του πως η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόνο αν λυθεί το θέμα της ονομασίας. "Είχα πει σε όλους τους τόνους ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Αυτό και έπραξα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Σημείωσε δε ότι η αποφασιστικότητα και τα επιχειρήματα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά έχουν αποτελέσματα.

    "Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έδωσε έναν σκληρό αγώνα. Ασκεί την εξωτερική της πολιτική με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα, με σύνεση". Στην διαπραγμάτευση του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναλάβαμε τα ισχυρά επιχειρήματά μας. Δεν απομονωθήκαμε όπως ίσως κάποιοι φοβούνταν. Αντίθετα βρήκαμε συμπαραστάτες. Το θέμα δεν τελειώνει εδώ, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αυτό που τελειώνει, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι η ψευδαίσθηση εκείνων που νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. "Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ' όλους" τόνισε.

    "Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου δρόμου, νιώθω υπερήφανος για όσα πετυχαίνουμε μαζί", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και στους Έλληνες. Στόχος μας δεν είναι να ταπεινώσουμε τους γείτονες αλλά να τους ενισχύσουμε να σταθούν στα πόδια τους. Επιδιώκουμε λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες όλων.

    Απηύθυνε δε νέα πρόσκληση προς την πολιτική ηγεσία της γείτονος χώρας να συμμετάσχει στο πλαίσιο του ΟΗΕ στην διαδικασία για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει όλες εκείνες τις δυνάμεις για να προασπίζει τα συμφέροντά της."Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας: Να είμαστε αξιόπιστοι στο εξωτερικό. Να είμαστε ενωμένοι στο εσωτερικό. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Πίστευα και πιστεύω πως ο κομματικός ανταγωνισμός πρέπει να μένει μακριά από τα εθνικά θέματα, γιατί δεν ωφελεί την Πατρίδα. Να θυμόμαστε πάντα πως μια εξωτερική πολιτική ήρεμης αυτοπεποίθησης, με ξεκάθαρη στρατηγική και συστηματική δουλειά, μπορεί να φέρει αποτελέσματα".

    Είμαστε μια κοινωνία είπε ο πρωθυπουργός που σήμερα δικαιούται να νιώθει αυτοπεποίθηση, οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά μπορούμε με πολύ δουλειά και συστηματική προσπάθεια να λύσουμε τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα. Έκλεισε το μήνυμά του ευχαριστώντας τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη του.

    Δηλώσεις υπουργού Εξωτερικών

    Απόλυτα ικανοποιημένη από την εξέλιξη των πραγμάτων σε ό,τι αφορά την πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι η ελληνική κυβέρνηση καθώς πέτυχε πλήρως τους στόχους της.

    Όπως, άλλωστε, αποτυπώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ θα δοθεί όταν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.

    Σε δηλώσεις που έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά το πέρας των πρωϊνών εργασιών της Συνόδου, τόνισε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες και δεν υπάρχουν χρονικά όρια για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας. Υπάρχει ευχή για όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς το λαό της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός έχει καλά και φιλικά αισθήματα απέναντί του. "Επιθυμούμε να δούμε τα Σκόπια να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ, προϋπόθεση όμως, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη. Και πρόσθεσε ότι θα δουλέψουμε υπό τον κ. Νίμιτς και ελπίζουμε ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τη γείτονα, η κα Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε ότι η χώρα μας δεν θέλει να επιβάλει ονομασία, αλλά να συμφωνήσουμε σε ένα κοινώς αποδεκτό όνομα.

    Εξηγώντας γιατί η χώρα μας απέρριψε την πρόταση των Αμερικανών για ένταξη της ΠΓΔΜ με την προσωρινή τους ονομασία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι δεν ήταν μια πρόταση η οποία θα έλυνε το πρόβλημα, απλώς θα το κουκούλωνε και ακολούθως σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη θέληση και το έχει δείξει να βοηθήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ.

    Σε ερώτηση εάν η χώρα μας ακολουθήσει την ίδια τακτική και το Σεπτέμβριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι η αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα. Η περαιτέρω πολιτική μας θα είναι με την ίδια επιμονή και αποφασιστικότητα.

    Ανέφερε, τέλος, ότι το μήνυμα είναι δυνατό και ότι η Ελλάδα πέτυχε τους διπλωματικούς στόχους που είχε θέσει. Από εδω και στο εξής θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια, είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην περιοχή.

    Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    Καθαρό βέτο στο αίτημα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Μιλώντας στο δείπνο των ηγετών ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

    Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς, επίσης, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας. Ενώ, δεν πήραν καθόλου θέση οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

    Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι "είμαστε αλληλέγγυοι με τους Ελληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως".

