Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στόχος η αμοιβαία αποδεκτή λύση»
  • [02] "Απαντήσεις στα προβλήματα"
  • [03] Στις κάλπες οι φοιτητές

  • [01] «Στόχος η αμοιβαία αποδεκτή λύση»

    Σαφές μήνυμα προς επίδοξους μεσολαβητές στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του συνεδρίου του Economist. "Σε κάθε προσπάθεια διαφόρων μεσολαβητών θέλω να απευθύνω την εξής επισήμανση" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Η κάθε προσπάθεια πρέπει να βοηθάει το στόχο για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και δεν πρέπει να γίνεται μέρος του προβλήματος".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι στο Βουκουρέστι αποτράπηκε μια αρνητική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα και επανέλαβε ότι ο στόχος της Ελλάδας δεν είναι το βέτο, αλλά η λύση του ζητήματος της oνομασίας της ΠΓΔΜ, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, πάντα, όμως, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, επίσης, ότι για την επίλυση του ζητήματος, ο μεγαλύτερος σύμμαχος θα είναι τελικά ο λαός της γειτονικής χώρας. Και ζήτησε την επαναφορά της "στρατηγικής της Θεσσαλονίκης", που έδωσε σαφή προοπτική ένταξης στις χώρες των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι η στρατηγική αυτή σήμερα χρειάζεται επειγόντως νέα επιβεβαίωση, νέα ώθηση και νέα δυναμική.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε κατά της κρατικής συγκρότησης του Κοσόβου και της μονομερούς αναγνώρισής του, καθώς, όπως είπε, αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

    Αναφερόμενος γενικότερα στις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν τρεις μεγάλες προκλήσεις, αναφέροντας ως πρώτη την κλιματική αλλαγή. Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό έχει αναχθεί σε προτεραιότητα στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ενώ ανέφερε ότι και στην Ελλάδα η επίδραση είναι πολύ σημαντική στην αγροτική παραγωγή και σε άλλους τομείς, όπως το υδάτινο ισοζύγιο και το φάσμα της ερημοποίησης.

    Οι αλλαγές αυτές, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα επηρεάσουν και τον τουρισμό, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. Η Ελλάδα απέναντι σε αυτά έχει τη μεγάλη ευκαιρία να γίνει μια χώρα πρωτοπόρα σε θέματα περιβάλλοντος, υιοθετώντας τη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη". Αλλά, γι' αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πώληση της γης με ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά, όπως προβλέπεται στο νέο χωροταξικό σχέδιο, τονίζοντας ότι θα πρόκειται για ένα πρόσκαιρο ντόπινγκ στην οικονομία, το οποίο όμως θα έχει καταστροφικές συνέπειες τελικά, τόσο στην οικονομία, όσο και στην ποιότητα της ζωής.

    Ως δεύτερη μεγάλη πρόκληση παγκοσμίως, η οποία είναι επί θύραις, ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε την ασφάλεια και τη σταθερότητα, η οποία έχει σχέση με το διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

    Η παγκοσμιοποίηση όπως λειτουργεί, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, έχει επιφέρει μια ανισότητα και αστάθεια και γενικά μια ευρύτερη ανασφάλεια. Η κατάσταση αυτή επιτείνεται τους τελευταίους μήνες καθώς σημειώνονται δραματικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, που έχουν πολλές πτυχές, όπως οι ψηλές τιμές στην ενέργεια και οι ψηλές τιμές σε βασικά είδη διατροφής , τα οποία αναδιανέμουν τον παγκόσμιο πλούτο με τρόπο που δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις σε πάρα πολλές χώρες. Και αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που γίνονται διεθνώς, σύμφωνα με τις οποίες, 33 χώρες απειλούνται από σοβαρότατες πολιτικές αναταραχές, λόγω έλλειψης βασικών τροφίμων, ενώ σε πολλές άλλες περιοχές ενδέχεται να υπάρξει τεράστια αύξηση της φτώχειας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου καθώς το παγκόσμιο σύστημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση εμπιστοσύνης και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που εμφανίζονται, όπως είναι η πιστωτική κρίση, οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής, η ενεργειακή κρίση, η οικολογική και η πολιτική κρίση.

    Χρειάζεται, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μια νέα δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση με ισχυρούς θεσμούς ρύθμισης και εξισορρόπησης των μεγάλων ανισοτήτων, καθώς και τον περιορισμό της επικίνδυνης συσσώρευσης πλούτου και εξουσίας στα χέρια λίγων και ανεξέλεγκτων παραγόντων.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να κινητοποιηθεί πρώτα από όλα η Ευρώπη, η οποία πρέπει να ξυπνήσει από το λήθαργό της και να συμβάλλει στη σταθερότητα ίσως και με ενσωμάτωση ευρύτερων περιοχών όπως η Ρωσία και η Μεσόγειος.

    Ο δεύτερος παράγων που μπορεί να παίξει ρόλο στον εκδημοκρατισμό του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι μια νέα προοδευτική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα ξεφύγει από το σύμπλεγμα του ψυχρού πολέμου ή το σύμπλεγμα φοβίας που καλλιεργήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και θα έχει το θάρρος να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου κόσμου.

    Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή κάμψη, καθώς στα βάθρα στα οποία στηρίχθηκε η οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κλονίζονται. Επίσης, τόνισε ότι οι δείκτες κοινωνικής συνοχής επιδεινώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο απέδωσε:

    - στο νεοσυντηρητικό χαρακτήρα των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται

    - στην απροθυμία της ιδιωτικής παράταξης να απαλείψει με μέτρα κοινωνικής πολιτικής τις εντεινόμενες ανισότητες

    - στο άδικο φορολογικό σύστημα

    - στην αναποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών

    - στην περικοπή κρατικών δαπανών για την υγεία και την παιδεία

    - σε πολιτικές όπως η επένδυση σε επικίνδυνα ομόλογα

    - στην περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

    Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι ορατή σε όλη την αγορά και αναφέρθηκε στα πρωτοφανή, όπως τα χαρακτήρισε, επίπεδα του πληθωρισμού που έχει φθάσει στο 4,4% , επίδοση που είναι η τρίτη χειρότερη στην ευρωζώνη.

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγαγε τρία συμπεράσματα από την οικονομική κατάσταση της χώρας:

    Πρώτον, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την εξέχουσα θέση της χώρας και της οικονομίας της το 2004 και σπατάλησε χρόνο, χρήμα και αξιοπιστία.

    Δεύτερον, η ελληνική οικονομία σήμερα είναι αθωράκιστη απέναντι στους διεθνείς κλυδωνισμούς, καθώς δεν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση κρίσεων.

    Τρίτον, η χώρα σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον καλείται να διεκδικήσει τη δική της οικονομική και αναπτυξιακή ταυτότητα σε ένα νέο παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

    Για όλα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, χρειάζεται πολιτική βούληση την οποία, όμως, δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί. Δεν είμαι κρατιστής, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά θεωρώ παράλογο ότι σήμερα που υπάρχει κρίση στη διεθνή αγορά η κυβέρνηση μεταβιβάζει κρίσιμες υποδομές, όπως του ΟΤΕ και της ΔΕΗ από το δημόσιο έλεγχο στον έλεγχο της αγοράς, χάνοντας έτσι βασικά εργαλεία εθνικού σχεδιασμού.

    Η τρίτη μεγάλη πρόκληση, την οποία ανέδειξε ο κ. Παπανδρέου, είναι η πολιτιστική. Πρέπει, υπογράμμισε, να φύγουμε από μια κοινωνία εξουσιών και να γίνουμε μία κοινωνία αξιών με επένδυση στον άνθρωπο και το περιβάλλον για να έχουμε ένα κόσμο πιο δίκαιο, ένα κόσμο αλληλεγγύης και δημοκρατικό που δίνει εξουσίες, ευκαιρίες και δυνατότητες στον πολίτη σεβόμενος την αξιοπρέπεια και την οντότητα του καθενός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη διένεξη της Κίνας στο Θιβέτ, με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται σε όλη τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ενώνει την φωνή του με όσες φωνές εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις στο Θιβέτ, προσθέτοντας ότι κάθε μορφή βίας είναι καταδικαστέα, ενώ κάλεσε όλους να δώσουν τέλος στην βία και να ανοίξουν το δρόμο του διάλογου. Ζήτησε, επίσης, από κάθε πλευρά να σεβαστεί το νόημα του Ολυμπισμού. Η Ολυμπιακή Φλόγα δεν πρέπει να σταματήσει τη διαδρομή της και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να υποστούν μποϊκοτάζ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου.

    [02] "Απαντήσεις στα προβλήματα"

    «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κάνουμε προτάσεις που βλέπουν στο αύριο και όχι στο χθες και οι δυνάμεις του δικομματισμού ανήκουν στο χθες» ανέφερε από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Ηράκλειο Κρήτης.

    «Πιστεύω - ανέφερε - ότι δεν θα προσβάλω κανέναν επειδή βρισκόμαστε εδώ στην Κρήτη, λέγοντας ότι η "βεντέτα" είναι μια ξένη έννοια για μας. Ξένη, όμως, δεν είναι η επίθεση από άλλους κομματικούς χώρους».

    Έχουμε, πρόσθεσε, μια εμπειρία από τις συνεχείς επικρίσεις που ακούμε από το ΚΚΕ και με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίσαμε αυτές, θα αντιμετωπίσουμε και αυτές του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δεν θα μπούμε σε ένα γήπεδο κομματικών αναμετρήσεων. Δεν θέλει η κοινωνία αυτό το πράγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία θέλει να δώσουμε απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, θέλει νέα πρόσωπα και με αυτήν την έννοια εμείς θα συνεχίσουμε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις φοιτητικές εκλογές ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία τη στιγμή που, όπως είπε, επιχειρείται αυτή η μεγάλη αποδόμηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

    Θέλω να ελπίζω, συνέχισε, ότι μαζικά οι φοιτητές και όχι μόνο οι πολιτικοποιημένοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές και θα δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας που νομίζω σε μεγάλο βαθμό εκφράζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η κίνηση την οποία στηρίζει, η «Αριστερή Ενότητα».

