Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία στη Δυτική Αθήνα
  • [02] Νέες επαφές Νίμιτς
  • [03] Προστασία ανηλίκων και ΜΜΕ
  • [04] Εκλογές στην Ιταλία
  • [05] Δικαίωμα στην τροφή

  • [01] Περιοδεία στη Δυτική Αθήνα

    Περιοδεία σε γειτονιές της Δυτικής Αθήνας θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, υλοποιώντας το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που έχει καταρτιστεί, "προκειμένου να δοθεί έμφαση στα σοβαρά προβλήματα ανεργίας και περιβάλλοντος που βιώνουν οι περιοχές αυτές" όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Τσίπρα θα είναι στις 10 το πρωί τα γραφεία του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ στο Περιστέρι. Στις 6 το απόγευμα θα επισκευτεί τις υποδομές Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» και θα ενημερωθεί για τη δράση της οργάνωσης στο Πάρκο, ενώ στις 6.30 θα απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση που οργανώνουν δημοτικές κινήσεις της περιοχής στην πλατεία Αγίων Αναργύρων σχετικά με την κατάσταση στο Πάρκο.

    Στις 8 το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση που οργανώνει η Ν.Ε. του Συνασπισμού στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο του Αιγάλεω.

    Κριτική από την «Ανανεωτική Πτέρυγα»

    Διαφωνίες για την ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έντονες επικρίσεις κατά της πλειοψηφίας του κόμματος η οποία κατηγορήθηκε για "ιδιότυπο αυταρχισμό" διατυπώθηκαν από την "Ανανεωτικη Πτέρυγα" του Συνασπισμού (τη δεύτερη σε δύναμη τάση του κόμματος μετά το Αριστερό Ρεύμα) κατά την δεύτερη Πανελλαδική Σύσκεψή της που πραγματοποιείται σήμερα.

    Στην εισήγησή του ο Στ. Μπαγιώργος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ τόνισε ότι η "Ανανεωτική Πτέρυγα" φιλοδοξεί να συμβάλλει για να ανακτήσει ο ΣΥΝ σαφήνεια στον πολιτικό του προσανατολισμό, ώστε με την παρέμβασή του να υπάρξει ουσιαστική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

    Αφού επέκρινε έντονα την κυβερνητική πολιτική και επισήμανε "την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει πειστική εναλλακτική λύση", ο κ. Μπαγιώργος αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις για να υπογραμμίσει ότι ναι μεν η δυναμη αυτή είναι δημοσκοπική , ωστόσο τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι "το παιχνίδι είναι ανοιχτό" και ότι ο ΣΥΝ δεν προσέρχεται σε αυτό ως αδύναμος παίχτης.

    Η εισήγηση σημειώνει, όμως, ότι πέραν της αντιπολιτευτικής δράσης ο ΣΥΝ "χρειάζεται να εγκαταλείψει άγονες και αδιέξοδες αναζητήσεις που υπήρξαν έντονες τα προηγούμενα χρόνια για μια "άλλη αριστερά" χωρίς ενδιαφέρον για τη διεύθυνση της κοινωνίας δηλ. μια αριστερά φοβική, περιχαρακωμένη και κυριαρχημένη από την αγωνία του κινδύνου ενσωμάτωσής της.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της ευρωπαικής πολιτικής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών του 2009, καθώς η εισήγηση υπογραμμίζει ότι απαιτείται συζήτηση και αποσαφήνιση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τον ευρωπάικό προσανατολισμό και προσθέτει ότι "οι υπαρκτές διαφορές ανάμεσα στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν ιδιαίτερα επείγουσα τη συζήτηση αυτή".

    Ειδικότερα η Ανανεωτική Πτέρυγα προτείνει:

    - Ο ΣΥΝ να εμμείνει στη θεώρηση ότι η ΟΝΕ και η υιοθέτηση του Ευρώ ως ενιαίου νομίσματος αποτελεί ιστορική πολιτική πρωτοβουλία.

    - Ο ΣΥΝ να έχει ως κεντρική στρατηγική στόχευσή του την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης σε ομοσπονδιακή βάση.

    - Να απαιτεί συνταγματική κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

    - Να ταχθεί υπέρ της επεξεργασίας και υιοθέτησης μιάς νέας Ευρωπαικής Συνταγματικής Συνθήκης που θα προωθεί προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

    - Να θεωρεί πρώτα απ΄όλα αναγκαίο να αποκτήσει νομική προσωπικότητα η ΕΕ.

    - Να επιδιώκει αναγκαίες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές.

    Το σημείο όμως που προκαλεί ήδη έντονες συζητήσεις εντός του ΣΥΝ είναι ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα τάσσεται υπέρ μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, έξω από το ΝΑΤΟ, παρά τις προφανείς δυσκολίες.

