Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κλίμα ομοψυχίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ"
  • [02] "Πάλη με σχέδιο και στρατηγική"

  • [01] "Κλίμα ομοψυχίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ"

    Συνεργασία με τους κ.κ.Μ.Λιάπη και Γ.Ιωαννίδη θα έχει ο πρωθυπουργός για την υπόθεση του ντόπινγκ, στις 10.30 το πρωί. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του Μίρεκ Τοπολανεκ.

    Ομιλία Καραμανλή στη Βουλή

    "Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την ΠΓΔΜ, δεν παίζουμε όμως με τη σταθερότητα της περιοχής, την ασφάλεια της γειτονιάς μας. Δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας της FYROM, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Καραμανλής, που δήλωσε ότι "η ευκαιρία είναι στα χέρια των Σκοπίων", αναφέρθηκε εκ νέου στη δημόσια πρόσκληση "να συνεχίσουμε τη συζήτηση" στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Την επαύριο της συνόδου του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι "επιδιώκουμε λύση που συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων και διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας". Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είμαστε γείτονες και θα ζήσουμε στην ίδια περιοχή, ο ένας δίπλα στον άλλο. Θέλουμε λύση ρεαλιστική, πρακτική, εφαρμόσιμη, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και των διμερών σχέσεων των δύο λαών.

    Οι γείτονές μας, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής "έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο της χώρας τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα πραγματικά δεδομένα, να διαμορφώσουν θέσεις εποικοδομητικές, να εγκαταλείψουν το παρελθόν για να κερδίσουν το μέλλον". Πρόσθεσε, δε, ότι "η ευκαιρία είναι στα χέρια τους. Και την ευκαιρία αυτή ας μην την αφήσουν να πάει χαμένη. Αυτό είναι το μήνυμά μας στο λαό της γειτονικής χώρας. Και το μήνυμα αυτό, μήνυμα φιλίας και συνεργασίας, είναι μήνυμα καθαρό, σταθερό και ειλικρινές. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Δεν παίζουμε όμως με τη σταθερότητα της περιοχής, δεν παίζουμε με την ασφάλεια της γειτονιάς μας, δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Αναφερόμενος στη στάση που κράτησαν τα κόμματα κατά το πρόσφατο διάστημα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "δεν πρέπει η ομοψυχία της προηγούμενης μέρας να μεταλλαχθεί σε λιποψυχία της επόμενης. Ο κομματικός ανταγωνισμός, επιτέλους, ας γίνει ανταγωνισμός προσφοράς στην πατρίδα. Η στείρα αντιπολίτευση δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Η στείρα αντιπαράθεση ας μείνει μακριά, τουλάχιστον από τα εθνικά θέματα".

    Αναφερόμενος στη "δύσκολή μάχη" του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής εξήρε το κλίμα ομοψυχίας που επικράτησε σημειώνοντας ότι "όλες οι πολιτικές δυνάμεις - η κάθε μία από τη δική της σκοπιά- στοιχίστηκαν και στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος". Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, "δώσαμε μια δύσκολη μάχη και πετύχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Δεν θριαμβολογήσαμε και δεν θριαμβολογούμε. Δεν υπερτιμούμε, αλλά και δεν υποτιμούμε το αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο, σημαντικό δρόμο μπροστά μας, ώσπου να φτάσουμε στον τελικό εθνικό στόχο, στην οριστική επίλυση του ζητήματος".

    Για τις προσδοκίες της ΠΓΔΜ από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ο κ. Καραμανλής είπε ότι στη γειτονική χώρα "επικράτησαν αυταπάτες. Επικράτησαν ψευδαισθήσεις. Επικράτησε η λογική της αδιαλλαξίας. Ακόμη κι όταν εμφανίζονταν κάποιες δειλές ενδείξεις, κάποιες μεμονωμένες σκέψεις μετακίνησης από την αδιαλλαξία, έρχονταν νεότερες επίσημες δηλώσεις να τις υπονομεύσουν και τελικά να τις εξουδετερώσουν. Παραγνωρίστηκε από τους γείτονές μας η αρχή που υπαγορεύει σε όλους όσοι θέλουν να μετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι, τον απόλυτο σεβασμό στους διεθνείς κανόνες. Παραγνωρίστηκαν οι αρχές της καλής γειτονίας. Επικράτησαν εθνικιστικές και ανιστόρητες λογικές. Και αυτό ήταν -και είναι- λάθος των γειτόνων μας που πρέπει να γίνει αντιληπτό". Αναμένουμε, είπε ο κ. Καραμανλής "να επικρατήσουν αντιλήψεις που να οδηγούν τη FYROM σ' ένα ευρωπαϊκό αύριο".