    Του δείπνου των ηγετών προηγήθηκε μικρή δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.

    Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

    "Η Μακεδονία εκπλήρωσε όλα τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά η υποψηφιότητά της μπλοκαρίστηκε από την Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξη Τύπου, στο Βουκουρέστι, μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα του δεν θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Ερωτηθείς για το ποιος μπλόκαρε την ένταξη, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε πως "όλες οι χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Μακεδονίας, με εξαίρεση την Ελλάδα".

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε πως "δυστυχώς, η Ενδιάμεση Συμφωνία παραβιάστηκε, γι' αυτό και η κυβέρνηση (των Σκοπίων) θα πρέπει να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα".

    Κλίμα απαισιοδοξίας, με αιχμηρά και ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια κατά της Ελλάδας, καλλιεργείται από τον Τύπο των Σκοπίων.

    Η εφημερίδα "Βεστ", στο πρωτοσέλιδο της δεύτερης έκδοσής της έχει υπέρτιτλο "Κατάφωρη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας" και κύριο τίτλο "Η Ελλάδα, ο μοναδικός μας εχθρός", ενώ η "Ντνέβνικ", η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, κυκλοφορεί με τίτλο "Η Ελλάδα εμπόδισε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ".

    Ο Τύπος των Σκοπίων υπερτονίζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα "Βρέμε" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: "Ο Μέγας Μπους αγωνίζεται για τη Μακεδονία".

    Οι τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων έχουν συνεχή ροή σχετικά με όλες τις εξελίξεις από τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. Τοπικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι, οι οποίοι συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις, σημειώνουν ότι η Ελλάδα άσκησε "ηχηρό βέτο" στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εκτιμούν ότι η ενέργεια αυτή θα έχει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Προσθέτουν ότι η αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε πολιτικό επίπεδο κινδυνεύει να περάσει σε επίπεδο κοινωνιών.

    Το κείμενο των συμπερασμάτων για την ΠΓΔΜ

    H πρόσκληση ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ συναρτάται με την επίλυση του προβλήματος της οριστικής ονομασίας της. Αυτό αναφέρει σε γενικές γραμμές η σχετική με την ΠΓΔΜ παράγραφος του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, αισθήματα ικανοποίησης στην ελληνική διπλωματία.

    Αναλυτικότερα, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, αφού αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και η συμβολή της στην επάνδρωση των νατοϊκών αποστολών, αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εργάσθηκαν σκληρά για την επίλυση του προβλήματος, αυτό - προς λύπη της Συμμαχίας - δεν συνέβη.

    Κατόπιν τούτου, η Ατλαντική Συμμαχία δηλώνει πως ενθαρρύνει την χωρίς καθυστέρηση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία ευθύς αμέσως θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

    Για να καταλήξει το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση αυτή, απαιτήθηκαν σκληρές διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, οι οποίες όπως φάνηκε από τις σημερινές και χθεσινές τοποθετήσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ, σε μεγάλο βαθμό απέδωσαν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους, ο οποίος είχε - τα τελευταία εικοσιτετράωρα - καταστήσει σαφές ότι επιθυμούσε την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εμφανίσθηκε σχετικώς διαλλακτικός, λέγοντας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη σύνοδο ότι ναι μεν, δεν είναι ικανοποιημένος από τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια «για φίλους και συμμάχους».

    Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να θέτει τις απαιτήσεις της στο ΝΑΤΟ, ότι η Γαλλία τής συμπαρίσταται και κατέληξε διατυπώνοντας την ευχή να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ανάλογη συμπαράσταση προς την Ελλάδα επέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους και οι πρωθυπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, για παράδειγμα, έκανε λόγο για «καλά τεκμηριωμένες ελληνικές θέσεις», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος άλλωστε από χθες είχε διατυπώσει τη στήριξή του στις ελληνικές θέσεις.

    Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις επέδειξαν επίσης οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ισλανδίας της Ουγγαρίας, του Καναδά κ.ά. οι οποίοι ωστόσο τόνισαν την ανάγκη να λυθεί το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα της ονομασίας, ενώ μάλλον επιφυλακτικότεροι ήταν οι εκπρόσωποι χωρών με σαφέστατη φιλοατλαντική άποψη, αρχής γενομένης από τους εκπροσώπους των χωρών της Βαλτικής.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε και αυτός ότι αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, αφού η πρόσκληση δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη.