    Στην εισήγηση επισημαινονται και οι διαφωνίες για το θέμα της ΕΕ εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μια σύγχρονη οικολογική οπτική και τονίζει ότι ισχυροποιούνται "εθνικιστικές φωνές".

    Οσον αφορά το εσωτερικό του ΣΥΝ η εισήγηση επισημαίνει ότι "η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι αναντίστοιχη με τη δημόσια εικόνα του" και αυτό γιατί "βιώνουμε ένα καθεστώς ιδιότυπου αυταρχισμού" επειδή " η σημερινή πλειοψηφία στην καθημερινή διαχείρηση του κόμματος λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, προσπαθώντας να περιθωριοποιήσει τη μειοψηφία, χωρίς καμμία προσπάθεια προωθητικών συνθέσεων". Στοιχεία της λειτουργίας της πλειοψηφίας είναι:

    -Η απόπειρα διοικητικών μέτρων στην οργάνωση των πανεπιστημιακών

    -Η συγκρότηση της Εκτελεστικής Γραμματείας με ουσιαστική περιθωριοποίηση των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

    - Η απόπειρα διορισμού υπευθύνων τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής με υπόδειξη του Προέδρου.

    - Η αναγωγή της θεωρίας των αρεστών στην ηγεσία σε πρακτική για τη λειτουργία του κόμματος.

    - Η λειτουργία τη Πολιτικής Γραμματείας με βάση τους δεδομένους συσχετισμούς, χωρίς διάθεση συνεννόησης, μια λειτουργία , ουσιαστικά επικυρωτική προειλημμένων αποφάσεων.

    [02] Νέες επαφές Νίμιτς

    O προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα επισκεφθεί τα Σκόπια την προσεχή Πέμπτη και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα, για να επανενεργοποιήσει τη διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Αυτό ανακοινώθηκε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν κατόπιν, πιθανώς στη Νέα Υόρκη.

    Ομιλία ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη

    Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, είπε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Είμαστε απόλυτα ειλικρινείς όταν λέμε ότι με χαρά θα καλωσορίσουμε τους γείτονες στους ευρωατλαντικούς θεσμούς όταν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκουμε την ταπείνωση κανενός αλλά και δεν θα υπονομεύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.Κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων να μη μείνει αιχμάλωτη στο παρελθόν και στην αδιαλλαξία της και δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη ότι το μήνυμα φιλίας και συνεργασίας θα εισακουστεί.

    Αναφερόμενη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής έδωσαν με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και σχέδιο μια δύσκολη μάχη για το όνομα των Σκοπίων και εξασφάλισαν σημαντικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.

    Οι συμμαχικές σχέσεις δεν χτίζονται πάνω σε εκκρεμότητες ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

    «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις»

    Η ηγεσία της ΠΓΔΜ αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, εκλαμβάνοντας ως δεδομένη τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, συμφώνησαν ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, οφείλει να ενημερώνει όλους τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς της χώρας για το περιεχόμενο και την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας σχετικά το ζήτημα της ονομασίας.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν, το θέμα της ονομασίας να μην αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην περίοδο της προεκλογικής περιόδου, αν και ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αυτό μπορεί να τηρηθεί.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO- DPMNE), Ράντμιλα Σεκερίνσκα (SDSM) και Aλί Αχμέτι (DUI). Από τη συνάντηση αυτή απουσίασε ο αρχηγός του DPA Μέντουχ Θάτσι. Στη συνάντηση μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε τα ξημερώματα υπέρ της πρότασης για την αυτοδιάλυσή της.

    Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 70 βουλευτές. Κανείς από τους παρόντες βουλευτές στην αίθουσα του Κοινοβουλίου δεν καταψήφισε την πρόταση.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Λιούμπισα Γκεοργκίεφσκι προκήρυξε την διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών για την 1η Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι έκτες βουλευτικές εκλογές από τότε που η ΠΓΔΜ κατέστη ανεξάρτητο κράτος. Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

    [03] Προστασία ανηλίκων και ΜΜΕ

    ββΠαιδιά και ΜΜΕ -Οι ανήλικοι στον κόσμο της επικοινωνίαςββ είναι ο τίτλος της Ημερίδας που διοργανώνεται σήμερα από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στο Κέντρο Τύπου της Υπηρεσίας.

    Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του υπουργού Επικρατείας κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου, για την έναρξη δημόσιου διαλόγου με κεντρικό άξονα την προστασία των ανηλίκων στα ΜΜΕ.

    Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα των ανηλίκων απέναντι στους κινδύνους της υπερβολικής έκθεσής τους και της συμμετοχής τους σε εκπομπές της τηλεόρασης και γενικότερα στα ΜΜΕ.

    Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν και θα καταθέσουν τις απόψεις τους έγκριτοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι με ειδικές γνώσεις και εμπειρία, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι, κοινωνικοί φορείς και εκπρόσωποι της πολιτείας που έχουν συναφή αρμοδιότητα.