    Όσο για τα σενάρια "αμφισβήτησης" και τις εκτιμήσεις "ότι μπορεί να απομονωθούμε" στο Βουκουρέστι, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά. Αντιθέτως, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, "βρήκαμε πολλούς και καλούς συμπαραστάτες". Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη συμπαράσταση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας ότι αυτό "δεν έγινε τυχαία. Έγινε γιατί αναπτύξαμε πειστικά επιχειρήματα και με σκληρή δουλειά".

    Αξιολογώντας τέλος, το ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ υιοθετεί την ελληνική θέση. Η θέση μας ότι 'μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση' στην ουσία "έγινε θέση της Συμμαχίας. Και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη στο δεκαεφτάχρονο αδιέξοδο της εκκρεμότητας" είπε ο κ. Καραμανλής.

    "Οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια δεν μπορούν να αποτελέσουν, ούτε άλλοθι, ούτε πρόσχημα για κανένα παιχνίδι. Ούτε για τη διαιώνιση του προβλήματος, ούτε για ψευδεπίγραφες διευθετήσεις που δεν θα έδιναν οριστική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση", τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι "όσο παραμένει η εκκρεμότητα, θα ισχύει η διακηρυγμένη θέση μας: Μόνο η λύση οδηγεί σε πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Μόνο η λύση οδηγεί σε καθορισμό χρόνου για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ".

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση για το όνομα να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατό. "Το είπαμε και το εννοούμε. Οι γείτονές μας ας πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Ας αξιολογήσουν σωστά το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ. Είναι ισχυρότατο κίνητρο για την εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας", είπε ο πρωθυπουργός.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις ξένων αξιωματούχων ,ο κ. Καραμανλής είπε ότι "θα έπρεπε να γίνονται δηλώσεις που διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση και όχι δηλώσεις που την επιβαρύνουν".

    Απαντώντας στις αναφορές για το Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η συμμετοχή στη Συμμαχία σημαίνει και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι η συμμετοχή μας στο Αφγανιστάν "είναι ανάλογη με τις άλλες υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των Ενόπλων Δυνάμεών μας στο πλαίσιο της κύριας αποστολής τους, δηλαδή την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας".

    Για το Κόσοβο, ο κ.Καραμανλής είπε ότι δεν συμφωνούμε με τις αιτιάσεις εναντίον της συμμετοχής μας στην KFOR, ενώ για το ζήτημα της αναγνώρισης της νέας κατάσταση στην περιοχή, επανέλαβε ότι "η Ελλάδα τις αποφάσεις της θα τις πάρει σε επόμενο χρονικό διάστημα, αφού εκτιμήσει όλες τις παραμέτρους και όλα τα δεδομένα του προβλήματος και ότι θα αποφασίσει βάζοντας πάνω από όλα τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Τέλος, απάντησε στις "υπεραπλουστεύσεις" και στην "ανέξοδη ρητορεία", λέγοντας ότι δεν μπορεί να συγχέεται ο πατριωτισμός με το λαϊκισμό και να ταυτίζεται με ακρότητες.

    "Τα μεγάλα λόγια πολλές φορές μπορεί να κάνουν ζημιά στον τόπο" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πατριωτισμός, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, είναι να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες, να αναλαμβάνει το κόστος, να αναλαμβάνει το βάρος που απαιτούν οι περιστάσεις, με σύνεση και με τόλμη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σταθερότητα αρχών και εθνική αυτοπεποίθηση.

