Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανατροπή του δικομματισμού"
  • [02] Σύσκεψη για το ντόπινγκ
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
  • [04] Η ιστορία της Ομέρ

  • [01] "Ανατροπή του δικομματισμού"

    Την Ελασσόνα και τη Λάρισα θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Στην Ελασσόνα θα επισκεφθεί κτηνοτροφική μονάδα, θα συναντηθεί με φορείς της περιοχής και θα μιλήσει σε κατοίκους για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.Το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στα ΤΕΙ Λάρισας.

    Τριήμερη επίσκεψη στο Ηράκλειο πραγματοποιεί από σήμερα ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας θα κάνουν δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης και ο ΣΥΝ θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για την οικοδόμηση του κοινωνικού μετώπου που θα αντισταθεί στην κυβερνητική πολιτική, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στην ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στο «Ιβανώφειο» αθλητικό κέντρο Θεσσαλονίκης.

    «Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει γενικό ξεπούλημα, λόγω κατεδάφισης. Ξεπουλάει τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα τρένα, ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει. Ξεπουλάει δυο και τρεις φορές τον ΟΤΕ, οδηγεί την Ολυμπιακή σε κατάρρευση, σπρώχνει τη ΔΕΗ στην αγκαλιά ιδιωτικών συμφερόντων», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Επισήμανε ότι ο ΣΥΝ επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες αλλαγής, ανατροπής του συναινετικού δικομματισμού, να αλλάξει τους συσχετισμούς και παρατήρησε: «Δεν θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τις αγωνίες των πολιτών για να αναδειχθούμε στην εξουσία, για να πάρουμε καρέκλες και υπουργικές θέσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν οι συμφωνίες κορυφής με τις δυνάμεις του δικομματισμού. Μας ενδιαφέρει όμως και αγωνιζόμαστε για να πορευθούμε μαζί με τους πολίτες, που μπορεί να ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. και σήμερα βλέπουν μια νέα ελπίδα να γεννιέται από τα αριστερά στην πολιτική ζωή του τόπου».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό αν έχει δώσει ανταλλάγματα για το βέτο στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν έχει κάνει βήματα πίσω σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας στη βάση της Σούδας ή αν έχει δεσμευθεί σε ζητήματα εξοπλισμών, να στείλει περισσότερο στρατό εκτός συνόρων, να κάνει εγκωμιαστικές δηλώσεις για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα.

    Απάντησε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί τον ΣΥΝ ότι έχει πάθει ίλιγγο από τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κι αυτό καθιστά ανέφικτη τη συνεργασία του προοδευτικού χώρου, λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ζαλιστεί, αλλά όχι από την εμπιστοσύνη του προοδευτικού κόσμου, από την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες που τρέφουν για μας πολίτες από τον σοσιαλιστικό χώρο, από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Εχουμε ζαλιστεί από τις παλινωδίες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια της να ανταγωνιστεί αυτή την κοινωνική δυναμική».

    Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται από το ΚΚΕ σημείωσε ότι ο ΣΥΝ δεν κάνει δίκη προθέσεων, όπως ο Περισσός.

    Σε όσους λένε ότι «πήραν αέρα» τα μυαλά των στελεχών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Πατάμε γερά στα πόδια μας. Εχουμε υπερβεί τα όρια μας, όμως ο πόθος της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει όρια. Δεν αρκούμαστε στη διαμόρφωση ενός ρεύματος συμπάθειας, μιας δημοσκοπικής καταγραφής. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει δεν είναι να κερδίσουμε τη συμπάθεια των πολιτών στην πρόθεση της ψήφου τους, αλλά να κερδίσουμε συνειδήσεις. Για να φτιάξουμε το μεγάλο πολιτικό ρεύμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα αλλάξει με μόνιμο τρόπο τους συσχετισμούς, τόσο στο πολιτικό πεδίο, όσο και στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων».

    Αναφερόμενος στην τριήμερη περιοδεία του στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς, είπε ότι διαπίστωσε τα προβλήματα της ανεργίας, της εγκατάλειψης της περιφέρειας, της αποβιομηχάνισης, των αγροτών.

    Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη παρατήρησε: «Το εθνο-θρησκευτικό, συντηρητικό κατεστημένο της πόλης και του νομού την έχει μεταβάλει σε προπύργιο και βάση εξόρμησης του εθνικισμού και του συντηρητισμού. Η Αριστερά ανασυγκροτείται για να αμφισβητήσει την ηγεμονία του συντηρητισμού και του εθνικισμού στην πόλη. Και η απάντηση στο συντηρητικό κατεστημένο που διοικεί την πόλη, δεν μπορεί να βρεθεί ούτε με από τα πάνω συνεννοήσεις, ούτε με συμβιβασμούς με πρόσωπα και δυνάμεις που οραματίζονται, πατώντας πάνω στην ιστορία της Αριστεράς να κινητοποιήσουν προσωπικούς στόχους και φιλοδοξίες για τοπική εξουσία. Η απάντηση βρίσκεται στη συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου απέναντι στον συντηρητισμό και τον εθνικισμό».

    Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μανώλης Γλέζος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ Νίκος Παυλίδης και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του ΣΥΝ.

    Αλ. Τσίπρας για το σκάνδαλο ντόπινγκ των αθλητών

    "Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον αθλητισμό γνώριζαν από πολλά χρόνια ότι υπάρχει ζήτημα ντόπινγκ. Ομως η ελληνική κοινωνία δεν το γνώριζε, παραμυθιάζοταν και σήμερα βρίσκεται σχεδόν σοκαρισμένη", δήλωσε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα του ντόπινγκ.

    Το μεγαλύτερο σοκ, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι ότι το ντόπινγκ δεν υπάρχει μόνο στον αθλητισμό των μεγάλων επιδόσεων αλλά δυστυχώς υπάρχει και σε νέα παιδιά, 12-13 ετών που βγαίνουν τώρα στον αθλητισμό. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τις αξίες του αθλητισμού, είπε, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τη λογική των μεγάλων επιδόσεων αν θέλουμε να είμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

    [02] Σύσκεψη για το ντόπινγκ

    Ευρεία σύσκεψη για το θέμα του ντόπινγκ πραγματοποιείται σήμερα υπό τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, με τη συμμετοχή όλων των ομοσπονδιών των Ολυμπιακών αθλημάτων, καθώς και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μετά την αποκάλυψη ότι 11 αθλητές και αθλήτριες της Άρσης Βαρών βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

    Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από την εξέταση του δεύτερου δείγματος, η εθνική ομάδα Άρσης Βαρών αποκλείεται από όλες τις διοργανώσεις για δύο χρόνια. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρήστος Ιακώβου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, τέθηκε ήδη σε διαθεσιμότητα.

    Για την υπόθεση αυτή κατέθεσαν χθες στην Ομοσπονδία της Αρσης Βαρών οι αθλητές της εθνικής ομάδας.

    Αμέσως μετά την αποκάλυψη της είδησης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, έδωσε εντολή στην Ομοσπονδία να γίνουν άμεσα, όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκαν, κατά την εξέταση του πρώτου δείγματος, οι συγκεκριμένες ουσίες στην πλειονότητα των ελεγχθέντων αθλητών.

    Ο υφυπουργός ζήτησε, επίσης, από το ΕΣΚΑΝ αναλυτικά στοιχεία, ως προς τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στους αθλητές της άρσης βαρών το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντός και εκτός αγώνων.

    [03] Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

    Στην προστασία της υγείας από τις απειλές που δημιουργούν οι κλιματικές συνθήκες είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται σήμερα.

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ανακοινώσει σήμερα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κάπνισμα και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία.

    Θα ακολουθήσει παρουσίαση του ενημερωτικού προγράμματος ευαισθητοποίησης του κοινού, με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων ανά ειδική Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, υπό το γενικό τίτλο «Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας».

    Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

    « Μερικές φορές συζητάμε για την κλιματική αλλαγή σαν αυτή να επηρεάζει μόνο τον πλανήτη μας και όχι τους ανθρώπους που τον κατοικούν. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μια ευκαιρία να διευρύνουμε αυτή την αντίληψη, εστιάζοντας στις μεγάλες απειλές για την υγεία που δημιουργεί η υπερθέρμανση του πλανήτη", αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι - Μουν στο μήνυμα του με αφορμή την 7η Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με θέμα "Προστασία της υγείας από την κλιματική αλλαγή".

    "Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα αλλά και τη διαθεσιμότητα του νερού και των τροφίμων, των δύο δηλαδή καθοριστικών παραγόντων της διατροφής και της υγείας. Προκαλεί συχνότερες και σφοδρότερες καταιγίδες, κύματα καύσωνα, ξηρασίες και πλημμύρες, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ξαφνική άνοδος των τραυματισμών, των νοσημάτων, του υποσιτισμού και των θανάτων.

    Χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε αυτή την πραγματικότητα που συχνά παραβλέπουμε. Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι η προστασία της ανθρώπινης υγείας βρίσκεται σταθερά στο κέντρο της ατζέντας για την κλιματική αλλαγή.

    Οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο σοβαρές στις φτωχές χώρες, οι οποίες ευθύνονται ελάχιστα για την παγκόσμια κρίση. Μέχρι το 2020, μέχρι και 250 εκατομμύρια Αφρικανοί θα βιώσουν την έλλειψη του νερού ενώ η γεωργική παραγωγή σε μερικές Αφρικανικές χώρες αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ.

    Ο υποσιτισμός και οι σχετικές με την αλλαγή του κλίματος μεταδοτικές ασθένειες θα πλήξουν κυρίως τους ευπαθείς: τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους αδύναμους. Οι γυναίκες που ζουν στην ανέχεια κινδυνεύουν ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και άλλων κινδύνων που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Δεν αρκεί να καταδικάζουμε αυτή την κατάσταση. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την προστασία των ευπαθών ομάδων κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει την επιτάχυνση των προσπαθειών για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, από τον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας μέχρι τη χειραφέτηση των γυναικών. Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας αποτελούν κεντρικό στοιχείο της διεθνούς απάντησης στην κλιματική αλλαγή.

    Ο τομέας της δημόσιας υγείας διαθέτει δεκαετίες εμπειρίας ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που θα οξυνθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία αυτή ως βάση για να προβλέψουμε και να προλάβουμε τις συνέπειες.

    Η αλλαγή του κλίματος είναι μια πραγματικότητα, εξελίσσεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα και μας απειλεί όλους. Πρέπει να απαντήσουμε αναλαμβάνοντας επείγουσα δράση για τη σταθεροποίηση του κλίματος, την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και την ενθάρρυνση της ατομικής δράσης. Οι συλλογικές μας προσπάθειες μπορούν να προάγουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των φτωχότερων λαών, βελτιώνοντας έτσι τα συστήματα υγείας τους και τις ζωές τους.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μας προκαλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μεγάλη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, για το καλό του πλανήτη και των κατοίκων του", αναφέρει στο μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    [04] Η ιστορία της Ομέρ

    H Ομέρ Χαλεμά 23 ετών ξεκίνησε ολομόναχη από το Σουδάν χωρίς σύζυγο ή άλλους συγγενείς διανύοντας τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της για να ταξιδέψει μαζί με άλλους ομοεθνής της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε μια νέα πατρίδα. Δεν γνωρίζει ακόμη τον προορισμό της, δεν ξέρει καν πού θα πάει όταν βγει από το Νοσοκομείο. «Θα περιμένω να έρθει και ο άνδρας μου από το Σουδάν» μας λέει η ίδια σε σπαστά αγγλικά.

    Το ταξίδι της Ομέρ ξεκίνησε από το Σουδάν πριν από τέσσερις μήνες. Πέρασε στη Λιβύη, την Αίγυπτο και κατέληξε στην Τουρκία. Από εκεί αγόρασε μια βάρκα μαζί με άλλους αλλοδαπούς και πέρασαν στα ελληνικά σύνορα αφού ταξίδευαν επί ώρες μέσα στη θάλασσα. Αποβιβάστηκε στην περιοχή του Μανταμάδου. «Δεν ξέρω ακριβώς πόσα χρήματα έδωσα για να φθάσω μέχρι εδώ. Έδωσα όμως πολλά λεφτά, αυτό ξέρω» λέει η ίδια.