    Επιδιώκεται να ξεκινήσει ένας κατά το δυνατόν ανοικτός, διεξοδικός και εποικοδομητικός διάλογος γύρω από την ανάγκη προστασίας των ανηλίκων από ενδεχομένως επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο εκπομπών και δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ και τις νέες τεχνολογίες εν γένει.

    Ο δημόσιος διάλογος θα ξεκινήσει με την ημερίδα. Θα συνεχιστεί σε ειδικό ιστότοπο λόγω της ευρύτητας, αλλά και της κοινωνικής σημασίας του θέματος. Σε αυτόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν απόψεις και προτάσεις.

    Η προστασία και η διαπαιδαγώγηση των ανηλίκων στο σύγχρονο επικοινωνιακό περιβάλλον είναι ευθύνη όλων μας. Η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση αποτελεί χρέος ατομικό και κοινωνικό.

    [04] Εκλογές στην Ιταλία

    Τα εκλογικά τμήματα στην Ιταλία άνοιξαν ξανά σήμερα για τη διεξαγωγή της δεύτερης ημέρας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, κατά της οποίες ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας του Τύπου Σίλβιο Μπερλκουσκόνι, 71 ετών, εμφανίζεται να προηγείται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έναντι του 52χρονου Βάλτερ Βελτρόνι, ηγέτη της κεντροαριστεράς και πρώην δημάρχου της Ρώμης.

    Ο νικητής των εκλογών που θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί απόψε.

    Στις δεύτερες αυτές εκλογές που διενεργούνται μέσα σε διάστημα δύο χρόνων, η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 62,5% χθες, Κυριακή, καταγράφοντας μείωση 4 μονάδων σε σχέση με τη συμμετοχή το 2006, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

    Οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίζουν έως τις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος) και οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου θα ανακοινωθούν με το κλείσιμο της κάλπης.

    Οι σφυγμομετρήσεις προβλέπουν επιστροφή στην κυβέρνηση για μια τρίτη θητεία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιός θα έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία. Μια επικράτηση σε ψήφους δεν σημαίνει κατ΄ανάγκην πλειοψηφία στη Γερουσία, με βάση έναν εκλογικό νόμο που δίνει την πλειοψηφία στο κόμμα που αναδεικνύεται νικητής σε περιφερειακή βάση.

    [05] Δικαίωμα στην τροφή

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να επέμβουν άμεσα ώστε να μην πλήξει περισσότερο η κρίση που έχει προκύψει λόγω των αυξημένων τιμών στα ήδη διατροφής εκατό εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.

    "Με βάση τις αναλύσεις, εκτιμούμε ότι ο διπλασιασμός των τιμών στα είδη διατροφής τα τελευταία τρία χρόνια έχει σπρώξει ακόμα περισσότερο στη μιζέρια 100 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις φτωχές χώρες", τόνισε ο Ζέλικ.

    "Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) ζήτησε από τις χώρες να απαντήσουν στην έκκλησή του για βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων πριν την 1η Μαΐου και οι απαντήσεις που έλαβε μέχρι τώρα αφορούν μόνο το μισό του ποσού αυτού", είπε ο Ζέλικ και τόνισε: "Αυτό δεν είναι αρκετό. Είναι απαραίτητο να επέμβουν οι κυβερνήσεις".

    Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι η πλέον σημαντική ανθρωπιστική υπηρεσία στον κόσμο και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων. Παρέχει βοήθεια σε τρόφιμα σε 78 και συνολικά 73 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί πως 33 χώρες στον κόσμο απειλούνται με πολιτική και κοινωνική κρίση εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και στην ενέργεια.

    "Παρατεταμένη περίοδος εξεγέρσεων"

    Ο κόσμος οδεύει «προς μία παρατεταμένη περίοδο εξεγέρσεων» και συγκρούσεων, που σχετίζονται με την άνοδο των τιμών και την έλλειψη των ειδών διατροφής, εκτιμά σε συνέντευξή του στη Λιμπερασιόν ο Ζαν Ζιγκλέρ, συντάκτης της ειδικής έκθεσης του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή.

    «Βαδίζουμε προς μία μακρά και παρατεταμένη περίοδο εξεγέρσεων, συγκρούσεων, κι ανεξέλεγκτων κυμάτων περιφερειακής αποσταθεροποίησης, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της απόγνωσης των πλέον ευάλωτων πληθυσμών», τονίζει ο Ζιγκλέρ.

    «Πριν την ανάφλεξη των τιμών ήδη 854 εκατ. άνθρωποι υπέφεραν από σοβαρό υποσιτισμό. Πρόκειται για μία προεξαγγελθείσα εκατόμβη», προειδοποιεί ο Ζιγκλέρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 April 2008 - 6:30:27 UTC