    Πρόσκληση σε Αλβανία και Κροατία

    Από τους ηγέτες της συμμαχίας που συνεδρίασαν σήμερα στο Βουκουρέστι, προσκλήθηκαν να ενταχθουν στο ΝΑΤΟ η Αλβανία και η Κροατία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

    Επίσης, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να δεσμευτούν ότι θα δεχθούν τη Γεωργία και την Ουκρανία στους κόλπους τους, αλλά τους αρνήθηκαν προς το παρόν το επίσημο καθεστώς των υποψηφίων που οι δύο χώρες ζητούσαν.

    "Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν μια μέρα μέλη της συμμαχίας", δήλωσε ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ο οποίος διάβασε στους δημοσιογράφους το κείμενο του ανακοινωθέντος.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν σχολίασε σήμερα το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε τελικά για τη Γεωργία και την Ουκρανία, χαιρέτισε όμως την πρόσκληση που έγινε στην Αλβανία και την Κροατία για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε τη λύπη του που δεν έγινε το ίδιο και με την ΠΓΔΜ.

    "Είμαι ευτυχής που η συμμαχία συμφώνησε να προσκαλέσει την Αλβανία και την Κροατία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ", δήλωσε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

    "Εκφράζουμε τη λύπη μας που δεν καταφέραμε να βρούμε μια συναίνεση" όσον αφορά την ΠΓΔΜ, το όνομα της οποίας έχει προκαλέσει διένεξη με την Ελλάδα, δήλωσε. "Το πρόβλημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί γρήγορα", πρόσθεσε.

    Ο Μπους δεν κατονόμασε τη Γεωργία και την Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως "η πόρτα πρέπει να παραμείνει ανοικτή" και οι υποψήφιοι πρέπει να τύχουν μιας "πλήρους και δίκαιης" εξέτασης των υποψηφιοτήτων τους.

    Το ΝΑΤΟ έκανε σαφές στο Βουκουρέστι πως "η διαδικασία της διεύρυνσης θα συνεχιστεί", είπε ο αμερικανός πρόεδρος, απευθύνοντας ένα καθαρό μήνυμα προς τη Ρωσία την παραμονή της διεξαγωγής του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    Η ατζέντα της Συνόδου

    Το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται η έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με θέμα «ΝΑΤΟ-Ουκρανία», όπου θα υπάρξουν εισαγωγικές παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ουκρανίας και αργότερα θα συγκληθεί η Σύνοδος Εργασίας της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα και στις 2 το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Βουκουρέστι για την Αθήνα.

    [02] "Θέλουμε ειρηνική σχέση"

    Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» θα επισκεφθεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση του νοσοκομείου και με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας.

    Το ΚΚΕ θα περιμένει το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και δεν θα συμμεριστεί την κυβέρνηση αν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει διθυράμβους, δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη.

    Χαρακτήρισε "δειλό" το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της FYROM και υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση πήγε στο Βουκουρέστι με μια σταθερή θέση. Δεν το είπε καθαρά το βέτο, αλλά τα υπονόησε. Η ουσία, όμως, της απόφασης είναι ότι μέσα στο παιγνίδι των αντιπαραθέσεων, από σπόντα, δόθηκε μια παράταση χρόνου στη διεύρυνση».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει το ζήτημα αυτό στις εκλογές ή τις ευρωεκλογές για να "επισκιάσει" εργατικά προβλήματα και παρατήρησε:

    «Εμείς θέλουμε να υπάρχει ειρηνική σχέση με τη FYROM, αλλά δεν πρόκειται να χαρίσουμε σε καμιά κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ, αυτό το ζήτημα ως επιτυχία, από τη στιγμή που σίγουρα θα έχουν αναλάβει δεσμεύσεις μέσα στο ΝΑΤΟ. Και δεν πρόκειται να τους απονείμουμε συγχαρητήρια».

    Τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η κα Παπαρήγα την περιέγραψε ως «αγέλη λύκων που τσακώνονταν για τα μερίδια αγορά και τις σφαίρες επιρροής».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία της ότι ανοίγει ένα νέος κύκλος χρησιμοποίησης των μειονοτήτων στην Ευρώπη και τόνισε ότι η κάθε μειονότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού κινήματος κάθε χώρας.

    Καταφέρθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επιδίδονται σε "ανούσιο καβγά". Είπε ότι λένε μεγάλα λόγια περί βαθιάς πολιτικής αλλαγής, αλλά μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «επιδερμική και βοηθητική του συστήματος αλλαγή». Για τον ΣΥΝ σχολίασε ότι «είναι στο παρά πέντε να ανατρέψει τον καπιταλισμό με το άρθρο 16 και το δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό».