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και είχε ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών από στελέχη του Μουσείου.

    Μετά την επίσκεψη του ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Εμείς, από την πλευρά μας, με βάση τα στοιχεία τα οποία πήραμε, θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε εποικοδομητικά προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να υπάρξει αυτή η ενίσχυση και όσον αφορά στον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων αλλά και τις τρέχουσες χρηματοδοτήσεις και όσον αφορά στο επιστημονικό προσωπικό το οποίο χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθούν δύο στόχοι. Δηλαδή, να είναι όσο τον δυνατόν καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης αντοχής ο νέος τρόπος έκθεσης των αρχαιοτήτων και να αρχίσει να λειτουργεί το Μουσείο όσον το δυνατόν νωρίτερα πράγμα το οποίο είναι σημαντικό και για το Ηράκλειο αλλά και για τους πολίτες όλου του κόσμου που επισκέπτονται την Κρήτη».

    [03] Στις κάλπες οι φοιτητές

    Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας ψήφισαν σήμερα για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στους συλλόγους και στα διοικητικά όργανα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

    Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές στην Αθήνα. Αργά το μεσημέρι, στη Νομική Σχολή Αθηνών δεκάδες φοιτητές πηγαινοέρχονταν. Τα μεγάφωνα στη διαπασών, με σύγχρονη μουσική και μοντέρνα τραγούδια. Τα τραπεζάκια με το έντυπο υλικό των παρατάξεων ήταν γεμάτα. "Πηγαδάκια" φοιτητών. Συζητήσεις. Ολα έδειχναν ότι σήμερα ήταν ξεχωριστή ημέρα για τους φοιτητές, που ψήφισαν για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στα συμβούλια των σχολών τους.

    Εξω από το αμφιθέατρο του πρώτου ορόφου μια ομάδα φοιτητών ήταν γύρω από το τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που για 21 χρόνια έρχεται πρώτη στις εκλογές τόσο στα Πανεπιστήμια, όσο και στα ΤΕΙ. Η Αναστασία Χρόνη μίλησε στους δημοσιογράφους για τις εκλογές και ανέφερε ότι οι φοιτητές με την ψήφο τους θα δείξουν ποια παράταξη προτιμούν με βάση την παρουσία και το έργο της στις σχολές. Γι' αυτό, άλλωστε, φιλοδοξεί όχι μόνον να κατακτήσει η ΔΑΠ για άλλη μια χρονιά την "πρωτιά" αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά της.

    Η προσέλευση στο αμφιθέατρο το μεσημέρι ήταν κανονική, όπως λένε οι φοιτητές. Οπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια την ίδια ώρα. Αλλωστε, οι περισσότεροι φοιτητές πηγαίνουν να ψηφίσουν από το μεσημέρι και μετά, ενώ το πρωί πηγαίνουν συνήθως όσοι εργάζονται. Η αγωνία πάντως όλων των παρατάξεων ήταν η προσέλευση και γι' αυτή αγωνίστηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες.

    Στο "τραπεζάκι" της ΠΑΣΠ, ο Αναστάσιος Σκλάβος, πιστεύει ότι η παράταξη του θα "εισπράξει" και φέτος ανοδικά ποσοστά με τα οποία οι φοιτητές, όπως λέει, θα στείλουν το μήνυμά τους για το ποια κατάσταση θέλουν στα πανεπιστήμια αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Οσο για τα όσα λέγονται περί ανόδου του "Δικτύου" που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο φοιτητής εύχεται να υπάρχει άνοδος σε όλες τις αριστερές παρατάξεις, γιατί, όπως λέει, "και εμείς αριστεροί είμαστε".

    Λίγο πιο πέρα, εκπρόσωποι του "Δικτύου", η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Παλαμιώτης έχει ακούσει αυτά που λέγονται περί προσδοκιών ανόδου και στα πανεπιστήμια, λόγω της ανόδου των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Ωστόσο, κατά τον φοιτητή, η δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμια έχει μεγάλη σημασία.

    Με τον εκπρόσωπο της "Πανσπουδαστικής" συζητήσαμε το θέμα της μη έκδοσης κοινών αποτελεσμάτων. Ο Χρήστος Σαλάμης αποδέχεται ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο, αν και η παράταξή του, όπως λέει, έχει κάνει πολλές προσπάθειες να εξαλειφθεί.

    Στο "τραπεζάκι" της "Γένοβα" ο Κώστας Τόδουλος, μιλάει για τη συνεργασία της Κίνησης με την Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση (ΕΑΑΚ) και πιστεύει ότι η ενότητα αυτή θα έχει αντανάκλαση και στο αποτέλεσμα των εκλογών.

    Οι κάλπες έκλεισαν με τη δύση του ηλίου. Αποτελέσματα σε μεγάλες σχολές είναι δύσκολο να βγουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Μέχρι τότε, θα υπάρχουν αποτελέσματα από μικρότερες σχολές και κυρίως της Περιφέρειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 April 2008 - 18:30:29 UTC