    Αυτή η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ.Καραμανλής, απέδειξε πως ό,τι λέει το εννοεί, ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα δίκαιά μας, ότι πάνω από όλα βάζει το συμφέρον του τόπου.

    Ομιλία Ντ.Μπακογιάννη

    «Στο Βουκουρέστι αποδείχτηκε ότι όλοι μαζί μπορούμε πολλά.Το εθνικό μέτωπο εμφανίστηκε αρραγές. Η κυβέρνηση είχε την υποστήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι προς τιμήν της χώρας ότι όλοι συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους τις όποιες μικροκομματικές διαφορές», δήλωσε στην παρέμβασή της στη συζήτηση η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, δίνοντας έτσι ιδιαίτερη έμφαση στη πολιτική συναίνεση που υπήρξε.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε: «Αυτός ήταν κι ο στόχος μας, όταν η κυβέρνηση σχεδίαζε την προσπάθεια για τη μάχη που θα δίναμε, μέσα από πλήρη και συνεχή ενημέρωση με καθαρές κουβέντες. Για πρώτη ίσως φορά εξασφαλίστηκε πάνω σε μια ρεαλιστική και σταθερή θέση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

    Στη συνέχεια, η κα Μπακογιάννη απέρριψε τις επικρίσεις περί διγλωσσίας και αδράνειας της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αν ίσχυαν δεν θα είχαμε αυτά τα θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα.

    «Η κυβέρνηση από την αρχή δήλωσε καθαρά ότι πάμε για σύνθετη ονομασία. Η στήριξη των πολιτικών κομμάτων έδωσε απελευθέρωση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βγήκε από τη διεθνή λήθη", τόνισε η κα Μπακογιάννη απορρίπτοντας ταυτόχρονα και τις αιτιάσεις για ανταλλάγματα και σημείωσε:

    «Άκουσα ότι κάτι δώσαμε. Τίποτα δεν δώσαμε. Πειστικοί είμασταν. Δώσαμε μια μάχη με αυτοπεποίθηση και με επιχειρήματα. Για πρώτη φορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

    Η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «είμαστε στη μέση του δρόμου» και ότι «η Ελλάδα θα συνεχίζει τη διαπραγμάτευση η οποία θα γίνει όμως με άλλους όρους γιατί το θέμα έγινε πλέον συμμαχικό».

    «Η απόφαση του Βουκουρεστίου έχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Επίσημα έχουμε τη στήριξη συμμάχων που μέχρι τη στιγμή μάχης δεν είχαμε. Σήμερα υπάρχει γενικότερη κινητοποίηση των συμμάχων και των εταίρων να στηρίξουν αυτό που επιδιώκουμε, μια αποδεκτή αμοιβαία λύση», επεσήμανε.

    Στο σημείο αυτό η υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την ΠΓΔΜ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό και να αντιληφθεί ότι στόχος της Ελλάδας είναι «να υπάρχει μια σταθερή και ευημερούσα χώρα στα βόρεια σύνορα της και να έχει καλές σχέσεις μαζί της».

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στέλνει ένα ειλικρινές μήνυμα, ότι θα χρησιμοποιήσει όλες της τις δυνάμεις και όλα τα μέσα, για να πάνε τα Σκόπια μπροστά, αφού εξευρεθεί μια αποδεκτή και αμοιβαία λύση.

    Τέλος, στο θέμα του Κόσσοβου η κα Μπακογιάννη επεσήμανε η θέση της χώρας μας είναι ότι η μονομερής αναγνώριση, δημιουργεί πολιτικά και οικονομικά προβλήματα.

    «Η Ελλάδα έχει να κάνει μια απλή επιλογή. Ποιοι θα βρίσκονται εκεί; Η Ευρώπη ή φίλιες προς το Κόσσοβο χώρες, που θα είναι με το καπέλο συμμαχίας εθελοντών;» τόνισε χαρακτηριστικά.

