Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ για την ευρωσυνθήκη
  • [02] Περιοδεία Τσίπρα στην Μακεδονία
  • [03] Τελεσίγραφο Microsoft στη Yahoo!

  • [01] ΚΚΕ για την ευρωσυνθήκη

    «Το ΚΚΕ δεν είναι διατεθειμένο, ούτε θέλει ούτε μπορεί, να πάρει μέρος στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού που υπάρχει ως στόχος. Δεν πρόκειται να προσφέρει στήριγμα σε καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή. Δεν πρόκειται να προσφέρει καμία βοήθεια σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι διάτρητο, έχει δυσκολίες και πάνω απβ όλα σαπίζει", επισήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη της, στην Ξάνθη,

    Η δική μας πολιτική εκστρατεία θα λειτουργήσει ως «αντιντόπινγκ», στο γενικό ντοπάρισμα, γιατί θεωρούμε ότι σήμερα είναι πιο ώριμες σημαντικές λαϊκές δυνάμεις για να αναζητήσουν ένα δρόμο που τις συμφέρει, πρόσθεσε.

    Η κα Παπαρήγα εκφράζοντας την ανησυχία της για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, "γιατί μπορεί να πυροδοτήσει και συγκρούσεις εθνικιστικές" , κάλεσε τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση και σε αγώνα "κατά του ιμπεριαλισμού, κατά του διαίρει και βασίλευε".

    Αύριο το απόγευμα η κ.Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση για την «ευρωσυνθήκη», τις συνέπειες που θα έχει σε βάρος της ζωής του λαού και της νεολαίας, καθώς και για την αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων και οργάνωση της λαϊκής πάλης, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

    Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι μαζικών και κοινωνικών φορέων. Επίσης, εκπροσωπώντας το ΚΚ Τουρκίας, θα μιλήσει ο Μεχμέτ Κουζουγκίλ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας και ο Γκάρεθ Μούρφι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας.

    ΚΚΕ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Οι κυβερνητικοί διθύραμβοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είναι χίμαιρες. Επιδιώκουν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία. Οι αποφάσεις της Συνόδου οδηγούν σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς των Βαλκανίων, της Ευρώπης και των λαών γενικότερα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Κάνει λόγο για "δειλό διαδικαστικό βέτο της κυβέρνησης στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ για το όνομα" και την κατηγορεί ότι "συντάχθηκε και συμφώνησε πλήρως σε όλες τις επιθετικές αποφάσεις για τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και γενικότερα".

    Αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το ΚΚΕ "μια και μόνη είναι η συμφέρουσα λύση για τους λαούς της Ελλάδας και της FYROM: Συμφωνία για κοινά αποδεκτή λύση ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς που διαιρούν του λαούς".

    Η απόφαση της Συνόδου να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη δημιουργεί νέους τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς "θα οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και θα δώσει νέα ώθηση στο κυνήγι των εξοπλισμών".

    Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό "να καταγγείλει αυτές τις εξελίξεις, να καταδικάσει τη θέση της κυβέρνησης και να παλέψει να μην συνεχιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα κατοχής σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Να μην αναγνωριστεί το Κόσσοβο".

    Η ειρήνη, τα σταθερά σύνορα και η προστασία της κυριαρχίας επιβάλει την κοινή πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και του κεφαλαίου που διαιρούν τους λαούς για να τους εκμεταλλεύονται και να τους καταδυναστεύουν, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] Περιοδεία Τσίπρα στην Μακεδονία

    Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας θα κάνουν δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης και ο ΣΥΝ θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για την οικοδόμηση του κοινωνικού μετώπου που θα αντισταθεί στην κυβερνητική πολιτική, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στην ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στο «Ιβανώφειο» αθλητικό κέντρο Θεσσαλονίκης.