    Μόλις έφθασε στη Μυτιλήνη το απόγευμα της Τρίτης μεταφέρθηκε αμέσως στο Νοσοκομείο αφού διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα ήταν ετοιμόγεννη. Στις 10.30 το βράδυ έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι Το αγοράκι βάρους 2,650 κιλών θα το ονομάσει Alfadl όπως δήλωσε η ίδια.

    Η κοινωνική υπηρεσία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενημέρωσε χθες με επιστολή της το Υπουργείο Υγείας για το περιστατικό αναμένοντας οδηγίες για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την φιλοξενία της νεαρής γυναίκας και του παιδιού της. Η γυναίκα έχει δηλώσει ότι περιμένει το σύζυγό της Μιμέτ Σιντ Αχμέτ να φθάσει καθώς και εκείνος έχει ξεκινήσει από το Σουδάν το ταξίδι του με προορισμό την Ελλάδα.

    Όταν η 18χρονη Γιασμίν Αλί Κουμόρ είχε φέρει στον κόσμο τον περασμένο Φεβρουάριο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης το πρώτο παιδί που γεννήθηκε από μετανάστρια, όλα τα φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει πάνω της. Η περιπέτειά της μέσα στη θάλασσα είχε συγκινήσει τους πάντες και είχε τραβήξει το ενδιαφέρον ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανώσεων για τα δικαιώματα των προσφύγων, φορέων και συλλόγων. Τότε όμως, το πολύ ενδιαφέρον αποδείχθηκε επικίνδυνο αφού μπορούσε ο καθένας ότι ώρα ήθελε να πηγαίνει στο μαιευτικό τμήμα και στο θάλαμο της νεαρής αλλοδαπής με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της ίδιας και κυρίως βέβαια του νεογέννητου παιδιού. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να καλέσουν ανεύθυνα για να παίξει το ρόλο μεταφραστή έναν άλλο ομοεθνή της που επίσης νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο και διαπιστώθηκε στη συνέχεια ότι ήταν ύποπτος να έχει προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό της φυματίωσης!

    Το γεγονός αυτό μαζί με κάποια άλλα περιστατικά οδήγησαν τη διοίκηση του ιδρύματος στην απόφαση να λάβει μέτρα για να προστατέψει τέτοιες ευαίσθητες περιπτώσεις ασθενών από ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    Όμως η ιστορία της νεαρής Ομέρ που γέννησε ολομόναχη χθες στο Νοσοκομείο, φαίνεται ότι θα οδηγηθεί στο άλλο άκρο. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τίποτα για αυτήν ενώ όποιος φορέας ή εκπρόσωπος Οργανώσεων για τους πρόσφυγες θελήσει να την πλησιάσει για να τη βοηθήσει, ή να της προσφέρει ρούχα, βρεφικά είδη για το παιδί της, θα χρειαστεί να περάσει από συμπληγάδες.

    Μπορεί να απαγορεύθηκε από τη Διοίκηση η επίσκεψη χωρίς γραπτή άδεια για τέτοιες ευαίσθητες περιπτώσεις ασθενών, δεν έχει οριστεί όμως ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης ή των γιατρών που να χορηγεί τις άδειες αυτές, με αποτέλεσμα ο ένας να σε παραπέμπει στον άλλο. Κανείς ουσιαστικά δεν θέλει νβ αναλάβει την ευθύνη να επιτρέψει ή να απαγορεύσει τις επισκέψεις μετά τα περιστατικά που δημιουργήθηκαν. Η Ομέρ είναι άτυχη, όχι μόνο γιατί η μοίρα την οδήγησε στην ανάγκη να εγκαταλείψει την πατρίδα της και τον άνδρα της με την κοιλιά στο στόμα, για να νβ αναζητήσει μια καλύτερη ζωή, αλλά γιατί στο τέλος η ίδια θα μείνει και πάλι μόνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 April 2008 - 6:30:24 UTC