    [02] "Πάλη με σχέδιο και στρατηγική"

    Την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ παρουσίασε η γενική γραμματέας του κόμματος σε ομιλία της σε συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

    Η πρόταση του ΚΚΕ είπε «είναι μια εναλλακτική πρόταση καθημερινής πολύμορφης πάλης με σχέδιο και στρατηγική» και σημείωσε: «Η σύγχρονη λύση, η βιώσιμη λύση, προϋποθέτει σύγκρουση-ρήξη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λαϊκή ευημερία, η ασφάλεια και η ειρήνη, ο φιλολαϊκός δρόμος ανάπτυξης θα γίνει πραγματικότητα με την αλλαγή εξουσίας».

    Η κ. Παπαρήγα πρότεινε τον δρόμο της «απειθαρχίας» και της «ανυπακοής» και τόνισε πως «ήρθε η ώρα να πάρουμε διαζύγιο με τα τρομοκρατικά και παραπλανητικά διλήμματα που η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με αριστερή φρασεολογία θέτει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά ζητήματα».

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι «αποκαλεί το ΚΚΕ δογματικό και συντηρητικό, αφού γι αυτόν πρόοδος είναι να αυγαταίνει η δύναμη και τα κέρδη του κεφαλαίου».

    Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι «κάνει λόγο για φοβικό και απομονωτικό ΚΚΕ».

    Για τον ΣΥΝ επισήμανε ότι «έβγαλε από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού το πολύ έξυπνο επιχείρημα ότι πρέπει να παραμερίσουμε τις ιδεολογικές διαφορές, για να σώσουμε τάχα τον λαό από τα βάσανα». Σε ότι αφορά τις θέσεις του ΣΥΝ για την Ε.Ε. τις χαρακτήρισε «επικίνδυνες και αποπροσανατολιστικές».

    Ως προς το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ παρατήρησε πως «δεν θα υπάρξει ουσιαστική και βιώσιμη λύση, ακόμα και να λυθεί το ζήτημα του ονόματος, αν δεν υπάρξει αντίσταση στους ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια».

    Στα διλήμματα «ναι ή όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες», «Ολυμπιονίκες με ντόπα ή ουραγοί των Αγώνων δίχως ντόπα», απάντησε: «Λέμε όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουν προ πολλού κολλήσει στην πιο βρωμερή λάσπη. Εμείς διαλέγουμε τον μαζικό αθλητισμό που εξασφαλίζει τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων και Ελληνίδων να έχουν φυσική υγεία, να αθλούνται. Δεν μας ενδιαφέρουν οι 1-20 ή και παραπάνω ντοπαρισμένοι πρωταθλητές».

    Για τις φοιτητικές εκλογές η κ. Παπαρήγα σχολίασε πως έδωσαν ένα «χαστούκι» σε όσους νόμιζαν πως ο αέρας της ανανέωσης θα έφερνε τούμπα τα πράγματα.

    Ομιλία Παπαρήγα στη Βουλή

    Τη συμφωνία του ΚΚΕ να δρομολογηθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη βάση του Βουκουρεστίου, σαν «ένα αγκάθι που πρέπει να φύγει», εξέφρασε από την Βουλή η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, εκφράζοντας παράλληλα την διαφωνία της για την εμφάνιση του θέματος σαν να ήταν το μοναδικό της Συνόδου και για την απόκρυψη, όπως είπε, των πραγματικών προβλημάτων των Βαλκανίων.

    Όπως τόνισε η κυρία Παπαρήγα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απεκρύβησαν τα πραγματικά της χαρακτηριστικά, που δεν είναι άλλα από τις άγριες διαθέσεις εναντίων λαών και επισήμανε πως εκεί προβλήθηκε η θέση σημαντικών δυνάμεων να μετατραπεί η ΕΕ σε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή δύναμη με δικό της νατοϊκό στρατό, ένα «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ».

    «Η Ευρώπη ωραιοποιείται. Είναι μαζί με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενη την διάσπαση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας που άνοιξε με την Γερμανία και «ευθυγραμμίστηκαν όλοι», τον «πόλεμο των Βαλκανίων που έγινε σε αγαστή συνεργασία» και το παράδειγμα «της Ελλάδας που έγινε ξέφραγο αμπέλι».