    Επέκρινε επίσης τις συνδικαλιστικές ηγεσιές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τις οποίες είπε ότι είναι "αφερέγγυες" και "ηττοπαθείς".

    Κάλεσε τους εργαζόμενους "να δώσουν τη μάχη" για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και να πάρουν μέρος στην απεργία της 16ης Απριλίου που αποφάσισε το ΠΑΜΕ.

    Στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ προς τον λαό η κα Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στις 10 Απριλίου στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

    [03] Περιοδεία Τσίπρα στη Μακεδονία

    Τριήμερη επίσκεψη από σήμερα εως την Κυριακή θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς και Πιερία.

    Εμείς θα πανηγυρίσουμε όταν θα έχει λυθεί ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια, ήταν το σχόλιο του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνου για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε καταστάσεις σαν την περίοδο του εμπάργκο, πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες και μάλιστα στο πλαίσιο του ΟΗΕ σε διμερές επίπεδο, όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κι ότι δεν πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων, όπως ζητάνε σήμερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

    Μέσα από αυτό το δρόμο, τόνισε, να βρούμε μια λύση κοινής αποδοχής που θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και σε μια σειρά μέτρων εμπιστοσύνης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

    Εμείς προτείνουμε, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιες κατευθύνσεις ώστε, ακριβώς, να μην έχουμε περιπέτειες, αντίθετα να απαλλαγούμε από αυτό το φορτίο ώστε να δούμε θέματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν σχέση και με τα ίδια τα σύνορά μας που αμφισβητούνται, τα οποία είναι πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο δύσκολα και πολύ πιο κρίσιμα για τη χώρα.

    Ομιλία σε εκδήλωση της «Αριστερής Ενότητας» στη Νομική

    «Όπως με το άρθρο 16 κατέρρευσε η Συνταγματική Αναθεώρηση της ΝΔ, έτσι και με τη λαϊκή κινητοποίηση για το δημοψήφισμα θα γίνει το ίδιο με τη ΝΔ ως κυβέρνηση, δηλαδή, η αρχή του τέλους", τόνισε σε ομιλία του προς φοιτητές σε εκδήλωση της "Αριστερής Ενότητας"ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για αποκλεισμό και περιθωριοποίηση της νεολαίας, τονίζοντας ότι η νέα γενιά εισέρχεται σε ένα σταυροδόμι και τίθεται το ερώτημα αν θα υπάρχει ένα κράτος το οποίο θα έχει κοινωνική διάσταση ή αν και αυτό ακόμη που υπήρχε, αντί να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί, θα αποδομηθεί.

    Στο ασφαλιστικό, πρόσθεσε, το πιο εξοργιστικό είναι ότι επιβεβαιώνεται αυτή η κατεύθυνση, ότι δηλαδή οι νεώτερες γενιές θα έχουν λιγότερα ασφαλιστικά δικαιώματα από τις παλιότερες.

    Κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ο κ. Αλαβάνος,"κανένα ένσημο δεν έπρεπε να απαιτείται για να έχει κανείς βιβλιάριο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον 21ο αιώνα. Ποιοι είναι αυτοί που θα πληγούν από αυτό το μέτρο; Οι μετανάστες και οι νέοι. Δηλαδή, όσοι ζούνε σε συνθήκες αυτών των ευλύγιστων μορφών εργασίας, των επισφαλών εργασιακών σχέσεων".

    [04] Αναβάθμιση της κτηνοτροφίας

    Στο κτίριο της νομαρχίας Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε διερευνητική συνάντηση του πρύτανη και του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Γιώργου Ζέρβα & Κώστα Φεγκερού με το νομάρχη Λακωνίας κ. Κωνσταντίνο Φούρκα, το Δήμαρχο Θεραπνών κ. Ιωάννη Ράλλη και υπηρεσιακούς παράγοντες, με θέμα την προοπτική ίδρυσης κτηνοτροφικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Λακωνίας.

    Η νομαρχία Λακωνίας, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος και τις προεκτάσεις του προβλήματος, προχώρησε στην κατάθεση προτάσεων - καινοτόμες και πρωτοποριακές σε πανελλαδικό επίπεδο - προκειμένου να μην αποδιοργανωθούν οι τοπικές κοινωνίες.