    «Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει γενικό ξεπούλημα, λόγω κατεδάφισης. Ξεπουλάει τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα τρένα, ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει. Ξεπουλάει δυο και τρεις φορές τον ΟΤΕ, οδηγεί την Ολυμπιακή σε κατάρρευση, σπρώχνει τη ΔΕΗ στην αγκαλιά ιδιωτικών συμφερόντων», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Επισήμανε ότι ο ΣΥΝ επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αλλαγής, ανατροπής του συναινετικού δικομματισμού, να αλλάξει τους συσχετισμούς και παρατήρησε: «Δεν θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τις αγωνίες των πολιτών για να αναδειχθούμε στην εξουσία, για να πάρουμε καρέκλες και υπουργικές θέσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν οι συμφωνίες κορυφής με τις δυνάμεις του δικομματισμού. Μας ενδιαφέρει όμως και αγωνιζόμαστε για να πορευθούμε μαζί με τους πολίτες, που μπορεί να ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. και σήμερα βλέπουν μια νέα ελπίδα να γεννιέται από τα αριστερά στην πολιτική ζωή του τόπου».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό αν έχει δώσει ανταλλάγματα για το βέτο στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν έχει κάνει βήματα πίσω σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας στη βάση της Σούδας ή αν έχει δεσμευθεί σε ζητήματα εξοπλισμών, να στείλει περισσότερο στρατό εκτός συνόρων, να κάνει εγκωμιαστικές δηλώσεις για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα.

    Απάντησε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί τον ΣΥΝ ότι έχει πάθει ίλιγγο από τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κι αυτό καθιστά ανέφικτη τη συνεργασία του προοδευτικού χώρου, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ζαλιστεί, αλλά όχι από την εμπιστοσύνη του προοδευτικού κόσμου, από την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες που τρέφουν για μας πολίτες από τον σοσιαλιστικό χώρο, από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Εχουμε ζαλιστεί από τις παλινωδίες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια της να ανταγωνιστεί αυτή την κοινωνική δυναμική».

    Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται από το ΚΚΕ σημείωσε ότι ο ΣΥΝ δεν κάνει δίκη προθέσεων, όπως ο Περισσός.

    Σε όσους λένε ότι «πήραν αέρα» τα μυαλά των στελεχών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Πατάμε γερά στα πόδια μας. Εχουμε υπερβεί τα όρια μας, όμως ο πόθος της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει όρια. Δεν αρκούμαστε στη διαμόρφωση ενός ρεύματος συμπάθειας, μιας δημοσκοπικής καταγραφής. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει δεν είναι να κερδίσουμε τη συμπάθεια των πολιτών στην πρόθεση της ψήφου τους, αλλά να κερδίσουμε συνειδήσεις. Για να φτιάξουμε το μεγάλο πολιτικό ρεύμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα αλλάξει με μόνιμο τρόπο τους συσχετισμούς, τόσο στο πολιτικό πεδίο, όσο και στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων».

    Αναφερόμενος στην τριήμερη περιοδεία του στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς, είπε ότι διαπίστωσε τα προβλήματα της ανεργίας, της εγκατάλειψης της περιφέρειας, της αποβιομηχάνισης, των αγροτών.

    Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη παρατήρησε: «Το εθνο-θρησκευτικό, συντηρητικό κατεστημένο της πόλης και του νομού την έχει μεταβάλει σε προπύργιο και βάση εξόρμησης του εθνικισμού και του συντηρητισμού. Η Αριστερά ανασυγκροτείται για να αμφισβητήσει την ηγεμονία του συντηρητισμού και του εθνικισμού στην πόλη. Και η απάντηση στο συντηρητικό κατεστημένο που διοικεί την πόλη, δεν μπορεί να βρεθεί ούτε με από τα πάνω συνεννοήσεις, ούτε με συμβιβασμούς με πρόσωπα και δυνάμεις που οραματίζονται, πατώντας πάνω στην ιστορία της Αριστεράς να κινητοποιήσουν προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες για τοπική εξουσία. Η απάντηση βρίσκεται στη συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου απέναντι στον συντηρητισμό και τον εθνικισμό».

    Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μανώλης Γλέζος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ Νίκος Παυλίδης και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του ΣΥΝ.

    Το βράδυ ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε συνεστίαση του ΣΥΝ στο κέντρο «Κορυφή» στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης.

    Αλ. Τσίπρας για το σκάνδαλο ντόπινγκ των αθλητών

    "Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον αθλητισμό γνώριζαν από πολλά χρόνια ότι υπάρχει ζήτημα ντόπινγκ. Ομως η ελληνική κοινωνία δεν το γνώριζε, παραμυθιάζοταν και σήμερα βρίσκεται σχεδόν σοκαρισμένη", δήλωσε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα του ντόπινγκ.