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει ομοθυμία μεταξύ του ελληνικού λαού όταν η πολιτική της χώρας τροχιοδρομείται πάνω στην ΕΕ, έθεσε το ερώτημα «γιατί ο λαός να αισθάνεται υπερήφανος;» και πρότεινε να χρησιμοποιείται «ο όρος εθνική υπερηφάνεια» με περισσότερη φειδώ, αφού - όπως είπε - έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες που βουλιάζουν στο βούρκο και πρωταθλητές της ντόπας. "Δεν αισθανόμαστε εθνικά ομόψυχοι με την πολιτική της κυβέρνησης. Η εθνική ομοψυχία -αν χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο για εμάς - προϋποθέτει ταξική, αντιιμπεριαλιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων", τόνισε.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε ακόμη «ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», που αφορά στην «επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ευρώπη, με αντανάκλαση στην Δυτική» και αφορά στο «πως χρησιμοποιείται το καθεστώς του αυπροσδιορισμού» των λαών. «Ο αυτοπροσδιορισμός, που ισχύει σε προσωπική βάση, μεμονωμένα, είναι καλός, όμως σε συλλογική βάση, υπό τις συνθήκες της δημιουργίας προτεκτοράτων, στα χείλη των ιμπεριαλιστών είναι για αξιοποίηση μειονοτικών ζητημάτων» είπε.

    «Ανησυχούμε πολύ», πρόσθεσε και επανέλαβε πως το κόμμα της «δεν εμπιστεύεται καμία κοινοτική πολιτική» και επικαλέστηκε τον Μαρξ για να επανεφέρει στο σήμερα την ανάγκη να «ενωθούν οι προλετάριοι, οι εργάτες, ο λαός», γιατί αλλιώς δεν θα λυθεί κανένα ζήτημα, ενώ πρόσθεσε πως απαιτείται ανυπακοή στο αίτημα για προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση.

    Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο.

    Το "σοβαρό" ζήτημα της Ευρωσυνθήκης υπογράμμισε στη δευτερολογία της η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως έχει σύνδεση με στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ για την πρόληψη της τρομοκρατίας.

    «Η τρομοκρατία είναι μια έννοια η οποία διαστέλλεται.Δε συστέλλεται. Μόνο διαστέλλεται. Όλα μπαίνουν εκεί.Ακόμη κι αν έχεις μια μεγάλη απεργία μπορεί να αποφασίσουν να έρθουν να μας βοηθήσουν για να δούμε την υγειά μας και να μην κάνουμε απεργίες.Αυτό είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό»,διευκρίνισε.

    Αφού επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας πως θα φέρει της Ευρωσυνθήκη και "θα την ψηφίσουμε χωρίς δημοψήφισμα", τόνισε πως η συνθήκη αυτή νομιμοποιεί κι ανοίγει το δρόμο για νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. «Κυρίως,κρίνεται η κοινωνική πολιτική της Ευρωσυνθήκης κι η παρεμπόδιση της διαφύλαξης των ατομικών δικαιωμάτων»,πρόσθεσε.

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε ακόμη πως με αυτή ενοποιούνται οι στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών και όχι μόνο,αλλά και η βιομηχανία,οι σχεδιασμοί, «τα πάντα».

    «Είναι αυτό που λέμε ότι θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση,να γίνει ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ. Αυτά περνάνε δίχως δημοψήφισμα,γιατί -λέει- ο λαός ψηφίζει κι αφού ψηφίζει τα κόμματα που συμφωνούν ή διαφωνούν μβ αυτά,άρα δίνει την εντολή. Για ρωτήστε τον ελληνικό λαό»,είπε και συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ ανησυχεί πάνω από όλα για τα Βαλκάνια.

    «Δεν εγκαλούμε την Κυβέρνηση ούτε για αδράνεια,ούτε για έλλειψη ενημέρωσης. Έχουμε διαφορά προσανατολισμού,όπως έχουμε και με τα άλλα κόμματα, διαφορά στρατηγικής.Ή θα είσαι με το ΝΑΤΟ,ή δεν θα είσαι, ή θα είσαι με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή δεν θα είσαι,ή θα είσαι με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή δεν θα είσαι», τόνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 April 2008 - 4:31:19 UTC