Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεσμικό πλαίσιο για υγιή αθλητισμό

  • [01] Θεσμικό πλαίσιο για υγιή αθλητισμό

    Οδηγίες για άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων με στόχο την κάθαρση στον αθλητισμό, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και Γιάννη Ιωαννίδη, με τους οποίους είχε συνεργασία διάρκειας 1,5 ώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Λιάπης σε δηλώσεις του είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις μετά τα κρούσματα του ντόπινγκ και είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για λήψη μέτρων ώστε το υπουργείο να προχωρήσει στην κάθαρση στο χώρο του αθλητισμού.

    Δεν αρέσκομαι στα μεγάλα λόγια είμαι άνθρωπος της πράξης, είπε ο κ. Λιάπης και αποκάλυψε ότι το επόμενο 10ήμερο θα καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο που ήδη είναι κατατεθειμένο και αφορά τη βία στα γήπεδα, η οποία θα στοχεύει στην κάθαρση στον αθλητισμό.

    Δεν μας ενδιαφέρουν τα μετάλλια με κάθε κόστος, είπε ο κ. Λιάπης. Ήρθε η ώρα να καταθέσουμε ένα θεσμικό οπλοστάσιο για να έχουμε υγιή αθλητισμό, καθαρούς αθλητές και πάνω από όλα να προστατεύσουμε τη νεολαία μας, είπε χαρακτηριστικά.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας θέλουμε μετάλλια, αλλά πάνω από όλα θέλουμε καθαρούς αθλητές.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, είπε ότι θέλει καθαρό αθλητισμό και θέλει τα παιδιά να είναι στα γήπεδα για τη σωματική και ψυχική υγεία τους και κάλεσε τους γονείς να μην φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά τους στα γήπεδα.

    Ο κ. Ιωαννίδης ζήτησε να μην μπερδεύουμε τα μετάλλια με το ντόπινγκ και είπε ότι υπάρχουν και καθαρά μετάλλια, χωρίς ντοπάρισμα. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Εμιλ Ζάτοπεκ, ο οποίος πριν από μερικές δεκαετίες πήρε τρία χρυσά σε αθλήματα του στίβου, πράγμα που δεν έχει κάνει κανείς μέχρι σήμερα παρά την εξέλιξη της επιστημονικής στήριξης.

    Αναφέρθηκε επίσης και στο παράδειγμα του Μπομπ Ντίμον, το παγκόσμιο ρεκόρ του οποίου στο άλμα εις μήκος χρειάστηκε δεκαετίες για να καταρριφθεί.

    Στη συνέχεια ο κ.Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον Τσέχο ομόλογό του.

    Ομιλία Καραμανλή στη Βουλή

    "Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την ΠΓΔΜ, δεν παίζουμε όμως με τη σταθερότητα της περιοχής, την ασφάλεια της γειτονιάς μας. Δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας της FYROM, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Καραμανλής, που δήλωσε ότι "η ευκαιρία είναι στα χέρια των Σκοπίων", αναφέρθηκε εκ νέου στη δημόσια πρόσκληση "να συνεχίσουμε τη συζήτηση" στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Την επαύριο της συνόδου του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι "επιδιώκουμε λύση που συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων και διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας". Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είμαστε γείτονες και θα ζήσουμε στην ίδια περιοχή, ο ένας δίπλα στον άλλο. Θέλουμε λύση ρεαλιστική, πρακτική, εφαρμόσιμη, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και των διμερών σχέσεων των δύο λαών.

    Οι γείτονές μας, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής "έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο της χώρας τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα πραγματικά δεδομένα, να διαμορφώσουν θέσεις εποικοδομητικές, να εγκαταλείψουν το παρελθόν για να κερδίσουν το μέλλον". Πρόσθεσε, δε, ότι "η ευκαιρία είναι στα χέρια τους. Και την ευκαιρία αυτή ας μην την αφήσουν να πάει χαμένη. Αυτό είναι το μήνυμά μας στο λαό της γειτονικής χώρας. Και το μήνυμα αυτό, μήνυμα φιλίας και συνεργασίας, είναι μήνυμα καθαρό, σταθερό και ειλικρινές. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Δεν παίζουμε όμως με τη σταθερότητα της περιοχής, δεν παίζουμε με την ασφάλεια της γειτονιάς μας, δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Αναφερόμενος στη στάση που κράτησαν τα κόμματα κατά το πρόσφατο διάστημα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "δεν πρέπει η ομοψυχία της προηγούμενης μέρας να μεταλλαχθεί σε λιποψυχία της επόμενης. Ο κομματικός ανταγωνισμός, επιτέλους, ας γίνει ανταγωνισμός προσφοράς στην πατρίδα. Η στείρα αντιπολίτευση δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Η στείρα αντιπαράθεση ας μείνει μακριά, τουλάχιστον από τα εθνικά θέματα".

    Αναφερόμενος στη "δύσκολή μάχη" του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής εξήρε το κλίμα ομοψυχίας που επικράτησε σημειώνοντας ότι "όλες οι πολιτικές δυνάμεις - η κάθε μία από τη δική της σκοπιά- στοιχίστηκαν και στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος". Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, "δώσαμε μια δύσκολη μάχη και πετύχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Δεν θριαμβολογήσαμε και δεν θριαμβολογούμε. Δεν υπερτιμούμε, αλλά και δεν υποτιμούμε το αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο, σημαντικό δρόμο μπροστά μας, ώσπου να φτάσουμε στον τελικό εθνικό στόχο, στην οριστική επίλυση του ζητήματος".