    Το μεγαλύτερο σοκ, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι ότι το ντόπινγκ δεν υπάρχει μόνο στον αθλητισμό των μεγάλων επιδόσεων αλλά δυστυχώς υπάρχει και σε νέα παιδιά, 12-13 ετών που βγαίνουν τώρα στον αθλητισμό. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τις αξίες του αθλητισμού, είπε, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τη λογική των μεγάλων επιδόσεων αν θέλουμε να είμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

    Χθες, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Σάββατο τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και εγκαινίασε τα γραφεία του κόμματος.

    Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη Κορώνεια η οποία απειλείται με οικολογική καταστροφή και σημείωσε πως η βροχή που πέφτει είναι το μόνο μέτρο που ελήφθη για τον εμπλουτισμό της Κορώνειας, ασκώντας έτσι κριτική στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα τα απαραίτητα μέτρα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Χορτιάτη όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

    Το βράδυ μίλησε σε συνεστίαση του ΣΥΝ στο Κιλκίς.

    Πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης του ΠΓΔΜ

    «Τώρα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσουν επαφές, συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δυστυχώς παραμένει άλυτο», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τη μη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, επισήμανε: «Εμείς θα είμαστε χαρούμενοι εάν είχαμε λύση στο πρόβλημα. Και, βεβαίως, είπαμε από την αρχή ότι δεν περιμέναμε να λυθεί η διαφορά μας με τη γειτονική χώρα στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιδιώξεις που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και για τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και για την ευρύτερη προοπτική ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια».

    Σε ερώτηση για την γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που του καταλόγισε άγνοια, λόγω ηλικίας, απάντησε: «Είδαμε τόσα χρόνια αυτούς που είναι μεγαλύτεροι που ξέρουν ιστορία και ξέρουν πολιτική που έχουν φέρει τον τόπο».

    [03] Τελεσίγραφο Microsoft στη Yahoo!

    Η Microsoft έδωσε χθες, Σάββατο, τελεσίγραφο στη διεύθυνση της Yahoo! να καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά της εντός τριών εβδομάδων, ειδάλλως θα απευθυνθεί απευθείας στους μετόχους της διαδικτυακής πύλης με μία προσφορά που θα έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

    "Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία εντός τριών εβδομάδων, θα είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε την υπόθεση απευθείας ενώπιον των μετόχων σας", ανακοίνωσε η Microsoft.

    H μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο προειδοποίησε επίσης τη διεύθυνση της Yahoo! ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα έχει "κατά την άποψή της έναν ανεπιθύμητο αντίκτυπο στην αξία της εταιρείας, ο οποίος θα αντανακλάται στους όρους της προσφοράς", η οποία θα έχει αναθεωρηθεί.

    Η Microsoft σημείωσε εξάλλου ότι μία από τις επιλογές που διαθέτει είναι να οδηγήσει στην εκλογή υπευθύνων που θα πρόσκεινται υπέρ της προσφοράς της στο διοικητικό συμβούλιο της Yahoo! κατά την προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

    Σε ανοιχτή επιστολή του στη διεύθυνση της Yahoo!, ο γενικός διευθυντής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ υπογραμμίζει επίσης ότι από την 1η Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκε η πρόταση της εταιρείας λογισμικού για την εξαγορά της διαδικτυακής πύλης τίποτε δεν έχει γίνει.

    Η Microsoft είχε ανακοινώσει τότε ότι προσφέρει 42 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τη Yahoo!, διευκρινίζοντας ότι η προσφορά της είναι 62% πάνω από την τιμή στην οποία είχε κλείσει την προηγουμένη η μετοχή της διαδικτυακής πύλης στο Nasdaq.

    Ωστόσο η Yahoo Inc είχε απορρίψει ως χαμηλή την πρόταση εξαγοράς της από τη Microsoft, κίνηση που στη Γουόλ Στριτ θεωρείται ως η πρώτη πρόφαση σε μια προσπάθεια αύξησης του ύψους της πρότασης εκ μέρους της εταιρείας λογισμικού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 April 2008 - 16:30:23 UTC