    Έτσι προτάθηκε μέσω του προγράμματος LIFE, η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, αφού η διατήρηση του κτηνοτροφικού επαγγέλματος, σημαίνει πρωταρχικά επιβίωση των ορεινών περιοχών, οι οποίες ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ερημοποίησης. Έτσι λοιπόν, είναι αδήριτη ανάγκη, οι κτηνοτρόφοι, να προχωρήσουν στην οργάνωση των μονάδων τους με νέα δεδομένα, προσαρμοσμένα στην σύγχρονη οικονομική και παραγωγική πραγματικότητα.

    Ο πρύτανης κ. Ζέρβας και ο καθηγητής κ. Φεγκερός ανήκουν στην επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία ανατέθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η εκπόνηση μελετών για τις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Λακωνία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπερθεματίζοντας στην πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ανέφεραν, ότι, στις πυρόπληκτες περιοχές της Λακωνίας, υπάρχει η προοπτική δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων.

    Το σημαντικότερο και το εξαιρετικά ενδιαφέρον, είναι, ότι ,η δραστηριότητα αυτή θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει πιλοτικά - για τη χώρα μας- στο Νομό Λακωνίας.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι μία ομάδα κτηνοτρόφων, μέσα από αυτή την καινοτόμο δράση, θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα εισοδήματά της, να αναβαθμίσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της, να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες υγιεινής στα ζώα, να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης τόσα για τα ζώα όσο και για τους ίδιους τους παραγωγούς, να προστατεύσει το περιβάλλον, να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει καλύτερα το δυναμικό των βοσκοτόπων και τέλος αισθητικά να αναβαθμιστεί το τοπίο γενικότερα. Έθεσαν, δε, στη διάθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία προκειμένου και σε συνεργασία και συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της δράσης.

    Από την πλευρά του ο νομάρχης Λακωνίας , αφού καλωσόρισε, τους εκπροσώπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, τόνισε ότι, ''τα κτηνοτροφικά πάρκα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για ποιοτική και ανταγωνιστική κτηνοτροφία'' και πρόσθεσε πως ''τα κτηνοτροφικά πάρκα, επιπλέον θα αποτελέσουν σοβαρό ανάχωμα στην πρόθεση μερίδας κτηνοτρόφων να στραφούν σε άλλες δραστηριότητες''.

    Τέλος αποφασίστηκε, ότι, σε αυτή τη φάση υπάρχουν οι προϋποθέσεις - που έχουν κυρίως να κάνουν με διαθέσιμη έκταση- για την δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Για το λόγο, αυτό, ο νομάρχης Λακωνίας, ο Δήμαρχος Θεραπνών, οι καθηγητές του Γεωπονικού πανεπιστημίου και η Δασάρχης Σπάρτης επισκέφθηκαν πυρόπληκτες περιοχές, όπου είναι πιθανή η οργάνωση κτηνοτροφικών πάρκων.

    Την επόμενη περίοδο θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους Δημάρχους και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών και με τους κτηνοτρόφους, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, στους οποίους και θα παρουσιαστεί αναλυτικά το θέμα δημιουργίας του κτηνοτροφικού πάρκου.

    [05] Παιδιά και AIDS

    Διακόσιες ενενήντα χιλιάδες παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών πέθαναν από AIDS τον περασμένο χρόνο, ενώ πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό του AIDS, τον ΗIV, σύμφωνα με μελέτη της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ , της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του τμήματος καταπολέμησης του AIDS στον ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Στην έκθεση σημειώνεται ότι πάνω από 12 εκατομμύρια παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική είναι ορφανά από γονείς που πέθαναν από τη θανατηφόρο νόσο, ενώ συνολικά στον κόσμο τα ορφανά γονιών που πέθαναν από τη νόσο φτάνουν τα 15 εκατομμύρια. Σημειώνεται επίσης ότι η πλειοψηφία των παιδιών που έχουν τον ιό του AIDS είχαν μολυνθεί από τη γέννα τους.

    Kατά την έκθεση είναι θετικό σημάδι το ότι αυξήθηκε κατά 70% φέτος σε σχέση με την προηγούμενη χρoνιά, ο αριθμός των παιδιών μολυσμένων με τον ιό του AIDS που λαμβάνει σχετική ιατρική θεραπεία (127 χιλιάδες φέτος έναντι 75 χιλιάδες πέρυσι).

    Σημαντική πρόοδος στην πρόληψη μετάδοσης της νόσου έχει σημειωθεί, κατά τη έκθεση--που ωστόσο επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα--στη Νότια Αφρική, το Μπενίν, την Μποτσουάνα, τη Βραζιλία, τη Ναμίμπια, τη Ρουάντα και την Ταϊλάνδη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 April 2008 - 5:30:30 UTC