    Για τις προσδοκίες της ΠΓΔΜ από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ο κ. Καραμανλής είπε ότι στη γειτονική χώρα "επικράτησαν αυταπάτες. Επικράτησαν ψευδαισθήσεις. Επικράτησε η λογική της αδιαλλαξίας. Ακόμη κι όταν εμφανίζονταν κάποιες δειλές ενδείξεις, κάποιες μεμονωμένες σκέψεις μετακίνησης από την αδιαλλαξία, έρχονταν νεότερες επίσημες δηλώσεις να τις υπονομεύσουν και τελικά να τις εξουδετερώσουν. Παραγνωρίστηκε από τους γείτονές μας η αρχή που υπαγορεύει σε όλους όσοι θέλουν να μετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι, τον απόλυτο σεβασμό στους διεθνείς κανόνες. Παραγνωρίστηκαν οι αρχές της καλής γειτονίας. Επικράτησαν εθνικιστικές και ανιστόρητες λογικές. Και αυτό ήταν -και είναι- λάθος των γειτόνων μας που πρέπει να γίνει αντιληπτό". Αναμένουμε, είπε ο κ. Καραμανλής "να επικρατήσουν αντιλήψεις που να οδηγούν τη FYROM σ' ένα ευρωπαϊκό αύριο".

    Όσο για τα σενάρια "αμφισβήτησης" και τις εκτιμήσεις "ότι μπορεί να απομονωθούμε" στο Βουκουρέστι, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά. Αντιθέτως, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, "βρήκαμε πολλούς και καλούς συμπαραστάτες". Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη συμπαράσταση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας ότι αυτό "δεν έγινε τυχαία. Έγινε γιατί αναπτύξαμε πειστικά επιχειρήματα και με σκληρή δουλειά".

    Αξιολογώντας τέλος, το ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ υιοθετεί την ελληνική θέση. Η θέση μας ότι 'μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση' στην ουσία "έγινε θέση της Συμμαχίας. Και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη στο δεκαεφτάχρονο αδιέξοδο της εκκρεμότητας" είπε ο κ. Καραμανλής.

    "Οι πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια δεν μπορούν να αποτελέσουν, ούτε άλλοθι, ούτε πρόσχημα για κανένα παιχνίδι. Ούτε για τη διαιώνιση του προβλήματος, ούτε για ψευδεπίγραφες διευθετήσεις που δεν θα έδιναν οριστική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση", τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι "όσο παραμένει η εκκρεμότητα, θα ισχύει η διακηρυγμένη θέση μας: Μόνο η λύση οδηγεί σε πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Μόνο η λύση οδηγεί σε καθορισμό χρόνου για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ".

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα η διαπραγμάτευση για το όνομα να συνεχιστεί το συντομότερο δυνατό. "Το είπαμε και το εννοούμε. Οι γείτονές μας ας πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Ας αξιολογήσουν σωστά το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ. Είναι ισχυρότατο κίνητρο για την εγκατάλειψη της αδιαλλαξίας", είπε ο πρωθυπουργός.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις ξένων αξιωματούχων ,ο κ. Καραμανλής είπε ότι "θα έπρεπε να γίνονται δηλώσεις που διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση και όχι δηλώσεις που την επιβαρύνουν".

    Απαντώντας στις αναφορές για το Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η συμμετοχή στη Συμμαχία σημαίνει και δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι η συμμετοχή μας στο Αφγανιστάν "είναι ανάλογη με τις άλλες υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των Ενόπλων Δυνάμεών μας στο πλαίσιο της κύριας αποστολής τους, δηλαδή την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας".

    Για το Κόσοβο, ο κ.Καραμανλής είπε ότι δεν συμφωνούμε με τις αιτιάσεις εναντίον της συμμετοχής μας στην KFOR, ενώ για το ζήτημα της αναγνώρισης της νέας κατάσταση στην περιοχή, επανέλαβε ότι "η Ελλάδα τις αποφάσεις της θα τις πάρει σε επόμενο χρονικό διάστημα, αφού εκτιμήσει όλες τις παραμέτρους και όλα τα δεδομένα του προβλήματος και ότι θα αποφασίσει βάζοντας πάνω από όλα τα εθνικά μας συμφέροντα".

    Τέλος, απάντησε στις "υπεραπλουστεύσεις" και στην "ανέξοδη ρητορεία", λέγοντας ότι δεν μπορεί να συγχέεται ο πατριωτισμός με το λαϊκισμό και να ταυτίζεται με ακρότητες.

    "Τα μεγάλα λόγια πολλές φορές μπορεί να κάνουν ζημιά στον τόπο" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πατριωτισμός, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, είναι να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες, να αναλαμβάνει το κόστος, να αναλαμβάνει το βάρος που απαιτούν οι περιστάσεις, με σύνεση και με τόλμη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σταθερότητα αρχών και εθνική αυτοπεποίθηση.

    Αυτή η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ.Καραμανλής, απέδειξε πως ό,τι λέει το εννοεί, ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα δίκαιά μας, ότι πάνω από όλα βάζει το συμφέρον του τόπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 April 2008 - 10:30:19 UTC